Pomazánky 2

Pomazánky 2
POMAZÁNKY

Pomazánka z olejovek

Potřeby: 1 olejovky (rybičky), kousek másla, 1 malá cibule, 3 vejce vařená natvrdo, sůl, (sardelová pasta)

Postup: Cibuli nakrájíme velmi najemno a vše smícháme a pečlivě utřeme. Podle chuti osolíme, případně přidáme sardelovou pastu.

Pomazánka z uzeného sýra

Potřeby: 20 dkg uzeného sýra, 8 dkg másla, pažitka

Postup: Máslo utřeme do pěny, přidáme nastrouhaný sýr a pomazánku našleháme. Mažeme na housku nebo chleba, posypeme pažitkou.

Pomazánka z uzeného masa s křenem

Potřeby: 15-20 dkg uzeného vařeného masa, 2 lžičky křenu, strouhané jablko, 5 dkg majonézy

Postup: Maso umeleme nebo nasekáme, přidáme křen, jablko a majonézu podle chuti. Zamícháme. Na místo jablka můžeme přidat 1 lžíci strouhaného syrového celeru.

Vaječná pomazánka se sýrem

Potřeby: 5 dkg oleje, 10 dkg cibule, 2 kusy taveného sýra se šunkou, 8 vajec, křen, sůl

Postup: Nadrobno nakrájíme cibuli, osmažíme na oleji a přidáme sýr. Když se rozpustí, přidáme rozšlehané vejce, dobře promícháme, osolíme. Mažeme na chléb. Posypeme křenem.

Pomazánka z plísňového sýra

Potřeby: 1 plísňový sýr Hermelín, 4 dkg másla, vrchovatá lžíce sardelové pasty

Postup: V misce utřeme máslo a sýr do pěny, pak k tomu přidáme sardelovou pastu a dobře promícháme.

Pomazánka vaječná

Potřeby: 6 vařených vajec, 12 dkg másla, 3 vařené brambory, jemně nakrájená cibulka a pažitka

Postup: Vše jemně nastrouháme, máslo ušleháme, smícháme a podle chuti osolíme.

Pomazánka z droždí

Potřeby: 12 dkg droždí, 6 dkg másla nebo sádla, 5 dkg cibule, strouhanka, trochu mléka nebo vody, 3 vejce, pepř, pažitka, sůl

Postup: Na másle osmahneme drobně nakrájenou cibuli, přidáme droždí a smažíme, až se odděluje od tuku. Pak přidáme strouhanku, vodu, nakonec vejce a mícháme, až vejce ztuhnou. Mažeme na chléb, sypeme pažitkou nebo cibulí.

Pestrá pomazánka

Potřeby: 1 krabička olejovek (rybičky), 6 dkg másla, 12 dkg šunkového nebo pařížského salámu,
1 trojúhelníček taveného ementálu, 2-3 natvrdo uvařená vejce, pažitka nebo zelená petržel, pepř, sůl

Postup: V misce utřeme máslo do pěny, k němu přidáme nožem utřené olejovky a dobře promícháme.
Pak přidáme drobně usekaná vejce a na masovém strojku umletý sýr se salámem, okořeníme, přidáme
pažitku nebo petržel a dobře promícháme. Před upotřebením dáme na 2 hodiny do chladu.

Pomazánka ze zbytků masa

Potřeby: 25 dkg pečeného nebo vařeného masa, 2 dkg slaniny, 5 dkg másla, cibule, 2 lžičky hořčice, pepř, sůl,
1 vejce natvrdo na ozdobu

Postup: Vše jemně umeleme, smícháme, ochutíme. Mažeme na veku, ozdobíme vajíčkem, okurkou, kapií.

Pomazánka se salámem

Potřeby: 2 sýry žervé nebo imperiál, 10 dkg měkkého salámu, 1 natvrdo vařené vejce, 3 dkg másla, 2 lžíce smetany, kousek okurky, hořčice, worcester, pepř, sůl

Postup: Vše utřeme do pěny, promícháme.

Pomazánka humrová umělá

Potřeby: 15 dkg mrkve, 15 dkg syrového strouhaného celeru, jemně nakrájená cibule, trochu cukru, pepř, trošku octa, 1 majolka, sůl

Postup: Vše dobře promícháme a ochutíme.

Mrkvová pomazánka

Potřeby: 4 mrkve, 2 tavené smetanové sýry, 15 dkg majonézy, 10 dkg šunky nebo salámu, 1 malá cibule,
1 lžička kaparů, petrželka, sůl, hořčice podle chuti

Postup: Mrkev krátce povaříme, drobně ji usekáme nebo nastrouháme. Umícháme sýr s majonézou, přidáme mrkev, jemně mletou šunku, sekanou cibuli, kapary, petrželku, dochutíme solí a hořčicí. Mažeme na veku.

