Různé přílohy 2

*Jemné žemlové knedlíčky
Ingredience: 1 celý toustový chleb, 10 g másla (lžicka), 2 žloutky, 2 bílky, sůl, muškátový oříšekek, pažitka, petržel, kudrnka

Postup přípravy: Na kostičky nakrajeny toustový chléb opečte v troubě při teplotě 140 °C. Vyjměte a opatrně smíchejte s máslem, solí, muškátovým oříškem, se žloutky a čerstvou pažitkou a nakonec přidejte ušlehaný sníh. Zpracujte zlehka těsto a vytvarujte malé knedlíčky, které vařte v páře 5-20 minut podle velikosti.

*Knedlíky z mikrovlnky
Ingredience: 1,5 hrnku hrubé mouky, 2 žloutky, 1,5 hrnku vody nebo mléka, 1 lžička kypřícího prášku, 1,5 rohlíku na kostičky, sníh ze 2 bílků

Postup přípravy: Vše smísíme a dáme do 5-ti 250 ml vymazaných hrníčků, na 8 minut do mikrovlnné trouby na max. teplotu (700). Hrníčky plníme do 2/3 a po 4 minutách otočíme, aby se knedlíky dobře provařily.

*Knedlíky z mikrovlnky 2
Ingredience: půl prášku do pečiva, hrnek mouky (dle komentáře-polohrubá), 1 vejce, trocha krupice, hrnek mléka, rohlíky (dle komentáře 2 ), sůl

Postup přípravy: Velmi dobře promícháme půl pytlíku prášku do pečiva s hrnkem mouky, přidáme necelý hrnek mléka, jedno vajíčko a umícháme na kaši. Trochu posolíme a pokud je kaše moc tekutá, přidáme hrst krupice. Nesmí to být těsto jako na knedlíky, spíše bahno. Přidáme na kousky nakrájené rohlíky a promícháme. Vypláchneme hrníček studenou vodou a necháme ho mokrý a dáme do něj hmotu. Hrnek by měl být naplněn více než z poloviny, ale ne víc jak ze tří čtvrtin. Dáme do mikrovlnky na 2 min. 30 sec. Mezitím naplníme tím samým způsobem další hrníček ať nelelkujeme a hned, jak se dovaří první, je prohodíme.
Vyklepneme na talíř a nakrájíme nití. Umyjeme hrnek, zchladíme, necháme mokrý a naplníme...

Mělo by vyjít celkem asi na tři hrnky, to je kolem 12-15 koleček knedlíků. Asi se vám nepodaří hned napoprvé, každá mikrovlnka jinak hřeje a musíte si lehce zaexperimentovat s poměrem mléka a mouky. Doba v mikrovlnce by měla zůstat dvě a půl minuty.

*Bramborovo-houskové knedlíky

Ingredience: 1 kg brambor, 150 g dětské krupičky, 150 g solamylu, 6 rohlíků, 2 vejce, sůl
Postup přípravy: Brambory uvaříme nejlépe den předem. Pak vypracujeme těsto a necháme 2 hod. odležet, aby se houska nasákla od brambor. Potom utvoříme válečky a 15 min. vaříme v osolené vroucí vodě.

*Kulaté houskové knedlíky

Budete potřebovat (pro 4 osoby):
500 g hrubé mouky
půl balíčku prášku do pečiva
2 uvařené brambory
1 žloutek
sůl
250 ml vody
3 žemle
Postup:
Mouku dobře promíchejte s práškem do pečiva a prosejte na vál. Přidejte postrouhané brambory vymíchané se žloutkem, vodu, osolte a vypracujte tužší těsto. Housky pokrájejte na kostičky, na pánvi je nasucho opečte a vychladlé zapracujte do těsta. Mokrýma rukama tvarujte z těsta knedlíky. Ve větším hrnci přiveďte vodu k varu, osolte ji a knedlíky uvařte. Vyjměte je a nakrájejte nití.

*Bavorský knedlík

Ingredience: 4 syrové brambory, 4 vařené brambory, 350 g hrubé mouky, 1 vajíčko, 2 rohlíky, lžička soli, lžíce oleje

Postup přípravy: Syrové a vařené brambory nastruháme, přidáme vajíčko, mouku, sůl a olej, řádně promícháme. Přidáme na kostičky nakrájené rohlíky. Namočenýma rukama uděláme koule, dáme do vroucí osolené vody a vaříme 20 minut.
Příloha k jakémukoliv masu a zelí.

*Babiččiny knedlíky bez mouky

Ingredience: 1,40 kg syrových brambor, sůl, hladká mouka na obalení
Postup přípravy: 800 g brambor nastrouháme na nejjemnějším struhadle nebo umixujeme - ne na nudličky. Vylisujeme co nejvíce - skoro do sucha. Vodu necháme ustát, potom použijeme pouze škrob. Zbylé brambory uvaříme ve slupce, oloupeme, prolisujeme. Obě části smícháme dohromady, osolíme, utvoříme knedlíky velikosti tenisáku, obalíme v hladké mouce a dáme do vařící slané vody.
Podáváme se zelím a pečeným masem.

Obdoba těchto knedlíků je: na větší syrový brambor najemno nastrouhaný dát 2 rohlíky, osolit, důkladně prohněteme, zaváříme do vroucí slané vody.

*Chlupaté knedlíky

Ingredience: 1 kg oloupaných syrových brambor, sůl, 1 vejce, 100-150 g hrubé mouky, 60 g strouhanky

Postup přípravy: Brambory jemně nastrouháme, vyluhovanou vodu z části slijeme a smícháme s vejcem, solí, moukou, strouhankou. Hodně promícháme, lžící nabíráme těsto a v ruce ho trochu vytvarujeme. Hážeme hned do vařící vody, trochu osolené, vaříme 8-10 minut.

*Chlebové knedlíky

Ingredience: 6 krajíců chleba, 400 g polohrubé mouky, asi 0,25 l vlažné vody, 1 prášek do pečiva
Postup přípravy: Chléb nakrájíme na kostičky, necháme oschnout, osolíme a v míse smícháme s moukou a práškem do pečiva. Zalijeme vlažnou vodou a vypracujeme vláčné nelepivé těsto. Vyválíme 2 knedlíky a vaříme ve vroucí vodě 20-25 minut. Během vaření knedlík obrátíme. Do knedlíků můžeme zapracovat dle chuti jemně krájenou petrželku. Knedlík je vhodný ke všem druhům gulášů.

