Brambory

Brambory se zelím v papiňáku
***********************************
Ingredience: 500 g brambor, 2 cibule, 500 g kysaného zelí, 2 lžíce oleje nebo sádla, sůl, kmín, pepř, 2 dcl vody

Postup přípravy: Na osmaženou cibulku dáme hrubě pokrájené brambory, koření dle chuti a asi 2 minuty mícháme. Přidáme kysané zelí, vodu, uzavřeme a necháme 15 minut "syčet". Vypneme a necháme v klidu dojít, až vyjde pára.
Poznámka: dobrá příloha k uzeninám, sekané, jitrnicím apod.

Valašské brambory
**********************
brambory, 1 cibule, sádlo, jarní cibulka či pažitka na ozdobení
Hodně malé brambory uvaříme ve slupce a oloupeme. Na kousku sádla zpěníme cibuli, přidáme nakrájené brambory, osolíme, okmínujeme (vhodnější je drcený kmín) a ozdobíme jarní cibulkou či pažitkou. Vhodné jako příloha.

Bramborová kaše trochu jinak
***********************************
Asi 1 kg starých brambor, 1 cibule, 2-3 lžíci másla nebo Ramy, cca ¼ mléka
Brambory uvařte běžným způsobem. Počítejte s tím, že spotřeba brambor je proti běžným vařeným bramborám asi o
třetinu vyšší. Mezitím, co se brambory vaří si zpěníme cibuli na másle, zasmažíme jednou nepříliš vrchovatou lžící hladké mouky a zalijeme asi ¼ litrem mléka. Celou směs necháme za stálého míchání důkladně provařit (alespoň 5 minut). Poté nalejeme ještě do horkých scezených uvařených brambor a důkladně promícháme.

Brambory - příloha
**********************
Vařené brambory ve slupce: hlízy po umytí ponoříme do vařící osolené vody a vaříme po dobu asi 30 min.
Vařené loupané: hlízy umyjeme, oloupeme, nakrájíme na čtvrtky, ponoříme do vařící osolené vody a vaříme cca 25 minut. Do vody můžeme přidat kmín, zelenou petrželku a snítku libečku. Odmítají vaše děti odmítají jíst kmín, který ulpěl na bramborách a tvrdošíjně preparují každé zrníčko? Zkuste místo rozčilování nejprve uvařit vývar z kmínu, který následně scedíte a použijete na uvaření samotných brambor.
Vařené v tlakovém hrnci: brambory ve slupce vložíme do tlakového hrnce a po začátku varu vaříme asi 7 minut.
Vařené v mikrovlnné troubě: Brambory před samotným vařením neloupeme, pouze je napícháme, aby nám při vaření nepopraskaly. Vložíme do mikrovlnné trouby na talířku na dobu 6 minut při 750 W.
Smažené hranolky: brambory nakrájíme na hranolky a smažíme dozlatova (20 minut). Smažit můžeme buď v pánvi na oleji. Osvědčuje se smažit brambory nadvakrát: jakmile na rozpáleném tuku změknou a zesklovatí, sceďte je nechte vychladnout. Na nový rozpálený tuk je dejte až těsně před servírováním, uvidíte, jak pěkně zčervenají.
Pečené brambory: brambory i se slupkou rozkrojíme na čtvrtiny a pečeme na kapce oleje po dobu 35 minut při 180°C.

Okaté brambory
*******************
podle chuti a počtu strávníků:
-vařené velké brambory
-sůl
-sýr Niva
-anglická slanina
-naložená paprika
-pažitka
-sádlo na vymazání pečícího papíru nebo plechu
Uvařené studené velké brambory nakrájíme na 1 cm silná kolečka. Do brambor vykrojíme oválek a vykrojené kousky brambor nastrouháme najemno. Je dobré si přistrouhat ještě jednu celou bramboru navíc.
Plech vyložíme papírem na pečení, papír vymažeme sádlem a na něj pokládáme vykrájené brambory a osolíme je.
Z nastrouhaných brambor si uděláme náplň a plníme zdobičkou brambory. Já jsem dělala kombinaci nastr. brambory s Nivou a nastr. brambory, anglická slanina a křen. Než naplníme brambory, tak ještě směs ochutnáme a dochutíme.
Pečeme v předehřáté troubě na 180°C dozlatova. Brambory jsou opečené asi na 25 - 30 minut.
Podáváme jako přílohu k masu.

