Dietní 3

Dietní jídelníček 3

.

 Snídaně

Cornflakes s bílým jogurtem

  • Cornflakes (30 g)
  • Jogurt bílý Klasic (150 g)

Tmavý rohlík se sýrem a kedlubnou

  • Rohlík tmavý (45 g)
  • Sýr tavený nízkotučný (50 g)
  • Kedlubna (100 g)

Tmavý chléb s paprikovým tvarohem

  • Mléko nízkotučné (150 ml)
  • Chléb černý (55 g)
  • Tvaroh nízkotučný měkký (130 g)
  • Cibulka (20 g)

Postup: Tvaroh rozšleháme s troškou mléka, vmícháme nasekanou cibulku a dochutíme solí a sladkou červenou paprikou.


Rohlík s džemem a kakao

  • Džem jahodový se sníženým obsahem sacharidů (20 g)
  • Margarín light (10 g)
  • Mléko nízkotučné (200 ml)
  • Kakaový prášek
  • Rohlík bílý (45 g)

Sýrové tousty

  • Chléb toustový (50 g)
  • Sýr Eidam 30 % t. v s. (40 g)
  • Kečup (10 g)
  • Mléko nízkotučné (150 ml)

Postup: Toustový chléb lehce pomažeme kečupem, vložíme sýr a dáme zapéct.


Toustový chléb s termizovaným sýrem a džemem

  • Mléko nízkotučné (225 ml)
  • Granko kakaové (10 g)
  • Chléb toustový (40 g)
  • Džem jahodový (20 g)
  • Termizovaný sýr 70 % t. v s. (60 g)

Postup: Toustové chleby namažeme sýrem, ozdobíme džemem a podáváme s kakaem.


Tmavý chléb s jednoplísňovým sýrem

  • Mléko nízkotučné (225 ml)
  • Chléb tmavý (70 g)
  • Jednoplísňový sýr (45 g)

Černý chléb se sýrem Cottage

  • Chléb černý (70 g)
  • Sýr Cottage (120 g)
  • Rajče (50 g)
  • Bazalka

Postup: Chléb namažeme sýrem, obložíme nakrájeným rajčetem a posypeme nasekanou bazalkou.


Dalamánek s česnekovou pomazánkou

  • Mléko nízkotučné (225 ml)
  • Dalamánek (60 g)
  • Sýr tavený nízkotučný (50 g)
  • Tvaroh nízkotučný měkký (55 g)
  • Paprika (50 g)
  • 1 stroužek česneku

Postup: Tvaroh rozetřeme se sýrem a česnekem, podle chuti osolíme. Podáváme ozdobené paprikou.

 Svačiny

Skořicové jablko

  • Jablko (100 g)
  • Jogurt bílý (100 g)
  • Med (5 g)

Postup: Jablko nakrájíme na měsíčky, zakapeme medem a citrónovou šťávou a navrch dáme jogurt. Posypeme skořicí a ozdobíme mátou.


Borůvkový tvaroh

  • Borůvky (100 g)
  • Tvaroh nízkotučný měkký (50 g)

Postup: Větší část borůvek nebo jiného drobného ovoce rozmačkáme s tvarohem a trochou umělého sladidla. Tvarohovou směs posypeme zbytkem borůvek.


Jahodový shake

  • Jahody (100 g)
  • Mléko nízkotučné (250 g)
  • Cukr (5 g)

Postup: Jahody nebo jiné ovoce rozmixujeme s mlékem a cukrem.


Sladký grapefruit

  • Grapefruit (150 g)
  • Med (10 g)

Postup: Grapefruit rozdělíme na plátky, odstraníme slupky a pokapeme trochou medu.


Ovocný salát

  • Ananas (100 g)
  • Banán (50 g)

Postup: Ovoce nakrájíme nadrobno a dobře promícháme. Ozdobíme mátou.


Jablko se sýrem Cottage

  • Jablko (200 g)
  • Sýr Cottage (120 g)

Postup: Na sýr dáme nakrájené jablko a posypeme skořicí.


