Zeleninové

Pomazánky zeleninové

Pochoutka s lilkem
***********************
Budete potřebovat:
2 lilky
1 cibuli
3 rajčata
citronovou šťávu
3 lžičky majonézy
sůl, pepř
Postup:
1. Omyté a osušené lilky vcelku a ve slupce pečte asi 20 minut v troubě. Mezitím nakrájejte cibuli a rajčata nadrobno.
2. Upečené lilky podélně rozkrojte a vydlabejte dužninu. Nasekejte ji nadrobno, přidejte rajčata, cibuli a nechte na sítku, aby odtekla přebytečná šťáva.
3. Potom přidejte citronovou šťávu, majonézu a dochuťte pepřem a solí. Podávejte s čerstvým pečivem.

Pestrá zeleninová směs
****************************
Budete potřebovat:
4 mrkve
1 malý celer
1 pórek
4 vejce uvařená natvrdo
1 kelímek zakysané smetany
šťávu z půlky citronu
sůl
Postup:
1. Mrkev a celer nastrouhejte najemno, pórek nakrájejte na tenká kolečka a spařte je. Vodu slijte, zeleninu ochuťte citronovou šťávou a osolte.
2. Smíchejte s vejci nasekanými nadrobno a se dvěma lžícemi zakysané smetany. Pro krémovější existenci přidejte ještě smetanu.
3. Pomazánku mažte na celozrnné pečivo. Můžete posypat nakrájenou cibulkou, pažitkou nebo petrželovou natí.

Cuketová pomazánka
**************************
Ingredience: 1-2 mladé cukety, kousek másla nebo trocha oliv. oleje, rajčata (nejlépe čerstvá, ale můžou být i sterilovaná nebo protlak), sůl, tavený sýr, bílý jogurt

Postup přípravy: Na másle nebo oleji podusíme nastrouhané cukety, ochutíme česnekem, přidáme rajčata nebo protlak a dusíme do zhoustnutí. Po zchladnutí rozmícháme se sýrem a jogurtem, osolíme podle chuti. Podáváme s pečivem a zeleninou.

Pomazánka z Kunovjanky
******************************
1 třetinková sklenička naloženého salátu Kunovjanka, ale může být i jiný
200 g měkké uzeniny, např. 2 nožky měkké klobásy nebo gothaj apod.
250 g pomazánkového másla bez příchuti
(sůl)
(kousek taveného nebo polotvrdého sýra)
Zeleninu bez nálevu, uzeninu a případně sýr rozsekáme v robotu najemno a smícháme s pomazánkovým máslem

Babagam
***********
Ingredience: 1 lilek, 1 zakysaná smetana, 2 stroužky česneku, sůl, pepř případně orientální koření (např. tandori masala...)

Postup přípravy: Lilek dáme péct na suchý plech. Pečeme přibližně půl hodiny. Průběžně kontrolujeme, když lilek jakoby trochu splaskne, je hotovo. Poté lilek rozmixujeme (nemusí být úplně do hladka). Promícháme s zakysanou smetanou (já používám light, ale lepší je obyčejná), přidáme prolisovaný česnek, trochu soli a pepře. Místo pepře můžeme dát arabské koření. Dáme na cca hodinu vychladit.

Jedná se o arabský recept tak můžeme podávat s arabských chlebem, ale ani celozrná bageta není špatná. Všichni komu jsme tuto lehkou "saláto - pomazánku" připravili, byli nadšeni.

Ředkvičková pomazánka s nivou
**************************************
15 dkg pomazánkového másla
10 dkg sýru Niva
15 dkg ředkviček (9 velkých)
sůl a pepř podle chuti
Nivu a ředkvičky nastrouháme nahrubo.přimícháme pomazánkové máslo, osolíme a opepříme.
Podáváme vychlazené.
Mažeme na veku, nebo celozrnné pečivo a ozdobíme rajčetem.
Tenhle výborný recept mám od Jany H. a tímto jí moc děkuji.

Ředkvičková pomazánka
*****************************
10 velkých ředkviček
1 vejce
3 čtverečky sýru Kiri
5 dkg mrkve
3 vrchovaté lžíce pomazánkového másla
sůl podle chuti
Ředkvičky a vejce nastrouháme nahrubo, mrkev najemno, přidáme sýr, máslo, rozmícháme a osolíme podle chuti.topvide¬orecepty.czNa¬neseme na pečivo, ale protože ředkvičky trochu pustí šťávu, tak je lepší ho k pomazánce přikusovat.

