Sýrové variace

Sýrové variace

Sýrové lívance.

Do 350 ml vlažného mléka rozdrobíme 15 g droždí, 1 vejce, sůl, 20 dkg hladké mouky. Vypracujeme řidší těsto a necháme jej kynout. Do vykynutého těsta přimícháme 7,5 dkg tvrdého nastrouhaného sýra a necháme chvilku odpočinout. Lívance upečeme na pánvi dozlatova.


Sýrové placičky.

15 dkg tvrdého sýra, 2 vejce, strouhanka, česnek, 4 lžíce mléka, sůl, tuk na smažení.
Sýr nastrouháme, promícháme s vejci, solí, rozetřeným česnekem a mlékem. Strouhankou jej zahustíme, aby vzniklo husté těsto. Lžící vykrájíme kousky, roztlačíme je na placičky, obalíme ve strouhance a usmažíme. Hned podáváme s bramborovou kaší.

Sýrové smaženky.

Kilo uvařených brambor ve slupce necháme vychladnout, oloupeme a najemno ustrouháme. Přidáme 10 dkg strouhaného sýra, tři vejce, podle potřeby mouku, osolíme a vypracujeme tužší těsto. Těsto vyválíme na půl cm silný plát, nožem pak vykrajujeme obdélníčky, které smažíme v oleji dozlatova. Je to vhodná příloha k zeleninovým salátům.

Sýrové kuličky rýžové.

Smícháme 2 šálky uvařené rýže, 1 šálek strouhané housky, 2 vejce, pepř, sůl a 8,5 dkg strouhaného sýra Madeland ( i Niva je výborná). Z hmoty se udělají větší kuličky o průměru asi 3 cm, které prudce upečeme v oleji. Podáváme s tatarkou ochucenou česnekem, koule se v omáčce omáčejí, omáčky je potřeba větší množství.

Hermelínové karbanátky.

Umeleme 150 g měkkého salámu a 3 Hermelíny.
Osolíme, opepříme, dochutíme Vegetou a přimícháme 3-5 vajec. Tvarujeme karbanátky,
které obalujeme ve strouhance a smažíme v rozpáleném tuku.

Hermelín v bramboráku.

Hermelín se zeleným pepřem plošně rozkrojíme a obalíme v klasickém bramborákovém těstě (ze syrových brambor). Smažíme v rozpáleném tuku.

Sýrové karbanátky.

2 Hermelíny, 2 dl mléka, 40 g hrubé mouky, 1 vejce, kmín,
pepř, sůl. Z mléka a mouky uvaříme hustou kaši, do které vmícháme nastrouhaný Hermelín. Okořeníme, osolíme, vmícháme celé vejce a zahustíme strouhankou. Necháme vychladnout, z těsta tvarujeme karbanátky, které obalujeme v hladké mouce a smažíme v rozpáleném tuku. Jsou dobré s brambory, polité tatarkou, nebo jen s černým chlebem.

Ohnivý Hermelín.

Hermelín plošně rozkrojíme a obalíme v ostrém kečupu s
utřeným česnekem. Potom obalíme v trojobalu a usmažíme.

Smažený Hermelín v pivním těstíčku.

Hermelín rozpůlíme. Ze 2 vajec, 1/2 hrnku piva a hladké mouky (podle potřeby) vymícháme těstíčko. Osolíme, ochutíme utřeným česnekem a grilovacím kořením. Plátky sýra namáčíme v těstíčku a prudce osmažíme v rozpáleném tuku.

Hermelín s tajemstvím.

Hermelín rozkrojíme, mezi půlky vložíme 2 plátky šunkového salámu a mezi salám kompotovaný ananas nakrájený na malé kousky. Obalíme 2x v trojobalu (hladká mouka, vejce, strouhanka) a usmažíme na rozpáleném tuku. Podáváme s brambory nebo hranolky.

Zapečená Hermelínová sluníčka.

Zapékací misku silně vymažeme máslem, rozložíme rozkrájené Hermelíny (řeznou plochou nahoru). Posypeme mletou paprikou,
mletým pepřem, na každé kolečko dáme trochu strouhaného sýra Eidam. V sýru vyhloubíme důlek, vyklepneme do něj vejce, osolíme, pokropíme mlékem. Zapékáme při 100-120 °C, až vejce ztuhnou. Ozdobíme petrželkou a rajčaty.

Smažený žampionový Hermelín.

Na tuku zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme nakrájené žampiony a podusíme. Ochutíme utřeným česnekem, solí, mletým pepřem, přidáme drobně nasekanou šunku a nakrájenou pažitku. Rozkrojené Hermelíny trochu vydlabeme, naplníme studenou žampiónovou směsí, přitiskneme a necháme v chladu ztuhnout. Obalíme jako řízek v trojobalu a rychle smažíme v rozpáleném oleji.

