Skopové

JEHNĚČÍ
JEHNĚČÍ S FAZOLKAMI
Potřebujeme: 600 g jehněčího masa, 500 g fazolek, 2 cibule, 3 lžíce sádla, sůl, 1/4 l kyselé
smetany, 1/2 lžičky mleté papriky.
Cibuli nakrájenou nadrobno podusíme na sádle. Maso pokrájíme na kousky, osolíme,
posypeme paprikou a přidáme k cibuli. Mezitím dusíme také na sádle očištěné fazolky,
rozkrojené po délce. Změklé maso a fazolky smícháme do žáruvzdorné nádoby, zalijeme
smetanou a zapečeme. Můžeme podávat s rýží.
MUSAKA (pro 2 osoby)
Potřebujeme: 800 g skopového masa z kýty, sůl, 4 lžíce oleje, 1/3 láhve kečupu, vývar, 400 g
brambor, 200 g rýže, 100 g naložených hub, 5-6 rajčat, křen.
Maso nakrájíme na kostičky, osolíme a zprudka ze všech stran opečeme. Podlijeme vývarem,
přidáme kečup a pomalu dusíme. Mezitím uvaříme brambory a rýži. K téměř měkkému masu
přidáme na plátky nakrájené brambory, rýži, houby bez nálevu, nakrájená rajčata a dodusíme.
Přisolíme a ochutíme lžičkou křenu.
SKOPOVÁ KOTLETA Z CIKÁNSKÉ PÁNVE
Potřebujeme: 8 malých skopových kotlet, 8 proužků slaniny, 3 rajčata, lžíci kečupu, 2
stroužky česneku, 2 lžíce strouhanky, 4 lžíce oleje, pepř, sůl.
Kotlety naklepeme, potřeme česnekem utřeným se solí, opepříme a obalíme ve strouhance.
Opečeme z obou stran na oleji, do pánve přidáme nakrájená rajčata a společně dusíme.
Uvolníme si na pánvi kousek místa, kde prohřejeme kečup. Podlijeme vodou, maso několikrát
obrátíme a dusíme doměkka. Na každou porci klademe dorůžova opečený hřebínek slaniny a
podáváme s bílým pečivem nebo rýží.
JEHNĚČÍ MASO V JÁHLOVÉ KAŠI
Potřebujeme: 500 g jehněčího masa bez kosti, 40 g slaniny, 100 g mrkve, 100 g kořenové
petržele, 100 g celeru, 250 g jáhel, 2 stroužky česneku, sůl.
Osolené maso nakrájíme na malé kostky a opečeme na sádle. Podlijeme, za 15 minut přidáme
nakrájenou zeleninu a společně dusíme doměkka. Jáhly spaříme vroucí vodou a uvaříme na
hustou kaši. Slaninu nakrájenou na kostičky rozškvaříme a polovinu zamícháme do kaše. Na
talíř upravíme dávku kaše, na ni dušené maso se zeleninou a vše přelijeme druhou polovinou
rozškvařené slaniny. Podáváme se zeleninovým salátem.
JEHNĚČÍ PO FRANCOUZSKU
Potřebujeme: 700 g jehněčího masa, šálek olivového oleje, máslo, 2 cibule, 2 stroužky
česneku, lžíci rajčatového protlaku, sůl, pepř, trochu mouky.
Maso hrubě umeleme, opepříme a vložíme na 5 minut na olej smíchaný s kouskem másla.
Přidáme pokrájené cibulky a česnek utřený se solí a osmažíme dorůžova. Poprášíme moukou
a za stálého míchání přidáme šálek teplé vody a protlak. Spojíme s masem a vše dusíme na
mírném ohni 15 minut. Podáváme s vařenou suchou rýží.
DUŠENÉ JEHNĚČÍ MASO
Potřebujeme: 1 kg jehněčí kýty, 2 lžíce tuku, sůl, pepř, 1 dl červeného vína, citrónovou šťávu,
škrobovou moučku.
Maso nakrájíme přes vlákno na řízky, osolíme, opepříme, potřeme tukem, vložíme do nízké
zapékací misky. Upečeme, ke konci podlijeme vínem a pokapeme citrónovou šťávou. Šťávu
zahustíme trochou škrobové moučky rozmíchané ve vodě. Jako přílohu podáváme dušená
kukuřičná zrna.
SKOPOVÉ NA MAJORÁNCE
Potřebujeme: 200 g skopového masa, sůl, stroužek česneku, 50 g kořenové zeleniny, 20 g
sádla, 4 lžíce smetany, 20 g hladké mouky, celý pepř, majoránku.
Maso vaříme v osolené vodě s kořenovou zeleninou a celým pepřem. Měkké maso vyjmeme a
po zchladnutí rozkrájíme na porce. Ze sádla a mouky připravíme světlou jíšku, zředíme ji
vývarem z masa, dobře rozmícháme, přidáme prolisovaný česnek, majoránku a dobře
povaříme. Nakonec zlepšíme smetanou, podle chuti přisolíme a přelijeme přes porce vařeného
masa.