Pomazánky 5

Pomazánka z ryb v tomatě
1 krabička ryb v tomatě, 40g cibule, 1 natvrdo vařené vejce, 1 sladkokyselá okurka, špetka cukru, mletý pepř, tymián, sůl.
Cibuli a okurku nakrájíme nadrobno, smícháme s ostatními surovinami a podáváme s topinkami.
Pomazánka z česnekovou příchutí
2 sýry Lučina smetana ke šlehání, 2 - 3 stroučky česneku, sůl.
Pomazánka z pomazánkového másla
1 ks pomazánkového másla, 1 majolka, 1 - 2 vajíčka vařená natvrdo, asi 20 dkg salámu junior, malá cibulka, pepř, sůl, kečup a hořčice.
Vajíčka, salám a cibulku nastrouháme najemno, smícháme s pomazánkovým máslem a majolkou ( lze použít i bílý jogurt), dochutíme pepřem a solí a můžeme přidat kečup a hořčici.
Levná bramborová
10 dkg brambor, 5 dkg másla, lžička hořčice, 2 dkg cibule, paprika.
Brambory uvaříme a necháme dobře vychladnout (např. zbylé brambory). Do mixéru dáme olej, hořčici, cibuli a přidáme po částech brambory. Do hotové pomazánky vetřeme trochu másla. Pomazánku natíráme na chleba a přidáme na obložení zeleninu dle možností - např. ředkvičky, rajčata, papriku.
Ďábelská pomazánka
20 dkg měkkého salámu, 3 lžíce majonézy, 5 dkg taveného sýra, 1 lžíce hořčice, mletý pepř,sůl.
Tavený sýr utřeme s mletým nebo drobně nakrájeným salámem, přidáme hořčici , osolíme opepříme a vmícháme majonézu. Dobře promícháme a můžeme mazat.
Vlašská pomazánka
150 g šunkového salámu, 3 lžíce tuku, 1 cibule, 3 vejce vařená natvrdo, 1 lžíce hořčice, 2 sladkokyselé okurky, mletý pepř, sůl.
žloutky utřeme se změklým tukem, přidáme pokrájený šunkový salám, jemně nakrájenou cibuli a okurky, hořčici a jemně nastrouhané bílky. Pomazánku dobře našleháme a ochutíme pepřem a solí. Místo tuku můžeme dát tavený sýr.
Hermelínová s cibulí
20 dkg sýra hermelín, 3 - 4 lžíce tuku, 2 cibule, 1/2 lžičky mleté sladké papriky, mletý pepř, sůl.
Sýr nahrubo nastrouháme a smícháme se změklým tukem. Přidáme drobně pokrájenou cibuli, osolíme a ochutíme kořením. Vše dobře promícháme.
Hermelínová s ředkvičkami
20 dkg sýra Hermelín, 10 ředkviček, 2 lžíce majonézy, 2 lžíce kysané smetany, citrónová šťáva, sůl.
Sýr nastrouháme nahrubo, očištěné ředkvičky nakrájíme nadrobno. Majonézu smícháme se smetanou, osolíme a ochutíme citrónovou šťávou. Přidáme ředkvičky, sýr a zlehka promícháme
Vaječná
4 oloupaná natvrdo uvařená vejce, 3 lžíce majonézy, 1 lžíce čerstvého kopru nasekaného nadrobno, 10 tenkých plátků bílého chleba, 2 lžíce másla, sladká paprika, sůl, pepř, rajče na ozdobení nakrájené na čtvrtky.
V misce nahrubo rozetřené vidličkou oloupaná a rozkrojená vejce, přidáme majonézu, sladkou papriku, sůl, pepř a kopr. Důkladně promícháme. Směs můžeme uchovat v lednici několik dnů. Pět plátků chleba potřeme na jedné straně máslem a navrch rozetřeme vaječnou pomazánku. Pomažeme zbývající chleba máslem a plátky položíme namazanou stranou na vaječnou směs. Nožem překrojíme na čtvrtiny a podáváme ozdobené rajčetem.
Budapešťská
1 žervé, 1 lžíce sladké červené papriky, 1 malá cibule nakrájená jemně, 1 malá paprika rozkrájená na proužky na ozdobení, sůl, pepř.
V misce rozetřeme žervé s paprikou, cibulí, solí a pepřem. Pomazánku ozdobíme nakrájenou paprikou.