Smažený Hermelín s banánem.

Hermelín na plocho rozřízneme a každou půlku obalíme v trojobalu. Na rozpáleném tuku usmažíme. Banán nakrájíme na 1/2 cm plátky a na rozehřátém másle krátce podusíme. Na jednotlivé díly smaženého Hermelínu položíme plátek dušeného banánu, ozdobíme lžičkou kompotovaných brusinek a podáváme s topinkami.

Šunkové závitky s Hermelínem.

Na osmažené cibulce vymícháme vajíčka, odstavíme, přidáme strouhaný Hermelín a zamícháme. Touto nádivkou plníme plátky
drůbeží šunky, uděláme závitky, obalíme v trojobalu a v rozpáleném tuku vysmažíme. Podáváme teplé s brambory, bramborovou kaší, nebo taky studené.

Rozpečený Hermelín.

Na alobal pomazaný olejem položíme podélně rozkrojený
Hermelín a klademe na něj podušené houby, nadrobno nakrájenou šunku, kostičky rajčat, papriky a jemně nakrájenou cibuli. Osolíme. Alobal zabalíme a dáme do vyhřáté trouby na 6-8 minut zapéct. Vyjmeme z trouby, necháme chvíli odstát, aby sýr trochu
ztuhl a lépe se přenesl na talíř.

Smažený sýr po Italsku.

1 lžíce kečupu, 1 lžíce hladké mouky, 2 vejce. Vymícháme hladké těstíčko. Plátky tvrdého sýra namočíme nejprve jednou stranou v
těstíčku, protáhneme strouhankou a stejným způsobem obalíme i druhou stranu. Smažíme v rozpáleném tuku, podáváme s bramborovou kaší a zeleninovým salátem.

Rolovaný sýrový řízek.

Na plátek tvrdého sýra položíme plátek šunky, svineme do rolády a spíchneme párátkem. Obalujeme v rozšlehaném vejci, strouhance a usmažíme. Podáváme s bramborovou kaší, hranolky a zeleninovou oblohou.

Sýrový špíz se slaninou.

300 g tvrdého sýra (Gouda, Eidam), 1 cibule, 100 g anglické slaniny, 2-3 papriky, chléb. Silnější kousky sýra obalíme do tenkých plátků slaniny, napichujeme střídavě s plátky cibule, paprik a chleba na grilovací jehlu nebo špejli. Zabalíme do olejem potřeného alobalu, dobře uzavřeme a zapečeme asi 20 minut
v horké troubě.

Švýcarské ražniči.

200 g šunky vcelku, 150 g sýra Eidam nebo Ementálu, 1-2 vejce, strouhanka (nebo čerstvé rohlíky). Šunku a sýr nakrájíme na přibližně stejně velké kostky a napichujeme je střídavě na jehlu. Obalujeme v rozšlehaných vejcích a nastrouhaném čerstvém pečivu (je chutnější než strouhanka ze suchého pečiva, méně saje tuk). Obalování opakujeme. Smažíme rychle v rozpáleném oleji nebo na sádle, podáváme s bramborem nebo chlebem.

Smažené sýrovo-rýžové kuličky.

2 hrnky uvařené rýže, 100 g strouhaného sýra, 2 vejce, mletý pepř, sůl. Studenou, uvařenou rýži smícháme se žloutky, nastrouhaným sýrem, osolíme a opepříme. Lžící tvarujeme malé kuličky, obalíme je ve strouhance a na rozpáleném oleji usmažíme do růžova. Podáváme s tatarskou omáčkou,
ochucenou majonézou.


Těstovinový salát Vltavín.

Suroviny:
150 g těstovin, 2 rajčata, 1 kapie, 2 Sedlčanský Vltavín, 2 lžíce olivového oleje, 1 lžíce hořčice, bílý pepř, sůl.
Postup.
Uvařené těstoviny propláchneme, zakapeme olivovým olejem, do misky nakrájíme rajče, kapii, cibuli, přimícháme těstoviny
a nahrubo nastrouhaný Vltavín. Spojíme dresinkem připraveným z hořčice, olivového oleje, bílého pepře a soli.
Vše promícháme a posypeme kudrnkou.

Zapečené palačinky.

Suroviny:
1/2 l mléka, 5 vajec, 1/4 kg hladké mouky, 250 g špenátu, 2 dl oleje, česnek, 1 Sedlčanský Hermelín.
Postup:
Nejdříve připravíme palačinky, které naplníme ochuceným špenátem, zabalíme je a přehneme napůl. Poté je naskládáme do vymazaného pekáčku, položíme na ně plátky Hermelínu a zapečeme.

Zapečený Hermelín s květákem.

