Dorty 2

Dorty 2


DORTY


Angreštový dort

Potraviny:
1 piškotový korpus, 1/2 l angreštového kompotu, cukr, 1 pudingový prášek

Postup:
Kompot slijeme a plody necháme okapat na sítu. Šťávu rozmícháme v hrnci s pudingovým práškem a krátce povaříme.
Na dort poklademe plody angreštu a přelijeme připraveným rosolem. Šťávu z kompotu můžeme před povařením osladit podle chuti.

Bábovkový dort

Potraviny:
na třené těsto: 1 citron, 200g másla, 200g cukru, 1 vanilkový cukr, špetka soli, 3 vajíčka, 150g škrobu, 150g hrubé mouky, 3 lžičky kypřícího prášku
na náplň: 250g másla, 150g cukru, 1 vanilkový cukr, 3 vajíčka, 1 lžíce kakaa, 2 lžíce brusinkového kompotu
na zdobení: 80g marmelády, 150g mandlových lupínků, 1 kiwi, 315g mandarinkového kompotu, čokoládová ozdoba

Postup:
Z citronu ostrouháme kůru a vymačkáme šťávu. Formu na bábovku vymastíme máslem a vysypeme ji moukou. Troubu předehřejeme na 175 stupňů. Do mísy nasekáme máslo. Přidáme cukr, vanilkový cukr a špetku osli. Vyšleháme do pěny. Po jednom zašleháváme vejce, citrónovou kůru i šťávu. Mouku smícháme se škrobem a kypřícím práškem. Zapracujeme je do máslového krému a těsto nalijeme do formy. Vložíme do trouby a pečeme asi 60 minut. Bábovku vyjmeme a vyklopíme ji. Necháme ji vychladnout. Chladnou bábovku natřikrát rozkrojíme.
Náplň: máslo s cukrem a vanilkovým cukrem vyšleháme do husté pěny. Přimícháme žloutky a vyšleháme je. Krém rozdělíme na dvě části. Jednu větší smícháme s kakaem. Cukrářský sáček naplníme menší částí kakaového krému a do zbytku přidáme brusinky. Druhou část ponecháme bílou.
Bábovkové prstence rozložíme po pracovní ploše a potřeme je marmeládou. Spodní prstenec položíme na dortový talíř. Kakaovým krémem potřeme tři prstence bábovky a všechny poskládáme na sebe. Bábovku potřeme světlým krémem. V pánvi nasucho opražíme mandličky a celou bábovku jimi posypeme. Na vrcholek nastříkáme malé krémové hvězdičky, dáme do chladničky. Oloupeme kiwi a nakrájíme ho na plátky, spolu s mandarinkami a čokoládou jimi bábovkový dort zdobíme.

Banánový dort

Potraviny:
220g hladké mouky, 500ml smetany, 1 lžička citrónové a pomerančové kůry, sůl, 1 vanilkový cukr, 1 lžička prášku do pečiva, 4 lžíce citrónové šťávy, 6 banánů, 2 žloutky, 100g práškového cukru, 50g strouhaného kokosu, máslo na vymazání formy, mandarinkový kompot na ozdobu

Postup:
Z mouky, smetany, citrónové a pomerančové kůry, špetky soli, vanilkového cukru, prášku do pečiva a 2 lžic citrónové šťávy zaděláme těsto a necháme je asi půl hodiny odpočinout.
Polovinu těsta vložíme do vymazané formy. Pokryjeme tenkými plátky banánů a pokapeme citrónovou šťávou. Na to položíme druhou část těsta a povrch potřeme rozšlehanými žloutky. Dort pocukrujeme a posypeme strouhaným kokosem.
Pečeme ve vyhřáté troubě. Upečené zdobíme mandarinkovým kompotem.

