Sýrové

Pomazánky sýrové

Sýrovo-vaječná pomazánka
********************************
Pro ostřejší verzi platí ingredience uvedené v závorce.

100 g tvrdého sýra (niva, neuleželé olomoucké syrečky), 100 g rostlinného roztíratelného tuku, 2 vejce uvařené natvrdo, 2 lžíce kečupu, sladká (ostrá) mletá červená paprika, rostlinný olej, 2 lžíce kysané smetany, sůl, (pepř), sekaná petrželka (nadrobno krájená cibule)
V misce smícháme nastrouhaný (vidličkou rozmačkaný) sýr,rozetřený tuk, nastrouhaná vejce, kečup, mletou papriku, několik kapek rostlinného oleje, kysanou smetanu a sůl podle potřeby. Vše zlehka promícháme na hladkou pomazánku a mažeme na chléb, toustový chléb nebo topinky. Před podáváním chuťovky posypeme zelenou petrželkou. Zapíjíme kysaným mléčným nápojem nebo pivem.

Sýrová pomazánka
***********************
Nejen na chléb
Pomazánky nemusíte natírat jen na pečivo, ale můžete jimi plnit zeleninu, kornoutky nebo závitky z plátků šunky či sýra. Naplnit můžete například podélně rozkrojené papriky, které zbavíte jádřinců nebo vydlabaná rajčata.
Umíchejte dohladka 100 g smetanového taveného sýra s 200 g pochoutkové smetany. Přidejte 100 g strouhaného tvrdého sýra, dochuťte plnotučnou hořčicí, strouhaným křenem a solí.
Některé pomazánky, například sýrové nebo rybí, můžete rozmixovat na jemnou pastu. Naopak zeleninové pomazánky chutnají lépe, pokud mají hrubší konzistenci.

Kakánek
**********
Ingredience: tvarůžky, světlé pivo, kmín

Postup přípravy: Tvarůžky naskládáme do skleněné nebo hliněné nádoby, vrstvy průběžně prosypáváme kmínem (může být i drcený), zalijeme pivem tak, aby byly zcela ponořené, nádobu zakryjeme, necháme několik dní stát v chladu a temnu. Když se tvarůžky změní na jednolitou hmotu, která začíná bobtnat, je kakánek hotový. Mažeme na čerstvý chléb s máslem.

Jožkovy tvarůžky na oslavu
********************************
Ingredience: 3 balíčky tvarůžků, 1 velká cibule (i víc), 3 lžíce oleje, 3 lžičky mleté sladké papriky, 1 lžička mleté pálivé papriky nebo trochu chilli

Postup přípravy: Tvarůžky nakrájíme na kostičky, cibuli na malé kostičky, promícháme v míse s ostatními surovinami a dáme nejméně na 24 hod. uležet ve sklenici s víčkem na teplém místě, např. na lince. Čas od času sklenici převrátíme, ať se olej vpije. Pak mažeme na krajíčky veky potřené máslem.
Výborně se hodí k pivu, vínu, štamprli při Josefovské oslavě, ale udělejte jí raději víc, neboť u nás mizí rychle ze stolu.

Pomazánka ze syrečků
****************************
2 balíčky syrečků
1 lžíci másla
1 cibuli
2 lžíce majolky
2 lžíce smetany
pepř, drcený kmín, sůl
Jak na to
Vše smícháme dohromady, rozmixujeme a mažeme na chléb nebo pečivo.

Sýrová pomazánka
***********************
Suroviny
3 obdélníčky sýra Apetit bez příchuti (nebo podobného)
4 sterilované okurky střední velikosti
4 malá syrová rajčata
100 g měkkého salámu nakrájeného na kostičky
1 malá cibulka
majolka na spojení pomazánky
(špetka soli)
Postup
Vše nakrájíme na malé kousky, spojíme se sýrem a teprve nakonec přidáváme majolku. Já dávám kvůli dětem majolky co nejméně. Nakonec můžeme osolit. Mažeme na veku, děláme jednohubky apod. Zdobit můžeme kouskem petrželky. Doufám, že bude chutnat i vám.

Pomazánka z nivy
**********************
Suroviny
100 g sýra Niva
100 g tvarohu
10 g Ramy
10 g cibule
sladká paprika
sůl
mléko podle potřeby
Postup
Tvaroh ušleháme a přidáme do něj nastrouhanou Nivu, Ramu a jemně nastrouhanou cibuli. Mírně přisolíme a můžeme přidat špetku sladké papriky. Vše společně vyšleháme a v případě potřeby zředíme mlékem. Mažeme na plátky celozrnné bagety, zdobíme rajčetem a okurkou. Dle komentáře je dobré přidat trochu tatarky a česneku.

Pomazánka z nivy II
************************
2 balíčky nivy (22 dkg)
3 lžíce měkkého tvarohu ve vaničce
3 až 4 lžíce pomazánkového másla
4 lžíce smetany
rajče a vlašské ořechy na ozdobení a chuť
Nivu nastrouháme na hrubším struhadle, přidáme tvaroh, máslo, smetanu a promícháme. Podle chuti můžeme přidat klidně ještě tvaroh nebo máslo. Můžete si nivu ochutit ještě lehce česnekem. Mažeme na pečivo a ozdobíme rajčetem a vlašským oříškem.

