Chleba

Nejjednodušší chleba

Ingredience: 2 hrnky vody, 2 lžičky soli, 1 lžička cukru, 2 lžičky kmínu, 3 hrnky hladké mouky, 2 hrnky žitné chlebové mouky, 1 lžička sušeného droždí
hrnek = 200 ml
Na ochucení: případně koření, cibule, česnek apod.

Postup přípravy: Ingredience vložíme do pekárny a zapneme program Základní, velikost bochníku II, barva kůrky světlá. Po upečení vyklopíme z nádoby a necháme v utěrce na mřížce vychladnout.
Na jiné ochucení je vynikající koření uzená hrubě mletá paprika (3 lžičky) a cibule.
Chleba je výborný - nadýchaný, vláčný a zvládnou ho upéct i děti.


Obyčejný chléb

Ingredience: 375 ml vody, 1/2 kávové lžičky cukru, 2 lžičky soli, 1 polévková lžíce octa, 150 g žitné mouky chlebové, 375 g hladké mouky pšeničné, 1 polévková lžíce kmínu celého, 5 g sušeného droždí

Postup přípravy: Suroviny vložit do pekárny v uvedeném pořadí. Do mouky vyhloubit malý důlek a do něj vsypat kvasnice, zvolit velikost 1, program KLASIK.


Kvásek jako od pekaře

Ingredience: První část postupu: 250 g žitné mouky, 250 ml vlažné vody, jedna nastrouhaná cibule (nebo 2 lžíce šťávy z kysaného zelí nebo 1 lžíce rumu)
Druhá část postupu: 300 g žitné mouky, 250 ml teplé vody

Postup přípravy: Do větší mísy nasypejte 250 g žitné mouky, zalejte vlažnou vodou a zamíchejte nastrouhanou cibuli (případně některou z variant). Mísu vložte do mikrotenového sáčku a nechte v klidu při asi 30 °C odpočívat tři dny. Pak kvásek smíchejte s dalšími 300 g žitné mouky a 250 ml teplé vody. Povrch uhlaďte a opět těsto vraťe do sáčku asi na 12 hodin. Teplota už také stačí nižší, kolem 20 °C. Takto vznikne hotový kvas, který se používá do chlebového těsta. Je možné vždy udělat o jednu desetinu kvasu víc a ten uschovat v lednici, kde vydrží několik dní. Při dalším pečení se chleba opět smíchá s 300 g žitné mouky a čtvrtlitrem teplé vody, další postup je stejný.

Čerpáno ze starého novinového výstřižku, který jsem si nalepila do kuchařky

Našla jsem si místo v kuchyni, takové neobvyklé, ale kvásku se tam daří - na ledničce u zadní stěny.

Kváskový chléb

Ingredience: 300 ml vody, 2 kávové lžičky soli, 1/2 kávové lžičky cukru, 2 lžíce oleje, 1 lžíce octa, 400 g pšeničné hladké mouky, 120 g grahamové mouky, 80 g ovesných vloček, 250 g kvásku, 2 lžíce kmínu, 1 lžička drceného kmínu. Kdo chce, ať pro jistotu přidá 5 g sušených kvasnic

Postup přípravy: Suroviny vložíme v uvedeném pořadí do pekárny. Nejdříve zapnout program PŘÍPRAVA TĚSTA, poté program KLASIK (pekárna ETA), velikost 2, barva střední. Takto zpracované těsto opravdu nepotřebuje kvasnice a z kvásku se zadělá a upeče velmi dobrý chléb.
Po upečení ještě horký chléb potřeme vodou s rozpuštěnou solí a zabalíme do utěrky (pozor, utěrka nesmí být vymáchaná v aviváži!)


Slaninový chléb

Ingredience: 2 hrnky vody, 2 lžičky octa, 3 hrnky hladké mouky, 1 hrnek žitné chlebové mouky, 1 hrnek grahamové mouky, 1 lžička cukru, 2 lžičky soli, 2 lžičky kmínu, 2 lžičky sušeného droždí, 100 g česnekové slaniny, (hrnek = 200 ml)

Postup přípravy: Všechny suroviny (kromě slaniny) vložíme v uvedeném pořadí do pekárny. Do jednoho rohu sůl, do protějšího rohu cukr, doprostřed droždí. Po zvukovém signálu přidáme na kostičky nakrájenou slaninu. Nejlepší je česneková, chléb slaví úspěch i s uzeným masem.
Chléb je měkký a nadýchaný i třetí den. Pokud se vám nechce kombinovat 3 druhy mouky, lze použít i 4 hrnky hladké mouky a 1 hrnek mouky grahamové. Pekárna ETA (nebo Vega, Clatronic, AFK) program klasický (=základní, normální apod.), velikost II, kůrka střední.

