Rybí

Pomazánky rybí

Pomazánka z krabích tyčinek
***********************************
Suroviny:
1 balení krabích tyčinek
šťávu z půlky citronu
1 skleničku majonézy
4 trojúhelníky taveného sýra
4 stroužky česneku
sůl, pepř
Postup:
Krabí tyčinky povařte asi tři minuty v osolené vodě s trochou citronové šťávy, abyste je zbavila rybího aroma. Vychlazené tyčinky nasekejte najemno. Do mísy dejte tavený sýr, nasekané krabí tyčinky, sůl a prolisovaný česnek. Přidejte majonézu a dobře promíchejte. Dochuťte mletým pepřem. Podávejte s olivami a bílým pečivem.

Krabí pomazánka s kari
****************************
Suroviny: 5 krabích tyčinek, menší cibule, 5 ředkviček, bílý jogurt, sůl, pepř, kari
Postup přípravy: Rozmražené tyčinky lehce osmažíme (nejlépe bez tuku na teflonové pánvi), poté nakrájíme na malé kousky. Cibuli rozkrájíme na kostičky, o stejné velikosti nakrájíme i ředkvičky. Vše smícháme, zalejeme bílým jogurtem, osolíme, opepříme a přidáme kari podle chuti.

Jemná krabí pomazánka
*****************************
Suroviny: 1 balení krabích tyčinek, 2 lžíce majolky, 2 lžíce bílého jogurtu, sůl, pepř, citronová šťáva

Postup přípravy: Krabí tyčinky nasekáme a na jemno rozdrobíme, přidáme majolku, jogurt, osolíme, opepříme a zakapeme citronovou šťávou. Mažeme na plátky veky a zdobíme petrželkou, plátky rajčete nebo okurky.

Krabí chuťovky se sýrem
*****************************
Suroviny
2 tavené smetanové sýry
250 g krabích tyčinek
citronová šťáva
4 lžíce rostlinného másla
sůl
mletý bílý pepř
špetka cukru
bílé pečivo jako podklad
Zdobení:
hlávkový salát
ředkvičky
mandarinky
Postup
Krabí tyčinky necháme trochu rozmrznout, ale jen tak, aby se daly dobře krájet. Odstraníme z nich papíry a jemně je nakrájíme. Rostlinné máslo utřeme se sýry a citronovou šťávou, přidáme nakrájené krabí tyčinky, okořeníme pepřem a přidáme špetku soli a špetku cukru. Mažeme na plátky rohlíků (housek nebo bagety) a zdobíme kouskem zeleného salátu, ředkvičky nebo mandarinky.

Humrové chlebíčky
**********************
Suroviny: množství udávám přibližné, nikdy jsem to nevážila: cca 300 g masa z uzené makrely, 1 malá cibulka, 1/2 menšího celeru, 1 velká mrkev, 1 majolka, 3 lžíce bílého jogurtu, sůl, citrón, pepř, veka na chlebíčky

Postup přípravy: Celer rozkrojíme na větší kusy a dáme povařit do poloměkka (cca 7 minut). Obereme a na jemno natrháme (nebo vidličkou rozmačkáme) maso z ryby (při ručním trhání lépe vybereme i ty nejjemnější kostičky. Je to paplačka, ale doporučuji). Lze použít i upečenou mraženou makrelu či kostky filé, ale z té uzené je to nejlepší. Mrkev a cibulku na jemno nastrouháme do misky, přidáme rybí maso a vidličkou pomačkaný či také najemno nastrouhaný vařený celer. Hmotu spojíme do "mazlavé" konzistence majolkou a jogurtem, dochutíme citrónovou šťávou, trochou pepře a pokud jsme nepoužili uzenou rybu, tak i soli (uzená makrela bývá dostatečně slaná).
Ideální je, pokud si můžeme pomazánku udělat den dopředu, chutě se tak nějak lépe "prolnou". Mažeme je (trochu silněji) na plátky veky a zdobíme jemným plátkem citrónu a kouskem petrželky.

Množství je na cca 25-30 chlebíčků.

