Saláty

SALÁTY


Ananasový drůbeží salát

Potraviny:
2 drůbeží prsíčka, 500ml zeleninového vývaru, 1 ananas, 1 hlávkový salát, 1 svazek pórku, 150g zakysané smetany, 50g majonézy, 1 lžíce octa, 1 lžička kari, 1 lžička medu, sůl, pepř

Postup:
Maso vaříme 15 minut na velmi mírném ohni, poté je nakrájíme na plátky. Ananas oloupeme a pokrájíme na kostičky. Salát natrháme na kousky. Pórek nakrájíme na šikmé plátky. Smícháme zakysanou smetanu, majonézu, ocet, kari, med, osolíme a opepříme. Salátovými listy vyložíme mísu, na ně vložíme maso a pokrájený ananas, pokapeme zálivkou a posypeme pórkem.

Přílohy:
bílé pečivo

Banánový salát s jahodami a zeleným pepřem

Potraviny:
1 hlávka salátu, 4 banány, 3 lžíce citrónové šťávy, 150g jahod, 1 lžíce citrónového octa, asi 10 zrnek zeleného pepře, 4 lžíce oleje, sůl, pepř, 1/4 lžičky cukru, 40g lískových oříšků, smetana ke šlehání

Postup:
Salát rozebereme na listy, opereme a osušíme, 8 jich dáme stranou, ostatní natrháme do mísy. Přidáme na kolečka nakrájené a třetinou citrónové šťávy pokapané banány a jahody překrájené na kousky a pokapeme citrónovým octem. Lehce promícháme. Salát v míse zalijeme zbylou citrónovou šťávou promíchanou se zeleným pepřem, solí, pepřem a cukrem a dáme vychladit. Před podáváním vyložíme mísu listy salátu, přidáme vychlazené ovoce a posypeme sekanými oříšky. Zdobíme neslazenou šlehačkou.

Banánový salát s kokosem a šunkou

Potraviny:
3 banány, 3 lžíce strouhaného kokosu, 250g šunky, špetka strouhané citrónové kůry, citrónová šťáva, 200ml smetany

Postup:
Oloupané banány nakrájíme na kolečka, rozložíme do mísy, posypeme kokosem, na kostičky pokrájenou šunkou a kůrou,pokapeme citrónovou šťávou. Nakonec zalijeme sladkou smetanou a dáme vychladit.

Bramborový salát

Potraviny:
400 g brambor, 80 g ředkviček, 80 g bílé ředkve, 40 g mraženého hrášku, 40 g cibule, 80 g mrkve, 80 g kyselých okurek, sůl, pepř

Postup:
Brambory uvaříme ve slupce do měkka. Slijeme vodu a necháme je vychladnout. Vychladlé oloupeme a nakrájíme na kolečka. Ředkvičky a ředkev pečlivě omyjeme a nakrájíme na tenké plátky. Mrkev krátce spaříme a nahrubo nastrouháme. Cibuli nakrájíme na malé kostičky, okurky na tenké nudličky. Brambory dáme do mísy, přidáme zeleninu a hrášek. Osolíme, opepříme a lehce zamícháme.

Bramborový salát ke grilovanému masu

Potraviny:
1 kg studených uvařených pevných brambor ve slupce, olej, ocet, sůl, pepř, nebo moje oblíbena Podravka TWIST - Salátová marináda, libeček a petrželka, cibule 2-3 větší

Postup:
Brambory oloupeme, nakrájíme na plátky, cibuli na tenká kolečka nebo kostičky a promícháme. Bylinky nasekáme, nasypeme na brambory a celé zalijeme zálivkou. Doporučuji opravdu různé druhy salátových zálivek od Podravky. Jsou sice slanější, ale zato moc dobré a brambory v nich báječně prolnou.