Francouzský slaninový chléb

Ingredience: 280 ml vody, 2 lžíce olivového oleje, 1,5 lžičky soli, 1 lžička cukru, 480 g pšeničné mouky hladké světlé, 1 lžička sušeného droždí, 100 g slaniny

Postup přípravy: Ingredience (kromě slaniny) vložíme do pekárny v uvedeném pořadí a zapneme program FRENCH. Po zvukovém signálu přidáme slaninu. Po upečení vyklopíme chleba z formy a necháme na mřížce v utěrce vychladnout.
Výsledek - nadýchaný voňavý bílý chleba s kůrčičkou křupavou jako francouzská bagetka.


Francouzské bagety

Ingredience: 550 ml vody, 1 lžíce octa, 2 a 1/2 kávovové lžičky soli, 1 kávová lžička cukru, 700 g hladké mouky, 100 g pšeničné celozrnné mouky, 50 g pšeničných sušených kvasnic, 8 g sušeného droždí

Postup přípravy: Suroviny vložíme do pekárny chleba v uvedeném pořadí tak, aby se droždí nedotýkalo tekuté části. Zapneme program PŘÍPRAVA TĚSTA. Po ukončení programu vytvoříme z těsta dlouhé bagety, klademe je na vymazaný plech vedle sebe a boky baget potřeme rozpuštěným máslem, aby se daly po upečení od sebe oddělit. Na plechu necháme bagety kynout ještě asi půl hodiny, poté na jejich povrchu utvoříme šikmé zářezy. Vložíme je do středně vyhřáté trouby a upečeme. Hotové jsou, až zezlátnou.


Bílý chléb dokonalý

Ingredience: 1 vejce, do 200 ml mléka, 100 ml vody, 25 g rozpuštěného másla, 2 lžičky soli, 1 lžička cukru, 500 g hladké mouky, 1 lžička sušeného droždí

Postup přípravy: V odměrce rozšleháme vejce a dolijeme do 200 ml mlékem. Přidáme 100 ml vody. Vše nalijeme do formy. Přidáme ostatní ingredience v uvedeném pořadí. Zapneme program FRENCH, světlá kůrka. Upečený chléb vyklopíme z nádoby a necháme v utěrce na mřížce vychladnout.
Výsledkem je chléb velice podobný chorvatskému bílému chlebu. S meruňkovou marmeládou - naprostá delikatesa.


Chlebík s műsli pro děti

Ingredience: 250 ml mléka, 25 g másla, 1 lžička soli, 1 lžíce medu, 420 g hladké mouky, 30 g strouhaného kokosu, 1 lžička sušeného droždí, 50 g čokoládového műsli, 30 g směsi sušeného ovoce (švestky, meruňky, jablka)

Postup přípravy: Ingredience (kromě műsli a sušeného ovoce) vložíme v uvedeném pořadí do pekárny a zapneme program SWEET, velikost bochníku malá, barva kůrky světlá. Po zvukovém signálu přidáme műsli a ovoce. Müsli nemusí být jen čokoládové. Ovocná varianta vytvoří v chlebu krásný barevný efekt. Po upečení vyklopíme z nádoby a necháme v utěrce na mřížce vychladnout.
Výsledek - vynikající nadýchaný chlebík; další z těch, které si vyžadují hlavně děti.

Domácí chléb

Ingredience: 1 kg hladke mouky, 40 g droždí, 1 láhev piva 10%, 1 lžice soli, 1 lžíce kmínu, 1 lžíce drceného kmínu, 1 lžička cukru, 1 dcl vlažné vody, hladká mouka na posypání chleba

Postup přípravy: Z droždí, cukru, trošky mouky a vody uděláme kvásek a necháme vzejít. Pak z udaných ingrediencí uděláme těsto, které necháme 1-1,5 hodiny kynout na teplém místě. Z těsta uděláme dva bochníky, které necháme ještě 30 minut odpočinout. Na nízký plech dáme asi 1 cm vrstvu mouky na který dáme bochníčky. Pečeme ve vyhřáté troubě na plný výkon 1 hodinu. Chléb vyndáme, zabalíme do čistého platýnka a dáme na 5 hod do peřin. Zde chleb krásně změkne.
Upozornění: přesně dodržet nmožství tekutin a chléb se po vyndání z trouby nepotírá vodou.