Suroviny:
400 g květáku, 2 Sedlčanské Hermelíny, 150 g měkkého salámu,
50 g másla, cibule, pažitka, 2 papriky, 1,5 dl smetany, 1 vejce,
sůl, pepř.
Postup:
Uvařený květák nakrájíme na menší kousky, promícháme
s drobně pokrájeným salámem, Hermelínem, nakrájenou cibulí a paprikou. Zalijeme rozšlehaným vejcem, přidáme sůl a pepř. Směs vložíme do zapékací misky vymazané máslem a zalijeme smetanou. Zvolna zapékáme. Podáváme s bramborem.

Trojhránky ve vinném těstíčku.

Suroviny:
4 Sedlčanský Vltavín,2 dl vína, 4 lžíce hladké mouky, 4 vejce,
olej na smažení a sůl.
Postup:
Připravíme si vinné těstíčko, ve kterém namáčíme výseče Vltavínu, a poté sýr smažíme v rozpáleném oleji dozlatova. Podáváme s bramborem.
Přelijeme dresinkem nebo tatarskou omáčkou.

Hermelínový špíz.

Suroviny:
4 Sedlčanské Hermelíny, 4 menší cibulky, 200 g salámu Herkules, 4 vejce, hladkou mouku, strouhanku na obalení a
olej na smažení.
Postup:
Hermelín rozkrájíme na osm dílků. Přes každý dílek přeložíme plátek salámu a střídavě s cibulí napichujeme na špejli. Takto připravené špízy obalíme v trojobalu. Pozor, je nutné špízy obalit ve strouhance a vajíčku dvakrát – při smažení tak zabráníme vytékání sýra. Vložíme do rozpáleného tuku a rychle osmažíme.

Šumavské zapečené fleky.

Suroviny:
500 g širokých nudlí, 3 vejce, 3 Sedlčanské Hermelíny, 300 g žampionů, 1 cibule, 300 g hlávkového zelí, 1/8 l mléka, olej, sůl, pepř, kmín.
Postup:
Nudle uvaříme v osolené vodě, přecedíme a propláchneme studenou vodou. Na oleji podusíme cibuli a nakrájené žampiony. Zvlášť podusíme nakrájené zelí s kmínem. Vše promícháme, přidáme na kostičky nakrájený Hermelín, sůl
a pepř. Do zapékací mísy nalijeme olej a vložíme směs, kterou zapečeme. Zalijeme rozšlehanými vejci s mlékem a dopečeme.

Hermelín v listovém těstě.

Suroviny:
4 Sedlčanské Hermelíny, 1 lžíce kečupu, 1/2 malého pórku, 1 balíček listového těsta, 1 žloutek, hladká mouka na vyválení těsta.
Postup:
Listové těsto vyválíme na lehce pomoučeném válu na slabší plát. Rozdělíme jej na 4 čtverce a každý z nich potřeme kečupem. Pórek nakrájíme na kolečka a spaříme v osolené vodě. Doprostřed čtverců z listového těsta položíme celý Hermelín a jeho povrch posypeme pórkem. Rozšleháme žloutek. Sýr dobře zabalíme do listového těsta a potřeme žloutkem. Pečeme ve středně vyhřáté troubě tak dlouho, až je povrch zlatavý.

Smažená cuketa s Vltavínem a šunkou.

Suroviny:
2 cukety, 3 Sedlčanské Vltavíny, 300 g drůbeží šunky, strouhanka, hladká mouka, vejce, mléko, sůl, česnek.
Postup:
Cukety oloupeme, podélně je rozkrojíme a vydlabeme z nich jadýrka. Naplníme malými kousky Vltavínu, potřeme česnekem, posolíme, přikryjeme šunkou a obalíme v trojobalu. Smažíme dozlatova.

Grilované kuličky.

Suroviny:
1/2 kg mletého masa, 2 Sedlčanské Hermelíny, sůl a pepř, 2 větší cibule
1 žemle, 1/2 šálku mléka
100 g slaniny, 2 vejce, olej, grilovací koření.
Postup:
Mleté maso smícháme se žemlí máčenou v mléce, drobně rozkrájeným Hermelínem, žloutky, solí a pepřem. Z bílků ušleháme sníh, který lehce vmícháme. Pokud je směs řídká, zahustíme ji prosetou strouhankou. Tvoříme kuličky, které napichujeme střídavě s kolečky cibule a plátky slaniny
na grilovací jehly. Sypeme grilovacím kořením, potíráme olejem a grilujeme.

Hermelínové placičky s houbami.

