Polévky

POLÉVKY


Bramboračka

Potraviny:
100-150g masa (kuřecí, vepřové), 2-4 brambory, čerstvé nebo sušené houby (podle období), 50g másla, 3 lžíce hladké mouky, masox, sůl, celý pepř, celé nové koření

Postup:
Do hrnce dáme vařit vodu a vhodíme do ní kostku masoxu, hrst hub, 2-3 kuličky nového koření a 5 kuliček pepře. Na kostičky nakrájíme maso a vhodíme do horké vody.
Než maso změkne, oloupeme a na kostičky nakrájíme brambory, které dáme vařit do polévky. Když jsou brambory a maso měkké uděláme vedle na pánvi jíšku z másla a mouky. Přidáme do polévky a ještě chvíli povaříme.
Podle chuti osolíme.

Friská rybí polévka

Potraviny:
2 lžíce másla, půlka nasekané cibule, 1 karotka na kostičky, 1 celer na kostičky, 4 lžíce bílého vína, 250ml masového vývaru, 200g tresčího filé, 1/2 lžíce škrobu, 4 lžíce sladké smetany, sůl, pepř, několik kapek worcesteru, špetka cukru, 1 lžíce sekaného kopru, 2 lžíce šlehané smetany, 1 žloutek

Postup:
Máslo rozehřejeme a osmažíme v něm zeleninu. Zředíme vodou, necháme 5 minut vařit. Přidáme vývar. Rybu nakrájíme na menší kousky a vložíme do vývaru. Škrob rozmícháme se smetanou, přidáme a necháme 10 minut vařit. Posypeme bylinkami a kořením. Žloutek opatrně smísíme se šlehanou smetanou a zamícháme do polévky, zahříváme ještě 1 minutu, ale nevaříme.

Krabí polévka s čínskými houbami

Potraviny:
30g čínských hub, 5dl vody, olej, 6 jarních cibulek, 1 velká lžíce strouhaného zázvoru, 200g krabího masa, 1 l drůbežího bujónu, 2 lžíce sójové omáčky, 100g hrášku, 2 rozšlehaná vejce, pepř, sůl

Postup:
Houby zalijeme vodou a necháme je asi 15 minut louhovat. Pak je scedíme, ale vodu nevyléváme. Olej rozehřejeme, přidáme 3 očištěné cibulky, nastrouhaný zázvor, krabí maso nakrájené na menší kousky, pokrájené houby a vše krátce osmahneme. Připravenou směs zalijeme bujónem, přidáme sójovou omáčku, okořeníme a vaříme 15 minut. Do vroucí vody vlijeme rozšlehaná vejce, která necháme srazit. Pak přidáme hrášek a vaříme ještě 8 minut.

Krevetová polévka

Potraviny:
1.5l drůbežího vývaru, 1 cibule, 1 lžíce másla, 1 žlutá paprika, 100g šunky, 100g mražených loupaných krevet, 4 krajíčky chleba, tymián, sůl, petrželka,1 červená paprika

Postup:
Oloupanou cibuli nadrobno nakrájíme, zpěníme na másle, mírně posypeme tymiánem a zalijeme kuřecím vývarem. Papriky rozkrojíme, zbavíme jádřince a nakrájíme na kostky a vložíme do polévky. Vaříme asi 10 minut. Mezitím šunku nakrájíme na malé kostičky a vložíme do vroucí polévky. Krevety dáme do cedníku a propláchneme teplou vodou. Přidáme je do polévky a ještě 10 minut povaříme. Z chleba vykrájíme hvězdičky, které nasucho opečeme v rozpálené troubě. Polévku zdobíme nasekanou petrželkou a podáváme s opečeným chlebem.

