Saláty 1

Saláty

Balkánský těstovinový salát.

Suroviny :
1 bal.těstovin(, 3 rajčata, 3 kapie,1 majonéza, 150 gr. balkánského sýru.
Postup :
Uvaříme těstoviny, nakrájíme papriky a rajčata na kostičky, nastrouháme sýr, přidáme těstoviny a vše promícháme s majonézou.

Těstovinový salát se šunkou a kukuřicí.

Suroviny:
Těstoviny, šunka, jedna nebo dvě plechovky kukuřice, majolka, sůl.
Postup:
Uvaříme těstoviny, scedíme a zchladíme. Přidáme kukuřici a na kostičky nakrájenou šunku. Pak přidáme majolku a podle potřeby osolíme. Promícháme a necháme nějakou dobu uležet.

Krabí salát z tyčinek.

Suroviny:
2 balení krabích tyčinek, bílý jogurt, majolka,sůl
Postup:
Povoléné tyčinky nakrájíme na drobné kousky a smícháme s majolkou a bílým jogurtem a osolíme.


Tuňákový salát.

Suroviny:
Ledový salát, tuňák konzerva, avokádo, rajče,olivový olej, sůl a vinný ocet.
Postup:
Nakrájíme ledový salát, rajče, avokádo na malé kousky, pridáme tuňáka v konzervě a zamícháme.nakonec dochutíme lžičkou oleje, lžičkou vinného octa a špetkou soli.

Rajčatovy salát.

Suroviny :
Rajčata, cibule, sůl, pepř, ocet a olej.
Postup :
Nakrájime rajčata, smichame s nakrajenou cibuli, soli, pepřem, vudou, octem a olejem. Vše důkladně promichame.

Salát z červené řepy s křenem.

Suroviny:
1 větší uvařená červená řepa, citronová šťáva, cukr, 1 lžíce olivového oleje.
Postup:
Řepu nastrouháme na hrubo, křen na jemno, přidáme citronovou šťávu, sůl, cukr a olivový olej, dáme vycladit.

Jablkový salát s banány.

Suroviny:
4 jablka, 2 banány, citronová šťáva, 1 lžíce medu 1 hrst rozinek.
Postup:
Jablka nastrouháme, banán nakrájíme na kostičky, přidáme rozinky, med a citronovou šťávu. Vše promícháme a před podáváním necháme chvíli odležet.

Salát z banánů a mandarinek.

Suroviny:
1/2 citrónu, 4 středně veliké banány, 1 lžička vanilkového cukru, 2 lžíce medu, mandarinkový kompot
Postup:
Vymačkáme citrón. Oloupeme banány, nakrájíme na plátky a pokapeme citrónocou šťávou. Mandarinky necháme na sítku okapat. Potom kousky ovoce urovnáme na dezertní míse a posypeme vanilkovým cukrem. Podáváme je pokapané medem.

Čekankový salát.

Suroviny:
3 čekanky, 1 svazek ředkviček, 100 g tvrdého sýra, vlašské ořechy, bylinkový dresink (jogurtový )
Postup:
Čekanku nakrájíme na proužky, sýr na kostičky, promícháme a přidáme nastrouhané vlašské ořechy a polijeme dresinkem.

Mexický lehký.

Suroviny :
1 cibule, 250 gr. dušené šunky, 200 gr. tvrdého sýru, 1 čínské zelí, 6 rajčat, 2 natvrdo uvařená vejce, 6 lžic sladké kukuřice, majolka a bílý jogurt, sůl, pepř a chili paprika.
Postup :
Všechno prostě nakrájet, smíchat a ochutit. Dáme vychladit.

Ananasový se sýrem.

Suroviny:
Ananasový kompot, Eidam sýr, bílý pepř, bazalka
Postup:
Ananasový kompot smícháme s nastrouhaným sýrem na hrubo ,bazalkou a pepřem.

Řecké tzatziky.