Bramborové placky
***********************
Budete potřebovat (pro 4 až 6 osob):
1,5 kg brambor
3 vejce
500 g hladké mouky
sůl
mouku na posypání válu
máslo nebo tuk na potření
Postup:
Brambory uvařte ve slupce, vychladlé oloupejte, pomelte, postrouhejte nebo prolisujte. Přidejte vejce, sůl a postupně mouku. Vypracujte vláčné těsto, zformujte ho do válečků a pokrájejte na stejné kousky. Ty pak rozválejte na pomoučeném válu na tenké placky a opečte je na suché pánvi nebo na litinové plotýnce (bývá součástí vybavení každého sporáku) z obou stran. Ještě teplé potřete rozpuštěným máslem nebo jiným tukem.
NÁŠ TIP:
Tyto placky jsou ideální nejen jako příloha k masu, ale lze je také plnit slanými i sladkými náplněmi. Zkuste například mletý mák a ořechy, rozmíchané s práškovým cukrem nebo pomletá kuřecí játra podušená na másle s cibulkou.

Domácí bramborové hranolky
**********************************
Ingredience: 1 kg moučných brambor, 2 lžíce oleje, 2 lžíce strouhanky, 1 lžička mleté papriky, 0,5 lžičky mletého římského kmínu, špetka cayenského pepře, sůl, pepř, 1 lžička sušeného tymiánu

Postup přípravy: Brambory umyjeme, osušíme a podélně rozkrojíme na osminky, vložíme do misky, pokapeme olejem a promícháme. Smícháme strouhanku, papriku, římský kmín, cayenský pepř, sůl, pepř a tymián - v této směsi brambory obalíme nebo je protřepeme v sáčku, aby je tato směs rovnoměrně pokrývala. Brambory vložíme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme v horké troubě 40 minut dozlatova, aby byly křupavé, občas je obrátíme.

Šťouchané brambory
*************************
brambory na čtvrtky uvaříme se solí , kmínem a bobkovým listem do měkka, scedíme.
Do hlubší pánve dále olej a necháme zesklovatět cibulu, nakrájenou na půlkolečka, přidáme okapané brambory a rozštoucháme štouchadlem , ale ne úplně. Osolíme, opepříme a opékáme, obracíme ode dna pánve, přidáme plnotoučnou hořčici a promícháme, můžeme přidat kousek másla. Někdy tam dávám i barevnou papriku na tenké proužky.
Je to příjemná změna přílohy k řízkům, karbanátkům, i k pečenému masu.

Brokolicové krokety
***********************
Brokolici nemusíte stále jenom zapékat a dělat z ní různé saláty. Udělejte si jako přílohu velmi chutné krokety. Jsou výborné jako příloha, ale i samotné.
20 dkg brokolice
25 dkg brambor
20 dkg hrubé mouky
1 vejce
2 lžičky prášku do pečiva
sůl podle chuti
na obalení:
1 až 2 vejce
6 až 8 lžic mléka
strouhanka a sůl podle potřeby
olej na smažení (nejlépe ve friťáku)
Uvařené brambory nastrouháme najemno, uvařenou brokolici rozsekáme také najemno, přidáme ostatní suroviny.
Uděláme si válečky (podsypáváme moukou), které krájíme na délku asi 4 – 5 cm.
Krokety namočíme v rozšlehaném, osoleném vejci s mlékem a obalíme ve strouhance.
Dáváme smažit do rozpáleného oleje a pečeme dozlatova. Podáváme s masem, nebo jenom tak.

Brambory na kyselo
************************
Suroviny
600 až 800 g brambor
1 malá cibule
60 g másla
sůl
ocet
mletý pepř
Postup
Oloupané brambory podélně rozkrojíme na čtvrtky. Dáme je vařit do osolené vody. Mezitím si oloupeme cibuli, nakrájíme ji a zpěníme na másle, přidáme lžičku octa, uvařené brambory a trochu mletého pepře. Promícháme, případně rozšťoucháme a ještě trochu prohřejeme. Takto upravené brambory jsou vhodné k vařenému masu. Je to příloha velice jednoduchá, ale překvapí vás svou nevšední chutí.

Kanadské brambory
************************
Suroviny
4 brambory
1 lžíce másla
1 hrnek mléka
100 g šunky
1 lžíce hladké mouky
200 g eidamu
sůl
mletý pepř
Postup
Brambory oloupeme, nakrájíme na plátky a položíme jednu vrstvu do tukem
vymazané remosky. Zalijeme je polovinu bílé omáčky, kterou si připravíme z mléka, ve kterém rozkvedláme mouku, máslo, pepř, sůl a nastrouhaný sýr. Pak poklademe plátky šunky a druhou půlkou brambor a nalijeme na ně druhou polovinu omáčky. Zapékáme asi jednu hodinu. Podáváme buď jako samostatné jídlo, anebo jako přílohu k přírodně připraveným masům (minutkám).

