Hlíva ústřičná

Celozrnné těstoviny s hlívou ústřičnou
300 g celozrnných těstovin, 300 g hlívy ústřičné, 3 rajčata, 3 lžíce olivového oleje, sůl, mletý pepř, drcený kmín, 3 stroužky česneku, petrželka
Rajčata nakrájíme na proužky. Česnek utřeme. Těstoviny uvaříme doměkka v osolené vodě. Na pánvi na oleji podusíme hlívu ústřičnou nakrájenou na proužky, přidáme sůl, pepř, kmín a dusíme asi 5 minut. Přidáme česnek, rajčata, čerstvou pokrájenou petrželku a ještě chvíli podusíme. Nakonec promícháme s uvařenými těstovinami a podáváme.

Hlívová majonéza se šunkou
250g hlívy naložené v octě, l00g šunky, 2 vejce,olej, 1 brambor, okurka, cibule, mletý pepř, sůl.
Uvaříme brambor, oloupeme jej a rozšleháme s vejci, pepřem, olejem a solí. Poté přidáme nakrájené hlívy, šunku, cibuli, okurku, řádně promícháme a necháme 10 hodin uležet. Podáváme k masu,bramborám, nebo samostatně.
Hlíva se žampiony po čínsku
250g hlívy, 250g žampionů, 50g másla, 2 lžíce olivového oleje, 2 lžíce solamylu, 2 lžíce sojové omáčky a 1 čajová lžička moučkového cukru.
Drobně nakrájené houby podusíme na másle, dáme na pánev do rozpáleného oleje, krátce orestujeme, zaprášíme solamylem a cukrem, opět orestujeme a na závěr vmícháme sojovou omáčku. Podáváme s pečivem

Hlívová kulajda
300g hlívy, 4-5 brambor, 2 vejce, 0,5l kysané smetany, 2 lžíce octa, 1 lžíce hladké mouky, 5 zrnek celého pepře, 2 bobkové listy, kmín, sůl.
Nakrájenou hlívu uvaříme společně s bramborami a kořením v jednom litru slané vody. Poté co hlíva změkne, zahustíme záklechtkou připravenou ze smetany a mouky, přidáme ocet s vejci a na závěr, když vejce ztuhnou, kulajdu odstavíme.

Dršťková polévka z hlívy

500g hlívy, 60g sádla, 30g mouky, 3 stroužky česneku, majoránka, paprika, mletý pepř, sůl.
Nakrájenou hlívu na nudličky podusíme společně s nakrájenou cibulí na části sádla. Po změknutí dáme do hrnce s vroucí vodou, přidáme česnek utřený se solí, mletý pepř a zahustíme jíškou připravenou z části sádla a mouky. Poté přidáme na zbytku sádla lehce zpěněnou papriku s majoránkou a na závěr dle chuti dosolíme.

Dušené hovězí na hlívách

4plátky z hovězí kýty, 200g hlívy, 80g sádla, 20g hladké mouky, 1 cibule, 3dcl vývaru (Masox), 4 lžíce kečupu, mleíý pepř, sůl.
Nejdříve naklepeme plátky, osolíme a zprudka opečeme na 50g sádla. Na zbytku sádla osmahneme cibulku, přidáme nakrájenou hlívu a 10 minut podusíme. Poté přidáme hlívu k masu, zaprášíme hladkou moukou a zlehka opékáme. Po chvíli vše zalijeme vývarem, ochutíme solí, pepřem a dusíme do změknutí. Na úplný závěr přidáme kečup a krátce povaříme. Podáváme s rýží nebo s chlebem.

Hlívové rizoto

400g hlívy, 300g rýže, 2 zelené papriky, 1 cibule, 3 lžíce kečupu,olej,sůl.
Nejdříve na vhodném oleji zpěníme cibulku, ke které po chvíli přidáme na drobno nakrájenou papriku. Po podušení přidáme hlívu (rovněž drobně nakrájenou), osolíme a dusíme do změknutí. Na závěr přidáme uvařenou rýži, kečup a promícháme. Podáváme se zeleninou nebo zeleninovým salátem.

Hlívy na smetaně

600g hlívy, 50gmásla, 2dcl smetany, 3Og hladké mouky, 1 cibule,mletý muškátový oříšek, sůl.
Na másle osmahneme nadrobno nakrájenou cibulku, přidáme nakrájenou hlívu, muškátový oříšek, posolíme a minimálně 20 minut dusíme. Na závěr přidáme smetanu zahuštěnou hladkou moukou a necháme přejít varem. Podáváme s bramborami.

Vepřové s hlívou na černém pivu

600 g vepřové kýty, 200g hlívy, 0,5l černého piva, 1 cibule, stroužek česneku, 1 lžíce oleje, 1 lžíce hladké mouky, 1 čajová lžička moučkového cukru, sojové omáčky a octa, mletý pepř, sůl.
Vepřovou kýtu nakrájíme na kostky, obalíme v mouce a zprudka opečeme na rozpáleném oleji. Poté přidáme nakrájenou cibuli, česnek a hlívu. 0solíme, opepříme, zalijeme pivem a přidáme po jedné lžičce cukru, octa a sojové omáčky. Za občasného míchání dusíme doměkka, v případě potřeby podlijeme vodou. Podáváme s bramborami nebo s pečivem

Hlíva na jehle
250g hlívy (klobouky), 150g tvrdého sýra, 100g měkkého salámu, 1 vejce, 50ml mléka, 2 lžíce hladké mouky, olej, pepř, sůl.
Klobouky hlívy povaříme v osolené vodě, osolíme a okořeníme. Pokud jsou klobouky větší, rozpůlíme je a navlékáme střídavě na jehlu spolu s kouskem sýra a kolečkem salámu. Takto připravenou jehlu obalíme v těstíčku zhotoveném z vejce, mléka a mouky. Na závěr do zlatova usmažíme. Podáváme s pečivem nebo bramborami, můžeme doplnit zeleninovou oblohou.

Hlíva na hořčici
250g hlívy, 5Og sádla, 1 cibule, 1 čajová lžička moučkového cukru, hladká mouka, hořčice, citrón, pepř, sůl.
Na sádle zpěníme cibuli, přidáme drobně nakrájenou hlívu, osolíme, opepříme a dusíme doměkka. Poté přidáme mouku, opražíme, přidáme hořčici, cukr a zakapeme citrónovou šťávou. Podáváme s rýží.

