Omáčky

Omáčky
OMÁČKY


Bylinková omáčka

Potraviny: Petrželka, jogurt, sůl, hořčice, cukr, pepř.


Postup:
Na velmi jemno nasekáme 1 svazek kadeřavé petrželky. Smícháme ji se 100g jogurtu a 1 lžící plnotučné hořčice. Omáčku dochutíme solí, pepřem a špetičkou cukru.

Domácí omáčka na špagety

Potraviny:
1,5 kg rajčat, 0,5 kg paprik (i pálivých), 8 stroužků česneku, 3 velké cibule, 5 zrnek nového koření, 1 lžička pepře, 1 bobkový list, 1 lžička soli, 2-4 lžíce cukru, 3 lžíce octa

Postup:
Zeleninu, česnek a cibuli pokrájíme nadrobno, koření rozdrtíme, vše dáme do kastrolu, přivedeme k varu a vaříme do zhoustnutí. Pak přidáme sůl, podle chuti cukr a ocet, krátce povaříme, naplníme do menších skleniček (0,25 l) a při teplotě 85 stupňů sterilujeme 20 minut.

Hrušková omáčka

Potraviny: Hruškový džus, ocet, zeleninový vývar, ořechový olej, sůl, pepř, sekané ořechy a bylinky.

Postup:
Promícháme 2 lžíce hruškového džusu se 3 lžícemi octa, 100ml zeleninového vývaru, 1 lžíci ořechového oleje, solí a pepřem. Přidáme hrstku sekaných ořechů a bylinek.

Italský dresink

Potraviny: Zakysaná smetana, olivový olej, balsamico ocet, bazalka, česnek, pepř a sůl.

Postup:
Smícháme 100g zakysané smetany s 1 lžící olivového oleje, 2 lžícemi balsamico octa. Přidáme hrstku nasekané bazalky a 1 utřený česnek. Dochutíme solí a pepřem.

Koprová omáčka

Potraviny:
0,75 l mléka, žloutek, 2 lžíce nasekaného kopru, 1 lžíce mouky, 1 lžíce másla, citrón a cukr na dochucení

Postup:
Na rozpuštěné máslo nasypeme mouku a zpěníme ji, až zbělá. Potom ji po částech rozvaříme v mléce a necháme 10 - 15 minut povařit. V trošce studeného mléka rozkvedláme žloutek a nalijeme do hotové omáčky, aby se nesrazily (nevařit). Omytý a nasekaný kopr přidáme do hotové omáčky. Podle chuti okyselíme a přisladíme.

Omáčka s nivou a česnekem

Potraviny:
Smetana, niva, česnek, sůl

Postup:
Smetanu dáme vařit. Přidáme nastrouhanou nivu a spolu krátce povaříme. Nakonec přidáme česnek a podle chuti osolíme. Podáváme čerstvé nejlépe ještě teplé, ale může být i studené.

Omáčka hořčicová

Potraviny:
majolka, bílý jogurt, cukr, sůl, plnotučná hořčice

Postup:
2/3 majolky, 1/3 bílého jogurtu - přesné množství neuvádím, záleží na tom, kolik potřebujete omáčky. Dobře rozmíchat, přidat špetku cukru a soli. Přidáme asi 1 lžíci hořčice.
Necháme do druhého dne v chladničce odležet. Druhého dne můžeme omáčku dochutit.

Omáčka šípková

Potraviny:
2 - 3 dkg sušených šípků, můžeme použít i šípkový protlak, 0,75 l masového nebo zeleninového vývaru, 4 polévkové lžíce červeného vína, 3 lžíce octa, citrónová kůra a šťávu, máslo, hladká mouka, cukr, 2 hřebíčky, kousek celé skořice, 6 zrnek pepře, 4 zrnka nového koření, sůl podle chuti

Postup:
Do hrnce dáme šípky, vývar, ocet, víno, koření, citrónovou kůru a citrónovou šťávu. Vaříme zakryté 45 - 60 min, dokud se šípky nerozvaří. Omáčku zahustíme jíškou připravenou z másla a hladké mouky a necháme ještě asi 20 min. povařit. Hotovou omáčku propasírujeme nebo rozmixujeme, dochutíme solí, cukrem a octem. Omáčku podáváme k masu /vhodné vepřové/. Omáčka je pikantní a velmi chutná!

Rajčatová omáčka

Potraviny:
pro 4 osoby: 600 g masitých rajčat, 1 cibule, 2 lžíce oleje, 1 stroužek česneku, koriandr, sůl, pepř

Postup:
Rajčata spaříme, oloupeme a nakrájíme. Cibuli nasekáme a zpěníme na oleji. Přimícháme prolisovaný česnek. Přidáme rajčata a zvolna vaříme 15 minut. Omáčku osolíme a opepříme a přimícháme najemno nasekaný koriandr.