Dorty 1

Dorty


Tvarohový dort
15 dkg másla, 2 žloutky, 1 sklenice mletého cukru od hořčice, vanilkový cukr, rozinky, kandované ovoce, piškoty, 3/4 kg tvarohu.
Umíchá se máslo, cukr, žloutky, přidáme tvaroh, rozinky, nakrájené ovoce. Formu vymažeme máslem a vysypeme strouhankou. Na dno dáme piškoty a pokapeme rumem. Na to dáme hmotu a pak pokapané piškoty a zase hmotu a vložíme piškoty. Uvaříme želé v prášku citrónové nebo jahodové a dříve než to polijeme položíme na piškoty jahody nebo dílky z pomeranče. Necháme pak v ledničce.

Ořechový dort
4 žloutky, 30 dkg cukru se tře a postupně se přidává 10 lžic studené vody. Pak přidáme 10 dkg mletých ořechů a 20 dkg hrubé mouky, 1/2 balíčku prášku do pečiva, 1 lžíce mleté zrnkové kávy (nevařené), nakonec přidáme sníh. Formu vymastíme, vysypeme moukou a pečeme zvolna 1 hodinu.

Levný kakaový dort
1/4 kg cukru, 1 vejce 5 dkg másla se tře a za stálého míchání přidává se po trošce 4 dkg kakaa, pak 1/4 l mléka, 1 lžíce strouhanky, 1 lžíce rumu, 1/4 kg hladké mouky a 1 balíček prášku do pečiva. V mírné troubě se peče 3/4-1 hodinu. Vychladlý stačí přemazat jen marmeládou a polít polevou.
Citrónová poleva: 14 dkg cukru, 2 lžíce vařící vody, 2 lžíce citrónové šťávy.

Mokka dort
Nastavené piškotové těsto: 3 vejce, 130 g jemného krystalu, 150 g hrubé mouky, 1/2 lžičky mleté kávy, špetka pečivového prášku.
Krém: 200 g másla, 200 g práškového cukru, 1/4 l mléka, 1/2 vanilkového prášku, 1 lžíce kávy spařené 3 lžícemi vody.
V míse utřeme žloutky se 3 lžícemi vody (studené) a 1 lžící cukru. Sníh promícháme do žloutků a nakonec přidáme mouku s práškem a kávou. Naplníme do formy a pečeme pozvolna asi 20 minut.
Krém: Z mléka, části cukru a pudinkového prášku uvaříme hustý pudink. Utřeme máslo s cukrem a přidáme vychladlý pudink a kávu. Dortovou formu mažeme pokrmovým tukem. Místo pudinkového krému se taky máslo nastavuje moučnou kaší. Svaříme 1/4 l mléka a 50 g hrubé mouky.

Dort POHÁDKA
3 vejce, 10 dkg cukru moučka, 5 dkg Solamylu, 3 dkg hladké mouky, 1 lžička prášku do pečiva, 2 dkg kakaa.
Utře se 3 žloutky s 10 dkg cukru, přidá se 4 lžíce horké vody, 5 dkg Solamylu, hladkou mouku, 1 lžičku prášku do pečiva, kakao a naposled sníh z bílků. Vymaže se dortová forma máslem a vysypeme hrubou moukou.
Krém: 12 cl mléka, 2 žloutky, 10 dkg cukru, 1/2 vanilky, 3 lžíce polohrubé mouky, 3 lžíce kakaa, 12 dkg másla, 1 lžíce cukru, 1,5 lžíce rumu.
Do mléka se dají žloutky, 10 dkg cukru, vanilka, mouka, kakao a šlehá se to v páře až do zhoustnutí. Pak se to dá vychladit. Zvlášť se utře máslo, lžíce cukru, 1,5 lžíce rumu a potom se to spojí dohromady a zašlehá. Dort rozřízneme a natřeme nádivkou i na povrchu a ještě ozdobíme šlehačkou.

Tvarohový dort od Věrky
2 lžíce želatiny namočit nebo agar, uvařit ve 2 dl vody. Mixovat 2 tvarohy, 2 dl mletého cukru, 1 vanilkový cukr, 2 dl horkého mléka, 1/8 másla – dobře umixovat. Do dortové formy dát 1 sáček piškotů, pokapat kompotovou šťávou 2 dl, můžeme přidat trochu rumu. Na to nalejeme 1/2 mixované směsi, dáme ovoce, na to nalejeme druhou polovinu směsi, do které dáme kakao.

Nanukový dort
Ušlehat šlehačku, ušlehat 2 žloutky s cukrem (kakaem, karamelovým mlékem v tubě apod.), ušlehat 2 bílky a smíchat dohromady a dát zmrazit.
Tvarohový dort od p. Balcárkové
2 velké lžíce želatiny, nalijeme na to sklenici studeného mléka, necháme přes noc nabobtnat. Pak na to nalijeme sklenici horkého mléka. Rozmixujeme s 3 celými vejci, 1 vanilkovým cukrem, necelou sklenici cukru a 2 kostky tvarohu a 1 kostku dukátu nebo juno.
Na dno formy dáme piškoty, pokapeme rumem a šťávou z kompotu. Nalijeme 1/2 krému, dáme vrstvu kompotu a druhou polovinu krému, do kterého jsme přimíchali kakao. Dobře vychladit.