Hlíva s rajčatovou omáčkou
balíček hlívy ústřičné, hrst (i zmražených) žampionů, 2 cibule, slunečnicový olej, sůl, houbový prášek, sladká paprika, sojová omáčka, kousky nakrájených rajčat
Cibuli necháme zesklovatět na oleji, přidáme nadrobno nakrájenou hlívu, žampiony, nakrájená rajčata (lepší jsou oloupaná), podlijeme trochu vodou a podusíme. Osolíme, přidáme houbový prášek, sladkou papriku, sojovou omáčku a necháme část vody vyvařit. Podáváme s bramborem.
Vídeňský řízek
kloboučky hlívy, sůl, mléko, hladká nebo polohrubá mouka, vejce, strouhanka, tuk na smažení, sýr, šunka
Vídeňské houbové řízky můžeme připravit také různým způsobem. Klobouky osolíme, namočíme do mléka, obalíme v mouce, ve vejci a ve strouhance. Po obou stranách osmažíme. Kypřejší řízky získáme, když řezy z hub potřeme tuhým sněhem, posypeme strouhankou a osmažíme v rozehřátém tuku. Labužníci si mohou nastrouhat sýr a šunku (šunkový salám), přidat vejce, promíchat, směsí potřít klobouky, obalit ve strouhance a osmažit.

Hlíva v alobalu se slaninou
25 dkg hlívy, 12 dkg cibule, slanina, sůl, pepř, sladká paprika
Cibuli pokrájíme na kolečka, položíme na střed alobalu, na cibuli položíme po obou stranách posolené, popepřené a popaprikované kloboučky hlívy. Na povrch položíme plátky slaniny, obsah zabalíme. Necháme v troubě zapéci asi 45 minut. Podáváme s bramborovou kaší nebo chlebem.



Přehled komentářů
recept na salát (pavlína, 04. 05. 2009 09:19)
250 hlíva,100 cibule,20 sůl,20 cukr,20 olej,1dcl voda,pepř.kloboučky povaříme ve vodě.pokrájíme na drobno,smícháme s nasekanou cibulkou ,zalejeme nalevem-z cukru,soli,oleje.dochutíme octem.necháme uležet.
HLÍVA JAKO ŠKVAREČKY (Benzi75, 03. 03. 2009 10:17)
Hlíva na kmíně (škvarečky)
Hlívu nakrájíme na menší kostky, na pánev dáme rozehřát tuk (nejlépe sádlo), vložíme hlívu a ochutíme drceným kmínem a solí, zprudka osmahneme a podáváme na chleba, pokud chceme škvarky, necháme hlívu mírně škvařit do zlatova, na zkus by mněla být křupavá.

Guláš z hlívy ústřičné
Suroviny:
Hlíva ústřičná (jedno obchodní balení),
cibule,
paprika,
dvě rajčata,
mletá sladká paprika,
kostka vývaru (zeleninový),
mouka hladká,
olej na smažení
Postup:
Na pánvi zpěníme cibulku, když začíná sklovatět tak přidáme nakrájenou a očištěnou hlívu ústřičnou a osmahneme. Přidáme sladkou papriku a rychle podlijeme. Přidáme kostku vývaru, nakrájenou papriku a rajče, dusíme do měkka. Zahustíme moukou dle potřeby, povaříme deset minut a podáváme s houskovým knedlíkem nebo celozrnným chlebem.

Doba vaření cca 40 min, příprava 15 min.
Grilovaná hlíva ústřičná
________________________________________
• 500g hlívy ústřičné
• 3 svazky petrželky
• 1 malý svazek bazalky
• 5 pol. lžic oleje
• 3 kávové lžičky jemného octa
• 4 malá rajčata
• 170 g (8 plátků) prorostlé slaniny
• mletý bílý pepř
• sůl
Hlívu ústřičnou očistíme, otřeme kuchyňským papírem, nebo opláchneme, petrželku a bazalku propláchneme, osušíme. Petrželku a polovinu bazalky jemně nasekáme, smícháme se solí, čerstvě mletým bílým pepřem a stolním olejem. Kloboučky hub asi 30 minut marinujeme v připravené směsi a zakapané v jemném octě.
Rajčata umyjeme, osušíme a křížem nakrájíme. Rajčata, hlívu ústřičnou a slaninu narovnáme na alobalem vyložený plech, dáme do předehřátého grilu a pečeme tak dlouho, dokud slanina nezhnědne a nevytvoří kornoutky (asi 5-10 minut). Grilovanou hlívu ústřičnou, rajčata a slaninu upravíme na plochou mísu, snítkami bazalky ozdobíme.
Kapr s omáčkou z hlívy ústřičné
________________________________________
• 1 velký nebo 2 malí kapři
• 200g hlívy ústřičné
• 3 šalotky
• 1 pol. lžíce sekané petrželky
• 200ml suchého bílého vína
• 75g smetany
• 75g šlehačky
• 1 pol. lžíce hladké mouky
• mletý černý pepř
• sůl
Vykuchanou rybu umyjeme pod tekoucí studenou vodou, vysušíme, naporcujeme, osolíme, vložíme do vymazané ohnivzdorné formy. Hlívy ústřičnou očistíme, otřeme kuchyňským papírem, nakrájíme na plátky. Šalotku sloupneme, nakrájíme na kostičky, obě přísady přidáme k rybě, posypeme sekanou petrželkou a pepřem. Zalijeme 200 ml suchého bílého vína, formu přikryjeme vymazaným pergamenovým papírem, dáme péct do trouby na 40-45 minut při 200-220°C (v předehřáté troubě), horkovzdušná trouba 180-200 °C (v nepředehřáté troubě), plyn stupeň 4-5 (v předehřáté troubě).
Hotovou rybu přendáme na vyhřátou mísu, postavíme na teplo, omáčku přivedeme k varu. V rozšleháme smetanu, šlehačku, 1 pol. lžící hladké mouky a vlijeme do omáčky, přivedeme opět k varu, osolíme, opepříme. Omáčkou přelijeme rybu, ihned podáváme.
Krůtí prsíčka na hlívě ústřičné se zeleninou
________________________________________
• 80g másla
• 200g dlouhozrnné rýže
• 400ml zeleninového vývaru
• 250g hlívy ústřičné
• 1 středně velká mrkev
• 2 celerové natě
• 1 krůtí prsíčko {asi 400 g)
• 1 pol. lžíce hladké mouky
• mletý černý pepř
• sůl
Rozpustíme 30g másla, přisypeme 200g dlouhozrnné rýže, podusíme. Zalijeme zeleninovým vývarem, 15 minut vaříme v hrnci přikrytém pokličkou.
Hlívu očistíme, otřeme kuchyňským papírem, nebo omyjeme, velké kloboučky rozpůlíme nebo rozčtvrtíme Mrkev očistíme, oloupeme, umyjeme, celerové natě očistíme, propláchneme, odstraníme vnější drsná vlákna, spolu s mrkví nakrájíme na tenká kolečka.
Krůtí prsíčko umyjeme pod tekoucí studenou vodou, osušíme, osolíme, opepříme. 20g másla rozpustíme na pánvi, asi 15 minut na něm maso po obou stranách opékáme, necháme stát na teple. 30g másla rozpustíme na pánvi, houby a zeleninu krátce podusíme, osolíme, opepříme. Rýži ochutíme špetkou drceného kmínu, vmícháme zeleninu a houby.
Rýži se zeleninou

