Jahody

JOGURTOVÝ POHÁR S JAHODAMI


450 g jahod
10 g želatiny
250 ml bílého jogurtu
1 vanilkový cukr

50 g cukru krupice

Želatinu přelijeme 30 ml horké vody a za stálého míchání ji necháme rozpustit a zchladnout. Jahody omyjeme. Dvě třetiny jahod nakrájíme na kousky a rozdělíme do pohárů.
Jogurt promícháme s vlažnou želatinou, vanilkovým cukrem a curkem krupice. Směsí přelijeme nakrájené jahody v pohárech. Zbylými jahodami ozdobíme poháry. Podáváme vychlazené.

OPILÝ JAHODOVÝ POHÁR S TVAROHEM
500 g jahod
1 pomeranč
4 lžíce vodky
3 lžíce moučkového cukru

150 g smetany ke šlehání
1 vanilkový cukr
200 g měkkého tvarohu
5 lžic mléka

Jahody očistíme, omyjeme a necháme okapat. Z pomerače vymačkáme šťávu, smícháme ji s vodkou a moučkovým cukrem. Přelijeme přes pokrájené jahody a na 1 hodinu uložíme do chladničky.
Smetanu osladíme vanilkovým cukrem a ušleháme. Do tvarohu rozetřeme mléko a lehce vmícháme do šlehačky.
Ovoce vyrovnáme do pohárových sklenic, zalijeme šťávou a na ně dáme tvaroh. Ozdobíme celými jahodami.

PESTRÝ POHÁR S JAHODAMI


500 g tvarohu
100 ml smetany
40 g moučkového cukru
1 lžíce citrónové šťávy

1 lžíce kakaa
1 lžíce jahodového džemu
jahody
Tvaroh našleháme se smetanou a cukrem a rozdělíme na třetiny. Jeden díl ochutíme citrónovou šťávou, druhý díl kakaem a třetí díl jahodovým džemem.
Jahody očistíme a nakrájíme na plátky.
Do čtyř pohárů rozdělíme tvaroh s citrónem, poklademe plátky jahod, přidáme tvaroh s kakaem, opět poklademe plátky jahod a nakonec rozdělíme tvaroh s džemem.
Poháry ozdobíme jahodami a dáme na půl hodiny do chladničky.

KOLÁČ S JAHODAMI


125 g másla
4 vejce
140 g cukru krupice
200 g polohrubé mouky

2 lžičky prášku do pečiva
100 ml mléka
jahody
Změklé máslo, žloutky, polovinu cukru a špetku soli utřeme do pěny. Vmícháme mouku s práškem do pečiva a mléko. Z bílků a zbylého cukru ušleháme tuhý sníh, který vmícháme do směsi.
Polovinu těsta rozetřeme na plech vymazaný máslem a vysypaný hrubou moukou. Poklademe očištěnými jahodami, na které rozetřeme zbytek těsta. Upečeme ve středně vyhřáté troubě.
JAHODOVÝ KOLÁČ S PIŠKOTOVOU PEŘINOU


300 g hladké mouky
150 g másla
3 lžíce mléka
50 g moučkového cukru
citrónová kůra
piškotové těsto
3 vejce
60 g polohrubé mouky
60 g cukru krupice
jahody
Z mouky, másla, mléka, cukru a citrónové kůry vypracujeme těsto, které necháme v chladničce nejméně hodinu odpočinout.
Těsto rozválíme do koláčové formy a pečeme 10 až 15 minut ve středně vyhřáté troubě.
Potom na koláč rozložíme očištěné jahody, které zalijeme piškotovým těstem a dopečeme.
Piškotové těsto: Žloutky ušleháme s cukrem do pěny, vmícháme mouku a sníh z bílků.
TVAROHOVÝ KOLÁČ S JAHODAMI


500 g jahod
250 g polohrubé mouky
125 g tuku hery
50g moučkového cukru
1 žloutek
1 sáček červené dortové želatiny

tvarohová náplň

250g měkkého tvarohu
50g pískového cukru
1 vanilkový cukr
1 pudinkový prášek s vanilkovou příchutí
3 vajec
citrónová kůra



Z prosáté mouky, změklé hery, cukru a žloutku vypracujeme těsto, které vyválíme na plát a vložíme ho do tukem vymazané formy. Dno těsta na několika místech propíchneme vidličkou a formu vložíme do předehřáté trouby. Pečeme asi 10 minut.
Na částečně upečené těsto rozetřeme tvarohovou náplň a zvolna upečeme dorůžova. Upečený koláč necháme vychladnout a pak jej poklademe půlkami jahod. Želatinu připravíme podle návodu na obalu a nalijeme ji na jahody. Necháme ji ztuhnout a koláč nakrájíme na porce.
Tvarohová náplň: Tvaroh, pískový a vanilkový cukr, pudinkový prášek, vejce a nastrouhanou kůru z dobře omytého citrónu, umícháme dohladka.
JAHODOVÉ ŘEZY