Suroviny:
1 salátová okurka, tzatziky koření, 5 stroužků česneku, sůl, 2 bílé jogurty, 5 snitek kopru
Postup:
Okurku nastrouháme na jemném struhadle, přidáme prolisovaný česnek, tzatziky koření, sůl, na drobno nakrájený kopr a smícháme se 2 bílými jogurty a necháme vychladit.

Salát z čínského zelí.

Suroviny:
Čínské zelí, citron, česnek, krémžšká hořčice, sůl, olej
Postup:
Nakrajíme zelí na drobné proužky a potom si připravíme zálivku. Zálivka: asi 5 stroužku česneku utřeme a promícháme se solí. Přidáme lžici oleje a zase promícháme. Potom přidáme lžičku hořčice a kapneme par kapek citronu. Pořádně to našleháme a nalijeme na zelí a jemně vmícháme.

Ovocný salát s kysanou smetanou.

Suroviny :
Banán, kiwi, pomeranč, mandarinky, ananas, jahodový kompot a jakékoliv jiné ovoce, cukr a kysaná smetana.
Postup:
Ovoce pokrájíme na kousky, přidáme jahody. Šťávu z kompotu nalijeme do smetany rozšleháme a osladíme. Nalijeme na ovoce.

Lehký ledový salát.

Suroviny:
1 ledový salát, kysaná smetana.
Postup:
Ledový salát nakrájíme na proužky a zalijeme kysanou smetanou.

Mandarinkový salát.

Suroviny:
Plechovka mandarinek, 1 bílý jogurt, skořice.
Postup:
Mandarinky scedíme a dáme do misky. Šťávu smícháme ss smetanovým jogurtem a ochutíme skořicí. Nalijeme na mandarinky a dáme vychladit.

Kuřecí salát na sladko.

Suroviny:
2 kuřecí prsíčka, čínské zelí, ledový salát, jablko, pomeranč, hroznové víno, hermelín, vlašské ořechy, limetka
Postup:
Kuřecí prsíčka nakrájíme na kousky a jemně orestujeme nejlepe na olivovem oleji. Promícháme nakrájené zelí a natrhaný ledový salát, zakapeme šťávou z limetky, přidáme na kostky nakrájené jablko, pomeranč a kuličky hroznového vína, kousky kuřecího masa, nakrájený hermelín a zasypeme pomletými vlašskými ořechy. Dáme vychladit.

Čočkový salát s tuňákem.

Surviny:
160 g čočky, 200 g jarní cibulky i s natí, šťáva z 1 citrónu, 400 g kudrnatého salátu, 350 g rajčat, 400 g tuňáka v oleji, pepř a sůl.
Postup:
Čočku do měkka. Do vychladlé čočky vmíchejte nakrájenou cibulku i s kroužky zelené natě. Osolte, opepřete, případně
dochuťte citrónovou šťávou. Servírujte na listech hlávkového salátu, obložené kousky tuňáka a dílky nakrájených rajčat.

Plněná rajčata s tuňákem.

Suroviny:
2 vejce, 4 středně velká rajčata, trochu soli a pepře, 1 malá cibule, 150 g tuňáka v oleji, 2 lžíce majonézy, 4 olivy plněné paprikou, 2 lžíce sekané petrželky.
Postup:
Vejce uvařte a rozkrájejte na kostičky. Vydlabaná rajčata uvnitř posolte, opepřete, obraťte a nechte okapat. Dužninu zbavenou
semínek jemně posekejte. Oloupanou cibuli jemně nastrouhejte, smíchejte s rajčatovou dužninou, rozdrobeným masem tuňáka, dále s vejci, majonézou, jemně nasekanými olivami a petrželkou. Ochuťte. Naplňte rajčata a přiklopte odříznutý vršek každého
rajčete.

Kuřecí salát s ovocem.