Broskvová bomba

Potraviny:
2 kompoty půlených broskví, 6 plátků čiré želatiny, 300g plnotučného jogurtu, 100g cukru, 300g smetany ke šlehání, 15 cukrářských piškotů, 1 lžíce broskvové pálenky
ozdoba: 1 balíček vanilkového cukru, 100g smetany ke šlehání, 3 lžíce mandlových lupínků

Postup:
Dáme okapat broskve a šťávu odchytíme. Několik půlek ponecháme vcelku a zbývající nakrájíme na kostičky. Namočíme želatinu. Cukr rozmícháme v jogurtu. Želatinu vymačkáme, rozpustíme ve 3 lžících horké broskvové šťávy a přidáme do jogurtu. Vmícháme na kostičky nakrájené broskve a tuhou šlehačku. Hlubokou mísu vypláchneme studenou vodou a naplníme ji smetanovým krémem. Povrch pokryjeme cukrářskými piškoty tak, aby mírně přesahovaly okraj formy. Zakapeme 3 lžícemi broskvové šťávy s destilátem a zakryjeme fólií. Dáme ztuhnout do chladničky nejlépe přes noc. Formu krátce ponoříme do horké vody a obsah vyklopíme na podnos. Ušleháme tuhou šlehačku s vanilkovým cukrem. Naplníme do dortového sáčku a bombu ozdobíme. Nakrájíme broskve a posypeme nasucho opraženými mandlovými lupínky.

Čokoládový dort s tvarohem

Potraviny:
těsto: 100g polohrubé mouky, 50g másla, 40g cukru, 1 žloutek, špetka soli
náplň: 6 plátků čiré želatiny, 120g hořké čokolády, 120g bílé čokolády, 500g tučného tvarohu, 100g cukru, 150ml mléka, 375ml smetany ke šlehání

Postup:
Uhněteme mouku, máslo, cukr, žloutek, sůl. Zavineme do fólie a dáme na 30 minut do chladničky.
Předehřejeme troubu na 200 stupňů. Vymaštěnou formu vyložíme těstem. Pečeme asi 10-15 minut.
Želatinu namočíme v trošce vody. Oba druhy čokolády rozpustíme odděleně ve vodní lázni. Tvaroh ušleháme. Vmícháme cukr a mléko. Mokrou želatinu rozehřejeme při mírné teplotě. Promícháme s tvarohovou hmotou. Rozdělíme na 2 části, do každé vmícháme jeden druh čokolády. Smetanu ušleháme dotuha. Polovinu šlehačky vmícháme do bílého krému, druhou do tmavého. Dortový korpus necháme vychladnout v rozkládací formě. Potřeme bílým krémem. Navrch opatrně rozdělíme tmavý krém. Dort chladíme nejméně 3 hodiny. Potom opatrně vyjmeme z formy, zdobíme strouhanou čokoládou.

Jablečný dort za studena

Potraviny:
cca 1kg jablek, 3 lžíce cukru, 1 balíček dětských piškotů, 2 balíčky vanilkových pudinků

Postup:
Jablka oloupeme, rozkrájíme na menší kousky, samozřejmě bez jadřinců a s 500ml vody rozvaříme na kaši, přidáme cukr a dále vaříme. Když se rozvaří zahustíme pudinky, které jsme rozmíchali ve 250ml vody. Do formy dáme alobal a na to vrstvu piškotů, jablečnou směs a střídáme, poslední vrstva je jablečná směs. Dáme vychladit do lednice, podáváme studené, pokrájené na kousky, můžeme zdobit šlehačkou.

Jablka ve víně s malinovou omáčkou

Potraviny:
4 kyselejší tvrdá jablka, 0,5l vína, 4 plátky citrónu, 100g cukru, kousek skořice, 3 hřebíčky na omáčku, 300g malin, 50g cukru, 20ml koňaku

Postup:
Jablka oloupeme, nakrájíme na silné plátky a vykrojíme jádřince. Do hrnce dáme víno, cukr, hřebíček, skořici, citrón a uvedeme do mírného varu. Přidáme jablka a necháme asi 5 minut vařit (musí se táhnout). Pak necháme vychladnout v ledničce. Maliny posypeme cukrem, pokapeme citrónem a koňakem. Občas zamícháme. Jakmile je cukr rozpuštěn, maliny prolisujeme. Vychladlé plátky jablek přelijeme vychladlou omáčkou a podáváme.