Humrová pomazánka z filé
*******************************
Suroviny
200 g filé
2 mrkve
1 větší cibule
100 g majolky
citrónová šťáva
sůl
pepř
Postup
Filé uvaříme v osolené vodě společně s očištěnými mrkvemi. Po vychladnutí mrkev nastrouháme, filé velmi drobně nakrájíme a také drobně usekáme cibuli. Vše smícháme, osolíme, opepříme a ochutíme citrónovou šťávou. Nakonec lehce vmícháme majolku. Pomazánka je výborná na opečených toustech z veky, které můžeme ozdobit kousky ledového salátu nebo proužky zelené papriky. Dá se samozřejmě jíst i na čerstvém chlebu. Je velmi lehká, chutná, stravitelná.
Upozornění: Máte-li větší mrkve, použijte jí méně. Ovlivňuje to barvu pomazánky.

Pomazánka z tresčích jater
*********************************
Suroviny
100 g jemného tvarohu
150 g tresčích jater (konzerva)
1 vejce natvrdo
1 lžička normální hořčice
1 malá cibule (nebo naťová cibulka)
sůl
Postup
Tvaroh utřeme s tresčími játry, přidáme nastrouhaná vejce, hořčici, drobně nasekanou cibuli a osolíme. Promícháme a mažeme na bílé pečivo. Zdobíme proužky čerstvé papriky nebo naťové cibulky.

Chuťovky s tresčími játry
******************************
Suroviny: čerstvé rohlíky, 1 krabička tresčích jater, 1 krémový sýr, sůl, cibule
Postup přípravy: Ze střední části rohlíků nakrájíme šikmo asi 3-4 cm silné krajíčky. Okapaná játra utřeme se sýrem na hladkou pěnu, ochutíme solí, naneseme na rohlíky a hustě posypeme nadrobno nakrájenou cibulí.

Pomazánka z tresčích jater
*********************************
Suroviny: 100 gr másla, tresčí játra z konzervy, citronová šťáva, půl litru mléka, lžíce hrubé mouky, kousek cibule, lžička sekané pažitky.

Postup: Uvaříme kašičku z mléka a mouky.Vychladlou přidáváme po lžičkách k máslu a utřeme ji pak s játry. Přidáme jemmě sekanou cibulku i pažitku a citronovou šťávu. Pomazánku mažeme na chlebíčky, zakapeme citronovou šťávou, zdobíme petrželkou, plátky rajčat i okurek, sypeme cibulkou na jemno nakrájenou.

Pomazánka z tresčích jater II
**********************************
1 krabička tres.jater, 50 g másla, 1 cibule, 4 natvrdo uvař.vejce, hořčice, sůl, na ozdobu petrželka.
Tres.játra pečlivě rozetřeme s máslem,nastrouhanou cibulí a prolisovanými vejci.Ochutíme hořčicí a podle potřeby osolíme. Mažeme na toastový chléb nebo veku a ozdobíme zelenou petrželkou

Pomazánka z makrely
**************************
20 dkg masa z makrely
4 dkg másla
1 vejce
1 malá cibule
3 hodně vrchovaté lžíce měkkého tvarohu
sůl podle chuti
citron.šťáva podle chuti
2 malé kyselé okurky
(jestli to nechcete mít tak zdravé, dejte místo
másla a tvarohu majonézu)
tip od paní Jany- místo norm. másla dát pomazánkové
Makrelu vykostíme a bez kůže jí dáme do misky, přidáme změklé máslo, tvaroh, na drobno nakrájenou cibulku, nastrouhané okurky, nakrájené vejce uvařené na tvrdo. Zamícháme a hlavně utřeme to máslo .Osolíme a ocitronujeme podle chuti. Takhle můžete dělat i pomazánku z rybiček v plechovce.

Pomazánka z uzených ryb
********************************
Suroviny:
200 g uzených ryb
1 cibuli
4 sterilované okurky
1 skleničku naložené zeleniny (mrkev, petržel, celer)
špetku pepře
1 lžičku cukru moučky
60 ml majonézy
Postup:
Uzené ryby (např. marény) vykostěte a nakrájejte, přidejte nadrobno nakrájenou velkou cibuli, sterilované okurky a scezenou sterilovanou zeleninu. Ochuťte pepřem a cukrem, osolte a vmíchejte majonézu. Vše promíchejte, mažte na plátky pečiva a ozdobte petrželkou.

