Sýrové pokrmy 1

Sýrové roládky

400 g eidamské cihly
200 g pomazánkového másla
100 g šunky
60 g paprikového salámu
pažitka
sterilovaná paprika
(6 porcí, 45 minut)

100 - 150 g sýra vložte do mikroténového sáčku a zavažte na uzlík. Zabalený sýr ponořte do horké vody a nechte pozvolna ve vroucí vodě rozpustit. Mezitím si připravte šunku. Potřete ji vrstvou pomazánkového másla a to tak, aby plátky šunky pokryly plát sýra, ze kterého bude roláda. Mikroténový sáček s roztaveným sýrem rozřízněte a ihned rozválejte na tenký plát obdélníkového či čtvercového tvaru.
Na něj položte plátky šunky s máslem, přidejte svazek pažitky a hned potom zatočte do rolády. Váleček měkkého sýra pak zabalte do hliníkové fólie. Na obou koncích alobal stočte a zamáčkněte zvolna dovnitř rolády. Tím se váleček zpevní.
Roládu nechte vychladnout a ztuhnout v lednici. Další roládky můžete komponovat s paprikovým salámem a máslem s červenou paprikou, ale třeba i se sušeným ovocem

Plněný hermelín


4 ks sýru Hermelín
černé a zelené olivy
50 g paprikového salámu
sterilované papriky
petrželová nať
(4 porce, 30 minut)

Plněný hermelín připravíte docela snadno, potřebujete k tomu pouze trochu trpělivosti. Sýr musí být středně zralý, uvnitř ani ne tvarohový a ani tekoucí. Rozkrojte ho opatrně naplocho a vzniklé poloviny opatrně vydlabejte. Vnitřek sýru pak v misce promíchejte s posekanými olivami. Zelené olivy doplňte třeba posekanými sterilovanými paprikami, černé olivy petrželovou natí a podobně.
Do vybraných hermelínových „misek“ vmáčkněte silnější kolečko salámu a vložte zpět sýr s olivami. Obě poloviny přimáčkněte k sobě, naplněný hermelín zabalte do originálního obalu a uložte do lednice. Po vychladnutí ho krájejte a podávejte

Tvarohové pomazánky


250 g tvarohu, 100 ml kysané smetany, sůl
50 g paprikového salámu, 20 g másla
mletá paprika, 30 g sterilované papriky;
50 g žampionů, 20 g másla, 50 g taveného sýra
sojová omáčka, pórek;
70 g uzeného masa nebo šunky
mletý kmín, česnek, pažitka
(4 porce, 15 minut)

Základem pomazánek je měkký tvaroh rozmíchaný se solí a kysanou smetanou. Do něho pak přidejte v prvním případě jemně, na nitky nakrájený paprikový salám a dále v másle rozetřenou sladkou mletou papriku a drobně posekané sterilované papriky.
Druhou variantu pomazánky vytvoříte z oloupaných a na másle krátce podušených žampionů spolu s jemně posekaným pórkem. Celou chuť pak doladí smetanový tavený sýr a pár kapek sladké sojové omáčky. Výraznou tvarohovou pomazánku připravíte docela snadno z kvalitního a chutného uzeného masa a česneku. Maso je třeba velmi jemně posekat a česnek rozetřít se solí a mletým kmínem.
Velmi dobrý je v pomazánce třeba kvalitní česnekový uzený bok

Sýrové kuličky k vínu


200 g různých sýrů (ne tavených)
3 vejce
půl lžičky kypřícího prášku
100 g strouhanky
půl deci bílého vína
koření a příchutě podle libosti
olej na smažení

Sýry nastrouhejte a spolu s dalšími ingrediencemi smíchejte, vypracujte měkké těsto. Nechte chvíli ztuhnout a pak vyválejte stejnoměrný pramen, ze kterého nakrájejte stejné dílky. A z nich utvořte kuličky.
Smažte v rozpáleném oleji a ještě teplé neste na stůl. Koření a přísady volte podle chuti a také podle odrůdy vína. Zkuste třeba tymián nebo směs provensálských bylin, kousky oliv, nitky uzeného masa a nebo různá semínka a oříšky. S kvalitnímy sýry ovšem nepotřebujete žádné další doplňky