Pomazánky 4

Pomazánky 3

Syrečková pomazánka pálivá.

Suroviny:
1 balení tvarůžků, 1 tavený smetanový sýr, cibule, mletou sladkou papriku, pálivou papriku, drcenéhý kmín, 1 lžíce plnotučné hořčice, sůl a pepř.
Postop:
Tvarůžky a tavený sýr nakrájíme na kostky. Do menšího kastrůlku vlejeme asi 1/2 dl vody, vsypeme na kostky nakrájené sýry a za stálého míchání vaříme na mírném ohni, dokud se nerozpustí. Do směsi přidáme sladkou papriku, kmín, hořčici a pálivou papriku. Uložime do chladu a necháme vystydnout. Teprve pak vmícháme nadrobno nakrájenou cibuli.

Škvarková pomazánka.

Suroviny:
Škvarky, okurky, cibule, hořčice 1 vajíčko, sůl a pepř.
Postup:
Pomeleme škvarky a okurky, nakrájíme na jemno cibulia vajíčko, přidáme hořčici, osolíme a opepříme.

Vajíčková pomazánka.

Suroviny::
6 vajíček, , plnotučnou hořčici, 2 taveného sýry, kyselou okurku, majonéza, cibule, sůl a pepř.
Postup:
Nejprve si uvaříte vajíčka. Vychladíte. Oddělíte bílky od žloutků. V misce zamícháte jemně nakrájenou cibuli, okurku, 6 žloutků, hořčici, sýry a majonézu. Osolíme a opepříme. Nakonec přídáte na jemno nasekaných 6 bílků a je hotovo

Pomazánka masová.

Suroviny:
Vařené nebo pečené maso, cibule, hořčice, okurka, majolky a vařené vajíčko. Sůl a pepř.
Postup:
Maso semeleme, vejce, okurky a cibuly nakrájíme. Přidáme ostatní suroviny a zamícháme. Ochutíme solí a pepřem.

Pomazánka z nivy.

Suroviny:
100 gr. nivy, 100 gr. ramy ,1 lžíce majonézy a bílý pepř.
Postup
Nivu nastrouháme a všechno utřeme nebo ušleháme dohromady a opepříme.

Pomazánka z uzených šprotů.

Suroviny:
150 gr. uzených šprotů, 150 gr. ramy, velká lžíce dijonské hořčice ostré, chilli omáčka, cibule, pepř a sůl.
Postup:
Ke šprotům přidáme ramu, hořčici, chilli omáčku a ručním elektrickým šlehačem rozšleháme na hladkou hmotu. Podle chuti osolíme a opepříme. Nakonec přidáme najemno nakrájenou cibuli.

Pomazánka ze šunkového salámu.

Suroviny:
150 gr. šunkového salámu, 150 gr. pomazánkového másla, 100 gr. taveného sýra, 50 gr. ramy, hořčice, kyselá okurka, cibule, sůl a pepř.
Postup:
Obě másla, sýr, hořčici a utřeme na hladkou hmotu. Salám, okurku a cibuli semeleme na jemno. Osolíme a opepříme.

Krabí pomazánka.

Suroviny:
Krabí tyčinky, měkký tvaroh, majonéza, citrón, pórek, sůl a pepř.
Postup:
Nakrájíme na kousky krabí tyčinky, přidáme tvaroh, majonézu, osolíme a opepříme, zakápneme citónovou šťávou. Potom nakrájíme na jemno pórek, který do pomazánky vmícháme.

Budapešťská pomazánka.

Suroviny:
250 gr. tučného tvarohu, 50 gr másla, mletá sladká paprika, červená kapie, cibule, sůl a pepř.
Postup:
Tvaroh rozmícháme nebo vyšleháme s máslem, vmícháme na drobné kostičky nakrájenou papriku a cibuli a přidáme mletou papriku. Dochutíme pepřem a solí.

Pomazánka z lososem.

Suroviny:
100 gr. lososa, 100 gr. Lučiny, 50gr. Ramy a bílý pepř.
Postup:
Ramu vyšleháme s Lučinou a promícháme s lososem a jemně opepříme.