Recepty z hlívy ústřičné

Guláš z hlívy ústřičné
Suroviny: Hlíva ústřičná (jedno obchodní balení), cibule, paprika, dvě rajčata, mletá sladká paprika, kostka vývaru (zeleninový), mouka hladká, olej na smažení Postup:Na pánvi zpěníme cibulku, když začíná sklovatět tak přidáme nakrájenou a očištěnou hlívu ústřičnou a osmahneme. Přidáme sladkou papriku a rychle podlijeme. Přidáme kostku vývaru, nakrájenou papriku a rajče, dusíme do měkka. Zahustíme moukou dle potřeby, povaříme deset minut a podáváme s houskovým knedlíkem nebo celozrnným chlebem.Doba vaření cca 40 min, příprava 15 min.

Grilovaná hlíva ústřičná
• 500g hlívy ústřičné • 3 svazky petrželky • 1 malý svazek bazalky • 5 pol. lžic oleje • 3 kávové lžičky jemného octa • 4 malá rajčata • 170 g (8 plátků) prorostlé slaniny • mletý bílý pepř • sůl Hlívu ústřičnou očistíme, otřeme kuchyňským papírem, nebo opláchneme, petrželku a bazalku propláchneme, osušíme. Petrželku a polovinu bazalky jemně nasekáme, smícháme se solí, čerstvě mletým bílým pepřem a stolním olejem. Kloboučky hub asi 30 minut marinujeme v připravené směsi a zakapané v jemném octě. Rajčata umyjeme, osušíme a křížem nakrájíme. Rajčata, hlívu ústřičnou a slaninu narovnáme na alobalem vyložený plech, dáme do předehřátého grilu a pečeme tak dlouho, dokud slanina nezhnědne a nevytvoří kornoutky (asi 5-10 minut). Grilovanou hlívu ústřičnou, rajčata a slaninu upravíme na plochou mísu, snítkami bazalky ozdobíme.

Kapr s omáčkou z hlívy ústřičné
• 1 velký nebo 2 malí kapři • 200g hlívy ústřičné • 3 šalotky • 1 pol. lžíce sekané petrželky • 200ml suchého bílého vína • 75g smetany • 75g šlehačky • 1 pol. lžíce hladké mouky • mletý černý pepř • sůl Vykuchanou rybu umyjeme pod tekoucí studenou vodou, vysušíme, naporcujeme, osolíme, vložíme do vymazané ohnivzdorné formy. Hlívy ústřičnou očistíme, otřeme kuchyňským papírem, nakrájíme na plátky. Šalotku sloupneme, nakrájíme na kostičky, obě přísady přidáme k rybě, posypeme sekanou petrželkou a pepřem. Zalijeme 200 ml suchého bílého vína, formu přikryjeme vymazaným pergamenovým papírem, dáme péct do trouby na 40-45 minut při 200-220°C (v předehřáté troubě), horkovzdušná trouba 180-200 °C (v nepředehřáté troubě), plyn stupeň 4-5 (v předehřáté troubě). Hotovou rybu přendáme na vyhřátou mísu, postavíme na teplo, omáčku přivedeme k varu. V rozšleháme smetanu, šlehačku, 1 pol. lžící hladké mouky a vlijeme do omáčky, přivedeme opět k varu, osolíme, opepříme. Omáčkou přelijeme rybu, ihned podáváme.

Krůtí prsíčka na hlívě ústřičné se zeleninou
• 80g másla • 200g dlouhozrnné rýže • 400ml zeleninového vývaru • 250g hlívy ústřičné • 1 středně velká mrkev • 2 celerové natě • 1 krůtí prsíčko {asi 400 g) • 1 pol. lžíce hladké mouky • mletý černý pepř • sůl Rozpustíme 30g másla, přisypeme 200g dlouhozrnné rýže, podusíme. Zalijeme zeleninovým vývarem, 15 minut vaříme v hrnci přikrytém pokličkou. Hlívu očistíme, otřeme kuchyňským papírem, nebo omyjeme, velké kloboučky rozpůlíme nebo rozčtvrtíme Mrkev očistíme, oloupeme, umyjeme, celerové natě očistíme, propláchneme, odstraníme vnější drsná vlákna, spolu s mrkví nakrájíme na tenká kolečka. Krůtí prsíčko umyjeme pod tekoucí studenou vodou, osušíme, osolíme, opepříme. 20g másla rozpustíme na pánvi, asi 15 minut na něm maso po obou stranách opékáme, necháme stát na teple. 30g másla rozpustíme na pánvi, houby a zeleninu krátce podusíme, osolíme, opepříme. Rýži ochutíme špetkou drceného kmínu, vmícháme zeleninu a houby. Rýži se zeleninou dáme na mísu, krůtí maso nakrájíme na silnější plátky a položíme na rýži.

Celozrnné těstoviny s hlívou ústřičnou
300 g celozrnných těstovin, 300 g hlívy ústřičné, 3 rajčata, 3 lžíce olivového oleje, sůl, mletý pepř, drcený kmín, 3 stroužky česneku, petrželka Rajčata nakrájíme na proužky. Česnek utřeme. Těstoviny uvaříme doměkka v osolené vodě. Na pánvi na oleji podusíme hlívu ústřičnou nakrájenou na proužky, přidáme sůl, pepř, kmín a dusíme asi 5 minut. Přidáme česnek, rajčata, čerstvou pokrájenou petrželku a ještě chvíli podusíme. Nakonec promícháme s uvařenými těstovinami a podáváme.

Hlívová majonéza se šunkou
250g hlívy naložené v octě, l00g šunky, 2 vejce,olej, 1 brambor, okurka, cibule, mletý pepř, sůl. Uvaříme brambor, oloupeme jej a rozšleháme s vejci, pepřem, olejem a solí. Poté přidáme nakrájené hlívy, šunku, cibuli, okurku, řádně promícháme a necháme 10 hodin uležet. Podáváme k masu,bramborám, nebo samostatně.

