Vepřové maso 1

VEPŘOVÉ MASO


Brokolice s uzenými vepřovými kotletami

Potraviny:
1 cibule, 750g brokolice, 500g uzených kotlet, 750g brambor, 30g másla, 150ml bílého vína, 400ml hovězího vývaru, majoránka, sůl, pepř, 4 lžíce zakysané smetany

Postup:
Cibuli oloupeme a posekáme. Brokolici omyjeme a rozdělíme na růžičky. Košťál oloupeme a rozkrájíme na kousky. Uzené kotlety vykostíme a nakrájíme na kostky velké 2cm. Brambory oloupeme a nahrubo pokrájíme.
Máslo rozehřejeme a na něm zesklovatíme cibuli. Přidáme maso a prudce opečeme. Vložíme brambory, krátce osmahneme, zalijeme vínem a hovězím vývarem. Přikryté dusíme 15 minut.
Majoránku otrháme a společně s brokolicí přidáme k bramborám. Podle chuti osolíme a opepříme. Opět přikryjeme a dusíme dalších 15 minut.
Hotový pokrm ozdobíme zakysanou smetanou a okamžitě podáváme.

Bůček k nedělní večeři

Potraviny:
bůček, 3 kuličky pepře, 12 stroužků česneku, 3 bobkový listy, špetka curry, pepř, paprika (koření), grilovací koření, worcester

Postup:
Větší kus bůčku uvaříme asi hodinu s kuličkami pepře, s 5 stroužky česneku a bobkovými listy.
Připravíme si marinádu ze 7 stroužků česneku utřených se solí, špetkou curry, pepře a papriky, grilovacího koření a worcesteru.
Teplý bůček marinádou potřeme a zabalíme do alobalu. Necháme v lednici uležet alespoň minimálně 3 dny.
Bůček krájíme na tenké plátky.

Přílohy:
chléb

Bylinková kapsa s restovanými bramborami

Potraviny:
8 řízků z vepřové kýty, 1 stroužek česneku, 1 svazek bylinek (petrželka, pažitka, bazalka), 1-2 lžíce hořčice, 2 lžíce strouhanky, sůl, pepř, 2 lžíce másla, 600g brambor, 250g rajčat

Postup:
Maso omyjeme a osušíme ho. Plátky rozklepeme natenko. Oloupeme česnek a nasekáme ho velmi najemno. Bylinky omyjeme a drobně je nasekáme. Bylinky i česnek smísíme s hořčicí, strouhankou, solí a pepřem. Bylinkovou směsí potřeme připravené a nasolené řízky. Překlopíme je a okraje sepneme párátky, aby náplň nevytekla.
V pánvi rozpustíme asi 1 lžíci másla. Kapsy v něm po obou stranách asi 12 minut opékáme. Mezitím oloupeme brambory, omyjeme je a nakrájíme na kostičky. Přelijeme je vařící osolenou vodou a vaříme asi 5 minut. Slijeme je a necháme okapat. Rajčata spaříme a oloupeme. Rozpůlíme je, vydlabeme jadérka a dužninu nakrájíme na kostičky.
Zbývající máslo rozpustíme na pánvi. Nasypeme na něj brambory a dozlatova je opečeme. Přisypeme rajčata a prohřejeme je. Zeleninu pikantně ochutíme solí a pepřem.
Na talíř dáme po dvou kapsách, poté co jsme odstranily párátka. Přidáme brambory s rajčaty.

Celerová omáčka

Potraviny:
vepřová pečeně, plnotučná hořčice, sůl, pepř, 1 masox, šťáva z 1 jednoho citrónu, střední celer, 1 šlehačka

Postup:
Maso naklepeme, pomažeme silně hořčicí, osolíme a opepříme. Dáme smažit na olej s máslem. Osmahneme, zalijeme vodou, dáme rozpustit masox, přidáme šťávu z citrónu a na kostičky pokrájený celer dusíme dokud vše nezměkne. Potom maso vyjmeme, celer se šťávou rozmixujeme a zalijeme šlehačkou, dáme maso zpět.