Suroviny:
400 g hub, 150 g Sedlčanského Hermelínu, 50 g dětské krupičky, 2 žemle, mléko, 3 vejce, sůl, pepř, česnek, strouhanka, olej, petržel, cibule.
Postup:
Houby uvaříme, cibuli osmažíme a nakrájené žemle zalijeme mlékem. K pokrájeným měkkým houbám přidáme na malé kousky nakrájený Hermelín, osmaženou cibuli, vymačkané žemle, vejce, koření a krupičku. Dobře promícháme, necháme 10 minut odpočinout a podle chuti můžeme přidat česnek.
Po zhoustnutí směsi tvoříme malé kulaté placičky, které obalujeme ve strouhance. Smažíme dozlatova. Podáváme s čerstvou zeleninou.

Hermelínové krokety.

Suroviny:
1 lilek, 4 Sedlčanské Hermelíny, 25 g strouhaného kokosu, 70 g strouhanky, 2 lžíce rajského protlaku, 4 lžičky sojové omáčky
2 stroužky česneku, 3 lžíce koriandru, 1 lžička mletého kmínu
sůl, pepř, pšeničné klíčky, otruby.
Postup:
Lilky oloupeme a pečeme asi 20 minut při teplotě 180 stupňů do změknutí. Dužinu rozmačkáme na pyré, které smícháme se strouhaným Hermelínem, kokosem, strouhankou, rajským protlakem, sojovou omáčkou, česnekem a ochutíme kořením. Směs necháme v chladu ztuhnout. Potom z ní utvoříme krokety a obalíme ve směsi z obilných klíčků a otrub. Opékáme na pánvi. Podáváme se zeleninou.

Grilovalovaný Hermelín.

Suroviny:
4 Sedlčanské Hermelíny, jemně pikantní grilovací koření, olej, alobal.
Ve 1/4 hrnku oleje rozmícháme 1 polévkovou lžíci grilovacího koření a nalijeme do misky. Ve směsi obalíme Hermelín a zabalíme do alobalu tak, aby sklady byly pokud možno na boku sýra. Hermelín v alobalu dáme na rozpálený gril a grilujeme 5 – 10 min z obou stran.

Hermelínové kuličky.

Suroviny:
2 sýry Hermelín, 100 g másla, sůl, olivy.ananas a pomeranč.
Postup:
Nastrouhaný Hermelín utřeme s máslem, osolíme. Do směsi balíme olivy, kousky ananasu a pomeranče, zatočíme do kuliček a obalíme v nasekané petrželce nebo pažitce. Dáme vychladit.

Hermelínové koule.

Suroviny:
Hermelín, 90 g másla, 1 lžička sladké mleté papriky, hrst
sekané pažitky (petrželky). Na velmi mírném ohni rozpustíme máslo, strouhaný Hermelín. Ochutíme paprikou, pažitkou, lehce osolíme a odstavíme. Z vychladlé hmoty rukou namočenou ve studené vodě tvarujeme koule, obalujeme v sekané petrželce.


Pepřový Hermelín.

Suroviny:
2 Hermelíny, 2 lžíce másla, lžička mletého pepře, 1 stroužek
prolisovaného česneku, 2 lžíce sekaných jader vlašských ořechů nebo mandlí, zelená petrželka.
Postup:
Sýry naplocho rozřízneme opatrně vydlabeme. Vydlabaný vnitřek sýru utřeme s máslem, pepřem, česnekem a sekanými ořechy. Naplníme půlky Hermelínu, přiklopíme a dáme vychladit. Povrch sýru potřeme slabě máslem, posypeme sekanou petrželkou nebo pažitkou a krájíme asi 16 dílků z každého sýra. Propíchneme párátky.

Plněné kuličky Niva.

Suroviny:
100 g sýra Niva, 1/2 balíčku žervé nebo Lučiny, 80 g másla,
hrstka ořechů.
Postup:
Máslo utřeme s Lučinou, přidáme nastrouhanou Nivu. Necháme chvíli v chladu ztuhnout, pak tvarujeme kuličky, do středu vmáčkneme čtvrtku vlašského ořechu nebo lískový oříšek a obalíme v mletých oříškách. Ozdobíme kouskem kapie, okurky a připíchneme bodlem. Před podáváním uložíme do chladničky.

Pikantní sýrové kuličky.

Suroviny:
100 g Lučiny, 100 g tvrdého sýra, 50 g Nivy, 70 g másla, 50 g šunky, 50 g pórku, sůl.
Postup:
Tvrdý sýr nakrájíme na kostičky, přidáme nakrájenou šunku, drobně nakrájený pórek, strouhanou Nivu, máslo, Lučinu, sůl a vše promícháme. Tvoříme kuličky, které obalujeme ve strouhaném sýru. Můžeme zdobit kapií, oříškem.

Nakládaný Hermelín 1.