Hlíva se žampiony po čínsku
250g hlívy, 250g žampionů, 50g másla, 2 lžíce olivového oleje, 2 lžíce solamylu, 2 lžíce sojové omáčky a 1 čajová lžička moučkového cukru. Drobně nakrájené houby podusíme na másle, dáme na pánev do rozpáleného oleje, krátce orestujeme, zaprášíme solamylem a cukrem, opět orestujeme a na závěr vmícháme sojovou omáčku. Podáváme s pečivem

Hlívová kulajda
300g hlívy, 4-5 brambor, 2 vejce, 0,5l kysané smetany, 2 lžíce octa, 1 lžíce hladké mouky, 5 zrnek celého pepře, 2 bobkové listy, kmín, sůl. Nakrájenou hlívu uvaříme společně s bramborami a kořením v jednom litru slané vody. Poté co hlíva změkne, zahustíme záklechtkou připravenou ze smetany a mouky, přidáme ocet s vejci a na závěr, když vejce ztuhnou, kulajdu odstavíme.

Dršťková polévka z hlívy
300 -500g hlívy, 60g sádla, 30g mouky, 3 stroužky česneku, majoránka, paprika, mletý pepř, sůl. Nakrájenou hlívu na nudličky podusíme společně s nakrájenou cibulí na části sádla. Po změknutí dáme do hrnce s vroucí vodou, přidáme česnek utřený se solí, mletý pepř a zahustíme jíškou připravenou z části sádla a mouky. Poté přidáme na zbytku sádla lehce zpěněnou papriku s majoránkou a na závěr dle chuti dosolíme.

Dušené hovězí na hlívách
4plátky z hovězí kýty, 200g hlívy, 80g sádla, 20g hladké mouky, 1 cibule, 3dcl vývaru (Masox), 4 lžíce kečupu, mleíý pepř, sůl. Nejdříve naklepeme plátky, osolíme a zprudka opečeme na 50g sádla. Na zbytku sádla osmahneme cibulku, přidáme nakrájenou hlívu a 10 minut podusíme. Poté přidáme hlívu k masu, zaprášíme hladkou moukou a zlehka opékáme. Po chvíli vše zalijeme vývarem, ochutíme solí, pepřem a dusíme do změknutí. Na úplný závěr přidáme kečup a krátce povaříme. Podáváme s rýží nebo s chlebem.

Hlívové rizoto
400g hlívy, 300g rýže, 2 zelené papriky, 1 cibule, 3 lžíce kečupu,olej,sůl. Nejdříve na vhodném oleji zpěníme cibulku, ke které po chvíli přidáme na drobno nakrájenou papriku. Po podušení přidáme hlívu (rovněž drobně nakrájenou), osolíme a dusíme do změknutí. Na závěr přidáme uvařenou rýži, kečup a promícháme. Podáváme se zeleninou nebo zeleninovým salátem. Hlívy na smetaně 600g hlívy, 50gmásla, 2dcl smetany, 3Og hladké mouky, 1 cibule,mletý muškátový oříšek, sůl. Na másle osmahneme nadrobno nakrájenou cibulku, přidáme nakrájenou hlívu, muškátový oříšek, posolíme a minimálně 20 minut dusíme. Na závěr přidáme smetanu zahuštěnou hladkou moukou a necháme přejít varem. Podáváme s bramborami.

Vepřové s hlívou na černém pivu
600 g vepřové kýty, 200g hlívy, 0,5l černého piva, 1 cibule, stroužek česneku, 1 lžíce oleje, 1 lžíce hladké mouky, 1 čajová lžička moučkového cukru, sojové omáčky a octa, mletý pepř, sůl. Vepřovou kýtu nakrájíme na kostky, obalíme v mouce a zprudka opečeme na rozpáleném oleji. Poté přidáme nakrájenou cibuli, česnek a hlívu. 0solíme, opepříme, zalijeme pivem a přidáme po jedné lžičce cukru, octa a sojové omáčky. Za občasného míchání dusíme doměkka, v případě potřeby podlijeme vodou. Podáváme s bramborami nebo s pečivem

Hlíva na jehle
250g hlívy (klobouky), 150g tvrdého sýra, 100g měkkého salámu, 1 vejce, 50ml mléka, 2 lžíce hladké mouky, olej, pepř, sůl. Klobouky hlívy povaříme v osolené vodě, osolíme a okořeníme. Pokud jsou klobouky větší, rozpůlíme je a navlékáme střídavě na jehlu spolu s kouskem sýra a kolečkem salámu. Takto připravenou jehlu obalíme v těstíčku zhotoveném z vejce, mléka a mouky. Na závěr do zlatova usmažíme. Podáváme s pečivem nebo bramborami, můžeme doplnit zeleninovou oblohou.

Hlíva na hořčici
250g hlívy, 5Og sádla, 1 cibule, 1 čajová lžička moučkového cukru, hladká mouka, hořčice, citrón, pepř, sůl. Na sádle zpěníme cibuli, přidáme drobně nakrájenou hlívu, osolíme, opepříme a dusíme do měkka. Poté přidáme mouku, opražíme, přidáme hořčici, cukr a zakapeme citrónovou šťávou. Podáváme s rýží.

Hlíva s rajčatovou omáčkou
balíček hlívy ústřičné, hrst (i zmražených) žampionů, 2 cibule, slunečnicový olej, sůl, houbový prášek, sladká paprika, sojová omáčka, kousky nakrájených rajčat Cibuli necháme zesklovatět na oleji, přidáme nadrobno nakrájenou hlívu, žampiony, nakrájená rajčata (lepší jsou oloupaná), podlijeme trochu vodou a podusíme. Osolíme, přidáme houbový prášek, sladkou papriku, sojovou omáčku a necháme část vody vyvařit. Podáváme s bramborem.

Vídeňský řízek
kloboučky hlívy, sůl, mléko, hladká nebo polohrubá mouka, vejce, strouhanka, tuk na smažení, sýr, šunka Vídeňské houbové řízky můžeme připravit také různým způsobem. Klobouky osolíme, namočíme do mléka, obalíme v mouce, ve vejci a ve strouhance. Po obou stranách osmažíme. Kypřejší řízky získáme, když řezy z hub potřeme tuhým sněhem, posypeme strouhankou a osmažíme v rozehřátém tuku. Labužníci si mohou nastrouhat sýr a šunku (šunkový salám), přidat vejce, promíchat, směsí potřít klobouky, obalit ve strouhance a osmažit.

Hlíva v alobalu se slaninou
25 dkg hlívy, 12 dkg cibule, slanina, sůl, pepř, sladká paprika Cibuli pokrájíme na kolečka, položíme na střed alobalu, na cibuli položíme po obou stranách posolené, popepřené a popaprikované kloboučky hlívy. Na povrch položíme plátky slaniny, obsah zabalíme. Necháme v troubě zapéci asi 45 minut. Podáváme s bramborovou kaší nebo chlebem.