Suroviny:
400 g vařeného nebo pečeného kuřecího masa, 200 g oloupaných jablek bez jádřinců, 200 g ananasu kompotovaného, 200 g konzervovaných mandarinek, 15 g loupaných nasekaných mandlí,
30 ml koňaku, 2 lžíce kečupu, šťáva z jednoho citrónu, 30 g majonézy, sůl, cukr, pepř, sladká paprika.
Postup:
Maso, jablka a ananas nakrájejte na kousky, přidejte mandarinky a mandle. Podle chuti ochuťte špetkou pepře, papriky, soli a cukru. Dobře promíchejte a přikryté nechte asi 20 minut odležet. Mezitím připravte dresink: Do majonézy postupně vmíchejte koňak, kečup a citrónovou šťávu. Servírovací misky vyložte hlávkovým salátem, na něj položte porci kuřecího salátu a přelijte dresinkem.

Jablkový salát s celerem.

Suroviny:
250 g oloupaných jablek bez jádřinců, 250 g celeru, 2 lžíce strouhaného křenu, 4 lžíce citrónové šťávy, 1 lžička cukru.
Postup:
Jablka a celer nahrubo nastrouhejte, přimíchejte křen, zálivku z vody, cukrua citrónové šťávy. Nechte v chladu odležet.

Vánoční ovocný salát.

Suroviny:
4 jablka, 4 pomeranče, 6 mandarinek, 1 ananasový kompot, 1 broskvový kompot, 1 dl bílého vína, 1 dl rumu, 4 lžíce posekaných oříšků.
Postup:
Ovoce nakrájejte na malé kousky. Šťávu z kompotů použijte jako zálivku, přidejte bílé víno (můžete použít i víno červené) a rum. Vše dobře promíchejte a dejte na jednu hodinu vychladit do lednice. Salát ozdobte nasucho opraženými oříšky a podávejte.
Do salátu můžete použít různé druhy ovoce.

Holandský sýrový salát.

Suroviny:
200 g eidamu, 200 g vařeného drůbežího masa, 100 g kyselých okurek, 3 vejce uvařená natvrdo, cibuli, pepř, sůl, 100 g majonézy, lžičku plnotučné hořčice.
Postup:
Eidam nastrouháme na hrubší nudličky, maso (případně šunkový salám) nakrájíme také na nudličky. Okurky a cibuli nakrájíme na drobné kostičky. Vejce nadrobno posekáme. Smícháme v misce, osolíme, opepříme a spojíme majonézou ochucenou sladkou hořčicí.

Francouský salát s vejci.

Suroviny:
4 vejce uvařená natvrdo, 150 g mrkve, 150 g hrášku z konzervy, 2 brambory, 2 kyselá jablka, sůl, šťávu z půlky citronu, 4 lžíce majonézy, bílý mletý pepř, 3 lžíce kyselé smetany, 2 lžíce bílého vinného octa.
Postup:
Mrkev nakrájíme na 1/2 cm kostičky a povaříme ve slané vodě ne úplně doměkka a propláchneme studenou vodou. Oloupané brambory rozkrájíme na kostky, povaříme ve slané vodě a propláchneme. Jablka oloupeme a nakrájíme na 1/2 cm kostky. Majonézu promícháme se smetanou, octem, solí a pepřem. Přidáme hrášek, mrkev, brambory, jablka, promícháme a dáme na hodinu do lednice.

Řecký salát.

Suroviny:
300 g rajčat, 300 g paprik, salátovou okurku, 100 g majonézy nebo 2 bílé jogurty, 5 lžic oleje, sůl, citrónovou šťávu.
Postup:
Rajčata nakrájíme na kolečka, papriky na jemné nudličky, okurky nastrouháme nahrubo nebo nakrouháme na plátky. Vše promícháme s majonézou nebo zálivkou z oleje a jogurtu a podle chuti osolíme.

Květákový salát s brokolicí.

