Ze zbylého pečiva

*Tvarohové smaženky
Mezi 2 plátky veky nebo toustového chleba dáme náplň z tvarohu nebo marmeládu, namočíme v mléce, ve kterém jsme rozšlehali vejce a obalíme ve strouhance. Osmažíme nebo upečeme a posypeme cukrem smíchaným s vanilkovým.

*Sýrové smaženky
Plátek veky nebo toustového chleba potřeme vejcem, ve kterém jsme rozmíchali nakrájenou uzeninu a nastrouhaný sýr , dáme zapéct do trouby. Popř. osmažíme.
Z rohlíků
4 rohlíky bez špiček nakrájíme šikmo na plátky (jako na jednohubky). 2 vejce rozšleháme v mléce (asi 2 dl). Na pánvičce rozpálíme olej a obalené kousky v něm z obou stran opékáme. Nasladko: Ještě horké je potřeme marmeládou. Naslano: Kdo chce, dá si je s kečupem. Když je po výplatě, můžeme do těstíčka zašlehat i strouhaný sýr.

*Chlebová míchaná vejce
Starší plátky chleba nakrájíme na kostičky a na tuku osmažíme jako do polévky. Na pánvi v rozehřátém másle necháme zesklovatět cibulku a zalijeme předem rozkvedlanými vejci. Až jsou vejce správně umíchaná, osolíme, opepříme a promícháme s kousky osmaženého chleba. Dozdobíme pažitkou.

*Falešný biftek
Uděláme klasickou topinku ze staršího chleba a na ještě horkém tuku připravíme volské oko (1 topinka – 1 vejce). Opečený chléb načesnekujeme a pokapeme maggi nebo sójovou omáčkou a položíme na něj volské oko. Osolíme, opepříme. Vtip je v tom, že toto prosté jídlo obložíme na talíři nakrájenou cibulkou, okurkou, kečupem, hořčicí, rajčátkem. Prostě obloha, jak u bifteku bývá, jen maso nahradil chleba. Rozmazlení mohou pod vejce ještě za horka vsunout plátek sýru.Na topinku přidejte vajíčko

*Řízek, který neprokouknou
4 krajíce staršího chleba vykrájíme tak, že nám zbudou kůrky vcelku. Střídky rozmočíme ve vodě, vymačkáme přebytečnou tekutinu a smísíme s hladkou moukou (2 lžíce) a 100 g měkkého, nastrouhaného salámu. Přidáme celé vejce, utřený česnek, hmotu okořeníme podle chuti (směs na mleté maso). Vytvoříme placičky jako u karbanátků, ale vtlačíme (vpracujeme) je zpátky do kůrek chleba. Osmažíme je z obou stran jako klasické řízky a návštěvě neprozradíme, co je to za dobrotu.

*Ražniči z pečiva
Stačí obyčejné špejle, na které napícháme buď plátky (jednohubky) rohlíků, nebo plátky houstiček. Kousky pečiva potřeme hořčicí, kečupem a napichujeme střídavě se salámem, slaninou, kolečky cibule a podle chuti plátky rajčat, paprik… Pečeme v předehřáté troubě, ale pokud chceme do vrstev přidat i kostky tvrdého sýru, raději špízy zabalíme do alobalu. Další variantou je hotový špíz i s napíchaným sýrem před smažením namočit v klasickém polévkovém těstíčku (vejce rozšlehané s hladkou moukou) a opéci na tuku v pánvi. Těstíčko nedovolí sýru vytéci.

*Nádivka je skvost
A nejen na Velikonoce. Nádivka, a to i bez masa, je úžasná dobrota. Na klasický zapékací pekáček nebo do remosky stačí na kolečka nakrájet deset starších rohlíků (lze i houska, upeče se i ze strouhanky). Pečivo zalévá/rozmělňuje někdo mlékem, někdo preferuje trochu ohřáté vody, ve které jsme rozpustily kostku masoxu (pak už nesolíme!). Vidličkou pečivo rozmělníme a vmícháme deset rozšlehaných vajec. Kořeníme podle chuti a tvoříme: Jde přidat prášek do pečiva, pokrájená cuketa, kostičky salámu nebo uzeného masa, závěj zelených bylinek (kopřiv), podle gusta koření, posekané oříšky nebo mandle. Každý si najde tu svou oblíbenou nádivku. Samozřejmě se může přidat i k pečenému kuřátku s rýží…

*Mlsná polévka z chlebových kůrek
Pouze kůrky z tmavého chleba (asi 20 dkg) nakrájíme na kostičky, zalijeme půllitrem světlého piva a stejným množstvím vychladlého vývaru (předem rozpuštěné kostky masoxu). Ochutíme kmínem, necháme 40 minut probublávat. Zatím si rozkvedláme celou smetanu se dvěma žloutky, pomalu vlijeme do polévky a ještě pět minut při míchání provaříme. Docukrujeme, okyselíme, ozdobíme petrželkou.

*Jablková smaženka
Plátky toastového chleba usmažíme v rozpáleném oleji z obou stran dozlatova (můžeme vykrájet různé tvary). Horké je obalíme ve skořicovém cukru. Podáváme s rozpečenými jablky: Nakyslá jablka očistíme, oloupeme a nakrájíme na kostičky. Zapékací mističku vymažeme důkladně máslem, poklademe jablky, posypeme cukrem (hnědým), povrch opět drobky másla a v předehřáté troubě pečeme asi 20 minut. Servírujeme se skořicovými toasty.

Vaječná topinka
Krajíce chleba namočíme v rozšlehaných osolených vejcích a po obou stranách usmažíme. Můžeme potřít hořčicí, kečupem, obložit zeleninou , sýry či salámy dle chuti.