Recept na salát s hlívou
250 hlívy,100 cibule,20 sůl,20 cukr,20 olej,1dcl voda,pepř.kloboučky povaříme ve vodě.pokrájíme na-drobno,smícháme s nasekanou cibulkou ,zalejeme nalevem-z cukru,soli,oleje.dochutíme octem.necháme uležet.

Hlíva jako škvarečky
Hlíva na kmíně (škvarečky) Hlívu nakrájíme na menší kostky, na pánev dáme rozehřát tuk (nejlépe sádlo), vložíme hlívu a ochutíme drceným kmínem a solí, zprudka osmahneme a podáváme na chleba, pokud chceme škvarky, necháme hlívu mírně škvařit do zlatova, na zkus by mněla být křupavá.

Polévka s opečenou hlívou ústřičnou
200 g hlívy ústřičné 100 g másla 1 sáček MAGGI Přidej brambor

Mlynářská polévka s hlívou
200 g brambor 2 dcl mleka Příprava: Hlívu pokrájíme na nudličky a opečeme na másle dozlatova. Polévku MAGGI Přidej brambor Mlynářská polévka vsypeme do 0,8 l studené vody a 0,2 l studeného mléka a důkladně zamícháme. Přidáme na malé kostičky nakrájené brambory a za stálého míchání přivedeme k varu. Vaříme cca 13 minut, občas zamícháme. Před podáváním vložíme do polévky opečenou hlívu.

HLÍVA NA DIVOKO
Použité suroviny: 250 g hlívy ústřičné | 120 g cibule | 100 g mrkve | 70 g tuku | 50 g petržele | 50 g celeru | 10 g hladké mouky | ocet | cukr | tymián podle chuti | voda podle potřeby | sůl Postup: 1. Na tuku zpěníme oloupanou a nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme očištěnou a pokrájenou hlívu a podlijeme trochou vody, dusíme. 2. Přidáme očištěnou nakrájenou zeleninu a koření. 3. Dusíme za občasného podlévání vodou, až je všechno měkké. 4. Vydusíme na tuk, přidáme mouku, vodu, ocet, cukr a podáváme. 25dkg hlívy nakrájíme na proužky a spodní části nožiček nepoužijeme, abychom to nemuseli dlouho dusit.Podusím to na tuku(sádlo mě chutná nejlíp)zasypeme směsí Guláš minutka, zalijeme 1litrem vody a přidáme majoránku.Povaříme 10 minut a dršťková je skvělá. Hlívu nadrobno nakrájíme, lehce opečeme na másle, pokmínujeme a posolíme. Pak necháme dusit do měkka s trochou vody. Podáváme na uvařených těstovinách, posypané tvrdým sýrem. Jednoduché, rychlé.

GULÁŠ Z HLÍVY
Suroviny: Hlíva ústřičná (jedno obchodní balení), cibule, paprika, dvě rajčata, mletá sladká paprika, kostka vývaru (zeleninový), mouka hladká, olej na smažení Postup: Na pánvi zpěníme cibulku, když začíná sklovatět tak přidáme nakrájenou a očištěnou hlívu ústřičnou a osmahneme. Přidáme sladkou papriku a rychle podlijeme. Přidáme kostku vývaru, nakrájenou papriku a rajče, dusíme do měkka. Zahustíme moukou dle potřeby, povaříme deset minut a podáváme s houskovým knedlíkem nebo celozrnným chlebem. Doba vaření cca 40 min, příprava 15 min.

Salát z hlívy
Postup přípravy receptu: Houby očistíme a otřeme papírovým ubrouskem. Pokud jsou velké, pokrájíme je. Cibuli oloupeme a jemně posekáme. Chléb nakrájíme na kostičky. Rozmačkaný česnek krátce osmahneme na 1 lžíci rozehřátého oleje. Přidáme kostičky chleba a opečeme dozlatova. Opepříme a vyjmeme. Zbylý olej rozehřejeme na pánvi. Zesklovatíme na něm cibuli, přidáme houby a smažíme je na silném ohni, dokud nezměknou. Osolíme, opepříme a přidáme okapanou kukuřici. Hlívu zalijeme jablečným octem, podle potřeby přisolíme a podáváme vlažné. Salát z hlívy ústřičné posypeme bazalkou a opečeným chlebem.


Celozrnné těstoviny s hlívou ústřičnou

300 g celozrnných těstovin, 300 g hlívy ústřičné, 3 rajčata, 3 lžíce olivového oleje, sůl, mletý pepř, drcený kmín, 3 stroužky česneku, petrželka

Rajčata nakrájíme na proužky. Česnek utřeme. Těstoviny uvaříme doměkka v osolené vodě. Na pánvi na oleji podusíme hlívu ústřičnou nakrájenou na proužky, přidáme sůl, pepř, kmín a dusíme asi 5 minut. Přidáme česnek, rajčata, čerstvou pokrájenou petrželku a ještě chvíli podusíme. Nakonec promícháme s uvařenými těstovinami a podáváme.


Hlívová majonéza se šunkou

250g hlívy naložené v octě, l00g šunky, 2 vejce,olej, 1 brambor, okurka, cibule, mletý pepř, sůl.
Uvaříme brambor, oloupeme jej a rozšleháme s vejci, pepřem, olejem a solí. Poté přidáme nakrájené hlívy, šunku, cibuli, okurku, řádně promícháme a necháme 10 hodin uležet. Podáváme k masu,bramborám, nebo samostatně.


Hlíva se žampiony po čínsku

250g hlívy, 250g žampionů, 50g másla, 2 lžíce olivového oleje, 2 lžíce solamylu, 2 lžíce sojové omáčky a 1 čajová lžička moučkového cukru.
Drobně nakrájené houby podusíme na másle, dáme na pánev do rozpáleného oleje, krátce orestujeme, zaprášíme solamylem a cukrem, opět orestujeme a na závěr vmícháme sojovou omáčku. Podáváme s pečivem


Hlívová kulajda

300g hlívy, 4-5 brambor, 2 vejce, 0,5l kysané smetany, 2 lžíce octa, 1 lžíce hladké mouky, 5 zrnek celého pepře, 2 bobkové listy, kmín, sůl.
Nakrájenou hlívu uvaříme společně s bramborami a kořením v jednom litru slané vody. Poté co hlíva změkne, zahustíme záklechtkou připravenou ze smetany a mouky, přidáme ocet s vejci a na závěr, když vejce ztuhnou, kulajdu odstavíme.