Kuřecí polévka se sýrem a vejci

Potraviny:
1/2 menšího kuřete, 100g kořenové zeleniny, 150g strouhaného eidamu, 6 žloutků, 1,5 l vody, trocha soli, celý pepř, nové koření, pórek

Postup:
Kuře se zeleninou uvaříme do měkka, maso obereme a nakrájíme na kostky. Vývar procedíme a necháme částečně zchladnout. Do rozšlehaných žloutků přidáme strouhaný sýr a šleháme nad ohněm tak dlouho, až se sýr roztaví. Za stálého šlehání potom přidáme teplý vývar a nakrájené maso (bez zeleniny). Pouze silně nahřejeme, nesmí se již vařit, aby se vejce nesrazila. Zdobíme sekaným pórkem nebo celerovou natí.

Pečená gulášovka

Potraviny:
1 cibule, 1 plechovka ananasu, 2 pórky, 1kg masa na guláš, 1 plechovka sterilovaných rajčat, 500ml zeleninového vývaru z kostky, pepř, sladká paprika, sůl, 3 lžíce vinného octa, 1 lžíce rajského protlaku, 1 svazek petrželky, špetka majoránky

Postup:
Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Ananas slijeme, šťávu uschováme, a pokrájíme na menší kousky. Pórek nasekáme na kolečka. Maso nakrájíme na kostky. Maso, cibuli, pórek a rajský protlak vložíme do hrnce. Přilijeme 100ml ananasové šťávy a zeleninový vývar. Přidáme sůl, pepř a mletou paprikou. Hrnec vložíme do trouby a přibližně 3/4 hodiny pomalu pečeme. Když je třeba podléváme vývarem nebo troškou ananasové šťávy. Nakonec přidáme kousky ananasu, znovu osolíme, opepříme a zakápneme vinným octem. Zdobíme sekanou petrželkou a majoránkou.

Přílohy:
bílé pečivo

Polévka z hlávkového zelí s klobásou

Potraviny:
400g hlávkového zelí, lžička cukru a soli, lžíce másla, pár kuliček pepře a nového koření, 100g ostravské klobásy, asi 1 a 1/2 litru vývaru

Postup:
Očištěné hlávkové zelí nakrájíme na menší kostky. V hrnci zkaramelizujeme cukr, smísíme s máslem a přidáme hlávkové zelí. Osmahneme je dozlatova, zalijeme vývarem, přidáme pepř, nové koření a vaříme zvolna do měkka.
Nakonec polévku osolíme. Klobásu nařízneme několikrát podélně a pak ji rozkrájíme na plátky, po opečení na pánvi nasucho vzniknou ozubená kolečka, kterými polévku doplníme.

Rybí polévka

Potraviny:
250g půleného kapra, 100g mrkve, 50g petržele, 4 stonky zeleného celeru, 1 velká cibule, 10 kuliček černého pepře, 4 bobkové listy, tymián, 100ml bílého suchého vína, sůl, voda, slané sezamové rybičky

Postup:
Kapra vyčistíme a opláchneme pod tekoucí vodou. Vložíme do hrnce, zalijeme vodou, osolíme, přidáme cibuli a koření a pozvolna asi 30 minut vaříme. Poté přidáme mrkev, petržel a stonky zeleného celeru a vaříme ještě asi 30 minut. Po uvaření vývar scedíme. Maso vykostíme a stejně jako zeleninu nakrájíme na drobné kousky, které vrátíme do procezeného vývaru. Přidáme bílé víno. Těsně před podáváním vložíme do polévky rybičky.

Sváteční polévka

Potraviny:
1 malá cibule, mrkev, kousek celeru, 5dkg slaniny, 30-40dkg předního hovězího, 1 a 1/4 litru vývaru (možno i z kostky), malá hrst namočených sušených hub, lžíce hladké mouky, 1/8 litru kysané smetany, 2 lžíce kečupu, sůl, bobkový list, pepř, 1/4 lžičky cukru

Postup:
Všechny přísady včetně masa nakrájíme na malé kostičky, slaninu opečeme, přidáme cibuli a zpěníme, pak na cibuli vhodíme maso a důkladně opečeme. Nakonec přidáme zeleninu, houby a podusíme. Zalijeme vývarem, přidáme bobkový list, osolíme a asi hodinu vaříme. Přidáme smetanu s rozmíchanou moukou, povaříme, dochutíme kečupem, solí, pepřem a cukrem.