Pomazánka z tresčích jater.

Suroviny:
1 plechovka tresčích jater, 100 gr. másla, 2 vejce natvrdo, 1 cibule, 2 lžičky citronové šťávy, sůl a pepř.
Postup:
Máslo s játry utřeme do hladké hmoty. Osolíme, opepříme, ochutíme citronovou šťávou a vmícháme nadrobno posekaná vejce, drobně pokrájenou cibuli.

Liptovská pomazánka.

Suroviny:
250 gr. měkkého tvarohu, 100gr. másla, cibule, kmín, červená paprika mletá a súl.
Postup:
Tvaroh ušleháme s máslem, přidáme na jemno nakrájenou cibuli, kmin, papriku a sůl. Vše dohromady promícháme. Pomazánku podáváme chlazenou.

Sýrová pomazánka.

Suroviny:
300 gr. taveného sýra, 120 gr. másla, cibule, sůl a pepř.
Postup:
Sýr ušleháme s máslem, přidáme na jemno nakrájenou cibuli, osolíme a opepříme. Vše dohromady promícháme. Pomazánku podáváme chlazenou.

Šnková pomazánka.

Suroviny:
300 gr. šunky, 120 gr. másla, 1 lžíce smetany, sůl a pepř.
Postup:
Šunku umeleme na jemno, přidáme máslo, smetanu a koření.
Vše dohromady promícháme. Pomazánku podáváme chlazenou.


Ředkvičková pomazánka.

Suroviny:
30 dkg ředkviček, 10 dkg sýra žervé nebo tvarohu, 10 dkg másla, lžíce sekané petrželky, sůl.
Postup:
Máslo utřeme s tvarohem nebo sýrem do pěny, přidáme ředkvičky jemně nastrouhané na křenovém struhadle, trochu soli a jemně sekanou petrželku nebo pažitku. Pomazánkou mažeme chléb nebo pečivo.

Tvarohová pomazánka s pórkem a se šunkou.

Suroviny:
25 dkg měkkého tvarohu, 5 dkg rostlinného másla, 2 lžíce bílého jogurtu, 3 lžíce zakysané smetany, 10 dkg mladého pórku, 10 dkg šunky, sůl, mletá červená paprika, mletý černý pepř, 2 rajčata.
Postup:
V misce dohladka vymícháme rozetřený měkký tvaroh, máslo, jogurt a smetanu. Potom přidáme očištěný mladý pórek pokrájený nadrobno, šunku nakrájenou na malé kousky, sůl podle chuti, papriku, pepř a důkladně promícháme. Necháme vychladit a namazané na pečivo ozdobíme rajčetem.

Tvarohová s koprem.

Suroviny:
40 dkg prolisovaného tvarohu, 5 dkg másla, sůl, 2 lžíce drobně sekaného kopru, 2 lžíce smetany.
Postup:
Dobrý sladký tvaroh prolisujeme, rozředíme trochou smetany a rozšleháme s máslem, přidáme sůl a sekaný kopr. Je to i dobrá pomazánka na chléb či pečivo, ale i na vařené brambory.

Hermelínová s ředkvičkami.

Suroviny:
20 dkg sýra Hermelín, 10 ředkviček, 2 lžíce majonézy, 2 lžíce kysané smetany, citrónová šťáva, sůl.
Postup:
Sýr nastrouháme nahrubo, očištěné ředkvičky nakrájíme nadrobno. Majonézu smícháme se smetanou, osolíme a ochutíme citrónovou šťávou. Přidáme ředkvičky, sýr a zlehka promícháme.

Vaječná.

Suroviny:
4 oloupaná natvrdo uvařená vejce, 3 lžíce majonézy, 1 lžíce čerstvého kopru nasekaného nadrobno, 10 tenkých plátků bílého chleba, 2 lžíce másla, sladká paprika, sůl, pepř, rajče na
ozdobení nakrájené na čtvrtky.
Postup:
V misce nahrubo rozetřené vidličkou oloupaná a rozkrojená vejce, přidáme majonézu, sladkou papriku, sůl, pepř a kopr. Důkladně promícháme. Směs můžeme uchovat v lednici několik dnů. Pět plátků chleba potřeme na jedné straně máslem a navrch rozetřeme vaječnou pomazánku. Pomažeme zbývající chleba máslem a plátky položíme namazanou stranou na vaječnou směs. Nožem překrojíme na čtvrtiny a podáváme ozdobené rajčetem.

