Na chlebíčky

Pomazánky na chlebíčky
Salámový salát na chlebíčky
********************************
Suroviny
1 veka
100 g nakrájeného salámu Junior
1 cibule
1 paprika
4 lžíce kečupu
2 lžíce majonézy
1 lžička mleté papriky
ocet
tabasco
mletý pepř
sůl
olivy na zdobení
Postup
Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky. Z papriky odstraníme jádřinec a nakrájíme ji na tenké proužky. Také salám nakrájíme na nudličky. K nakrájeným surovinám přidáme kečup, majonézu, mletou papriku, trochu osolíme, přidáme několik kapek octa a tabasca (pomazánka má být ostřejší). Promícháme a necháme odležet asi 2 hodiny v chladnu. Potom pomazánku natřeme na plátky veky a ozdobíme nakrájenými olivami.

Chlebíčky z mléčného baru
********************************
Ingredience: 4 brambory uvařené ve slupce, 4-5 vajec uvařených na tvrdo, jedna střední cibule, 2 znojemské sterilované okurky, 1 lžíce plnotučné hořčice, 1 sklenice tatarské omáčky Hellmann´s (250 ml), sůl pepř,
veka + 300 g vepřové šunky nebo debrecínky, strilované okurky, červená kapie a vařená vejce na ozdobu

Postup přípravy: Oloupané brambory a vejce nastrouháme na hrubém struhadle, okurky na jemném, cibuli najemno nakrájíme, přidáme hořčici, tatarku, osolíme a opepříme, promícháme. Veku nakrájíme na 1,5 až 2 sm silné plátky, pomažeme salátem.
Dávka salátu vyjde asi na jednu veku. Na jednu stranu chlebíčku stočíme do větrníku plátek salámu, na druhou stranu položíme plátek vařeného vejce, doprostřed 2 plátky sterilované okurky a 3 proužky kapie.

Bramborová pomazánka na chlebíčky
********************************************
3 větší vařené brambory
3 lžíce ochucené majonézy
3 lžíce okurkového láku
2 lžíce sekané petrželky
1 lžička plnotučné hořčice
sůl
pepř
Brambory jemně nastrouháme, přidáme tři vrchovaté lžíce majonézy a ostatní přísady, zamícháme a ochutnáme. Pomazánka by měla být dobře roztíratelná, ale soudržná a dostatečně slaná. Používá se jako podklad pod nejrůznější oblohu chlebíčků

Bramborová pomazánka na chlebíčky
********************************************
MÍSTO SALÁTU
Asi 30 dkg vařených brambor, 5-8 dkg másla, 2 kyselé okurky, 1 střední cibule, 1 vejce natvrdo, hořčice, citronová šťáva (popřípadě kyselé okurky, salám apod.)
Brambory za horka ustrouháme, utřeme s máslem, přidáme ostatní přísady drobně nakrájené a ochutíme. Je-li směs hustá, přidáme smetanu nebo mléko.

BRAMBOROVÁ POMAZÁNKA II
***************************************
Ingredience: brambory (5-6 ks), cibule, majolka, kyselé okurky, sůl, pepř

Postup přípravy: Vařené brambory ještě hodně teplé rozmačkáme, vsypeme nadrobno nakrájenou syrovou cibulku, přidáme majolku (skutečně do teplých brambor), sůl, trochu pepře, pár kyselých okurek (dle chuti) nakrájených nadrobno nebo nastrouhaných, trocha vody z okurek (okurky ani majolka nesmí být přímo z lednice).
Pomazánka je nejlepší připravená den předem - až se rozleží, má chuť pravého bramborového salátu a je vynikající na obložené chlebíčky.

BRAMBOROVÁ POMAZÁNKA MÍSTO SALÁTU III
***********************************************************
2 brambory - nastrouhat na jemno
1 cibule nakrájet na jemno
steril. okurky nakrájet
sůl, pepř
bílý jogurt + tatarka

Vše smíchat ( podle chuti buď více či méně tatarky). Je to rychlý a výborný salát na obložené chlebíčky.

Salát na obložené chlebíčky
*********************************
2 brambory - nastrouhat na jemno
1 cibule nakrájet na jemno
steril. okurky nakrájet
sůl, pepř
bílý jogurt + tatarka

Vše smíchat ( podle chuti buď více či méně tatarky). Je to rychlý a výborný salát na obložené chlebíčky.

Rychlý falešný salát na chlebíčky
***************************************
Suroviny: 1 neochucené pomazánkové máslo, 4 lžíce majolky, 30 dkg nastrouhaného měkkého salámu, 1 nakrájená cibule, 2 nastrouhané kyselé okurky, 5 lžic sterilovaného hrášku, sůl, pepř
Postup: všechny suroviny smícháme a dochutíme solí a pepřem.

Česneková pomazánka na chlebíčky
*******************************************
Suroviny: 1 měkký sýr, 1 pomazánkové máslo,( možno přidat rama creme bonjour křenová 1/2), 1 lžička hořčice, 1-2 stroužky česneku , 2 lžíce majonézy.
Postup: utřema měkký sýr s hořčicí a prolisovaným česnekem, přidáme pomazánkové máslo a podle chuti majonézu.

Sardelová pomazánka
**************************
Suroviny: 1 měkký sýr, 1 lžička hořčice, sardelová pasta, 1 máslová rama, kečup a majonéza dle chuti.
Postup: utřeme sýr s hořčicí a trochou sardelové pasty, přidáme ramu, kečup a majonézu , dochutíme solí a pepřem.

Křenová pomazánka
************************
Suroviny: 20 dkg salámu Junior, 20 dkg tvrdého sýra, 1 měkký sýr, křen podle chuti, tatarka popř. majonéza .
Postup: salám a tvrdý sýr pomeleme, můžeme i nasekat najemno popř. postrouhat, přidáme podle chuti nastrouhaný křen ( krenex a pod.), měkký sýr a zžedíme dle potřeby tatarskou omáčkou popřípadě majonézou.