Suroviny:
200 g květáku, 200 g brokolice, sůl, pepř, 2 jarní cibule, natvrdo uvařené vejce, 2 lžíce jablečného octa, 4 lžíce olivového oleje, špetku cukru, lžíci pažitky, strouhaný zázvor.
Postup:
Květák a brokolici rozdělíme na malé růžičky a vaříme asi 15 minut ve slané vodě, až zelenina změkne. Cibulky nakrájíme na velmi jemné plátky a vejce nadrobno usekáme. Ocet smícháme s olejem, cukrem, solí a pepřem a opatrně podlijeme pod zeleninu. Před podáváním posypeme zeleninu vajíčkem, pažitkou a zázvorem.

Paprikový salát s okurkou.

Suroviny:
5 paprikových lusků, malou salátovou okurku, kelímek jogurtu, 3 lžíce kečupu, 3 lžíce oleje, sůl.
Postup:
Oloupanou okurku nakrouháme na tenké plátky, papriky nakrájíme na proužky a osolíme. Jogurt promícháme s olejem a kečupem, přidáme k zelenině a promícháme.

Balkánský salát.

Suroviny:
400 g paprik,200 g rajčat, 200 g salátové okurky, 100 g cibule, 50 g oleje, 2 kelímky bílého jogurtu, pepř, sůl.
Postup:
Dobře opranou zeleninu rozkrájíme na drobné kousky, dáme do mísy, osolíme, opepříme, přidáme olej a promícháme. Salát zalijeme rozmíchaným jogurtem.

Řekvičko-okurkový salát.

Suroviny:
1 salátovou okurku, lžíci citrónové šťávy, 2 svazky ředkviček, kelímek kyselé smetany, pažitku, sůl.
Postup:
Oloupanou okurku nakrouháme na tenké plátky, oprané ředkvičky nakrájíme na kolečka a přidáme do okurek. Vše promícháme se solí, polijeme kyselou hustou smetanou a citrónovou šťávou a posypeme sekanou pažitkou. Vzniklou salátovou směs v míse dobře promícháme a můžeme podávat.

Okurkový salát s houbami.

Suroviny:
2 větší neloupané salátové okurky, 4 kapie, 50 g máčených černých hub nebo 150 g nakládaných kyselých hub, sůl. Na zálivku: 2 lžíce octa, lžíci cukru, sůl, 1/2 lžičky glutasolu, lžičku oleje, špetku pepře.
Postup:
Dobře očištěné a oprané okurky nakrájíme i se slupkou na kostičky a osolíme, aby pustily vodu. Přidáme nakrájené houby a na kostičky nakrájené kapie. Zalijeme připravenou zálivkou a promícháme. Necháme v chladničce asi 3 hodiny odležet a pak podáváme.

Míchaný salát s kysanou smetanou.

Suroviny:
1 větší okurku, 2 hlávky salátu, 4 rajčata, 1 kelímek kysané smetany, k dochucení ocet, cukr, sůl.
Postup:
Nastrouhanou okurku osolíme a promícháme se zálivkou, kterou si připravíme z 1/2 dl vody,lžíce cukru a lžíce octa. Potom přidáme na kolečka nakrájená rajčata a salát rozebraný na listy. Všechno zalijeme kysanou smetanou a ještě jednou promícháme.

Rajčatový salát s tuňákem.

Suroviny:
500 g rajčat, 200 g tuňáka, 3 vejce vařená natvrdo, šťávu z poloviny citronu, pepř, zelenou petrželku, 4 až 5 lžic oleje, sůl.
Postup:
Maso čerstvého tuňáka osolíme, upečeme a vychladlé rozdělíme na kousky. Můžeme použít i rybí konzervu. Rajčata a vejce rozkrájíme na plátky, vše vložíme do mísy a polijeme olejem, v němž jsme rozmíchali sůl, pepř, citrónovou šťávu a sekanou petrželku.

Velikonoční fazolový salát.

Suroviny:
250 g fazolí, 100 g kuřecího salámu, 50 g ementálu, 2 vejce,
2 menší cibule, sůl, 3 lžíce majonézy
Postup:
Přebrané fazole den před přípravou namočíme a druhý den ve stejné vodě uvaříme do měkka. Salám nakrájíme na nudličky, sýr nastrouháme. Vařená vejce nakrájíme na kolečky, rovněž tak cibuli, kterou pak půlíme, aby vznikly obloučky. Přísady v míse promícháme, osolíme a opepříme. Majonézu vmícháme nakonec.