Vlašská pomazánka.

Suroviny:
150 g šunkového salámu, 3 lžíce tuku, 1 cibule, 3 vejce vařená natvrdo, 1 lžíce hořčice, 2 sladkokyselé okurky, mletý pepř, sůl.
Postup:
Žloutky utřeme se změklým tukem, přidáme pokrájený šunkový salám, jemně nakrájenoucibuli a okurky, hořčici a jemně nastrouhané bílky. Pomazánku dobře našleháme a ochutíme
pepřem a solí. Místo tuku můžeme dát tavený sýr.

Hermelínová s cibulí.

Suroviny:
20 dkg sýra hermelín, 3 - 4 lžíce tuku, 2 cibule, 1/2 lžičky mleté sladké papriky, mletý pepř, sůl.
Postup:
Sýr nahrubo nastrouháme a smícháme se změklým tukem. Přidáme drobně pokrájenou cibuli, osolíme a ochutíme kořením. Vše dobře promícháme.

Ďábelská pomazánka.

Suroviny:
20 dkg měkkého salámu, 3 lžíce majonézy, 5 dkg taveného sýra, 1 lžíce hořčice, mletý pepř,sůl.
Postup:
Tavený sýr utřeme s mletým nebo drobně nakrájeným salámem, přidáme hořčici , osolíme opepříme a vmícháme majonézu. Dobře promícháme a můžeme mazat.

Pomazánka z pomazánkového másla.

Suroviny:
1 ks pomazánkového másla, 1 majolka, 1 - 2 vajíčka vařená natvrdo, asi 20 dkg salámu junior, malá cibulka, pepř, sůl, kečup a hořčice.
Postup:
Vajíčka, salám a cibulku nastrouháme najemno, smícháme s pomazánkovým máslem a majolkou ( lze použít i bílý jogurt), dochutíme pepřem a solí a můžeme přidat kečup a hořčici.

Pomazánka z ryb v tomatě.

Suroviny:
1 krabička ryb v tomatě, 40g cibule, 1 natvrdo vařené vejce, 1 sladkokyselá okurka, špetka cukru, mletý pepř, tymián, sůl.
Postup:
Cibuli a okurku nakrájíme nadrobno, smícháme s ostatními surovinami a podáváme s topinkami.

Cibulová pomazánka s krevetami.

Suroviny:
20 dkg rostlinného másla, 2 lžíce majonézy, 1 lžíce kečupu, 5 dkg krevet (buď v konzervě, nebo mražené), 20 dkg cibule, sůl, citrónová šťáva, 1 lžička zelené petrželky rozsekané najemno nebo jiných bylinek.
Postup:
Utřeme máslo s majonézou, kečup a rozmixované krevety, přidáme na jemno krájenou cibuli, sůl a pár kapek citrónové šťávy. Důkladně promícháme a necháme uležet.

Rajčatová pomazánka se ster. okurkami.

Suroviny:
30 dkg rostlinného másla, 1 lžíce bílého jogurtu, 3 lžíce tatarské omáčky (nemusí být), 30 dkg rajčat, 2 vejce vařená natvrdo, 2 sterilizované okurky, sůl a pokud máte tak bylinky nejlépe kopr.
Postup:
Utřeme máslo s jogurtem a tatarkou. Rajčata omyjeme a spaříme oloupeme a nakrájíme nadrobno. Přidáme k ostatnímu. Přidáme okurky nastrouhanéna hrubém struhadle, ochutímesolí a důkladně promícháme. Necháme odležet a podáváme namazané na pečivo a ozdobenékolečky vajec.

