Pizza

Základní těsto
*******************
400 g hladké mouky
20 g droždí
2 dcl vlažné vody
30 g rozpuštěného tuku
1 lžička soli

Ze všech přísad vypracujeme vláčné těsto, které necháme v teple ½ hodiny kynout. Pak je rozdělíme na 8 dílů a z každého vyválíme placku o průměru 16 cm. Pizzy poklademe oblohou a pečeme v předehřáté troubě při 225 stupních 20-25 minut.

Z nekynutého těsta
********************
3 dcl hladké mouky
½ dcl teplé vody
1 dcl mléka
1 lžíce oleje
sůl
kvásek ze 150 g droždí

Tyto přísady dobře promísíme, nedáme kynout, ale hned rozetřeme na vymaštěný plech. Potřeme kečupem a pak poklademe např. pečeným masem, kousky sýra, uzenou rybou, olejovkami, nakrájeným salámem, plátky špeku, naloženou zeleninou, kolečky rajčat.
Povrch zakapeme olejem, osolíme, posypeme majoránkou nebo oreganem a nastrouhaným sýrem. V rozpálené troubě pečeme asi 15 minut.

Domácí pizza
*********************
400 g hladké mouky
60 g rostlinného másla
3 žloutky
prášek do pečiva
3/8 l mléka
sůl

Z těchto přísad zaděláme polotuhé těsto, které vlijeme na vymazaný a vysypaný plech a vytáhneme okraje. Těsto posypeme nastrouhaným tvrdým sýrem, rozetřeme na něj kečup, rozložíme nakrájený salám, na kolečka nakrájená rajčata, proužky zeleninové papriky, kolečka cibule, na plátky nakrájený česnek, posypeme hráškem a nasekanou petrželkou a znovu hustě strouhaným sýrem a polijeme kečupem. Osolíme, opepříme a okořeníme oreganem nebo majoránkou. Pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 50 minut.