Salát s kysaného zelí.

Suroviny:
200 g kysaného zelí, 1 malá cibule,1 lžička oleje,1 lžička cukru a
zelená petrželka nebo pažitka.
Postup:
Zelí pokrájíme najemno, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, cukr a olej a vše řádně promícháme. Nakonec ozdobíme petrželkou nebo pažitkou.

Těstovinový salát s uzeným kuřecím masem.

Suroviny:
250 gr. těstovin, dvě uzená kuřecí stehna, sklenička Moravanky,
kečup, sojová omáčka, olivový olej a vegeta.
Postup:
Uvařím těstoviny. Scedím a propláchnu, pokapu olivovým olejem a nechám vychladnout. Uzená stehna vykostím a maso pokrájím na kousky. Scezenou zeleninu z Moravanky taky podle potřeby pokrájím na menš?í kousky. Smíchám nudle s masem a zeleninou. Nakonec se přidá kyselá voda z Moravanky, kečup, sojovou omáčku a vegetu.

Salát z krabích tyčinek z ananasem.

Suroviny:
2 balíčky krabích tyčinek, 1 ananasový kompot,1 majonéza,
citronová ??šťáva a sojová omáčka.
Postup:
Jen napůl rozmrazené krabí tyčky nakrájím na kostičky. Stejně tak nakrájím kompotový ananas. Smíchám v míse, pokapu sojovou omáčkou, opepřím, osolím a tro?ku okyselím citronovou ??šťávou.
Přidám majonézu a nechám vychladit.

Salát z krabích tyčinek dobr.

Suroviny:
2 balení krabích tyčinek , 6 ks paprik, 2 vět?í cibule, 1 velká tatarka, sůl, pepř.
Postup:
Krabí tyčinky po částečném rozmrazení nakrájíme na kousky, stejně tak papriky na drobno a cibuli ne úplně najemno. Přidáme tatarku a sůl, pepř dle chuti a podáváme.

Salát z kabanosu.

Suroviny:
20 dkg kabanosu, 1 cibule, sterilované kapie, st. okurky, sůl, pepř, ocet, tabasco, grilovací koření, kmín
Postup:
Kabanos velmi jemně nakrájíme, přidáme nakrájenou cibuli, dále přidáme plátky kapie, kostičky okurek. V?e smícháme, okořeníme a zakápneme dle chuti tabascem a octem.

Houbový salát.

Suroviny:
1kg cibule, 1kg paprik, 1,5 kg hub, 30 dkg cukru, 6dkg soli, 1/4 l octa, 1,5 l vody,1 l?ička celého pepře, 1 l?ička nového koření, trochu bobkového listu a kmínu.
Postup:
Houby rozkrájíme a povaříme, scedíme a necháme vychladnout. Zatím si nakrájíme cibuli na kolečka, papriky na nudlíčky a ze zbývajících surovin připravíme nálev. Vychladlé suroviny smícháme a necháme 24 hodin stát. Pak naplníme do skleniček a sterilujeme 20 minut při teplotě 80 stupňů Celsia.

Rajčatový salát s ementálem.

Suroviny:
400g tvrdých menších rajčat, 250g ementálu, 1 cibule, 150g majonézy, 2 dl kysané smetany, mletý pepř, zelená petrželka, citrónová šťáva, sůl.
Postup:
Rajčata spaříme ve vroucí vodě, oloupeme a nakrájíme na plátky. Sýr nakrájíme na nudličky, vložíme do mísy spolu s rajčaty a nadrobno nakrájenou cibulí. Majonézu smícháme se smetanou, přidáme sůl, pepř, citrónovou šťávu, nalijeme na salát a dáme do chladničky. Před podáváním posypeme pokrájenou petrželkou.

Mrkvový salát s rozinkami .

