Grilované

Klasický hamburger

Příprava: 5 minut/grilování 8-10 minut + 5 minut dokončení
Pro 4 osoby
* 600 g mletého zadního hovězího masa
* trochu oleje na potření grilovací mřížky
* 250 ml Barbecue omáčky
* 4 hamburgerové žemle
* 4 lžíce kečupu (podle chuti)
* 4 lžičky hořčice
* 4 kyselé okurky, na plátky
* 1 větší bílá cibule, nakrájená na tenká kolečka
* 2 omytá rajčata nakrájená na tenká kolečka
* 4 listy ledového salátu
1. Rozpálíme si gril na střední teplotu. Mleté hovězí maso promícháme se dvěma lžícemi BBQ omáčky. Vytvarujeme 4 stejné koule, ale maso moc nemačkáme, aby zůstalo nadýchané a šťavnaté. Koule mezi dlaněmi jen lehce zmáčkneme, jako na vyšší karbanátek.
2. Předehřátou grilovací mřížku potřeme olejem a připravené hamburgery grilujeme po obou stranách, na dobře propečený hamburger stačí 8-10 minut. Během pečení je často otáčíme a vydatně potíráme omáčkou BBQ, přibližně 5 až 10krát. Žemle podélně rozkrojíme, položíme na chvíli na gril a necháme z obou stran rozpéct.
3. Spodní díl žemlí obložíme listem salátu, na něj posadíme burger, potřeme hořčicí, kečupem, ozdobíme kolečky rajčat, cibule a okurkami a nakonec přiklopíme horní částí žemle. Hamburgery spíchneme špejlí a podáváme.
TIP
Hamburgery můžeme posypat piniovými oříšky, které mají charakteristickou chuť.
Pokrm pak dostane středomořský nádech a hodí se k němu lehký salát.


Grilované brambory

Příprava: 20-25 minut/grilování 20 minut
Pro 4 osoby
* 1 kg brambor
* 2 lžíce oleje
* drcený kmín a hrubě mletý pepř
* hrubá mořská sůl
1. Brambory dobře omyjeme a vydrhneme kartáčkem. Zalijeme je vodou a předvaříme,
asi 15-20 minut, podle velikosti brambor do poloměkka. Předvařené brambory slijeme, necháme vychladnout a nakrájíme i se slupkou na poloviny nebo čtvrtiny.
Promícháme s olejem a kmínem a rozložíme na grilovací tácek nebo mřížku dobře rozpáleného grilu.
2. Grilujeme asi 20-30 minut, dokud nejsou brambory krásně opečené, během grilování je podle potřeby otáčíme. Opečené brambory posypeme hrubou mořskou solí, pepřem a ihned podáváme.
DOBRÁ RADA
Grilovat můžete i syrové brambory, doba grilování je pak o něco delší, asi 40 minut. Hotové brambory můžete před podáváním promíchat s usekanými čerstvými bylinkami.


Rib eye steak s bramborami

Příprava: 4 hodiny,10 minut, grilování 10-20 minut
Pro 4 osoby
* 4 steaky rib eye (z roštěnce, prodává např. Makro)
* 4 lžíce olivového oleje
* 4 lžíce worcestrové omáčky
* hrubě mletý barevný pepř
* sůl
* 500 g amerických brambor k podávání, mražený výrobek
* 1 chilli paprička, zbavená semínek a jemně usekaná
* 1 lžíce usekané zelené petrželky
* libovolná pikantní studená omáčka
1. Steaky omyjeme, osušíme, opepříme a potřeme směsí oleje a worcestrové omáčky.
Přikryjeme a necháme v chladu minimálně 4 hodiny odležet. Rozpálíme si gril, na mřížku potřenou olejem rozložíme steaky a zprudka opečeme, stačí tak minutu. Maso otočíme a opět osmahneme nad větším žárem.
2. Potom mřížku zvedneme a dopečeme po obou stranách celkem 8-16 minut, podle stupně požadovaného propečení, a potíráme zbylou marinádou. Na krvavý steak stačí po každé straně 4 minuty, na úplně propečený asi 8 minut. Americké brambory připravíme podle návodu na obalu, promícháme s chilli papričkou a petrželkou a před podáváním osolíme. Maso necháme pár minut odležet, osolíme a podáváme s ochucenými bramborami a pikantní omáčkou.