*Hrnkové knedlíky

Suroviny
4 housky (rohlíky)
2 hrnky polohrubé mouky
2 hrnky mléka
4 vajíčka
sůl
olej
Postup
Housky pokrájíme na kostky, přidáme mouku, mléko, vajíčka, sůl a utvoříme hustší těsto, které přendáme do olejem vymazaných a moukou vysypaných hrnečků. Těsto plníme asi do ¾ výšky hrnku ( knedlík nabude ). Hrnky dáme vařit do hrnce, kde je necháme ponořit jen tak, aby bublající voda nenatekla do hrnků. Vaříme 30 minut. Poklici při vaření máme nakloněnou do prázdného místa, aby sražená pára nestékala do hrnečků.
( Tento rozpis je na 5 hrnků.)
Knedlík se hodí k pečenému masu nebo ke gulášům.

*Hrnečkové knedlíky

odměřujeme hrnečkem o obsahu 1/4 l !!!!!
-1 a půl hrnku hrubé mouky
-2 vejce
-1 a půl hrnku mléka
-1/2 až 3/4 lžičky soli
-1 a půl rohlíku nebo housky
-1 lžička prášku do pečiva
-máslo na vymazání hrnečků
-hrubá mouka na vysypání hrnečků
ŽLOUTKY, nakrájené pečivo a ostatní suroviny smícháme dohromady. Směs nebude hustá. Přimícháme do ní dobře ušlehaný sníh z bílků a nandáme do dobře vymazaných a moukou vysypaných hrnků (3). Hrnky vymazejte až nahoru, těsto nabyde a tak hrnky těstem naplňte jenom do tři čtvrtě.
Do hrnce nalijeme vodu, aby sahala do výšky hrnečků asi 3 cm. Nikdy nedáváme hrnky na dno hrnce, ale dáme si tam nějaký pařáček.!!!
Přikryjeme pokličkou a hrnečky o průměru 7,5 cm od doby varu vaříme cca 25-28 minut. Hotový knedlík vyklopíme, zkusíme jeden a potom vyndáme ostatní. nezapomeneme propíchnout, aby vyšla pára.

*Jemný knedlík v hrnku

Ingredience: 2 hrnky hrubé mouky, 2 žloutky, 2-3 rohlíky, 2 hrnky mléka, sůl, máslo, 2 bílky
Postup přípravy: Mouku, sůl, zaděláme mlékem se žloutky, vypracujeme těsto, přidáme nakrájené rohlíky a nakonec vmícháme sníh z bílků. Hrnky vymažeme máslem - vysypeme moukou. Plníme jen do 3/4 hrnku, postavíme do hrnce s vodou a vaříme přikryté pod poklicí 3/4 hodiny. Raději vaříme déle, potom jdou pěkně vyklopit.

Recept mám 20 let, je od paní Věry Galatíkové, uvedla ho v časopise. Jiné už doma neděláme. Rohlíky se nenamáčí do mléka, jsou nakrájené suché a přidané do těsta. Recept říká 2 ks rohlíků, ale vyzkoušela jsem 3 a je to podle mne lepší.

*Houbové knedlíčky se slaninou

Ingredience: 200 g čerstvých hub, 5 rohlíků, 3 vejce, 3 dcl mléka, 3 lžíce polohrubé mouky, 100 g slaniny, zelená petrželka, sůl

Postup přípravy: Rohlíky nakrájíme na kostky a zalijeme mlékem, ve kterém jsme rozvedlali vejce, necháme stát, dokud se mléko nevsákne. Slaninu nakrájíme na kostky a rozškvaříme na pánvi. Přidáme nakrájené houby, krátce je na slanině osmahneme a promícháme s rozmočenými rohlíky. Přidáme nasekanou petrželku, mouku, osolíme a vypracujeme vláčné těsto. Z těsta děláme malé knedlíčky, vaříme v osolené vodě asi 15-20 minut, dokud nevyplavou na povrch. Hotové knedlíčky posypeme osmaženou cibulkou.

*Horácké knedlíky

Ingredience: 400 g syrových oloupaných brambor, 50 ml mléka, 150 g hrubé mouky, 3 housky, 2 vejce, sůl, sekaná pažitka
Postup přípravy: Brambory nastrouháme na jemném struhadle, necháme odstát a přebytečnou vodu slijeme. Přidáme mléko, ve kterém jsme rozmíchali vejce, sůl, mouku a zpracujeme. Do těsta přidáme malé kostičky housky a sekanou pažitku a propracujeme. Tvarujeme kulaté knedlíky a vaříme v osolené vodě 25-30 minut. Podáváme s různými druhy pečení a s omáčkami.

*Hildiny rakouské knedlíky

Ingredience: 6 housek nebo rohlíků (včerejších - lépe se krájí), 2 cibule, 2 vejce, cca 1/4 l mléka, cca 50 g hrubé mouky (může být i polohrubá), zelená petrželka nebo pažitka, sůl, pepř, olej
Postup přípravy: Rohlíky nebo housky nakrájíme na kostičky a dáme do mísy, cibulku nakrájíme a osmažíme na oleji do zlatova. Až cibulka trochu vychladne, tak nalejeme do mísy na nakrájené housky. Přidáme ostatní ingrediene - vajíčka, nakrájenou prtželku nebo pažitku, osolíme, opepříme a přidáme mouku dle potřeby, aby se těsto dobře zpracovávalo. Zpracujeme a tvoříme kouličky asi o velikosti tenisového míčku. Vaříme v osolené vroucí vodě asi 12 minut. Já je vařím od oka, jsou uvařené za chvilku, můžeme zkontrolovat, když jeden knedlík vyndáme a rozkrojíme.
Hotové knedlíky rozkrojíme na půlky a podáváme například s kuřetem, králíkem, nebo s jakýmkoli pečeným masíčkem a se zelím. Jsou rychlé a je to zas něco jiného než kynuté knedlíky nebo bramborové. Navíc spotřebujeme staré housky. Já většinou vařím z dvojité dávky rohlíků.Upraveno dle komentářů.