Pórková pomazánka.
Suroviny:
30 dkg rostlinného másla, 3 lžíce bílého jogurtu, 20 dkg pórku, vegeta, mletá červená paprika.
Postup:
Utřeme dohladka máslo s jogurtem. Přidáme omytý a očištěný pórek nakrájený nadrobno, a okořeníme vegetou a paprikou. Promícháme a dáme uležet do chladničky.

Pórková pomazánka s tvarohem a česnekem.

Suroviny:
20 dkg rostlinného másla, 10 dkg měkkého tvarohu, 2 lžíce bílého jogurtu, 2 lžíce pikantní hořčice, 2 stroužky česneku, 20 dkg pórku, sůl, drcený kmín.
Postup:
Utřeme rostlinné máslo s tvarohem, bílým jogurtem, hořčicí a rozetřeným česnekem, přidáme nadrobno nasekaný pórek a ochutíme kmínem. důkladně promícháme a dáme odpočinout do
ledničky.

Papriková pomazánka se slaným balkánským sýrem.

Suroviny:
30 dkg Ramy, 2 lžíce bílého jogurtu, 2 lžíce husté smetany, 2 lžíce strouhaného balkánského sýra, 4 zeleninové papriky, sůl, mletý černý pepř, 1 lžíce drobně čerstvé sekané pažitky.
Postup:
Utřeme Ramu s bílým jogurtem, smetanou a strouhaným slaným balkánským sýrem. Pak přidáme nadrobno pokrájené papriky, necháme zchladit a podáváme ozdobené nadrobno nakrájenou pažitkou.

Smažená sýrová pomazánka.

Suroviny:
1 hrnek tvrdého strouhaného sýra, 1 vejce, 1 lžička másla, sůl, pepř, olej na smažení, krajíčky chleba.
Postup:
Jemně nastrouhaný sýr smícháme s máslem, vejcem, osolíme, opepříme a natřeme na suché krajíčky chleba. Na rozpáleném oleji opatrně osmažíme chleby pomazánkou dolů. Dáváme
pozor, aby se nepřipálily. Podáváme ještě teplé ozdobené hořčicí a kečupem, tatarkou nebo zeleninou a cibulkou. Jindy můžeme přidat i prolisovaný česnek.

Mrkvová pomazánka s cibulí a tvarohem.

Suroviny:
15 dkg rostlinného másla, 10 dkg tvarohu, 4 lžíce bílého jogurtu, 1 menší cibule, sůl, 1/2lžičky vegety, 1 lžíce drobně rozsekané pažitky nebo jiných bylinek, 2 rajčata.
Postup:
V misce utřeme rostlinné máslo, tvaroh a bílý jogurt. Přidáme najemno nastrouhanou mrkev, nastrouhanou cibuli, přidáme trochu soli a vegety. Vše důkladně rozmícháme a dáme uležet
aspoň na 1/2 hodinky do ledničky. Mažeme na nejlépe tmavé pečivo a zdobíme rajčaty.

Česneková pomazánka s kečupem.

Suroviny:
40 dkg pomazánkového másla, 2 lžíce bílého jogurtu, 4 lžíce kečupu, 2 žloutky z vařených vajec, 2 lžíce nastrouhaného sýra, 4 - 5 stroučků česneku, sůl, 1 žíce citrónové šťávy, 1/2 lžičky moučkového cukru, 1 lžíce nadrobno nasekaného čerstvého kopru nebo pažitky, 2rajčata.
Postup:
Utřeme pomazánkové máslo, bílý jogurt, kečup a rozetřené žloutky. Přidáme strouhaný sýr, rozetřené stroučky česneku, sůl, citrónovou šťávu, moučkový cukr a vše vymícháme. Necháme odležet v chladu a na namazané pečivo posypeme pažitkou a ozdobíme rajčaty.

Rajčatová pomazánka se sterilizovanou okurkou.