Tvarohová s koprem
40 dkg prolisovaného tvarohu, 5 dkg másla, sůl, 2 lžíce drobně sekaného kopru, 2 lžíce smetany.
Dobrý sladký tvaroh prolisujeme, rozředíme trochou smetany a rozšleháme s máslem, přidáme sůl a sekaný kopr. Je to i dobrá pomazánka na chléb či pečivo, ale i na vařené brambory.

Ředkvičková
30 dkg ředkviček, 10 dkg sýra žervé nebo tvarohu, 10 dkg másla, lžíce sekané petrželky, sůl.
Máslo utřeme s tvarohem nebo sýrem do pěny, přidáme ředkvičky jemně nastrouhané na křenovém struhadle, trochu soli a jemně sekanou petrželku nebo pažitku. Pomazánkou mažeme chléb nebo pečivo.
Tvarohová pomazánka s pórkem a se šunkou
25 dkg měkkého tvarohu, 5 dkg rostlinného másla, 2 lžíce bílého jogurtu, 3 lžíce zakysané smetany, 10 dkg mladého pórku, 10 dkg šunky, sůl, mletá červená paprika, mletý černý pepř, 2 rajčata.
V misce dohladka vymícháme rozetřený měkký tvaroh, máslo, jogurt a smetanu. Potom přidáme očištěný mladý pórek pokrájený nadrobno, šunku nakrájenou na malé kousky, sůl podle chuti, papriku, pepř a důkladně promícháme. Necháme vychladit a namazané na pečivo ozdobíme rajčetem.
Tvarohová pomazánka se salátovou okurkou a rajčetem
25 dkg tvarohu, 5 dkg rostlinného másla, 2 lžíce bílého jogurtu, 4 lžíce tatarské omáčky, sůl, vegeta, mletý černý pepř, 1 menší salátová okurka, 1 rajče, nadrobno sekaná petrželová nať.
Vymícháme tvaroh s máslem, jogurtem, tatarskou omáčkou, osolíme, přidáme vegetu a mletý černý pepř. Jemně vmícháme oloupanou okurku nakrájenou na kousky a rajče. Necháme vychladit a na pečivu posypeme drobně nakrájenou petrželovou natí.
Tvarohová pomazánka s červenou řepou a se sardelovou pastou
10 dkg červené řepy, 25 dkg měkkého tvarohu, 5 dkg másla, 2 lžíce bílého jogurtu, 2 lžíce smetany, 3 lžíce ochucené majonézy, 1 lžíce sardelové pasty, sůl drcený kmín, 1/2 lžíce citrónové šťávy, 2 mladé cibulky se zelenou natí.
Červenou řepu omyjeme, uvaříme v osolené vodě doměkka, scedíme, oloupeme, nahrubo nastrouháme a odložíme do chladu. V misce vymícháme rozetřený tvaroh s máslem, bílým jogurtem, smetanou, majonézou a se sardelovou pastou. Dochutíme solí, trochou kmínu a citrónovou šťávou. Pak přidáme červenou řepu a důkladně promícháme. Namazané pečivo posypeme jemně nakrájenou zelenou cibulkou i s natí.

Česneková pomazánky s kečupem
40 dkg pomazánkového másla, 2 lžíce bílého jogurtu, 4 lžíce kečupu, 2 žloutky z vařených vajec, 2 lžíce nastrouhaného sýra, 4 - 5 stroučků česneku, sůl, 1 lžíce citrónové šťávy, 1/2 lžičky moučkového cukru, 1 lžíce nadrobno nasekaného čerstvého kopru nebo pažitky, 2 rajčata
Utřeme pomazánkové máslo, bílý jogurt, kečup a rozetřené žloutky. Přidáme strouhaný sýr, rozetřené stroučky česneku, sůl, citrónovou šťávu, moučkový cukr a vše vymícháme. Necháme odležet v chladu a na namazané pečivo posypeme pažitkou a ozdobíme rajčaty.

Rajčatová pomazánka se sterilizovanou okurkou
30 dkg Ramy, 1 lžíce bílého jogurtu, 3 lžíce tatarské omáčky, 30 dkg rajčat, 2 vejce uvařená natvrdo, 2 až 3 sterilizované okurky, sůl, 1 lžíce drobně sekaného čerstvého kopru nebo jiných zelených bylinek.