Přílohy:
Houskové knedlíky.

Čína

Potraviny:
vepřové maso, 1 vejce, 1 lžička solamylu, 1 lžíce hořčice, 1 lžička worcesteru, 1 lžička sójové omáčky, 3 lžíce oleje, čerstvá paprika (nemusí být), cibule nebo pórek, sůl, pepř

Postup:
sos: 1 vejce, 3 lžíce oleje, 1 lžíce hořčice, 1 lžička solamylu, 1 lžička worcesteru, 1 lžička sójové omáčky.
Maso nakrájíme na kousky a zalijeme sosem. Přidáme nadrobno nakrájenou cibuli nebo pórek, popřípadě i papriku. Osolíme a opepříme. Dobře promícháme. Necháme v lednici do druhého dne uležet.
Druhý den na rozpáleném oleji osmažíme.

Přílohy:
rýže

Dušené okurky s vepřovým masem

Potraviny:
400g vepřové kýty, sůl, pepř, 2 lžíce olivového oleje, 1 cibule, 1kg okurek, 2 rajčata, 400g brambor, 250ml zeleninového vývaru z kostky, 125g zakysané smetany, 100g bylinkového taveného sýra, svazek kopru

Postup:
Maso nakrájíme na nudličky. Osolíme, opepříme a krátce opečeme na rozpáleném oleji. Oloupanou cibuli nadrobno nasekáme. Přidáme k vepřovému masu a zesklovatíme. Okurky oloupeme a rozkrojíme na dvě půlky. Vydlabeme semínka a dužinu nakrájíme na kousky silné asi 1cm. Rajčata pokrájíme na dílky, omyté brambory na kostičky. Zeleninu přidáme k masu a krátce asi 5 minut podusíme. Přilijeme vývar a zhruba 20 minut na středním ohni podusíme. Vmícháme kysanou smetanu a bylinkový sýr. Osolíme a opepříme. Kopr posekáme a pokrm jím posypeme.

Gurmánské kotlety

Potraviny:
kotlety, vejce, solamyl, lžička kečupu, lžička hořčice, sůl, pepř

Postup:
Naklepané kotlety naložíme do směsi vajíčka, solamylu, lžičky kečupu a hořčice, soli a pepře. Necháme několik hodin v chladu odležet, pak kotlety krátce po obou stranách opečeme na oleji. Vložíme do pekáčku, zalijeme zbylou nakládací směsí a ještě pár minut zapečeme.

Přílohy:
brambory, bramborový salát

Katův šleh

Potraviny:
vepřová kýta, olej, sůl, pepř, cibule, okurka, kapie sterilizovaná, feferonka, kečup, worcestr.

Postup:
Maso nakrájet na nudličky a prudce opéct na oleji, osolit a opepřit. Dusíme do měkka, přidáme cibuli nakrájenou na kolečka, sterilovanou okurku na kostičky nakrájenou, kapie, feferonku. Podlít vodou a přidat kečup a worcestr a ještě chvíli podusit.

Přílohy:
hranolky, rýže, topinka

Kotlety na čokoládě

Potraviny:
4 vepřové kotlety, 1 lžíce másla, 3 cibule, skořice, pepř, 100g žampionů, 100ml bílého vína, 2 stroužky česneku, petrželka, 50g mandlí, 1 lžíce oleje, 50g hořké čokolády, 1 masox

Postup:
Kotlety osolíme, opepříme a dáme na 6 minut na pánev, zalijeme je na sádle osmaženou cibulkou s kořením a žampiony. Dusíme vše do měkka. Podlijeme a přidáme víno a mandle. Po chvilce přidáme svařený bujón s vodou a čokoládou a dusíme ještě 6 minut.

