Kuřecí 1

Kuřecí maso


KUŘECÍ


Drůbeží knedlíčky s tomatovou rýží

Potraviny:
400g mražené zeleniny, 400g kuřecích prsou, 2 žloutky, 4 lžíce panády, 2 lžíce sekaných mandlí, sůl, pepř, 250g rýže, 4 rajčata, 2 malé cibule, 6 lžic bílého vína, 2 lžíce oleje, 400ml drůbežího vývaru, 200ml smetany, 4 lžíce solamylu

Postup:
Mraženou zeleninu necháme povolit. Maso nakrájíme a v kuchyňském robotu najemno rozmixujeme. Smícháme se žloutky, panádou a mandlemi, osolíme a opepříme. Hmotu zformujeme do malých kuliček, které necháme ve vařící vodě asi 10 minut zatáhnout. Rýži připravíme dle návodu. Rajčata oloupeme a nakrájíme na kostičky. Cibuli oloupeme, nakrájíme a na oleji necháme zesklovatět. Přidáme rajčata a dusíme asi 3 minuty. Vmícháme rýži a vše ochutíme. Necháme vzkypět vývar s vínem a smetanou. Solamyl smícháme se 2 lžícemi vody a vmícháme do omáčky. Přidáme zeleninu a masové kuličky a zahřejeme.

Přílohy:
tomatová rýže

Drůbeží maso na medu

Potraviny:
drůbeží maso, med, sójová omáčka, víno, vývar, glutasol

Postup:
Drůbeží maso lehce opečeme na oleji. Z medu, sójové omáčky, vína a vývaru smícháme omáčku. Maso vložíme do zapékací misky, ochutíme glutasolem a za stálého podlévání omáčkou zapékáme.

Přílohy:
rýže, hranolky

Drůbeží nudličky v listovém těstě

Potraviny:
4 plátky listového těsta, Perla z kelímku, 4 ks kuřecích prsou, sůl, pepř, curry, 30g Planty, 1 mrkev, 1 žlutá paprika, 4 lžíce naklíčené sóji, 100g chřestu z konzervy, vejce na potření
omáčka: 1 cibule, 1/2 lžíce petrželky, 1 lžíce podzemnicového oleje, 1 lžička škrobu, půlka kostky drůbežího bujónu, trochu Vermutu Rosso

Postup:
Chřest slijeme a osušíme. Mrkev nakrájíme na tyčinky, povaříme v osolené vodě, propláchneme a necháme okapat. Papriku nakrájíme na dlouhé proužky. Petrželku usekáme. Maso rozkrájíme na prst široké nudličky, osolíme, opepříme a posypeme trochou curry. Na rozpálené Plantě osmahneme po všech stranách masové nudličky, vyjmeme a necháme vychladnout. Na pomoučněném vále do tenka rozválíme listové těsto, pokapeme Perlou, poklademe nudličkami masa, mrkví, chřestem, paprikou, posypeme petrželkou, klíčky sóji, okraje těsta potřeme rozšlehaným vejcem, zabalíme a balíčky potřeme vejcem. Rozložíme na plech a pečeme v předehřáté troubě při 200 stupních asi 30 minut. Na lžíci podzemnicového oleje osmahneme usekanou cibuli, zasypeme škrobem a podlijeme drůbežím bujónem, přidáme sekanou petrželku, zalijeme vermutem a do husta provaříme. Balíčky rozložíme na talíře, podlijeme omáčkou a podáváme se zeleninou posypanou klíčky.

Drůbeží ragů

Potraviny:
drůbeží plátky, sůl, pepř, česnek, cibule, solamyl, víno, vývar (masox), worcester

Postup:
Na kostičky nakrájené drůbeží plátky osolíme, opepříme a potřeme prolisovaným česnekem. Na tuku osmahneme cibuli, přidáme maso a opečeme dozlatova. Mezitím si připravíme kašičku ze solamylu rozmíchaného s vínem, maso podlijeme trochou vývaru, přilijeme škrobovou kašičku a na mírném ohni ještě chviličku podusíme. Hotové dochutíme worcesterem.