Domácí chléb II.

Ingredience: 1 kg hladké mouky, 3 lžíce octa, 3 lžičky soli, 3 lžičky kmínu, 50 g kvasnic, 6 dcl vody

Postup přípravy: Do mísy prosijeme mouku, přidáme sůl, kmín a vše důkladně promícháme. V trošce vlažné vody odebrané z 6 dcl rozmícháme kvasnice. Do zbytku vody dáme ocet, vlijeme do mouky, zamícháme a přidáme kvasnice. Zpracujeme rukou, dáme do hrnce, zakryjeme utěrkou a necháme na teplém místě kynout 20 minut. Pak jemně promícháme a necháme kynout ještě 45 minut. Plech vyložíme alobalem a posypeme hladkou moukou. Utvoříme šišky, které dáme na plech ještě 15 minut kynout. Potřeme bílkem a obrácenou vařečkou uděláme na povrchu bochníku 6 dírek 2 cm hlubokých. Do předehřáté trouby vložíme na 15 minut a pečeme na maximu. Pak stáhneme na minimum a pečeme asi 45 minut. Upečený chléb potřeme studenou vodou.


Domácí chléb III.

Ingredience: 400 g hladké mouky, 350 g polohrubé mouky, 40 g droždí, 500 ml vlažné vody, 2 lžička cukru, 2 lžičky soli, 2 lžičky mletého kmínu, špetka mletého pepře, 2 lžička majoránky, 1 lžíce octa

Postup přípravy: Z droždí, cukru a vody si připravíme kvásek. Mouku, sůl, kmín, pepř a majoránku v misce důkladně promícháme (alespoň 1 minutu). Potom vlejeme kvásek a ocet. Vařečkou vymícháme nelepivé těsto, které řádně rukou promísíme. Necháme vykynout, až dokud nemá dvojnásobný objem, dáme do dortové formy, necháme ještě 30 minut nakynout, vrch těsta potřeme studenou vodou, dáme do vyhřáté trouby. Pečeme v elektrické troubě, prvních 20 minut na 220 °C, potom snížíme teplotu na 200 °C a pečeme ještě 20 minut.

Bramborový chleba

Ingredience: 1 3/4 kg hladké mouky, 1 3/4 kg brambor, 100 g droždí, sůl, kmín (půl hrstě), 1/2 l vody hladká mouka na kvásek (asi 1/4 kg)

Postup přípravy: Zaděláme kvásek z mouky, droždí a asi 2dcl vody a kmínu. Do mouky dáme sůl, nastrouhané den předem uvařené brambory, kvásek, vodu a zaděláme těsto, které necháme kynout. Vyválíme bochník nebo šišku a přendáme na plech vymazaný sádlem. Necháme ještě chvíli kynout. Pečeme asi 1 a půl hodiny při střední teplotě a v průběhu pečení potíráme vodou, aby vznikla pěkná kůrka.
Výborný chleba, který je pěkně těžký a nedusivý.

Domácí vícezrnný chléb

Ingredience: 350 g pšeničné mouky chlebové hladké, 150 g žitné mouky tmavé (chlebové), 375 ml teplé vody, 1 lžíce soli, 1 lžíce octa, 2 lžíce olivového oleje, 2 lžička sušeného droždí, 1 lžička cukru, 2 lžíce chlebového kvásku, 20 g slunečnicových semínek, 20 g ječmenných vloček, 20 g lněných semínek, 20 g pšeničných klíčků, 1 lžíce drceného kmínu

Postup přípravy: Vypracujeme těsto, necháme kynout cca 20 minut, pak znovu pořádně prohněteme. Dáme do máslem vymazané formy (třeba chlebíčková). Mikrotenový pytlík potřeme (vnitřní horní stranu) máslem a formu do něj vložíme a necháme cca 1 hod. kynout.
Troubu předehřejeme na 180 °C a 7 minut před pečením vložíme dolů pod rošt kastrůlek s horkou vodou, aby byla v troubě pára. Sundáme pytlík a formu vložíme do trouby a pečeme 45 minut. Po 12-ti minutách přikryjeme pečícím papírem, aby se upekl do zlatova a vrch se nespálil. Chléb vyndáme na mřížku vychladnout.

