Sekaná

Sekaná s houbami
***********************
Pro 4 osoby budeme potřebovat:
500g mletého masa / nebo mraženou drůbeží sekanou/, 400g hub, 2 rohlíky, 1 vejce, 200ml mléka, 2 stroužky česneku, 1 menší cibuli, mletou papriku, pepř, kmín, sůl

Houby podusíme společně s nakrájenou cibulí, utřeným česnekem, pepřem a solí. Rohlíky nakrájíme na kostičky a zalijeme mlékem. Po nasáknutí vyždímáme a dáme do misky. Přidáme mleté maso nebo rozmrzlou sekanou, vychladlé houby, vejce, papriku. Směs dobře spojíme a dáme na 30 minut do ledničky.Pokud je směs hodně mazlavá zahustíme ji strouhankou. Potom vytvarujeme 2 šišky a pečeme dokud se na povrchu neobjeví kůrčičky / asi 45 minut/. Při pečení poléváme vypečenou šťávou.

Sekaná s nivou v alobalu
***********************
recept je určen pro 4 osob(y)
Ingredience:
800 g mletého masa,
100 g va¬řeného uzeného bůčku,
2 sy¬rová vejce,
1 cibule,
2 až 3 stroužky česneku,
1 houska namočená v trošce vody,
po¬dle potřeby strouhanka (6 až 8 lžic),
1,5 špetky drceného pepře,
1 lžička soli,
1 špetka majoránky,
1,5 špetky sladké mleté papriky,
150-200 g sýra vcelku,
nemusejí být 2 usma¬žená vejce.
Příprava:
Cibuli nakrájíme nadrobno a vmícháme ji do mletého masa společně s utřeným česnekem, solí, syrovými vejci, vymačka¬nou houskou a kostičkami bůč¬ku. Podle potřeby přidáváme strouhanku, až vypracujeme tužší hmotu.

Z připravené hmoty na seka¬nou uděláme vyšší placku a blí¬že k nám klademe na hranolky nakrájený sýr, který můžeme obklopit míchanými vejci. Nej¬snadněji nám to půjde, jestliže už placku sekané budeme tvarovat na dostatečně velkém ku¬su alobalu, a potom právě zdvi¬háním okraje alobalu u sebe přetáčíme maso do tvaru šišky. Vložíme do remosky, alobal se sekanou podlijeme trochou vody a pečeme asi 1,5 hodiny. Osvědčilo se dělat z uvedeného množství 2 menší šišky sekané, zabalit je samostatně do alobalu a péci v remosce vedle sebe.

Místo sýra s případnými vejci můžeme volit jako náplň oloupa¬ná natvrdo vařená vejce, jejichž špičky jsme odřízli, aby držela dobře u sebe, můžeme volit i dobrou klobásu či párek či ji¬nou náplň nebo náplně podle chuti kombinovat.

Příloha - vařené brambory s kysaným či upraveným čer¬stvým zelím nebo vařené bram¬bory s různými zeleninovými sa¬láty, bramborový salát, případ¬ně jíme sekanou s chlebem a hořčicí.

Sekaná plněná nivou
**********************
500 g mletého masa (směs), 100 g cibule, sůl, mletý pepř, 2 vejce, 120 g rajčatového protlaku, lžíce sekané petrželové natě, 100 g strouhané housky, 50 g polohrubé mouky Na náplň: 100 g nivy (české výroby), 80 g strouhané housky, 1 dl mléka, 1 vejce, 50 g másla
Maso promícháme s jemně pokrájenou cibulkou, solí, pepřem, strouhanou houskou a moukou. Dobře vypracujeme hmotu (nejlépe na domácím malém katru), případně přidáme strouhanou housku, aby byla hustší konzistence. Na náplň strouhanku navlhčíme mlékem, promícháme se strouhanou nivou, vejcem a změklým máslem. Našleháme. Mletou fáš rozválíme na pomoučeném vále na silnější plát, pomažeme náplní, zarolujeme a dobře přitlačíme. Utvořenou šišku, potřeme bílkem a v troubě při 200 °C pečeme 45 minut. Takto připravenou sekanou můžeme také zabalit do pečicího papíru nebo alobalu a převázat motouzem.
Někteří lidé si myslí, že co je zahraniční, musí být zaručeně kvalitní. Ale není to pravda. Máme výborné sýry, např. Hermelín, tvarůžky, Nivu. Ráda nakupuji uzenářské výrobky od firmy Vahala a spol. Mají vždy něco nového s vynikající chuti. Jsem zvyklá na rýži a luštěniny od Lagrisu. Určitě je mnoho dalších výrobků, které by stály za zmínění...

