Hrníčkové 1

Obyčejný čajový hrnek má obsah 200 ml – 2dl

(hrnky mohou být různé velikosti – to si nejdříve ověříme)
platí to pro tekutiny, jako je voda, mléko…
hustší suroviny jako tvaroh nebo jogurt mají ve stejném hrnku asi 180 g
moukou zaplníme hrneček už 160 g
olej zase zabere méně místa, takže se ho do hrnku vejde 250 g

Běžná kávová lžička má obsah 4 ml
krupice je v ní tedy 5 g stejně, jako cukru, soli, oleje nebo mléka
Polévková lžíce pojme 10 ml
znamená to 18 g soli, krupice, vody, cukru, mouky nebo oleje

Hrníčkový knedlík (tentokrát je hrníček větší – 2,5 dl)

Dva žloutky rozšleháme ve ¾ hrnečku mléka a nakrájíme si na drobné kostičky tři včerejší housky nebo rohlíky. Do mísy přesejeme celý hrnek + 4 lžíce hrubé mouky. Osolíme, vmícháme kostičky housky a mléčnou směs. Z osolených dvou bílků vymícháme tuhý sníh a opatrně ho vmícháme do těsta. Čtyři hrnky vymažeme máslem a naplníme hmotou do tří čtvrtin. Do velkého hrnce položíme na dno složenou utěrku, zalijeme vodou, a když se voda vaří, postavíme na ni hrnky s knedlíky tak, aby byly zalité jen do poloviny. Zmírníme var a pod pokličkou vaříme asi 30 minut. Po vyjmutí je necháme ještě dýchat, vyklopíme a horké krájíme k libovolné omáčce.
Tip: Těsto můžeme obohatit posekanými bylinkami, smaženou cibulkou, slaninou, obarvit kari nebo jiným kořením.

Bramborová mňamka (klasický hrnek 2 dl)

Čtyři hrnky nadrobno nakrájených brambor povaříme doměkka (osolené, 20 minut). Do hrnce k scezeným bramborám přilijeme půl hrnku najemno strouhaného sýru a půl hrnku zeleninového vývaru. Tuto osolenou směs rozmixujeme a zatím si vedle uvaříme dva hrnky hrášku. Ten potom zase scezený rozmixujeme s půl hrnkem vývaru a polovinou hrnku strouhaného sýru. Do vyložené formy na srnčí hřbet klademe střídavě na sebe hmotu mixovaných brambor a hrášku. Vychlazené pyré krájíme k masu, prohřejeme na minutku v mikrovlnce a přeléváme šťávou.

Rizoto (půllitrový hrnek)

Hrnek rýže (arborio) propláchneme a ze všech stran orestujeme na lžíci oleje. Zalijeme půl hrnkem bílého vína a při míchání necháme tekutinu téměř odvařit. Zalijeme necelým 2 a půl hrnky vývaru, dobře promícháme a pod pokličkou dusíme 20 minut. Zatím v hrnci povaříme dva hrnky zeleniny (mražené míchané) doměkka. Na dvou lžících oleje ji orestujeme a posolíme. Opečenou zeleninu a uvařenou rýži potom smícháme, případně dosolíme a na talířích sypeme strouhaným sýrem.
Tip: Můžeme zvolit jediný druh zeleniny, vmíchat kousky pečeného kuřecího masa, posypat ostřejším sýrem, nabídnout k pokrmu nakládanou okurku, kečup….

Kuřecí huspenina (hrneček 2 dl)

Do hrnce vložíme dvě půlky kuřecích prsou (méně než půl kila), přidáme dvě kuřecí křídla a zalijeme pěti hrnky studené vody. Vaříme na mírném ohni asi hodinu s tím, že jsme do hrnce vložily bobkový list, rozpůlenou cibuli, celý pepř, nové koření a lehce osolily. Úplně měkké maso vyjmeme, necháme vychladnout a zatím si připravíme želatinu – sáček mleté želatiny podle návodu zalijeme vodou a necháme 15 minut bobtnat. Zatím maso obereme a nakrájíme nadrobno. Kuřecí kůži můžeme nasekat nebo rozmixovat nadrobounko (pomáhá želatinování). V chladnoucím vývaru rozmícháme želatinu, vmícháme ji k masu a kůžičkám, dochutíme solí, pepřem a octem. Celé to vlijeme do fólií vyložené formy třeba na srnčí hřbet a necháme do druhého dne odpočívat v lednici. Podáváme s chlebem, zředěným octem, kolečky cibule a pepřem.
Tip: Do hmoty na huspeninu můžeme vložit předvařená kolečka mrkve, hrášek…

Rychlý losos (hrneček 2,5 dl)

Filety z lososa pokapeme šťávou z citronu a necháme odležet. Propláchneme dva hrnky dlouhozrnné rýže a v hrnci ji zalijeme třemi hrnky vody. Osolíme a vaříme na mírném plameni asi 10 minut – dalších deset minut necháme pod poklicí dojít. Zatím na suché pánvi opražíme lupínky pěti lžic mandlí. Potom je vmícháme do osolené rýže a nachystáme si pečicí papír – podle počtu porcí, které chceme vytvořit. Na papír navrstvíme rýži, položíme na ni lososa a na něj rozložíme plátky z citronu a pomeranče. Opepříme, pokapeme olejem a zabalíme do balíčku. V předehřáté troubě pečeme jen 15 minut. Každý si rozbalí vlastní balíček, dosolí a ochutí citronovou šťávou.

Jednoduchá buchta (hrneček 2 dl)

Dá se dělat do formy na bábovku, na plech a s jakýmkoli ovocem. Dva hrnky polohrubé mouky smícháme s hrnkem pískového cukru a práškem do pečiva. (Můžeme vmíchat půl hrnku kakaa nebo rybízové zavařeniny). Přidáme hrnek oleje, kelímek zakysané smetany nebo bílý jogurt a dvě vejce.
Můžeme nalít na plech a poklást ovocem
Do těsta můžeme vmíchat čokoládovou polevu nebo černou kávu
Přidáme kokosovou moučku
Vmícháme měkký tvaroh a hustotu doladíme mlékem nebo moukou
Pokud do půlky těsta vmícháme kakao a do druhé poloviny vanilkový cukr s citronovou kůrou a potom je opatrně nalijeme do formy, vznikne nám mramorová bábovka
Přidat můžeme rozinky, kandované ovoce, mandle, oříšky…

Ovesná kaše (hrneček 2 dl)

Hrnek ovesných vloček zalijeme hrnkem studeného ovocného čaje a necháme hodinu odstát. Potom přidáme ještě půl hrnku čaje a přivedeme k varu. Dodáme dvě lžíce medu, lžičku skořice, špetku vanilky a za stálého míchání asi 8 minut povaříme. Připravíme si čtyři hrnky pokrájeného ovoce. Měkké – broskve, jahody… necháme stranou, jablka podusíme opět v hrnku ovocného čaje. Všechny ingredience (vločky, jablka, ovoce) smícháme, dodáme další dvě lžíce medu a ještě dvě minuty podusíme.