Pomazánka z hovězího masa

Potřeby: 2 dkg slaniny, 1/2 cibule, 1/2 lžičky papriky, 20 dkg mletého vařeného hovězího masa (z polévky),
1 vejce, sůl, křen nebo ředkvička

Postup: Nadrobno nakrájenou slaninu rozpustíme, osmažíme na ní oloupanou a nakrájenou cibuli, přidáme papriku, maso, dobře promícháme a rozklepneme vejce. Na teple mícháme a necháme ztuhnout. Dochutíme solí, strouhaným křenem nebo ředkvičkou.

Pomazánka z husích jater

Potřeby: 1 husí játra, sůl, 4 žloutky, 4 sardelky, 1/2 malé cibule, 1/2 lžičky kaparů, citrónová kůra, (kousek másla)

Postup: husí játra povaříme v osolené vodě, pak je umeleme nebo prolisujeme, přidáme natvrdo vařené žloutky, jemně usekané sardelky, cibuli, sekané kapary a jemně strouhanou citrónovou kůru. Podle potřeby můžeme vmíchat kousek másla. Mažeme na rohlíky a žemle.

Kořeněná máslová pomazánka

Potřeby: 15 dkg měkkého másla, 1 lžička soli, 1 lžička citrónové šťávy, 1 lžíci čerstvého kopru, estragon, kerblík, petrželka, kmín pimpinela, šťovík, pažitka, pepř (4 porce)

Postup: Máslo utřeme na krém, smícháme se solí, citrónovou šťávou a kořením. Dobře opepříme.

Kaviárová máslová pomazánka

Potřeby: 15 dkg měkkého másla, 5 dkg kaviáru, worcesterovou omáčku, tabasco, citrónová šťáva, kopr (4 porce)

Postup: Máslo utřeme na krém, přidáme kaviár a trochu omáčky a tabaska. Ochutíme citrónovou šťávou. Posypeme sekaným koprem.

Zeleninová tvarohová pomazánka

Potřeby: 25 dkg polotučného tvarohu, 1/4 litru kyselé smetany, 1 lžíce kořeněné hořčice, 1 lžíce rajského protlaku, 1 lžíce sladké papriky, 2 lžíce šlehačky, sůl, pepř, 1 velkou cibuli, 1/3 salátové okurky, 2 rajčata,
1 svazek ředkviček, 1 svazek pažitky (4 porce)

Postup: Smícháme tvaroh s kyselou smetanou, hořčicí, rajským protlakem, paprikou a smetanou. Vše otřeme na krém, ochutíme solí a pepřem. Oloupeme cibuli a okurku, omyjeme rajčata a ředkvičky, zeleninu nakrájíme na kostičky, přičemž u rajčat odstraníme stonky. Opláchneme pažitku, necháme odkapat, nakrájíme na malé válečky a vše vmícháme do tvarohové hmoty, dochutíme.

Okurková tvarohová pomazánka

Potřeby: 2/3 salátové okurky, 40 dkg polotučného tvarohu, 1 dl podmáslí, sůl, mletý bílý pepř, sladká paprika, 1 lžíce citrónové šťávy, 2 stroužky česneku, 1 lžíce nasekané petrželky, 1 lžíce nasekané pažitky (4 porce)

Postup: Okurku oloupeme a podélně ji rozpůlíme, odstraníme jádra a nakrájíme na kostičky. Tvaroh smícháme s podmáslím na krém, ochutíme solí , pepřem a paprikou. Přidáme citrónovou šťávu, prolisované stroužky česneku a vše dobře smícháme. Přimícháme kousky okurky a koření. Přikryté uložíme na 1 hodinu do chladu. Před podáváním ještě jednou dochutíme.

Paprikové máslo

Potřeby: 13 dkg másla, 1 lžíce papriky, 1 lžíce rajčatové dužiny, 1 lžíce paprikové dužiny, 1 lžička sardelové pasty, 1 lžička citrónové šťávy, sůl, tabasco

Postup: Vše smícháme a dochutíme solí a tabaskem.

Židovina

Potřeby: cibule (hodně), kachní (husí) sádlo (ne moc), 4 vejce vařená natvrdo, 6 stroužků česneku, sůl

Postup: Cibuli nakrájíme a dozlatova usmažíme na sádle. Pak přidáme vejce nastrouhaná na jemném struhadle, utřený česnek a osolíme. Mažeme na chleba.