Suroviny:
30 dkg Ramy, 1 lžíce bílého jogurtu, 3 lžíce tatarské omáčky, 30 dkg rajčat, 2 vejce uvařená natvrdo, 2 až 3 sterilizované okurky, sůl, 1 lžíce drobně sekaného čerstvého kopru nebo jiných
zelených bylinek.
Postup:
Utřeme Ramu s bílým jogurtem a tatarskou omáčkou. Rajčata očistíme omyjeme a spaříme vroucí vodou, oloupeme, nakrájíme na malé kousky a vložíme do Ramy. Přidáme nastrouhané okurky, sůl podle vlastní chuti a vše důkladně vymícháme. Podáváme posypané drobně sekaným čerstvým koprem a ozdobené kolečky vajec uvařených natvrdo.

Tvarohová pomazánka se salátovou okurkou a rajčetem.

Suroviny:
25 dkg tvarohu, 5 dkg rostlinného másla, 2 lžíce bílého jogurtu, 4 lžíce tatarské omáčky, sůl, vegeta, mletý černý pepř, 1 menší salátová okurka, 1 rajče, nadrobno sekaná petrželová nať.
Postup:
Vymícháme tvaroh s máslem, jogurtem, tatarskou omáčkou, osolíme, přidáme vegetu a mletý černý pepř. Jemně vmícháme oloupanou okurku nakrájenou na kousky a rajče. Necháme
vychladit a na pečivu posypeme drobně nakrájenou petrželovou natí.

Tvarohová pomazánka s červenou řepou a se sardelovou pastou.

Suroviny:
10 dkg červené řepy, 25 dkg měkkého tvarohu, 5 dkg másla, 2 lžíce bílého jogurtu, 2 lžíce smetany, 3 lžíce ochucené majonézy, 1 lžíce sardelové pasty, sůl drcený kmín, 1/2 lžíce citrónové šťávy, 2 mladé cibulky se zelenou natí.
Postup:
Červenou řepu omyjeme, uvaříme v osolené vodě doměkka, scedíme, oloupeme, nahrubo nastrouháme a odložíme do chladu. V misce vymícháme rozetřený tvaroh s máslem, bílým jogurtem, smetanou, majonézou a se sardelovou pastou. Dochutíme solí, trochou kmínu a citrónovou šťávou. Pak přidáme červenou řepu a důkladně promícháme. Namazané pečivo posypeme jemně nakrájenou zelenou cibulkou i s natí.

Drožďová pomazánka se zeleninou.

20 g droždí, 60 g másla, 1 malá cibule, 1 rajče, 2 zelené papriky, 1 vejce, hořčice, sardelová pasta, pepř, sůl. Máslo vymícháme do pěny, přidáme nastrouhané droždí, jemně pokrájenou cibuli, hořčici, sardelovou pastu (podle chuti), uvařené posekané vejce, nastrouhané rajče a posekanou papriku. Vše dobře promícháme a dochutíme solí a pepřem.

Pomazánka z černých oliv.

Suroviny:
1 balíček černých oliv bez pecek, 1 sardelová pasta, kuřecí maso, 1 cibule, 50 g Balkánského sýra, 1 lžička pikantní hořčice, pomazánkové máslo, pepř.
Postup:
Olivy, pastu, maso a cibuli rozmixujeme, smícháme s pomazánkovým máslem. snastrouhaným sýrem, hořčicí a necháme vychladit.

Játrová pomazánka.

2 játrovky (celkem asi 250 g), 1 sklenička kečupu, 1 středně velká cibule, 4 hrsti nadrobno nakrájeného hlávkového zelí, sůl, mletý pepř. Játrovky rozmačkáme vidličkou a utřeme
s kečupem. Přidáme nakrájenou cibuli a nakrájené zelí, promícháme, podle chuti osolíme
a okořeníme. Necháme chvíli odležet. Mažeme na chléb, zdobíme plátky vajíčka a sterilované okurky.

Sýrová krabí pomazánka.

2 balíčky krab. tyčinek, 100 g strouhaného tvrdého sýra, 1 pórek, majonéza, jogurt, pepř, sůl. Tyčinky drobně nakrájíme, smícháme se sýrem a pórkem nakrájeným na tenká kolečka. Promícháme, spojíme majonézou smíchanou s jogurtem, dochutíme pepřem a solí. Necháme v chladu uležet.