3 vejce
3 lžíce horké vody
60 g cukru krupice
60 g polohrubé mouky

1/2 lžičky prášku do pečiva
500 g jahod
1 kg tvarohu
300 ml mléka
40 g moučkového cukru
30 g práškové želatiny
jahodový džem
Žloutky ušleháme s vodou a cukrem do pěny, vmícháme mouku s práškem do pečiva a sníh z bílků. Těsto nalijeme na plech vyložený pečícím papírem a upečeme. Po upečení papír odstraníme a korpus vrátíme zpět na plech.
Do hrnku dáme 4 lžíce vody, přidáme želatinu a necháme ji nabobtnat. Potom ji dáme do poloviny mléka a na mírném ohni zahřejeme, až se rozpustí. Tvaroh rozmixujeme s moučkovým cukrem a druhou polovinou mléka, vmícháme mléko s želetinou.
Korpus potřeme jahodovým džemem a polovinou tvarohové směsi. Poklademe půlkami jahod a překryjeme zbylou tvarohovou směsí. Necháme v chladu ztuhnout.
Ozdobíme zbylými jahodami.



KŘEHKÝ JAHODOVÝ KOLÁČ


300 g hladké mouky
špetka soli
80 g moučkového cukru
1 lžíce strouhané citrónové kůry
150 másla
2 žloutky
3 lžíce smetany
jahody

piškotové těsto

3 vejce
70 g moučkového cukru
70 g polohrubé

Z mouky, špetky soli, citrónové kůry, másla a smetany vypracujeme těsto, které necháme nejméně hodinu odležet v chladničce. Potom ho vyválíme, dáme na plech slabě vymazaný máslem a pečeme 10 minut.
Plech vyjmeme z trouby, na těsto rozložíme omyté jahody, zalijeme piškotovým těstem a v rozehřáté troubě dopečeme.

Piškotové těsto: Žloutky s cukrem vyšleháme do pěny, přidáme ušlehaný sníh z bílků a mouku. Zlehka promícháme.
GRATINOVANÉ JAHODY

500 g jahod
125 ml smetany na šlehání
250 g měkkého tvarohu
2 žloutky
50 g moučkového cukru
1 vanilkový cukr
Jahody očistíme a rozpůlíme. Tvaroh smícháme se žloutky, moučkovým cukrem a vanilkovým cukrem. Smetanu ušleháme a přidáme k tvarohovému krému.
Jahody rozložíme do zapékací misky a pokryjeme je tvarohovým krémem. V předehřáté troubě asi 20 minut zapékáme.

RYCHLÝ JAHODOVÝ DEZERT


500 g jahod
250 g polotučného tvarohu
250 ml šlehačky
2 lžíce cukru
piškoty
rum nebo jahodová šťáva
Jahody omyjeme a necháme okapat. Dvě třetiny jahod rozmačkáme a utřeme dohladka s tvarohem a cukrem. Do směsi vmícháme ušlehanou šlehačku.
Do misek dáme piškoty, pokapeme je rumem nebo jahodovou šťávou, na ně rozdělíme jahodovou směs a ozdobíme zbylými jahodami.
Necháme vychladit.
JAHODOVÝ DORT SE ŠLEHAČKOU

4 vejce
2 žloutky
100 g cukru krupice
140 g hladké mouky
3 lžíce horké vody
jahodová marmeláda a celé jahody na ozdobení
náplň
500 ml smetany ke šlehání
150 g jahod
2 ztužovače šlehačky
1 vanilkový cukr
Žloutky ušleháme s polovinou dávky cukru. Postupně přidáme horkou vodu a ušleháme na hustou pěnu. Z bílků a zbylého cukru ušleháme tuhý sníh, který střídavě s hladkou moukou vmícháme do žloutkové pěny. Směs nalijeme do dortové formy vymazamé máslem a vysypané hrubou moukou a upečeme.
Po vychladnutí korpus rozřízneme na tři kola. Každé kolo potřeme jahodovou marmeládou a šlehačkovou náplní. Kola složme na sebe. Povrch a strany dortu potřeme zbylou šlehačkou a ozdobíme jahodami.

