Různé přílohy

Bylinkové těstoviny
***********************
Suroviny
300 g polohrubé mouky
5 lžic jemně nakrájených bylinek
2 vejce
trochu studené vody
1 lžička oleje
Postup
Použít můžeme např. následující bylinky: libeček, petrželovou nať, pažitku, kerblík, meduňku, bazalku. Čerstvé bylinky opláchneme, necháme okapat a jemně nakrájíme (nasekáme). Všechny suroviny včetně bylinek zpracujeme na těsto a tence ho vyválíme (tady nám dobře poslouží speciální nudlový váleček, ale i normálním válečkem na těsto lze při troše snahy a zkušenosti dosáhnout tenkého nudlového těsta). Těsto necháme sušit (na vále nebo na čisté utěrce). Po usušení ho nakrájíme (na nudle, flíčky apod.) a vaříme jako ostatní těstoviny tj. v osolené vodě. Dobu vaření si musíme pohlídat - záleží na velikosti těstovin. Obecně však můžeme počítat s tím, že se budou vařit kratší dobu než těstoviny kupované. Takto připravené těstoviny jsou sice pracnější, ale je to zajímavá a chutná příloha k masovým pokrmům.

Česneková bageta
**********************
1 veka nebo bageta, 2 stroužky česneku, 1/4 lžičky soli, 4 lžíce směsi bylinek nakrájených nadrobno, 250 g másla
Veka se nakrájí na plátky o tloušťce asi 3 cm, avšak plátky se nedoříznou úplně, nýbrž jen tak, aby spodní třetina veky ještě držela pohromadě. Stroužky česneku oloupeme a utřeme. Sůl, česnek a bylinky utřeme s máslem a okořeněným máslem namažeme jednotlivé plátky. Veku volně zabalíme do alobalu, kraje dobře složíme a zapékáme 15 minut, pak alobal otevřeme a zapékáme znovu 10 minut.
K plnění bílé veky je také vhodné paprikové máslo, sardelové máslo (250 g másla, 1/2 tuby sardelové pasty, 1 šálek nadrobno nakrájených bylinek a sůl) nebo rajčatové másla (250 g másla, 4 lžíce rajčatového protlaku, 1 lžíce kečupu, mletá paprika).
Podáváme jako přílohu ke grilovaným masům apod.

Luxusní bagety
******************
Na 3 středně velké bagety potřebujeme:

125g másla
1 kávovou lžičku koření Aromat od Knorru
2 stroužky česneku může být i více, záleží na Vás
a malá hrstička majoránky

Máslo necháme změknout a pak přidáme ostatní ingredience a smícháme dohromady.
Bagety rozřízneme na půl a pak podélně. Každý díl namažeme ochuceným máslem. Nedělejte moc silnou vrstvu.
Pak je dáme na plech a pečeme v troubě, která je zapnutá na gril. Rošt na nejvyšším patře (níž ho nedávejte bylo by to měkké). Neodcházet od trouby neustále hlídat,pečeme do zlatova, ale kraje mohou být lehoulince připálený. Jde to jak s bílou, tak s tmavou bagetou obojí je moc dobré. Lze použít jako příloha, ale samotné je to taky moc jedlé.

Italský česnekový chléb
****************************
Ingredience: 1 bageta (veka), sušená petrželová nať, 2 oloupané stroužky česneku, 1/4 šálku strouhaného sýra parmezán, 4 lžíce másla

Postup přípravy: Rozehřejte troubu asi na 200 °C. Oloupejte česnek a nakrájejte ho ostrým nožem na malé kousíčky. Na mírném ohni nechte rozehřát v kastrůlku máslo a česnek. Velkým nožem rozkrojte podélně bagetu a položte ji na plech řezem nahoru. Potřete bagetu česnekovou směsí, posypejte sýrem a petrželovou naťí. Pečte asi 10 minut, až budou okraje zlaté a křupavé. Nakrájejte na kousky a hned podávejte.
Jemné máslové noky
*************************
Ingredience: 4 lžíce másla, sůl, 3 žloutky, 1 1/2 šálku mléka, 500 g hladké mouky, 3 bílky

Postup přípravy: Máslo utřeme do pěny a potom k němu postupně, za stálého míchání přidáme žloutky. Po částech přidáváme mouku a těsto ředíme mlékem. Potom je osolíme a zlehka vmícháme tuhý sníh ušlehaný z bílků. Z těsta vykrajujeme lžící noky, vhazujeme je do vroucí vody a asi 8 minut vaříme.

Maďarské halušky
*********************
500 g vody (1/2 l)
1 vejce
1 lžička soli
600 g polohrubé mouky
Těsto zamícháme a necháme chvíli odpočinout. Potom protlačujeme přes speciální děrované tvořítko, něco jako hrubý cedník rovnou do vařící vody. Zamícháme a je hotovo. Vylovíme je cedníkem a v míse promastíme máslem.
Halušky jsou výborné k nezahuštěným masovým a masozeleninovým šťávám, které jsou typické pro maďarskou kuchyni. Ale velmi chutné jsou i nasladko, například s dětskou přesnídávkou nebo s cukrem a skořicí. Nebo prostě jen s máslem, nebo máslem a kečupem, sýrem...