Suroviny:
4 krabičky Hermelínu, 15 kuliček jalovce, sladká paprika, mletý pepř, lžička tymiánu, lžička drceného rozmarýnu, 2 bobkové listy, 8 stroužků česneku, 2 chilli papričky, 2 dl oleje.
Postup:
Všechno koření smícháme, česnek nakrájíme na podélné tenké
plátky, Hermelíny rozřežeme na 3 kolečka a střídavě do sklenice dáváme plátek Hermelínu, posypeme kořením, poklademe česnekovými plátky, zakapeme olejem. Naposlední kolečko položíme bobkový list, dolijeme zbylý olej a necháme uležet 48 hodin.

Nakládaný Hermelín 2.

Suroviny:
3 Hermelíny, 1 feferonka, 2-3 stroužky česneku, 2 bobkové
listy, 5 kuliček pepře, olej podle velikosti sklenice.
Postup:
Hermelín nakrájíme na trojúhelníčky a vložíme do sklenice. Přidáme koření, česnek, feferonku a zalijeme olejem. Necháme
pár dní uležet.

Nakládaný Hermelín 3.

Suroviny:
2 Hermelíny, 2 velké cibule, 4 stroužky česneku,
naložená červená paprika, grilovací koření, koření Tabasco.
Postup:
V oleji rozmícháme grilovací koření, Hermelín rozpůlíme každé kolo potřeme prolisovaným česnekem. Cibuli nadrobno nakrájíme, rozdělíme na 5 dílů. Na dno sklenice dáme díl cibule,
nakrájenou papriku, položíme kolo Hermelínu a zakapeme Tabascem. Položíme další vrstvu cibule, papriky - vrstvíme až do konce a vždy nesmíme zapomenout zakapat Tabascem. Zalijeme olejem s grilovacím kořením a láhev uzavřeme. Necháme 5 dnů v
chladu uležet.

Česnekový Hermelín.

Suroviny:
4 Hernelíny, 2 smetanové sýry, česnek a vlašské ořechy.
Postup:
Hermelíny z jedné strany nařízneme, vnitřní část vydlabeme,
vnitřek utřeme se smetanovými sýry a strouhanými ořechy,
ochutíme pepřem. Naplníme hmotou a přiklopíme.

Sýrové ferrero rocher.

Suroviny:
400 g tvrdého strouhaného sýra, 1 měkký tavený sýr, kečup, křen, kokos, česnek a mandle.
Postup:
Tvrdý sýr smícháme s měkkým sýrem, aby vznikla hmota, ze které můžeme tvarovat kuličky. Množství rozdělíme na třetiny. Do jedné vmícháme kečup. Do druhé vmícháme jemně nastrouhaný a citrónovou šťávou ochucený křen. Do třetí vmícháme utřený česnek. Do kousku hmoty zabalíme oloupanou mandli, tvarujeme kuličky, které obalímeve strouhané kokosové moučce. Před podáváním necháme vychladit.

Sýrové kostky.

Suroviny:
250 g sýra Eidam, 60 g másla, 100 g vlašských ořechů.
Postup:
Sýr nakrájíme na úhledné kostky, ořechy pomeleme, máslo rozpustíme. Každou kostku namočíme do másla a obalíme v oříškách. Podáváme napíchnuté na párátku jako chuťovku k vínu.

Hermelínová pomazánka.

Suroviny:
2 Hermelíny, 100 g měkkého salámu, 2 vařená vejce,
1 cibule, 2 sterilované okurky, 1 malá tatarská omáčka, 1 malá majonéza, mletý pepř a sůl.
Postup:
Sýr, salám, vejce, cibuli a okurky pomeleme nebo jemně nakrájíme. Přidáme tatarskou omáčku, majonézu a dobře promícháme. Necháme chvíli v chladničce proležet.

Nakládaný Romadůr.

Suroviny:
2 Romadúry, 250 gr. měkkého tvarohu, 1 cibule, 2 lžičky
sladké papriky, 1/2 lžičky pálivé papriky, 1/2 lžičky mletého pepře, špetka chilli, mletého kmínu a světlé pivo.
Postup:
Romadúr nastrouháme a utřeme s tvarohem. Přidáme nadrobno
nakrájenou cibuli a koření, dobře promícháme. Vložíme do sklenice, zalijeme pivem a uzavřeme. Necháme uležet 3-4 dny v nepříliš teplé místnosti. Pozor, objem se zdvojnásobí, podle množství použijte větší nádobu.

Domácí pivní sýr.

Suroviny:
500 g měkkého tvarohu, 3 dl světlého piva, 1 rovná kávová
lžička soli, špetka kmínu, špetka mletého pepře.
Postup:
Ve větší nádobě rozmícháme tvaroh s kořením, solí a zalijeme pivem. Přikryjeme a necháme při pokojové teplotě až 5 dnů
uzrát.

Nedělní sýrový salát.