Jarní ředkvičková pomazánka
**********************************
Budete potřebovat:
3 vejce uvařená natvrdo
jarní cibulku
svazek ředkviček
250 ml majonézy
sůl
pažitku
lžičku hořčice
Postup:
1. Vejce uvařená natvrdo oloupejte a rozmixujte s majonézou. Podle chuti osolte, přidejte hořčici, najemno nasekanou cibulku a ředkvičky, případně pažitku. Dobře promíchejte.
2. Mažte na tmavý chléb. Zdravější variantu připravíte, když majonézu nahradíte zčásti nebo úplně jogurtem nebo polotučným tvarohem.

Ředkvičková pomazánka
******************************
Ingredience:
1 vanička nízkotučného tvarohu
2 svazky ředkviček
1 svazek jarní cibulky
čerstvý strouhaný křen (nemusí být)
sůl
Návod k přípravě:
Ředkvičky umyjeme, odřízneme konce a postrouháme na struhadle. Můžeme je i jemně nakrájet, ale je to pracnější. Svazek jarních cibulek pečlivě umyjeme a pokrájíme i s natí nadrobno. Vše smícháme dohromady s tvarohem a solí. Tak může pomazánka skončit, ale mnohem pikantnější je, pokud do ní vmícháte také postrouhaný kousek čerstvého křenu.
Podáváme s celozrnným pečivem.

Jarní pomazánka
*********************
Ingredience: 2 vejce uvařená natvrdo, 10 větších ředkviček, 1 střední cibule, 100 g měkkého netučného tvarohu, 100 g bílého jogurtu, sůl, naťová zelenina na ozdobu
Postup přípravy: Oloupaná vejce nakrájíme na kostičky, omyté ředkvičky nastrouháme na hrubším struhadle, cibuli nakrájíme najemno, jogurt rozmícháme s tvarohem a ostatní suroviny do směsi přimícháme. Vše spojíme a dle chuti dosolíme. Mažeme na pečivo a zdobíme petrželkou.

Pomazánka z červeného zelí
**********************************
Suroviny
1 malá sklenička červeného sterilovaného zelí
3 vejce
20 Dg měkkého salámu
1 zakysaná smetana
3 lžíce majolky
sůl
pepř
Postup
Měkký salám nastrouháme na hrubém (okurkovém) struhadle. Vejce uvaříme natvrdo a po vychladnutí je oloupeme a také nastrouháme na hrubém struhadle. Sterilované zelí propláchneme studenou vodou a drobně nakrájíme. Vše smícháme v misce. Osolíme, opepříme, vmícháme zakysanou smetanu a majolku. V ledničce necháme odležet asi půl hodiny.
Mažeme na bílou veku nebo jakékoliv tousty. Není třeba příliš zdobit - stačí kousek zelené petrželky, lístek libečku nebo proužek zelené papriky.

Pozor! Vzhledem k obsahu nelze dlouho skladovat - je vhodné připravovat pouze krátkou dobu před podáváním. Vybíráte-li si na tuto pomazánku zakysanou smetanu, doporučujeme použít druh, který má hustší konzistenci. Použití příliš řídké zakysané smetany má vliv na kvalitu pomazánky.

Mrkvová pomazánka s česnekem
***************************************
Potřebujeme: 1 mrkev,česnek podle chuti,1 pomazánkové máslo,2 zakysané smetany, sůl.
Pomazánkové máslo vyšleháme se zakysanou smetanou, přidáme jemně nastrouhanou mrkev, prolisovaný česnek a osolíme.Mažeme na pečivo.

Mrkvová pomazánka
************************
mrkev
vejce na tvrdo uvařená
cibuli
majonézu pro lehkou formu jogurt nebo tvaroh
hořčici
sůl

postup: Mrkev a vejce nastrouháme najemno do misky, cibuli nakrájíme na drobno - přidáme ostatní suroviny a zamícháme, podle chuti osolíme a můžeme podávat - druhý den je chutnější. Pro milovníky česneku, lze zaměnit cibuli za česnek a výsledná chut´je opět výtečná. Nejlepší příloha jsou čerstvé bagetky.