Celerový salát s omáčkou

Potraviny:
1 středně velký celer, 1 lžíce octa, 1 l vody, sůl, 100g točeného kuřecího salámu, 2 rajčata, 1 cibule, omáčka: 4dl bílého netučného jogurtu, 1 lžíce majolky, 1 lžička plnotučné hořčice, 1 lžíce oleje, 1 citron, 2 lžíce nasekaného čerstvého kopru, bílý mletý pepř, sůl, cukr podle chuti (asi 1 lžička)

Postup:
Omytý oloupaný celer pokrájíme na plátky asi 1-1,5 cm silné a vložíme do osolené vody, již jsme okyselili octem. Nevaříme zcela do měkka, stačí 5-7 minut. Potom vodu scedíme a celer necháme vychladnout. Plátky rozkrájíme na kostky a vložíme do větší mísy. Přidáme nadrobno nasekanou cibulku, kterou jsme předem osolili a zakrytou pod miskou nechali asi 20 minut odležet. Potom do směsi vmícháme na tenká kolečka nakrájený salám, lžíci oleje, osolíme, opepříme, lehce promícháme a v lednici necháme půl hodiny odležet. omáčka: Jogurt přendáme do větší misky, přidáme majolku, lžičku hořčice, nasekaný kopr, špetku cukru, soli, lžičku citrónové šťávy a promícháme. Na připravené misky dáme celerový salát, ozdobíme čtvrtkami rajčat a přelijeme jogurtovou omáčkou.

Přílohy:
tmavý chléb, bageta, krekry

Celerový salát s vejci a oříšky

Potraviny:
1 řapík celeru, 2 natvrdo vařená vejce, 2 šalotky, 40g nahrubo sekaných vlašských ořechů, 4 lžička majonézy, 1 lžička bílého vinného octa, 2 lžičky hořčice, sůl, pepř, půl hlávky salátu, 150g polníčku, mletá sladká paprika

Postup:
Celer očistíme a nakrájíme na tenké nudličky. Vejce oloupeme a drobně pokrájíme. Šalotku oloupeme a jemně posekáme. Promícháme ve velké míse s nudličkami celeru, pokrájenými vejci a sekanými vlašskými ořechy. Smícháme majonézu, vinný ocet a hořčici, zálivku osolíme a opepříme, pokapeme připravené přísady v míse a necháme několik minut rozležet. Mezitím očistíme oba saláty, rozebereme na listy. Listy vyložíme 4 talíře a na ně rozdělíme celerový salát. Okořeníme sladkou mletou paprikou

Přílohy:
bageta

César salát - speciál

Potraviny:
suroviny pro dvě porce:
1ks ledový salát,200g kuřecích prsou,1ks žloutek,1 šálek olivového oleje, 1kávová lžička worchestrové om. 1 kávová lžička sardelové pasty, šťávu z poloviny citronu, 5 stroužků česneku,polévkovou lžíci strouhaného parmazánu, krutony (nakrájená houska osmažená na másle, sůl, pepř.

Postup:
Všechny ingredience dáme do vyšší nádoby a mixujeme ručním mixerem až nám vznikne hustá zálivka podobná majonéze. Zředíme smetanou, dochutíme solí a pepřem a přelijeme listy salátu, které jsme si předtím natrhali na drobné kousky. Kuřecí prsa, osolená a opepřená, připravená na grilu nakrájíme na nudličky a rozložíme na přelitý salát. Posypeme parmazánem a drobnými krutony.

Čekankový salát

Potraviny:
3 čekanky, 1 svazek ředkviček, 100 g tvrdého sýra, vlašské ořechy, bylinkový dresink (jogurtový, smetanový)

Postup:
Čekanku nakrájíme na proužky, sýr na kostičky, promícháme a přidáme nastrouhané vlašské ořechy a polijeme dresinkem. Podáváme s dalamánky nebo tmavým chlebem.

Čínský nudlový salát

Potraviny:
čínské skleněné nudle, sůl, ocet, 3 lžíce sójové omáčky, 1 lžička cukru, 1 cibule, 1 okurka, 2 stroužky česneku, 1 malou papričku chilli

Postup:
Nudle povaříme ne úplně do měkka ve slané vodě. Scedíme, přelijeme studenou vodou a necháme okapat. Přidáme trochu octa, sójovou omáčku, cukr, posekanou cibulku, okurku pokrájenou na jemné proužky, nadrobno nasekaný česnek a drcenou chilli papričku. Vše smícháme, osolíme, ochutíme sójovou omáčkou. Dáme uležet do lednice.