Suroviny:
250 g sýra Eidam, 250 g šunkového salámu, 5 sterilovaných okurek, 4 vařená vejce, 1 cibule, 1 lžička hořčice, 1 majonéza mletý pepř, sůl.
Postup:
Sýr nastrouháme na hrubším struhadle, salám, vejce, okurky a cibuli drobně nakrájíme. Majolku smícháme s hořčicí, osolíme,
opepříme a promícháme s nakrájenými surovinami. Necháme chvíli proležet.

Žampiono-sýrový salát.

Suroviny:
250 g sýra Eidam, 100 g šunkového salámu, 300 g sterilovaných žampionů, 2 lžíce sterilovaného hrášku, 1/8 litru zakysané smetany, citrónová šťáva, sůl, mletý pepř.
Postup:
Sýr a šunkový salám nakrájíme na kostičky. Přidáme na plátky nakrájené okapané žampiony (nebo čerstvé podušené na másle) a okapaný sterilovaný hrášek. Ochutíme solí, pepřem, citrónovou šťávou a spojíme zakysanou smetanou.

Hermelínový salát s vejci.

Suroviny:
Hermelín, 150-200 g šunkového salámu, 4 vejce
uvařená na tvrdo, 1 malá cibule, 1 majonéza, podle chuti trochu nálevu z okurek, pepř a sůl.
Postup:
Hermelín, salám, vejce drobně pokrájíme, cibuli jemně usekáme, spojíme s majonézou, osolíme, opepříme.

Hermelínový salát.

Suroviny:
2 Hermelíny, 50 g salámu, 1 jablko, 100 g sterilovaného celeru, 1 kapie, 1 cibule, 2 stroužky česneku, 100 g majonézy, 2 lžíce bílého jogurtu, 1 lžíce hořčice.
Postup:
Vychlazený Hermelín nakrájíme na malé plátky, salám, jablko, celer, kapii na nudličky, cibuli na kostičky. Přidáme majonézu smíchanou s jogurtem, hořčicí, rozetřeným česnekem a vše promícháme. Salát podle chuti okyselíme octem a necháme
proležet.

Mostecký sýrový salát.

Suroviny:
300 gr. sýra Eidam, 70 gr. sýra Niva, 100 gr. šunkového salámu, 100 gr. majonézy, 100 gr. smetany.
Postup:
Sýry a šunkový salám nakrájíme na malékostičky, dáme do mísy a spojíme majonézou. Nakonec lehce vmícháme ušlehanou smetanu.

Sýrovo-sýrový salát.

Suroviny:
200 g sýra Eidam, 100 g sýra Niva, 1 cibule, 1 červená paprika, lžíce oleje, česnek, majonéza, bílý jogurt.
Postup:
Nakrájenou cibuli osmahneme krátce na oleji. Do jogurtu vmícháme prolisovaný česnek, zjemníme majonézou. Sýr nakrájíme na kousky, přidáme orestovanou cibuli, na nudličky
nakrájenou papriku. Promícháme a necháme několik hodin odležet.

Sýro-salámové koule.

Suroviny:
250 g nastrouhaného sýra, 100 g nastrouhaného měkkého salámu, 60 g másla, 1 lžička sardelové pasty, 2 nastrouhaná vejce, trocha hořčice.
Postup:
Máslo utřeme se sardelovou pastou, hořčicí, vmícháme ostatní suroviny. Tvarujeme koule a obalujeme ve strouhaném sýru, necháme v chladu ztuhnout.

Salát z Olomouckých tvarůžků.

Suroviny:
2 balíčky olomouckých syrečků, 1 cibule, 1 majonéza, mletý pepř.
Postup:
Tvarůžky nastrouháme, cibuli nakrájíme nadrobno, ochutíme
pepřem a promícháme s majonézou.

Salát z Olomouckých tyčinek.

Suroviny:
3 balíčky tyčinek, 2 sladkokyselé okurky, 2 cibule, 1 lžíce majonézy, mletý pepř, sůl.
Postup:
Tyčinky nakrájíme na kolečka, cibuli a okurky na drobné kostičky. Spojíme s majonézou, ochutíme octem, pepřem, podle potřeby osolíme.

Ovocný sýrový salát.

Suroviny:
150 g Nivy, 100 g Hermelínu, 150 g šunky, 1 pomeranč,
1 banán, 100 g hroznů, 1 šlehačka (100 ml), 1 lžíce citrónové šťávy.
Postup:
Všechno nakrájíme na malé kousky, promícháme s citrónovou šťávou a ušlehanou šlehačkou. Podáváme dobře vychlazené.

Salát s balkánským sýrem.