Utřeme Ramu s bílým jogurtem a tatarskou omáčkou. Rajčata očistíme omyjeme a spaříme vroucí vodou, oloupeme, nakrájíme na malé kousky a vložíme do Ramy. Přidáme nastrouhané okurky, sůl podle vlastní chuti a vše důkladně vymícháme. Podáváme posypané drobně sekaným čerstvým koprem a ozdobené kolečky vajec uvařených natvrdo.
Papriková pomazánka se slaným balkánským sýrem
30 dkg Ramy, 2 lžíce bílého jogurtu, 2 lžíce husté smetany, 2 lžíce strouhaného balkánského sýra, 4 zeleninové papriky, sůl, mletý černý pepř, 1 lžíce drobně čerstvé sekané pažitky
Utřeme Ramu s bílým jogurtem, smetanou a strouhaným slaným balkánským sýrem. Pak přidáme nadrobno pokrájené papriky, necháme zchladit a podáváme ozdobené nadrobno nakrájenou pažitkou.
Smažená sýrová pomazánka
1 hrnek tvrdého strouhaného sýra, 1 vejce, 1 lžička másla, sůl, pepř, olej na smažení, krajíčky chleba.
Jemně nastrouhaný sýr smícháme s máslem, vejcem, osolíme, opepříme a natřeme na suché krajíčky chleba. Na rozpáleném oleji opatrně osmažíme chleby pomazánkou dolů. Dáváme pozor, aby se nepřipálily. Podáváme ještě teplé ozdobené hořčicí a kečupem, tatarkou nebo zeleninou a cibulkou. Jindy můžeme přidat i prolisovaný česnek.
Mrkvová pomazánka s cibulí a tvarohem
15 dkg rostlinného másla, 10 dkg tvarohu, 4 lžíce bílého jogurtu, 1 menší cibule, sůl, 1/2 lžičky vegety, 1 lžíce drobně rozsekané pažitky nebo jiných bylinek, 2 rajčata
V misce utřeme rostlinné máslo, tvaroh a bílý jogurt. Přidáme najemno nastrouhanou mrkev, nastrouhanou cibuli, přidáme trochu soli a vegety. Vše důkladně rozmícháme a dáme uležet aspoň na 1/2 hodinky do ledničky. Mažeme na nejlépe tmavé pečivo a zdobíme rajčaty.
Pórková pomazánka
30 dkg rostlinného másla, 3 lžíce bílého jogurtu, 20 dkg pórku, vegeta, mletá červená paprika
Utřeme dohladka máslo s jogurtem. Přidáme omytý a očištěný pórek nakrájený nadrobno, a okořeníme vegetou a paprikou. Promícháme a dáme uležet do chladničky
Pórková pomazánka s tvarohem a česnekem
20 dkg rostlinného másla, 10 dkg měkkého tvarohu, 2 lžíce bílého jogurtu, 2 lžíce pikantní hořčice, 2 stroužky česneku, 20 dkg pórku, sůl, drcený kmín
Utřeme rostlinné máslo s tvarohem, bílým jogurtem, hořčicí a rozetřeným česnekem, přidáme nadrobno nasekaný pórek a ochutíme kmínem. důkladně promícháme a dáme odpočinout do ledničky.
Cibulová pomazánka s krevetami
20 dkg rostlinného másla, 2 lžíce majonézy, 1 lžíce kečupu, 5 dkg krevet (buď v konzervě, nebo mražené), 20 dkg cibule, sůl, citrónová šťáva, 1 lžička zelené petrželky rozsekané najemno nebo jiných bylinek.
Utřeme máslo s majonézou, kečup a rozmixované krevety, přidáme na jemno krájenou cibuli, sůl a pár kapek citrónové šťávy. Důkladně promícháme a necháme uležet.
Rajčatová pomazánka se ster. okurkami
30 dkg rostlinného másla, 1 lžíce bílého jogurtu, 3 lžíce tatarské omáčky (nemusí být), 30 dkg rajčat, 2 vejce vařená natvrdo, 2 sterilizované okurky, sůl a pokud máte tak bylinky nejlépe kopr
Utřeme máslo s jogurtem a tatarkou. Rajčata omyjeme a spaříme oloupeme a nakrájíme nadrobno. Přidáme k ostatnímu. Přidáme okurky nastrouhané na hrubém struhadle, ochutíme solí a důkladně promícháme. Necháme odležet a podáváme namazané na pečivo a ozdobené kolečky vajec.