Hovězí maso 2

HOVĚZÍ VÝVAR S MUŠLEMI
Potřebujeme: 300 g mletého hovězího masa, řapíkatý celer, pórek, mrkev, rajče, lžíci sekané petrželky, 2 bílky, 1 l masového vývaru, sůl, 2 lžíce portského vína, 6 mušlí hřebenatek (můžeme nahradit morkovými knedlíčky), 1/4 celeru a salátové okurky.
Řapíkatý celer, pórek, mrkev, rajče nadrobno nakrájíme, smícháme s petrželkou, mletým masem a bílkem. Vše dáme do hrnce, zalijeme vývarem a za častého míchání uvedeme do varu. Pak stáhneme z plotny, necháme 5 min. táhnout, polévku propasírujeme, vývar osolíme a vmícháme víno. Mušle nakrájíme na tři díly, celer a okurku bez jader na nudličky, vše rozdělíme na talíře a zalijeme ohřátým vývarem.

HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ SE ZELENINOU
Potřebujeme: 4 plátky hovězí svíčkové, 2 stroužky česneku, sůl, 4 lžíce sójové omáčky, šťávu z 1 pomeranče, 8 brambor, pepř, 400 g brokolice, 4 mrkve, 2 lžíce dietního margarínu, 2 lžíce rostlinného tuku, 2 lžíce sekané petrželky.
Posekaný česnek smícháme se sój. omáčkou, pomerančovou šťávou a pepřem. Maso dáme na 15 min. do marinády. Brokolici rozebereme na růžičky, mrkev nakrájíme na plátky, oloupané brambory uvaříme v osolené vodě. Zeleninu dusíme 15 min. na margarínu se 4 lžícemi vody, osolíme, opepříme. Maso 5 min. opékáme na tuku, vyjmeme. Do šťávy přidáme marinádu a 6 lžic vody, 2 min. povaříme a dochutíme. Na talířích zdobíme petrželkou.

TEXASKÉ CHILLI S RÝŽÍ A PAPRIKOU
Potřebujeme: 750 g kostek zadního hovězího masa, lžíci oleje, 2 stroužky česneku, sůl, lžíci oregana, lžičku drcených chilli papriček, lžíci kukuřičného škrobu, 800 ml hovězího vývaru, červenou, žlutou a zelenou papriku, 200 g rýže.
Maso opékáme na oleji na silném ohni 10-12 min. Přidáme prolisovaný česnek, koření a opékáme. Škrob rozmícháme ve 125 ml vody, přidáme k masu, přilijeme vývar a dusíme asi 25 min., občas zamícháme. Papriky nakrájíme na kostičky, přidáme k masu a přikryté dusíme 30 min., občas zamícháme. Mezitím vaříme rýži ve 400 ml osolené vody, dokud se tekutina nevsákne. Upravíme spolu s masem na talíře a podáváme.

DUŠENÉ HOVĚZÍ S BRAMBORAMI
Potřebujeme: 600 g libového hovězího masa, 2 lžíce rostlinného tuku, pepř, sůl, 3 cibule, tuk na vymaštění formy, 700 g brambor, 500 ml piva, bazalku, petrželku, libeček.
Maso nakrájíme na kousky jako na guláš, opečeme na tuku, osolíme a opepříme. Cibuli nakrájíme na kolečka a krátce ji podusíme spolu s masem. Oloupané brambory nakrájíme na plátky, polovinu naskládáme do vymazané formy, navrch rozložíme vrstvu masa a cibule a přikryjeme zbývajícími bramborami. Osolíme, opepříme a zalijeme pivem. V předehřáté troubě dusíme při 200°C asi 60 min. doměkka. Posypeme sekanými bylinkami a podáváme.

HOVĚZÍ ZÁVITKY PLNĚNÉ KYSANÝM ZELÍM
Potřebujeme: 4 hovězí plátky, 425 g kysaného zelí, 2 lžičky hořčice, 3 lžíce másla, 200 ml bílého vína, 2 červené papriky, 2 jablka, sůl, pepř, majoránku, 3 lžíce zakysané smetany.
Plátky potřeme hořčicí, obložíme vymačkaným zelím, zavineme a sepneme. Závitky ze všech stran prudce opečeme dohněda na 2 lžících másla, podlijeme vínem a přikryté dusíme 45 min. Papriky nakrájíme na nudličky, jablka na dílky a spolu dusíme 10 min. na másle. Osolíme, opepříme a ochutíme majoránkou. Závitky vyjmeme. Ve vydušené šťávě rozmícháme smetanu a podáváme s rýží nebo bramborovou kaší.