Bramborovo-hrachové pyré
******************************
Ingredience: suchý loupaný hrách, brambory (dle libosti) - poměr hrachu k bramborám je asi 1/3:2/3 (po uvaření), horké mléko, sůl, voda

Postup přípravy: Hrách den předem namočíme a pak rozvaříme. Prolisujeme přes síto. Brambory uvařené jako na kaši slijeme a slitou vodu odložíme. Brambory s prolisovaným hrachem rozmíchame, rozmixujeme na kaši, přičemž dolívame horké mléko, dokud pyré nemá potřebnou konzistenci, osolíme dle chuti. Použít je možné také slitou vodu z brambor na dosažení potřebné konzistence.

Tohle je vlastně vyzkoušený tip na neobvyklou přílohu. Může se to jíst s uvařeným uzeným masem, nebo uzeninou a osmaženou cibulkou. Hodí se to i k jiným masům - dušeným, vařeným, smaženým, pečeným. Ochucení je možné měnit. Třeba do hrachu asi 15 minut před dovařením přidáme utřený česnek a majoránku. Bramborovo-hrachová chuť je skvělá. Výhodou oproti klasické hrachové kaši je to, že jídlo nemusíme pojídat se chlebem, je to hotová příloha a chutná líp.

Nastavovaná kaše
*********************
20 dkg krupek (ječné kroupy – lámanka)
0,5 kg oloupaných brambor
2 vrchovaté lžíce másla
50 ml mléka
sůl podle chuti
2 lžičky majoránky
3–4 stroužky česneku
1 cibulka
2–3 lžíce sádla
Kroupy propláchneme a dáme vařit do osolené vody. Uvařené je propláchneme a dáme je zatím stranou.Nakrájené brambory osolíme a uvaříme doměkka .Brambory rozšťoucháme, přidáme máslo, teplé mléko a vymícháme na kaši. Potom přisypeme kroupy, majoránku, vymačkáme česnek a dosolíme. Cibuli si upečeme dozlatova a kaši na talíři si s ní omastíme. Kaše je dobrá samotná, ale i s párkem nebo uzeným. Můžeme si k ní udělat i volské oko. Z této dávky se nají 4 středně velcí strávníci.

Lepenice
***********
-3/4 kg brambor
-0,5 kg kysaného zelí
-5 dkg sádla (3 vrchovaté lžíce)
-3 středně velké cibule
-sůl, kmín a krystalový cukr podle potřeby
Ze zelí vylijeme šťávu, ale nebudeme ho vymačkávat. Podlijeme vodou, přidáme cukr podle chuti a zelí uvaříme doměkka. Z hotového zelí vodu slijeme. Na sádle si zpěníme nakrájené cibule (asi 5 minut) a přimícháme k zelí.
Nakrájené, oloupané brambory si ve slané a okmínované vodě uvaříme doměkka. Slijeme vodu a brambory lehce rozmačkáme. Všechno smícháme dohromady a ještě dochutíme a popřípadě můžeme přidat i sádlo.
Podáváme se sekanou, nebo jiným masem. Můžeme si to dát samozřejmě i samotné.

Elegantní pečené brambory
********************************
Ingredience: 4 ty největší brambory, 1/2 hrnečku strouhanky, 1/4 hrníčku parmezánu, 1 lžíce olivového oleje nebo rozpuštěného másla, 1 lžička nepálivé papriky, sůl, 2-3 lžíce oleje na postříkání brambor

Postup přípravy: Předehřát troubu na 225 °C, vymazat pekáček hodně olejem. Brambory oloupat, podélně rozkrojit na 2 poloviny a každou polovinu dát řeznou plochou na prkénko. Po obou stranách půlky brambory dát špejle a začít příčně krájet asi po 1/4 cm. Špejle vám zabrání dokrojení brambory až dolů. V hlubokém talíři smíchat strouhanku, parmezán, olej, sůl a papriku. Bramboru opatrně rozevřete jako vějíř a pomalu rolujte ve směsi, aby se co nejvíce dostala do zářezů. Pak obraťte směsí nahoru, dejte na pekáček, ještě trochu postříkejte olejem, přikryjte fólii a pečte 30 minut. Odkryjte a dopečte 15 minut, až dostane strouhanka hnědou barvu a brambora je měkká.