Jednoduchá mrkvová pomazánka
**************************************
Ingredience: 2 větší mrkve, 50 g sýra cihla, 1 vejce vařené natvrdo, sůl, pálivá paprika, cca 50 g majolky nebo tatarky

Postup přípravy: Mrkve, sýr a vařené vejce nastrouháme na jemné nudličky a lehce vmíchám majolku nebo tatarku, aby se suroviny spojily a dochutíme solí a pálivou mletou paprikou.
Podáváme s bílým pečivem.

Celerová pomazánka
*************************
Ingredience: celer - cca půlka, 3 stroužky česneku, citron, majolka, sůl, bílý pepř, koření kari

Postup přípravy: Celer nastrouháme na jemno, stroužky česneku taktéž. Zakapeme citronem, posolíme popepříme. Necháme cca 10 minut odležet, poté přidáme majolku. Dochutíme dle libosti. A posypeme kari kořením.
Je dobré s tmavým pečivem a červeným vínkem, jako jednohubky. Samozřejmně záleží na chuti každého.

Mrkvovo-celerová pomazánka
**********************************
Suroviny
5 větších mrkví
1 střední celer
5 lžic tatarky
1 bílý jogurt (150 g)
sůl
mletý pepř
3 stroužky česneku
150 g strouhaného tvrdého sýra
l cibule
Postup
Syrovou mrkev a celer okrájíme a nastrouháme na jemném struhadle - dáme do mísy. Přidáme drobně nakrájenou cibuli, rozetřený česnek, sýr, tatarku, jogurt a smícháme. Dochutíme peřem a solí.
Podáváme s tmavým pečivem, ale hodí se i na jednohubky.

Celerová pomazánka
*************************
20 dkg celeru, 5 dkg mrkve. Sůl, citron, majonéza popřípadě bílý jogurt podle chutě. Syrový celer a syrovou mrkev nastrouháme na jemnějším struhadle (jako na bramborák). Přimícháme majonézu, buďto samotnou, nebo nastavenou jogurtem. Osolíme a přidáme citron podle chuti.
Pomazánku mažeme na veku a ozdobíme citronem, nebo namažeme na opečený toust.chléb a ozdobíme. Můžeme dávat jako přílohu k masu a bramborám místo salátu.

Barevná sýrová pomazánka
********************************
Ingredience: 1 větší mrkev, 1 lžička/lžíce majolky nebo kysané smetany, tavený smetanový sýr (např. Madetka), česnek podle chuti, sušená petrželka, sůl

Postup přípravy: Syrovou mrkev nastrouhat najemno. Utřít se sýrem a rozmačkaným česnekem. Pozor na poměr - v pomazánce má být skutečně hodně mrkve, sýr ji jen spojuje. Je-li mrkev příliš suchá a pomazánka hutná, lze přidat lžíci vody. Pomazánku lze odlehčit přidáním lžíce tvarohu. Nenechte se splést mrkví - jde o překvapivě pikantní pomazánku i pro mužskou chuť

Lehká pomazánka s pórkem
*********************************
1 bílý jogurt, 1 sýr Lučina, 1 mrkev, pórek, 2 vařená vejce, sůl, pepř
Mrkev nastrouháme najemno, uvařené vejce také, přidáme pokrájený pórek, jogurt, Lučinu, sůl, pepř a promícháme

Zeleninová pomazánka
***************************
200 g eidamu, 200 g ředkviček, 200 g celeru, citrónová šťáva, sůl, pepř, bílý jogurt, vejce, cibule
Ředkvičky, celer a sýr nastrouháme, zakapeme citrónovou šťávou, osolíme, opepříme a vmícháme jogurt. Mažeme na veku a obkládáme vařenými vejci a cibulkou.

Falešná zeleninová humrová pomazánka
***********************************************
Suroviny: 100 gramů majonézy, 2 lžíce mléka, 200 gramů očištěné syrové karotky, 100 gramů syrového celeru, 50 gramů cibule, šťáva z citronu, sůl
Postup: Majonézu velmi pečlivě promícháme s mlékem, přidáme nastrouhanou karotku a celer, jemně nakrájenou cibuli, citrónovou šťávu, sůl a vše promícháme. Hodí se i na chléb, ale nejvíce chutná s bílým pečivem.