Zelenina se šunkou

  • Paprika červená (200 g)
  • Šunka (50 g)

Křehký chléb s bylinkovým sýrem

  • Křehký chléb (30 g)
  • Termizovaný sýr 40 % tuku v s. (88 g)

Postup: Plátky chleba namažeme sýrem a posypeme čerstvými bylinkami.


Žitný chléb s tvarohovou pomazánkou

  • Žitný chléb 1 plátek
  • Tvaroh měkký (100 g)
  • Cibulka, sladká paprika, sůl, pepř, lžíce sekané pažitky

Postup: Tvaroh rozmícháme s cibulkou, solí, kořením a pažitkou. Chléb opečeme v toustovači. Podáváme obložené se zeleninou.

Obědy

Kapr na bylinkách s bramborem a zeleninovým salátem

  • Brambory (150 g)
  • Kapr (140 g)
  • Lžička nasekané pažitky, lžička sušené bazalky, lžička nasekané petrželky, šťáva z citrónu, sůl, pepř
  • Zelenina (200 až 250 g)

Postup: Kapra osolíme, opepříme a na pánvi opečeme. Vložíme do pekáče, posypeme polovinou bylinek a pečeme v předehřáté troubě asi 20 minut. Kapra podle chuti pokapeme citrónovou šťávou a osypeme zbytkem bylinek. Podáváme s vařeným bramborem a zeleninovým salátem.


Ryba ve sladkokyselé omáčce s rýží

  • Rýže natural (35 g)
  • Rybí filé (200 g)
  • Olej (5 g)
  • Víno bílé (100 ml)
  • Paprika zelená (100 g)
  • Paprika červená (100 g)
  • Cibule (50 g)
  • Maizena (5 g)
  • Med včelí (10 g)
  • Ocet (10 g)
  • Worchester (10 g)
  • Sójová omáčka (10 g)

Postup: Do hlubší misky dáme víno, worchester, sójovou omáčku, ocet, med, maizenu a dobře promícháme. Na oleji orestujeme na kousky nakrájenou rybu. Papriky nakrájíme na proužky, cibuli na kolečka a lehce podusíme. Zeleninu přidáme k rybímu masu a zalijeme připravenou směsí. Podusíme, podle chuti dosolíme a podáváme s rýží.


Hovězí maso s rýží a rajčatovým salátem

  • Rýže neloupaná (35 g)
  • Hovězí kýta (90 g)
  • Rajčata (200)
  • Cibulka raná s natí (20 g)
  • Cukr (5 g)
  • Mouka (5 g)

Postup: Maso naklepeme, osolíme, opepříme a opečeme po obou stranách na teflonové pánvi. Podlijeme vodou a necháme pod pokličkou dusit. Měkké maso zaprášíme moukou, zakapeme sójovou omáčkou a necháme projít varem. Podáváme s dušenou rýží a rajčatovým salátem.


Klokan po jadransku

  • Brambory (150 g)
  • Klokaní maso (150 g)
  • Směs na lečo (200 g)
  • 1 stroužek česneku
  • Olej (10g)
  • Mouka (10 g)

Postup: Klokaní maso opečeme na oleji, posypeme česnekem pokrájeným na plátky, osolíme a přidáme rozmraženou zeleninu. Podusíme do měkka a šťávu necháme vysmahnout. Podáváme s bramborem.


Špenátové palačinky

  • Špenát (200 g)
  • Mléko polotučné (100 ml)
  • Mouka (50 g)
  • 1 vejce
  • Olej (10 g)
  • Maizena (10 g)
  • 1 stroužek česneku, sůl, pepř, zeleninová vegeta

Postup: Z mléka, vejce, mouky a špetky soli uděláme palačinkové těsto. Špenát dáme rozmrazit, zahustíme Maizenou a dochutíme solí, pepřem, rozetřeným česnekem a zeleninovou vegetou. Palačinky smažíme na oleji a plníme špenátem.


Mexická omeleta (pro 4 osoby)

  • 6 vajec
  • 1 kuřecí prso
  • Kuřecí nebo zeleninový vývar
  • 1 velké rajče
  • 2 chilli papričky
  • Máslo
  • Sůl