*Šunkové knedlíky

400g suchých kostek (ze žemle nebo rohlíků)
600g syrových oloupaných brambor
200g šunky
(či libového uzeného)
2 vejce
sůl, muškátový květ
petrželová nať

Nastrouhejte brambory, osolte je, přidejte vejce, muškátový květ a sekanou zelenou petrželku a také na kostičky nakrájenou šunku. Vše důkladně promíchejte.
Potom přidávejte suché, tvrdé kostky nakrájené ze žemle, chvíli promačkávejte a jakmile na sebe žemle natáhne vlhkost a vše zpevní, tvořte kulaté knedlíky. Ty obalte v hrubé mouce. Vařte je ve vroucí osolené vodě podle velikosti asi 15 minut.
Podávejte jako přílohu nebo jako samostatný pokrm například se smetanovou křenovou omáčkou, špenátem s vejci a smetanou nebo třeba i s gulášovou šťávou. Pochopitelně, že jsou tyto knedlíky dobré i s klasickým nebo pikantním dušeným zelím.

*Tyrolské knedlíky

1 veka nakrájet na kostky 1 pokrájená cibule usmažená na másle zelená petrželka 3 vejce (z bílků sníh) 230-250 ml mléka 2 lžíce hladké mouky 2 lžíce strouhanky šunka pokrájená na malé kostičky sůl pepř Děláme větší kulaté knedlíky, které vhazujeme do klokotající vroucí slané vody, pak už vaříme mírněji cca 15 minut.

*Kynutý houskový knedlík

40 dkg hrubé mouky, 3 dkg droždí, 1 lžička soli, 1 lžička cukru krystal, 1,5 rohlíku nebo housky, 1 celé vejce, 250 ml mléka. Odebereme trochu vlažného mléka do kterého zamícháme cukr a rozdrobíme droždí. Necháme vzejít kvásek. Nakrájíme si pečivo nejlépe den staré na kostičky a v míse ho polijeme zbytkem mléka ve kterém rozmícháme vejce. Kostičky necháme nasáknout. Přidáme mouku, sůl, kvásek a vypracujeme těsto. Můžete mít menší housky a těsto bude řídčí, nevadí zapracujete ještě trochu mouky. Těsto přikryjeme a necháme vykynout. POŘÁDNĚ pak Vám nebudou praskat. Z vykynutého těsta uděláme tři knedlíky, které necháme ještě asi 15 minut dokynout. Knedlíky vložíme do osolené vody a z každé strany vaříme cca 7 minut, potom jeden knedlík přepůlíme a když je už vařený, vyndáme ostatní a nebudeme-li je krájet, tak je propícháme, aby z nich vyšla pára.

*Houskový knedlík s práškem do pečiva

-30 dkg hrubé mouky
-1/2 prášku do pečiva
-1 lžička soli
-2 dcl mléka
-1 žloutek
-1 rohlík nebo houska
Pečivo den staré nakrájíme na kostičky, zalijeme mlékem ve kterém je rozmíchaný žloutek a nalijeme na pečivo. Na nasáklé pečivo nasypeme hrubou mouku ve které rozmícháme prášek do pečiva, přisypeme sůl a VELMI dobře propracujeme.
Uděláme dva slabé knedlíky, dlouhé cca 22 cm. Silné nedělám, protože mi velmi často praskly.
Knedlíky necháme ještě 15 minut odpočinout (určitě to dodržte) a pak je dáme do vroucí osolené vody vařit. ( Slyšela jsem, že když se knedlíky těsně před vařením polijou studenou vodou, tak neprasknou. Nezkoušel to někdo? ) Po sedmi minutách je otočíme, ale když uidíme,že je knedlík naprasklý, otáčíme průběžně. Po čtrnácti minutách jeden knedlík zkusíme a vyndané knedlíky buďto nakrájíme, nebo propícháme špejlí, aby vyšla pára.

*Knedlík s práškem do pečiva (z PH mouky)

Suroviny:
vlažná voda
vejce
sůl
polohrubá mouka
prášek do pečiva
starší rohlík

*Houskové knedlíky

60 dkg hrubé mouky, 3 vejce, 1/2 litru mléka, 4 - 6 housek,sůl.
Nakrájíme 6 housek, smícháme hrubou mouku, 3 vejce, mléko a osolíme. Zpracujeme řídké těsto, když se začnou dělat puchýře, přidáme nakrájené housky a vytvarujeme 2 knedlíky. Necháme půl hodiny až hodinu odpočinout a rukou namočenou do studené vody vhodíme do vroucí osolené vody, necháme vařit 15 minut, otočíme a vaříme dalších 15 minut.

*Houskové knedlíky - jistota

Ingredience: 1000 ml polohrubé mouky,400 ml vlažného mléka, 800 ml housky na kostičky, dvě vejce, zarovnaná čajová lžička soli, jeden kypřící prášek do pečiva
Postup přípravy: Vše v mililitrech uvádím z důvodu, že né vždy je váha po ruce a pokud se uvádí hrnkové množství, né každý hrnek je obsahově totožný (jinak množství odpovídá 2,5 ,,větším,, hrnkům mouky, jednomu ,, většímu,, hrnku mléka a dvěma ,, větším,, hrnkům nakrájené housky)Mouku nasypeme do mísy společně s práškem do pečiva a solí, přidáme na kostičky nakrájenou housku (může být použit toustový nésladký chléb, normální i kmínový chléb, žemle atd.). Housku doporučuji před přidáním nechat v mikrovlné troubě(cca 5 až 20 minut - nutno vyzkoušet) tak dlouho pokud trochu neztvrdne. Nahradí to osmahnutí na oleji - je to zdravější, rychlejší a potom se z houskou při zadělávání těsta lépe pracuje. Mouku s houskou a vejci zaděláme vlažným mlékem a vypracujeme těsto, kreré rozdělíme na dvě až tři části (podle toho jak veliký máte hrnec). Já dělám knedlíky v ubrousku, mám vyčleněnou jednu bílou utěrku, do kreré zabalim z každé strany jeden váleček testa, kraje utěrky ohnu a vložím na dvacet minut do vroucí vody. Knedlíky jsou krásně stejnoměrné a nejsou rozvařené. Knedlíky je dobré hned po vyndání s vody nakrájet nití na kolečka.Celá příprava i s vařením trvá pouhých třicet minut.

*Bramborové knedlíky

3/4 kg vařených brambor /nejlepší den předem/, 50 dkg dětské krupičky, 2 vejce, sůl podle chuti, 5 lžic oleje.Brambory nastrouháme na jemném struhadle a vypracujeme těsto. Uděláme knedlíky asi průměr 7 cm, které hodíme do vařicí vody a vaříme 20 – 25 min. Hotové propícháme párátkem, aby vyšla pára.
Tip od Daniely: aby knedlíky nebyly oslizlé, přidává do vody 1 – 2 lžíce octa.
Tip od Renči: než dá knedlíky do vody, obalí je v solamylu a nejsou potom oslizlé.