Přílohy:
rýže

Kotlety s jablky

Potraviny:
4 kotlety naplocho nařízneme a naplníme směsí: 1/2 hrnku strouhanky, 2 lžíce strouhaných jablek (můžeme přidat kousky broskve, ananasu), 1 lžíce másla, 3 lžíce mléka, sůl, pepř

Postup:
Kotlety naplníme, spíchneme párátky, na másle opečeme, mírně podlijeme a ve středně vyhřáté troubě upečeme.

Přílohy:
Podáváme s rýží.

Moravský řízek

Potraviny:
vepřová kýta, sůl
na obalení: 2 vejce, 100ml mléka, 100g hladké mouky, 100g šunky, 100ml bílého vína, olej

Postup:
Vepřovou kýtu nakrájíme na plátky, naklepeme, osolíme a obalíme v těstíčku z mouky, vajec, mléka, vína a šunky nakrájené na kostičky. Smažíme na oleji.

Přílohy:
brambory

Myslivecké kotlety

Potraviny:
kotlety, sůl, pepř, fenykl, česnek, olej, bílé víno, kečup, strouhaný tvrdý sýr

Postup:
Vepřové kotlety naklepeme, osolíme, opepříme a okořeníme fenyklem. Opečeme po obou stranách. Do zbylého tuku přidáme utřený česnek, opečeme, zalijeme bílým přírodním vínem, přidáme kečup a povaříme. Kotlety vložíme do omáčky a posypeme strouhaným tvrdým sýrem.

Přílohy:
brambory, hranolky

Pikantní špízy

Potraviny:
500g vepřové panenky, 500g svíčkové, 75g slaniny, 150g cibule, 100g škvařeného sádla, sůl, 10g česneku, 40g feferonek, 100g vývaru, 10g hladké mouky

Postup:
Z obou druhů masa nakrájíme kostky. Lehce naklepeme a osolíme. Na jehlu napíchneme feferonku, dále kousky masa, které prokládáme kousky cibule a slaniny. Potřeme rozertřeným česnekem a v horkém sádle opečeme. Zalijeme částí vývaru a dodusíme. Měkké maso vyndáme, šťávu vyrestujeme do tuku, lehce zaprášíme moukou, dolijeme vývar a vaříme, až se začne tuk oddělovat od šťávy.

Přílohy:
pečivo

Plněná vepřová pečeně se zeleninou

Potraviny:
1 tvrdá houska, 2 preclíky, 100ml mléka, 2 cibule, 1 lžíce másla, 75g vinné klobásy, 2 vejce, sůl, pepř, 5 mrkví, 50g sekané šunky, 50g žampionů, 1kg vepřové kýty, 2 bobokové listy, 1 hřebíček, rozmarýn, 500ml vývaru

Postup:
Housku i preclíky nakrájíme na kousky a pokapeme mlékem. Troubu vyhřejeme na 200 stupňů. Oloupeme cibuli. Jednu nakrájíme a osmahneme na másle. Smísíme s pečivem, klobásou, vejcem, solí a pepřem. Mrkev oloupeme, jednu pokrájíme na kostičky. Nasekáme šunku. Houby nakrájíme na plátky. Přimícháme do nádivky. Maso nakrájíme do kapsy. Naplníme ji nádivkou a zašijeme. Zbývající cibuli s mrkví nakrájíme na kusy a dáme do pekáče. Položíme maso, přidáme koření a pečeme 20 minut. Teplotu snížíme na 160 stupňů. Pečeme cca 2 hodiny.

Přílohy:
brambory

Řízek v bramboráku

Potraviny:
vepřové řízky, sůl, pepř, brambory, vejce, česnek, hladká mouka, mléko, olej

Postup:
Řízky naklepeme, na okrajích nařízneme a osolíme.
1/2kg brambor omyjeme, oškrábeme a na jemném struhadle nastrouháme. Jako na bramborák. Přidáme vejce, sůl, pepř, česnek utřený se solí a hladkou moukou. Přidáme ještě trochu mléka. Asi tolik, aby vzniklo těsto jako na kapání.
Na pánvi rozpálíme olej, řízky namáčíme do těstíčka a ihned vkládáme na rozpálený tuk, aby se obal na mase rychle srazil. Usmažíme do zlatova.

