Řezy 2

Řezy 2
Pařížské kostky
*******************
Na těsto: 2 skleničky polohrubé mouky, 1 sklenička cukru, 1/2 skleničky oleje, 1 sklenička vlažného mléka, 2-3 lžíce kakaa, 1 prášek do pečiva, 3 celá vejce.
Na pařížský krém: 2 šlehačky na šlehání, 2 ledové kaštany.
Na posypání: 1 čokoláda MARGOT
Z ingrediencí na těsto vše elektrickým šlehačem vyšleháme a nalijeme na vymazaný a vysypaný pekáč. Upečeme jako piškot. Necháme vychladnout.
Den před pečením těchto řezů si svaříme na plotně šlehačky s tyčinkami ledových kaštanů, necháme vychladnout a dáme do lednice do druhého dne. Druhý den, jak si upečeme piškot a necháme ho vychladnout, tak si ty šlehačky vyšleháme do krému. Krém natřeme na vychladlý piškot a hustě postrouháme čokoládou margot.
Pokud dodržíte tři základní zásady, tak je pak už zcela nemožné, abyste nedosáhly kýženého výsledku krásného, hustého a hladkého krému, tj:
1. Mít opravdu ŠLEHAČKU NA ŠLEHÁNÍ, tj. 30 a více procent!
2. S kaštanama (nebo i s obyč.kakaem a cukrem) opravdu svařit - tj.probublat (někdo pouze nechal vzkypět a hned sundaval z plotny, to je špatně, MUSÍ SE VAŘIT!)
3. Nechat vychladit do druhého dne a pak vyšlehat hned od začátku na nejvyšší stupeň!

Řezy s nugátou náplní
**************************
5 vajec,15dkg polohrubé mouky,15dkg cukr krupice,4 šlehačky,3 ztužovače šlehačky,
2x bebe sušenky, 1 lžíce inst. kávy,Nuttela
Piškot:
Bílky šleháme, potom přidáme cukr a šleháme pak přidáme pomalu žloutky a mouku. Upečeme ve vyšším plechu a ještě horké potřeme Nuttelou.
Krém:
3 šlehačky,2 lžíce cukr krupice,3 ztužovače,1 lžíce instanční kávy. Vše ušleháme a potřeme buchtu. Na krém poklademe bebe sušenky.
Nakonec ušleháme poslední šlehačku s vanilkovým cukrem a potřeme bebe sušenky. Posypeme grankem a dáme ztuhnout do lednice.

Dvoubarevné tvarohové řezy
*******************************
8.6.2007 21:54 | Recepty
20dkg poloh.výb.mouky
10 dkg moučkového cukru
10dkg másla
1 vejce
2dkg kakaa
1/2 prášku do pečiva
2 lžíce studené vody
Mouku prosijeme do mísy s práškem do pečiva a kaaem.Přidáme cukr,změklé máslo a vejce rozšleháme s vodou.Vypracujeme tuhé těsto a necháme odpočinout.Připravíme světlé řídké těsto,prosijeme 20dkg poloh.výb.mouky s 1/2 prášku do pečiva a přidáme 15dkg moučkového cukru,1 sklenku oleje(2dl),2 vejce,5 lžic studené vody.Tmavé těsto vyválíme a položíme na vymazaný a moukou vysypaný malý plech.Potřeme tvarohovou nádivkou(75 dkg tvarohu,2 vejce,4 lžíce rumu,1 van.cukr,moučkový cukr dle chuti,citr.kůra) a rozetřeme opatrně světlé těsto.V předehřáté troubě pečeme pomaleji asi 40 minut.Dobrou chut!

Míša řezy
***********
6 vaje,6 lžic cukru moučka,2 lžíce oleje,6 lžic pol.mouky,3 lžíce kakaa,trochu prášku do pečiva,
Krém: 250g másla,200 g cukru moučka,2 měkké tvarohy utřeme krém
Polevu dělám z čokolády na vaření a 100 tuku (iva)

Maminčiny řezy
*******************
PIŠKOT : 4 vejce, 200g krup. cukru, 4 lžíce horké vody, 260g polohrubé mouky, 1 PDP KRÉM : smetana, bílý jogurt, vanilkový cukr POLEVA : vanilkový pudink, 1/2 l vody, 1dcl šťávy (sirupu) OVOCE
Piškot : žloutky + cukr + horká voda - třít do pěny. Pak přidáme mouku + PDP a nakonec sníh z bílků. Pečeme při 170°C, jestli je hotový zkouším špejlí.
Krém : smetanu vyšleháme, pak přidáme vanilkový cukr a bílý jogurt.
Poleva : příprava jako normální pudink
Vychladlý piškot potřeme krémem, poklademe ovocem a zalijeme polevou.

Listový pudinkový řez
**************************
Balíček listového těsta
1 tvaroh
1 litr mléka
2 vanilkové pudinky
moučkový cukr(podle chuti)
Listové těsto rozdělíme na poloviny a vyválíme na velikost plechu.Z mléka,vanilk. pudinků a cukru uvaříme pudink,do vychladlého zamícháme tvaroh a dobře rozmixujeme.Na plech položíme jeden díl těsta,potřeme krémem a přikryjeme druhým těstem.
V předehřáté troubě upečeme dozlatova.Necháme důkladně vychladnout,teprve potom krájíme na řezy.

Tvarohové řezy z dvojího těsta
***********************************
Ingredience na 1.těsto: 100g práškového cukru, 1 vejce, 3 lžíce vody, 300g polohrubé mouky, 1/2 balíčku prášku do pečiva, 2 lžíce kakaa, 100g másla nebo hery, rybízová zavařenina.
Ingredience na 2.těsto: 200g práškového cukru, 3 žloutky, 1/2 sklenky oleje, 5 lžic vody, 200g polohrubé mouky, 1/2 balíčku prášku do pečiva, sníh z bílků.
Náplň: 750g měkkého tvarohu, 250g krupicového cukru, 50g másla, 2 vejce, asi 1/2 l mléka (podle hustoty), rozinky.Vše třeme tak dlouho, dokud nám nevznikne jemný hladký krém.
Postup: Nejprve si připravíme první těsto. Cukr utřeme s vejcem, vmícháme teplou vodu, mouku smíchanou s práškem do pečiva, kakao a vychladlé rozpuštěné máslo. Zaděláme těsto, vyválíme, dáme na vymazaný a moukou vysypaný plech, potřeme rybízovou zavařeninou, tvarohovou náplní a navrch nalijeme druhé těsto, které si připravíme následujícím způsobem: práškový cukr utřeme se žloutky, zašleháme olej, vodu, mouku smíchanou s práškem do pečiva a nakonec sníh z bílků. Pečeme ve vyhřáté troubě.
Ovocné řezy
Ingredience: 6 vajec, 6 lžic práškového cukru, 3 lžíce oleje, 8 lžic polohrubé mouky, 1/2 balíčku prášku do pečiva, marmeláda, libovolný krém, 2 sáčky dortového želé.
Postup: Žloutky s cukrem ušleháme do pěny, vmícháme olej a střídavě přimícháme mouku s práškem do pečiva a tuhý sníh z bílků. Těsto rozetřeme na vymazaný a moukou vysypaný plech a v předehřáté troubě upečeme. Po vychladnutí moučník prořízneme, potřeme marmeládou a libovolným krémem a spojíme. Na povrch rozložíme ovoce a zalijeme dortovým želé, které připravíme podle návodu na obalu.

Mokré řezy
*************
Ingredience: 1 a 1/2 hrnku cukru krupice, 1 hrnek vody, 3 - 4 lžíce kakaa, 250g másla, 2 hrnky polohrubé mouky, 1 vanilkový cukr, 1 prášek do pečiva, 3 vejce, kokos
Postup: Cukr, vodu, kakao a máslo dáme do rendlíku a 5 minut vaříme. Pak odlijeme 3/4 hrnku, zbytek přelijeme do mísy, přidáme polohrubou mouku, vanilkový cukr, prášek do pečiva, vejce a vše řádně promícháme. Nalijeme na vymazaný a moukou vysypaný plech a dáme péct. Hotové, ještě teplé řezy polijeme zbytkem krému a posypeme strouhaným kokosem.
Mixovaný čokoládový moučník
Ingredience: 2 vejce, 100g práškového cukru, 50g rozměklého másla, 2-3 lžíce mléka, 50g kakaa, strouhaná kůra z 1 citrónu, 350g hrubé mouky, 1 prášek do pečiva.
Postup: Vejce s cukrem umixujeme do pěny, pak přidáme máslo, mléko a kakao. Dobře rozmixovanou směs vlijeme do mísy a vmícháme prosátou mouku smíchanou s práškem do pečiva a strouhanou citronovou kůrou. Pečeme ve vymazané a moukou vysypané formě asi 30 minut.

Kiwi řezy
**********
6 kiwi.
Piškot: 4 žloutky,250 g cukru,10 lžic vlažné vody,10 lžic oleje,1/2 prášku do pečiva,250 g hladké mouky,sníh ze čtyř bílků.
Krém: 1 šlehačka,1 bílý jogurt,vanilkový cukr.
Poleva:1/2 l vody,1 vanilkový pudink,1 dcl kiwi sirupu.
Žloutky utřeme s cukrem do pěny, vmícháme vlažnou vodu, olej, prášek do pečiva, hladkou mouku a nakonec sníh z bílků. Na vymaštěném a moukou vysypaném plechu těsto upečeme. Šlehačku ušleháme, vmícháme jogurt a vanilkový cukr. Krémem potřeme vychladlé těsto a dáme do lednice. Na polevu svaříme vodu s vanilkovým cukrem a sirupem. Vše mícháme do úplného vychladnutí. Těsto natřené krémem poklademe krájeným kiwi a přelijeme polevou. Necháme ztuhnout a podáváme.

