Pečivo 1

Domácí briošky

Ingredience: 15 g droždí, 1/5 dl mléka, 300 g hladké mouky, 100 g hrubé mouky, 100 g másla, 2 žloutky, sůl, vejce na potření

Postup přípravy: Droždí rozdrobíme, smícháme s částí teplého mléka, přidáme 2 lžíce mouky, zamícháme a dáme vykynout. Do nahřáté mouky přidáme máslo, žloutky, kvásek, sůl a vlažným mlékem zaděláme středně tuhé těsto. Necháme vykynout. Pak pomoučenou lžící vykrájíme 20 bochánků, necháme ještě chvíli kynout, pak vyválíme válečky, dáme na vymazaný plech, potřeme vejcem a podélně ostrým nožem nařízneme. Pečeme ve středně vyhřáté troubě dozlatova. Vychladlé rozřízneme a plníme (šunkovou, čabajkovou, pěnou ap.) Briošky můžeme dělat ochucené - pepřové (do těsta přidáme 1 lžičku pepře), paprikové - do těsta dáme 1 lžč pálivé papriky.
Sladký rohlík

Ingredience: 1 kg hladké mouky, 12 g soli, 10 g cukru do kvásku, 30 g sušeného mléka, 50 g droždí, 180 g margarínu, 130 g cukru, 2 vejce do těsta, 2 vejce na potírání, mák na posypání, 3,5 dcl vody - hmotnost 30 g nebo 50 g

Postup přípravy: Rohlík sladký patří do skupiny jemného pečiva pro vysoký obsah cukru a tuku. Je to sortiment sladkého pečiva vhodný ke snídani nebo dětem na přesnídávku.

Z trocha mouky, vody a přidáním cukru a droždí vyrobíme kvásek. Po vykynutí přidáme ostatní suroviny a vymísíme středně tuhé a elastické těsto. Necháme 1 1/2 hod odpočinout, dvakrát přetužíme a tvarujeme rohlíčky. Necháme na plechu nakynou a před pečením potíráme vajíčkem a sypeme mákem. Nepečeme v páře.
Z uvedené dávky vyrobíme 45 ks po 30 g, 28 ks po 50 g. Rohlík uděláme z delší točenky ohnutím do rohlíku.

Dalamánky

Ingredience: 20 g kvasnic, 3/8 l mléka, 1/2 kg žitné mouky, 100 g vařených brambor, sůl, kmín

Postup přípravy: Z kvasnic, mléka a trochy mouky uděláme kvásek, necháme vykynout. Přisypeme zbylou mouku, přidáme nastrouhané nebo namačkané brambory, sůl a vypracujeme tužší těsto. Necháme vykynout. Na vále těsto rozdělíme na 20 dílů, ze kterých děláme polodlouhé dalamánky. Položíme je na vymaštěný plech, necháme nakynout. Nakynuté podél slabě nařízneme, potřeme vodou, posolíme a posypeme kmínem. Pečeme asi 15 minut na 180 °C.

Domácí pletýnky, rohlíky, žemle

Ingredience: 500 g polohrubé mouky, 20 g droždí, lžička cukru, necelý 1/4 l mléka, 2 žloutky, 60 g sádla, sůl, vejce na potření, sůl a mák nebo sůl a kmín na posypání, ztužený tuk na plech

Postup přípravy: Mouku prosijeme do mísy, utvoříme důlek, vložíme rozdrcené droždí, posypeme cukrem, zalijeme malým množstvím vlažného mléka a lžičkou promícháme s trochou mouky. Necháme na teplém místě vzejít. Přidáme žloutky, rozehřátý a prochladlý tuk a vlažným mlékem zaděláme tužší těsto. Necháme vykynout. Vykynuté těsto si rozdělíme asi na 30 stejných dílků a každý dílek na 3 stejně velké kousky. Z každého kousku vyválíme pramínek a vždy ze tří spleteme houstičku. Klademe na pomaštěný plech, necháme vykynout, potom je pomažeme rozšlehaným vejcem a posypeme solí a mákem nebo solí a kmínem. Pečeme dozlatova. Na rohlíky těsto rozválíme a krájíme stejnoměrné trojúhelníčky o váze asi 30 g, které svineme směrem ke špičce do tvaru rohlíčku. Rohliky mohou být rovné nebo i tradične zakulacené. Mažeme je a sypeme stejně jako housky. Na žemle vykrajujeme z vykynutého těsta lžící kousky, ze kterých na pomoučeném vále tvoříme kulaté nebo podlouhlé žemličky. Můžeme je nechat hladké, jenom je pomažeme vejcem nebo bílkem, nebo je sypeme solí a mákem. Před pečením žemličky středem částečně nařízneme. Všechno toto pečivo je vhodné jako příloha ke slaným pokrmům nebo k půlnočním silvestrovským polévkám. Nespotřebujeme-li pečivo v den pečení, můžeme je na druhý den v troubě rozpéct. Bude jako čerstvé.