Přílohy:
rýže, hranolky, pečivo

Dušené kuře s jarními bylinkami

Potraviny:
1 kuře, půlka svazku potočnice, kerblík, 1 snítka estragonu, 50g mladého šťovíku, 2 šalotky, 50g másla, sůl, bílý pepř, 125ml slepičího vývaru, 250ml smetany, 1 žloutek

Postup:
Kuře omyjeme a nakrájíme na 8 porcí. Potočnici, kerblík a estragon nahrubo posekáme. Šťovík a špenát omyjeme a necháme dobře okapat Odstraníme stonky, zeleninu nakrájíme na nudličky. Šalotku oloupeme a nadrobno pokrájíme. Troubu předehřejeme na 190 stupňů. Kulatou zapékací formu vymažeme 30g másla a rozložíme do ní šalotku. Porce kuřete osolíme, opepříme a rozložíme na šalotku. Nádobu přikryjeme poklicí, vložíme do trouby a pečeme zhruba 25 minut. Mezitím v kastrolu rozehřejeme zbylé máslo. Přidáme špenát a šťovík a dusíme, dokud nezměknou. Přimícháme bylinky a dusíme ještě 2-3 minuty. Porce kuřete vyjmeme ze zapékací mísy a udržujeme v teple. Vypečenou šťávu zředíme slepičím vývarem. Přidáme 200ml smetany a vše 3-4 minuty povaříme. Do omáčky vmícháme špenátovou bylinkovou směs. Kastrol stáhneme z plotny. Zbylou smetanu rozšleháme se žloutkem a vmícháme do omáčky, kterou osolíme a opepříme. Porce kuřete po dvou rozdělíme na 4 talíře a přelijeme omáčkou.

Přílohy:
rýže

Francouzské kuře

Potraviny:
kuře, tavený sýr, bylinky (petrželka, pažitka, řeřicha, estragon), sůl, pepř, máslo

Postup:
Připravíme si pastu z taveného sýra a jemně nakrájených bylinek. Směsí uvnitř potřeme osolené a opepřené kuře. Zvenčí potřeme máslem a pečeme dozlatova.

Přílohy:
brambory

Chilli kuře na citrónu

Potraviny:
1 kuře, 2 lžíce másla, 2 snítky rozmarýnu, šťáva z jednoho citrónu, 1 lžička medu, 1 lžíce kečupu, 1/2 lžičky koření chilli, 1 lžička worcesteru, sůl, pepř, několik kapek tabasca, 150g šalotky, 1 ostrouhaný citrón

Postup:
Kuře rozčtvrtíme. Na rozehřátém másle je opečeme v pekáči po obou stranách. Lístky rozmarýnu posekáme. Smícháme s citrónovou šťávou, medem, kečupem, chilli, worcesterem, osolíme, opepříme a okořeníme tabascem. Díly kuřete potřeme částí marinády. Troubu předehřejeme na 180 stupňů. Šalotku oloupeme, přidáme k masu, osolíme, opepříme. Vložíme další snítku rozmarýnu. Pečeme asi 40 minut v troubě. Při pečení potíráme kuře zbytkem marinády. Podáváme se šalotkou a plátky citrónu.

Kořeněné kuře

Potraviny:
1 kuře, olej, citrónová šťáva, 2-3 lžíce čerstvé saturejky, sůl

Postup:
Rozporcované kuře pokapeme olejem, citrónovou šťávou a posypeme lístky saturejky. Kuře necháme nejméně 2 hodiny v chladu odležet. Potom ho posolíme a upečeme v troubě.

Přílohy:
opékané brambory, chléb

Kuře a´ la bažant

Potraviny:
1 kuře, 100g slaniny, 2 lžíce oleje, 50g másla, 1 cibule, sůl, 1/2 lžičky pepře, 1/2 lžičky nového koření, 1/2 lžičky jalovce, oregano, 1 lžička mouky, šálek vývaru z masoxu

Postup:
Omyté kuře prošpikujeme polovinou dávky slaniny, osolíme a na oleji opečeme po všech stranách. Poté vyjmeme a ve zbylém tuku rozškvaříme zbylou nakrájenou slaninu a osmahneme na ni nadrobno pokrájenou cibuli. Přidáme umleté nebo roztlučené koření, podlijeme vývarem, do tohoto základu vložíme kuře, překryjeme poklicí nebo alobalem a dusíme v troubě. Podle potřeby občas podlijeme horkou vodou a obrátíme. Před koncem dušení sejmeme poklici, kuře potřeme máslem a necháme dozlatova osmahnout. Hotové kuře vyjmeme, šťávu slijeme, napečené okraje seškrábneme, pekáč vypláchneme horkou vodou a přidáme ke šťávě. Přidáme mouku rozmícháme v trošce studené vody a šťávu dobře provaříme. Nakonec přidáme zbytek másla. Kuře rozdělíme, přelijeme šťávou.