Přílohy:
bramborová kaše

Vepřové maso s fazolemi

Potraviny:
600g vepřové plece, olej, 150g cibule, 1 lžíce octa, sůl, pepř, masox, sladká paprika, 300g bílých fazolí, 6 lžic kečupu, litr vývaru z masoxu

Postup:
Fazole namočíme přes noc a ráno je v téže vodě uvaříme.
Maso nakrájíme a vložíme na zpěněnou cibulku s paprikou. Přidáme ocet, sůl, pepř, podlijeme vývarem z masoxu. Nakonec přidáme fazole a kečup.

Přílohy:
chléb

Vepřové na houbách

Potraviny:
vepřové řízky, olej, cibule, sůl, čerstvé houby (mohou být i nakládané či sušené), pepř, drcený kmín

Postup:
Řízky naklepeme, osolíme, opepříme a z obou stran zprudka opečeme na oleji. Pak maso vyndáme a zpěníme na oleji cibuli a přidáme nakrájené houby. Vložíme zpátky maso, sekaný kmín a dusíme do měkka. Potom omáčku zaděláme vodou s moukou.

Přílohy:
houskové knedlíky, brambory, rýže

Vepřové řízky v rajčatech

Potraviny:
4 vepřové řízky, 4 rajčata, 1 velká cibule, 250ml sladké smetany na šlehání, sůl, pepř, olej

Postup:
Vepřové plátky naklepeme, osolíme, opepříme a na oleji prudce opečeme z obou stran.
Na druhé pánvi zpěníme kolečka cibule, přidáme silnější plátky rajčat a chvíli po obou stranách dusíme.
Také rajčata osolíme a opepříme. Na závěr přidáme 250ml smetany a necháme přejít varem.

Přílohy:
rýže

Zapečené kotlety

Potraviny:
vepřové kotlety, 100g šunky, kompotované broskve, vejce, sýr Eidam, sůl, pepř

Postup:
Kotlety osolíme, opepříme a narychlo opečeme. Potom je dáme do pekáče. Na každou kotletu položíme plátek šunky a polovinu broskve. Nakonec rozšleháme vajíčko se strouhaným sýrem a na každou broskev doprostřed dáme malý kopeček. Dáme zapéct.

Přílohy:
hranolky

Zapékané kotlety ve šlehačce

Potraviny:
kotlety, šlehačka, hermelín, cibule, sůl, pepř, olej

Postup:
Kotlety naklepeme, osolíme a opepříme. Pekáč lehce potřeme olejem, vložíme do něj cibuli nakrájenou na kolečka. Na cibuli dáme kotlety, tak aby se moc nepřekrývaly. Na kotlety rozprostřeme nastrouhaný hermelín a to vše polijeme šlehačkou. Pečeme v troubě přibližně hodinu.

Přílohy:
brambory

Zapékané kotlety ve šlehačce II.

Potraviny:
brambory (5-6 středně velkých), cibule (1 velká nebo 2 menší), vepřové kotlety nebo jiné vepřové maso (4 plátky), sůl, pepř, tekutá šlehačka, 10-15 dkg sýra ( cihla, mozzarella)

Postup:
Zvolíme si středně velký pekáč, naskládáme do něj na kolečka nakrájenou cibuli, pak osolené a opepřené plátky masa, přidáme vrstvu cibule, pak nakrájené na slabé kolečka brambory osolíme, přidáme zase cibuli a brambory. Takhle připravíme dvě nebo tři vrstvy brambor a cibule. Nakonec zalijeme šlehačkou. Dáme péci do trouby až budou měkké brambory posypeme nakrájeným sýrem nebo naskládáme plátky a necháme chvilku zapéci.