Řezy s ovocem a tvarohem
*******************************
300g hladké mouky, 50g hrubé mouky, 120g cukru, 100g tuku, 3 dl mléka, 2 vejce, 1 bal. prášku do pečiva, 600g ovoce.
Teplé mléko, tuk, cukr a vejce dobře rozmícháme. Mezitím prosijeme do misky mouku a kypřící prášek, přidáme rozmíchané přísady a nalijeme na vymazaný pekáč. Zapečeme. Tvarohovou nádivku II. nalijeme na zapečené těsto, pokryjeme ovocem a dopečeme. Tato dávka je na dva pekáče.

Drobné řezy s tvarohovou náplní
*************************************
300 g hrubé mouky, 1 bal prášku do pečiva, 80 g moučkového cukru, 200 g másla nebo rostlinného tuku, 1 vejce Náplň: 4 žloutky, 100 g práškového cukru, 1 bal vanilkového cukru, 300 g tvarohu, 200 g uvařených strouhaných brambor Bílkový sníh: 4 bílky ušleháme v tuhý sníh a přidáme cukr. Nad parou šleháme dotuha.
V mouce rozmícháme prášek do pečiva a cukr. Přidáme máslo, vejce a uděláme těsto, které vyválené dáváme na vymaštěný plech. Nedopečené těsto vytáhneme, natřeme tvarohovou náplní a bílkovým sněhem. Dáme dopéct. Do remosky počítat polovinu dávek.

Žloutkové řezy
*****************
1 kg tuku, 1 kg cukru, 1 kg ořechů, 5 vajec, 15 dkg hrubé mouky, (kakao) Pěna: 5 žloutků, 1 vanilkový cukr, 25 dkg cukru
Z bílku uděláme sníh. Upečeme a ještě na horké nalijeme žloutkovou pěnu a dáme do vypnuté teplé trouby dosušit

Meruňkové řezy
******************
20 dkg tuku - Hera (máslo), 1 vejce, 20 dkg moučkového cukru, 2 lžíce kakaa, 40 dkg polohrubé mouky, 1 prášku do pečiva, 8 lžic vody
Nejprve utřeme tuk s vejcem a cukrem a potom přidáme ostatní. Na vymazaný a vysypaný vyšší plech rozmažeme tmavé těsto a poklademe tvarohovou nádivkou:2-3 kostky tučného tvarohu (á 250 dkg), cukr, vejce, vanilka, rozinky, příp. mléko. Poklademe kompotované okapané půlky meruněk. Vše zalijeme světlým těstem: ušlehat 3 vejce, 15 dkg moučkového cukru. Přidáme 1 - 1 sklenky oleje, 20 dkg polohrubé mouky s 1 prášku do pečiva. Pečeme 1 - 1 1 hodinu

Meruňkové řezy s kokosovou pěnou
******************************************
4 žloutky, 150 g másla, 100 g cukru, 1 vanilkový cukr, 400 g polohrubé mouky, 1/4 l mléka, 1 kypřící prášek do pečiva, 150 g moučkového cukru, 100 g strouhaného kokosu
Ručním šlehačem našleháme žloutky, máslo, cukr a vanilkový cukr. Přidáme polohrubou mouku, vlažné mléko a kypřící prášek do pečiva. Vyšleháme těsto, které rozetřeme na vymazaný plech. Poklademe meruňkami. Ušleháme bílky do tuha, přidáme moučkový cukr a kokos lehce vmícháme. Ušlehanou hmotu rozetřeme na ovoce. Pečeme v předehřáté troubě asi 30 minut při teplotě 180-200 °C. Po vychladnutí moučník nakrájíme na kostky.

Jablkové řezy
****************
60 dkg hladké mouky, 15 dkg moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, 1 vejce, 25 dkg másla (rostlinného tuku), 5 dkg mléka, 1 prášek do pečiva, trochu citrónové kůry
Suroviny zpracujeme v těsto. Rozdělíme na 2 stejné části. Vyválíme dva stejné pláty. Jeden plát přeneseme pomocí válečku na plech, posypeme nastrouhanými a ochucenými jablky a zakryjeme druhým plátem. Vršek potřeme žloutkem a dáve péci do trouby při 200 °C. Po vychladnutí můžeme vršek ozdobit tmavou a bílou čokoládovou polevou.

Kakaové řezy
****************
5 vajec, 20 dkg cukru, 15 dkg hrubé mouky z 1/2 citronu šťáva Krém: 25 dkg másla (tuku), 1 vanilkový puding uvařený bez cukru, 15 dkg moučkového cukru
Utřeme žloutky s cukrem do pěny, přidáme citrónovou šťávu a po částech mouku. Lehce vmícháme sníh z bílků. Vylijeme na vymazaný a vysypaný pech a pečeme ve vyhřáté troubě. Po vychladnutí placku překrojíme a jednu polovinu pokapeme kávovým extraktem, pomažeme krémem, přiložíme druhou polovinu placky a vršek ještě ozdobíme zbylým krémem. Krém připravíme, když máslo s cukrem utřeme do pěny a po částech přidáváme vychladlý puding. Dochutíme rozpustnou kávou.

Tvarohové řezy
*****************
300 g polohrubé mouky 1/2 prášku do pečiva, 120 g cukru, 250 g tuku, 4 žloutky, trochu mléka. Tvarohová náplň: 200 g cukru, 2 žloutky, 1 kg měkkého tvarohu, citrónová kůra, necelý litr mléka, 2 sáčky pudingového prášku s vanilkovou příchutí, 4 bílky, 50 g rozinek
Mouku, prášek cukr, změklý tuk a žloutky s trochou mléka zpracujeme na hladké, vláčné těsto. Necháme chvilku odpočinout a potom rozválíme těsto na plech s vyšším okrajem a dáme péci. Žloutky utřeme s cukrem promícháme s tvarohem, citr. kůrou, rozinkami a zředíme mlékem s pudingem. Z bílků ušleháme sníh a lehce vmícháme. Na těsto rozetřeme tvarohovou náplň a pečeme 50 až 60 minut. Vychladlý moučník krájíme na řezy.

Tvarohové řezy 2
********************
400g hladké mouky, 250g Hery, 150g práškového cukru, 1 vanilkový cukr, 1/2 prášku do pečiva, 1 žloutek, 4 lžíce kakaa.
Nádivka: 700 g tvarohu, 3 žloutky, 4 bílky, 200g práškového cukru, 1 vanilkový cukr, 1 lžička solamylu, strouhaná citrónová kůra.
Z přísad vypracujeme těsto a na půl hodiny dáme do lednice. Potom těsto rozdělíme na dvě části. Na vymaštěný plech nastrouháme na slzičkovém struhadle polovinu těsta, rozetřeme na něm nádivku a na ni nastrouháme druhou polovinu těsta. Upečeme v předehřáté troubě.
Nádivka: Žloutky, cukr, vanilkový cukr utřeme do pěny, přidáme tvaroh, solamyl a citrónovou kůru a nakonec zlehka zamícháme sníh z bílků.

Žloutkové řezy 2
*******************
4 vejce, 300g práškového cukru, 8 lžic vody, 100g mletých ořechů, 200g hrubé mouky, 1/4 balíčku prášku do pečiva.
Žloutky smícháme s cukrem, přidáme po lžících studenou vodu, mleté ořechy, mouku s práškem do pečiva a nakonec sníh z bílků. Těsto vylijeme na vymazaný a mouko vysypaný plech a upečeme.
Náplň: Ze 2 dl mléka, 30g hladké mouky a 5 žloutků uvaříme za stálého míchání hustou kaši. Pak utřeme 200g másla se 150g práškového cukru a 1/2 balíčku vanilkového cukru. Vše zamícháme do kaše, kterou dáme na upečené těsto a rovnoměrně u hladíme stěrkou. Z 5 bílků, 300g krupicového cukru a 1/2 balíčku vanilkového cukru ušleháme nad párou hustou kaši a natřeme na první náplň. Nakonec posypeme strouhanou čokoládou a necháme odležet. Až druhý den krájíme na čtverce nebo obdélníky.

Kokosové řezy
*****************
200g strouhaného kokosu, 125g vypraných spařených rozinek, 1 lžíce kakaa, 1 lžíce medu, 1 lžíce nasucho opražené sójové mouky, 3 lžíce upražených a umletých ovesných vloček, 1 bílek, špetka soli.
Vánoční pečivo - Strouhaný kokos a spařené rozinky umeleme na masovém mlýnku. Potom je povaříme s kakaem, špetkou soli a malým množstvím vody na hustou kaši. Přidáme med, sójovou mouku, ovesné vločky a vypracujeme těsto. Po vychladnutí hmoty zapracujeme i bílek. Pak na vále vypracujeme delší špalíčky, obalíme v kokosové moučce a necháme odležet a zatuhnout v chladničce. Špalíčky krájíme na plátky.

Jahodové řezy
*****************
Těsto: 6 vajec, 180g cukru, 180g polohrubé mouky, 50g másla, 20g kakaa, ztužený tuk a hrubá mouka na plech.
Krém: 250g másla, 200g moučkového cukru, 120g měkkého tvarohu, několik lžic mléka, jahody, strouhaná čokoláda.
Žloutky utřeme s půlkou cukru. Z bílků ušleháme tuhý sníh, do kterého postupně zašleháme zbylý cukr. Sníh promícháme se žloutky, opatrně vmícháme prosátou mouku a nakonec přikapáme rozpuštěné prochladlé máslo. Prosáté kakao promícháme s malým množstvím horké vody na kašičku a vmícháme do těsta. Těsto nalijeme na plech a upečeme ve středně vyhřáté troubě. Na krém ušleháme změklé máslo s cukrem, prolisovaným tvarohem a potřebným množstvím mléka. Hotovým krém natřeme na studený koláč, poklademe omytými a dobře osušenými jahodami a povrch posypeme strouhanou čokoládou. Necháme mírně vychladit a podáváme.