Přílohy:
opečené brambory, rýže

Kuře Calvados

Potraviny:
1 kuře, 100g cibule šalotky, 3 lžíce olivového oleje, sůl, bílý pepř, 4 lžíce Calvadosu (jablečná pálenka), 200ml cidre (francouzské slabé jablečné víno), 500g žampionů, 2 střední jablka, 2 lžíce másla, 200ml sladké smetany, petrželka

Postup:
Kuře rozdělíme na 8 porcí. Šalotky oloupeme a rozpůlíme. Porce kuřete opečeme dozlatova v rozpáleném oleji, osolíme a opepříme. Přidáme šalotky a osmahneme, až zesklovatí. Přebytečný tuk slijeme. Kuře přelijeme calvadosem a flambujeme. Přidáme víno cidre, zakryjeme poklicí a necháme na středním plameni asi 30 minut dusit. Žampiony nakrájíme na plátky. Jablka oloupeme, rozčtvrtíme, zbavíme jádřince a také nakrájíme na tenké plátky. Žampiony vložíme na rozpuštěné máslo a opečeme dozlatova, přidáme jablka a ochutíme solí a bílým pepřem. Porce kuřete vyjmeme a odložíme stranou. Žampiony s jablky vložíme do výpeku, zalijeme sladkou smetanou a promícháme. Povaříme asi 5 minut podle chuti ještě osolíme a opepříme. Do hotové omáčky opět vrátíme kuřecí maso a pokrm posypeme petrželkou.

Přílohy:
smažené bramborové kroketky

Kuře na česneku

Potraviny:
kuře, olej, česnek, 400g tvrdého sýra, šlehačka

Postup:
Rozporcované, nasolené kuře poklademe na pekáč lehce vytřeným olejem. Žádný jiný tuk již nedáváme. Kuře poklademe vrstvou na tenké plátky nakrájeného česneku. Pak nastrouháme asi 400g tvrdého sýru a vše zalijme šlehačkou. Pečeme v mírné vyhřáté troubě v pekáči bez pokličky. Hotové jídlo se pozná podle toho, že sýr krásně zezlátne.

Přílohy:
těstoviny

Kuře na hořčici

Potraviny:
kuře, sůl, máslo, cibulka, 1 lžíce plnotučné hořčice

Postup:
Kuře naporcujeme, osolíme. Na másle osmahneme cibulku, přidáme kousky kuřete a dusíme téměř do měkka. Poté přidáme hořčici a krátce povaříme.

Přílohy:
brambory, rýže

Kuře na víně

Potraviny:
kuře, 3 červené papriky, 500g žampiónů, 2 pórky, 2 polévkové lžíce sádla, sůl, bílý pepř, sladká paprika, špetka cukru, 3/8 l kuřecího vývaru, 1/8 l bílého vína, 2 lžičky solamylu, 3 polévkové lžíce šlehačky, trochu citrónové šťávy, plátky citrónu na ozdobení

Postup:
Kuře omyjeme a osušíme. Rozdělíme je na 8 kousků. Papriky očistíme a nakrájíme na čtverečky. Žampiony omyjeme a nakrájíme. Pórky nakrájíme na kolečka. Ve velké pánvi nebo kastrole zahřejeme máslo, kousky kuřete na něm opečeme do zlatohněda. Maso po celou dobu stále obracíme, aby bylo opečené ze všech stran. Osolíme, opepříme a okořeníme sladkou paprikou. Pokrm podlijeme kuřecím vývarem a vínem. Přiklopíme poklicí a dusíme zhruba 30 minut. Přidáme nakrájenou zeleninu a vaříme ještě 10 minut. Ve smetaně rozkvedláme solamyl. Touto směsí zahustíme omáčku a přibližně 3 minuty za občasného míchání a při mírném ohni ještě povaříme. Na závěr omáčku dochutíme solí, pepřem, cukrem a citrónovou šťávou. Kuře podáváme v omáčce ozdobené plátky citrónu.

Přílohy:
brambory, hranolky

Kuře na zázvoru s banány

Potraviny:
1 kuře, 2 banány, 1 lžička škrobové moučky, 1 lžička mletého zázvoru, 4 lžíce sójové omáčky, sůl

Postup:
Kuře rozdělíme na porce, vložíme je do pekáčku, podlijeme šálkem vody, osolíme, posypeme zázvorem, pokapeme sójovou omáčkou a za občasného podlévání dusíme téměř do měkka. Pak přidáme na tenká kolečka nakrájené oloupané banány a podusíme. Měkké kuřecí porce vyjmeme a šťávu zahustíme škrobovou moučkou rozmíchanou v trošce vody. Krátce povaříme a dochutíme.

Přílohy:
dušená rýže a kompot

Kuře na zelí

Potraviny:
menší kuře, sladká paprika, kysané zelí, cibule, slanina, sůl

Postup:
Menší kuře naporcujeme na čtvrtky, osolíme a posypeme sladkou paprikou. Na dno pekáče rozložíme vrstvu kysaného zelí, poklademe na kolečka nakrájenou cibuli a na tento základ položíme porce kuřete. Na každou dáme plátek slaniny. Nepodléváme, pečeme asi 45 minut.