Suroviny:
100 g Balkánského sýra, 1 menší čínské zelí, 2 natvrdo vařená vejce, 2 rajčata, 2 lžíce oleje, mletý pepř, sůl.
Postup:
Zelí nakrájíme na proužky, sýr, vejce a rajčata na kostičky. Polijeme olejem, osolíme, opepříme a lehce promícháme. Pokapeme citrónovou šťávou a necháme v chladu odležet.

Hermelín naložený I

3 celé velké hermelíny, oleje dle velikosti nádoby, koření dle chuti ( základem je 5 pepřů, 3 nové koření, 3 stroužky česneku, 3 bobkové listy, 1 feferonka).
Hermelín nakrájíme na malé trojúhelníčky, které dáme do nádoby. Přidáme koření, oloupaný a na plátky nakrájeny česnek a vše zalijeme olejem. Nakonec můžeme přidat kroužky cibule. Hermelín necháme pár dní natáhnout okořeněný olej a potom podáváme jako lahůdku mistra kuchaře. Můžeme přidat též nakrájené olivy.

Hermelín naložený II.

2 hermelíny, 1 větší cibule, oleje dle velikosti nádoby, kuličky pepře, 8 stroužků česneku, sladká paprika, trošku octa, trošku soli, 1 feferonka a provensálské koření (asi 2 lžičky).
Na kostičky nakrájíme hermelíny, cibuli a stroužky česneku na jemné plátky. Vhodnou sklenicí střídavě plníme sýrem, cibulí, česnekem a prosypáváme provensálským kořením. Přidáme celou feferonku a několik kuliček celého pepře. Dobře naplněnou sklenici zalijeme olivovým olejem, zajistíme víčkem a necháme několik dní rozležet. Je to výborné!

Hermelín plněný

Sýr hermelín, nějaký tavený sýr, trošku másla, pepř, petrželka a sekané ořechy.
Sýr v polovině přepůlíme a opatrně vydlabeme vnitřky. Vzniknou náme dvě mističky. Zbylý sýr rozetřeme s jiným sýrem, máslem, okořeníme a přidáme sekané ořechy. Vrátíme zpět do misek a necháme v lednicic ztuhnout. Pak krájíme na osminky. Je to výborné.

Naložený balkánský sýr.

Suroviny:
500 g balkánského sýra, 3 stroužky česneku, pepř, majoránka, olivový olej, 2 bobkové listy, feferonka.
Postup:
Sýr pokrájíme na kostky, posypeme plátky česneku, pepřem, majoránkou, naskladáme do sklenice a proložíme bobkovými listy a sekanou feferonkou. Zalijeme olejem a necháme 2-3 dny odležet.

Nakládaný balkánský sýr.

Suroviny:
300 g balkánského sýra, olivový olej, 5 stroužků česneku, 3 lžičky oregána.
Postup:
Sýr nakrájíme na kostky, v míse promícháme s prolisovaným česnekem a oregánem. Přendáme do sklenice, zalijeme olejem tak, aby byl sýr potopený, zavíčkujeme a necháme v lednici rozležet.

Nakládaný balkánský s olivami.

Suroviny:
500 g balkánského sýra, olej na zalití, olivy bez pecky, bylinky, 2 stroužky česneku.
Postup:
Smícháme na kostičky nakrájený sýr, na kousky nakrájené olivy, utřený česnek a bylinky. Takto upravenou směs naplníme do sklenice a celou ji až po okraj zalijeme olejem. Necháme v lednici rozležet.

Chilli nakládaný hermelín.

Suroviny:
Hermelíny, chilli papričky, cibule, koření - chilli, pepř čtyř barev, grilovací koření, olej.
Postup:
Sýry podélně rozkrojíme a posypeme vším kořením. Dno sklenice do které budeme nakládat, posypeme taky kořením, vložíme na kolečka nakrájenou cibuli a vložíme okořeněný sýr, který přikrijeme podelně nedokrojenými papričkami a opakujeme. Zalijeme olejem a přikryjeme a necháme min. týden odležet.

Tvarůžky s tmavým pivem.

Suroviny:
3 balíčky olomouckých tvarůžků, 2 cibule, 3 dcl tmavého piva, 100 g másla, sůl, pepř, sladká paprika, chilli a mletý kmín.
Postup:
Tvarůžky nakrájíme na malé kousky, přidáme najemno nakrájenou cibuli a máslo a smícháme, případně vidličkou trošku rozmačkáme. Přilijeme pivo a koření dle chuti. Vše promícháme, dáme do nádoby s víčkem a necháme dva dny v teple uzrát.

Pivní sýr.

Suroviny:
2 kostky měkkého tvarohu, rovná kávová lžička soli, špetka kmínu, špetka mletého pepře, 0,3 l světlého piva
Postup: Ve větší nádobě rozmícháme tvaroh s kořením a solí, zalijeme pivem a necháme přikryté proležet při teplotě 18 °C tři až pět dní. Uzrálý sýr má mírně nažloutlou barvu a voní jako olomoucké tvarůžky.