Jahodové řezy 2
*******************
2 bílky, 2 polévkové lžíce studené vody, 100 g pískového cukru, 2 žloutky, 40 g polohrubé mouky, 1/2 čajové lžičky prášku do pečiva, 500 g jahod, 1 kg měkkého tvarohu, 4 lžíce cukru, 40 g rozpuštěného másla, 30 g želatiny, 3 dl mléka
Bílky ušleháme s vodou do tuhého sněhu, přidáme ostatní suroviny a lehce smícháme dohromady. Těsto nalijeme do menšího pekáčku, který jsme vyložili pečícím papírem, a dáme do trouby. Zvolna upečenou a vychladlou placku uvolníme a vrátím ji zpět do pekáčku. Želatinu rozpustíme ve 4 lžících studené vody a necháme nabobtnat. Pak ji vmícháme do teplého mléka a dál mícháme, až se želatina rozpustí. Tvaroh rozmixujeme se zbylým mlékem, cukrem a nakonec se želatinou. Touto směsí částečně potřeme placku, rozložíme půlky jahod, které překryjeme zbytkem tvarohu a necháme ztuhnout v chladu. Před podáváním zdobíme jahodami.

Papouškové řezy
********************
30 dkg polohrubé mouky, 20 dkg cukru, 20 dkg Hery, 1 šlehačka, 1 prášek do pečiva, 1 vanilkový cukr, 5 vajec, 3 druhy pudinků
Poleva : 30 dkg cukru, 3 dkg lžíce horké vody, 3 lžíce rumu (možno koupit i hotovou citronovou polevu)
Utřeme Heru, cukr a vejce do husté pěny a postupně k nim přidáváme mouku prosetou s práškem do pečiva. Nakonec přidáme ušlehanou šlehačku. Těsto rozdělíme do tří misek. Do první dáme vanilkový pudink, do druhé jahodový pudink a do třetí kakaový pudink. Dobře promícháme. Na vymazaný a vysypaný vyšší plech, dáváme střídavě lžíci těsta ze všech misek . Upečené pokapeme rumem a polijeme citronovou polevou.

Oříškové řezy
****************
250 g hladké mouky, půl sáčku kypřícího prášku do perníku, 50 g moučkového cukru, 1 lžička skořice, na špičku nože zázvoru, 60 g tuku, 1 vejce, tuk na plech, 150 g oříšků (nejlépe lískových), asi 150 g čokoládové polevy
Mouku s kypřícím práškem prosejeme na vál, doprostřed dáme med a cukr s kořením, změklý překrájený tuk a vejce a zpracujeme těsto. Necháme je v chladu hodinu odležet. Oříšky v teplé troubě prohřejeme, v utěrce je promneme, slupky vyfoukáme a oříšky překrájíme na poloviny. Těsto rozválíme, nakrájíme je na obdélníčky asi 5 x 3 cm a přendáme je na tukem potřený plech. Na obdélníčky položíme asi šest půlek oříšků. Plech vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C a těsto upečeme. Ještě teplé pečivo sesuneme na podložku a po vychladnutí je polijeme polevou, necháme zaschnout. Pečivo uložíme v chladu.

Jogurtové řezy
*****************
2,5 dcl polohrubé mouky, 1/2 prášku do pečiva, 1 dcl pískového cukru, 2 vejce, 2 lžíce tuku, 4 lžíce mletých ořechů, 1 bílý jogurt.
V misce utřeme cukr s vejci, promísíme s rozehřátým tukem a ořechy. Střídavě přidáváme mouku a jogurt. Těsto rozetřeme do tukem vytřené a moukou vysypané formy a v předehřáté troubě upečeme. Prochladlé krájíme na řezy a pocukrujeme.

Královské banánové kostky
********************************
Těsto: 4 vejce, 120g moučkového cukru, 120g hladké mouky, ½ balení kypřícího prášku do pečiva. Náplň: 2 balení pudingu s vanilkovou příchutí, 600 ml mléka, 200g másla, 5 polévkových l.ic moučkového cukru. Na potřebí a obložení korpusu: 6 banánů, 100g meruňkové marmelády. Na zdobení: tmavá poleva.
Piškotové těsto: Oddělte bílky od žloutků. Z bílků ušlehejte sníh, postupně přidávejte cukr a šlehejte dotuha. Do tuhého sněhu zašlehejte žloutky a nakonec pomocí vařečky zlehka vmíchejte mouku s kypřícím práškem do pečiva. Těsto vylijte na plech vyložený papírem na pečení a dejte péci v předehřáté troubě na cca 20 minut při teplotě 170 stupňů (v horkovzdušné troubě při 150 stupních a v plynové troubě na stupni 2 a. 3). Náplň: Puding uvařte se dvěma polévkovými lžícemi cukru v mléce do hustého krému a za občasného míchání nechejte vychladnout. Máslo vmíchejte se 3 polévkovými lžícemi cukru do pěny. Postupně přidejte vychlazený pudingový krém a všechno dobře vyšlehejte. Po upečení piškotu z korpusu stáhněte pečící papír a nechejte vychladnout. Vychlazený piškot potřete marmeládou, na kterou naskládejte na kolečka nakrájené banány. Na ně opatrně naneste náplň a dobře uhlaďte. Nakonec přelijte náplň tmavou polevou připravenou podle návodu a uhlaďte. V ledničce nechejte ztuhnout a před servírováním nakrájejte na kostky.

Jahodové řezy 3
*******************
Těsto: 300g polohrubé mouky, 4 vejce, 7 lžic oleje, 10 lžic teplé vody, 240 g krupicového cukru, 1/2 prášku do pečiva, tuk a mouka na plech. Náplň: 6 lžic zavařeniny (směs rybíz - jahody). Pudinková poleva: 3 sáčky čokoládového pudinku, 6 lžic cukru, 1.5 litru mléka. Na ozdobení: 2 dcl smetany ke šlehání, 16 jahod, meduňka.
Žloutky utřete s cukrem a horkou vodou do pěny. Přidejte olej a dobře promíchejte. Prosejte mouku s práškem do pečiva a postupně ji vmíchávejte do žloutkové směsi. Troubu předehřejte na 180 stupňů. Z bílků ušlehejte tuhý sníh a opatrně vmíchejte do těsta. Hlubší plech vymastěte a vysypte moukou, vlijte těsto, uhlaďte jej stěrkou a dejte péci asi na 25 minut. Korpus nechejte vychladnout a potřete zavařeninou. Mezitím uvařte podle návodu na obalu pudinkovou polevu, kterou ihned nalijte na vrstvičku zavařeniny na korpusu a nechejte ztuhnout. Jahody a meduňku omyjte a nechejte okapat. Smetanu ušlehejte, nastříkejte na nakrájené čtvercové porce a ozdobte ji jahodou a meduňkou.

Řezy s jablky, ořechy a smetanou
****************************************
20 dkg polohrubé mouky, 20 dkg cukru krupice 4 vejce 1 dl mléka1 dl oleje 1 prášek do pečiva
Dále potřebujeme: 5 – 6 středních jablek , 15 dkg hrubě sekaných ořechů 2 vejce 1 smetana 10 dkg cukru krupice 1 vanilkový cukr
Žloutky utřeme s cukrem a olejem do pěny, pak přidáme mouku smíchanou s práškem do pečiva, mléko a nakonec lehce vmícháme sníh z bílků. Těsto nalijeme na vymazaný a vysypaný plech a poklademe ho po celé ploše nastrouhanými jablky, posypeme je hrubě sekanými ořechy a dáme péci asi na 20 – 25 minut do trouby. Mezitím utřeme 2 vejce s cukrem krupicí a vanilkovým cukrem do pěny a zašleháme smetanu. Touto směsí pak řezy zalijeme a cca ještě 15 minut dopečeme.

Podmáslové řezy
********************
2 sklenice podmáslí, 4 sklenice hladké mouky, 3 sklenice cukru, 2 lžičky sody, 1 Hera, 4 vejce, 4 lžíce kakaa. Na polevu: Pařížskou šlehačku.
Cukr, Heru, vejce a kakao třeme asi 10 minut Přidáme ostatní ingredience a zamícháme do těsta. Upečeme. Navrch po vychladnutí dáváme pařížskou šlehačku.

Limonádové řezy 3
**********************
Suroviny pro korpus:
40 Dkg polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 25 Dkg pískového cukru, 3 celá vejce, 10 lžic oleje, 1 limonáda (žlutá ).
Suroviny pro krém:
10 Dkg másla, 15 Dkg práškového cukru, 3 lžíce rumu, 3 lžíce kakaa.
Zpracování: Vše smícháme v míse Nalijeme na vymaštěný a moukou vysypaný plech . Pečeme cca 20 minut. Ještě teplé potřeme krémem.

Vanilkové řezy
*****************
Půl kila polohrubé mouky, 10 deka másla nebo Hery, 10 deka cukru, 3 celá vejce, 3 lžíce mléka a jeden prášek do pečiva. Všechny přísady dáte do mísy a zpracujete v hladké těsto. Na vále rozdělíte těsto napůl. Na plechy vyválíte z každé půlky placku a upečete. Krém: V litru mléka uvařte dva vanilkové pudingy a přidejte tři lžíce hrubé mouky. Do horkého krému vmíchejte: 10 deka cukru, 16 deka másla a 4 lžíce rumu. Horký krém nalijte na upečenou placku a druhou rychle přiklopte. Nakonec umíchejte šťávu z jednoho citronu a cukru. Nalijte ji na horní placku a rychle rozetřete, můžete přizdobit ještě čokoládou. Vanilkové řezy se krájí až druhý den.