*Bramborové knedlíky

Suroviny
800 g brambor uvařených ve slupce
100 g hrubé krupice
200 g hrubé mouky
1 vejce
1 lžíce octa
1 lžíce soli
Postup
Uvařené brambory, nejlépe ještě teplé, oloupeme a jemně nastrouháme (prolisujeme). Dáme na vál nebo do mísy, přidáme mouku, krupici, sůl, ocet a vajíčko a rukama zpracujeme na těsto. Rozdělíme na 3 díly a vytvoříme tři válečky - knedlíky. Vaříme ve velkém kastrolu. Knedlíky vkládáme do vařící osolné vody, po vložení je lehce podebereme vařečkou, aby se nepřichytily ke dnu. Od doby varu je vaříme 10 až 15 minut (záleží na velikosti knedlíků). Horké krájíme kráječem nebo nití na plátky. Poznámky: Z tohoto těsta můžeme připravovat i krokety, které smažíme (nejlépe ve fritovacím hrnci).

*Karlovarský knedlík v MT

1 hrnek mléka (1/4 l)
1 hrnek hrubé mouky
sůl
2 vejce
hrst sekané petržele nebo trošku sušených "bylinek do polévky"
2 rohlíky na kostičky
(na špičku nože kypřícího prášku)
V míse smícháme prvních pět ingrediencí na těstíčko. Pokud dáme prášek, který není nutný, poprášíme jím rozkrájené rohlíky a vmícháme je do těsta, které ihned vlijeme do silikonové formy na chlebíček (obdélníková) a vlníme 7 minut na 800 W. Po vypnutí necháme 2 minuty dojít v MT, vyklopíme a nakrájíme nožem na plátky.
Pokud nemáme formu, lze knedlíky s úspěchem připravit v hrnečcích vymazaných máslem nebo sádlem. Pokud nemáme MT, můžeme hrnečky přikryté alobalem vařit v hrci se třemi cm vody.

*Berlínské špekové knedlíky

Ingredience: 1 kg vařených brambor, 100 g hrubé mouky, 100 g hrubé krupice (může být i dětská), 100 g slaniny (i více), 3 housky, 2 vejce, muškátový květ, sůl
Postup přípravy: Uvařené brambory nastrouháme, osolíme, přidáme mouku, krupici, vejce a muškátový květ a vypracujeme těsto. Housky a slaninu nakrájíme na kostičky a opečeme je na plechu v troubě do křupava. Po částečném vychladunutí zapracujeme do těsta. Mokrýma rukama tvoříme menší kulaté knedlíky a vaříme je buď na páře (cca 15 minut, ale lze i déle, nerozvaří se) nebo v osolené vodě (8-10 minut). Na talíři rozkrojíme na polovic a poléváme osmaženou cibulkou.
Jako příloha by nemělo chybět dušené kysané zelí.

*Špekové knedlíky

200 g uz. bůčku
50 g uz. slaniny
5 rohlíků
2 vejce
10 lžíc hrubé mouky
1 lžíci solamylu
sůl
ml. pepř
muškátový květ
1/4 l mléka
trocha nakrájené pažitky nebo zelené petrželky
Uz. bůček a slaninu nakraji na kostičky a osmahnu. nasuchu opeču rohlíky nakrájené rovněž na kostky. Z ostatních surovin připravím těstíčko. V míse smíchám rohlíky s osmahnutým bůčkem a slaninou, přidám těstíčko, propracuji a nechám 10 minut odpočinout. Pak navlhčenou rukou tvořím kulaté knedlíky, které obalím v solamylu. Vkládám do vroucí osolené vody a vařím dokud nevyplavou. Po vhození do vody je zlehka promíchám, aby se nepřilepily ke dnu. Vpichem špejle, poznám, zda jsou uvařené. Hned je podávám spolu s kyselým zelím. Knedlíky omastím rozpuštěným sádlem s osmaženou cibulkou. Zbylé knedlíky po vyjmutí z vody okamžitě propíchám špejlí.

*Lahůdkové špekové knedlíky

10 včerejších rohlíků či housek (po 43 g, tj. 430 g), může být i veka (360 g) + 1 houska
6 lžic hrubé mouky
sůl
4 žloutky
375 ml mléka (1,5 šálku)
250 g slaniny nebo 200 g uzeného + 50 g sádla
Slaninu nebo maso nakrájíme na kostičky a rozpečeme.
Housky nakrájíme na kostičky (1 cm) a nasypeme na ně vysmažené maso a přilijeme i tuk. Až zchladne, posypeme moukou.
V mléce mezitím rozšleháme žloutky s trochou soli a zalijeme jím housky. Párkrát housky obrátíme lžící, aby rovnoměrně nasákly. Pak zpracujeme rukama, a jakmile se těsto spojí, ukoulíme z něj knedlíky, které oválíme v mouce. Je jich 8-10, menší neděláme. Vaříme je v osolené vodě asi 20 minut. Uvařené knedle nožem rozkrájíme na půlky. Proto oschnutí můžeme omastit kouskem sádla.
Jsou výborné se zadělávaným masem (ragú) i se zelím nebo špenátem (v takovém případě je dobré poněkud posílit podíl masa v těstě).

PŘÍLOHY Z BRAMBOR

*Brambory se zelím v papiňáku

Ingredience: 500 g brambor, 2 cibule, 500 g kysaného zelí, 2 lžíce oleje nebo sádla, sůl, kmín, pepř, 2 dcl vody
Postup přípravy: Na osmaženou cibulku dáme hrubě pokrájené brambory, koření dle chuti a asi 2 minuty mícháme. Přidáme kysané zelí, vodu, uzavřeme a necháme 15 minut "syčet". Vypneme a necháme v klidu dojít, až vyjde pára.
Poznámka: dobrá příloha k uzeninám, sekané, jitrnicím apod.

*Valašské brambory

brambory, 1 cibule, sádlo, jarní cibulka či pažitka na ozdobení
Hodně malé brambory uvaříme ve slupce a oloupeme. Na kousku sádla zpěníme cibuli, přidáme nakrájené brambory, osolíme, okmínujeme (vhodnější je drcený kmín) a ozdobíme jarní cibulkou či pažitkou. Vhodné jako příloha.