Mix gril - grilovaný steak s kukuřicí

Příprava: 15 minut + 4 hodiny marinování/grilování 20 minut
Pro 4 osoby
* 4 steaky z hovězího hřbetu bez kosti (z nízkého roštěnce) po 200 g
* 2 lžíce olivového oleje + trochu na potření mřížky
* 4 lžíce omáčky teriyaki + na potírání
* sůl a mletý pepř
* 4 sladké kukuřice, nejlépe předvařené
* 4 malé cukety
1. Steaky omyjeme pod studenou vodou, osušíme, opepříme a z obou stran potřeme olejem promíchaným s omáčkou teriyaki. Přikryjeme a necháme 4 hodiny odležet. Pokud máme čerstvou kukuřici, předvaříme ji v osolené vodě po dobu asi 10 minut a necháme okapat. Cukety omyjeme a nakrájíme na 1,5-2 cm plátky.
2. Rozpálíme si gril, mřížku potřeme olejem a při vysoké teplotě opečeme steaky po jedné straně, dokud nevystoupí krůpěje šťávy na povrch. Potom je otočíme a zprudka osmahneme z druhé strany. Zvedneme rošt, přidáme plátky cuket a kukuřici a dopékáme při nižší teplotě po obou stranách, celkem dalších 6 –10 minut, podle stupně požadovaného propečení a výšky masa.
3. Před podáváním necháme steaky chvíli odležet. Podáváme s lehce osolenou grilovanou zeleninou.
NÁŠ DOMÁCÍ TIP
Omáčku teriyaki si můžete připravit z česneku, zázvoru, sojové omáčky, citronové šťávy, saké, třtinového cukru, pepře, soli a oleje.


Grilovaná vepřová žebírka

Příprava: 1 den, grilování 1-2 hodiny
Pro 4 osoby
* 1 kg vepřových žeber vcelku
* 150 ml kečupu
* 6 lžic javorového sirupu
* 4 lžíce worcestrové omáčky
* 150 ml jablečného octa
* 100 ml oleje + trochu na potření mřížky
* 1 lžička práškové hořčice
* 1-2 lžičky mletého chilli
* česneková sůl a mletý pepř
1. V misce smícháme kečup, javorový sirup, worcestrovou omáčku, ocet, olej, hořčici, chilli, česnekovou sůl a mletý pepř. Žebírka potřeme marinádou, přikryjeme a necháme 24 hodin marinovat. Rozpálíme si gril, mřížku potřeme olejem a zvolna grilujeme na mírnějším žáru 1 – 2 hodiny.
2. Během grilování žebra otáčíme a potíráme marinádou. Čím pomaleji se žebírka pečou, tím jsou jemnější.
NÁŠ TIP
Žebra nakrájejte na jednotlivá žebírka a marinujte a grilujte jednotlivé kousky.
Doba grilování je pak asi 40 minut. Česnekovou sůl nahraďte jinou ochucenou solí.


Vepřovy steak na grilu a žampionový kebab

Příprava: 1 hodina, 15 minut + grilování 20 minut
Pro 4 osoby
* 4 vepřové steaky z kýty nebo karé, po 150-200 g
* sůl a hrubě mletý pepř
* šťáva a kůra z jednoho chemicky neošetřeného pomeranče, bio
* šťáva a kůra z jednoho chemicky neošetřeného citronu
* 1 velký bobkový list
* 4 lžíce olivového oleje
Na kebab:
* 8 žampionů
* 8 menších nových brambor
1. V misce prošleháme pomerančovou a citronovou šťávu, trochu jemně nastrouhané kůry z dobře omytých citrusů, jemně nadrolený bobkový list, olivový olej, sůl a pepř. Omyté a osušené steaky naložíme do marinády a necháme hodinu odležet.
2. Žampiony oloupeme a dobře omyté neoloupané brambory vložíme do vroucí vody a 10 – 15 minut povaříme. Slijeme, necháme vychladnout a oloupeme. Předehřejeme gril, mřížku potřeme olejem a žampiony a brambory střídavě napíchneme na čtyři grilovací položíme na mřížku a grilujeme 15 – 20 minut, obracíme a potíráme marinádou.
3. V polovině pečení přidáme na gril připravené kebaby, potřeme marinádou a společně grilujeme zbývajících asi 8–10 minut.
DOBRÁ RADA
Podáváme s pikantními grilovacími omáčkami, opečenými toasty a zeleninovou salsou. Vyzkoušet můžete citronový pepř.


Grilovaný bůček na jehle

Příprava: 135 minut + grilování 40 minut
Pro 4 osoby
* 600 g vepřového boku, bez kostí a kůže
* několik snítek čerstvé šalvěje a majoránky
* 4 stroužky česneku, prolisovaného
* sůl a mletý pepř
* 1 lžička mletého římského kmínu
* šťáva z jednoho citronu
* 4 lžíce olivového oleje + trochu na potření mřížky
* 2 lžíce zázvorového piva
1. V misce smícháme šťávu z citronu, olej, pivo, trochu pepře a mletý kmín na marinádu. Bylinky posekáme a promícháme s prolisovaným česnekem. Bůček bez kůže a kostí odblaníme a ostrým nožem uděláme do masa i tuku několik zářezů.
2. Maso z vnitřní strany lehce naklepeme a plát masa nakrájíme na pruhy. Z vnitřní strany osolíme, opepříme, potřeme vydatně bylinkami s česnekem a stočíme. Závitky vložíme do mísy, obalíme v marinádě a necháme v chladu nejméně
2 hodiny odležet. Připravené řezy napíchneme na jehly, osolíme a grilujeme zvolna na grilovací mřížce potřené olejem asi 40 minut.
3. Během grilování maso otáčíme a potíráme zbylou marinádou. Podáváme s čerstvým pečivem a čerstvou nebo nakládanou zeleninou.