SVÍČKOVÁ PEČENĚ S HROZNOVÝM VÍNEM
Potřebujeme: 1 kg svíčkové, 1/2 l bílého vína, 125 ml octa, 1/2 svazku polévkové zeleniny, lžičku celého pepře, sůl, 6 hřebíčků, pepř, 2 lžíce oleje, 125 ml smetany, 4 lžíce jíšky, 200 g hroznového vína, 2 lžíce sekaných mandlí.
Víno svaříme s octem, přidáme hřebíčky, pepř. Zeleninu nadrobno nakrájíme a povaříme v nálevu. Maso vložíme na 2 dny do nálevu, vyjmeme, osušíme, vetřeme do něj sůl s pepřem a opečeme ze všech stran na oleji. Nálev přecedíme. K masu dáme zeleninu, podlijeme 250 ml nálevu, přikryté dusíme 60 min., maso vyjmeme, nakrájíme na plátky. Šťávu prolisujeme, přidáme smetanu a jíšku a povaříme. Kuličky vína rozpůlíme, zbavíme jader, prohřejeme v omáčce a přidáme mandle.

ŠVÉDSKÝ SALÁT S HOVĚZÍM MASEM
Potřebujeme: 200 g vařeného hovězího masa, vařených brambor a nakládané červené řepy, 2 nakládané okurky, jablko, uzeného sledě, 2 lžíce octa, pepř, sůl, lžičku hořčice, špetku cukru, 6 lžic oleje, lžíci kaparů, petrželku, kopr, pažitku, 2 vejce uvařená natvrdo.
Maso, okurky, řepu, jablko a brambory nakrájíme na kostičky a pečlivě promícháme. Sledě nakrájíme na kousky velikosti sousta. Rozšleháme ocet, hořčici, pepř, sůl, cukr a olej. Zálivkou salát přelijeme a opatrně vmícháme kapary a sledě. Salát posypeme sekanými bylinkami a zdobíme na osminky nakrájeným vejcem.

JEMNÁ ROŠTĚNKA "STRINDBERG"
Potřebujeme: 4 roštěnky, 2 lžíce plnotučné hořčice, zelenou petrželku, pepř, sůl, lžíci sherry (není nutné), 180 g strouhaného křenu, máslo, křen.
Maso naklepeme, osolíme, opepříme. Sherry zamícháme do hořčice, křen nastrouháme. Roštěnky potřeme hořčicí, posypeme petrželkou a potřenou stranou dáme do křenu. Na větší pánvi rozpustíme máslo, ve kterém maso osmažíme. Nejprve obalenou stranu 2-3 min. a pak 4-5 min. druhou stranu. Maso musí být na povrchu křupavé a uvnitř lehce růžové. Okapané maso dáme na talíř, posypeme křenem a podáváme s opečenými brambory.

ROŠTĚNÁ PO CIKÁNSKU
Potřebujeme: 4 roštěnky, 2 cibule, 2 lžíce sádla, 0,1 dl smetany, lžíci hladké mouky, lžíci mleté sladké papriky, 4 plátky slaniny, sůl.
Ve velké pánvi zpěníme na rozehřátém sádle jemně nakrájenou cibuli, zasypeme ji mletou paprikou a vložíme naklepané, osolené a na krajích naříznuté roštěnky, které prudce po obou stranách opečeme. Potom je mírně podléváme vždy, když se tuk odděluje od šťávy. Smetanu smícháme s moukou a měkké roštěnky zahustíme. Krátce povaříme a podáváme s noky. Na každou porci masa dáme hřebínek opečené slaniny.