Sekaná pečeně z vepřového masa
***********************
Vepřová sekaná pečínka se slaninkou
30 min
Postup:
Opláchnuté maso(libové) nakrájíme a umeleme na masovém strojku. Na rozehřátém tuku zpěníme drobně nakrájenou cibuli a osmahneme. K mletému masu přidáme osmahnutou cibuli, vejce, utřený česnek, koření, na kostičky nakrájenou slaninu, drobně rozsekanou petřželku, stouhanku, osolíme a důkladně promícháme. Ze směsi utvoříme šišku, potřeme tukem a vložíme do pekáče na rozehřátý tuk. Mírně podlijeme a pečeme ve středně vyhřáté troubě za občasného podlévání vypečenou šťávou.
Ingredience:
slanina 30 g
česnek 1 stroužek
sůl
vejce 1 ks
strouhanka 100 g
petrželka
tuk 50 g
cibule 1 ks
zázvor
pepř mletý
maso vepřové 500 g

Velikonoční sekaná
********************
250g tučného vepřového bůčku, 250g telecího masa, 250g uzeného bůčku, 5 až 6 žemlí, 5 až 6 vajec, sůl, několik stroužků česneku, muškátový květ nebo oříšek, tuk na vymazání pekáče.

Všechno maso uvařte, hrubě rozsekejte asi jako do jitrnic. Do studené polévky z masa namočte na půl hodiny žemle nakrájené na kostky. Pak dejte na mísu maso, namočené žemle i s polévkou, vejce, sůl, utřený česnek a muškátový květ nebo nastrouhaný oříšek. Směs má být "hustolitá", to znamená ani hustá ani řídká, ale musí se lít. Pekáč dobře vymastěte a směs zvolna pečte. Sekaná je dobrá teplá i studená.

Hurvínkova sekaná z čočky a ořechů
******************
Suroviny:
• 2 lžíce olivového oleje
• 2 utřené stroužky česneku
• 1 nasekaná větší cibule
• 2 stonky řapíkovatého celeru nasekaného nadrobno
• 100g strouhanky (lepší celozrnná)
• 200g uvařené a okapané čočky
• 200g na drobno nasekaných ořechů (nejlépe vlašských)
• 1 lžičky soli
• mletý pepř
• 2 lžičky italského koření, či směsi bylinek
• 1 lžičky chilli koření
• 4 lžíce sekané petrželky
• 2 rozšlehaná vejce
• 100 g čedaru
• 150 ml rajského protlaku
• 20g změklého másla
• 100g žampionů nakrájených na plátky
Postup přípravy:
1. Troubu předehřejeme na 190 °C. V kastrolku rozpálíme olej a osmahneme na něm cibuli a celer do měkka. Zeleninu v míse smícháme s čočkou, ořechy, strouhankou, solí, pepřem, kořením, chilli kořením, petrželkou, vejci, sýrem a rajským protlakem.
2. Formu o rozměrech ca. 23x12cm vyložíme po stranách papírem na pečení. Dno vymažeme máslem, naskládáme na něj houby a zakryjeme je směsí. Pečeme cca. hodinu a 20 min.
3. Hotové jídlo opatrně vyklopíme na podnos. Odstraníme papír a podáváme buď se zel. salátem, nebo s brambory.

