Králík

KRÁLÍK


Bylinkový králík

Potraviny:
1 králík, 50g slaniny, 1 cibule, 1 mrkev, 1/4 celeru, 3 stroužky česneku
marináda: 3 lžíce oleje, 1 lžíce sekané petrželky, 1 lžička oregana, 1 lžička šalvěje, sůl

Postup:
Králíka rozdělíme na porce, které potřeme ze všech stran marinádou, připravenou smícháním všech přísad. Necháme do druhého dne odležet.
Druhý den na kostičkách slaniny zpěníme pokrájenou cibuli, přidáme očištěnou a na kousky pokrájenou zeleninu a nasekaný česnek. Vložíme králíka, podlijeme a pečeme do měkka. Podle potřeby podléváme vodou.

Přílohy:
vařené brambory, rýže

Citrónový králík

Potraviny:
1 králík, sůl, pepř, 2 stroužky česneku, 4 lžíce olivového oleje, 2 lžíce piniových oříšků, 200ml bílého vína, 1 citrón, šťáva ze 2 citrónů, 1 lžička oregana, 125ml masového vývaru z kostky, 400g brambor

Postup:
Králíka naporcujeme, osolíme a opepříme. Česnek jemně posekáme a smícháme s 2 lžícemi oleje a piniových oříšků. Porce králíka zprudka opečeme na 2 lžících oleje, přidáme piniové oříšky a česnek a krátce opékáme dál. Přilijeme víno a povaříme 5 minut.
Citrón rozpůlíme, nastrouháme kůru a druhou půlku nakrájíme na plátky. Kůru smícháme s citrónovou šťávou a oreganem a přidáme k masu. Přilijeme vývar a dusíme přikryté poklicí 45 minut. Brambory vaříme asi 25 minut v osolené vodě.

Dušený králík

Potraviny:
1,4kg králíka, 3 větší cibule, 8 středních rajčat, 2 stroužky česneku, 1 dlouhou červenou feferonku, 4 lžíce oleje, sůl, bílý pepř, 1/4 l bílého vína, 1 lžička šalvěje

Postup:
Králíka omyjeme a rozdělíme na 8 kousků. Rajčata rozčtvrtíme. Cibule oloupeme a nakrájíme na špalíky. Česnek oloupeme a usekáme najemno. Feferonku pokrájíme na tenké kroužky.
V hlubším pekáčku rozpálíme olej a maso na něm ze všech stran opečeme. Osolíme a opepříme, přidáme rajčata, cibuli, česnek a feferonku. Podlijeme 1/8 l bílého vína a 1/8 l vody, přikryjeme poklicí a necháme 1 hodinu dusit.
Po 30 minutách přilijeme zbývající víno a přidáme šalvěj.
Hotový pokrm ochutíme solí a pepřem.

Přílohy:
bílý chléb

Chalupářský králík

Potraviny:
králík, sůl, pepř, plnotučná hořčice, cibule, olej

Postup:
Králíka naporcujeme, osolíme, opepříme a potřeme ze všech stran hořčicí. Vložíme do pekáče, bohatě posypeme nasekanou cibulí, zalijeme olejem a necháme přes noc uležet.
Druhý den pečeme v troubě, je li třeba přidáme trochu vody.

Přílohy:
brambory, hlávkový salát

Králík na smetaně

Potraviny:
rozporcovaný králík (stačí jen určité části), čerstvá paprika, 2 lžíce sterilovaného zelí, cibule, mrkev, kousek květáku (můžeme přidat, ale není nutný), olej, uzený bůček

Postup:
Do pekáče připravíme jednu papriku nakrájenou na proužky, dvě lžíce sterilovaného zelí, cibuli nakrájenou nadrobno, mrkev na nudličky, lze přidat i kousek květáku. Na zeleninu položíme porce králíka a zalijeme olejem. Podléváme vodou. Pokud nemáte rádi suché maso, pečte králíka současně s plátkem uzeného bůčku.