GRATINOVANÉ ROŠTĚNKY
Potřebujeme: 4 roštěnky, sůl, pepř, lžíci oleje, malou majolku, 100 tvrdého sýra, 3-4 stroužky česneku, vývar.
Roštěnky naklepeme, nařízneme, osolíme, opepříme a na rozehřátém oleji po obou stranách opečeme dozlatova. V případě potřeby mírně podlijeme vývarem nebo bílým vínem a dopečeme. Z majolky, nastrouhaného sýra a česneku utřeného se solí připravíme gratinovací směs a dobře promícháme. Upečené roštěnky dáme do pekáče, potřeme gratinovací směsí a ve vyhřáté troubě dozlatova zapečeme. Podáváme se smaženými hranolky.

ŠVÉDSKÉ ROŠTĚNKY
Potřebujeme: 4 roštěnky, sůl, pepř, 6 lžic oleje, cibuli, lžíci mouky, 1/4 l smetany, 2 kyselé okurky, sardelovou pastu, vývar.
Roštěnky naklepeme, nařízneme, osolíme, opepříme a na půlce oleje zprudka po obou stranách dozlatova opečeme. Vyjmeme, přidáme zbytek oleje, osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli. Přidáme roštěnky, podlijeme vývarem, dusíme doměkka, maso vyjmeme, šťávu vydusíme na tuk, zaprášíme moukou, osmahneme, zředíme vývarem a povaříme. Přidáme smetanu, na kostičky nakrájené okurky, sardelovou pastu, promícháme, přidáme roštěnky a povaříme. Podáváme s knedlíkem.

ŽIVÁŇSKÁ PEČENĚ
Potřebujeme: po 250 g hovězí svíčkové, vepřové kýty a skopové kýty, sůl, lžičku sladké mleté papriky, kmín, 4 cibule, 250 g slaniny.
Maso nakrájíme na menší plátky vysoké 1 cm, naklepeme, osolíme, posypeme paprikou, případně kmínem a dáme do kameninové nádoby na několik hodin odležet. Na jehlice napichujeme střídavě jednotlivé druhy masa, na kolečka nakrájenou cibuli, plátky slaniny a grilujeme. Hlavní zásady pro živáňskou pečeni: použít všechny druhy masa a nešetřit cibulí ani slaninou. Podáváme s brambory a obkládáme drobně nasekanou cibulí, hořčicí a kyselou okurkou.

STRÁŽNICKÝ DIVOKÝ ŠÍP
Potřebujeme: 600-700 g hovězího masa ze svíčkové, sůl, pepř, 250 g uzené klobásy, 5 lžic oleje, 3 lžíce másla, cibuli, 1/2 lžičky chilli koření, 2 kapie, 200 g sterilovaného hrášku, 2 lžíce kečupu, 200 g rýže, 3 hřebíčky.
Maso nakrájíme na plátky, osolíme, opepříme a střídavě s kolečky klobásy napichujeme na jehlice. Na rozehřátém oleji maso ze všech stran dozlatova opečeme a v horké troubě dodusíme. Na másle zpěníme cibuli, přidáme chilli, trochu osmahneme, přidáme nakrájené kapie, hrášek, kečup, podusíme, přidáme předem s hřebíčky uvařenou rýži, promícháme, prohřejeme a podáváme s masem.

HOVĚZÍ NA ŠPEJLI SE ZELENINOU A BRAMBORY
Potřebujeme: 600 g tučnějšího hovězího masa, 3 lžíce sádla, 3 cibule, 3 větší brambory, 4 papriky, 4 rajčata, sůl.
Maso nakrájíme na kostky a posolíme, papriky nakrájíme na větší kousky, cibuli, rajčata a brambory na kolečka tloušťky 1 cm. Na špejle napichujeme střídavě maso, cibuli, papriku, rajčata a brambory. Osolíme a opékáme v troubě nebo na rožni za častého polévání, dokud maso nezměkne.



BAREVNÉ HOVĚZÍ MASO

hovězí maso
olej
houby
kyselé okurky
kapie
vývar z masoxu


Připravíme si stejné množství masa a hub, okurek a kapie. Maso nakrájíme na plátky a naklepeme. Pak je nakrájíme na úzké proužky, osolíme, opepříme a prudce opečeme ze všech stran na oleji. Jakmile maso pustí šťávu, přidáme nasekané houby, na kostičky nakrájenou kyselou okurku a na proužky nakrájenou kapii. Podlijeme šálkem vývaru a dusíme doměkka.