Dort “Paříž”
50 g hrubé mouky, 100 g cukru, 20 g kakaa, 4 žloutky, sníh ze 4 bílků.
Krém: 7 dkg másla, 3 dkg hladké mouky, udělá se světlá jíška. 1/4 l mléka se provaří se světlou jíškou v hustý krém.
Utřít: 100 g másla, 100 g cukru, 5 g kakaa.
Vychladlý dort potřít krémem, ztuhnout v ledničce a polít rozehřátou čokoládou (nadstavit Ivou).

Nepečený dort
3 dl vody a 1 kakao uvaříme. Utřeme 25 dkg másla, 15 dkg cukru moučka, 1 vejce, trochu rumu, vychladlé kakao vmícháme do hmoty, nasypeme 2 balíčky piškotů. Dáme do alobalu, uděláme váleček nebo do srnčího hřbetu. 24 hod. v ledničce.
Jablkový dort
75 dkg nastrouhaných jablek, 1 skleničku vody, 15 dkg cukru – to vše dusíme do měkka.
Do 1 skleničky vody promícháme 2 vanilkové pudinky a vlijeme do podušených jablek, promícháme a vypneme. Hmotu necháme chvilku ochladit. Pak ukládáme do dortové formy a prokládáme piškoty (dvoje). Po vychladnutí zdobíme šlehačkou.

Kakaový jablkový dort
3 žloutky, 15 dkg cukru, 2 dkg kakaa, 3 jablka, 5 dkg dětské krupice, 4 bílky, 1 lžíce cukru do sněhu, vanilkový cukr.
Žloutky utřeme s cukrem do pěny a kakaem, přidáme strouhaná jablka, krupici a necháme 10 minut stát. Z bílků a cukru ušleháme sníh a lehce vmícháme do těsta. Upečený dort ozdobíme šlehačkou a kandovaným ovocem.

Čokoládový dort
3 dl vody + 7 dkg kakaa – svařit a nechat vychladnout. Utřít 1 máslo, 20 dkg cukru, 4 žloutky, potom přidat vychladlé kakao. Přidat do toho 2 balíčky piškotů a promíchat. Dát do dortové formy a nechat v ledničce ztuhnout. Ozdobíme šlehačkou.

Nanukový dort
1 l mléka, 25 dkg Ivy, 25 dkg másla (Hera), 16 dkg cukru, 2 vanilkové cukry.
Povařit, vychladit ne do studena, přidat 4 vejce a mixovat asi 5 minut. Vychladit v chladničce do druhého dne, aby to bylo ledové, pak našlehat do zhoustnutí. (asi 4 nanukové dorty)
Šlehačkový jahodový dort
3 vejce, špetku soli, 150 g cukru, 2 vanilkové cukry, 125 g polohrubé mouky, 25 g Solamylu, 1 lžičku prášku do pečivy, 75 g mletých mandlí, 10 plátků bílé želatiny (15 g), 750 g jahod, 2 polévkové lžíce citr. šťávy, 2 kelímky šlehačky, 50 g čokoládových hoblinek, papír na pečení.
Žloutky utřeme s 3 lžícemi vody a 100 g cukru, 1 vanilkovým cukrem. Přidáme sníh, mouku, Solamyl a prášek do pečiva, mandle a promícháme. Vlijeme do formy a upečeme (175C, 40 minut). Namočíme želatinu, jahody rozmačkáme a přidáme citr. šťávu, zbylý cukr a vanilkový cukr. Želatinu rozpustíme a vmícháme do jahodové kaše a dáme chladit. Ušleháme kelímek šlehačky a jakmile začnou jahody tuhnout přidáme 2/3 této směsi do šlehačky. Vychladlý dort rozřízneme, upevníme kruh a těsto potřeme jahodovou šlehačkou. Přiklopíme horní část a opět potřeme. Dort necháme v chladničce 4 hodiny. Zbylou šlehačku ušleháme, potřeme jí okraj dortu a zdobíme šlehačkovými kopečky. Posypeme čokoládovými hoblinami. Jahody rozkrojíme a ozdobíme dort nahoře.

Malacov
Dvě vrstvy dětských piškotů slepit marmeládou a uložit do dortové formy. Silně pokapat šťávou ze zavařeniny a rumem. Natřít krémem karamelovým, dát další vrstvu slepených piškotů. Opět pokapeme šťávou a rumem. Natřeme znovu krémem a naložíme zavařené ovoce (broskve, meruňky) nebo čerstvé ovoce (pomeranče, banány, jahody). Opět vrstva krému a dvě vrstvy slepených piškotů. Nahoru dáme vrstvu krému a ozdobíme ovocem. Necháme ztuhnout v chladu.
Karamelový krém: Plechovku s kondenzovaným slazeným mlékem necháme 2 hodiny povařit ve vodě. Pak mléko vylejeme a smícháme s 25 dkg másla. Není třeba sladit.