Alkoholické

Vaječný koňak
******************
Potraviny:
6 žloutků, 20 dkg cukrové moučky, 1/4 l svařeného vychlazeného mléka, 1/2 l koňaku


Postup:
Žloutky a cukr třeme půl hodiny, pak pomalu vmícháme mléko a koňak.

Kávový likér
***************
Potraviny:
1/2 kg cukru, 1/2 l vody, 5 dkg mleté kávy, 2 dl vody, 1/2 l lihu


Postup:
Cukr svaříme s vodou, kávu spražíme s dvěma decilitry vory a přikrytou necháme vychladnout; potom ji přecedíme do studeného cukru a smícháme s lihem. Necháme asi týden v lahvi ustát a pak přefiltrujeme.

Višňovka
**********
Potraviny:
1 l lihu, 2 l višní, hrstka hrubě tlučených višňových pecek, 5 dkg kandované pomerančové kůry, 2 menší kousky skořice, 5 hřebíčků, 1/2 kg moučkového cukru


Postup:
Dáme do velké lahve od okurek, dobře zazátkujeme a necháme 4 týdny stát na slunci, potom přecedíme a slijeme do lahví.

Ananasový punč
********************
Potraviny:
Ananasový sirup, citrónová šťáva, šumivé víno (sekt), kousky ananasu, led

Postup:
Naplníme sklenici do poloviny ledem, vlijeme lžíci ananasového sirupu, stříkneme ananasovou šťávou, dolijeme sektem, zamícháme a ozdobíme drobnými kousky ananasu.

Ananasová bowle
********************
Potraviny:
Šťáva ze šesti pomerančů a šesti citrónů, 1 kg ananasu, 1 vinná sklenka rumu, bílé víno nebo šumivé víno (sekt).

Postup:
Šťáva z citrónů, pomerančů, ananasů (1kg) a rum se promíchá a nechá se v lednici zmrznout. To se vloží do bowle (třeba ovocného) a dolije se bílým vínem nebo sektem.

Grog
******
Potraviny:
Rum, cukr, vřelá voda

Postup:
Do skleniček dáme pískový cukr, nalijeme dle chuti rumu a dolijeme vařící vodou.

Vanilkový likér
*****************
Potraviny:
40 dkg cukru, 1 l vody, 2 lusky vanilky, 2 dl lihu nebo koňaku

Postup:
Cukr v vanilkou a vodou dobře povaříme, odstavíme a za ustavičného míchání vlijeme 2 dl lihu nebo koňaku.

Bezinkový likér
******************
Potraviny:
2 l bezinek, 1 kg cukru, 2 vanilkové cukry, 2 lžíce mleté zrnkové kávy, 1/2 l rumu

Postup:
2l čistých bezinek se svaří s 1l vody a scedí. Do šťávy se přidá se 1kg cukru a vaří se 5 min. Dále se přidají vanilkové cukry a vaří se 3 min. Dále 2 lžíce mleté zrnkové kávy a vaří se 2 min. Do vychladlého se přidá 0,5l rumu.
Malá rada: silnou kávu uvařit zvlášť a pak slít a přidat do šťávy. Jednodušší by to bylo s instantní kávou, ale chutnější je zrnková.

Hruškový likér
****************
Potraviny:
0,25 l hruškové šťávy připravenou ze zcela měkkých hrušek, 0,25 l vody, 350 g cukru, 0,3 l lihu, 2 cl vinného destilátu, 4 cl rumu

Postup:
0,25 litru hruškové šťávy smícháme s 0,25 litru vody a zahřejeme na 85 stupňů. Rychle ochladíme a přefiltrujeme. Přidáme 350 g cukru, 0,3 litr čistého lihu, 2 cl vinného destilátu a 4 cl rumu. Zamícháme, nalijeme do lahví, uzavřeme a uložíme.

Koktejl z černého piva
**************************
Potraviny:
na jednu sklenici: 100ml bílé hroznové šťávy, 1 lžička medu, troška vanilkového cukru, černé pivo

Postup:
Ve vysoké sklenici promícháme šťávu s medem a vanilkovým cukrem. Podle chuti doplníme černým pivem.

Pomeranče v rumu
**********************
Potraviny:
3 větší pomeranče, 1 citron, 150g pískového cukru, kousek celé skořice a vanilky, několik hřebíčků, badyán, 500ml bílého rumu

Postup:
Ovoce opláchneme, kousek pomerančové a citrónové kůry odkrojíme a důkladně omyjeme. Cukr zalijeme vodou, přidáme kůru, koření a svaříme na sirup. Dva pomeranče a citron vymačkáme. Ze zbylého oloupaného pomeranče vykrájíme výseče, zalijeme je sirupem, vymačkanou šťávou a rumem. Naplníme do vhodných lahviček a v chladnu a temnu necháme 2-3 týdny odležet.

Punč
******
Potraviny:
500ml červeného vína, 500ml pomerančového džusu, 1 čerstvý pomeranč, 4 hvězdičky badyánu, 2-3 celé skořice, cukr

Postup:
Víno svaříme společně s džusem a kořením, odstavíme a podle chuti přisladíme cukrem, doplníme plátky pomeranče s dobře omytou kůrou. Punč chutná ještě lépe, když džus nahradíme čerstvou pomerančovou šťávou.

Red kiss
***********
Potraviny:
2cl jamaica rumu, 2cl cherry brandy liquere, 4cl ananasového džusu, 10cl červeného sektu

Postup:
Rum, brandy a džus rozmixujeme důkladně s ledovou tříští. Nalijeme do vychlazené sklenice a dolijeme sektem.

Svařák
**********
Potraviny:
víno bez ohledu na barvu 1 l, 10 kostek cukru, celá skořice - 2 kousky, 4 kousky hřebíčku, citron

Postup:
Cukr karamelizujeme v kastrolku na sucho. Rozpuštěný a mírně zahnědlý zalijeme nejlépe teplými 2 deci vody. V roztoku asi 5 minut povaříme koření. Vlijeme víno. Jen ohřejeme. Nevařit! Do každé skleničky vkládáme plátek citronu.

Tequila Východ slunce
***************************
Potraviny:
1,5 dílu tequily, 6 dílů pomerančové šťávy, 0,5 dílu ovocného sirupu

Postup:
Tequilu smícháme s pomerančovou šťávou a nalijeme do sklenice. Pak pozvolna přidáváme sirup.

Trnkový likér
***************
Potraviny:
1kg trnek, 1l vodky, cukrový sirup z 500g cukru a 500ml vody, kousek skořice, 5 hřebíčků, půl lžičky muškátového oříšku

Postup:
Trnky rozmačkáme, dáme do skleněné láhve, zalijeme vodkou, přidáme koření a necháme asi 10 dní louhovat pod zátkou. Potom scedíme, přidáme vychladlý cukrový sirup, promícháme, necháme 1 den odstát a slijeme do lahví.