Domácí housky

Ingredience: 500 g polohrubé mouky, 500 g hladké mouky, 250 g tuku, 80 g droždí, troška mléka, špetka cukru, vejce, sůl
Posyp: vejce, sůl, kmín, mák

Postup přípravy: Z mouky, tuku, kvásku, (vzešlého v trošce mléka a špetce cukru), vejce a soli řádně propracujeme těsto. Pak splétáme houstičky nebo zavinujeme rohlíky, mažeme vejcem, sypeme solí s kmínem nebo mákem.

Banketní rohlíčky

Ingredience: 500 g polohrubé mouky, 100 g másla, sůl, 20 g droždí, mléka tolik, abychom dosáhli středně tuhého těsta
trochu rozpuštěného másla, 1 žloutek na potření, sůl, kmín, sezamové semínko na posypání

Postup přípravy: Vypracovat těsto. Ihned vyválet, nakrájet trojúhelníky, pomazat rozpuštěným máslem a zarolovat do tvaru rohlíčku. Potřít žloutkem, posypat solí nebo kmínem apod. Dát hned péci. Těsto se NENECHÁVÁ kynout. Rohlíčky dělám ve velikosti asi 7-8 cm.

Karlovarský rohlík

Ingredience: 1 kg pšeničné hladké mouky, 50 g droždí, 15 g soli, 30 g cukru, 250 g margarínu, 30 g sušeného mléka, 4,2 dcl vody, 30 g oleje na potírání
Z 1 kg mouky vyrobíme 35 ks po 40 g

Postup přípravy: Tento sortiment pekařských výrobků vždy na kvásek nebo všech surovin zamícháním najednou.
Nejobvyklejší způsob: 1/3 tekutiny pro zadělání těsta, přidáme droždí, trochu cukru a část mouky. Necháme 30 minut kynout, tepl. omládku 30 °C. Po nakynutí přidáme zbytek vody a surovin. Tuhost těsta vyrábíme podle sortimentu. Teplota těsta 29-30 °C. Doba zrání 1-2hod.
Z vyzrálého těsta tvarujeme rohlíky, které dáváme na plech. Pečivo na plechu válečkem mírně přitlačíme a potíráme olejem. Po nakynutí podélně nařízneme. Pečeme v dostatečném množství páry.
Pečivo s vysokým obsahem tuku, typický křechký rohlík s dlouhou životností.

Tvarování rohlíků: těsto rozdělíme na stejné kousky a stočíme do malích bochánků. 5 min necháme odpočinout. Pomocí válečku vyválíme elipsovité placky. Levou rukou uchopíme spodní okraj placky a pravou dlaní stáčíme vrchní okraj placky do tvaru rohlíku. Při vinutí rohliku potahujeme (levou rukou) placku směrem dolů, čímž se placka prodlužuje a rohlík má lepší vinutí. Necháváme rovné nebo stáčíme do tvaru podkovy.

Křupavé domácí rohlíčky

Ingredience: 500 g hladké mouky special, 1/2 kostky droždí, 3 dl mléka, 70 g vepřového sádla, 1 lžička cukru, 2 zarovnané lžičky soli

Postup přípravy: Z droždí, cukru a mléka si připravíme kvásek. Moukou se sádlem a solí vypracujeme na vláčné kynuté těsto. Rozdělíme si ho na dvě poloviny, které vyválíme na dva kruhy. Ty rádýlkem rodělíme na 8 dílků (dohromady tedy 16) a stočíme je směrem od kraje do středu na rohlíčky. Necháme je trochu nakynout, potřeme vajíčkem a sypeme sezamem, mákem, lněným semínkem, solí, kmínem nebo sýrem. Upečeme dokřupava.