Přílohy:
pečivo

Drůbeží salát

Potraviny:
vařené drůbeží maso, sterilované žampiony, čínské zelí, kompotovaný ananas, čínské rýžové nudle, citron, glutasol, sójová omáčka

Postup:
Vykostěné vařené drůbeží maso nakrájíme na nudličky, smícháme s nakrájenými sterilovanými žampiony, na nudličky nakrájeným čínským zelím, kompotovaným ananasem a předem uvařenými čínskými rýžovými nudlemi. Zalijeme citrónovou zálivkou, ochutíme glutasolem a sójovou omáčkou.

Přílohy:
bílé pečivo

Exotický salát

Potraviny:
1 salát, 1 červená paprika, 1 mrkev, 2 pórky, 2 mandarinky, 5 lžic oleje, 100g sójového tofu, 2 lžíce sójové omáčky, 100g sójových klíčků, 2 lžíce bílého vinného octa, půl lžičky strouhaného zázvoru, 1 lžička strouhaného kokosu

Postup:
Salát a zeleninu nadrobno nakrájíme. Mandarinky rozebereme na dílky. Tofu opečeme na oleji, zalijeme lžící sójové omáčky, přidáme klíčky a vaříme 1 minutu. Vše promícháme. Rozšleháme lžíci sójové omáčky, zázvor a 3 lžíce oleje a pokapeme salát zálivkou. Posypeme kokosem

Falešný humrový salát

Potraviny:
3 velké mrkve, 1 petržel, kousek celeru, velká majonéza, pepř, sůl, cukr

Postup:
Zeleninu nastrouháme najemno, smícháme se solí, pepřem, troškou cukru a majolkou.

Fazolový salát s hruškou

Potraviny:
250g zelených fazolových lusků, sůl, 475 bílých fazolí, 4 rajčata, 2 hrušky, 1 červená cibule, 125g prorostlé slaniny, 6 lžic oleje, 3 lžíce bílého vinného octa, majoránka

Postup:
Fazolky přelámeme. Poté je vaříme v osolené vodě asi 10 minut. Scedíme, prudce zchladíme pod tekoucí vodou a necháme okapat. Rajčata rozpůlíme, odstraníme semeník a nakrájíme na kousky. Hrušky rozčtvrtíme, odstraníme jádřince a nakrájíme na dílky. Oloupanou cibuli nakrájíme na kolečka. Slaninu nakrájíme na kostičky a rozškvaříme na pánvi. Slaninu i s tukem smícháme s olejem a octem. Osolíme a hodně opepříme. Majoránku nasekáme a přimícháme do zálivky. V zálivce promícháme všechny přísady a dáme na 20 minut rozležet

Přílohy:
pečivo

Fazolový salát s klobásou

Potraviny:
425ml bílých fazolí, 4 lžíce ovocného octa, sůl, pepř, špetka cukru, 1 cibule, 1 stroužek česneku, 2 lžíce sekané petrželky, 6 lžic olivového oleje, 500g paprik, 200g klobásy, 1 hlávkový salát

Postup:
Fazole slijeme. Smícháme ocet se solí, pepřem a cukrem. Oloupeme cibuli s česnekem a nakrájíme nadrobno. Spolu s posekanými bylinkami vmícháme do octové zálivky. Přilijeme olivový olej a našleháme je. Fazole zalijeme marinádou, promícháme a na 30 minut je uložíme do chladničky. Papriky rozpůlíme a očistíme. Nakrájíme na proužky. Sloupneme střívko z klobásy a nakrájíme na kolečka. Salát rozebereme na listy a opereme. Natrháme je na kousky. Pokrájenou papriku s klobásou nasypeme k marinovaným fazolkám a promícháme. Misku vyložíme listy salátu a naplníme salátem.