Řezy babičky Albíny
************************
600 g hladké mouky, 200 g moučkového cukru, 200 g másla (nebo Hery), 2 celá vejce, 2 prášky do pečiva, 3/4 kg tvarohu, studené mléko, vanilkový cukr, 1 žloutek, rozinky, švestková povidla
Těsto vypracujeme na vále tak, aby bylo hladké. Rozdělíme na tři díly a postupně vyválíme. První plát namotáme na váleček a rozložíme je vymaštěný plech. Potřeme tvarohem smíchaným s cukrem, vanilkovým cukrem, žloutkem a rozinkami a zakryjeme druhým plátem těsta. Na ten rozetřeme švestková povidla a přikryjeme třetím dílem rozváleného těsta (můžeme udělat i mřížku). Pečeme zvolna ve středně vyhřáté troubě. Řezy krájíme druhý den, až se zaleží. Místo tvarohové náplně můžeme použít i podušená jablka.

Ananasové řezy
*******************
Ze sedmi bílků ušlehejte pevný sníh. Vmíchejte 18 dkg mletých ořechů a 18 dkg cukru. Tuto hmotu naneste na máslem vymazaný a moukou vysypaný plech. Ve vlažné troubě upečte, spíš usušte.
Pak si připravte krém: 20 dkg másla utřete se třemi žloutky, přidejte trošku cukru. Cukru nedávejte moc, protože do vzniklé pěny přidáte nadrobno nakrájený kompotovaný ananas. Usušené bílkové těsto překrojte na dva stejné díly.
Jednu část potřete krémem a tou druhou částí překryjte. Po vychlazení krájejte řezy teplým nožem.

Kiwi řezy 2
*************
Čtyři žloutky utřete s 25 dkg cukru do pěny. Potom vmícháte 10 lžic vlažné vody, 10 lžic oleje, půl prášku do pečiva, 25 dkg hladké mouky a nakonec sníh ze čtyř bílků.
Na vy-maštěném a moukou vysypaném plechu těsto upečete.
Krém si připravíte z jedné šlehačky, kterou ušleháte a zamícháte do ní jogurt a vanilkový cukr. Krémem potřete vychladlé těsto a dáte je na chladné místo nebo do lednice. Na polevu svaříte půl litru vody s jedním vanilkovým pudinkem a 1 dl kiwi šťávy (sirupu). Vše mícháte do úplného vychladnutí. Nakonec těsto natřené krémem pokladete nakrájenými kousky kiwi a přelijete vychladlou polevou. Když poleva ztuhne, tak už jen krájíte, mlsáte a chválíte.

Miniřezy Kofila
*****************
100 g čokoláda Kofila
120 g hladká mouka
2 větší vejce
1 kávová lžička kakaa
2 vanilkové cukry
3 polévkové lžíce (lehce vrchovaté) cukr krystal
1 prášku do pečiva
2 lžíce vaječného koňaku
1 žloutek
1 másla
40 g ztuženého tuku
Nejprve si připravíme korpus. 2 vejce, 1 vanilkový cukr a cukr krystal našleháme do pěny. Mezitím nastrouháme 3 čtverečky Kofily a smícháme je s hladkou moukou, práškem do pečiva a kakaem. Vzniklou směs opatrně vmícháme do našlehaných vajíček. Hmotu vykydneme (neteče, ale taky nedrží pohromadě) na plech vyložený pečícím papírem nebo alobalem a rozetřeme jako na roládu (tedy do rovnoměrné vrstvy o něco tenčí než půl centimetru). Pečeme prudce v předem rozehřáté troubě při 220°C maximálně 15 minut ale spíše méně. Z upečeného vlažného korpusu sloupneme papír a rozkrojíme jej na tři stejně široké pláty. Necháme zcela vychladnout.
Poté se vrhneme na krém. 1 žloutek, 1 vanilkový cukr a vaječný koňak mícháme, dokud se cukr zcela nerozpustí. Přidáme máslo a vyšleháme lehký krém, do kterého zašleháme tři nastrouhané čtverečky Kofily. Polovinou krému potřeme jeden plát, položíme na něj druhý, který potřeme zbytkem krému a překryjeme třetím plátem. Dáme ztuhnout do ledničky, ještě lépe do mrazáku, jen než uděláme polevu. Poleva je to nejjednodušší. Ve vodní lázni rozpustíme zbytek čokolády Kofila společně s 40 g ztuženého tuku. Vzniklou polevou polijeme řezy.

Tříbarevné řezy
******************
Spodní hnědé těsto:
300g hladká mouka
100g cukr moučka
100g máslo
1 vejce
1/2 prášku do pečiva
2 polévkové lžíce kakaa
5 polévkových lžic teplé vody
Tvarohová náplň:
2 vaničky šlehaného tvarohu
cukr dle chuti
polévková lžíce vanilkového pudinku
1 vejce
Vrchní světlé těsto:
200g cukr krystal
3 vejce
200g polohrubá mouka
1/2 prášku do pečiva
1/2 skleničky oleje
5 polévkových lžic teplé vody
Spodní hnědé těsto se zadělává stejně, jako obyčejné linecké. Prostě to na vále všechno promícháte a prohněte. Zadělané těsto rozválejte a vyložte jím stejnoměrně dno plechu.
Tvarohová náplň je také jednoduchá, jenom se smíchá a rovnoměrně rozetře po hnědém těstě (pozor, až těsně před nalitím vrchního těsta, ať se Vám spodek zbytečně nepromáčí :-)
Na vrchní těsto nejprve vyšlehejte vajíčka s cukrem a teprve potom opatrně vmíchejte zbylé přísady včetně vody. Směs nalijte na tvaroh a rozetřete dorovna.
Celou tu srandu pečte v troubě při cca 150-170 stupních minimálně třičtvrtě hodiny, aby se dobře propekl i spodek.

Margot řezy
**************
1 nastrouhaná čokoláda Margot
1 vanilkový cukr
1 prášek do pečiva
2 hrnky polohrubé mouky
1 hrnek cukru moučky
2 celá vejce
1 šlehačka
trochu mléka (max 1/4 l)
trochu oleje (ale obejde se to i bez něj)

Poleva:
100g moučkového cukru
100g másla
1 žloutek
2 lžíce rumu
Na těsto nemusíte nic složitě šlehat, prostě to vražte všechno do mísy a dobře promíchejte. Hotovou směs nalijte na dobře vymazaný plech a pečte při cca 170 stupních. Půlku polevy namažte na ještě teplý povrch, krásně (skoro ;-) se vsákne. Zbytek až po vyhladnutí.

Napoleonovy řezy
*********************
300 g zmrazeného listového těsta
Náplň:
1 puding s vanilkovou příchutí (Dr. Oetker),
400 ml mléka,
50 g cukru krupice,
1 vanilinový cukr (Dr.Oetker)
Na potření:
2 polévkové lžíce meruňkové marmelády,
1 polévková lžíce vody
Na polevu:
100 g cukru moučka,
1 lžíce vody
Listové těsto necháme při pokojové teplotě rozmrazit. Poté ho vyválíme tak, abychom měli 4 stejně velké díly, které se nám vejdou na plech. Na několika místech je propícháme vidličkou, vložíme do trouby a pečeme asi 10 - 12 minut při 200 - 220 stupních v el. troubě.
Upečené pláty necháme vychladnout.
Na náplň připravíme puding dle návodu na obalu - ale pouze ze 400 ml mléka a s vanilinovým cukrem.
Jeden plát listového těsta položíme na obdélníkový dortový podnos, potřeme jej 1/3 krému, položíme druhý plát, potřeme ho polovinou zbývajícího krému, položíme třetí plát, který potřeme zbytkem krému a položíme poslední plát. Mírně přitiskneme.
Na potření smícháme meruňkovou marmeládu s vodou a necháme v hrnci přejít varem. Směsí potřeme povrch koláče a necháme krátce zaschnout.
Z moučkového cukru a vody umícháme hustou polevu a potřeme ji povrch koláče.Polevu necháme ztuhnout.Pláty listového těsta necháme před pečením trochu odpočinout, lépe si pak udrží tvar.Chceme-li dosáhnout výraznější ovocné chuti, nahradíme při přípravě pudinku část mléka ovocnou šťávou.

Řezy čokoládové
********************
180 g hrubé mouky
180 g tuku, 180 g cukru
180 g čokolády nebo 5 lžic kakaa
5 vajec
Pleva: 400 g moučkového cukru
trochu horké vody
3 lžíce rumu nebo citronu
Tuk s cukrem a žloutky utřít, pak přidat mouku, čokoládu a sníh z bílků.

Řezy tvarohové křehké
**************************
200 g hladké mouky
100 g škrobu Solamyl
100 g másla
100 g cukru
1 prášku do pečiva
1 vejce
2 lžíce mléka
Náplň 500 g měkkého tvarohu
Citrónová kůra
80 g cukru
50 g hrozinek
2 žloutky
2 bílky ušlehat a dát navrch.
Přísady smíchat a těsto rozválet Naplnit náplní Potřít ušlehanými bílky.