Suroviny:
3 mrkve, nastrouhané, 200g nastrouhaného zelí, 100g rozinek, 1/2 zelené papriky, nakrájené nadrobno, 1 malá cibule, nakrájená nadrobno, 1 lžička nastrouhaného křenu, 2 lžíce majonézy, sůl.
Postup:
V salátové míse smícháme všechny přísady mimo majonézy. Pomalu přimícháme majonézu, aby bylo vše dobře pokryté.

Celerový s paprikami.

Suroviny:
1 větší celerová bulva, 2 mrkve, 1 lžíce rozkrájené pažitky, 2 paprikové lusky, sůl, pepř, citrónová šťáva a trochu cukru na dochucení, 2 lžíce oleje, 150g strouhaného tvrdého sýra.
Postup:
Zeleninu opereme, oloupeme a papriky odjádříme. Celer nahrubo nastrouháme s mrkví a sýrem, papriku nakrájíme na nudličky a vše posypeme pažitkou. Olej, sůl, pepř a cukr rozšleháme s citrónovou šťávou na zálivku. Podáváme vychlazený.

Čočkový salát speciál.

Suroviny:
250 g čočky, 1 větší cibuli, pepř, pažitku, jablko, vejce.
Zálivka:
3-4 lžíce oleje, cukr, ocet, sůl.
Postup:
Čočku uvaříme doměkka, scedíme, přidáme k ní nadrobno pokrájenou cibuli, nastrouhané oloupané jablko a natvrdo uvařené vejce, nakrájené na větší kousky. Vše osolíme, opepříme a zalijeme sladkokyselou zálivkou z oleje, octa, cukru a soli. Posypeme pažitkou.

Krůtí salát.

Suroviny:
250g pečeného krůtího masa, 3 jablka, 100g celeru, 1 lžíce oleje, 1 lžička octa, 1 lžička hořčice, citrónová šťáva, sůl, mletý pepř.
Postup:
Vychladlé maso nakrájíme na nudličky, celer nastrouháme na slzičkovém struhadle, jablka nakrájíme na kostičky, vše smícháme, zakapeme citrónovou šťávou a zalijeme nálevem z octa, hořčice, oleje mletého pepře a soli.

Fazolový salát.

Suroviny:
30 dkg fazolí, 2 lžíce oleje, 3 dkg cibule,sůl, ocet.
Postup:
Vyprané fazolky namočíme do studené vody. Druhý den je uvaříme do měkka. Uvařené necháme okapat. Osolíme, přikapeme ocet, přidáme jemně nasekanou cibulku, po případě nasekanou zelenou petržel a olej.

Fazolový salát s kozím sýrem.

Suroviny:
500 g fazolek, 2 lžíce oleje, 3 cibule, 4 citrony, špetku mletého pepře, sůl, 100 g oliv, 80 g kozího sýra.
Postup:
Fazolky uvaříme ve slané vodě a scedíme. Cibuli jemně nakrájíme, posolíme, zalijeme citrónovou šťávou a přidáme olej. Olivy nakrájíme na kolečka, smícháme s fazolemi, směsí oleje, citronu a cibule, vyrovnáme na mísu a postrouháme kozím sýrem.

Hlávkový salát s česnekem.

Suroviny:
3 hlávky salátu, 3 stroužky česneku, lžíci oleje, cukr, sůl, ocet podle chuti.
Postup:
Ve vodě rozpustíme cukr se solí, pak přidáme ocet, nakonec olej. Dobře rozmícháme a nalijeme na dobře vypraný salát s proisovaným česnekem. Salát lehce promícháme.

Hlávkový salát s ředkvičkami.

Suroviny:
2 větší hlávky salátu, 10 ředkviček, 3 malé cibulky, nakrájená pažitka, 1 bílý jogurt.
Rozebrané lístky salátu, rozložíme do misky, posypeme nakrájenými ředkvičkami, nakrájenou pažitkou a na tenké kroužky nakrájenými cibulkami. Zamícháme, pokapeme bílým jogurtem.

