Marmelády a džemy

*Rybízová marmeláda
1 kg rybízové šťávy (prolisovaný rybíz bez pecek a stopek a mravenců :o)), 600 g cukru krystal, 1 sáček Pektogelu. Vše dáme do domácí pekárny, zapneme příslušný program a pak jen naléváme do sklenic.

* Džem s kiwi a banány
Potřebujeme 500 g oloupaného kiwi nakrájeného na plátky, 250 g banánů na tenká kolečka, želírovací cukr dle výběru (cca 500 g), 2 lžíce rumu. Vše smícháme a vaříme asi 4 minuty.

* Džem z brusinek a jablek
1 kg jablek oloupeme, vykrájíme jádra a nakrájíme na tenké plátky. Na dno hrnce nalijeme trochu vody, jablka svaříme na hustou kaši. Půl kila brusinek omyjeme, v jiné nádobě svaříme s 1 kg cukru a rozmačkáme je vařečkou. Když začnou pukat, přidáme je k jablečné kaši a dovaříme s želírovací směsí. Horké plníme do sklenic.

* Marmeláda z hrušek, jablek, švestek a rajčat
Je potřeba stejný díl od každého druhu ovoce. Rajčata spaříme horkou vodou a oloupeme. Švestky rozvaříme a prolisujeme. Jablka a hrušky oloupeme, vykrájíme jádřince a umeleme na strojku. Přidáme želírovací cukr (podle návodu na obalu poměr cukru a ovoce; cca 400 g), krátce povaříme.

* Višňová marmeláda z pekárny (nadvakrát)
2 kg odpeckovaných višní dáme do pekárny a necháme projet jeden cyklus pro marmeládu pouze s višněmi. Program opakujeme ještě jednou – tentokrát i s cukrem (1 kg) a želírovacím přípravkem. A je to!

*Broskvový džem
1 kg vypeckovaných, omytých a na kousky nakrájených zralých broskví krátce povaříme (asi 3 minuty), rozmačkáme jako kaši. Přidáme 400 g cukru, želírovací směs a vaříme dle návodu. Na 1 kg ovoce přidáváme ještě lžičku kyseliny citronové.

* Malinový džem s rumem
Omyté maliny dáme do hrnce spolu s želírovacím cukrem (1 kg malin, 500 g želírovacího cukru) a necháme odpočinout asi 30 minut. Přidáme 2 cl bílého rumu, 1 lžičku kyseliny citronové, směs pak jen krátce a lehce povaříme.

* Angreštová marmeláda s vanilkou
Omyjeme 1 kg zeleného (nezralého angreštu) a odstraníme stopky. Rozmixujeme angrešt v mixéru, směs nalijeme do hrnce a povaříme s želírovacím cukrem (600 g). Rozřízneme vanilkový lusk a vnitřek smícháme s ovocem.

* Jablkový džem s kiwi
Na půl kg jablek potřebujeme ještě 4 kiwi, 5 hřebíčků, 200 g želírovacího cukru, 50 ml rumu a citronovou šťávu. Oloupaná a očištěná jablka bez jádřinců nakrájíme na kousky. Oloupeme kiwi, jež nakrájíme na kolečka. V hrnci smícháme nakrájená jablka, hřebíček, přilijeme čtvrt hrnku vody a vše vaříme doměkka. Nakonec přidáme zbytek přísad a ještě krátce povaříme.

* Džem s meruňkami, jablky a medem
Oloupeme, očistíme a nakrájíme na malé kousky 400 g jablek a povaříme je asi čtvrt hodiny. Do hrnce pak přidáme na kousíčky nakrájené meruňky (600 g) a opět vaříme dalších 10 minut. Do směsi přidáme citronovou šťávu, želírovací cukr (400 g), med a ještě vaříme asi 5 minut. Nakonec přilijeme trochu rumu.