Plněná piškotová roláda
****************************
250 g malin (i mražených) 3 vejce 1 žloutek 100 g cukru 1 sáček vanilkového cukru 90 g polohrubé mouky 1/2 lžičky prášku do pečiva 4 lístky bílé želatiny 1 kelímek plnotučného jogurtu kůru nastrouhanou z 1/2 citronu 75 ml smetany na šlehání 1 lžíci moučkového cukru citronovou meduňku pergamenový papír Tři bílky oddělíme od žloutků. Bílky a 1 lžíci vlažné vody ušleháme dotuha, přičemž přisypáváme 50 g cukru a vanilkový cukr. Pak postupně všleháme všechny čtyři žloutky. Mouku smícháme s práškem do pečiva, prosijeme na vaječnou pěnu a vmícháme. Plech vyložíme pergamenovým papírem, na něj dáme těsto a v předehřáté troubě (200 °C) pečeme asi 10 minut. Pak piškot překlopíme na vlhkou utěrku, posypanou 1 lžící cukru. Pergamen hned stáhneme. Pomocí utěrky piškot svineme a necháme zchladnout. Lístky bílé želatiny namočíme do studené vody. Několik malin si necháme na ozdobení, zbytek rozšleháme na pyré a přes síto propasírujeme. Vmícháme zbylý cukr, plnotučný jogurt a citronovou kůru. Želatinu důkladně vymačkáme a zatepla rozpustíme. Rozmícháme ji s troškou malinového krému, vmícháme do jeho zbytku a dáme na chvíli do chladničky. Ušleháme dotuha smetanu. Když začne chlazený krém houstnout, šlehačku do něho vmícháme. Piškot rozvineme, potřeme krémem a pomocí utěrky svineme. Pocukrujeme, rozkrájíme na kousky a dáme na mísu. Ozdobíme lístky meduňky a zbylými malinami.

Tvarohové řezy 2
********************
250 g hladké mouky 1/2 bal. kypřicího prášku 120 g másla 100 g moučkového cukru 1 bal. vanilkového cukru strouhaná kůra z 1/2 citronu 1 vejce
Náplň: 2 vejce 80 g cukru 60 g másla šťáva a kůra z 1/2 citronu 250 g tvarohu 125 g zakysané smetany 1/2 bal. vanilkového pudinku 30 g rozinek moučkový cukr
Mouku a kypřicí prášek prosejeme do mísy. Nadrobno nakrájíme vychlazené máslo. Přidáme moučkový a vanilkový cukr, citronovou kůru a vejce. Rychle vypracujeme hladké těsto. Zabalíme ho do fólie a chladíme 30 minut. Ze 2/3 těsta vyválíme na pomoučeném vále plát. Přeneseme ho na plech vyložený papírem na pečení, několikrát propíchneme vidličkou a předpečeme 10 minut v troubě předehřáté na 180 °C. Náplň:
Oddělíme žloutky od bílků. Z bílků ušleháme pevný sníh. Přitom přidáváme cukr. Ze žloutků, másla, citrónové šťávy a kůry třeme krém. Přimícháme tvaroh, zakysanou smetanu, pudinkový prášek a rozinky. Vmícháme sníh. Hmotu naneseme na předpečený plát. Ze zbývajícího křehkého těsta vyválíme na prst silné válečky a utvoříme z nich na koláči mřížku. Pečeme dalších 30 minut v troubě předehřáté na 180 °C. Vychladlý koláč pocukrujeme a nakrájíme. Koláč můžeme obměnit, když do tvarohu nadrobno nakrájíme čerstvé sezónní ovoce.

Vanilkové řezy 2.
*********************
Lískové těsto 2 hrnky mléka 1 hrnek cukru 3 žloutky 1 pudinkový prášek s vanilkovou příchutí 1/2 kostky másla citrónová poleva Lískové řezy rozdělíme na polovinu a z každé vyválíme obdélníkovou placku. Ty položíme na suché plechy a upečeme. Vychladlou plochu potřeme pudinkovou náplní, přikryjeme 2 plackou a opatrně nakrájíme.

Nugátové řezy.
*****************
3/4 hrnku polohrubé mouky 3/4 hrnku cukru krupice 6 vajec 1 balíček nugátu tuk a mouka na plech Náplň: 1 hrnek svařeného mléka 1/4 hrnku rumu 2 lžíce kakaa 2 lžíce moučkového cukru 1/2 kostky tuku 2 balíčky dětských piškotů 1 vanilkový cukr žloutky s cukrem ušleháme do pěny. Postupně přimícháváme polohrubou mouku a z bílků ušlehaný tuhý sníh. Hotové těsto vlijeme na plech a pečeme dozlatova. Vychladlý moučník potřeme náplní. Nakonec moučník potřeme rozehřátým nugátem a rozkrájíme na řezy. Náplň: Ve studeném převařeném mléce rozpustíme vanilkový cukr promíchaný s kakaem. Po lžících přidáváme do tuku utřeného s moučkovým cukrem, vmícháme rozdrobené dětské piškoty a rum.

Úsporné kakaové řezy
**************************
1a1/4 hrnku polohrubé mouky 1 hrnek mléka 3/4 hrnku cukru 2 lžíce kakaa 2 lžíce změklého másla 1 vejce 1 prášek do pečiva marmeláda nebo krém tuk a mouka na plech Ve šlehači utřeme změklé máslo,celé vejce a cukr do husté pěny. Vmícháme kakao a střídavě polohrubou mouku promíchanou s práškem do pečiva a mléko. Těsto nalijeme na plech a upečeme. Hotový moučník rozřízneme naplníme marmeládou nebo krémem a nakrájíme na kostky. Můžeme polít i polevou.

Jemné kakaové řezy
************************
200g oloupaných jablek bez jádřinců, 160g krupicového cukru, 4 lžíce oleje, 2 vejce, 200g bezlepkové mouky, 1/2 balíčku kypřícího prášku, 2 lžíce kakaa, marmeláda, papír na pečení. Poleva: 150g moučkového cukru, citrónová šťáva.
Jablka nastrouháme na hrubé nudličky, promícháme s cukrem, rozšlehanými vejci, olejem a necháme 10 minut stát. Do směsi prosejeme bezlepkovou mouku, kypřící prášek a kakao, zamícháme a nalijeme na plech vyložený papírem na pečení. Volný okraj těsta zahradíme zvednutým přeloženým koncem tohoto papíru. Upečeme v mírně vyhřáté troubě (180°C). Po vychladnutí korpus překrojíme na poloviny, které spojíme marmeládou. Povrch ozdobíme šlehačkou nebo polevou, vytvořenou dohladka umíchaným cukrem s citronovou šťávou.

Rychlé višňové řezy
***********************
3 hrnky polohrubé mouky,3/4 hrnku pískového cukru,1 vejce,1a1/2 hrnku mléka,1/2 hrnku oleje,1 balíček prášku do pečiva,višně,šlehačka na zdobení.
V míse umícháme cukr,vejce,mléko a olej,přidáme mouku smíchanou s práškem do pečiva a dobře rozmícháme.Těsto nalijeme na vymaštěný plech,poklademe višněmi a upečeme.Vychladlý moučník nakrájíme a ozdobíme šlehačkou.

Limonádové řezy 2
**********************
40 dkg polohrubé mouky 3 vejce 25 dkg cukru 10 lžic oleje 1 práš.do peč. 3 dcl.limonády.
V míse utřeme cukr s vejci do husté pěny,přidáme olej,mouku smíchanou s práš.do peč. a limonádu.Dobře zamícháme,nalijeme na vymazaný a vysypaný plech a upečeme.Vychladlý moučník můžeme pocukrovat,polít jakoukoliv polevou nebo poklást ovocem a zalít želatinovým rosolem.

Berlínské ořechové řezy
****************************
30 dkg hladké mouky 15 dkg másla 8 dkg mouč.cukru 1 vejce 1/2 bal.práš.peč.1 lžíce kakaa marmeláda.
Piškotové těsto : 4 lžíce polohrubé mouky,4 vejce,4lžíce mouč.cukru.
v míse utřeme žloutky s cukrem do husté pěny.Po lžících přidáme mouku a lehce
vmícháme ušlehaný tuhý sníh z bílků.
Nádivka : 30 dkg mleté ořechy 15 dkg mouč.cukr 2 lžíce rumu 6 lžic mléka.
vše v míse rozmícháme.
Na vále smícháme mouku s práškem do pečiva a kakaem,přidáme máslo,cukr,vejce a zpracujeme v těsto.Vyválíme placku,přeneseme ji na vymazaný a moukou vysypaný plech a potřeme marmeládou a ořechovou nádivkou,na kterou nalijeme piškotové těsto.Upečeme ve středně teplé troubě. Vychladlý moučník pocukrujeme a nakrájíme na řezy.

Cikánské ořechové řezy
****************************
25 dkg hladké mouky,14 dkg másla
,7 dkg moučkového cukru,3 žloutky,marmeláda.
Náplň: 10 dkg mletých ořechů,14 dkg mouč.cukru,1/2 lžičky skořice,3 bílky - ořechy smícháme s cukrem a se skořicí,přidáme bílky ušlehané ve vodní lázní a lehce zamícháme.
Na vále zpracujeme z uvedených surovin hladké těsto,vyválíme placku,přeneseme ji na vymaštěný plech a mírně zapečeme.Potřeme marmeládou a náplní a dopečeme.

Budapešťské ořechové řezy
*********************************
35 dkg hladké mouky,5 dkg moučkového cukru,1 vejce,20 dkg hery,1 dkg droždí, 1 dl mléka,na špičku nože prášek do pečiva,meruňkový džem,strouhané ořechy smíchané s cukrem,čokoládová poleva.
Do mísy dáme hladkou mouku,do které uděláme důlek a vlijeme kvásek z vlahého mléka a trošky cukru a mouky.Přidáme cukr,vejce,vlahou rozpuštěnou heru a prášek do pečiva.Zpracujeme těsto a rozdělíme je na dva díly,které rozválíme na placky.Prví placku položíme na vymaštěný plech,natřeme meruňkovým džemem a posypeme strouhanými ořechy smíchanými s cukrem.Zakryjeme druhou plackou,necháme na plechu 1 hodinu kynout a po vykynutí upečeme.Vychladlý moučník polijeme čokoládovou polevou.