Pomazánka z nivy III
************************
Ingredience: 150 g nivy, 1 krémový sýr, 100 g másla, smetana ke šlehání, petrželka, sůl
Postup přípravy: Máslo třeme a přidáváme krémový sýr a jemně strouhanou nivu. Podle potřeby zředíme šlehačkou a opatrně přisolíme. Dobře promícháme a přidáme jemně sekanou petrželku.

Hermelínová pomazánka
******************************
Ingredience: 1 sýr Hermelín (130 g), 1 vajíčko (vařené natvrdo), 100 g šunkového salámu, 1/2 menší cibule, 2 lžičky plnotučné hořčice, 1/4 lžička kari, sůl, popřípadě pepř, 50 g majonézy, 50 g bílého jogurtu

Postup přípravy: Sýr, vajíčko, cibuli a salám jemně nasekáme v mixeru nebo pomeleme (popřípadě jemně nastrouháme, zralejší Hermelín rozmačkáme vidličkou). Přimícháme hořčici, kari, majonézu a jogurt a dochutíme solí, pepřem. Mažeme na rohlíky nebo krajíčky veky, lze ozdobit např. trojúhelníčkem hermelínu a kouskem červené kapie.

Hermelínová pomazánka II
*******************************
Ingredience: 1 tvaroh, 2 hermelíny, česnek, 1 malá majonéza, 1 lžička papriky, sůl, trochu mléka

Postup přípravy: Hermelíny nastrouháme, přidáme vše ostatní a vymícháme.

Hermelínové jednohubky
****************************
Ingredience: 1 Hermelín, 1 menší cibule, několik lžic majonézy, sůl, pepř, rohlíky, ořechy, hroznové víno

Postup přípravy: Hermelín nastrouháme, cibulku jemně nasekáme a promícháme s majonézou. Podle chuti osolíme a opepříme. Mažeme na plátky rohlíku. Polovinu jednohubek zdobíme ořechovým jádrem a druhou polovinu bobulkou hroznového vína. Spíchneme ozdobným párátkem.

Jablková pomazánka s hermelínem
*****************************************
Ingredience: 200 g hermelínu, 2 sýry žervé, 150 g jablek, sůl, vlašské ořechy, několik lžiček mléka

Postup přípravy: Žervé našleháme s rozmačkaným nebo umletým hermelínem, osolíme, opepříme, přidáme nastrouhaná jablka a dobře promícháme. Podáváme vychlazené v miskách a bohatě posypeme sekanými jádry vlašských ořechů. K pomazánce přikusujeme slané sušenky nebo sýrové tyčinky.

Ementálová pomazánka
****************************
Ingredience: 150 g ementálu, 2 vařená vejce, cibule, 100 g majolky, lžička obyčejné hořčice, sůl, pepř, trochu pálivé papriky

Postup přípravy: Sýr a vejce nastrouháme na jemno, přidáme ostatní suroviny a promícháme. Lépe chutná druhý den.

Česneková pomazánka-výborná
*************************************
Ingredience: Rama, 5 trojuhelníčků taveného sýra, plátek (na smažení) tvrdého sýra, 3 vejce, 6 velkých stroužků česneku, na ozdobení paprika

Postup přípravy: Dáme uvařit vejce, mezitím si nastrouháme tvrdý sýr a smícháme ho s Ramou, měkkým sýrem, česnekem. Potom na kráječi rozkrájíme vajíčka na kostičky a přidáme do pomazánky. Pomazánka je výborná na jednohubky a vystačí asi na 11 rohlíků. Na každou jednohubku dejte kostičku papriky, krásně to vypadá a výborně chutná!

Pikantní "voňavá" pomazánka
***********************************
Ingredience: 1 kulatá krabička Apetita, 2 stroužky česneku, 2 lžíce tatarky, 2 menší nakládané okurky, 1 menší cibule, sůl, pepř, 1 kolečko olomouckých tvarůžků nebo 1/2 romaduru, asi 100 g tuku (Perla, máslo)

Postup přípravy: Česnek prolisujeme, okurku a tvarůžek jemně nastrouháme, cibuli nakrájíme nadrobno, přidáme sýry, pepř, sůl a tatarku. Vyšleháme šlehačem a nakonec zašleháme tuk.
Pomazánka je výborná na jednohubky. Já zdobím kolečkem klobásy a okurkou.

Česneková pomazánka jinak
*********************************
Suroviny: Rama, 5 trojuhelníčků taveného sýra, plátek (na smažení) tvrdého sýra, 3 vejce, 6 velkých stroužků česneku,na ozdobení paprika.
Postup: Dáme uvařit vejce, mezitím si nastrouháme tvrdý sýr a smícháme ho s Ramou, měkkým sýrem, česnekem. Potom na kráječi rozkrájíme vajíčka na kostičky a přidáme do pomazánky. Pomazánka je výborná na jednohubky a vystačíasi na 11 rohlíků. Na každou jednohubku dejte kostičku papriky, krásně to vypadá a výborně chutná!

Pikantní pomazánka k pivu
********************************
Suroviny: 50 gramů rostlinného tuku, 150 gramů měkkého tvarohu, 50 gramů mléka, 70 gramů sýra Niva, 100 gramů sýra Eidam, 70 gramů anglické slaniny, 25 gramů feferonek, mletá paprika, sůl
Postup: Rostlinný tuk vyšleháme do pěny, postupně zašleháváme měkký tvaroh, mléko, strouhanou nivu, strouhaný eidam, jemně nakrájenou anglickou slaninu, nakrájené feferonky, mletou papriku a dosolíme podle chuti.