Jogurtová terina s čerstvým ovocem

Potraviny:
180g bílého jogurtu, 250g šlehačky, pomeranč, citrón, 20g želatiny, 50g moučkového cukru

Postup:
Jogurt smícháme s cukrem a dáme do ledničky. Zvlášť si vyšleháme šlehačku a necháme v lednici.
Z pomeranče a citrónu vymačkáme šťávu, přidáme udělanou želatinu a dobře promícháme. Nakonec smícháme s jogurtem, přidáme ušlehanou šlehačku a dáme do formy do lednice ztuhnout. Zdobíme čerstvým ovocem a ovocnou omáčkou.

Lehký vánoční dort

Potraviny:
150g hladké mouky, 100g mletých vlašských ořechů, 200g cukru, 1 vanilkový cukr, 5 vajec, 3/4 prášku do pečiva, citrónová kůra, trochu horké vody

Postup:
Žloutky utřeme s cukrem do běla, přidáme trochu horké vody a šleháme dál. Až směs opět zhoustne vmícháme mouku s práškem a ořechy, citrónovou kůru a nakonec tuhý sníh ušlehaný z 5 bílků, do kterého jsme na konci šlehání přidali vanilkový cukr. Těsto nalijeme do dobře vymaštěné a moukou vysypané formy a pečeme zprvu ve velmi mírné troubě. Formu vkládáme do téměř chladné trouby, pak zvýšíme teplotu na 150 stupňů a dort pečeme 45 minut. Poté vyjmeme z trouby a necháme vychladnout. Dort rozkrojíme nadvakrát, potřeme vanilkovým máslovým krémem nebo jen do husta ušlehanou oslazenou šlehačkou a zdobíme dle fantazie ořechy nebo čokoládou.

Makový dort

Potraviny:
300g hladké mouky, 150g pískového cukru, 1 prášek do pečiva, 150g mletého máku, 1 lžička mleté skořice, 1 lžička citrónové kůry, 2 a 1/2dl studeného mléka, čokoládová poleva, mandlové lupínky

Postup:
Mouku promícháme se všemi přísadami a zaděláme mlékem těsto, které rozetřeme do vymaštěné a moukou vysypané dortové formy. V mírnější troubě upečeme. Vychladlý makovec přelijeme čokoládovou polevou a posypeme mandlovými lupínky.

Mandlový dort s sherry

Potraviny:
200g mouky, 110g cukru, 100g chladného másla, 5 vajec, 1 vanilkový cukr, 200g mletých mandlí, 6 lžic sladkého sherry, kůra z citrónu a pomeranče, moučkový cukr

Postup:
Z mouky, 50g cukru, másla, 1 vejce a 1 lžíci vody rychle zaděláme těsto. Zabalíme je do fólie a necháme v chladničce asi 30 minut odležet. Zbylá vejce oddělíme. Z bílků ušleháme tuhý sníh. Žloutky s 60g cukru a vanilkovým cukrem vyšleháme do pěny. Přidáme mandle, sherry a kůru. Sníh pozvolna vmícháme do žloutkové pěny. Troubu předehřejeme na 200 stupňů. Vyválené těsto dáme do dortové formy a vytvoříme okraj. Naplníme je mandlovou hmotou a povrch uhladíme. Pečeme 30-40 minut. Posypeme moučkovým cukrem.

Mrkvový dort

Potraviny:
5 vajec, 250g cukru, 250g mrkve, 250g strouhaných mandlí, citrónová kůra, 80g polohrubé mouky, 2 lžičky prášku do pečiva

Postup:
Z 5 žloutků a cukru umícháme pěnu. Přidáme nastrouhanou mrkev, strouhané mandle, kůru, polohrubou mouku, kypřící prášek, nakonec vmícháme sníh z 5 bílků. Pečeme v mírně vyhřáté troubě asi 45 minut.