Zelná polévka II.

Potraviny:
3 lžíce oleje, 750g vepřového a hovězího masa, 1 cibule, sůl, pepř, 500g brambor, 1 sklenice sterilovaného zelí, 4 kuličky jalovce, 4 kuličky nového koření, 500ml rajčatové šťávy

Postup:
Cibuli oloupeme a pokrájíme na kolečka. Maso nakrájíme na kostky a obojí orestujeme na oleji. Osolíme a opepříme. Zalijeme 500ml vody, zakryjeme pokličkou a necháme zvolna dusit. Brambory oloupeme, nakrájíme na kostičky a po hodině vaření přidáme k masu. Zelí slijeme, větší kousky pokrájíme a spolu s jalovcem a novým kořením je přidáme k masovému základu. Přilijeme rajčatovou šťávu a ještě dusíme. Nakonec dochutíme znovu pepřem a solí.

Zelňačka s klobásou

Potraviny:
šťáva z kysaného zelí, zelí, klobása, kmín, sádlo, mouka, cibule, mletá paprika, kysaná smetana

Postup:
Procezenou šťávu z kysaného zelí přivedeme k varu, přidáme nakrájené zelí, na kolečka nakrájenou klobásu, pokmínujeme a vaříme do měkka. Ze sádla a mouky připravíme jíšku, přidáme jemně nakrájenou cibuli, osmahneme, vmícháme mletou papriku, rozmícháme s vodou, přidáme k zelí, povaříme. Nakonec přidáme kysanou smetanu a necháme přejít varem.

Kulajda s vejci a párkem

Potraviny:
4 brambory, 3 kuličky nového koření, 2 hřebíčky, 1 bobkový list, 1 cibule, sůl, 250ml mléka, 2 lžíce hladké mouky, 1 lžíce másla, masox, kopr, 2 nožičky párku, 3 vejce, pepř, cukr

Postup:
Do 1 litru vody dáme na kostičky nakrájené brambory, nové koření, hřebíčky, bobkový list a cibuli pokrájenou nadrobno, sůl. Vaříme do měkka. Potom přilijeme mléko, do kterého dáme 2 lžíce hladké mouky. Povaříme do zhoustnutí, přidáme lžíci másla a masox, usekaný kopr a povaříme. Potom přidáme nakrájené párky a natvrdo uvařená vejce, která do polévky nahrubo nasekáme. Opět necháme přejít varem. Dochutíme solí, pepřem, octem a cukrem.

Rajská polévka s klobásou

Potraviny:
rajský protlak, masox, 100g ostravské klobásy, velká cibule, velká paprika, 2 lžíce oleje

Postup:
Z protlaku a masoxu uvaříme litr rajské polévky. Na pánev nalijeme olej, necháme rozpálit, přidáme cibuli nakrájenou na kolečka, na kostky pokrájenou papriku a kolečka klobásy. Chvíli podusíme a přidáme do vařící polévky. Ještě chvilku povaříme a podáváme.

Rychlá polévka

Potraviny:
máslo, 2 lžíce hrubé krupice, 2 vejce, masox

Postup:
Do hrnce dáme na máslo 2 lžíce krupice, chvilku mícháme, potom přidáme vejce a uvaříme jako míchaná vajíčka. Zalijeme vařícím vývarem (masox) a necháme povařit.