*Bramborová kaše trochu jinak

Asi 1 kg starých brambor, 1 cibule, 2-3 lžíci másla nebo Ramy, cca ¼ mléka
Brambory uvařte běžným způsobem. Počítejte s tím, že spotřeba brambor je proti běžným vařeným bramborám asi o
třetinu vyšší. Mezitím, co se brambory vaří si zpěníme cibuli na másle, zasmažíme jednou nepříliš vrchovatou lžící hladké mouky a zalijeme asi ¼ litrem mléka. Celou směs necháme za stálého míchání důkladně provařit (alespoň 5 minut). Poté nalejeme ještě do horkých scezených uvařených brambor a důkladně promícháme.

*Brambory - příloha

Vařené brambory ve slupce: hlízy po umytí ponoříme do vařící osolené vody a vaříme po dobu asi 30 min.
Vařené loupané: hlízy umyjeme, oloupeme, nakrájíme na čtvrtky, ponoříme do vařící osolené vody a vaříme cca 25 minut. Do vody můžeme přidat kmín, zelenou petrželku a snítku libečku. Odmítají vaše děti odmítají jíst kmín, který ulpěl na bramborách a tvrdošíjně preparují každé zrníčko? Zkuste místo rozčilování nejprve uvařit vývar z kmínu, který následně scedíte a použijete na uvaření samotných brambor.
Vařené v tlakovém hrnci: brambory ve slupce vložíme do tlakového hrnce a po začátku varu vaříme asi 7 minut.
Vařené v mikrovlnné troubě: Brambory před samotným vařením neloupeme, pouze je napícháme, aby nám při vaření nepopraskaly. Vložíme do mikrovlnné trouby na talířku na dobu 6 minut při 750 W.
Smažené hranolky: brambory nakrájíme na hranolky a smažíme dozlatova (20 minut). Smažit můžeme buď v pánvi na oleji. Osvědčuje se smažit brambory nadvakrát: jakmile na rozpáleném tuku změknou a zesklovatí, sceďte je nechte vychladnout. Na nový rozpálený tuk je dejte až těsně před servírováním, uvidíte, jak pěkně zčervenají.
Pečené brambory: brambory i se slupkou rozkrojíme na čtvrtiny a pečeme na kapce oleje po dobu 35 minut při 180°C.

*Okaté brambory

podle chuti a počtu strávníků:
-vařené velké brambory
-sůl
-sýr Niva
-anglická slanina
-naložená paprika
-pažitka
-sádlo na vymazání pečícího papíru nebo plechu
Uvařené studené velké brambory nakrájíme na 1 cm silná kolečka. Do brambor vykrojíme oválek a vykrojené kousky brambor nastrouháme najemno. Je dobré si přistrouhat ještě jednu celou bramboru navíc.
Plech vyložíme papírem na pečení, papír vymažeme sádlem a na něj pokládáme vykrájené brambory a osolíme je.
Z nastrouhaných brambor si uděláme náplň a plníme zdobičkou brambory. Já jsem dělala kombinaci nastr. brambory s Nivou a nastr. brambory, anglická slanina a křen. Než naplníme brambory, tak ještě směs ochutnáme a dochutíme.
Pečeme v předehřáté troubě na 180°C dozlatova. Brambory jsou opečené asi na 25 - 30 minut.
Podáváme jako přílohu k masu.

*Bramborové placky

Budete potřebovat (pro 4 až 6 osob):
1,5 kg brambor
3 vejce
500 g hladké mouky
sůl
mouku na posypání válu
máslo nebo tuk na potření
Postup:
Brambory uvařte ve slupce, vychladlé oloupejte, pomelte, postrouhejte nebo prolisujte. Přidejte vejce, sůl a postupně mouku. Vypracujte vláčné těsto, zformujte ho do válečků a pokrájejte na stejné kousky. Ty pak rozválejte na pomoučeném válu na tenké placky a opečte je na suché pánvi nebo na litinové plotýnce (bývá součástí vybavení každého sporáku) z obou stran. Ještě teplé potřete rozpuštěným máslem nebo jiným tukem.
NÁŠ TIP:
Tyto placky jsou ideální nejen jako příloha k masu, ale lze je také plnit slanými i sladkými náplněmi. Zkuste například mletý mák a ořechy, rozmíchané s práškovým cukrem nebo pomletá kuřecí játra podušená na másle s cibulkou.

*Domácí bramborové hranolky

Ingredience: 1 kg moučných brambor, 2 lžíce oleje, 2 lžíce strouhanky, 1 lžička mleté papriky, 0,5 lžičky mletého římského kmínu, špetka cayenského pepře, sůl, pepř, 1 lžička sušeného tymiánu
Postup přípravy: Brambory umyjeme, osušíme a podélně rozkrojíme na osminky, vložíme do misky, pokapeme olejem a promícháme. Smícháme strouhanku, papriku, římský kmín, cayenský pepř, sůl, pepř a tymián - v této směsi brambory obalíme nebo je protřepeme v sáčku, aby je tato směs rovnoměrně pokrývala. Brambory vložíme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme v horké troubě 40 minut dozlatova, aby byly křupavé, občas je obrátíme.

*Šťouchané brambory

brambory na čtvrtky uvaříme se solí , kmínem a bobkovým listem do měkka, scedíme.
Do hlubší pánve dále olej a necháme zesklovatět cibulu, nakrájenou na půlkolečka, přidáme okapané brambory a rozštoucháme štouchadlem , ale ne úplně. Osolíme, opepříme a opékáme, obracíme ode dna pánve, přidáme plnotoučnou hořčici a promícháme, můžeme přidat kousek másla. Někdy tam dávám i barevnou papriku na tenké proužky.
Je to příjemná změna přílohy k řízkům, karbanátkům, i k pečenému masu.

*Brokolicové krokety

Brokolici nemusíte stále jenom zapékat a dělat z ní různé saláty. Udělejte si jako přílohu velmi chutné krokety. Jsou výborné jako příloha, ale i samotné.
20 dkg brokolice
25 dkg brambor
20 dkg hrubé mouky
1 vejce
2 lžičky prášku do pečiva
sůl podle chuti
na obalení:
1 až 2 vejce
6 až 8 lžic mléka
strouhanka a sůl podle potřeby
olej na smažení (nejlépe ve friťáku)
Uvařené brambory nastrouháme najemno, uvařenou brokolici rozsekáme také najemno, přidáme ostatní suroviny.
Uděláme si válečky (podsypáváme moukou), které krájíme na délku asi 4 – 5 cm.
Krokety namočíme v rozšlehaném, osoleném vejci s mlékem a obalíme ve strouhance.
Dáváme smažit do rozpáleného oleje a pečeme dozlatova. Podáváme s masem, nebo jenom tak.