Hovězí sekaná na římský způsob
*********************
Potřebujeme:
• 1 včerejší houska
• 750 g rajčat
• 150 g ovčího sýra
• 500 g žampionů
• 30 g másla
• sůl
• černý pepř
• 2 svazky petržele
• 750 g hovězí sekané
• 1 cibule
• 2 vejce
• 1/2 lžičky sušeného rozmarýnu
• sladká paprika
• 1 lžíce olivového oleje
• 1/2 kelímku smetany ke šlehání
• 1 lžíce solamylu
• alobal
• podle libosti čerstvé oregano nebo tymián
Příprava:
1. Housku namočíme do studené vody. Rajčata omyjeme a 200 g z nich rozpůlíme, vyjmeme jadérka a rozkrájíme je. Ovčí sýr nakrájíme na kostky. Ze žampionů odebereme 150 g, očistíme a rozčtvrtíme je.
2. Na pánvi rozehřejeme 10 g tuku a žampiony krátce osmahneme. Ochutíme solí, pepřem a necháme vychladnout. Petržel opereme, vytřepeme z přebytečné vody a najemno nasekáme.
3. Z namočené housky vymačkáme vodu a v míse ji zapracujeme do masa. Přidáme oloupanou a nakrájenou cibuli. Vejce, polovinu petrželky, rozmarýn, sůl, pepř a papriku rovněž přidáme a řádně promícháme. Znovu okořeníme. Nakonec vmícháme sýr, žampiony, rajčata a ze všeho uhněteme podlouhlou šišku, kterou dáme do pekáče na olivový olej. Pečeme v předehřáté troubě (200 °C) asi na 45 minut.
4. Mezitím rozpůlíme zbylá rajčata, vydlabeme z nich a rozkrájíme je. Stejně naložíme se zbylými žampiony. Rozehřejeme tuk a žampiony na něm osmahneme dozlatova. Přidáme rajčata a spolu s houbami je krátce podusíme 1 –2 minuty. Zbývající bylinky přimícháme a okořeníme solí a pepřem. Směs odložíme na teplé místo.
5. Posledních 5 –10 minut před koncem pečení přilijeme k sekané 1/4 litru vody. Hotovou pečeni vyjmeme a zabalíme do alobalu.
6. Šťávu propasírujeme sítem do jiného hrnce. Smícháme solamyl se smetanou, zahustíme omáčku a necháme přejít varem. Osolíme a opepříme.
7. Dušenou zeleninovou směs rozdělíme na mísu a servírujeme dohromady se sekanou. Podle libosti můžeme ozdobit čerstvým tymiánem nebo oreganem. Omáčku pak podáváme zvláš» v omáčníku.

Sekaná
*******************
Suroviny:
1 kg bůčku
špetka pepře
2 vajíčka
lžička kmínu
lžička majoránky
5 žemlí
2,5 dl mléka
strouhanka
sůl
cibule
olej Postup práce:
1. Žemle namočíme do mléka
2. Očistíme cibuli, nakrájíme najemno a cibuli osmahneme na oleji dozlatova a necháme vychladnout
3. Bůček vykostíme a pomeleme, vymeleme žemlí (nebo koupíme mleté maso) pozn. kosti použijeme na vývar pro přípravu polévky
4. Vše dáme do mísy, osolíme, opepříme, přidáme syrová vejce, osmaženou cibuli, majoránku a kmín a dobře promícháme
5. Z hmoty vytvoříme váleček (podobný houskovému knedlíku)
6. Povrch posypeme strouhankou
7. Položíme na plech, podlijeme vývarem z masoxu
8. Vložíme do vyhřáté trouby, během pečení podléváme výpekem s vývarem (podle potřeby doléváme vývar z Masoxu). Pečeme 45- 60 minut při 200 stupních ("kůrčička" dorůžova)
Přílohy: Vařené brambory , Americké brambory , Bramborové hranolky , Bramborová kaše , Bramborová kaše s cibulkou , Bramborová kaše s cibulkou a slaninou,
Okurkový salát , Salát z čínského zelí s jablky a karotkou , Salát kysaného zelí a zakysanou smetanou , Salát z kysaného zelí a jablky , Salát z čínského zelí s olivovým olejem , Rajčatový salát sladkokyselý

Příprava sekaného rybího masa
********************
Na přípravu mletého rybího masa většinou využíváme odřezků ryb nebo menší kousky rybího filé, tyto kousky semeleme někdy pouze nasekáme nožem, před namletím musíme odstranit všechny větší
a tvrdé kostí, jemné pružné kosti většinou zůstanou ve mlýnku na maso, většinou musíme zahustit, protože rybí maso je řídké,
obsahuje mnoho vody, doplníme ostatními surovinami dle TP
a tepelně zpracujeme.

Karbenátek z rybího masa
***********************
rybí maso vykostíme a nameleme s cibulí, přidáme vejce, sůl, hladkou mouku a mléko (pozor na hustotu), tvarujeme karbenátky, obalujeme v trojobalu a smažíme.
Sekaná pečeně z rybího masa
rybí maso vykostíme a nameleme s cibulí, přidáme vejce, sůl, hladkou mouku a mléko (pozor na hustotu), za pomocí strouhanky tvarujeme šišky, vložíme do vymaštěného pekáče a pečeme, v průběhu pečení podléváme, po upečení maso vyjmeme a výpek vyrestujeme do tuku, zaprášíme hladkou moukou, zalijeme vývarem z ryb, provaříme, dochutíme, přecedíme.

Smažené rybí krokety
********************
rybí maso vykostíme a nasekáme nožem, připravíme si hustý bešamel (tuk, mouka hladká, mléko), přidáme žampióny, vejce, sůl, pomocí strouhanky tvarujeme krokety (válečky), obalíme v trojobalu
a smažíme.