Staročeská rybí polévka s hrachem

Potraviny:
200g vařeného hrachu, 400g okrajových porcí a kostí z ryby, mlíčí, jikry, 100g kořenové zeleniny, 1/2 lžičky pepře, sůl, muškátový květ, 2 žemle, 1 lžíce másla

Postup:
Z okrajových porcí a kostí, zeleniny a soli uvaříme rybí vývar. Mlíčí a jikry opereme pod tekoucí vodou, nakrájíme a vložíme do procezeného vývaru. Přidáme vařený a rozmačkaný hrách, maso z vývaru, které jsme obrali z kostí, pepř, sůl, muškát a povaříme. Přidáme i zeleninu z vývaru, kterou jsme nadrobno pokrájeli.

Přílohy:
osmahnutá houska

Vánoční rybí polévka

Potraviny:
1-2 hlavy a 1 ocasní porce z kapra, 1 malá cibule, 2 lžíce másla, 3 lžíce kořenové zeleniny, 2 lžíce hladké mouky, vnitřnosti z ryby, petrželka, bobkový list, muškát, sůl, 2-3 žemle, olej na osmahnutí

Postup:
Z hlav vyjmeme žábry, odstraníme oči, hlavy vymyjeme a společně s ocasní porcí dáme vařit do osolené vody s bobkovým listem a nakrájenou cibulí. V druhém hrnci na rozehřátém másle osmahneme nadrobno nakrájenou mrkev, petržel i celer, přidáme mouku, za stálého míchání ji rovněž osmahneme, zalijeme asi 500ml vody a vaříme. Mezitím vyjmeme uvařené hlavy a ocasní porci, vývar procedíme a vlijeme do kastrolu se zeleninou. Přidáme rybí vnitřnosti, z nichž jsme opatrně odstranili žluč a střeva. Vnitřnosti rovněž opereme pod tekoucí vodou a nakrájíme je na kousky. Maso z hlavy a ocasu mezitím vychladlo. Dobře je obereme a dáme pozor na kosti. Obrané maso dáme do vařící polévky. Nakonec ochutíme petrželkou, muškátovým květem a dosolíme.

Přílohy:
osmahnuté kostičky žemle

Žebrácká polévka

Potraviny:
1 a 1/2 l vody, 30g másla nebo oleje, 50g hladké mouky, 1 vejce, 2 krajíce tvrdého chleba, sůl, kmín, zelená petrželka

Postup:
Připravíme zlatavou jíšku, zalijeme ji vodou, přidáme sůl, kmín a nalámaný chleba, povaříme, přidáme rozšlehané vejce a před podáváním nasekanou zelenou petrželku. Můžeme tuto polévku zjemnit sladkou smetanou nebo mlékem.

Houbovka

Potraviny:
brambory, 4 hrsti jakýchkoli hub, 250ml šlehačky, 2 žloutky, 1 lžíce másla, masox, 2 bobkové listy, 5 kuliček nového koření, 3 kuličky pepře, mletý kmín, 2 lžíce mouky, kopr, ocet

Postup:
Dáme vařit brambory pokrájené na menší obdélníčky a houby. Přidáme máslo, masox, bobkové listy, nové koření, pepř a mletý kmín. Uvaříme do měkka, přidáme šlehačku, ve které rozmícháme žloutky, mouku a sekaný kopr. Pomalu zavaříme, sundáme z plamene a vmícháme ocet dle chuti.

Couračka

Potraviny:
1 l vody, 250g kysaného zelí, 250g brambor, 30g másla, 30g hladké mouky, 250ml mléka, 250ml smetany, sůl

Postup:
Kysané zelí překrájíme a vaříme v osolené vodě, vsypeme brambory nakrájené na kostky, vaříme téměř do měkka, pak přidáme mouku rozmíchanou v mléce povaříme, zjemníme smetanou a při podávání přidáme rozpuštěné máslo. Někde couračku zahušťují jíškou, jinde jí vaří z kyselého mléka. Někdo do ní přidává uzené maso.