Dršťková polévka z hlívy

500g hlívy, 60g sádla, 30g mouky, 3 stroužky česneku, majoránka, paprika, mletý pepř, sůl.
Nakrájenou hlívu na nudličky podusíme společně s nakrájenou cibulí na části sádla. Po změknutí dáme do hrnce s vroucí vodou, přidáme česnek utřený se solí, mletý pepř a zahustíme jíškou připravenou z části sádla a mouky. Poté přidáme na zbytku sádla lehce zpěněnou papriku s majoránkou a na závěr dle chuti dosolíme.


Dušené hovězí na hlívách

4plátky z hovězí kýty, 200g hlívy, 80g sádla, 20g hladké mouky, 1 cibule, 3dcl vývaru (Masox), 4 lžíce kečupu, mleíý pepř, sůl.
Nejdříve naklepeme plátky, osolíme a zprudka opečeme na 50g sádla. Na zbytku sádla osmahneme cibulku, přidáme nakrájenou hlívu a 10 minut podusíme. Poté přidáme hlívu k masu, zaprášíme hladkou moukou a zlehka opékáme. Po chvíli vše zalijeme vývarem, ochutíme solí, pepřem a dusíme do změknutí. Na úplný závěr přidáme kečup a krátce povaříme. Podáváme s rýží nebo s chlebem.


Hlívové rizoto

400g hlívy, 300g rýže, 2 zelené papriky, 1 cibule, 3 lžíce kečupu,olej,sůl.
Nejdříve na vhodném oleji zpěníme cibulku, ke které po chvíli přidáme na drobno nakrájenou papriku. Po podušení přidáme hlívu (rovněž drobně nakrájenou), osolíme a dusíme do změknutí. Na závěr přidáme uvařenou rýži, kečup a promícháme. Podáváme se zeleninou nebo zeleninovým salátem.


Hlíva na smetaně

600g hlívy, 50gmásla, 2dcl smetany, 3Og hladké mouky, 1 cibule,mletý muškátový oříšek, sůl.
Na másle osmahneme nadrobno nakrájenou cibulku, přidáme nakrájenou hlívu, muškátový oříšek, posolíme a minimálně 20 minut dusíme. Na závěr přidáme smetanu zahuštěnou hladkou moukou a necháme přejít varem. Podáváme s bramborami.


Vepřové s hlívou na černém pivu


600 g vepřové kýty, 200g hlívy, 0,5l černého piva, 1 cibule, stroužek česneku, 1 lžíce oleje, 1 lžíce hladké mouky, 1 čajová lžička moučkového cukru, sojové omáčky a octa, mletý pepř, sůl.
Vepřovou kýtu nakrájíme na kostky, obalíme v mouce a zprudka opečeme na rozpáleném oleji. Poté přidáme nakrájenou cibuli, česnek a hlívu. 0solíme, opepříme, zalijeme pivem a přidáme po jedné lžičce cukru, octa a sojové omáčky. Za občasného míchání dusíme doměkka, v případě potřeby podlijeme vodou. Podáváme s bramborami nebo s pečivem


Hlíva na jehle

250g hlívy (klobouky), 150g tvrdého sýra, 100g měkkého salámu, 1 vejce, 50ml mléka, 2 lžíce hladké mouky, olej, pepř, sůl.
Klobouky hlívy povaříme v osolené vodě, osolíme a okořeníme. Pokud jsou klobouky větší, rozpůlíme je a navlékáme střídavě na jehlu spolu s kouskem sýra a kolečkem salámu. Takto připravenou jehlu obalíme v těstíčku zhotoveném z vejce, mléka a mouky. Na závěr do zlatova usmažíme. Podáváme s pečivem nebo bramborami, můžeme doplnit zeleninovou oblohou.


Hlíva na hořčici

250g hlívy, 5Og sádla, 1 cibule, 1 čajová lžička moučkového cukru, hladká mouka, hořčice, citrón, pepř, sůl.
Na sádle zpěníme cibuli, přidáme drobně nakrájenou hlívu, osolíme, opepříme a dusíme doměkka. Poté přidáme mouku, opražíme, přidáme hořčici, cukr a zakapeme citrónovou šťávou. Podáváme s rýží.


Hlíva s rajčatovou omáčkou

balíček hlívy ústřičné, hrst (i zmražených) žampionů, 2 cibule, slunečnicový olej, sůl, houbový prášek, sladká paprika, sojová omáčka, kousky nakrájených rajčat

Cibuli necháme zesklovatět na oleji, přidáme nadrobno nakrájenou hlívu, žampiony, nakrájená rajčata (lepší jsou oloupaná), podlijeme trochu vodou a podusíme. Osolíme, přidáme houbový prášek, sladkou papriku, sojovou omáčku a necháme část vody vyvařit. Podáváme s bramborem.


Vídeňský řízek

kloboučky hlívy, sůl, mléko, hladká nebo polohrubá mouka, vejce, strouhanka, tuk na smažení, sýr, šunka

Vídeňské houbové řízky můžeme připravit také různým způsobem. Klobouky osolíme, namočíme do mléka, obalíme v mouce, ve vejci a ve strouhance. Po obou stranách osmažíme. Kypřejší řízky získáme, když řezy z hub potřeme tuhým sněhem, posypeme strouhankou a osmažíme v rozehřátém tuku. Labužníci si mohou nastrouhat sýr a šunku (šunkový salám), přidat vejce, promíchat, směsí potřít klobouky, obalit ve strouhance a osmažit.


Hlíva v alobalu se slaninou

25 dkg hlívy, 12 dkg cibule, slanina, sůl, pepř, sladká paprika

Cibuli pokrájíme na kolečka, položíme na střed alobalu, na cibuli položíme po obou stranách posolené, popepřené a popaprikované kloboučky hlívy. Na povrch položíme plátky slaniny, obsah zabalíme. Necháme v troubě zapéci asi 45 minut. Podáváme s bramborovou kaší nebo chlebem.