Dobře naložený Pepa .

Suroviny:
4 Sedlčanských Hermelínů, 2 cibule, grilovací koření, naložené papriky, 4 stroužky česneku, Tabasco, olej
Postup:
V oleji rozmícháme grilovací koření. Hermelíny podélně rozkrojíme a potřeme česnekem. Cibuli nadrobno nasekáme a rozdělíme na 5 dílů. Na dno sklenice rozložíme 1 díl cibule a nakrájenou naloženou papriku, na papriku položíme sýr a zakápneme tabascem. Na Hermelín dáme další díl cibule a papriky, takto vrstvíme střídavě sýr, cibuli a papriky. Nezapomeňte vždy Hermelín zakápnout tabascem. Nakonec vše zalijeme olejem s rozpuštěným grilovacím kořením. Sklenici zakryjeme a uložíme na 5 dní do chladu.

Kamil s feferonkou.

Suroviny:
4 Sedlčanských Hermelínů, cibule nakrájená na plátky, čerstvá feferonka, sladká paprika, nasekaný česnek, bobkový list, celý pepř, nové koření.
Postup:
Papriku, cibuli a koření lehce podusíme na oleji bez česneku. Směs necháme vychladnout. Středně uleželý Hermelín rozkrojíme, jednu polovinu posypeme nasekaným česnekem, přidáme trošku sladké papriky, potřeme směsí a přikryjeme druhou polovinou sýra. Do nádoby vkládáme Hermelíny prokládané zbytkem směsi. Nádobu zalijeme olejem, zakryjeme
a necháme asi tak sedm dní v chladu a temnu uležet.

Hermelínový koktejl.

Suroviny:
2 Sedlčanské Smetanové Hermelíny, 1 cibule šalotka, 0,4 kg sterilované zeleniny ve slaném nálevu, 3 lžíce jemného kečupu,
3 lžíce majonézy, 2 lžíce citrónové šťávy, špetka cukru a čerstvé máty.
Postup:
Sterilovanou okapanou zeleninu rozdělíme do sklenic, přidáme na kostičky krájený smetanový sýr a doplníme cibulí šalotkou nakrájenou na jemné prstence. Z kečupu, majonézy, citrónové šťávy a cukru připravíme zálivku, kterou přelijeme do sklenic se sýrem. Necháme vychladit a podáváme ozdobené s čerstvou mátou.

Pikantní Vltavín.

Suroviny:
1 Sedlčanský Vltavín, 1 Lučina, vlašské ořechy, oregano, sůl, česnek.
Postup:
Sýr svisle rozkrojíme, oba půlkruhy vydlabeme tak, abychom neporušili tvar. Získanou hmotu utřeme s jednou kostkou lučiny, přidáme lžíci nastrouhaných vlašských ořechů, špetku soli, oregano podle chuti, nasekaný česnek (nejméně 3 stroužky). Promícháme a plníme vydlabaný Vltavín, jehož obě půlky slepíme k sobě a zabalíme do alobalu. V chladu necháme nejméně čtyři dny uležet.

Sedlčanský tavený sýr.

Suroviny:
3 Sedlčanské Hermelíny, 100 g šunkového salámu, 1 zelenou a 1 červenou papriku, sůl, pepř.
Postup:
Hermelín nakrájíme na kostičky, v troubě pozvolna roztavíme a necháme trochu vychladnout. Vmícháme nakrájený šunkový salám a na menší kousky nakrájenou zelenou i červenou papriku. Podle chuti osolíme a opepříme. Směs vložíme do formy srnčího hřbetu, vyložené mikrotenovou folií, upěchujeme a necháme ztuhnout v chladu do druhého dne.

Papriky plněné Hermelínem.

Suroviny:
2 středně velké papriky, 2 Sedlčanské Hermelíny, 50 g šunkového salámu vcelku, 1 malá cibule, sůl, pepř, 1 lžíce majonézy, 1 lžička plnotučné hořčice Na ozdobení: 1 Lučina, 4 listy hlávkového salátu, 2 rajčata.
Postup:
Papriky omyjeme, podélně rozpůlíme, vyjmeme jádřinec
a odřízneme stopku. Hermelín nakrájíme na malé kousky, salám rozkrájíme na kostičky. Cibuli oloupeme a pokrájíme nadrobno. Přidáme sůl, pepř, majonézu, hořčici a promícháme. Směs necháme chvíli uležet v chladničce. Půlky paprik pak naplníme připravenou směsí a ozdobíme našlehanou lučinou. Připravené plněné lusky rozložíme na omyté a osušené listy salátu a ozdobíme nakrájenými rajčaty.