Česnečka s těstovinami a parmezánem

Potraviny:
200g těstovin (kolínek), 1 svazek naťové cibulky, sůl, 2 stroužky česneku, 30g sušených rajčat, 1 lžíce olivového oleje, 1 l zeleninového vývaru, pepř, 4 snítky majoránky, 4 lžíce strouhaného parmezánu

Postup:
Těstoviny nasypeme do vařící vody a uvaříme dle návodu. Hotové je slijeme, propláchneme chladnou vodou a necháme okapat. Očistíme naťovou cibulku a nakrájíme ji na kolečka. Oloupeme česnek a stroužky utřeme. Sušená rajčata nakrájíme na nudličky. V hrnci rozpálíme olej a osmahneme na něm cibulku. Přelijeme ji vývarem a přidáme utřený česnek. Polévku přivedeme do varu. Přidáme těstoviny i kousky rajčat. Polévku pikantně dochutíme solí a pepřem. Opereme majoránku a otrháme lístky. Hotovou polévku na talířích posypeme sýrem a lístky majoránky.

Čočková polévka

Potraviny:
400ml zeleninového vývaru, 100g červené čočky, 150g mražené zeleniny, sůl, pepř, ocet

Postup:
Do vařícího zeleninového vývaru nasypeme červenou čočku a mraženou zeleninu. Ochutíme solí, pepřem a octem. Vaříme do změknutí. Hotovou polévku zdobíme zelenou petrželkou.

Čočková polévka II.

Potraviny:
150g čočky, 1 svazek naťové cibulky, 1 zelená paprika, 3 mrkve, půl hlávky čínského zelí, 1 cibule, 1 lžíce másla, 1 lžíce vegety, 1 lžička kari koření, sůl, 200g žampionů, půl lžičky tymiánu a majoránky, petrželka, pepř

Postup:
Čočku necháme přes noc nabobtnat. Zeleninu očistíme případně oloupeme. Cibulku nakrájíme na větší kousky, papriku na kostičky, mrkev na kolečka a zelí nakrouháme. Cibuli nakrájíme na větší kostičky. V hrnci rozpustíme máslo a cibulku v něm necháme zesklovatět. Přilijeme čočku i s vodou, ve které se máčela, přidáme naťovou cibulku a ochutíme vegetou a kari kořením. Zvolna vaříme asi 60 minut. Dochutíme solí. Do téměř uvařené polévky přisypeme všechnu zeleninu a vaříme asi 12 minut. Oloupeme houby a nakrájíme je na plátky. Nasypeme je do polévky, přidáme tymián s majoránkou a necháme přijít varem. Petrželku nasekáme a posypeme jí hotovou polévku.

Fazolová polévka

Potraviny:
1kg krůtího masa, 2 lžíce oleje, 1 l drůbežího vývaru, 250g brambor, 425ml konzervovaných rajčat, 100g nakládaných bílých fazolí, 100g zavářkových těstovin, majoránka, sůl, pepř

Postup:
Maso nakrájíme na kostičky. V hrnci rozpálíme olej, maso na něm krátce orestujeme a přelijeme ho vývarem. Vaříme asi 45 minut. Brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky. Spaříme a oloupeme rajčata. Nakrájíme je na kostičky. Fazole slijeme a vše dáme asi po 30 minutách k masu. V osolené vodě uvaříme těstoviny. Slijeme je a propláchneme. Dáme je do polévky, osolíme, opepříme a přidáme majoránku.

Hrachová polévka

Potraviny:
400g hrachu, 500g uzeného masa, 1 cibule, 1 větší pórek, 1/2 lžičky majoránky, 1/2 lžičky zázvoru, sůl

Postup:
Hrách namočíme přes noc do vody. Druhý den uvedeme do varu a přidáme uzené maso. Po chvíli vložíme najemno usekanou cibuli a drobně nakrájený pórek. Krátce povaříme, přidáme koření a podle chuti osolíme. Maso nakrájíme na tenké plátky a na zvláštním talířku podáváme s ostrou hořčicí zároveň s polévkou.