Přílohy:
brambory, bramborová kaše, knedlík a zelí

Králík na tymiánu s fazolkami

Potraviny:
2 králičí hřbety, olej, máslo, tymián, bílý pepř, sůl, 200ml bílého vína, 2 sáčky mražených zelených fazolek

Postup:
Hřbety osolíme a opepříme. V pánvi rozpálíme olej a maso na něm osmahneme ze všech stran. Přendáme do pekáče, posypeme lžičkou tymiánu a pečeme v předehřáté troubě za občasného podlévání asi 45 minut. V průběhu pečení maso stále podléváme a obracíme. Mezitím fazolky dáme do pařáku a necháme vařit v páře 10 minut. Po upečení hřbety vyjmeme a uložíme na teplé místo. Šťávu z králíka nejprve zředíme vínem a potom necháme na ohni odpařit do zhoustnutí. Odstavíme a nakonec ještě zjemníme kousky chlazeného másla. Promícháme s fazolkami.

Králík s hruškami

Potraviny:
2 králíky, sůl, pepř, 100g margarínu, 400ml růžového vína, tymián a rozmarýn, 4 lžíce zavařených brusinek, 8 hrušek

Postup:
Každého králíka rozdělíme na 8 dílů, okořeníme. Na tuku opečeme. Troubu předehřejeme na 200 stupňů. Vypečenou šťávu zalijeme vínem. Přidáme bylinky a asi 45 minut dusíme. Maso vyjmeme. Přidáme brusinky. Omáčku okořeníme. Oloupané hrušky rozpůlíme a asi 5-10 minut dusíme. Podáváme s masem a omáčkou.

Králík s jablky

Potraviny:
1 králík, kolik váží králík-tolik vezmeme jablek, 1 lžíce sójové omáčky, 1 lžička soli, 1/2 lžičky curry, 1 lžička oleje, česnek, kečup, polovina menšího celeru

Postup:
Králíka nakrájíme na kostičky, jablka, česnek a celer nastrouháme, přidáme koření a vše podusíme do měkka.

Přílohy:
bílé pečivo, rýže

Králík se šafránem a rozinkami

Potraviny:
1 králík, sůl, kayenský pepř, 500g cibule, 8 lžic olivového oleje, 7 stroužků česneku, na špičku nože šafránu, 250ml bílého vína, 50g rozinek, 4 bobkové listy

Postup:
Králíka rozporcujeme, jednotlivé kusy potřeme solí s kayenským pepřem.
Troubu předehřejeme na 200 stupňů. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kolečka. V pekáči rozpálíme olej a maso na něm ze všech stran opečeme. Poté je vyjmeme a odložíme stranou. Česnek oloupeme a pokrájíme na jemné plátky.
Spolu s cibulí ho přidáme do pekáče, kde obojí na tuku krátce osmahneme. Porce králíka vložíme zpátky a pokryjeme polovinou opečené cibule. Přilijeme bílé víno s rozmíchaným šafránem. K masu přidáme rozinky a bobkový listy a vše dusíme přikryté asi 40 minut.

Přílohy:
rýže

Mican nejmilejší

Potraviny:
králík, slanina, sušené houby, cibule, česnek, estragon nebo tymián, zázvor, trochu másla, 1/2 kostky masoxu

Postup:
Králíka osolíme a posypeme zázvorem. Slaninu nakrájíme na kostičky, lehce ji necháme v pekáči rozškvařit a na ni vložíme králíka. Přiklopíme pekáčem a pečeme v rozpálené troubě.
Teplotu ztlumíme, když se začne připalovat, podlijeme ho namočenými sušenými houbami, které jsme předtím povařily ve vývaru z masoxu. Až bude nutné další podlití učiníme tak bílým vínem.
Po hodině přidáme několik malých na čtvrtky pokrájených cibulek a několik stroužků česneku. Když je králík červený, přidáme estragon a lžičku másla.

Přílohy:
bramborový knedlík, přelitý necezenou omáčkou


Králík ala zajíc
********************
1 králík
3 mrkve
3 petržele
1 menší cibule
¼ celeru
¼ l zakysané smetany
2 lžíce hladké mouky
10 kuliček celého pepře
4 kuličky jalovce
špetka tymiánu
citronová šťáva

Nálev:
Uvaříme si tolik nálevu aby porce králíka byly v pekáči ponořené.
Petržel, mrkev, celer, cibuli, ocet a potřebné množství vody přivedeme k varu, poté odstavíme a necháme vychladnout.