Náplň:
Smetanu ke šlehání ušleháme se ztužovači a vanilkovým cukrem. Vmícháme nadrobno nakrájené jahody.
JAHODOVÝ KOLÁČ
3 vejce
80 g cukru krupice
100 g hladké mouky
100 g hladké mouky
jahodový džem
300 g jahod
250 ml smetany ke šlehání
krém
300 ml mléka
1 pudink s jahodovou příchutí
50 g moučkového cukru
2 lžíce rumu
Z bílků a cukru ušleháme tuhý sníh. Do sněhu zlehka vmícháme žloutky a prosátou mouku. Testo nalijeme do koláčové formy vymazané máslem a vysypané hrubou moukou. Upečeme v mírně vyhřáté troubě.
Vychladlý koláč potřeme džemem a poklademe 200 g jahod. Zalijeme je vlažným krémem a necháme v chladničce ztuhnout.
Před podáváním koláč ozdobéme ušlehanou smetanou a zbylými jahodami.
Krém: V mléce rozmícháme pudink a žloutek aza stálého míchání uvaříme hustý krém. Potom do něj vmícháme cukr a když trochu vychladne, tak přidáme rum.
TVAROHOVÉ KNEDLÍČKY S JAHODAMI
500 g tvarohu
150 g polohrubé mouky
2 vejce
sůl
jahody
moučkový cukr
smetana ke šlehání
Z mouky, vajec, tvarohu a špetky soli vypracujeme těsto. Z těsta uděláme malé knedlíčky, které dáme do mírně osolené vařící vody. Promícháme, aby se nepřichytily ke dnu a vaříme asi 5 minut.
Uvařené knedlíčky vyjmeme, necháme okapat, propíchneme vidličkou, rozdělíme na talíře a poklademe mírně rozmačkanými jahodami. Pocukrujeme a ozdobíme ušlehanou smetanou.
JAHODY S CITRÓNOVOU ŠLEHAČKOU


400 g jahod
150 ml smetany ke šlehání
1/2 vanilkového cukru
2 lžíce citrónové šťávy
1 lžíce rumu
moučkový cukr
Očištěné jahody rozdělíme do 4 misek, posypeme je moučkovým cukrem a necháme půl hodiny odležet.
Citrónovou šťávu, rum a vanilkový cukr rozmícháme v misce, až se cukr rozpustí. Přidáme vychlazenou smetanu a ušleháme do pěny. Citrónovou šlehačku rozdělíme na jahody a podáváme.
JAHODY S ČOKOLÁDOVOU OMÁČKOU
400 g jahod
4 lžíce griotky
pražené lískové oříšky
Jahody očistíme, rozdělíme je do 4 misek a zalijeme griotkou a dáme na hodinu odležet do chladničky.
Před podáváním přelijeme vychlazenou čokoládovou omáčkou, posypeme sekanými praženými oříšky a podáváme.

čokoládová omáčka
250 ml mléka
vanilkový cukr
1 lžička solamylu
1 žloutek
30 g čokolády na vaření
V mléce rozmícháme vanilkový cukr, solamyl a na kousky nalámanou čokoládu. Mícháme na mírném ohni, až smes trochu zhoustne. Žloutek rozmícháme ve lžící mléka a za stálého míchání vlijeme do čokoládové omáčky. Prohřejeme, ale nevaříme.
Hotovou omáčku necháme vychladit.

JAHODOVÝ KOKTEJL SE SMETANOU


200 g jahod
150 ml smetany
50 ml mléka
1 lžíce moučkového cukru
Jahody rozmixujeme s vychlazenou smetanou, mlékam a cukrem.
JAHODY VE SNĚHU


400 g jahod
4 lžíce moučkového cukru
80 g piškotů
máslo
2 bílky
citrónová šťáva
Polovinu jahod rozmixujeme se dvěma lžícemi cukru.
Piškoty rozdělíme do 4 malých zapékacích misek vymazaných máslem. Pokapeme je rozmixovanými jahodami, necháme 5 minut odležet, aby se jahodová šťáva vsákla do piškotů.
Poklademe zbývajícími jahodami a pokryjeme sněhem ušlehaným z bílků, zbylého cukru a pár kapek citrónové šťávy.
Zapečeme ve vyhřáté troubě, až sníh na povrchu zrůžoví. Ihned podáváme.
JAHODOVÝ SALÁT S VAJEČNÝM KOŇAKEM

150 g jahod
1/2 lžíce moučkového cukru
1 lžíce vaječného koňaku
10 g čokolády

Jahody nakrájíme na plátky, dáme do misky, posypeme moučkovým cukrem a necháme v chladu hodinu odležet.
Potom je přelijeme vaječným koňakem, posypeme strouhanou čokoládou a podáváme.

JAHODOVÉ TIRAMISU


200 g piškotů
3 dl kávy
1 lžíce tuzemáku
60g cukru

4 dl šlehačky
200 g tvarohu
250 g jahod


Piškoty rozdrtíme na menší kousky, dáme do misky a zalijeme je kávou a rumem. Přidáme na kousky nakrájené jahody a promícháme.
Tvaroh smícháme s ušlehanou smetanou a cukrem. Do dortové formy dáme vrstvu piškotů s jahodami, vrstvu šlehačkové směsi, zbytek piškotů s jahodami a nakonec druhou polovinu šlehačkové směsi.
Dáme do chladničky odležet. Před podáváním můžeme ozdobit celými jahodami.
JAHODOVÝ KOKTEJL S JOGURTEM


70 g bílého jogurtu
125 g jahod
200 ml mléka



Jogurt, jahody a mléko rozmixujeme. Podle chuti osladíme cukrem.