Rybičková pomazánka
***************************
2 x sardinky v oleji á 12 dkg
1 až 2 vejce natvrdo
1/2 středně velké cibule
3 středně velké kyselé okurky
2 vrchovaté lžíce majolky
2 vrchovaté lžíce pomazánkového másla
sůl podle chuti
citronová šťáva podle chuti
rajče a cibulka na ozdobu
Ze sardinek vylijeme olej a vyndáme hlavní kost. Cibulku jemně nasekáme, okurku nastrouháme, vejce také rozsekáme. přidáme majolku, máslo a vidličkou rozetřeme, podle toho jak chceme mít pomazánku hrubou.Pomazánku ještě osolíme a přidáme podle chuti citr.šťávu. Mažeme na veku nebo chléb a ozdobíme cibulko a rajčetem.

Lososová pomazánka
**************************
50 g uzeného lososa, 3 natvrdo uvařená vejce, 100 g másla, 1 cibule, citronová šťáva, 2 lžíce mléka, sůl.
Máslo utřeme do pěny, přidáme nastrouhaná vejce, lososa, cibuli, mléko, citronovou šťávu, sůl a důkladně promícháme.

Pomazánka z uzeného lososa
***********************************
Suroviny
100 g uzeného lososa
250 g odtučněného tvarohu
2 lžíce majolky
čerstvě mletý pepř
1 citrón
Postup
Uzeného lososa nasekáme na velmi drobné kousky. Tvaroh umícháme s majolkou, mletým pepřem a lžičkou citrónové šťávy. Nakonec vmícháme nasekaného lososa. Mažeme na tousty, ozdobíme tenkým plátkem citronu.

Tuňáková pomazánka
*************************
1 tvaroh
2x Tuňák Rio Mare
(á 160 g) v olivovém oleji
1 lžíce hořčice
4 stroužky česneku
5 g másla
špetka soli
1 cibule
Návod k přípravě: Vše kromě cibule dáme do mísy (včetně olivového oleje ve kterém je ryba) a mixujeme ponorným mixerem. Cibulku nakrájíme na drobné kousky a zamícháme až v závěru do hotové pomazánky .Na začátku zpracovaní dáme méně hořčice a česneku s tím, že se dá doplňovat dle chuti.

Pomazánka z tuňáka
*************************
Suroviny
tuňák ve vlastní šťávě (konzerva 200 g)
1 menší cibule
1 kyselá okurka
2 vejce uvařená natvrdo
200 g majolky
1 lžíce kečupu
šťáva z 1/2 citronu
1/2 lžičky hořčice
sůl
špetka pepře
Postup
Maso tuňáka vyjmeme z konzervy a necháme na sítku okapat. Cibuli si oloupeme a jemně nakrájíme. Také okurku a vejce uvařená natvrdo nakrájíme na kostičky. Suroviny lehce promícháme. Všechny další přísady (majolku, kečup, citrónovou šťávu, hořčici, sůl a pepř promícháme zvlášť v misce a potom přidáme do připravené směsi tuňáka s cibulkou, okurkou a vajíčky. Pomazánku mažeme na bílé pečivo. Ozdobit můžeme ještě plátky salátové okurky a proužky sterilované papriky. Nebo nakrájíme dobře umytý citron na tenká kolečka, ta rozkrojíme na čtvrtky a položíme na povrch pomazánky.

Tuňáková pomazánka s řeřichou
**************************************
Suroviny
1 konzerva tuňáka (kousky)
2 lžíce pomazánkového másla
2 vejce natvrdo
200 - 250 g tvarohu
sůl
mletý pepř
kousek cibule
čertvá řeřicha
Postup
Tekutinu z tuňáka dobře odcedíme (pokud to neuděláme, bude pomazánka zbytečně řídká). Pomazánkové máslo rozmícháme s tvarohem, přidáme kousky tuňáka a na kostičky nasekaná vejce. Osolíme, opepříme a můžeme přidat i kousek jemně nakrájené nebo nastrouhané cibule.
Mažeme na pečivou, posypeme nasekanou řeřichou.

Pomazánka z oček
************************
Suroviny: 1 krabička oček, 2 lžíce másla, 1-2 tavené sýry
Postup: Očka rozmixujeme, přidáme máslo a sýr a ještě vyšleháme. Podáváme s vekou nebo chlebem.