Sardelová pomazánka.

3 lžičky sardelové pasty, 100 g majonézy, 2 lžíce mléka, 2 vařená vejce. Majonézu zředíme mlékem, vmícháme sardelovou pastu. Mažeme na chlebíčky, zdobíme drobně nasekanými vejci, petrželkou kudrnkou.

Pomazánka z tresčích jater.

Suroviny:
100 g tresčích jater, 100 g másla, 2 vejce natvrdo, 1 malá cibule, citrónová šťáva, sůl.
Postup:
Máslo utřeme do pěny, přidáme nasekaná tresčí játra, jemně nasekanou cibuli. Promícháme, pokapeme citronem, osolíme a vmícháme nasekaná vejce, zdobíme zelenou paprikou nebo pažitkou.

Krabí pomazánka s cibulkou.

Krabí tyčinky, sůl, mletý pepř, citrónová kůra i šťáva, majonéza, nakrájená cibulka. Tyčinky nakrájíme na malé kousky, polijeme citrónovou šťávou. Osolíme, opepříme, přidáme cibulku, citrónovou kůru z dobře omytého citronu. Promícháme s majonézou a necháme chvíli proležet.

Krabí pomazánka s okurkou.

Krabí tyčinky (125g), sterilovaná okurka, 1 malá cibulka, majonéza, citrónová šťáva.
Krabí tyčinky drobně nakrájíme, cibulku i okurku nakrájíme na malé kostičky. Pokapeme citrónovou šťávou a spojíme majonézou. Mažeme na veku, ozdobíme zelenou petrželkou.

Pomazánka ze zavináčů.

2 zavináče, 1 cibule, 2 lžíce másla, mletý pepř, sůl. Ryby zbavíme kůže a společně s cibulí umeleme na masovém strojku. Osolíme, opepříme, vmícháme máslo a dobře promícháme. Mažeme na bílé pečivo.

Pomazánka z červeného zelí.

Suroviny:
1/2 litrová sklenice nakládaného červeného zelí, 200 g měkkého salámu, 1 velká cibule, 1 malá tatarská omáčka, sůl, cukr.
Postup:
Zelí necháme okapat, drobně ho nakrájíme, přidáme na kostičky nakrájený salám a cibuli. Spojíme tatarskou omáčkou, osolíme a podle chuti osladíme.

Pomazánka se zelím a česnekem.

Suroviny:
1 sklenice sterilovaného zelí, 4 stroužky česneku, 300 g šunkového salámu, mletý pepř, sůl, tatarská omáčka .
Postup:
Vymačkané zelí pokrájíme, smícháme se salámem nakrájeným
na nudličky. Tatarskou omáčku ochutíme prolisovaným, (utřeným) česnekem a vmícháme do zelí. Podle chuti osolíme, opepříme, necháme alespoň 15 minut v chladu uležet.

Pomazánka z naťové cibulky.

2 natvrdo uvařená vejce, 80 g másla, 1 svazeček cibulky, sůl. Dolní, bílou část cibulky nasekáme a na kousku másla osmahneme. Zbylé máslo utřeme se žloutky, přidáme osmaženou cibulku a osolíme. Zelenou část cibulky jemně nasekáme a vmícháme do pomazánky.

Tvarohová pomazánka s lososem.

Suroviny:
200 g měkkého tvarohu, 80 g uzeného lososa, 1 cibule, hrstka sekaného kopru (i mraženého), citrónová šťáva dle chuti, 300 g salátové okurky.
Postup:
Lososa pokrájejte najemno, okurku nastrouhejte, kopr nasekejte, cibuli nasekejte najemno a dejte do misky společně s tvarohem a citrónovou šťávou. Můžete případně osolit, opepřit hlavně dobře promíchejte a dejte do lednice vychladit.

Pomazánka z uzené makrely se sýrem.

Suroviny:
200 g uzené makrely, 80 g sýra, 1 cibule, 80 g kyselé okurky, 400 g červené papriky, sůl a pepř.
Postup:
Všechny suroviny pokrájejte najemno a dejte domisky. Osolte, opepřete, dobře promíchejte a dejte do lednice vychladit. hroch44

Sýrová pomazánka s česnekem.