RYBY


Kapr na česneku

Potraviny:
1 kapr, kolik je porcí tolik stroužků česneku, sůl, 2 lžičky sladké papriky, hladká mouka, olej, petrželka

Postup:
Kapra nakrájíme na porce, potřeme utřeným česnekem se solí, posypeme paprikou a obalíme v hladké mouce. Smažíme na horkém oleji dozlatova.

Přílohy:
brambory

Kapr na jablkách

Potraviny:
kapr, špek, jablka, paprika (nemusí být), koření Vegi-Vegi, sůl

Postup:
Špek nakrájíme na slaboučké plátky a vyložíme jím ohnivzdornou mísu. Na špek dáme osolené porce kapra. Jablka nakrájíme jako na štrúdl, zasypeme kapra tak, aby maso nebylo vidět. Lehce zasypeme kořením Vegi-Vegi (bez glutamanu sodného). Můžeme ozdobit paprikou pokrájenou na kolečka. Zakryjeme a pečeme v horkovzdušné troubě cca 25 minut, v obyčejné déle.

Přílohy:
vařené brambory

Kapr na zelenině

Potraviny:
kapr, mražená zelenina, cibule, sůl, pepř, kmín, koření (na ryby, barbecue), olej

Postup:
Sáček zeleniny (mrkev, petržel, pórek, růžičková kapusta) + nakrájenou cibuli na kolečka, lehce podusíme na oleji nebo másle. Pak přidáme na kotvičky nakrájeného a pokmínovaného kapra, kterého posypeme kořením (na ryby nebo barbecue). Podlijeme vodou a necháme zapéci až se objeví zlatavá kůrčička.
Dle chuti můžeme potřít kapra ještě hořčicí a pokapat worcestrovou omáčkou.

Přílohy:
chléb, brambory

Kapr v alobalu

Potraviny:
4 porce kapra asi 800g, 70g mrkve, 70g celeru, 100g žampionů, olej na smažení, 2 lžíce rostlinného másla, 2 lžíce másla, citrónová šťáva, sardelová pasta, sladká mletá paprika, sůl, bylinky

Postup:
Rybu pokapeme citrónovou šťávou a necháme chvíli odležet. Potom je osolíme a na rozpáleném oleji po obou stranách zprudka opečeme. Dvě porce připravíme se zeleninou a dvě se žampiony. Porce opečeného kapra položíme na alobal, lehce potřeme sardelovou pastou, mírně posypeme mletou paprikou a přidáme na másle osmaženou, na proužky pokrájenou mrkev s celerem. Na druhé dvě porce rozložíme na másle osmažené žampiony, alobal zabalíme a rybu zapečeme v troubě. Hotové porce kapra vyndáme z alobalu, položíme na talíř, obložíme zeleninou a žampiony, posypeme sekanými bylinkami.

Kapr v bramborákovém těstíčku

Potraviny:
kapr, mletý kmín, sůl, citrón, klasické bramborákové těstíčko (pokud nemáme zrovna kapra po ruce můžeme stejným způsobem použít i kuřecí maso)

Postup:
Kapra naporcujeme – vytvoříme plátky cca 4x4cm max. 1cm silné, nasolíme, posypeme trochu mletým kmínem, pokapeme citrónem a necháme cca 2 hodiny odležet. Připravíme bramborákové těstíčko - jemně nastrouhané brambory scedíme a přidáme trochu horkého mléka, utřený česnek, majoránku, sůl, trochu mletého kmínu a pepře, vajíčko, hladkou mouku, přidáme trochu jemně nastrouhané nivy. Na pánvi rozpálíme olej, kousky kapra namáčíme v těstíčku a dozlatova opečeme na rozpáleném oleji.