Hříbkový salát.

Suroviny:
½ kg hříbků, sůl, 125 ml vody, 2 lžíce oleje, pepř.
Postup:
Hříbky dobře očistíme a vcelku uvaříme v osolené vodě, ne příliš do měkka. Uvařené okapané hříbky nakrájíme na plátky, dáme do misky, osolíme je, trochu opepříme a promícháme s octem a olejem. Aby byl salát chutný, necháme jej dvě hodiny proležet v chladu.

Těstovinový salát s párky.

Suroviny:
250 g těstovin, lžíci oleje, 250 g třešňových rajčat, žlutou papriku, 200 g máslového sýra, pažitku, 4 párky, 100 ml zeleninového vývaru z kostky, 8 lžic jablečného octa, 1/2 lžičky cukru, pepř, 4 lžíce majonézy, lžíci sladké papriky.
Postup:
Těstoviny uvaříme, scedíme, prolijeme vodou, vmícháme lžíci oleje. Rajčata přepůlíme, papriku a sýr nakrájíme na kostičky, pažitku nadrobno a párky na tenká kolečka. Na zálivku rozšleháme vývar s octem, cukrem, solí a pepřem a vmícháme majonézu. Těstoviny smícháme v míse se sýrem, rajčaty, paprikami, párky, pažitkou, poprášíme mletou paprikou, zalijeme zálivkou a necháme 20 minut rozležet.

Salát z čínského zelí s jogurtem.

Suroviny:
2 hlávky čínského zelí, 30g cibule, 1 jablko, 4 lžíce jogurtu, 2 lžíce oleje, 1 lžíce cukru, petrželka, sůl.
Postup:
Oprané hlávky nakrájíme na nudličky, přidáme k nim jemně usekanou cibuli a nastrouhané jablko. Dobře promícháme a zakapeme olejem. Potom salát zalijeme jogurtem, podle chuti osolíme a přisladíme. Můžeme přikyselit.

Salát z hlávkového zelí.

Suroviny:
500g hlávkového zelí, 80g olivového oleje, špetka kmínu, pepře, sůl.
Postup:
Hlávku zelí očistíme a pokrájíme na nudličky a dáme do kastrolu do studené vody alespoň na 15 minut namáčet. Pak vodu slijeme, ještě jednou ve studené vodě vypereme a na sítu necháme okapat. Zelí osolíme, posypeme kmínem a dáme do mísy, zalijeme olivovým olejem, opepříme a necháme odležet.

Salát z kyselého zelí s křenem.

Suroviny:
500 g kyselého zelí, 1 cibuli, 2 jablka, 2 lžíce strouhaného křenu, lák ze zelí, 2 lžíce citrónové šťávy, lžíci cukru, sůl, 2 lžíce oleje.
Postup:
K překrájenému zelí přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, na nudličky nakrájená jablka a jemně nastrouhaný křen, Zalijeme marinádou z láku, citronu, soli a oleje.

Sójový salát s houbami.

Suroviny:
300 g sterilovaných hub, 1 sterilovanou kapii, 400 g vařených sójových bobů, 1 cibuli, 150 g majolky, citrónovou šťávu, petrželku.
Postup:
K uvařeným, vychladlým bobům přidáme scezené, nadrobno nasekané houby, na krátké, úzké nudličky nakrájenou kapii a nadrobno nakrájenou cibuli. Lehce promícháme s majolkou, kterou můžeme chuťově upravit citrónovou šťávou. Necháme v chladu odležet, zdobíme petrželkou.

Zelný salát s mrkví.

Suroviny:
500g zelí, 200g mrkve, 1 cibule nebo cibulová nať, pepř, sůl, citrónová šťáva, lžíce oleje.
Postup:
Drobně nakrájené zelí promícháme s jemně nastrouhanou mrkví, pokrájenou cibulí či natí. Ochutíme pepřem, solí, citrónovou šťávou a olejem. Necháme proležet v chladu a podáváme.