Pečené brambory na grilu v alobalu

Příprava: 10 minut/grilování 60 minut
Pro 4 osoby
* 4 velké brambory
* 1 lžíce olivového oleje
* 1 stroužek česneku, prolisovaného
* sůl
* 4 lžíce kysané smetany nebo jemného tvarohu
* 2 lžíce usekané petrželky
1. Brambory i se slupkou omyjeme a vydrhneme kartáčkem. Důkladně je propícháme vidličkou, potřeme směsí oleje s prolisovaným česnekem a zabalíme do alobalu atnou stranou ven.
2. Zabalené brambory přendáme na středně rozpálený gril a pečeme za občasného otáčení asi hodinu, nejlépe pod zavřeným grilem. Měkké brambory rozbalíme, nařízneme do kříže a na dvou koncích stlačíme proti sobě, aby se otevřely.
3. Osolíme a podáváme se zakysanou smetanou nebo tvarohem a usekanou petrželkou jako přílohu nebo předkrm.
NÁŠ TIP
Brambory můžete péct přímo na horkém popelu, trvá to asi 1-2 hodiny. Hotová brambora je při napíchnutí jehlou nebo nožem měkká.


Grilovaná vepřová krkovice

Příprava: 70 minut + grilování 15-20 minut
Pro 4 osoby
* 4 plátky vepřové krkovice s kostí, po 200-250 g
* 1 lžíce francouzské hořčice
* sůl a barevný pepř
* 4 lžíce olivového oleje
* 2 lžíce worcestru
* 1 lžíce rozmarýnu
* 1 stroužek česneku
* několik snítek rozmarýnu, na potírání
1. Vepřové krkovice nožem lehce nařízneme u kosti, aby se maso lépe propeklo, a okraje nasekneme špičkou nože, aby se plátky nekroutily. V misce prošleháme hořčici, olivový olej, worcestrovou omáčku, lžíci usekaného rozmarýnu, prolisovaný česnek a pepř na marinádu.
2. Plátky masa obalíme v marinádě, přikryjeme a necháme v chladu 1-2 hodiny odležet. Během marinování maso nejméně jednou otočíme. Z masa otřeme přebytečnou marinádu a vložíme je na rozpálený gril. Během grilování maso otáčíme a potíráme větvičkou rozmarýnu namočenou ve zbylé marinádě.
3. Grilujeme celkem 15-20 minut, nakonec krkovici podle chuti osolíme a necháme chvíli odležet.
NÁŠ TIP
Do marinády přidejte trochu piva, vína nebo vinného octa a trochu hrubozrnné hořčice. Sůl můžete přidat do marinády, ale maso pak pustí více šťávy.

Sardinky s fenyklem

Příprava: 140 minut + grilování 4-10 minut
Pro 4 osoby
* 1 kg sardinek, i mražených * 200 ml olivového oleje
* 1 lžička soli a mletý pepř * 1/2 lžičky drcených nebo mletých fenyklových semínek * 4 šalotky, jemně pokrájené * citronová šťáva ze 2 citronů * svazek kopru
* 4 barevné papriky * 2 snítky citronové bazalky k podávání
1. Vykuchané sardinky dobře omyjeme, osušíme a přelijeme polovinou marinády připravenou smícháním oleje, lžičky soli, mletého pepře, mletých semínek fenyklu, jemně usekané šalotky a citronové šťávy. Trochu marinády nalijeme do břišní dutiny a do každé rybky vložíme snítku kopru. Necháme alespoň 2 hodiny marinovat, občas otočíme.
2. Fenykl a papriky omyjeme, očistíme a nakrájíme na plátky. Rozehřejeme gril, z ryb setřeme marinádu a sardinky i připravenou zeleninu grilujeme na mřížce po obou stranách 4-10 minut, podle velikosti ryb. Polovinu ryb podáváme vcelku s pečeným fenyklem a druhou část jako filety s grilovanými paprikami, s marinádou a usekanou bazalkou.