Brambory v papiňáku
************************
Ingredience: asi kilo brambor, 100 g másla, větší cibule

Postup přípravy: Brambory oškrábeme a nakrájíme na plátky (to nám dá největší práci). V papiňáku rozpustíme máslo, přidáme cibuli nakrájenou na půlkroužalky, necháme do růžova osmažit. Pak přidáme nakrájené brambory, osolíme, dobře promícháme s máslem a cibulí, uzavřeme pokličkou a čekáme, až papiňák začne pískat. Odměříme si 3-5 min., sporák vypneme a zase počkáme, až jde papiňák otevřít. Pak promícháme a podáváme k čemukoliv místo klasických brambor. Čím déle necháme brambory vařit( těch 5 min.), tím se nám víc "připečou", získají na barvě i na chuti.

Bramborové pusinky
***********************
Ingredience: 500 g oloupaných brambor, 30 g másla, 1 žloutek, 1 vejce, sůl, 30 g strouhaného parmezánu(nebo eidamu), 1 žloutek na potření

Postup přípravy: Oloupané brambory uvaříme ve slané vodě. V misce pěnovitě utřeme máslo, přidáme prolisované brambory, žloutek, vejce, sůl a parmezán. Plech potřeme máslem a posypeme moukou. Bramborovou směsí naplníme sáček a nastříkáme pusinky nebo jiné tvary na plech. Potřeme žloutkem a pečeme do růžova.

Bramborové pusinky II
*************************
Ingredience: 1 kg brambor, 3-4 dl mléka, 1 vejce, 1/2 vajíčka na potření, 2 polévkové lžíce másla, sůl, 180 g strouhaného sýra, špetka muškátového oříšku

Postup přípravy: Brambory oloupeme a dáme vařit do vroucí osolené vody. Uvaříme je doměkka. Potom je rozmačkáme a rozmixujeme na hladkou kaši spolu s mlékem, lžičkou soli a dvěma polévkovými lžícemi másla.Hotovou bramborovou kaši smícháme s vejcem, strouhaným sýrem a špetkou muškátového oříšku. Vymíchanou hladkou směs dáme do cukrářského sáčku a ozdobnou násadkou na plech vyložený pečícím papírem tvarujeme hezké pusinky. Každou pusinku opatrně potřeme rozšlehaným vajíčkem. Plech s pusinkami vložíme do rozehřáté trouby a pečeme asi 16-20 minut.

Bramborová kaše fantastická
**********************************
Ingredience: brambory, olej, cibule, tavený sýr, mléko máslo petrželka nebo pažitka, sůl, drcený kmín

Postup přípravy: Oloupané brambory uvařím v osolené vodě s kmínem, mezitím usmažím nadrobno nasekanou cibulku, brambory sleju, rozmačkám, přidám cibulku, máslo, vlažné mléko a tak dva až tři tavené sýry a rozmixuju mixérem, dochutím vegetou a nakonec vmíchám pažitku nebo petrželku. Je to delikatesa.

Domácí krokety
*******************
500g vařených a najemno strouhaných nebo šťouchaných brambor,1 vejce,sůl dle chuti,1 prášek do pečiva,polohrubá mouka(asi 200g).Můžeme přidat trochu mléka a o to víc dáme mouky.
Z uvařených,vychladlých a šťouchaných brambor zaděláme těsto husté asi jako na bramborové knedlíky,ze kterého ihned tvarujeme krokety za pomoci hladké (popř. i polohrubé) mouky a smažíme.Dají se podávat i na sladký způsob například s tvarohem a cukrem.

Bramborové krokety
***********************
40 dkg vařených studených brambor
1 vejce
20 dkg hrubé mouky
1 lžička prášku do pečiva
sůl podle chuti
vejce, strouhanka na obalení
olej na osmažení (nejlepší je to ve friťáku)
Brambory nastrouháme najemno a zpracujeme s ostatními surovinami. Uděláme si kuličky, nebo válečky podle naší představy (můžeme podsypat), namočíme je v rozšlehaném, osoleném vejci a obalíme ve strouhance.
Pečeme dozlatova. Výborné jako příloha k masu, nebo jenom samotné se salátem.