Hlávkový salát s chlebem

Potraviny:
1 hlávkový salát, 1 sv. ředkviček, 1 sv. pažitky, 1 vanička řeřichy, 150g kysané smetany, šťáva z 1 pomeranče, 3 lžičky octa, sůl, pepř, 1 lžička cukru, 4 krajíčky toastového chleba, 1 stroužek česneku, 4 lžičky másla, snítka meduňky

Postup:
salát očistíme, omyjeme a necháme okapat. Rozebereme na jednotlivé listy. Ředkvičky očistíme, omyjeme a nakrájíme na kolečka. Pažitku omyjeme a nadrobno nasekáme. Řeřichu omyjeme a necháme v celku, jen odstraníme delší stonky. Vše promícháme ve větší míse. Šťávu z pomeranče smícháme s kysanou smetanou a octem. Přidáme sůl, pepř, a cukr a znovu důkladně promícháme. Toastový chléb nakrájíme na kostičky. Česnek utřeme a necháme zesklovatět na másle a krátce osmahneme. Osmažené chlebové kostičky vmícháme do připraveného salátu, zalijeme dresinkem a ozdobíme snítkami meduňky

Jablkový salát s čínským zelím

Potraviny:
1 střední hlávka čínského zelí, 2 kyselejší jablka, půl citrónu, 4 plátky ananasu, 50g vlašských ořechů, 3 lžíce olivového oleje, 1 lžíce octa, 1 lžička citrónové šťávy, 1 lžíce sójové omáčky, 1 lžička moučkového cukru, půl lžičky mletého zázvoru, sůl, pepř

Postup:
Zelí pokrájíme na tenké nudličky. Neoloupaná jablka zbavíme jádřinců, pokrájíme na plátky a zakapeme citrónovou šťávou. Okapané plátky ananasu pokrájíme na kostičky, ořechy nasekáme a vše přidáme k čínskému salátu. Olej smícháme s ostatními přísadami, nalijeme na salát, promícháme a necháme 30 minut chladit.

Přílohy:
pečivo

Jarní salát se zelím a mrkví

Potraviny:
250g bílého zelí, 250g mrkve, 100g balkánského sýra, 20g vody, 20g octa, 10g cukru, trocha pepře, 20g olivového oleje

Postup:
Očištěné zelí nakrájíme na nudličky a spaříme vařící vodou. Očištěnou mrkev nastrouháme a přidáme k vychladlému zelí. Z vody a z koření si uděláme nálev, rozpustíme v něm nastrouhaný balkánský sýr a spolu s olivovým olejem vše jemně promícháme. Salát nesolíme, osolí nám jej balkánský sýr.

Jemný krůtí salát s hráškem

Potraviny:
500g krůtích řízků, sůl, pepř, 300g mraženého hrášku, 600ml mandarinkového kompotu, 4 vejce, 1 ledový salát, 150g lučiny, 150g netučného jogurtu, 2-3 lžíce koňaku

Postup:
Maso povaříme ve slané vodě asi 12 minut. Hrášek rozmrazíme. Mandarinky dáme okapat. Vejce uvaříme natvrdo, necháme vychladnout, oloupeme a každé pak nakrájíme na 6 dílků. Ledový salát opláchneme a natrháme na kousky. Na dresink do hladka vymícháme lučinu s jogurtem a ochutíme oslí, pepřem a koňakem. Maso vyjeme a necháme vychladnout a nakrájíme na proužky. Připravenou mísu vyložíme salátem. Zbylé přísady kromě několika dílků vajec rozložíme na salát. Přelijeme dresinkem a ozdobíme zbývajícími vejci.

Kadeřavý sýrový salát

Potraviny:
1 kadeřavý salát Friseé, 4 malé kozí sýry, 4 menší rajčata, 1 sv. bazalky, 1 lžička medu, 4 lžíce balzámového octa, 2 lžíce suchého bílého vína, 6 lžic olivového oleje, sůl, pepř

Postup:
Listy natrháme na kousky. Rozdělíme je na menší talířky a na ně položíme po 1 kozím sýru. Rajčata rozčtvrtíme. Dílky rajčat rozdělíme kolem sýru. Bazalku posekáme na kousky. Med, ocet, bílé víno a olivový olej ušleháme do zálivky, osolíme a opepříme. Zálivkou pokapeme sýr a salát, posypeme bazalkou.