Přílohy:
brambory, bramborový knedlík

Kuře nadivoko

Potraviny:
kuře, hermelín, celý pepř, máslo, sůl, hrušky, červené víno, brusinkový kompot (nemusí být)

Postup:
Menší kuře naplníme hermelínem obaleným v nahrubo drceném pepři. Opečeme na másle, osolíme, opepříme a dále pečeme zakryté v troubě. V polovině pečení přidáme oloupané na půlky nakrájené hrušky. Pokapeme červeným vínem. Omáčku můžeme dochutit brusinkovým kompotem.

Přílohy:
knedlík

Kuře plněné banány a jablky

Potraviny:
1 kuře, sůl, pepř, 3 banány, 2 jablka, 60g másla, 1 lžíce rozinek, strouhaná citrónová kůra, 1 lžička tabasca, 1 lžíce koňaku, citrónová šťáva

Postup:
Kuře osolíme a opepříme. Oloupané banány a oloupaná, jádřinců zbavená jablka nakrájíme na kostičky a na části másla rychle opečeme. Přidáme rozinky, citrónovou kůru a tabasco. Připravenou směsí kuře naplníme, uzavřeme, poklademe vločkami másla a do měkka upečeme. Měkké kuře vyjmeme a šťávu ochutíme koňakem a citrónovou šťávou.

Přílohy:
dušená rýže

Kuře s hráškem

Potraviny:
kuře, cibule, mouka, vývar, víno, sůl, pepř, špetka muškátu, zelený hrášek

Postup:
Kousky kuřete osmahneme na tuku a vyjmeme. Pak osmahneme dozlatova cibuli, zaprášíme moukou, zalijeme vývarem a vínem, rozmícháme. Přidáme kousky kuřete, osolíme, opepříme, přidáme špetku muškátu, dusíme do měkka. Mezitím uvaříme zelený hrášek. Hotové kuře přelijeme scezenou šťávou a obložíme hráškem.

Přílohy:
hranolky, brambory, rýže

Kuře s mrkví na bylinkách

Potraviny:
2 kuřata, sůl, pepř, sladká paprika, majoránka, 3 lžíce másla, 1 a 1/4kg mrkve, 300g malých cibulek, 500ml vývaru z kostky, petrželka, bazalka

Postup:
Kuřata osolíme, opepříme a posypeme paprikou. Majoránku nasekáme a dáme dovnitř kuřat. Stehýnka svážeme k sobě nití.
V pekáči rozpálíme tuk a kuřata do něj vložíme prsíčky dolů. V předehřáté troubě na 200 stupňů pečeme asi 1a 1/4 hodiny.
Mrkev nakrájíme na plátky. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostky. Po 20 minutách kuřata obrátíme, obložíme mrkví a cibulí, okořeníme a podlijeme vývarem. Bazalku a petrželku nasekáme. Zeleninu v pekáči zamícháme a 15 minut před dopečením vše posypeme bylinkami. Kuřata upravíme na míse a obložíme zeleninou.

Kuře se šlehačkou

Potraviny:
kuře, hladká mouka, vejce, strouhanka, máslo, šlehačka

Postup:
Kuře rozdělíme na menší porce. Obalíme v hladké mouce s vejci a strouhance. Na tuku osmažíme do růžova.Do máslem vymazaného pekáčku naskládáme takto usmažené porce těsně vedle sebe a zalijeme je šlehačkou. Dáme do trouby a pečeme asi půl hodiny.

Přílohy:
brambory, rýže, zelenina

Kuře v marinádě

Potraviny:
kuře, olej, sůl, citrón
Marináda: 250ml bílého jogurtu, 2 lžičky curry koření, 1lžička chilli koření, 1lžička soli, 1 lžíce oleje
Pasta: 2 lžíce kokosové moučky, 1 protlačená cibule, 4 stroužky česneku, 1-2 lžičky zázvoru, trochu pepře

Postup:
Marinádu i pastu spojíme, naneseme na kuře, necháme odležet 24 hodin v chladu. Potom pečeme asi 30 min.

Kuře v sýrovém kabátku

Potraviny:
kuřecí řízky, mléko, tučný měkký tavený sýr, žampiony, tymián, zázvor

Postup:
Kuřecí řízky osolíme a prudce opečeme na oleji. Podlijeme mlékem, přidáme tučný měkký tavený sýr, který necháme rozpustit v trošce mléka. Pak přidáme nakrájené žampiony, chvíli podusíme.
Kořeníme tymiánem a zázvorem.

Přílohy:
brambory, hranolky

Kuřecí kari

Potraviny:
250g syrového drůbežího masa, hladká mouka, 100ml oleje, 100g másla, 100g cibule, 200ml smetany ke šlehání, curry, 100ml drůbežího vývaru

Postup:
Kuřecí maso nakrájíme na nudličky, osolíme, poprášíme trochu moukou a na rozpáleném oleji z obou stran důkladně opečeme dozlatova.
Oloupanou cibuli nadrobno nakrájíme a krátce na rozehřátém másle osmahneme. Zaprášíme curry, přidáme opečené kuře, zalijeme smetanou a drůbežím vývarem. Na mírném ohni ještě chvilku podusíme a případně dochutíme curry a solí.