Přílohy:
chléb, brambory

Naložený kapr

Potraviny:
kapr, vodu, ocet, bobkový list, pepř, sůl, cibule, nové koření, cukr

Postup:
Naporcované kapry ovaříme v osolené vodě. Naskládáme je do nádoby. V jiném hrnci uvaříme vodu s octem, bobkovým listem, pepřem, solí, cibulí nakrájenou na kolečka, novým kořením a cukrem. Toto vše nalijeme na rybu do nádoby a necháme v chladu alespoň 5 dní uležet.

Přílohy:
pečivo

Plněný kapr

Potraviny:
kapr, 30dkg slaniny, máslo, křen, olej, sůl

Postup:
Vykuchaného a očištěného kapra prosolíme a dáme na dvě hodiny do chladu odležet. Potom kapra uvnitř potřeme máslem a naplníme nastrouhaným křenem smíchaným s 20dkg slaniny. Dáme péci na olejem vymaštěný plech. Upečeme do půlky, kapra obrátíme, posypeme ještě křenem a nakrájenou slaninou, dopečeme.

Přílohy:
zelenina, bramborový salát, bramborová kaše

Plněný pstruh

Potraviny:
1250g kuchaného pstruha, 150g másla, 150g vařeného uzeného boku, 100g slaniny, 100g cibule, sůl, kmín

Postup:
Pstruha plníme směsí najemno nakrájenou slaninou a na kolečka pokrájenou cibulí, osolíme a okmínujeme. Alobal pomažeme máslem, na něj položíme pstruha pokrytého na plátky nakrájeným bokem. Alobal uzavřeme a dáme péct. Upečeného pstruha dáme na talíř i s alobalem a přelijeme ho výpekem.

Přílohy:
brambory

Pstruzi v šunce

Potraviny:
4 menší pstruzi, 4 plátky šunky, 4 plátky anglické slaniny, 1/8 másla, 3 lžíce oleje, 2 lžičky tymiánu, 1/2 lžičky pepře, sůl, citrón, 1 lžička petrželky

Postup:
Vykuchané a očištěné pstruhy na povrchu osolíme a uvnitř vytřeme směsí umíchanou z poloviny dávky másla, soli, pepře, lžičky tymiánu a sekané petrželky. Takto připravené pstruhy obalíme slaninou a šunkou, vložíme do pekáčku vymaštěného olejem, ryby pokryjeme zbytkem na plátky nakrájeného másla, posypeme druhou lžičkou tymiánu a pečeme půl hodiny v horké troubě. Před podáváním zdobíme citrónem a petrželkou.

Přílohy:
brambory

Ryba s banánem

Potraviny:
4 pstruzi, 1 citrón, sůl, 4 lžíce hladké mouky, 1 lžička sladké papriky, 1 lžička drceného kmínu, petrželka, olej, 2 banány, 1 lžička másla, 1 lžíce citrónové šťávy, 1 lžíce solamylu, 1 lžička moučkového cukru

Postup:
Vykuchané a očištěné ryby pokapeme citrónem, osolíme a do břišní dutiny dáme trochu petrželky a kmínu. Po krátkém odležení je obalíme v mouce smíchané s paprikou. Vložíme je na horký olej a upečeme v troubě dozlatova.
Mezitím oloupeme banány, podélně je rozkrojíme, potřeme rozehřátým máslem, poprášíme solamylem a opečeme buď pod grilem nebo v troubě. Na upečené ryby rozložíme grilované banány, pokapeme je citrónem a posypeme špetkou cukru.

Přílohy:
brambory

Ryba zapečená se sýrem

Potraviny:
1kg plátků z jakékoliv ryby, sůl, 1 citrón, 100g másla, 200g sýra, petrželka, kelímek tatarské omáčky

Postup:
Očištěné plátky nebo porce ryb rozložíme na pekáček, pokapeme citrónem, osolíme a na každou porci položíme plátek másla. Trochu podlijeme vodou a vložíme do vyhřáté trouby. Pečeme asi 20 minut. Pak vyjmeme pekáč z trouby, rybí porce posypeme nastrouhaným sýrem a dáme zapéct až sýr zezlátne. Na talíři každou porci zdobíme lžičkou tatarské omáčky.