Očištěného králíka rozdělíme na porce a vložíme do pekáče. Přidáme celý pepř, jalovčinky, tymián a přelijeme studeným nálevem. Zatížíme pokličkou nebo prkénkem a necháme v chladničce 4 dny odležet. Po 2 dnech maso obrátíme. Pak dáme do vyhřáté trouby a přiklopené pečeme asi 90 minut.
Hotové maso přendáme na talíř, zeleninu se šťávou propasírujeme do kastrolu a odpaříme na mírném ohni ½ vody. V hrnku rozkvedláme zakysanou smetanu s hladkou moukou a vmícháme do šťávy. Povaříme 10 minut, vložíme porce králíka, prohřejeme, přisolíme a přichutíme citrónovou šťávou.

Králík na cibuli
********************
1 králík
1 kg cibule
olej
kmín
bobkový list
mletá paprika
grilovací koření
sojová omáčka
hladká mouka
pepř
sůl
nové koření

Cibuli nakrájíme na kolečka a zvolna smažíme na oleji na pekáči. Naporcovaného králíka na menší kousky osolíme a obalíme v mouce a v paprice , do které přidáme grilovací koření.
Králíka vložíme na pekáč (cibule musí být sklovatá). Vše ještě pečeme na sporáku, přidáme všechno koření, podlijeme, promícháme, dáme do trouby a dopečeme do měkka.

Pikantní králík
***********************
1 králík
2 dcl oleje
10 stroužků česneku
1 lžička sladké papriky
½ lžičky pálivé papriky
1 lžička octa
1 lžička grilovacího koření
sůl

Králíka rozporcujeme a naložíme do nálevu z ostatních surovin. Necháme uležet v chladničce do druhého dne. Před pečením dolijeme vodu tak, aby byly porce králíka skoro ponořené a pečeme doměkka. Podáváme s vařenými brambory a zeleninovým salátem.


KRÁLIČÍ ZELENINOVÁ POLÉVKA

Potřebujeme: 1/2 králičího předku, sůl, 100 g kořenové zeleniny, 5 rajčat, 50 g oleje, stroužek
česneku, 3 cibule, 40 g hladké mouky, 2 bobkové listy, 2 kuličky nového koření, 100 g vařené
rýže Natural, ocet.
Na části oleje osmahneme rozseknutého králíka, vyjmeme, přidáme nakrájenou cibuli,
nastrouhanou zeleninu, drobně nakrájená rajčata, osmahneme, zalijeme 3/4 l vody, přidáme králíka, bobkový list, sůl a vaříme, až je maso měkké. Maso a bobkový list vyjmeme, polévku propasírujeme nebo rozmixujeme a přidáme k jíšce ze zbytku oleje a mouky. Doplníme do 1 l vodou a povaříme. Maso obereme z kostí, nakrájené dáme do polévky, přidáme rýži, dochutíme octem a solí a prohřejeme.

KRÁLIČÍ GULÁŠ S FEFERONKOU

Potřebujeme: 750 g králičího předku, 50 g slaniny, 40 g rostlinného tuku, 100 g cibule, 100 g
mleté papriky, sůl, pepř, 4 dl vody, 2 stroužky česneku, 25 g rajčatového protlaku, 50 g
hladké mouky, 50 g feferonek.
Maso nakrájíme i s kostí na kostky, na rozpuštěné slanině s tukem orestujeme cibuli, přidáme maso, osolíme, opepříme, opaprikujeme, trochu orestujeme, podlijeme vodou, přidáme utřený česnek, protlak a dusíme téměř doměkka. Šťávu vydusíme do tuku, zaprášíme moukou,orestujeme, zalijeme vodou, ještě povaříme a dochutíme. Na talíři sypeme guláš sekanými feferonkami. Podáváme s houskovým nebo bramborovým knedlíkem.

KRÁLÍK PO ĎÁBELSKU

Potřebujeme: 1 kg králíka, 50 g slaniny, 3 stroužky česneku, sůl, 75 g rostlinného tuku, 100 g
cibule, mletou papriku, 670 g sterilované zeleniny Kunovjanka nebo Moravanka (1 sklenice),
2 feferonky, 50 g másla.
Králíka nasekáme na porce, protkneme slaninou, potřeme česnekem utřeným se solí. Na tuku zpěníme nakrájenou cibuli, vložíme porce králíka, opečeme z obou stran, poprášíme paprikou, zpěníme, vlijeme celý obsah zeleniny i s nálevem, promícháme, přidáme sekané feferonky a pečeme v troubě doměkka za občasného přelévání. Ke konci pečení zjemníme šťávu máslem.