Přílohy:
vařená rýže, těstoviny

Kuřecí křídla na medu

Potraviny:
8 kuřecích křídel, 1 větší citrón, 2 velké lžíce medu, sůl, trocha sladké papriky

Postup:
Křídla omyjeme, osušíme a naskládáme do pekáčku. Osolíme a lehce posypeme paprikou.
V misce si rozděláme šťávu z citrónu a medu. Křídla tímto potřeme a dáme do vyhřáté trouby péct. Během pečení podléváme vodou podle potřeby a potíráme křídla sosem.

Přílohy:
vařené brambory

Kuřecí plátky se zeleninou

Potraviny:
kuřecí plátky, solamyl, vejce, glutasol, mrkev, celer, pórek, přírodní víno, drcený kmín, zázvor, sójová omáčka

Postup:
Plátky naložíme do těstíčka ze solamylu, vejce a glutasolu. Necháme odležet a mezitím si připravíme na tenké plátky nakrájenou mrkev a celer, na kolečka nakrájený pórek.
Maso prudce opečeme, přidáme zeleninu, krátce osmahneme, pak ochutíme několika lžícemi přírodního vína, drceným kmínem a zázvorem. Zakapeme sójovou omáčkou a krátce podusíme.

Přílohy:
rýže, hranolky, krokety

Kuřecí prsa na kari se smetanou

Potraviny:
600g kuřecích prsou, sůl, curry, 1 lžíce solamylu, olej, 2 větší cibule, 1 smetana ke šlehání, 1 lžíce sójové omáčky

Postup:
Kuřecí prsa nakrájíme na nudličky, osolíme 1 lžičkou soli, promícháme s 1 lžící curry a lžící solamylu. Rychle opečeme na cca 5 lžících oleje. Přidáme nahrubo nakrájené cibule, 1 lžíci sójové omáčky a smažíme, dokud cibulka nezesklovatí. Zalijeme smetanou a na mírném ohni povaříme do zhoustnutí. Dle chuti dosolíme.

Přílohy:
rýže, těstoviny

Kuřecí prsa v sherry

Potraviny:
2 kuřecí prsa, sůl, pepř, troška hladké mouky, 6 lžic olivového oleje, 125ml suchého sherry, 200ml drůbežího vývaru, 2 stroužky česneku, půlka svazku tymiánu, 50g oliv plněných paprikou, několik černých oliv

Postup:
Maso nakrájíme na kousky, které osolíme, opepříme a obalíme v mouce.
V hluboké pánvi rozehřejeme olej a maso po částech prudce opečeme po všech stranách. Maso vyjmeme a olej slijeme. Výpečky na pánvi rozředíme sherry a drůbežím vývarem. Přidáme prolisovaný česnek. Tymián nasekáme a nasypeme do pánve. Vaříme zhruba 10 minut na mírném ohni. Olivy nakrájíme na plátky a přidáme je s černými olivami do pánve. Krátce je prohřejeme.

Přílohy:
dušená zelenina a bageta

Kuřecí prsíčka na meruňkovici

Potraviny:
600g filetů z kuřecích prsíček, 50g francouzské hořčice, sůl, pepř, 50g sušených meruněk, 300g cuket, několik pórků, 2 stroužky česneku, bazalka, máslo na pečení, 150ml meruňkovice, 150g zakysané smetany

Postup:
Filety potřeme hořčicí, osolíme a opepříme. Meruňky rozčtvrtíme. Cukety opláchneme a nakrájíme na 1/2cm silné nudličky. Pórek očistíme a pokrájíme na kolečka. Česnek sloupneme a jemně posekáme. Bazalku posekáme. Máslo rozehřejeme. Na něm opečeme maso s česnekem. Přidáme meruňky, cukety a pórek. Vše krátce opečeme. Osolíme, opepříme, přilijeme likér a na mírném ohni dusíme přikryté 5 minut. Filety vyjmeme z pánve a pokrájíme na plátky. K zelenině přidáme zakysanou smetanu a bazalku, podáváme s masem.