Přílohy:
brambory

Rybí nákyp

Potraviny:
1kg masa sladkovodních ryb (kapr, štika, sumec), 1/8 másla, 6 vajec, 2 žemle, cibule, 100ml mléka nebo smetany, 1/2 lžičky pepře, petrželka, sůl, tuk na vymaštění, tatarská omáčka, 1 lžička hořčice

Postup:
Žemle nakrájíme na kostky, přelijeme mlékem nebo smetanou a necháme vsáknout. Cibuli jemně nasekáme a na lžíci másla osmažíme, přidáme 3 žloutky a za stálého míchání necháme srazit. Rybí maso vykostíme a umeleme na masovém strojku. Vložíme do mísy, osolíme, opepříme, přidáme vejce s cibulí, 3 syrové žloutky, žemle nasáklé mlékem, zbytek rozehřátého másla, lžičku posekané petrželky, dobře promícháme a nakonec lehce vmícháme sníh z 6 bílků. Pokud je směs příliš řídká, můžeme přidat trochu strouhané housky. Směs vložíme do dobře vymaštěného pekáčku a vaříme v páře nebo ve vodní lázni v troubě cca 90 minut. Občas je nutno kontrolovat zda se voda nevyvařila a případně ji doplnit. Hotový rybí nákyp vyklopíme z pekáčku na mísu a podáváme teplý nebo studený s tatarskou omáčkou, kterou můžeme přichutit lžičkou hořčice.

Přílohy:
hlávkový salát

Silvestrovský kapr

Potraviny:
smažený kapr, mrkev, cibule, voda, ocet, cukr, sůl, nové koření, celý pepř, hřebíček, bobkový list

Postup:
Zbylé porce smaženého kapra naložíme spolu s na kolečka nakrájenou mrkví a cibulí do nálevu: voda, ocet, cukr, sůl, nové koření, celý pepř, hřebíček a bobkový list svaříme. Vychladlý nálev nalijeme na rybu a zeleninu a necháme do Silvestra uležet v chladu.

Smažený kapr po Pražsku

Potraviny:
1 rozporcovaný kapr, 2 citróny, sůl, 2 vejce, 1 lžíce mléka, hladká mouka, strouhanka, olej, petrželka

Postup:
Připravené porce kapra pokapeme citrónem, osolíme a necháme chvíli odležet. Poté je poprášíme hladkou moukou, namočíme je do vajec rozšlehaných s mlékem a obalíme ve strouhance. Na pánvi rozehřejeme tuk a porce pomalu smažíme po obou stranách dozlatova. Podáváme s plátkem citrónu a petrželkou.

Přílohy:
vařené brambory

Štika v cibulovém másle

Potraviny:
2 a 1/2kg štiky, 1 l vody, 2 cibule, 1 velká mrkev, špetka tymiánu, 1 bobkový list, 100ml vína, 1 lžíce octa, sůl
cibulové máslo: 100ml bílého vína, 1 velká cibule, 1/8 másla

Postup:
Štiku očistíme, vykucháme, vyjmeme žábry, ale hlavu neoddělujeme. Vložíme ji do nádoby na vaření ryb, zalijeme vodou s vínem, octem, pokrájenou zeleninou a kořením a vaříme asi 25 minut. Mezitím nakrájíme velmi jemně cibuli, podlijeme ji vínem a na pánvi vaříme až se víno odpaří. Sejmeme z ohně a postupně vidličkou vmícháme máslo. Máslo se nesmí zcela rozpustit, ale musí si zachovat smetanovou hustotu. Vařenou štiku vyjmeme z vývaru, dáme ji na mísu, přelijeme cibulovým máslem a obložíme horkými vařenými brambory.