Marmelády a povidla

Angreštová marmeláda

Potraviny:
na 1 kg angreštu používáme 350 g cukru

Postup:
Vyzrálý angrešt zbavíme stopek a okvětí. Vypereme jej ve studené vodě a dáme do kastrolu. Zalijeme sběračkou vody a rozvaříme jej. Potom rozvařený angrešt přelisujeme přes síto a tuto šťávu ještě 10 minut povaříme. Přidáme cukr a zvolna vaříme tak dlouho, až kapka této tekutiny ztuhne. Ještě horkou zavařeninu nalijeme do skleniček, přikryjeme celofánem a ovážeme.

Angreštová zavařenina

Potraviny:
na 6 sklenic po 250ml: 1kg nezralého angreštu, 1kg želírovacího cukru, 1 vanilkový lusk

Postup:
Angrešt omyjeme a odstraníme stopky. Částečně rozmixujeme. Vanilkový lusk podélně nařízneme a dřeň vyškrábeme. Lusk, dřeň, angrešt a cukr promícháme a necháme stát asi 4 hodiny. Mícháme a prudce vaříme 4 minuty. Vanilkový lusk odstraníme. Naplníme do sklenic.

Brusinkový džem

Potraviny:
na 1 kg brusinek 300 g cukru

Postup:
Přebrané brusinky propláchneme, dáme do kastrolu a vaříme až pustí šťávu. Přidáme cukr a ještě několik minut vaříme. Hned jak začnou houstnout, nalijeme je do skleniček, upevníme víčky a obrácené dnem vzhůru je necháme vychladnout.

Hrušková povidla

Potraviny:
na 3 kg hrušek použijeme 500 g jablek a 500 g sypkého cukru

Postup:
Hrušky s jablky omyjeme, oloupeme, odstraníme jádřince a nakrájíme na kousky. Dáme je do hrnce a rozvaříme na hustou kaši, přidáme cukr a ještě chvíli povaříme. Směs vložíme do sklenic, upevníme víčky a sterilujeme 20 minut při teplotě 85 stupňů.

Hruškový džem

Potraviny:
1kg hrušek, 125ml bílého vína, 1 kg želírovacího cukru (1:1), půl lžičky zázvoru, 1 lžíce citrónové šťávy, 4 lžíce hruškovice

Postup:
Oloupeme hrušky a rozčtvrtíme je. Vykrojíme jádřince a nakrájíme na kostičky. Nasypeme je do hrnce a přelijeme vínem. Povaříme je.K ovoci přisypeme cukr, zázvor a přilijeme citrónovou šťávu. Za stálého míchání 4 minuty vaříme. Džemem naplníme vyhřáté sklenice a uzavřeme je.

Jablková povidla

Potraviny:
na 3 kg jablek 1 kg cukru a 1/8 litru octa

Postup:
Jablka vykrájíme, omyjeme, oloupeme, vykrojíme jádřince a jablka umeleme. Promícháme je s cukrem, přidáme ocet a promíchanou směs necháme stát do druhého dne. Druhý den vaříme povidla do zhoustnutí. Ještě teplá je lijeme do sklenic a upevníme víčky.

Jahodový protlak

Potraviny:
na 2 sklenice po 200ml: 250g jahod, 250g želírovacího cukru 3:1,

Postup:
Jahody opláchneme, očistíme a dáme okapat. Potom je nakrájíme nadrobno a posypeme želírovacím cukrem. Rozmělníme je mixérem. Plníme do horkých, suchých sterilních sklenic a uzavřeme. V mrazáku uchováváme 3 týdny.

Kumkvátová zavařenina s rumem

Potraviny:
900g kumkvátů, 1 kg želírovacího cukru, 100ml rumu, šťáva z 1 limety (nebo půlky citronu), 1 vanilkový cukr

Postup:
Kumkvaty omyjeme a otřeme dosucha. . Potom je nadrobno nakrájíme a odstraníme z nich semena. Kumkvaty dáme do mísy, dobře je promícháme s cukrem, přikryjeme a ponecháme přibližně 3-4 hodiny v klidu. Spolu s cukrem vložíme kumkvaty do hrnce, přidáme rum, limetovou šťávu a vanilkový cukr. Za stálého míchání vše vaříme zhruba 5 minut. Zavařeninu naplníme do vyvařených sklenic. Víčko neprodyšně uzavřeme a dáme vychladnout.