Grahamový chléb

Ingredience: 500 g celozrnné mouky (pšenice, žito, špalda), 30 g kvasnic, 500 ml mléka nebo vody (lepší je mléko), špetka soli, 1 lžička cukru

Postup přípravy: Mouku nasypeme do mísy a uděláme důlek. Do důlku přidáme mléko (vodu) a lžičku cukru. Řádně promícháme a necháme 30 minut kynout. Přidáme sůl, vypracujeme těsto a opět necháme 30 minut kynout. Poté těsto přendáme na pracovní desku stolu a vytvoříme z něj bochánky, které můžeme posypat kminem, ovesnými vločkami, mákem či sezamovými semínky. Bochánky přendáme na plech a necháme 20 minut kynout. Pečeme při středně teplé troubě (jako zábrana zbytečnemu vysušení chleba je dobré při pečení vložit do trouby nádobku z vodou). Před dopečení chléb potřeme vodou (kůrka bude měkčí).

Pivní chléb

Ingredience: 1 kg hladké mouky, kostička droždí, 1 pivo, 2 lžičky soli, 1,5 dcl vody, lžička kmínu, 1/2 lžičky anýzu a 1/2 lžičky fenyklu

Postup přípravy: Ve vodě rozpustíme droždí, zaděláme těsto. Po vykynutí na vále vypracujeme šišku nebo bochník a přeneseme na moukou vysypaný plech (nasucho, nemastíme plech). Necháme ještě kynou alespoň 20 minut. Nůžkami uděláme na prostředku křížek, jako když pečeme mazance. Na plech dáme plecháček s vodou. Během pečení alespoň 3x potřeme vodu. Pečeme asi hodinu. Nejprve na 200 °C, potom asi na 180 °C.
Tento chléb je moc dobrý a u nás doma velice oblíbený.

Chléb bílý a jednoduchý

Ingredience: 500 g hladké bílé mouky typu 00 + trochu na pomoučnění, 2 lžičky soli, 7 g sušeného droždí, 3 lžíce olivového oleje (kdo chce, může přidat kmín)

Postup přípravy: Ve velké míse smíchejte mouku, sůl a droždí. Doprostřed udělejte důlek, vlijte do něj olej a 300 ml vody. Důkladně promíchejte, bude-li těsto tuhé, přidejte dvě nebo tři lžíce vody. Těsto položte na pomoučněnou plochu a hněťte. Až bude sametově hladké, uložte ho do lehce vymaštěné mísy a nechte kynout zhruba hodinu nebo přes noc, ale v chladničce. Plech vyložte pečicím papírem. Těsto odražte, uválejte z něj kouli a nechte ji na plechu ještě hodinu dokynout, aby zdvojnásobila objem. Předehřejte troubu na 220 °C, horkovzdušnou na 200 °C. Bochník pomoučněte a křížem nařízněte. Pečte do zlatohněda, 25-30 minut. Upečený bochník by měl znít na poklep dutě. Nechte ho zchladnout na mřížce.

Žitný chléb

Ingredience: 400 g celožitné tlučové mouky, 250 ml mléka, 1 kypřící prášek, 40 g másla, špetka soli, kmín, fenykl

Postup přípravy: Mouku smícháme s kypřícím práškem, špetkou soli, tlučeným kmínem a fenyklem. Mlékem a rozehřátým máslem zpracujeme v těsto, které pečeme v malých, vymaštěných tvořítkách nebo klademe lžicí malé bocháneky na máslem nebo olejem pomazaný plech. Pečeme v troubě 20-25 minut. Můžeme péci v chlebové nebo sucharové formě.

Žitný chléb II.

Ingredience: 250 g celozrné žitné mouky, 150 g hladké bílé pšeničné mouky, 150 g celozrné pšeničné mouky, 300 ml vlažné vody, 40 g čerstvého droždí, 1 lžíce soli, 2 lžíce octa

Postup přípravy: Všechny tři druhy mouky promícháme v míse a uprostřed vytvoříme důlek, do kterého vložíme droždí a 100 ml vlažné vody. Droždí s vodou zamícháme a necháme kynout 5 minut. Potom přidáme zbytek vody, ocet a sůl. Vypracujeme těsto a necháme 1 hodinu kynout. Na pomoučeném vále těsto ještě jednou prohněteme. vyformujeme bochník chleba a necháme kynout 15 minut. Položíme na plech a povrch potřeme slanou vodou. Vložíme do trouby spolu s nádobou s vodou. Pečeme 15 minut při 250 °C. Když chléb začne tmavnout, zmírníme teplotu na 150 °C a dopékáme 40 minut. Po vyjmutí z trouby potřeme chléb vodou.