Přílohy:
celozrnný chléb

Kuřecí salát

Potraviny:
pro 4 osoby: 400 g kuřecích prsou, 1/2 lžíce solamylu, 1 lžíce grilovacího koření, olej, 1 lžíce petrželky, 2 větší pomeranče, 8 listů hlávkového salátu
omáčka: 100 g majonézy, 1 lžíce bílého vína, 1 lžička worcesterské omáčky, sůl, 2 lžičky citrónové šťávy, 3 lžičky umletých pistácií, 4 snítky kerblíku

Postup:
Kuřecí prsa nakrájíme na nudličky a obalíme v solamylu s grilovacím kořením. Orestujeme na oleji a vychladlé promícháme s petrželkou. K majonéze přidáme víno, worcester, citrónovou šťávu, pistácie promícháme a dáme do chladničky. Pomeranče rozdělíme na dílky, které zbavíme slupek. Do misek rozdělíme salát, přidáme kuřecí maso, pomeranče a necháme vychladit. Před podáváním přelijeme majonézou a ozdobíme kerblíkem.

Kuřecí salát s jogurtem a ořechy

Potraviny:
450g kuřecího masa, 2 stonky zeleného celeru, 1 jablko, 60g sušených meruněk, 1 lžíce medu, 100g loupaných lískových ořechů, 6 lžic bílého jogurtu, 1 mandarinka, 50g rozinek, 50ml rumu, bílý mletý pepř, sůl

Postup:
Rozinky opláchneme namočíme asi na 15 minut do rumu. Kuřecí maso bez kůže uvaříme v osolené vodě do měkka, necháme vychladnout a nakrájíme na drobné kostky. Zelený celer nakrájíme na plátky. Jablko oloupeme a nakrájíme na kostky. Meruňky a lísková jádra nahrubo nasekáme. Šťávu z mandarinky smícháme s jogurtem, mírně osolíme a dochutíme medem. Nakrájené kuřecí maso vložíme do větší mísy, přidáme pokrájený celer, kousky jablek, nasekáme meruňky s lískovými jádry, rumové rozinky, přelijeme jogurtovým dipem a vše zamícháme. Podle chuti přisolíme a opepříme. Salát dáme do lednice vychladit. Pak jej rozdělíme do misek, ozdobíme kolečky pomeranče, lískovými jádry a petrželkou.

Květákový salát

Potraviny:
1 květák, sůl, 200g jogurtu, 1 stroužek česneku, 1 lžička mletého kmínu, 1 lžička pražených hořčičných semínek, 6 lžic citrónové šťávy, 2 lžíce oleje, 150g arašídů, 2 jemně posekané chilli papričky, máta

Postup:
Květák rozebereme na růžičky a předvaříme 5 minut ve vroucí osolené vodě. Jogurt umícháme do hladka, česnek oloupeme a prolisujeme do jogurtu a smícháme s hořčičným semenem, citrónovou šťávou a olejem, okořeníme solí. Květák smícháme s arašídy a marinádou, posypeme sekanými chilli papričkami.

Míchaný salát s kabanosem a sýrem

Potraviny:
1 hlávkový salát, 1 sv. ředkviček, 300g okurek, 1 malá červená cibule, 250g kabanosu, 1 lžíce rostlinného tuku, 125g krémového tvarohového sýra, půl svazku bazalky, 3 lžičky balzamového octa, 5 lžiček olivového oleje, sůl, pepř

Postup:
salát a ředkvičky očistíme, omyjeme a necháme okapat. Salát natrháme na kousky, ředkvičky nakrájíme na čtvrtky. Okurku oloupeme a nakrájíme na kousky. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Kabanos oloupeme a nakrájíme na kolečka, která ještě překrojíme. Poté jej asi 5 minut smažíme na tuku. Sýr nakrájíme na kousky a vmícháme společně s osmaženým kabanosem do salátu. Lístky omyté bazalky otrháme a na drobno nasekáme. Balzámový ocet lze nahradit vinným octem,ušleháme s olejem, solí a pepřem. Zálivkou salát přelijeme.