Postrouhané tvarohové řezy
********************************
40 dkg polohrubé mouky,1 prášek do pečiva,25 dkg másla,1 lžíce pískového cukru,1 lžíce kakaa,6 lžic mléka.
Tvarohová náplň: 50 dkg měkkého tvarohu,1 vanilkový cukr,15 dkg pískového cukru,5 lžic rumu,1 lžíce solamylu-v míse umícháme dohladka.
Na vál nasypeme mouku smíchanou s práš.do pečiva,přidáme máslo,cukr,kakao a mléko a zpracujeme těsto.Jednu třetinu těsta dáme na talíř do ledničky ztuhnout.Pak zbytek těsta rozválíme a dáme na vymaštěný plech,potřeme tvarohovou náplní a postrouháme těstem z lednice.( Použijeme struhadlo s většími otvory)

Hraběnčiny Jablkové řezy
******************************
45 dkg hladké mouky,25 dkg hery,4 žloutky,12 dkg moučkového cukru,1/2 balíčku prášku do pečiva.
Jablková směs : 1 kg oloupaných nastrouhaných jablek,1/2 lžičky mleté skořice,3 lžíce strouhaných ořechů.
Sníh: 4 bílky,16 dkg moučkového cukru - společně ušleháme.
Z uvedených surovin zpracujeme na vále těsto a jednu třetinu dáme do mrazničky ztuhnout.Dvě třetiny těsta vyválíme a dáme na vymazaný plech.Poklademe jablkovou směsí,natřeme sněhem a navrch nastrouháme na hrubém struhadle těsto z mrazničky.Upečeme a pocukrujeme.

Křehké jablkové řezy
************************
30 dkg hladké mouky,20 dkg tuku,10 dkg moučkového cukru,1/2 prášku do pečiva,2 žloutky,vanilka
Na povrch: jablka,rozinky,trochu strouhanky,cukr se skořicí 1 bílek.
Přísady zpracujeme na vále v těsto,rozdělíme na čtyři díly,ze dvou vyválíme pruhy,které opatrně přeneseme na plech,mírně posypeme strouhankou,pokapeme máslem,poklademe plátky oloupaných jablek zasypeme cukrem se skořicí a rozinkami.Přikryjeme druhými dvěma pruhy těsta,okraje stiskneme,zarovnáme,povrch potřeme bílkem a ve středně vyhřáté troubě upečeme.Pak pocukrujeme a vychladlé nakrájíme.

Oříškové řezy se žloutkovou polevou
******************************************
25 dkg Hera 14 dkg cukru 15 dkg ořechy 14 dkg hrubé mouky 1/2 práš.do peč.
Poleva: 3 žloutky 14 dkg cukru 1 lžIčka citrónové šťávy.
Máslo s cukrem smícháme do spěnění,přidáme semleté ořechy sníh ze 3 bílků mouku a práš.do peč.Těsto rozetřeme na plech vymazaný máslem a vysypaný moukou.Zvolna upečeme.Žloutky smícháme s cukrem a cit.šťávou do pěny.Upečený ne úplně vychladlý koláč potřeme polevou a necháme do druhého dne.

Kefírové řezy s tvarohovou náplní
**************************************
35 dkg polohrubé mouky 20 dkg cukru 3 lžíce kakaa 3 lžíce ořechů nebo kokosu
1/2 lžičky jedlé sody 1/2 sklenky oleje 2 vejce 1/2 l kefíru.
Náplň : 50 dkg tvarohu 25 dkg Perly 15 dkg cukru 3 lžíce kakaa 2dcl mléka 2lžíce horké vody.
V míse smícháme mouku se sodou,přidáme cukr,olej,kakao,vejce,ořechy,kefír a vše dobře umícháme.Těsto natřeme na vymazaný plech a upečeme.Vychladlý moučník potřeme náplní a nakrájíme na řezy.

Rychlé řezy z podmáslí
****************************
2 hrnky polohrubé mouky 10 dkg másla 1 hrnek cukru 2 vejce 1 práš.do pečiva 2 hrnky podmáslí.
Máslo utřeme s cukrem a vejci,přidáme ostatní přísady a umícháme těsto,které nalijeme na vymaštěný plech a upečeme.Vychladlý moučník nakrájíme a posypeme cukrem.

Řezy z kefíru
****************
35 dkg polohrubé mouky 1lžička jedlé sody 20 dkg cukru 1 sklenka oleje 2 vejce 2 lžíce kakaa 1/2 l kefíru,hrozinky cukrová poleva ořechy.
Smícháme mouku se sodou,přidáme cukr ,olej,vejce,kakao,kefír,hrozinky a dobře promícháme.Těsto dáme na vymazaný plech a upečeme.Na vychladlý moučník nalijeme polevu a ozdobíme půlkami ořechů a po ztuhnutí nakrájíme na řezy. Poleva může být jakákoliv.

Piškot se sněhem a kakaem
**********************************
12 dkg polohrubé mouky 12 dkg cukru 5 žloutků 1 celé vejce 1/2 práš.do.peč.
Sníh nad párou: 5 bílků 25 dkg cukru
Poleva: čokoládová-máslo a kakao rozpustit nad párou.
Piškot upečeme,na to dáme sníh,dáme zpátky do trouby ,ale už jenom sušit pak dát do lednice ztuhnout a čokoládu na konec.

Perníkové piškotové řezy
*****************************
20 dkg hladké mouky 20 dkg hrubé mouky 0,5 l medu 12 dkg másla 3 vejce 1/2 lžič.jedlé sody ,špetka mletého hřebíčku strouhaná citr.kůra ořechy.
Do tekutého teplého medu přidáme máslo a necháme je rozpustit.Do mísy dáme mouku smíchanou se sodou,kořením a citr.kůrou,přidáme med s rozpuštěným máslem a zvlášť umíchané žloutky.Nalijeme na vymaštěný a moukou vysypaný plech,posypeme nasekanými ořechy a upečeme.Vychladlý nakrájíme.

Mixované rozinkové řezy s marmeládou
**********************************************
25 dkg hrubé mouky 3 vejce 15 dkg cukru 1 vanilk.cukr 25 dkg jahodové marmelády 1 lžíce kakaa 10 dkg tuku 2 dcl mléka 1 práš.do peč. 5 dkg hrozinek.
Do mixéru dáme vejce,cukr i vanilkový cukr ,marmeládu,kakao a rozpuštěnou vlahou heru.Mixujeme asi 5 minut.Přilijeme mléko,přidáme mouku s práš.do peč.,dobře promícháme a nakonec vmícháme hrozinky.Vychladlý moučník pocukrujeme a nakrájíme.

Mramorový moučník
************************
3 hrnky polohrubé mouky 1 práš.do peč. 1 hrnek krystalového cukru 1/2 hrnku oleje 1 hrnek mléka 1 vejce 1 lžíce kakaa.
V míse smícháme mouku s práš.do peč.,přidáme cukr,olej,mléko,vejce a dobře promícháme.Těsto rozdělíme na dvě poloviny,jednu polovinu nalijeme na vymaštěný plech druhou polovinu obarvíme kakaem a nalijeme nepravidelně na světlé těsto. Moučník upečeme a vychladlý pocukrujeme a nakrájíme.

Jablkové řezy s marcipánem
*********************************
150g tvarohu, 4 pol. lžíce mléka, 6 pol. lžic oleje, 75 g cukru, 1 sáček vanilkového cukru, špetku soli, 1 kávová lžička skořice,300g hladké mouky, 1 prášek do pečiva, mouku na vál, papír na pečení. 1 kávovou lžičku oleje, 1 vejce, 2 pol. lžíce nasekaných lískových oříšků, 1 kávovou lžičku práškového cukru, alobal. Náplň: 100g rozinek, 200g marcipánové hmoty, nastrouhanou kůru a šťávu z 1 citronu, 1 vejce, 4 jablka.
Smícháme tvaroh s mlékem, olejem, cukrem, vanilkový cukr, solí a skořice. Do mouky přidáme prášek do pečiva a postupně vmícháme mouku do tvarohu, až uhněteme těsto, které přikryjeme a dáme stranou. Do nádivky omyjeme rozinky. Marcipán smícháme s citronovou kůrou, 2 lžícemi citrónové šťávy a vejcem. Jablka oloupeme, rozčtvrtíme, vyřízneme jaderníky a nakrájíme na kousky. Pak je pokapeme citronovou šťávou a vmícháme s rozinkami do marcipánu. Plech vyložíme papírem. Na pomoučené desce vyválíme těsto do obdélníku 40x25cm, pomoučíme je navineme na váleček a přeneseme na plech. Marcipánovou nádivku rozprostřeme podélně doprostřed těsta. Okraje potřeme studenou vodou. Na všech stranách přehneme těsto a vytáhneme je nahoru až k nádivce. Přitiskneme, aby vytvořilo okraj. Z alobalu vystřihneme 2 pruhy, potřeme je olejem a přitiskneme na podélné strany. V předehřáté troubě 175oC pečeme asi 20 min. Odstraníme alobal. Rozšlehaným vajíčkem potřeme okraje a posypeme je oříšky. Pečeme ještě 10 min. a posypeme práškovým cukrem. Vznikne 10 řezů.

BB řezy 2.
************
4 balíčky BB sušenek 2 x světlé 2 x tmavé
Krém : 1 Héra 15 dkg cukru 1 žloutek - třeme Uvařit 1/2 l mléka 4 lžíce maizeny 1 vanilkový cukr.
Po vychladnutí spojit s krémem a slepovat 2 a 2 sušenky k sobě. Skládáme na alobal,polijeme čokoládou a posypeme kokosem zabalíme a dáme na 24 hodin do lednice,krájíme zešikma.