KRÁLÍK PANA FARÁŘE

Potřebujeme: 1 králíka, 100 g slaniny, 50 g másla, 1 dl vody. Marináda: 3 stroužky česneku,
100 g cibule, sůl, lžičku zázvoru, 1/2 lžičky mleté papriky, šťávu z 1/2 citronu. Česnek utřeme se solí, přidáme nahrubo nastrouhanou cibuli, zázvor, papriku, citrónovou šťávu a promícháme. Králíka potřeme marinádou a necháme do druhého dne v chladu odležet. Pekáček vymažeme máslem, přidáme nakrájenou slaninu, vložíme králíka, podlijeme vodou a pečeme v troubě za občasného přelévání šťávou.

KRÁLÍK S RAJČATY

Potřebujeme: 1/2 králíka, 50 g oleje, 500 g rajčat, 2 cibule, 2 lžíce sekané petrželové nati, 3 stroužky česneku, 30 g mouky, sůl.
Králíka rozdělíme na porce, osolíme a osmahneme ze všech stran na oleji. Vyjmeme a na oleji osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli, petrželovou nať a na plátky nakrájený česnek. Do kastrolu vrátíme maso, přidáme nadrobno nakrájená rajčata a bez podlévání pod poklicí
dusíme. Teprve když je šťáva z rajčat odpařená, můžeme podlít trochou vody. Před
podáváním vydusíme na tuk. Podáváme s brambory nebo rýží a zeleninovým salátem.

KRÁLÍK V HOUBOVÉ OMÁČCE

Potřebujeme: 1/2 králíka, 30 g oleje, hrst sušených hub, sůl, 1 dl zakysané smetany, 40 g hladké mouky, sekanou petrželovou nať, ocet.
Králíka vykostíme, kousky naklepeme, obalíme v mouce a osmahneme na oleji. Houby
předem na 2 h namočíme do studené vody. Osmahlé kousky masa osolíme, podlijeme vodou, ve které jsme máčeli houby, přidáme houby a dusíme doměkka. Pak maso vyjmeme a omáčku zahustíme moukou rozkvedlanou ve vodou rozředěné kysané smetaně. Omáčku provaříme,vložíme maso, prohřejeme a vše dochutíme octem a solí a posypeme petrželovou natí.
Podáváme s rýží Natural nebo celozrnnými těstovinami.

KRÁLÍK V BALÍČKU

Potřebujeme: 1 králičí zadek, několik plátků anglické slaniny, lžíci olivového oleje, sůl, mletý řebříček, tymián, dobromysl, majoránku, 2 cibule, 300 g rajčat.
Králíka naporcujeme na kousky a každý kousek osolíme, okořeníme vším kořením, zabalíme do plátku slaniny a převážeme provázkem. Do ohnivzdorné mísy dáme jemně nakrájenou cibuli a pak balíčky s masem, které proložíme na čtvrtky nakrájenými rajčaty. Zakapeme olejem a dáme péci do horké trouby. Pečeme do vytvoření šťávy, kterou balíčky poléváme.
Pečeme asi 45 minut. Podáváme s bramborem a zeleninovým salátem.

KRÁLIČÍ POLÉVKA S KAPUSTOU

Potřebujeme: 200 g předního masa s kostmi, 200 g kapusty, 40 g rýže, sůl, pažitku, vegetu,
strouhaný sýr, 1,5 l vody.
Maso očistíme, spaříme vařící vodou, zalijeme studenou vodou a vaříme pod pokličkou až
doměkka. Vývar procedíme, přidáme propláchnutou a spařenou rýži, kapustu nakrájenou na
čtverečky a vaříme doměkka. Mezitím obereme maso z kostí, nakrájíme a vložíme do
polévky. Polévku ochutíme vegetou a při podávání sypeme drobně nakrájenou pažitkou a
strouhaným sýrem.