*Brambory na kyselo

Suroviny
600 až 800 g brambor
1 malá cibule
60 g másla
sůl
ocet
mletý pepř
Postup
Oloupané brambory podélně rozkrojíme na čtvrtky. Dáme je vařit do osolené vody. Mezitím si oloupeme cibuli, nakrájíme ji a zpěníme na másle, přidáme lžičku octa, uvařené brambory a trochu mletého pepře. Promícháme, případně rozšťoucháme a ještě trochu prohřejeme. Takto upravené brambory jsou vhodné k vařenému masu. Je to příloha velice jednoduchá, ale překvapí vás svou nevšední chutí.

*Kanadské brambory

Suroviny
4 brambory
1 lžíce másla
1 hrnek mléka
100 g šunky
1 lžíce hladké mouky
200 g eidamu
sůl
mletý pepř
Postup
Brambory oloupeme, nakrájíme na plátky a položíme jednu vrstvu do tukem
vymazané remosky. Zalijeme je polovinu bílé omáčky, kterou si připravíme z mléka, ve kterém rozkvedláme mouku, máslo, pepř, sůl a nastrouhaný sýr. Pak poklademe plátky šunky a druhou půlkou brambor a nalijeme na ně druhou polovinu omáčky. Zapékáme asi jednu hodinu. Podáváme buď jako samostatné jídlo, anebo jako přílohu k přírodně připraveným masům (minutkám).

*Bramborovo-hrachové pyré

Ingredience: suchý loupaný hrách, brambory (dle libosti) - poměr hrachu k bramborám je asi 1/3:2/3 (po uvaření), horké mléko, sůl, voda
Postup přípravy: Hrách den předem namočíme a pak rozvaříme. Prolisujeme přes síto. Brambory uvařené jako na kaši slijeme a slitou vodu odložíme. Brambory s prolisovaným hrachem rozmíchame, rozmixujeme na kaši, přičemž dolívame horké mléko, dokud pyré nemá potřebnou konzistenci, osolíme dle chuti. Použít je možné také slitou vodu z brambor na dosažení potřebné konzistence.

Tohle je vlastně vyzkoušený tip na neobvyklou přílohu. Může se to jíst s uvařeným uzeným masem, nebo uzeninou a osmaženou cibulkou. Hodí se to i k jiným masům - dušeným, vařeným, smaženým, pečeným. Ochucení je možné měnit. Třeba do hrachu asi 15 minut před dovařením přidáme utřený česnek a majoránku. Bramborovo-hrachová chuť je skvělá. Výhodou oproti klasické hrachové kaši je to, že jídlo nemusíme pojídat se chlebem, je to hotová příloha a chutná líp.

*Nastavovaná kaše

20 dkg krupek (ječné kroupy – lámanka)
0,5 kg oloupaných brambor
2 vrchovaté lžíce másla
50 ml mléka
sůl podle chuti
2 lžičky majoránky
3–4 stroužky česneku
1 cibulka
2–3 lžíce sádla
Kroupy propláchneme a dáme vařit do osolené vody. Uvařené je propláchneme a dáme je zatím stranou.Nakrájené brambory osolíme a uvaříme doměkka .Brambory rozšťoucháme, přidáme máslo, teplé mléko a vymícháme na kaši. Potom přisypeme kroupy, majoránku, vymačkáme česnek a dosolíme. Cibuli si upečeme dozlatova a kaši na talíři si s ní omastíme. Kaše je dobrá samotná, ale i s párkem nebo uzeným. Můžeme si k ní udělat i volské oko. Z této dávky se nají 4 středně velcí strávníci.

*Lepenice

-3/4 kg brambor
-0,5 kg kysaného zelí
-5 dkg sádla (3 vrchovaté lžíce)
-3 středně velké cibule
-sůl, kmín a krystalový cukr podle potřeby
Ze zelí vylijeme šťávu, ale nebudeme ho vymačkávat. Podlijeme vodou, přidáme cukr podle chuti a zelí uvaříme doměkka. Z hotového zelí vodu slijeme. Na sádle si zpěníme nakrájené cibule (asi 5 minut) a přimícháme k zelí.
Nakrájené, oloupané brambory si ve slané a okmínované vodě uvaříme doměkka. Slijeme vodu a brambory lehce rozmačkáme. Všechno smícháme dohromady a ještě dochutíme a popřípadě můžeme přidat i sádlo.
Podáváme se sekanou, nebo jiným masem. Můžeme si to dát samozřejmě i samotné.

*Elegantní pečené brambory

Ingredience: 4 ty největší brambory, 1/2 hrnečku strouhanky, 1/4 hrníčku parmezánu, 1 lžíce olivového oleje nebo rozpuštěného másla, 1 lžička nepálivé papriky, sůl, 2-3 lžíce oleje na postříkání brambor
Postup přípravy: Předehřát troubu na 225 °C, vymazat pekáček hodně olejem. Brambory oloupat, podélně rozkrojit na 2 poloviny a každou polovinu dát řeznou plochou na prkénko. Po obou stranách půlky brambory dát špejle a začít příčně krájet asi po 1/4 cm. Špejle vám zabrání dokrojení brambory až dolů. V hlubokém talíři smíchat strouhanku, parmezán, olej, sůl a papriku. Bramboru opatrně rozevřete jako vějíř a pomalu rolujte ve směsi, aby se co nejvíce dostala do zářezů. Pak obraťte směsí nahoru, dejte na pekáček, ještě trochu postříkejte olejem, přikryjte fólii a pečte 30 minut. Odkryjte a dopečte 15 minut, až dostane strouhanka hnědou barvu a brambora je měkká.

*Brambory v papiňáku

Ingredience: asi kilo brambor, 100 g másla, větší cibule
Postup přípravy: Brambory oškrábeme a nakrájíme na plátky (to nám dá největší práci). V papiňáku rozpustíme máslo, přidáme cibuli nakrájenou na půlkroužalky, necháme do růžova osmažit. Pak přidáme nakrájené brambory, osolíme, dobře promícháme s máslem a cibulí, uzavřeme pokličkou a čekáme, až papiňák začne pískat. Odměříme si 3-5 min., sporák vypneme a zase počkáme, až jde papiňák otevřít. Pak promícháme a podáváme k čemukoliv místo klasických brambor. Čím déle necháme brambory vařit( těch 5 min.), tím se nám víc "připečou", získají na barvě i na chuti.