Drobenkové řezy s jablky
*****************************
Na 25 kousků si připravíme:1,5 kg jablek, 100 ml citrónové šťávy, 400g cukru, 675 g polohrubé mouky, 2 vanilkové cukry, 25 g mletých mandlí, 375 g másla či rostlinného tuku, 4 vejce, 75 ml zakysané smetany, 1 prášek do pečiva.
1.Jablka oloupeme, rozčtvrtíme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na kousky. Zalijeme je asi 100 ml vody a citronovou šťávou, přidáme 75 g cukru. Směs zhruba 15 min. povaříme a necháme vystydnout.
2.Na drobenku zpracujeme 300g polohrubé mouky, 150g cukru, 1 sáček vanilkového cukru, mandle a 175 g tuku. Na těsto utřeme do pěny zbylý tuk a vanilkový cukr. Postupně přidáme ještě všechna vejce, smetanu, zbylou mouku a prášek do pečiva.
3.Těsto rozložíme na vymaštěný plech a na ně dáme jablečný kompot a drobenku. Pečeme v předehřáté troubě (el. sporák 200 st.C /plyn 3) zhruba 35-40 min.

Čokoládové řezy s angreštem
***********************************
1,5 dl mléka, 80 g tuku, 2 vejce, 1 lžíce kakaa, 180 g pískového cukru, 1 balíček vanilinového cukru, 320 g polohrubé mouky, 1/2 balíčku kypřicího prášku, tuk na vmazání a hrubá mouka na formu, asi 400 g zralého nebo kompotového angreštu, čokoládová poleva na ozdobení
Mléko s tukem zahřejeme, vlažné vlijeme do mixéru a společně s vejci, kakaem a cukrem rozmixujeme. Vmícháme prosátou mouku smíchanou s práškem do pečiva. Těsto rozetřeme na tukem vymazaný a moukou vysypaný plech nebo pekáček. Poklademe očištěným angreštem a zvolna upečeme. Vychladlý moučník přelijeme čokoládovou polevou a necháme ztuhnout.

Londýnské řezy
*******************
20 dkg cukru, 25 dkg másla, 28 dkg ořechů, 6 bílků, 14 dkg hl. mouky. Do ušlehaného sněhu zamícháme rozetřené máslo s cukrem a ořechy a moukou. Poleva: 6 žloutků, 30 dkg cukru, krém utřeme do pěny, polijeme horkou placku.

Nanukové řezy
******************
třeme 2 vejce, 30 dkg cukru, 10 dkg tuku, přidáme 18 lžic vlahého mléka, 25 hladké mouky, 2 lžíce kakaa, 1 lžička peč. prášku, pečeme.
Krém: 1/4 kg másla, 25 dkg cukru, pak přidáme kaši z 1/2 l mléka, 3 lžic hrubé a 2 lžic hladké mouky, 1 žloutek, rum.
Poleva: 1 díl čokolády na vaření, 1 díl tuku Omega, rozpustit ve vodní lázni a potřít.
Krém 2: 4 vejce, 4 lžíce cukru, krupice, 2 lžíce hrubé a 2 lžíce polohrubé, kakao, špetka peč. prášku i do rolády.

Řezy "Opilý Izidor"
**********************
První těsto: 15 dkg másla, 15 dkg cukru, 4 žloutky, lžička kakaa, vše třeme do pěny potom přidáme 12 dkg ořechů, 7 dkg hrubé mouky, 1/4 peč. prášku a ze 4 bílků sníh a zvolna pečeme.
Druhé těsto: 20 dkg ořechů, 2 hrsti práškového cukru, 1 vanilky cukru, 1 sklenice od hořčice rumu, vře se spojí v těstíčko.
Krém 1: 6 žloutků, 10 dkg cukru, 3 lžíce kakaa, vše šleháme v páře na hustou kaši, do vychladlého se přidá 25 dkg másla (zašlehat).
Postup: Vychladlé těsto potřeme rybízovou zavařeninou, potom potřeme druhým těstem, na to rozetřeme krémem, nakonec se vše poleje čokoládovou polevou a posypeme kokosem.
Krém 2: 1 šlehačka, 2 žloutky, 1 lžíce vrch. pudinku, 1 vanilk. cukru, vše svařit. Zvlášť ušlehat: 1 máslo, 25 dkg cukru, trochu rumu, nakonec vše zašlehat dohromady. Na plech musíme dát dvojitou dávku.

Tvarohové řezy 3
********************
Spodní těsto: 30 dkg polohrubé mouky, 10 dkg cukru, 10 dkg tuku, 1 vejce, 1/2 pečivového prášku, 2 lžíce kakaa
Vrchní vrstva: 3 žloutky, 1/2 sklenice od hořčice oleje, 1/2 sklenice vlažné vody, 20 dkg cukru, 20 dkg polohrubé mouky, 1/2 peč. prášku, ze 3 bílků sníh: na spodní vrstvu rozetřít tvaroh a zalít vrchní vrstvou a péci.

Linecké řezy s ořechy
**************************
25 dkg hladké mouky, 10 dkg másla, 7 dkg cukru, 1 žloutek, 1-2 lž. mléka.
2. 3 bílky, 18 dkg cukru, 10 dkg strouh. ořechových jader, plná lžíce strouhanky. Z prvého těsta upečeme tenký plát jen do světležluta. Pak tence potřeme zavařeninou a sněhem s ořechy. Dopečeme na horní drážce trouby do červena. Teplé krájíme.

Makové řezy
***************
V míse dobře smícháme 20 dkg mouky, 15 dkg cukru, 12 dkg mletého máku, 1 peč. prášek, 5 dkg tuku nahřátého, 1 celé vejce. Zaděláme 1/4 l studené černé kávy. Můžeme přidat pokrájené sušené švestky nebo ořech. jádra. Studené krájíme na řezy.

Žloutkové řezy linecké
**************************
30 dkg mouky, 5 dkg tuku, 7 dkg cukru, 1 žloutek, 1/2 lžičky sody, mlékem zadělat na tužší těsto. Upečené pláty plníme žloutkovým krémem, povrch pomažeme rybízovou zavařeninou a polijeme bílou cukr. polevou. (Připravit den předem)

Kakaové řezy 2
******************
45 dkg polohrubé mouky, 9 dkg másla, 6 dkg kakaa, 27 dkg cukru, 2 celá vejce, 1 peč. prášek, van. c., citr. k. Vše zadělat 3/8 l silné černé kávy (teplé). Vyklápět až po vychladnutí. Plnit buď zavařeninou nebo máslovým krémem.

Čokoládové řezy
*******************
4 žloutky, 4 dkg cukru, 4 dkg oříšků, 6 dkg měkké čokolády, ze 4 bílků sníh. Krém: 1/4 l mléka, 2 žloutky, 6 dkg cukru, 3 tabulky čokolády, 6 dkg utřeného másla. Stočený naplněný krémem se zdobí šlehačkou.

Citrónové řezy
*****************
200g másla nebo rostlinného tuku, 200g cukru, 1 sáček vanilkového cukru, špetku soli, 4 vejce, ½ kelímku (75g) husté kyselé nebo zakysané smetany, 375 g polohrubé mouky, ½ sáčku prášku do pečiva, 1 citron, 50g sekaných mandlí, 125g moučkového cukru, tuk na plech.
1.Tuk, cukr, vanilkový cukr a špetku soli ušleháme el. metlami do pěny. Oddělíme žloutky od bílků. Do ušlehané hmoty přidáme postupně žloutky a kyselou nebo zakysanou smetanu. Na to prosejeme polohrubou mouku smíchanou s práškem do pečiva.
2.Omyjeme a osušíme citron. Kůru nastrouháme a šťávu vymačkáme. Citronovou kůru přidáme k těstu a všechno dohromady dobře promícháme. Z bílků ušleháme tuhý sníh a velmi opatrně jej vmícháme šlehačem do předem připraveného těsta.
3.Na vymaštěném plechu těsto stejnoměrně rozložíme a posypeme sekanými mandlemi. Pečeme je v předehřáté troubě (el. sporák 175 st.C /plyn 2) přibližně 30 min.
4.Moučkový cukr utřeme s citronovou šťávou a horký koláč touto polevou potřeme.

Limonádové řezy
*******************
3 celá vejce, 30 dkg cukru, 8 lžic oleje, 1 limonáda /jakákoli/, 45 dkg polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, tuk na vymazání plechu.
Utřeme vejce s cukrem a olejem, pak přidáme mouku a smícháme s práškem a limonádou. Zamícháme a dáme na vymazaný plech. Po upečení ještě teplý koláč poléváme polevou: 8 dkg másla, 20 dkg cukru, 3 lžíce rumu a 3 lžíce kakaa.