PEČENÝ KRÁLÍK NA KOŘENÍ

Potřebujeme: 800 g králíka, 20 g slaniny, 3 zrnka pepře, sůl, 2 zrnka nového koření, 2
stroužky česneku, majoránku, půl lžičky drceného kmínu, cibuli, citrónovou šťávu, 30 g tuku,
alobal.
Maso protkneme slaninou. Česnek rozetřeme, pepř a nové koření roztlučeme, přidáme
majoránku, kmín, nastrouhanou cibuli, citrónovou šťávu a sůl. Touto kaší potřeme králíka,
kterého pokapeme tukem, zabalíme do alobalu a necháme v chladu přes noc proležet. Pečeme
v troubě, za 30 min. jej vyndáme z alobalu a dáme zpět do pekáče, přidáme vypečenou šťávu
a upečeme doměkka. Podáváme s rýží a zeleninovým salátem.

PARMSKÉ KRÁLIČÍ ŘÍZKY

Potřebujeme: 4 řízky z králíka, vejce, 2 lžíce mléka, 40 g strouhaného tvrdého sýra, hladkou
mouku, strouhanku, 2 rajčata, sůl, tuk na smažení.
Králičí řízky jemně naklepeme, osolíme, obalíme v mouce, namočíme ve vejci rozšlehaném s
mlékem, solí a strouhaným sýrem a obalíme ve strouhance. Ihned usmažíme na rozehřátém
tuku. Rajčata nakrájíme na silné plátky, osmahneme na tuku a při podávání jimi obložíme
řízky. Podáváme s bramborami a zeleninovým salátem.

KRÁLÍK PO TOSKÁNSKU

Potřebujeme: 1 králíka, sůl, pepř, 80 g tuku, cibuli, 2 stroužky česneku, mrkev, kousek celeru,
lžičku oregana, petrželku, bazalku, šalvěj, 50 g rajčatového protlaku.
Králíka osolíme, obalíme v koření a necháme asi 8 hod. odležet. Cibuli, mrkev a celer
nakrájíme na drobné kousky, česnek rozetřeme a vše osmahneme na tuku. Přidáme králíka,
protlak, podlijeme vodou a pečeme. Při pečení králíka občas obrátíme a podlijeme horkou
vodou. Podáváme se špagetami nebo bramborami a zeleninovým salátem.

KRÁLIČÍ KROKETY

Potřebujeme: 150 g dušeného králičího masa bez kostí, 30 g salámu, 15 g másla, 15 g hladké
mouky, 1 dl mléka, žloutek, 1/2 žemle, vejce, strouhanku, sůl, petržel, muškátový květ, pepř,
tuk.
Z másla a mouky připravíme světlou jíšku, zalijeme mlékem a trochou šťávy z masa,
rozšleháme, uvaříme hustou omáčku. Žemli nakrájíme na plátky, zvlhčíme vodou, po
prosáknutí žemli rozmělníme. Maso a salám nakrájíme na kostičky a s petrželkou, lžící
strouhanky, žloutkem, kořením a solí vmícháme do prochladlé omáčky. Uděláme válečky,
obalíme v mouce, vejci a strouhance a po obou stranách osmažíme.

KRÁLÍK V RAJČATOVÉ SMĚSI

Potřebujeme: 4 porce králíka, 40 g tuku, cibuli, stroužek česneku, 200 g rajčat, lžíci kečupu,
vegetu, pepř, sůl.
Cibuli a česnek jemně nakrájíme, zpěníme na tuku, přidáme osolené a opepřené porce králíka
a dusíme pod pokličkou. Rajčata ponoříme na okamžik do vařící vody, přeložíme do studené
vody, oloupeme, odstraníme zrníčka a nakrájíme na plátky, které přidáme k masu, podlijeme
trochou vody a dusíme dále. Ke konci přidáme vegetu a kečup. Podáváme s brambory nebo
rýží.

KRÁLIČÍ SALÁT SE ZELENINOU

Potřebujeme: 250 g dušeného králičího masa bez kostí, 100 g sterilovaného hrášku, 100
sterilovaného celeru, 100 g sterilovaných okurek, 50 g vařené mrkve, 100 g majonézy, 50 g
bílého jogurtu, lžičku hořčice, špetku cukru, ocet, sůl, pepř, worchestrovou omáčku.
Maso, celer, okurky a mrkev nakrájíme na nudličky, hrášek necháme dobře okapat. Majonézu
promícháme s jogurtem, hořčicí, cukrem, solí, pepřem, worchestrem, přidáme připravené
suroviny, lehce promícháme a necháme v chladničce krátce proležet.