Vnitřnosti

Játra v kokosu

50 dkg vepřových jater, 2 velké pokrájené cibule, 4 lžíce rajčatového protlaku, 1 lžíce solamylu, 1 vejce 2 - 3 stroučky česneku, lžíce sójové omáčky, špetka kari, 3 lžíce kokosové moučky.
Játra nakrájíme na nudličky, dáme do mísy, přidáme ostatní suroviny, zakápneme olejem a necháme uležet. Zprudka opečeme a solíme až na talíři.
Smažená játra na majoránce
Porce jater naklepeme a po jedné straně hustě posypeme majoránkou. Obalíme ve strouhance a pomalu pečeme na sádle s plátky anglické slaniny. Solíme až na talíři. Podáváme se salátem a vařenými bramborami.

Játra v petrželovém těstíčku

1/2 kg, brambor, 1 vejce, sůl, 4 lžíce mléka, 2 lžíce mouky, svazeček petrželky, sladkou papriku, bílý pepř, dvě lžíce majonézy, kelímek netučného bílého jogurtu, 2 sladkokyselé okurky, 2 středně velké cibule, 1/2 kg hovězích jater, mouku na obalení, 3 lžíce oleje a půl svazečku pažitky.
Omyté brambory 20 minut vaříme. Uvařené slijeme, propláchneme studenou vodou a necháme vychladnout. Mléko rozkvedláme s vejcem a s moukou. Svazeček petrželky omyjeme, pár snítek odložíme na zdobení a zbytek posekáme najemno. Nasekanou petržel zamícháme do těstíčka, osolíme, opepříme a dochutíme paprikou. Játra opereme a nakrájíme na proužky, posypeme je paprikou a obalíme v těstíčku s smažíme je v rozpáleném oleji. V polovině smažení přidáme k játrům pokrájenou cibuli na kolečka a necháme ji zezlátnout. Majonézu smícháme s jogurtem, osolíme a opepříme. Okurky a brambory pokrájíme na plátky a zalijeme majonézovou zálivkou. Podáváme zdobené s pažitkou.

Jazyk po čínsku

Nálev: 3 lžíce sójové omáčky, 1/2 hrnku bílého vína, 1 lžička cukru, 1 lžička soli, celý pepř, hvězdička badyánu, 2 stroučky česneku, 1 malá na kostičky pokrájená cibule, lžička Solamylu.
2 vepřové jazyky uvaříme do poloměkka v osolené vodě, vyjmeme , vložíme na chvíli do studené vody a oloupeme. Vložíme zpět do horkého vývaru, přidáme nálev a vaříme dokud nezměknou. Po vyjmutí je nakrájíme na tenké plátky. Vývar přecedíme a zahustíme Solamylem. Nakrájené jazyky vložíme zpět do omáčky.
Jazyk na česneku
2 vepřové jazyky, sůl, kmín, 2 - 4 stroučky česneku, 3 lžíce sádla
Omyté jazyky vaříme v osolené vodě. Uvařené vložíme do studené vody a oloupeme. Na sádle zpěníme utřený česnek, přidáme na plátky nakrájený jazyk, kmín aůl a prudce po obou stranách opečeme. Ze zbylého vývaru připravíme polévku.
Játrový řízek v jablkovém těstíčku
1/2 kg telecích nebo vepřových jater, 2 větší jablka, 0,05 l bílého vína, 6 dkg hladké mouky, 2 vejce, olej na smažení, 1/2 citronu, na špičku nože mleté skořice, sůl, pepř
Játra nakrájíme na řízky, naklepeme a jemně opepříme,. Vejce dobře rozšleháme vidličkou a nakonec přidáme na hrubé nudličky nastrouhaná oloupaná jablka. V těstíčku řízky obalíme a smažíme na rozpáleném oleji. Zdobíme plátkem citronu a podáváme s bramborovou kaší.

Neapolská játra

1/2 kg vepřových jater, 2 lžíce oleje, 1 lžíce hladké mouky, 4 rozdrcené stroučky česneku, 4 lžíce kečupu, 1 zelená paprika nakrájená na proužky, 1 rajče nakrájené na čtvrtiny, sůl, pepř
Játra nakrájíme na tenké plátky a obalíme je v mouce smíchané s pepřem. Na pánvi rozpálíme olej, přidáme česnek, a za stálého míchání obalená játra zprudka osmahneme. Játra pokapeme kečupem a 2 minuty podusíme. Játra osolíme a podáváme ozdobená nakrájenou paprikou a rajčaty. podáváme jak jinak s těstovinami.

Játra na kari

1/2 kg vepřových jater nakrájených na nudličky, 1 střední cibule nakrájená nadrobno, 3 rozdrcené stroučky česneku, 1 lžička kari, vařená rýže 4 porce, 2 lžíce sojové omáčky, 3 lžíce oleje, sůl pepř, citron nakrájený na kolečka
Na rozpáleném oleji osmažíme cibuli s česnekem. Přidáme játra a podusíme doměkka. Přidáme uvařenou rýži, sůl ,pepř, kari koření a zalijeme sojovou omáčkou. Promícháme a prohřejeme. Podáváme zdobené plátky citronu.

Játra po skotsku

1/2 kg vepřových jater nakrájených na tenké plátky, 4 plátky slaniny, 2 lžíce hladké mouky, 2 lžíce rumu, (nebo jiného ostrého alkoholu), sladká paprika, tabasco, sůl pepř
Rozpálíme větší pánev a na ni osmahneme slaninu dokřupava. Hotovou slaninu vyndáme, osušíme papírovým ubrouskem a ponecháme v teple. Na zbylém tuku osmažíme játra, která jsme obalili v mouce, sladké paprice a pepři. Játra několikrát otočíme. Když jsou skoro hotová, osolíme podle chuti, přilijeme alkohol a krátce podusíme. Játra vyndáme, pokapeme tabascem a podáváme ozdobené plátky slaniny. Podáváme s brambory.

Pikantní drůbeží játra

300 g drůbežích jater, 100 g uzeného špeku, 3 polévkové lžíce oleje, 1 palička česneku (nebo co kdo snese), sojová omáčka, 1 malý kečup, 1 kávová lžička koření Zlaté kuře s rozmarýnem, hladká mouka na obalení, sůl a pepř
Játra omyjeme, obalíme v mouce. Uzený špek nakrájíme na tenké plátky, vložíme do kastrolu a vyškvaříme. Vyjmeme děrovanou naběračkou a přidáme olej (tuk se nepřepaluje). Vložíme játra, která po obou stranách opečeme, zastříkáme sojovou omáčku, posypeme kořením, prolisovaným česnekem a podlijeme teplou vodou. Přidáme kečup, dle chuti osolíme a opepříme. Dusíme doměkka. Podáváme s rýží nebo kynutým knedlíkem, dozdobíme vyškvařeným špekem, který jsme odložili stranou.