*Bramborové pusinky (1922)

Ingredience: 500 g oloupaných brambor, 30 g másla, 1 žloutek, 1 vejce, sůl, 30 g strouhaného parmezánu(nebo eidamu), 1 žloutek na potření
Postup přípravy: Oloupané brambory uvaříme ve slané vodě. V misce pěnovitě utřeme máslo, přidáme prolisované brambory, žloutek, vejce, sůl a parmezán. Plech potřeme máslem a posypeme moukou. Bramborovou směsí naplníme sáček a nastříkáme pusinky nebo jiné tvary na plech. Potřeme žloutkem a pečeme do růžova.

*Bramborové pusinky

Ingredience: 1 kg brambor, 3-4 dl mléka, 1 vejce, 1/2 vajíčka na potření, 2 polévkové lžíce másla, sůl, 180 g strouhaného sýra, špetka muškátového oříšku
Postup přípravy: Brambory oloupeme a dáme vařit do vroucí osolené vody. Uvaříme je doměkka. Potom je rozmačkáme a rozmixujeme na hladkou kaši spolu s mlékem, lžičkou soli a dvěma polévkovými lžícemi másla.Hotovou bramborovou kaši smícháme s vejcem, strouhaným sýrem a špetkou muškátového oříšku. Vymíchanou hladkou směs dáme do cukrářského sáčku a ozdobnou násadkou na plech vyložený pečícím papírem tvarujeme hezké pusinky. Každou pusinku opatrně potřeme rozšlehaným vajíčkem. Plech s pusinkami vložíme do rozehřáté trouby a pečeme asi 16-20 minut.

*Bramborová kaše fantastická

Ingredience: brambory, olej, cibule, tavený sýr, mléko máslo petrželka nebo pažitka, sůl, drcený kmín
Postup přípravy: Oloupané brambory uvařím v osolené vodě s kmínem, mezitím usmažím nadrobno nasekanou cibulku, brambory sleju, rozmačkám, přidám cibulku, máslo, vlažné mléko a tak dva až tři tavené sýry a rozmixuju mixérem, dochutím vegetou a nakonec vmíchám pažitku nebo petrželku. Je to delikatesa.

*Domácí krokety

500g vařených a najemno strouhaných nebo šťouchaných brambor,1 vejce,sůl dle chuti,1 prášek do pečiva,polohrubá mouka(asi 200g).Můžeme přidat trochu mléka a o to víc dáme mouky.
Z uvařených,vychladlých a šťouchaných brambor zaděláme těsto husté asi jako na bramborové knedlíky,ze kterého ihned tvarujeme krokety za pomoci hladké (popř. i polohrubé) mouky a smažíme.Dají se podávat i na sladký způsob například s tvarohem a cukrem.

*Bramborové krokety

40 dkg vařených studených brambor
1 vejce
20 dkg hrubé mouky
1 lžička prášku do pečiva
sůl podle chuti
vejce, strouhanka na obalení
olej na osmažení (nejlepší je to ve friťáku)
Brambory nastrouháme najemno a zpracujeme s ostatními surovinami. Uděláme si kuličky, nebo válečky podle naší představy (můžeme podsypat), namočíme je v rozšlehaném, osoleném vejci a obalíme ve strouhance.
Pečeme dozlatova. Výborné jako příloha k masu, nebo jenom samotné se salátem.

*Bramborové krokety

Ingredience: 800 g brambor, 2 žloutky, 2 lžíce másla, 1/2 šálku strouhanky, špetka muškátového květu, sůl, olej rostlinný, 2 vejce, šálek strouhanky
Postup přípravy: Brambory omyjeme, uvaříme doměkka, scedíme, oloupeme, prolisujeme do mísy a necháme vychladnout. Potom přidáme rozehřáté máslo, žloutky, strouhanku, koření a směs dobře promícháme. Z bramborového těsta formujeme krokety (válečky) asi 2 cm silné a 7 cm dlouhé, obalujeme je v ušlehaných vejcích, prosáté strouhance a ve vyšší vrstvě rozehřátého tuku je asi 10 minut smažíme dozlatova. Podáváme jako přílohu k pokrmům z masa.

*Kynuté bramborové (smažené) knedlíčky

Suroviny
500 g vařených brambor
sůl
1 vejce
20 g droždí
5 lžic krupičky
250 ml mléka
Postup
Uvařené a vychladlé brambory nastrouháme nebo prolisujeme. Přidáme vejce, sůl, krupičku a ve vlažném mléce vzešlé droždí. Vypracujeme tuhé těsto a necháme je vykynout. Z vykynutého těsta nakrájíme malé kousky, zakulatíme je na knedlíčky a po dalším vykynutí je smažíme do zlatova. Ideální je samozřejmě smažení ve fritovacím hrnci.

*Americké brambory

Ingredience: 1 kg brambor, 5 lžic oleje
Postup přípravy: Brambory (nejlépe nové, použít ovšem můžeme i staré, ale stále pevné a nenaklíčené brambory)důkladně umyjeme a kartáčkem zbavíme hlíny či nečistot. Poté je nakrájíme na měsíčky, u malých brambor je vhodné krájet i na půlky či čtvrtky, u středních potom na osminky a více. Na hlubší plech nalejeme 5 lžic oleje nebo sádla. Plech poklademe nahusto nakrájenými bramborami a vložíme jej do předehřáté trouby. Před pečením nesolit!! Pečeme asi 15-20 minut. 5-10 minut na prudko a potom zeslabit a dopéct doměkka. Během pečení s plechem několikrát zatřeseme, aby se brambory tak nelepily. Není nutné je otáčet, jenom by se tím potrhaly. Po upečení až na talíři solíme. Vhodné jako příloha, ale i jako samostatné jídlo posypané balkánským a eidamským sýrem se salátem z rajčat.

*Americké brambory

Suroviny
1 kg nových brambor
1 lžička sádla
koření na americké brambory
Postup
Brambory omyjeme, necháme okapat. Připravíme si hlubší plech na pečení a velmi tence ho vytřeme sádlem (kdo nemá rád, tak olejem). Brambory i se slupkou nakrájíme na měsíčky a rozprostřeme na plech. Lehce posypeme kořením. Pečeme v troubě vyhřáté na 220 stupňů C po dobu asi 40 minut. Občas zkontrolujeme a asi v polovině pečení brambory rozhrneme, aby se opékaly pravidelněji. Když už nemůžete vydržet tu vůni, kousek ochutnáte a zjistíte, zda jsou hotové. Jakmile je vyjmeme z trouby, ihned je znovu posypeme kořením a podáváme. Nejlépe chutnají s okurkovým salátem s kefírem, ale samozřejmě je lze také použít jako přílohu k masu.
Poznámka: Opravdu není nutné solit!