Broskvové řezy
******************
Na 20ks: 4 vejce, tekuté umělé sladidlo vhodné pro pečení (místo 100g cukru), 120g polohrubé mouky, 1 rovná lžička kypřícího prášku, tuk a hrubá mouka na vysypání formy, 100g dia džemu, 500g broskví. Krém: 3dcl mléka, 1 vanilkový nebo banánový pudink (40g), 80g másla nebo Hery, umělé sladidlo, 1 lžíce rumu. Želé: 1/4 litru vody, 10g práškové želatiny, umělé sladidlo, citrónová šťáva.
Z bílků ušleháme sníh, lehce do něj vmícháme žloutky, umělé sladidlo a mouku prosátou s kypřícím práškem. Těsto rozetřeme v tenké vrstvě na vymaštěný, hrubou moukou vysypaný plech, volné konce těsta zahradíme složeným alobalem a těsto upečeme (220°C). Po vychladnutí rozkrojíme korpus na dvě půlky, spojíme džeme, potřeme krémem, na něj rozložíme odpeckované na půlměsíčky nakrájené broskve a obvod korpusu ohradíme složeným alobalem. Dobře jej vychladíme a zalijeme právě tuhnoucím želé. Moučník necháme ztuhnout v chladnu a před podáváním nakrájíme na 20 kousků. Příprava krému: Uvaříme pudink, vychladíme, občas zamícháme a za postupného přidávání změklého tuku ušleháme lehký krém. Podle chuti jej osladíme a ochutíme rumem. Příprava želé: Želatinu namočíme do 1 dcl vody, rozmícháme a necháme 20 minut bobtnat. Zbylou vodu osladíme, okyselíme, ohřejeme asi na 60°C, sejmeme z plotýnky a vmícháme želatinu. Vychladíme ji v chladničce, a jakmile začne po obvodu tuhnout, hned ji použijeme.

Malinový dezert
*******************
600g malin (mohou být i mražené), 1 svazek citrónové meduňky, 1 vejce, 4 žloutky, 120g cukru, 5 lžic citrónové šťávy, případně limetu nebo citron na ozdobení.
Maliny necháme na sítu okapat a potom je rozdělíme na 4 dezertní talířky. Citronovou meduňku opereme, trochu necháme na závěrečné zdobení a zbytek nakrájíme na proužky. Na malém plameni ušleháme el. metlami vejce, žloutky, cukr a citronovou šťávu do husté pěny. Tu potom nalijeme na maliny a posypeme proužky meduňky. Dezert můžeme také ozdobit tenkými plátky limety nebo obyčejného citronu a hned jej podáváme.

Mandlové řezy 2
*******************
200g hladké mouky, 25 g másla, 50g moučkového cukru, 1 lžička pomerančové kůry, 1 vejce. Náplň: 70g másla, 80g cukru, 100g loupaných a na nudličky nakrájených mandlí, 2 žloutky, 1 lžíce pomerančové šťávy, pomerančová poleva.
Prosetou moku dáme na vál, přidáme vločky másla, cukr, pomerančovou kůru, vejce a vypracujeme hladké těsto, které necháme hodinu odležet v chladnu. Potom vyválíme na plechu vyloženém pečícím papírem placku, stejnoměrně rozetřeme náplň, kterou utřeme ze všech surovin a upečeme v mírnější předehřáté troubě. Necháme trochu prochladnout. a potom potřeme pomerančovou polevou. Po zaschnutí nakrájíme na řezy.

Piškotový blok s jahodami a šlehačkou
**********************************************
5 vajec, 120g moučkového cukru, 100g hladké mouky, 1 sáček vanilinového cukru, 1 lžička solamylu, 1 lžička citrónové šťávy, tuk a polohrubá mouka na plech. Náplň: 350g jahod, 100g jahodového džemu, 5 dcl smetany ke šlehání, 1 sáček ztužovače šlehačky.
Žloutky oddělíme od bílků, ušleháme je s vanilinovým cukrem a polovinou moučkového cukru do pěny a vmícháme mouku prosetou se solamylem. Z bílků a 1 lžíce horké vody ušleháme tuhý sníh, do kterého přidáme zbylý cukr a citronovou šťávu a opatrně jej¨vmícháme do žloutků s moukou. Těsto rozetřeme na tukem potřený a moukou vysypaný plech a upečeme ve středně vyhřáté troubě. Po vychladnutí piškot podélně rozkrojíme na tři stejné pláty. Dva z nich potřeme džemem, na který nastříkáme část smetany ušlehané se ztužovačem a na ni rozložíme kousky jahod. Pláty položíme na sebe, piškotový blok potřeme i na povrchu zbylou šlehačkou, dáme vychladit a před podáváním jej nakrájíme na širší řezy.

Kakaový řez s ořechy
*************************
8 žloutků, 200g másla, 200g vlašských ořechu, 200g moučkového cukru, 30g kakaa, 80g strouhanky, 40 ml rumu /40 ml/.
Žloutky, máslo, cukr umícháme a přidáme ořechy, strouhanku a kakao. Nakonec přidáme rum. Naplníme do formy /srnčí hřbet/ a upečeme v troubě. Po vychladnutí polijeme čokoládovou polevou. /2 dávky/

Karamelové jogurtové řezy
******************************
Jakýkoli plát piškotu, pikantní džem na potření, 10 lžic cukru na karamel, 1 dcl vody, 20g želatiny, trocha mléka, 300g jogurtu, 75 g cukru, 1 vanilkový cukr, 1 lžička citrónové šťávy.
Plát těsta potřeme džemem. Do formy na srnčí hřbet nalijeme karamel, který připravíme v rendlíku z cukru, rozpuštěného ve vodě, zahříváme za stálého míchání do hustoty sirupu a zlatohnědé barvy. Želatinu namočíme asi na 10 minut, vymačkáme a rozpustíme v teplém mléce. Jogurt ochutíme cukry a citronovou šťávou, promícháme z chladnoucím roztokem želatiny a nalijeme na karamel do hřbetu. Necháme v chladu ztuhnout. Podle tvaru a velikosti formy ukrojíme plát těsta potřený džemem a na něj vyklopíme ztuhlý jogurtový rosol. Přizdobíme ozdobami z karamelu nebo griliáš

Krémové řezy s vinnými hrozny
************************************
200g krupicového cukru, 200g oloupaných jablek bez jádřinců, 2 vejce, 80g rostlinného tuku (Alfa, Hera), 200g hladké mouky, ½ balíčku kypřícího prášku, 30g kakaa, marmeláda, vinné hrozny. Krém: ½ l mléka, 2 balíčky po 40g pudinkového prášku s vanilkovou příchutí, 250g moučkového cukru, 1 balíček vanilínového cukru, 200g rostlinného másla (Alfa).
Jablka nastrouháme na hrubé nudličky, promícháme s krupicovým cukrem a necháme stát 10 min. Pak přidáme rozšlehaná vejce, rozehřátý tuk, mouku prosátou s kypřícím práškem a kakaem a vše lehce promícháme. Těsto vlijeme do vymaštěného, hrubou moukou vysypaného pekáče, povrch uhladíme tak, aby těsto bylo u krajů trochu vyšší a upečeme v mírně vyhřáté troubě. Po vychladnutí je potřeme marmeládou, potom krémem, nakrájíme řezy a ozdobíme je vinnými hrozny.
Příprava krému: V části mléka rozmícháme pudinkové prášky, vlijeme je do zbylého horkého mléka, za stálého míchání uvedeme do varu a vaříme 1,5 hod. Krém vychladíme za častého zamíchání, vložíme do šlehače, přidáme cukr a šleháme za častého přidání kousků změklého másla. Pak všechen vanilkový cukr.

Levný nastavený piškot
***************************
4 vejce, 200g cukru, 200g hrubé mouky, 1/3 prášku do pečiva.
V míse mícháme žloutky se 4 lžícemi horké vody. Když se pění, přidáme 2/3 odváženého cukru a mícháme chvíli déle, až máme hustší krém. V šlehači pak šleháme bílky se 4 lžícemi studené vody a vešleháme do nich zbylý cukr. Do žloutkové pěny přidáváme po lžících mouku s prosetým práškem do pečiva. Nakonec do směsi už jen ručně vmícháme ušlehaný sníh. Piškot rozetřeme na vymazaný a vysypaný plech a upečeme.

Metrovka
***********
5 vajec, 300g práškového cukru, 400g polohrubé mouky, asi 2 dcl mléka, 180g tuku, 1 prášek do pečiva, kakao. Krém: 3 dcl mléka, 1,25 pudinkového vanilkového prášku, 300-350g másla, 150g práškového cukru, rum.
Máslo utřeme s cukrem a postupně přidáváme jeden žloutek za druhým. Do vyšlehané hmoty nalijeme vlažné mléko, přidáme polohrubou mouku s práškem do pečiva a nakonec lehce zamícháme tuhý sníh z bílků. Těsto rozdělíme na 2 poloviny, jednu necháme světlou a do druhé vmícháme lehce kakao. Připravená těsta vlijeme do 2 vymazaných a moukou vysypaných forem na srnčí hřbet. V předehřáté troubě upečeme, vyndáme z trouby, necháme asi 10 min. stát a ještě vlahé srnčí hřbety vyklopíme na vál posypaný cukrem nebo na máslový papír. Necháme dobře vychladnout. Pak oba srnčí hřbety spojujeme vždy 1 plátek tmavý a jeden světlý. Hotovou metrovku poléváme čokoládou, libovolně ozdobíme a krájíme šikmé řezy.

Jablečný piškot
******************
150g polohrubé mouky, 130g moučkového cukru, 130g tuku (máslo, Hera), 4 vejce, 80g škrobové moučky Solamyl, 1/2 prášku do pečiva, jablka, skořicový cukr. Drobenka: 130g tuku, 130g polohrubé mouky, 150g moučkového cukru.
Utřeme celá vejce s tukem a cukrem. Do utřené směsi přidáme mouku prosátou s práškem do pečiva a Solamylem. Těsto rozetřeme na vymazaný a moukou vysypaný plech s vyšším okrajem. Hustě poklademe hrubě nastrouhanými jablky, posypeme skořicovým cukrem a drobenkou. Upečeme ve středně vyhřáté troubě.

Vanilkové řezy vysočina
****************************
300g hladké mouky, 200g Hery, 170g moučkového cukru, 1 vejce, ½ prášku do pečiva, zavařenina. Náplň: 2 balíčky měkkého tvarohu, 2 vejce, 150g moučkového cukru, 1 vanilkový pudink, cca 0,5 l mléka, 2 lžíce rumu.
Hladkou mou