Nepečené

*Piškotový ovocný dort
Do formy naskládáme piškoty, potřeme krémem, poklademe ovocem, dáme další vrstvu piškotů a postup opakujeme, končíme vrstvou ovoce, na které nalijeme želatinu připravenou dle návodu a necháme stuhnout. ( místo ovocné šťávy někdy přidám třeba Tang z černého rybízu, vitacit apod.)
Na přípravu náplně smícháme cukr, vanilkový cukr a :
a) tvaroh, kysanou smetanu a šlehačku na šlehání
b) tvaroh, kysanou smetanu a kelímek jogurtu
c) tvaroh, uvařený vanilkový puding
d) 2 kysané smetany, 1 šlehačku
e) 3 kysané smetany
f) tvaroh, kysanou smetanu, šlehačku a 10 dkg "povoleného" másla

fantazii se meze nekladou a ingredience kombinujte podle chuti, množství si přizpůsobíte velikosti formy.

Ovoce: meruňky, jahody, maliny, borůvky, ananas, pomeranče, mandarinky, hrozny, ...
nejlepší je kombinace více druhů.
Pokud dáváme kompotované ovoce, můžou se piškoty pokropit jeho šťávou.

*Pudinkový banánový dort
Podle klasického návodu uvaříme pudink, ale tentokrát hustší – dva pytlíky na půl litru mléka (nejlíp se hodí vanilkový). Do horkého pudinku vmícháme kelímek bílého jogurtu nebo activie a ještě dosladíme. Do dortové formy naskládáme piškoty, zalijeme pudinkem a rozetřeme. Poklademe piškoty, na které vyrovnáme kolečka banánů, pudink, piškoty, banány… Zatížíme talířem a necháme klidně přes noc vychladit. Můžeme dozdobit banány a mandarinkami, šlehačkou, kakaem, strouhanou čokoládou.

*Rýžový dortík
Rýži propláchneme střídavě studenou a horkou vodou, vsypeme do rendlíku, zalijeme mlékem (na šálek rýže dva šálky mléka), přidáme špetku soli a dvě polévkové lžíce cukru. Přivedeme k varu a vaříme 20 minut za občasného míchání. Hotovou rýži rozdělíme do misek vypláchnutých studenou vodou a po chvíli opatrně vyklopíme na talířky. Zatímco rýže chladne, zahřejeme v rendlíku máslo, vsypeme očištěné borůvky a zasypeme je dvěma lžícemi cukru. Dvě minuty je podusíme a polijeme jimi kopečky rýže.

*Dočista univerzální dobrota
Dva kelímky zakysané smetany smícháme se dvěma vanilkovými cukry. Vanilkový pudink uvaříme v půl litru ovocného džusu klasickým postupem jako v mléce (můžeme použít i kompotovou šťávu). Do formy nebo rovnou do pohárů klademe dětské piškoty, potřeme rozmíchanou smetanou, poklademe libovolným ovocem, opět piškoty… Celé dílo pak zalijeme ještě teplým ovocným pudinkem. Necháme vychladit a dozdobíme.
Místo piškotů se dají použít i jiné sladké sušenky.

*Jablkový dort
Je výborným využitím i spadaných jablek. Až téměř kilo jablek očistíme, vykrájíme a pokrájíme na kousky, vsypeme je do kastrolu, přisypeme asi 150 g cukru (podle sladkosti daných jablek), pokropíme citronovou šťávou, přihodíme celou skořici a hřebíček a zalijeme vodou. Asi pět minut povaříme. Jablka mají změknout, ale ne se rozpadnout. Zatím si rozmícháme dva balíčky vanilkového pudinku v hrnečku vody, můžeme dochutit vanilkovým cukrem, přilijeme k jablkům a mícháme, dokud to celé nezhoustne (tak dvě minuty). Piškoty po dvou slepíme třeba jahodovou marmeládou, vyskládáme formu, zalijeme jablečnou hmotou – vrstvíme patra a končíme piškoty. Necháme přes noc v ledničce a dozdobíme šlehačkou, karamelizovanými jablky (čtvrtky jablek obalené v cukru a krátce osmažené na másle) nebo rybízem.

*Čokoládový dort
Tři deci vody svaříme se 75 g kakaa a necháme chladnout. Zatím si utřeme 250 g másla se sto gramy moučkového cukru a utřeme s kakaem dohladka. Jemně vmícháme dva balíčky piškotů. Celé to rozmístíme do formy, kterou předem vysypeme mletými ořechy a kokosem. Necháme odpočívat v lednici a později zdobíme ořechy, posypeme kokosem, vyzdobíme kandovaným nebo čerstvým či kompotovaným ovocem (pokrájenými broskvemi), posypeme strouhanou čokoládou.

*Ovocné řezy
Polovinu sáčku želatiny necháme nabobtnat podle návodu a pak ji rozpustíme ve 150 ml mléka – pomalu ho zahříváme, ale nepřivedeme k varu. Stále mícháme! Stranou ušleháme kelímek bílého jogurtu s 200 ml zakysané smetany a 10 dkg cukru. Směs potom smícháme se želatinou. Formu (třeba srnčí hřbet) vyložíme alobalem, na dno rozložíme čokoládové sušenky (třeba bebe), které nejdřív namočíme v džusu. Na ně natřeme část hmoty, položíme vrstvu pokrájeného ovoce (maliny, borůvky, broskve… – směs), přelijeme směsí, poskládáme další sušenky a končíme jogurtovou směsí, kterou uhladíme a překryjeme alobalem. Dáme do lednice a druhý den krájíme ovocné řezy ke kafíčku.

*Nejznámější je italské tiramisu
Tři balíčky dětských piškotů pokropíme mlékem a do dortové formy poklademe první vrstvu. Na ni rozvrstvíme krém ze žloutků utřených s cukrem a máslem, do kterého jsme rozmíchaly silnou uvařenou kávu. Mícháme tak, aby krém netekl, ale mazal se. Můžeme dochutit dvěma lžícemi rumu. Poklademe vrstvou drobně pokrájených meruněk nebo broskví, přeložíme piškoty a krémem. Necháme v lednici a později dozdobíme.

*Barevná roláda
Umeleme nebo pod mikrotenem válečkem rozdrtíme 30 dkg máslových sušenek, promícháme sušenkovou strouhanku a 10 dkg moučkového cukru a lžící kakaa. „Zmokříme“ uvařenou kávou a rumem, aby vzniklo vláčné těsto, které, podsypané cukrem, uválíme na placku. Další těsto si připravíme z 15 dkg mletého kokosu, 15 dkg moučkového cukru a 15 dkg másla. Těsto vypracujeme, vyválíme, položíme na kakaovou placku a třeba pomocí alobalu pevně zarolujeme. Necháme v lednici a potom krájíme krásné dvoubarevné pohoštění.

*Tiramisu
Do formy vyskládáme piškoty a postříkáme je silnou uvařenou kávou, do které můžeme přidat i rum nebo likér podle chuti. Střídáme potom vrstvu piškotů, krému a ovoce. Krém: Rozetřeme zakysanou smetanu, bílý jogurt, měkký tvaroh, žervé, lučinu, mletou skořici a vanilkový cukr. Končíme krémem, dáme vychladit, posypeme strouhanou čokoládou a dozdobíme ovocem (banán, broskev…)
Trochu jinak: Na hlubší plech rozložíme piškoty, polijeme kávou a potřeme krémem: 4 pomazánková másla, čtyři tekuté šlehačky, cukr a kakao granko – vrstvíme a necháme uležet