*Americké brambory II

Suroviny: brambory, sůl, cibule, česnek, olej nebo sádlo
Postup: Brambory uvaříme ve slupce, nebo oloupané vcelku. Na oleji nebo sádle zpěníme cibuli a nakrájený česnek, přidáme plátky brambor, osolíme a společně osmažíme, podáváme jako přílohu k masu.

*Smetanové brambory

Suroviny: 1 kg syrových brambor, 20 dkg eidamu, 4 velké cibule, 1 smetana na šlehání, sůl, pepř, muškátový oříšek, máslo na pekáček a na brambory
Postup: sýr nastrouháme, cibuli nakrájíme na kolečka, brambory nakrájíme na 1/2 cm silná kolečka. Pekáček nebo zapékací mísu vymažeme máslem a jako rybí šupiny pokládáme střídavě brambory a cibuli. Osolíme, opepříme a zalijeme směsí smetany, strouhaného sýra, soli a muškát. oříšku. Povrch posypeme zbytkem sýra a poklademe kousky másla. Pečeme asi 3/4 hodiny při teplotě 180 stupňů.Podáváme k minutkám

PŘÍLOHY OSTATNÍ

*Bylinkové těstoviny

Suroviny
300 g polohrubé mouky
5 lžic jemně nakrájených bylinek
2 vejce
trochu studené vody
1 lžička oleje
Postup
Použít můžeme např. následující bylinky: libeček, petrželovou nať, pažitku, kerblík, meduňku, bazalku. Čerstvé bylinky opláchneme, necháme okapat a jemně nakrájíme (nasekáme). Všechny suroviny včetně bylinek zpracujeme na těsto a tence ho vyválíme (tady nám dobře poslouží speciální nudlový váleček, ale i normálním válečkem na těsto lze při troše snahy a zkušenosti dosáhnout tenkého nudlového těsta). Těsto necháme sušit (na vále nebo na čisté utěrce). Po usušení ho nakrájíme (na nudle, flíčky apod.) a vaříme jako ostatní těstoviny tj. v osolené vodě. Dobu vaření si musíme pohlídat - záleží na velikosti těstovin. Obecně však můžeme počítat s tím, že se budou vařit kratší dobu než těstoviny kupované. Takto připravené těstoviny jsou sice pracnější, ale je to zajímavá a chutná příloha k masovým pokrmům.

*Česneková bageta

1 veka nebo bageta, 2 stroužky česneku, 1/4 lžičky soli, 4 lžíce směsi bylinek nakrájených nadrobno, 250 g másla
Veka se nakrájí na plátky o tloušťce asi 3 cm, avšak plátky se nedoříznou úplně, nýbrž jen tak, aby spodní třetina veky ještě držela pohromadě. Stroužky česneku oloupeme a utřeme. Sůl, česnek a bylinky utřeme s máslem a okořeněným máslem namažeme jednotlivé plátky. Veku volně zabalíme do alobalu, kraje dobře složíme a zapékáme 15 minut, pak alobal otevřeme a zapékáme znovu 10 minut.
K plnění bílé veky je také vhodné paprikové máslo, sardelové máslo (250 g másla, 1/2 tuby sardelové pasty, 1 šálek nadrobno nakrájených bylinek a sůl) nebo rajčatové másla (250 g másla, 4 lžíce rajčatového protlaku, 1 lžíce kečupu, mletá paprika).
Podáváme jako přílohu ke grilovaným masům apod.

*Luxusní bagety

Na 3 středně velké bagety potřebujeme:
125g másla
1 kávovou lžičku koření Aromat od Knorru
2 stroužky česneku může být i více, záleží na Vás
a malá hrstička majoránky
Máslo necháme změknout a pak přidáme ostatní ingredience a smícháme dohromady.
Bagety rozřízneme na půl a pak podélně. Každý díl namažeme ochuceným máslem. Nedělejte moc silnou vrstvu.
Pak je dáme na plech a pečeme v troubě, která je zapnutá na gril. Rošt na nejvyšším patře (níž ho nedávejte bylo by to měkké). Neodcházet od trouby neustále hlídat,pečeme do zlatova, ale kraje mohou být lehoulince připálený. Jde to jak s bílou, tak s tmavou bagetou obojí je moc dobré. Lze použít jako příloha, ale samotné je to taky moc jedlé.

*Italský česnekový chléb

Ingredience: 1 bageta (veka), sušená petrželová nať, 2 oloupané stroužky česneku, 1/4 šálku strouhaného sýra parmezán, 4 lžíce másla
Postup přípravy: Rozehřejte troubu asi na 200 °C. Oloupejte česnek a nakrájejte ho ostrým nožem na malé kousíčky. Na mírném ohni nechte rozehřát v kastrůlku máslo a česnek. Velkým nožem rozkrojte podélně bagetu a položte ji na plech řezem nahoru. Potřete bagetu česnekovou směsí, posypejte sýrem a petrželovou naťí. Pečte asi 10 minut, až budou okraje zlaté a křupavé. Nakrájejte na kousky a hned podávejte.
NOKY

*Jemné máslové noky

Ingredience: 4 lžíce másla, sůl, 3 žloutky, 1 1/2 šálku mléka, 500 g hladké mouky, 3 bílky
Postup přípravy: Máslo utřeme do pěny a potom k němu postupně, za stálého míchání přidáme žloutky. Po částech přidáváme mouku a těsto ředíme mlékem. Potom je osolíme a zlehka vmícháme tuhý sníh ušlehaný z bílků. Z těsta vykrajujeme lžící noky, vhazujeme je do vroucí vody a asi 8 minut vaříme.

*Maďarské halušky
500 g vody (1/2 l)
1 vejce
1 lžička soli
600 g polohrubé mouky
Těsto zamícháme a necháme chvíli odpočinout. Potom protlačujeme přes speciální děrované tvořítko, něco jako hrubý cedník rovnou do vařící vody. Zamícháme a je hotovo. Vylovíme je cedníkem a v míse promastíme máslem.
Halušky jsou výborné k nezahuštěným masovým a masozeleninovým šťávám, které jsou typické pro maďarskou kuchyni. Ale velmi chutné jsou i nasladko, například s dětskou přesnídávkou nebo s cukrem a skořicí. Nebo prostě jen s máslem, nebo máslem a kečupem, sýrem...