Mrkvový salát s banány

Potraviny:
mrkev, jablka, banány, olivový olej, šťáva z jednoho citrónu, jeřabinový kompot, rozinky, lísková jádra

Postup:
Mrkev nastrouháme půlku najemno a druhou nahrubo, zakapeme olivovým olejem. Jablka nastrouháme nahrubo a zakapeme citrónovou šťávou. Banány nakrájíme na kolečka (jeden banán na polovinu po délce na ozdobení). Promícháme a přidáme kompot, rozinky a hrubě nasekaná lísková jádra. Můžeme ozdobit lístky meduňky.

Nudlový salát s jogurtovou zálivkou

Potraviny:
250g tříbarevných krátkých makaronů, sůl, 150g mraženého hrášku, 3 vejce, 100g mrkve, 3 nakládané okurky, 150g dušené šunky, 250g jogurtu, 2 lžíce okurkového nálevu, 1 lžíce kečupu, sůl, pepř

Postup:
Těstoviny uvaříme dle návodu. Scedíme a zchladíme pod tekoucí vodou, necháme okapat. Rozmrazíme hrášek. Vejce uvaříme natvrdo, zchladíme a oloupeme. Mrkev nastrouháme na kolečka. Okapané okurky nakrájíme na jemné kostičky. Šunku nakrájíme na nudličky. Všechny přísady promícháme v míse. Jogurt rozmícháme s okurkovým nálevem a kečupem. Osolíme, opepříme a osladíme. Zálivkou salát zakapeme. Promícháme a necháme uležet 15 minut v chladu.

Přílohy:
celozrnné pečivo

Ovocný salát se šunkou a sýrem

Potraviny:
2 pomeranče, 3 lžíce oleje, 1 pikantní dresink na salát, 1 řapíkatý celer, 2 červené papriky, 1 zelená paprika, 100g šunky, 200g sýra goudy, 2 banány

Postup:
Jeden pomeranč rozpůlíme a vymačkáme z něj šťávu. Smícháme s olejem a dresinkem a necháme rozležet. Druhý pomeranč oloupeme i s bílou dužinou. Jednotlivé dílky rozkrájíme a namočíme do připraveného dresinku. Celer, papriky nakrájíme na kousky. Šunku nařežeme na proužky a sýr na kostičky. Banány oloupeme a nakrájíme na plátky. Všechny přísady potom opatrně přimícháme a rozložíme na mísu. Zalijeme dresinkem.

Rajčatový salát

Potraviny:
10 dkg krůtího salámu nakrájeného na nudličky, 1 střední cibule na kostičky, 4-6 rajčat pokrájených na dílky, 1/2 malé salátové okurky na tenké plátky, 1 bílý jogurt Danone, 1/2-1 sáček z dvoudílného balení majolenky Hellmans, 2 lžičky rozmělněné bazalky, 1-2 lžíce worcesterové omáčky

Postup:
Vše důkladně smícháme dohromady a necháme 1/2hod. v lednici. Podáváme s čerstvým bílým pečivem.

Rajčatový salát II.

Potraviny:
850g bílých fazolí, 2 cibule, 100g černých oliv, 5 lžic octa, sůl, pepř, 4 lžíce oleje, 4 rajčata, bazalka

Postup:
Fazole slijeme a necháme okapat. Cibuli oloupeme a jemně nasekáme. Smícháme s fazolkami. Přidáme olivy. Promícháme ocet, olej pepř a sůl a přelijeme přes fazole. Necháme přibližně 1 hodinu odležet v chladu. Rajčata omyjeme a nakrájíme nap látky. Rozložíme na talíř a na ně dáme fazolky s olivami. Ozdobíme lístky bazalky.

Zelný salát

Potraviny:
bílé zelí, mrkev, ocet, sůl, česnek, cukr, olej

Postup:
Zelí nakrouháme na menší proužky. Mrkve oloupeme a nastrouháme, přidáme prolisovaný česnek, sůl, ocet, olej a cukr. Jemně promícháme a necháme odležet.