Nepečený dort

Potraviny:
káva, rum, piškoty, 3 žloutky, 3 lžíce moučkového cukru, 3 lučiny, 250ml smetany ke šlehání, granko

Postup:
Uvaříme si hrnek silného kafe, do kterého přidáme panáka rumu. Do toho namáčíme piškoty. Nejdříve si ale utřeme žloutky s cukrem a lučinou. Ušleháme šlehačku a vše spojíme dohromady. Do formy klademe na dno malé množství ušlehané hmoty, na ni hustě vedle sebe namočené piškoty. Opakujeme vrstvy, končí to vrstvou hmoty, kterou posypeme grankem. Dáme vychladit do lednice.

Pěna z manga

Potraviny:
1 středně velké mango, 2 bílky, 2 lžíce citrónové šťávy, 60-80g cukru, špetka soli, šlehačka a čokoláda na ozdobu

Postup:
Dužinu z manga rozmixujeme s cukrem a citrónovou šťávou. Z bílků a soli ušleháme tuhý sníh, do kterého vmícháme rozmixované mango. Zlehka rozmícháme a rozdělíme do připravených misek. Zdobíme tuhou šlehačkou a hoblinkami z čokolády.

Piškot

Potraviny:
5 vajec, 150g práškového cukru, 100g hladké mouky, 1 lžíce medu, 1 lžíce dezertního vína, tuk a mouka na vymazání a vysypání formy, ovocný džem na pomazání

Postup:
Důkladně utřeme žloutky s cukrem, vmícháme tuhý sníh z bílků, med a víno. Těsto nalijeme do tukem vymazané a moukou vysypané formy a v troubě při mírném ohni pečeme asi 45 minut. Když piškot vychladne, rozkrojíme ho na polovinu a spodní část potřeme džemem.

Piškotová bomba

Potraviny:
200-250g másla, 50g pískového cukru, 100g čokolády na vaření, 300-400g cukrářských piškotů, likér (griotka)
krém: 1 šlehačka, ovoce (rybíz,maliny), nastrouhaná čokoláda (hoblinky), šlehačka na ozdobu

Postup:
Změklé máslo vyšleháme do pěny s čokoládou, cukrem a griotkou. Hlubokou mísu vyložíme fólií a potřeme po celé ploše krémem, poté vložíme asi polovinu piškotů - střídavě potíraných krémem, plníme až po okraj. Obsah nádoby necháme aspoň 2 hodiny ztuhnout a uležet. Poté dort vyklopíme, odstraníme fólii a po celé ploše naneseme bohatě tuhou šlehačku. Dokola obložíme zbylou polovinou piškotů, nakonec ozdobíme ovocem a čokoládovými hoblinkami.
Krém: hustě našlehanou šlehačku promícháme s ovocem a nastrouhanou čokoládou.

Rychlý tvarohový dort

Potraviny:
1 balení světlých a 1 balení tmavých piškotů, 3 lžíce cukru, 1 vanilkový cukr, 1 vanilkový puding, 2 tvarohy, 250ml smetany na šlehání, půlka šálku silnější kávy bez lógru, tmavé práškové kakao (Holandské) na posypání

Postup:
Z mléka připravíme vanilkový puding, do kterého přidáme 3 lžíce cukru s celým vanilkovým cukrem a vychladíme. Zvlášť vyšleháme šlehačku. V míse ručním šlehačem smícháme tvarohy s pudingem a šlehačkou. Do kulaté dortové formy dáme vrstvu piškotů (střídavě světlé a tmavé), každý piškot pokapeme kávou a posypeme kakaem. Potřeme tvarohovou hmotou a opět piškoty. (do formy o průměru 26cm vyjdou 3 vrstvy piškotů). Končíme tvarohovou hmotou a zdobíme (třeba kakaem nebo čokoládovou rýží).

Smetanový dort s broskvemi

Potraviny:
4 krabice zakysané smetany, moučkový cukr, piškoty, 4 velké broskve, máslo na vymazání

Postup:
Dortovou formu vymažeme máslem. Dno poklademe piškoty a zalijeme trochou smetany. Dále střídavě vrstvíme kousky broskví a piškoty. Vše proléváme smetanou oslazenou podle chuti. Hotový dort dáme na 24 hodin do chladničky ztuhnout. Před podáváním možno ozdobit šlehačkou.