Zapečené špagety na asijský způsob


400-500 g co nejtenčích špaget, 2 kuřecí prsa, 6-8 žampionů nebo 1 tácek hlívy ústřičné (může být i obojí dohromady), 2 menší pórky, 1 paprika, 1 menší cibule, 3 až 4 stroužky česneku, špetička chilli koření, špetka kari koření, 1 kostka masoxu, 1-2 lžíce sójové omáčky, 150-200 g nastrouhaného sýra, sůl


Špagety uvaříme podle návodu na sáčku, ale nesmíme je rozvařit, a do vody, ve které je vaříme, přidáme masox. Po uvaření je vlijeme do síta a rychle propláchneme tekoucí studenou vodou, necháme je okapat a poté je nadrobno rozsekáme. Zapékací misku (remosku) vymažeme máslem a špagety zde rozestřeme. Kuřecí prsa nakrájíme na menší kostičky a osmažíme je na tuku dozlatova spolu s chilli a lehce je osolíme. Po jejich osmažení přidáme na kolečka nakrájený a ještě na kroužky rozebraný pórek (jeho spodní bílé části), papriku nakrájenou na kostičky, cibuli nakrájenou na tenká kolečka a česnek nakrájený na tenké plátky. Krátce podusíme a vše přidáme ke špagetám. Hlívu ústřičnou nebo žampióny běžně podusíme jako houby na smaženici, zasypeme kari kořením, promícháme a také přidáme ke špagetám. Zakapeme sójovou omáčkou, můžeme přidat nasekanou zelenou petrželku, znovu promícháme se špagetami a dáme zapéct do horké trouby asi na 15-20 minut. Podáváme na čínském zelí (hlávkovém salátu) posypané stouhaným sýrem a ozdobené kouskem papriky.
Dietní recept: Jablková hlíva ústřičná
Změňte svůj nudný jídelníček a připravte si jednou něco neobvyklého.
Ingredience:
200 g hlívy ústřičné,brusinky,půl cibule,půl jablka,oregano,mořská, sůl, pepř, lžíce smetany
,olivový olej
Návod k přípravě:
Očištěnou hlívu pokrájíme na kousky, cibuli najemno. Na teflonové pánvi potřené olivovým olejem zpěníme cibuli, vložíme houby, podusíme a opečeme dohněda. Přidáme sůl a pepř. Na jiné pánvi podusíme jablka pokrájená na tenké plátky s oregánem a poté promícháme s houbami. Na talíři přelijeme smetanou a zdobíme brusinkami.

Hlíva ústřičná v chalupářské omáčce

2 balíčky hlívy ústřičné,1 střední cibule,2-3 stroučky česneku,1/2 lžičky mletého pepře,1 lžička solčianky ,1 1/2 lžičky hořčice,1/2 hrnku vody,1 lžíci sušeného rýžového mléka
Na pánvi osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli a česnek. Po chvíli přisypeme na nudličky nakrájenou hlívu. Vše důkladně promícháme, osolíme, opepříme a podlijeme hrnkem vody. Dusíme asi 1/2 hodiny tak, aby se voda vyvařila.
Potom si nachystáme z trochy oleje a 2 lžic mouky zásmažku. Tu zalijeme asi 1 hrnkem vody, promícháme a přilijeme ji k hlívě. Přidáme hořčici, lžíci rýžového mléka a za stálého míchání vaříme deset minut.

Hlíva s buráky
400 gramů hlívy (prodává se většinou v balení po 200g)
menší sáček arašídů,sojova omacka,chilli,spetka kurkumy
Hlívu řádně opereme a pokrájíme. Dáme do hrnce (nejlépe typu Zepter) společně s kořením a omáčkou a necháme asi na 20 min. povařit. Až změkne přidáme trochu olivového oleje a arašídy a lechce osmažíme. Ozdobíme např. pažitkou, petrželkou a můžete přidat sojanézu. Příloha rýže, chléb apod.
Hlíva s uzeným tempehem

400 gramů hlívy povaříme po dobu asi 20 min. v mírně osolené vodě a špetkou kurkumy.Potom přidáme sojovou omacku
Povařenou hlívu osmažíme na oleji (na obrázku byl použit jako pokus dýňový, má specifickou chuť).Přidáme špetku zázvoru a na malé kousky nakrájený uzený tempeh . Příloha vařené brambory s pažitkou a chili omáčkou.Oleje stačí skutečně jen málo.
Guláš z hlívy ústřičné

Suroviny:
Hlíva ústřičná (jedno obchodní balení), ,cibule, ,paprika, ,dvě rajčata, ,mletá sladká paprika, ,kostka vývaru (zeleninový), ,mouka hladká, ,olej na smažení
Postup:
Na pánvi zpěníme cibulku, když začíná sklovatět tak přidáme nakrájenou a očištěnou hlívu ústřičnou a osmahneme. Přidáme sladkou papriku a rychle podlijeme. Přidáme kostku vývaru, nakrájenou papriku a rajče, dusíme do měkka. Zahustíme moukou dle potřeby, povaříme deset minut a podáváme s houskovým knedlíkem nebo celozrnným chlebem.
Doba vaření cca 40 min, příprava 15 min.
Falesna dršťková polévka z hlívy ústřičné
300 - 500 g hlívy ústřičné (nebo prodávaný balíček) ,3 lžíce sádla (může být i jiný ztužený rostlinný

tuk) ,1 velkou cibuli ,1 1/2 lžíce hladké mouky na zasmažení ,1/2 lžičky drceného pepře 2 lžíce sladké papriky ,1/2 lžičky pálivé papriky (nebo 1 lžičku pasty harrisa a pod.)- můžeme vynechat ,1,5 - 2 litry hovězího vývaru (může být z polévkových kostek) ,3 - 4 stroužky česneku, nasekat ,1 lžíce majoránky ,sůl,Příloha: opečené toasty, topinky nebo chléb

Postup přípravy:
Na tuku (sádlo je nejlepší) zpěníme cibulku. Raději ji hned osolíme, aby pustila vodu, nezhnědla a nezhořkla. Přidáme hrubě drcený pepř a vzápětí mletou papriku. Po několika vteřinách osmahnutí nebo raději ihned (zde pozor na připálení papriky - zhořkne!) zalijeme vše horkým vývarem. Uvedeme do varu a přidáme na větší kousky či pásky nakrájenou hlívu a nasekané 3 stroužky česneku. Vaříme do změknutí hlívy. Několik minut před koncem vaření přidáme majoránku a rozetřený jeden stroužek česneku. Dochutíme dle vlastní libosti některými z přehršle prodávaných ochuťovadel, které nám nakonec asi již stojí na poličce v kuchyni. Když máme rádi ostřejší polívečku, přidáme více pepře nebo chilli koření, harissu, tabasco a pod. Pojídáme s opečenými toastovým černým chlebem nebo opečenými krajíčky nebo s kostičkami chleba - topinkami.