Kuřecí prsíčka plněná banánem

Potraviny:
750g kuřecích prsou, 200g tenkých plátků šunky, 1 banán, olej na opékání, 1 lžíce hladké mouky, 200ml drůbežího vývaru, sůl, 2 lžíce rozinek, 2 lžíce medu, 70g tvrdého strouhaného sýra

Postup:
Kuřecí prsa opláchneme, osušíme a rozřízneme tak, aby vznikla kapsa. Naplníme ji kouskem banánu, zabaleného do plátku šunky. Okraje masa sklepneme paličkou, osolíme a opečeme na oleji. Opečené maso vyjmeme, šťávu zaprášíme hladkou moukou, přidáme rozinky a med, vše osmahneme, zalijeme vývarem a povaříme. Ve šťávě pak prohřejeme kuřecí kapsy, přeložíme na talíře, přelijeme šťávou a posypeme sýrem.

Přílohy:
bramborové krokety

Kuřecí prsíčka s mangem

Potraviny:
4 porce kuřecích prsíček, 1 středně velké mango, 40g oleje, 40g másla, bílý pepř, jakékoliv sušené bylinky, sůl

Postup:
Jednotlivá kuřecí prsíčka na povrchu lehce nakrájíme, osolíme, opepříme, posypeme bylinkami, pokapeme trochou oleje a takto připravené je necháme asi hodinu odležet.
Potom je zprudka na oleji osmažíme, přidáme máslo, řezy manga a zvolna dosmažíme.

Přílohy:
brambory

Kuřecí prsa v sherry

Potraviny:
2 kuřecí prsa, sůl, pepř, troška hladké mouky, 6 lžic olivového oleje, 125ml suchého sherry, 200ml drůbežího vývaru, 2 stroužky česneku, půlka svazku tymiánu, 50g oliv plněných paprikou, několik černých oliv

Postup:
Maso nakrájíme na kousky, které osolíme, opepříme a obalíme v mouce.
V hluboké pánvi rozehřejeme olej a maso po částech prudce opečeme po všech stranách. Maso vyjmeme a olej slijeme. Výpečky na pánvi rozředíme sherry a drůbežím vývarem. Přidáme prolisovaný česnek. Tymián nasekáme a nasypeme do pánve. Vaříme zhruba 10 minut na mírném ohni. Olivy nakrájíme na plátky a přidáme je s černými olivami do pánve. Krátce je prohřejeme.

Přílohy:
dušená zelenina a bageta

Kuřecí prsíčka v šunkovém županu

Potraviny:
kůra z 1 citrónu, 6 lžic rostlinného tuku, 4 kuřecí prsíčka, 100g hráškových lusků, 400g mrkve, sůl, cukr, šalvěj, 4 velké plátky parmské šunky

Postup:
Strouhanou citrónovou kůru smícháme s 4 lžícemi rostlinného tuku. Prsíčka potřeme marinádou a necháme 1 hodinu v chladničce táhnout.
Lusky omyjeme. Mrkev oloupeme a podélně nakrájíme na tenké špalíčky. Dusíme asi 12 minut na zbylém rostlinném tuku. Po 6 minutách přidáme hráškové lusky. Ochutíme špetkou soli a cukru.
Maso trochu osušíme, obložíme šalvějí a obalíme plátkem šunky. Rozpálíme 2 lžíce marinády a maso na ní po každé straně asi 4 minuty opékáme. Upravíme se zeleninou .

Přílohy:
dlouhé nudle

Kuřecí řízky v bramboráku

Potraviny:
500g hlávkové kapusty, sůl, 200g čočky, 100g mrkve, 50ml malinového octa, cukr, bílý pepř, 2 vejce, strouhaný muškátový oříšek, 800g brambor, 4 kuřecí řízky, mouka na obalení, 2 lžíce oleje, 1 lžíce sezamových semen, 50g másla, 200g horkého mléka

Postup:
Kapustu nakrájíme na nudličky, uvaříme v osolené vodě a scedíme. Čočku propláchneme a vaříme v 1 a 1/2 l vody asi 60 minut. Přidáme oloupanou, nadrobno pokrájenou mrkev a vaříme dalších 10 minut. Ochutíme malinovým octem, cukrem, pepřem a solí a vmícháme kapustu.
Vejce, muškát a pepř promícháme se 4 nastrouhanými bramborami. Řízky obalíme v mouce a v těstíčku z každé strany smažíme 5 minut. Zbylé brambory vaříme v osolené vodě asi 30 minut. Sezam opečeme na másle. Brambory prolisujeme a prošleháme s mlékem, muškátem a sezamovým máslem. Kaší naplníme dortový sáček, nastříkáme ji na talíře a obložíme čočkou a řízky.

Kuřecí řízky v jogurtu

Potraviny:
600g kuřecích řízků, 2 stroužky česneku, sůl, 1 dl mléka, 2 smetanové jogurty, lžíce másla

Postup:
Kuřecí řízky jemně naklepeme, osolíme a pomalu je na másle opečeme. Přidáme jogurty rozředěné mlékem a ochucené česnekem utřeným se solí, maso dodusíme.