Studený dort

Potraviny:
3 zakysané smetany, 3 balíčky piškotů, 6 lžic moučkového cukru, 6 lžic rumu, meruňkový kompot, kakao, máslo

Postup:
Náplň: smetanu smícháme s cukrem a rumem. Vymažeme mísu máslem a vysypeme kakaem. Na dno dáme dvě řady piškotů, na to směs, na směs nakrájené meruňky, na meruňky piškoty, na piškoty směs, na směs meruňky atd. Poslední jsou zase dvě řady piškotů. Dort přikryjeme alobalem, dobře zatížíme a necháme přes noc v lednici ztuhnout.

Tiramisu

Potraviny:
125g cukrářských piškotů, 1/8 l studené kávy, 5 lžic rumu, 3 žloutky, 50g moučkového cukru, 500g krémového sýra mascarpone nebo žervé, 1 lžíce kakaa

Postup:
Nízkou mísu vyložíme piškoty a pokapeme kávou a rumem. Žloutky a moučkový cukr ušleháme do tuhé pěny a přidáme krémový sýr. Krém navršíme na piškoty, povrch uhladíme a posypeme kakaem. Uložíme na 2 hodinu do chladu a podáváme.

Tvarohový dort

Potraviny:
těsto: 250g hladké mouky, 70g cukru, 1 vejce, 150g másla, 1/2 prášku do pečiva
náplň: 750g tvarohu, 250g cukru písek, 250ml mléka, 2 vejce, 1a 1/2 vanilkového pudinku, 150ml oleje

Postup:
Cukr smícháme s pudinkem a vejci, přidáme olej a tvaroh, nakonec mléko. Do vymazané a vysypané formy dáme na dno těsto, pak vyválíme pruh po stranách formy, nalijeme tvarohovou náplň a přikryjeme opět těstem. Pečeme půl hodiny.

Vánoční dort

Potraviny:
5 žloutků, 120g moučkového cukru, 250g mletých ořechů, tlučenou skořici a hřebíček, sníh z 5 bílků, čokoládová poleva, šlehačka

Postup:
Cukr a žloutky utřeme do husté pěny a vmícháme ořechy, skořici a hřebíček a po částech opatrně sníh z bílků. Těsto rozetřeme do máslem vymazané a moukou vysypané formy a velmi zvolna upečeme. Vychladlý dort polijeme čokoládovou polevou. Podáváme se šlehačkou.

Včelí žihadlo

Potraviny:
piškot: 500ml mléka, 1 balíček vanilkového pudinku, 180g cukru, 3 vejce, 1 vanilkový cukr, 75g polohrubé mouky, 75g solamylu, 1 vrchovatá lžička kypřícího prášku
poleva a krém: 250g měkkého másla, 100g cukru, 1 vanilkový cukr, 2-3 lžíce mléka, 100g mandlových lupínků, 200ml smetany ke šlehání

Postup:
Vanilkový pudink uvaříme dle návodu a dáme ho vychladnout.
Vejce, 3 lžíce vody, 100g cukru a vanilkový cukr ušleháme do pěny. Přimícháme mouku, solamyl a kypřící prášek. Hmotu naplníme do formy, kterou jsme vyložili papírem na pečení. Pečeme zhruba 15 minut v troubě vyhřáté na 175 stupňů. Jakmile se piškot odpaří, uvolníme ho z formy a dáme vychladnout.
Na polevu rozehřejeme 50g másla, 100g cukru, vanilkový cukr a mléko. Mícháme, až cukr zkaramelizuje. Přimícháme mandlové lupínky. Polevou piškot potřeme a necháme zaschnout. 200g másla ušleháme do pěny. Po lžičkách přišleháme pudink. Krém chladíme 1 hodinu. Ušleháme smetanu a polovinu jí přimícháme do krému. Piškot rozpůlíme a naplníme krémem. Přiložíme horní plát a chladíme 2 hodiny. Ozdobíme šlehačkou.