Přílohy:
černý chléb

Hrstková polévka

Potraviny:
1 a 1/2l vody, asi 200g luštěnin (hrachu, fazolí, čočky a krup), 40g sádla, 30g hladké mouky, sůl, majoránka, česnek, případně 250ml mléka

Postup:
Přebrané a předem namočené luštěniny a spařené kroupy druhý den uvaříme do měkka. Přidáme jíšku ze sádla a mouky, dobře ji provaříme dále přidáme česnek utřený se solí a rozemnutou majoránku.
Polévku můžeme nakonec zjemnit mlékem.

Kedlubnová se slaninou

Potraviny:
600g kedluben, 1 cibule, 2 jablka, 4 lžíce oleje, 1 lžíce curry, 1 l masového vývaru, sůl, pepř, 150g anglické slaniny, 200ml smetany, cukr, 1 svazek koriandru

Postup:
Kedlubny oloupeme a nakrájíme na kostičky. Oloupanou cibuli drobně nasekáme. Oloupaná jablka rozčtvrtíme, vyřízneme jadřinec a rozkrájíme na kostičky. Cibuli zpěníme na 3 lžících rozehřátého oleje. Přidáme kedlubny a jablka. Podusíme, okořeníme curry a podlijeme vývarem. Vaříme zhruba 20 minut. Osolíme a opepříme. Slaninu nakrájíme na nudličky a rozškvaříme na zbývajícím rozehřátém oleji. Polévku rozmixujeme, vmícháme smetanu a prohřejeme. Podle chuti přisladíme, osolíme a opepříme. Polévku rozdělíme na talíře, přidáme nudličky slaniny, sekaný koriandr a najemno strouhaný křen.

Ředkvičková polévka

Potraviny:
1 svazek ředkviček, půlka svazku kopru, 100g uzeného lososa nakrájeného na plátky, 250g okurky, 1kg plnotučného jogurtu, 3 lžíce olivového oleje, sůl, pepř

Postup:
Ředkvičky a pórek očistíme. Nakrájíme je na tenká kolečka. Losos nakrájíme na proužky. Okurku podélně rozkrojíme, lžičkou z ní vyjmeme semínka. Polovinu okurky nahrubo nakrájíme a vložíme do mixéru, přidáme jogurt, olej a rozmixujeme. Druhou polovinu okurky nejprve nakrájíme podélně na tenké proužky a potom na kostičky. Polévku z mixéru přelijeme do mísy, přidáme nakrájené ředkvičky a pórek, kostičky okurky a lososa. Vše promícháme. Dochutíme solí a pepřem. Zdobíme koprem.

Zeleninová polévka

Potraviny:
400g brambor, 2 žluté papriky, 3 pórky, 500g rajčat, 1 stroužek česneku, 2 lžíce oleje, 1 l masového vývaru, 100g zavářkových těstovin, 100g hrášku, 2 lžíce kysané smetany, sůl, pepř, 1 lžíce strouhaného parmezánu

Postup:
Oloupeme brambory. Rajčata spaříme a sloupneme slupky. Všechnu zeleninu nakrájíme na kostičky, jen pórek pokrájíme na kolečka. Oloupeme a nasekáme česnek. Do hrnce nalijeme olej. Rozpálíme ho a opečeme na něm zeleninu. Podlijeme ji vývarem a vaříme přibližně 12 minut. Asi po 5 minutách přisypeme hrášek a těstoviny. Mírným varem polévku dovaříme. Hotovou polévku zjemníme smetanou a dochutíme solí, pepřem a sladkou papriku. Porce nalijeme do talířů a posypeme strouhaným parmezánem a zdobíme sekanou pažitkou.

Zelná polévka

Potraviny:
150g čínského zelí, 1 lžíce másla, 400ml masového vývaru (z kostky), mrkev, hrášek, 4 lžíce kysané smetany

Postup:
Nakrájíme čínské zelí a osmahneme ho na másle. Přilijeme vařící masový vývar a přidáme nakrájenou mrkev a hrášek. Povaříme do změknutí. Hotovou polévku zjemníme kysanou smetanou.