Bramborové krokety
***********************
Ingredience: 800 g brambor, 2 žloutky, 2 lžíce másla, 1/2 šálku strouhanky, špetka muškátového květu, sůl, olej rostlinný, 2 vejce, šálek strouhanky

Postup přípravy: Brambory omyjeme, uvaříme doměkka, scedíme, oloupeme, prolisujeme do mísy a necháme vychladnout. Potom přidáme rozehřáté máslo, žloutky, strouhanku, koření a směs dobře promícháme. Z bramborového těsta formujeme krokety (válečky) asi 2 cm silné a 7 cm dlouhé, obalujeme je v ušlehaných vejcích, prosáté strouhance a ve vyšší vrstvě rozehřátého tuku je asi 10 minut smažíme dozlatova. Podáváme jako přílohu k pokrmům z masa.

Kynuté bramborové (smažené) knedlíčky
***********************************************
Suroviny
500 g vařených brambor
sůl
1 vejce
20 g droždí
5 lžic krupičky
250 ml mléka
Postup
Uvařené a vychladlé brambory nastrouháme nebo prolisujeme. Přidáme vejce, sůl, krupičku a ve vlažném mléce vzešlé droždí. Vypracujeme tuhé těsto a necháme je vykynout. Z vykynutého těsta nakrájíme malé kousky, zakulatíme je na knedlíčky a po dalším vykynutí je smažíme do zlatova. Ideální je samozřejmě smažení ve fritovacím hrnci.

Americké brambory
***********************
Ingredience: 1 kg brambor, 5 lžic oleje

Postup přípravy: Brambory (nejlépe nové, použít ovšem můžeme i staré, ale stále pevné a nenaklíčené brambory)důkladně umyjeme a kartáčkem zbavíme hlíny či nečistot. Poté je nakrájíme na měsíčky, u malých brambor je vhodné krájet i na půlky či čtvrtky, u středních potom na osminky a více. Na hlubší plech nalejeme 5 lžic oleje nebo sádla. Plech poklademe nahusto nakrájenými bramborami a vložíme jej do předehřáté trouby. Před pečením nesolit!! Pečeme asi 15-20 minut. 5-10 minut na prudko a potom zeslabit a dopéct doměkka. Během pečení s plechem několikrát zatřeseme, aby se brambory tak nelepily. Není nutné je otáčet, jenom by se tím potrhaly. Po upečení až na talíři solíme. Vhodné jako příloha, ale i jako samostatné jídlo posypané balkánským a eidamským sýrem se salátem z rajčat.

Americké brambory
***********************
Suroviny
1 kg nových brambor
1 lžička sádla
koření na americké brambory
Postup
Brambory omyjeme, necháme okapat. Připravíme si hlubší plech na pečení a velmi tence ho vytřeme sádlem (kdo nemá rád, tak olejem). Brambory i se slupkou nakrájíme na měsíčky a rozprostřeme na plech. Lehce posypeme kořením. Pečeme v troubě vyhřáté na 220 stupňů C po dobu asi 40 minut. Občas zkontrolujeme a asi v polovině pečení brambory rozhrneme, aby se opékaly pravidelněji. Když už nemůžete vydržet tu vůni, kousek ochutnáte a zjistíte, zda jsou hotové. Jakmile je vyjmeme z trouby, ihned je znovu posypeme kořením a podáváme. Nejlépe chutnají s okurkovým salátem s kefírem, ale samozřejmě je lze také použít jako přílohu k masu.
Poznámka: Opravdu není nutné solit!

Americké brambory II
*************************
Suroviny: brambory, sůl, cibule, česnek, olej nebo sádlo
Postup: Brambory uvaříme ve slupce, nebo oloupané vcelku. Na oleji nebo sádle zpěníme cibuli a nakrájený česnek, přidáme plátky brambor, osolíme a společně osmažíme, podáváme jako přílohu k masu.

Smetanové brambory
*************************
Suroviny: 1 kg syrových brambor, 20 dkg eidamu, 4 velké cibule, 1 smetana na šlehání, sůl, pepř, muškátový oříšek, máslo na pekáček a na brambory
Postup: sýr nastrouháme, cibuli nakrájíme na kolečka, brambory nakrájíme na 1/2 cm silná kolečka. Pekáček nebo zapékací mísu vymažeme máslem a jako rybí šupiny pokládáme střídavě brambory a cibuli. Osolíme, opepříme a zalijeme směsí smetany, strouhaného sýra, soli a muškát. oříšku. Povrch posypeme zbytkem sýra a poklademe kousky másla. Pečeme asi 3/4 hodiny při teplotě 180 stupňů.Podáváme k minutkám