Přílohy:
žampiónová rýže a hlávkový salát se slaninou

Kuřecí s houbami

Potraviny:
1l kuřecího vývaru, 25g sušených hub, sůl, 120g pórku, 400g vařeného kuřecího masa, 100g špaget, 4 vejce

Postup:
Ve vývaru vaříme nakrájené houby a pórek. Mírně osolíme a když jsou houby měkké, vložíme nakrájené maso a špagety.
Nakonec do vroucí polévky rozklepneme vejce, a to nejlépe tak, aby zůstalo vcelku.

Kuřecí směs s omáčkou z červeného vína

Potraviny:
250g malých cibulek, 2 stroužky česneku, 80g prorostlé slaniny, 40g mouky, sůl, pepř, 1a 1/2kg kuřecích kousků, 2 lžíce oleje, 600ml červeného vína, 300ml drůbežího vývaru tymián, petrželka, 1 celer, 250g mrkve, 1 bobkový list, 1 lžíce rajského protlaku, 200g hub, 30g másla

Postup:
Cibuli a česnek oloupeme, slaninu nakrájíme na kostičky. Smícháme mouku sůl a pepř. Kousky kuřete obalíme v mouce a spolu se slaninou opečeme na horkém oleji. Přilijeme víno a vývar. Bylinky posekáme, pokrájenou zeleninu přidáme spolu s cibulí, česnekem, rajským protlakem a bobkovým listem ke kuřecím kouskům a přikryté vaříme 35 minut.
Houby na horkém másle smažíme 8 minut. Přidáme je ke kuřeti a dalších 6 minut povaříme. Omáčku můžeme zahustit škrobem, pak ji necháme přejít varem, osolíme, opepříme a posypeme bylinkami.

Přílohy:
brambory

Kuřecí steak se žampiony a sýrem

Potraviny:
2 kuřecí prsa, 200g žampionů, 150g cihly, šlehačka, sůl

Postup:
Kuřecí prsa osolíme a zprudka osmahneme na oleji do mírně zlatavé barvy. Vložíme do zapékací misky a dáme na to žampiónovou směs připravenou tak, že orestujeme žampiony, podlijeme vodou a dusíme je do měkka - pak je zalijeme šlehačkou. Trochu zahustíme (hotovou jíškou, nebo hladkou moukou) a osolíme podle chuti. Na žampiónovou směs v misce vložíme sýrem a všechno zapečeme v troubě.

Přílohy:
hranolky, krokety

Pikantní kuřecí stehýnka

Potraviny:
18 kuřecích stehýnek (jen paličky), sůl, pepř, chilli koření, 2 lžíce medu, 2 lžíce kečupu, 2 lžíce sójové omáčky, 5 lžic slunečnicového oleje, 1 citrón, 1 červená chilli paprička

Postup:
V misce smícháme sůl, pepř, chilli koření, přidáme tekutý med, kečup i sójovou omáčku. Marinádu promícháme a potřeme jí stehýnka, na 60 minut uložíme do chladničky.
Na pánev nalijeme olej a rozpálíme ho. Položíme na něj stehýnka a za občasného otočení opečeme.

Pikantní stehýnka a prsa na česneku

Potraviny:
4 porce kuřecích stehýnek, 2 porce kuřecích prsou, 6-8 stroužků česneku, 5 lžic másla, 400ml slepičího bujónu z kostky, rozmarýn, 2 lžíce másla, 2 lžíce hladké mouky, sůl, bílý pepř

Postup:
Porce kuřete, rozpůlíme a potom v rozpuštěném másle na pánvi dozlatova opečeme. Osolíme a opepříme. Přidáme oloupané a na půlky překrájené stroužky česneku a šťávu rozředíme slepičím bujónem, který si předem připravíme z kostky. Rozmarýn přidáme k masu. Přiklopíme poklicí a necháme při střední teplotě asi 40 minut dusit.
Hotové maso vyjmeme. Z tuku a mouky si připravíme světlou jíšku, dobře ji rozmícháme v omáčce, přivedeme k varu a přibližně 5 minut povaříme. Stehýnka a prsa vložíme zpět do šťávy, prohřejeme a servírujeme na nahřátých talířích.

Přílohy:
bílý chléb

Rumové kuřecí medailónky

Potraviny:
1 banán, 8 medailónků z kuřecích prsou, 1 sklenka rumu, sůl, hladká mouka na obalení, vejce a strouhanka, olej

Postup:
Oloupaný banán šikmo překrojíme na 16 dílků. Vložíme je do misky, zalijeme rumem a necháme přes noc marinovat.
Kuřecí maso lehce naklepeme, osolíme a vložíme vždy mezi dva dílky banánu. Obalíme v hladké mouce, rozšlehaných vejcích a ve strouhance a zvolna smažíme v rozehřátém oleji dozlatova. Můžeme obalit i v těstíčku připraveném z mléka, hladké mouky, vejce a trošky cukru.