Hlíva smažená v těstíčku

400 g kloboučků hlívy ústřičné ,3 vejce ,2 lžíce hladké mouky ,sůl ,tuk na smažení ,100 ml mléka
Příloha: brambory nebo bramborový salát

Postup přípravy:
Umyté a okapané kloboučky hlívy prosolíme po obou stranách a obalíme v hladké mouce a těstíčku. Smažíme na tuku na mírném ohni.
Příprava těstíčka:
Těstíčko připravíme ze žloutku, mléka, hladké mouky soli a sněhu ze tří bílků. Podáváme s bramborem, nebo bramborovým salátem.
Hlíva smažená jako Vídeňský řízek
400 g kloboučků hlívy ústřičné ,2 vejce ,1 lžíce hladké mouky ,2 lžíce strouhanky ,tuk na smažení pepř a sůl

Postup přípravy:
Umyté a oloupané kloboučky hlívy nasolíme a mírně opepříme. Výhodné je kloboučky ze spodní strany potřít rozetřeným česnekem se solí. Kloboučky obalíme v hladké mouce, rozšlehaném vejci a strouhance. Smažíme na tuku pomalu do zlatova.
Smažené karbanátky z hlívy ústřičné

500 g hlívy ústřičné ,2 housky ,150 ml mléka ,1 vejce ,30 g cibule ,20 g tuku ,150 g strouhanky ,pepř a sůl ,majoránka ,1 stroužek česneku ,150 g sádla ,tuk na smažení ,pepř a sůl
Příloha: bramborová kaše s okurkou nebo brambory

Postup přípravy:
Asi 5 - 10 mladých menších hlív nakrájíme a podusíme během asi 25 minut. Pak zcedíme a umeleme na masovém strojku. K houbám přidáme namočené a rozmačkané housky, na tuku osmaženou cibuli, vejce, utřený česnek se solí, majoránku, pepř. Podle potřeby zahustíme strouhankou housku. Z hmoty vytvoříme placičky, které obalíme ve strouhance a na oleji osmažíme do zlatova. Podáváme s bramborovou kaší a okurkou.
Koláč z hlívy ústřičné
200 g mouky, 120 g masla, 0,5 lzicky soli, 3 vejce,3 lzice vody, 400 g hlivy ustricne,200 ml vody,41

baleni instantni syrove omacky /napr.maggi/150 g plisnoveho syra, 1 lzice konaku/nemusi byt/50 g rozinek, 50 g mandlovych lupinku.
Příprava:
Z mouky, másla, soli, 1 vejce a vody vypracujeme křehké těsto a necháme ho 30 minut stát.
Vymazanou dortovou formu vyložíme vyváleným těstem a předpečeme 15 minut při 200°C.
Hlívy ústřičné očistíme a nakrájíme naproužky.Necháme rozehřát máslo a houby v něm podusíme.
Plísňový sýr pokrájíme nadrobno a společně s MAGGI Dnes Sýrovou omáčkou přidáme k houbám. Dále přidáme koňak, rozinky a mandlové lupínky.Rozklepneme 2 vejce, bílek a žloutek zvlášť. Žloutky vmícháme. Z bílku vyšleháme sníh, vmícháme do houbové hmoty, hmotu rozdělíme na těsto a uhladíme.
Pečeme v troubě při 200°C cca 40 minut.
Čínské zelí s hlívou ústřičnou Autor: recept.cz


Potraviny:
1 čínské zelí, 1 mrkve, 200 g hlívy ústřičné, 3 lžíce vývaru, 3 lžíce sójové omáčky, 1 lžíce octa, 1 lžička cukru, 2 lžíce oleje, sůl

Postup:
Zelí nakrájíme na 2 cm široké proužky. Mrkev na 2 cm široké nudličky. Hlívu zbavíme tvrdých nožiček a spaříme vařící vodou. Okapané houby natrháme na menší kousky.
Do rozpáleného oleje dáme mrkev a za stálého míchání necháme 1 minutu dusit, přisypeme zelí a dusíme další 2 minuty. Pak přidáme houby, zakapeme je vývarem, sójovou omáčkou a octem, přisladíme, nepatrně osolíme, důkladně promícháme a stáhneme z ohně.

Přílohy:
rýže
Hlíva ústřičná s ústřicovou omáčkou

250 g čerstvé hlívy ústřičné ,olivový olej extra virgin ,hrubě mletá mořská sůl ,čerstvé lístky šalvěje (rovnou ze zahrady, ještě pořád je čilá a zelená se) ,rozmarýn (ten na zahradě nebyl, tak posloužil sušený)
Do zapékací misky natrháme větší kousky hub, menší necháme celé. Průmyslově pěstované houby není třeba omývat. Pokropíme olivovým olejem a houby v něm promícháme a rozprostřeme po celé zapékací nádobě. Posolíme hrubě mletou solí a přidáme špetku koření (jen malinko pro oko a chuť, lístků šalvěje na ¼ kg hub cca 8 ks a rozmarýnu zlehka dvakrát nabrat mezi prsty). Rozpálíme troubu na 180 °C. Pokud připravujeme v nádobě z varného skla, nezapomínáme na to, že je třeba vložit do studené trouby (to byl můj případ). Nádobu nepřiklápíme a v troubě ji vložíme na střední rošt. Od doby vložení do trouby ji tam ponecháme přesně 45 minut a bude dokřupava upečeno, připraveno servírovat. Všimli jste si něčeho? Nebyl zapotřebí ani kuchyňský nůž, jediným pracovním nástrojem byly naše ruce. V tomto receptu se k surovině chováme opravdu něžně :-) Však ona se nám za to na talíři odvděčí.
Dietní recepty: Celozrnné těstoviny s hlívou ústřičnou
Ingredience:
300 g celozrnných těstovin,300 g hlívy ústřičné,3 rajčata,3 lžíce olivového oleje,sůl,mletý pepř,drcený kmín,3 stroužky česneku,petrželka
Návod k přípravě: Rajčata nakrájíme na proužky. Česnek utřeme.
Těstoviny uvaříme doměkka v osolené vodě.
Na pánvi na oleji podusíme hlívu ústřičnou nakrájenou na proužky, přidáme sůl, pepř, kmín a dusíme asi 5 minut.
Přidáme česnek, rajčata, čerstvou pokrájenou petrželku a ještě chvíli podusíme.
Nakonec promícháme s uvařenými těstovinami a podáváme.
Šmakoun s hlívou ústřičnou
Ingredience

šmakoun (vaječná bílkovina),slunečnicový olej,sojová omáčka,hlíva ústřičná,listový špenát,česnek
dresink (jogurt + kopr),pórek
Postup
Na oleji si orestujeme na plátky nakrájeného šmakouna. Přidáme sojovou omáčku, hlívu ústřičnou a chvíli podusíme. Mezitím osmahneme na oleji česnek, přidáme spařený špenát a opět chvíli podusíme. Porci ozdobíme rajským jablíčkem, dresinkem a posypeme pórkem.