Malinový džem

Potraviny:
750g malin, 750g jahod, 1 limeta, 500g želírovacího cukru 1:1

Postup:
Maliny na chvilku namočíme do osolené vody, aby červíci vyplavali na hladinu. Maliny slijeme a necháme vykapat. Jahody očistíme a nakrájíme je na kousky. Nasypeme je do mísy, přidáme maliny a rozmačkáme na kaši. Limetu opereme a nastrouháme z ní půl lžičky kůry. Ovoce promícháme s kůrou a dáme do hrnce. Přidáme želírovací cukr. Za stálého míchání ho přivedeme k varu. Vaříme ještě 3 minuty. Pěnu sbíráme lžící, abychom měli džem čirý. Ještě horký džem nalijeme do vyhřátých sklenic. Otřeme okraje a ihned sklenice uzavřeme. Otočíme dnem vzhůru a necháme tak asi 5 minut, potom je otočíme zpět, a necháme vychladnout.

Melounová marmeláda

Potraviny:
na 8 sklenic po 500ml: 2kg vodního melounu,2kg želírovacího cukru, kůra a šťáva z 6 citronů

Postup:
Dužinu melounu zbavíme semen a nadrobno nakrájíme. Promícháme ji s cukrem a strouhanou kůrou a šťávou. Ponecháme v klidu přibližně 4 hodiny. Poté přivedeme k varu a prudce vaříme 4 minuty. Marmeládu naplníme do sklenic a necháme vychladnout.

Mirableková zavařenina

Potraviny:
na 4 sklenice po 500ml: 1,2kg mirabelek, 1kg želírovacího cukru, šťáva ze 2 citrónů

Postup:
Mirabelky vypeckujeme. Vložíme je do hrnce, přidáme cukr, přikryjeme a necháme stát přes noc. Druhý den přimícháme citrónovou šťávu. Přivedeme k varu a prudce vaříme 4 minuty. Naplníme do sklenic a uzavřeme.

Ovocný džem

Potraviny:
1 kg ovoce (angrešt, ostružiny, kiwi), 1 kg cukru, 1 sáček Gelfixu

Postup:
Očištěné ovoce umeleme, dáme do širšího kastrolu. 2 lžíce cukru promísíme s gelfixem, přidáme k ovocné dřeni a za stálého míchání přivedeme k varu. Přisypeme zbývající cukr a ještě 1-2 minuty povaříme. Ještě horké naplníme do čistých sklenic, zavíčkujeme a na 10 minut otočíme dnem vzhůru.

Pyré z černého rybízu

Potraviny:
na 4 sklenice po 250ml: 500g černého rybízu, 500g želírovacího cukru

Postup:
Rybíz opláchneme a dáme dobře okapat. Vidličkou uvolníme bobule ze svazku. Rozmixujeme je s želírovacím cukrem. Mícháme šlehačem 15 minut, dokud se cukr nerozpustí. Poté pyré plníme do horkých, suchých sterilních sklenic, které uzavřeme. V lednici vydrží 2-3 měsíce.

Šípková marmeláda

Potraviny:
šípky, cukr, pektogel, kyselina citrónová

Postup:
Šípky zbavíme stopek, okvětí a vydlabeme jádřinec. Vložíme do kastrolu s trochou vody asi na 3/4 hodiny. Potom je umeleme. Kaši prudce vaříme za stálého míchání 10 minut, přidáme 900 g cukru, sáček pektogelu a 1/2 lžičky kyseliny citrónové. Dál prudce vaříme 5 minut. Horké plníme do skleniček a zavíráme.

Švestková povidla

Potraviny:
na 6 sklenic po 200ml: 1kg švestek, 500g želírovacího cukru 2:1, šťáva z 1 citrónu, 4 lžíce slivovice

Postup:
Švestky omyjeme a vypeckujeme. Rozmixujeme je, přimícháme želírovací cukr a přikryté necháme v klidu 4 hodiny. Přivedeme k varu a prudce vaříme 4 minuty. Přimícháme slivovici. Naplníme do sklenic a uzavřeme.

Višňová marmeláda s meruňkami

Potraviny:
na 6 sklenic po 200ml: 500g višní, 500g meruněk, šťáva z 1 citronu, 500g želírovacího cukru 2:1, 3 lžíce meruňkovice nebo višňovice

Postup:
Višně očistíme a odpeckujeme. Meruňky spaříme, zchladíme, oloupeme, rozpůlíme a vypeckujeme. Oba druhy ovoce rozmixujeme, přimícháme citrónovou šťávu a želírovací cukr. Prudce vaříme 4 minuty, přidáme destilát. Naplníme do sklenic a uzavřeme