Přílohy:
bramborová kaše

Smažené kuře

Potraviny:
4 kuřecí stehna, po 100g burských oříšků a kokosové moučky, chilli, paprika sladká, sůl, pepř, 4 lžíce hladké mouky, 3 vejce, 2 jarní cibulky, 500g paprik, 2 lžíce oleje, 2 lžíce sójové omáčky, 1 lžíce medu, 2 lžíce sezamových semínek

Postup:
Troubu rozpálíme na 200 stupňů. Kuřecí stehna stáhneme z kůže. Nasekáme oříšky a smícháme je s kokosovou moučkou. Obalovací směs ochutíme chilli, paprikou, solí a pepřem. Rozkvedláme vejce a do talířku nasypeme hladkou mouku. Kuře obalíme nejprve v mouce, potom ve vejci a nakonec v ořechové směsi.
Plech vyložíme pečícím papírem a dáme na něj kousky kuřete. Pečeme dozlatova asi 40 minut. Cibulku nakrájíme na kolečka. Rozpůlíme papriky, odstraníme semeníky a nakrájíme na kousky.
Ve větší pánvi rozpálíme olej. Nasypeme na něj papriky s cibulkou a za stálého míchání asi 7 minut restujeme. Smícháme med se sójovou omáčkou, solí a pepřem a směs nalijeme na zeleninu. Promícháme, prohřejeme a posypeme sezamovým semínkem. Zeleninu rozdělíme na talíře a přidáme dozlatova opečené kuře.

Přílohy:
dušená rýže

Uzené kuře s kukuřicí

Potraviny:
1 uzené kuře nebo 4 uzená stehna, 2 sáčky mražené kukuřice, 8 středně velkých brambor, sůl, pepř, rostlinný tuk, 3 stroužky česneku, trocha horké vody nebo vývaru

Postup:
Brambory oloupeme a nakrájíme na plátky široké asi 0,5cm.
V pekáči rozpustíme tuk, přidáme plátky brambor, posypeme je rozdrceným česnekem, pepřem a solí a opatrně promícháme. Na směs položíme porce kuřete, malinko podlijeme vývarem, přikryjeme alobalem, vložíme do předem vyhřáté trouby a na mírném ohni pečeme do změknutí brambor.V Kukuřici uvaříme, scedíme a při podávání obložíme kolem kuřete na bramborách.

Zelenina dušená s kuřecím masem

Potraviny:
375g mrkve, 2 velké kedlubny, 250g zelených fazolek, 150g žampionů, 400g kuřecích prsou, sůl, pepř, 2 lžíce oleje, 2 kostky směsi mražených bylinek, 1/2 svazku petrželky

Postup:
Mrkve a kedlubny a fazolky očistíme. Mrkev a rozčtvrcené kedlubny nakrájíme na plátky, fazolky několikrát překrojíme. Žampiony očistíme a nakrájíme na plátky. Maso osolíme a opepříme.
Olej rozpálíme v kastrolu a kuřecí maso na něm opečeme. Přidáme zeleninu a dusíme. Přidáme bylinky a 750ml vody. Vaříme asi 15 minut. Maso vyjmeme, necháme trochu zchladnout, nakrájíme na kousky. Vrátíme zpět do hrnce a pokrm osolíme a opepříme. Petrželku nasekáme a posypeme jím hotový pokrm.


KUŘECÍ ŘÍZKY V BRAMBORÁKOVÉM TĚSTĚ
Řízky omyjeme, naklepeme a okořeníme směsí koření "Králík" od Antonína (kořeníme asi tak, jako když solíme). Uložíme do chladna.
500 g syrových brambor oloupeme, nastrouháme na jemném struhadle a z brambor dobře vymačkáme vodu. Přendáme do misky, přidáme 250 g uvařených, oloupaných a prolisovaných brambor, 250 g polohrubé mouky, 2 vejce, 4 prolisované stroužky česneku, 2 lžičky durynské majoránky od Antonína, 0,5 lžičky čerstvě umletého černého pepře a 2 lžičky soli . Dále kvásek vzešlý smícháním 20 g rozdrobeného droždí se 100 ml teplého mléka. Těsto dobře promícháme a prohněteme (musí být husté, ale ne tekuté), přikryjeme utěrkou a dáme na cca 1 hodinu kynout.
Navlhčenýma rukama rovnoměrně nanášíme v silnější vrstvě vykynuté těsto na řízky a ihned vkládáme do vyšší vrstvy rozehřátého oleje. Smažíme na mírném ohni z obou stran do červena.
Podáváme s čerstvou (nebo nakládanou) zeleninovou oblohou.