Suroviny:
160 g netučného tvarohu, 100 g taveného sýra, 60 g strouhaného tvrdého sýra, 4 lžíce mléka, 4 stroužky česneku.
Postup:
Všechny suroviny dejte do misky a dobře promíchejte. Dejte vychladit.

Křenová pomazánka se sezamem.

Suroviny:
200 g netučného tvarohu, 80 g bílého jogurtu, 80 g strouhaného křenu, hrstka sekané petrželky, půl hrsti sezamového semínka
a sůl
Postup:
Všechny suroviny dejte do misky a dobře promíchejte. nechte vychladit.

Bůčková pomazánka s paprikou.

Suroviny:
50 g pečeného bůčku, 1 vařený brambor, 2 zelené papriky, 1 cibule, 2 stroužky česneku, křen, sůl.
Postup:
Bůček umeleme společně s bramborem, cibulí, česnekem a paprikami. Osolíme, promícháme, zdobíme strouhaným křenem.

Pomazánka z vepřové konzervy.

Suroviny:
1 velká vepřová konzerva, 1 cibule, 4 vejce uvařená natvrdo, 1 malá majonéza, 2-3 stroužky česneku, mletý pepř.
Postup:
Maso z konzervy zbavíme tuku, nakrájíme na kousky, smícháme s drobně nakrájenou cibulí, utřeným česnekem, nakrájenými vajíčky. Spojíme majonézou, opepříme, solit nemusíme. Mažeme na tmavý chléb, ozdobíme okurkou, rajčetem, podle chuti.

Vepřová pomazánka s křenem.

Suroviny:
1 konzerva „Vepřové ve vlastní šťávě“, 1 lžíce strouhaného křenu, 1 lžíce kremžské hořčice, mletý pepř, sůl.
Postup:
Obsah konzervy rozmačkáme vidličkou, smícháme s křenem a hořčicí. Mažeme na tmavý chléb, můžeme zdobit sterilovanou okurkou.

Kuřecí pomazánka s křenem.

200 g vařeného nebo pečeného kuřecího masa umeleme společně s 1 cibulí. Promícháme s 1 lžičkou nastrouhaného křenu, 1 nastrouhaným vařeným vejcem, 1 lžící hořčice a 2 lžícemi rostlinného oleje. Dochutíme mletou paprikou, pepřem, solí.

Ďábelská hovězí pomazánka.

Suroviny:
200 g hovězí konzervy, 100 g tvrdého sýra, 100 g majonézy, 100 g čerstvých paprik, 80 g cibule, 2 stroužky česneku, 2 feferonky, pepř, sůl.
Postup:
Majonézu dáme do mísy, přidáme jemně nasekané hovězí maso, nastrouhaný sýr, nakrájené papriky, cibuli, česnek utřený se solí, 2feferonky, opepříme a dobře promícháme.

Kuřecí pomazánka s jablky a křenem.

Suroviny:
250 g vařeného (pečeného) kuřecího masa, 50 g pomazánkového másla, 2 jablka, 5 lžic majonézy, 1 lžička strouhaného křenu, 1/2 lžičky citrónové šťávy, mletý pepř, sůl.
Postup:
Maso drobně nakrájíme nebo umeleme. Máslo umícháme s majonézou, křenem a nastrouhanými jablky. Ochutíme pepřem, solí a citrónovou šťávou. Přidáme maso, promícháme. Můžeme posypat čerstvým nasekaným koprem.

Kapustová pomazánka.

Suroviny:
300 g vařené kapusty, 1 malá cibule, 1 lžička pikantní hořčice, 1 lžička sardelové pasty, 30 g másla, šťáva z 1/2 citronu, mletý pepř, sůl.
Postup:
Kapustu uvaříme, odstraníme žebra, drobně nasekáme a promícháme s drobně nakrájenou cibulí. Máslo utřeme s hořčicí, sardelovou pastou, citrónovou šťávou a smícháme s kapustou. Podle chuti osolíme a opepříme.