Krůtí plátek v pita chlebu

Příprava: 135 minut + grilování 10-15 minut
Pro 4 osoby
* 4 placky pita chleba * 4 krůtí steaky po 150 g * 4 lžíce bílého jogurtu * 1-2 lžíce oregána + pár lístků na ozdobu * 4 lžíce olivového oleje * 1 lžíce citronové kůry a šťávy, z bio citronu * 1 jemně usekaná chilli paprička nebo 1 lžička chilli koření * 1/2 čínského zelí * sůl
1. V misce smícháme bílý jogurt, usekané bylinky, olivový olej, citronovou šťávu, jemně nastrouhanou citronovou kůru a chilli papričku nebo chilli koření. Plátky omytého a osušeného masa velmi lehce naklepeme přes folii, dobře osolíme, obalíme v marinádě a necháme v chladu odležet 1– 2 hodiny. Při delším marinování solíme až před grilováním. Zelí omyjeme, necháme okapat a nakrájíme na nudličky.
2. Maso vložíme na mřížku rozpáleného grilu potřenou olejem a grilujeme po obou stranách, dokud maso není propečené. Trvá to asi 10-15 minut a maso necháme po upečení krátce odležet. Chlebové placky před podáváním opečeme minutu po každé straně na grilu, na polovinu placky dáme zelí, na něj grilované maso, posypeme lístky oregana a podáváme.
DOBRÁ RADA
Do marinády přidejte další bylinky, např. tymián, rozmarýn, šalvěj apod. a chilli zaměňte za prolisovaný česnek a mletý pepř.

Losos s bylinkami

Příprava: 15 minut + grilování 20-30 minut
Pro 4 osoby
* 1 celý losos o váze asi 1,2 kg, vykuchaný * velký svazek aromatických bylinek * pár snítek estragonu * sůl a mletý pepř * 1 citron • 2 stroužky česneku, usekané
* 25 g másla * 4 lžíce olivového oleje * 1 chilli paprička
1. Olej promícháme s jemně usekanou chilli papričkou. Lososa omyjeme, očistíme a osušíme. Břišní dutinu osolíme, opepříme, pokapeme citronovou šťávou a rybu naplníme polovinou bylinek, usekaným česnekem a kousky másla.
2. Pečicí papír potřeme olejem, položíme na něj rybu, z obou stran ji osolíme, opepříme, přelijeme olejem a poklademe zbylými bylinkami. Takto připraveného lososa zabalíme do pečicího papíru, okraje zatočíme a položíme na mřížku grilu. Grilujeme z obou stran asi 25-30 minut. Podáváme s pečivem, grilovanými bramborami nebo zeleninovým salátem.

Kuřecí křidýlka a kukuřice

Příprava: 190 minut + 15-20 minut grilování
Pro 4 osoby
* 1 kg kuřecích křídel * 6 stroužků česneku * 2-3 snítky rozmarýnu * šťáva z 1 citronu * 6 lžic olivového oleje * sůl a mletý pepř * 4 palice cukrové kukuřice * 20 g másla na potření kukuřice
1. Omytá a osušená kuřecí křídla osolíme a dobře promícháme v míse s česnekem, rozmarýnem, citronovou šťávou, olejem a pepřem. Přikryjeme a necháme marinovat 3 hodiny. Rozpálíme si gril a na mřížku rozložíme naložená křídla a zprudka opečeme.
2. Přidáme na gril palice kukuřice a grilujeme křídla i kukuřici po obou stranách asi 15-20 minut. Opečenou kukuřici osolíme a potřeme máslem.
DOBRÁ RADA
Hlídáte-li si linii, určitě ke grilovanému masu místo pečiva přikusujte zeleninu.

Kuřecí stehna v medu

Příprava: 20 minut + 60 minut grilování
Pro 4 osoby
* 4 kuřecí stehna * 3 lžíce medu * 2-3 lžíce vinného octa * 1 lžíce rozmarýnu * 4 lžíce olivového oleje * 200 ml piva
Na pečené brambory
* 8 brambor * olivový olej * 16 lístků šalvěje * hrubá mořská sůl
1. V misce prošleháme med, ocet, rozmarýn, olivový olej a pivo na marinádu. Kuřecí stehna omyjeme, osušíme, osolíme a vložíme do mísy. Přelijeme marinádou a necháme v chladu nejméně 2 hodiny odležet. Brambory vydrhneme kartáčkem, osušíme je, propícháme vidličkou a každou bramboru položíme na kus alobalu. Potřeme je olejem, poklademe lístky šalvěje a zabalíme.
2. Brambory pečeme na mřížce rozpáleného grilu asi hodinu a během pečení je otáčíme. Asi půl hodiny před dopečením brambor vložíme na gril marinovaná stehna a grilujeme za občasného otáčení a potírání zbylou marinádou asi 30-40 minut. Stehna necháme před podáváním chvíli odležet, brambory posypeme hrubou mořskou solí.
Cejn s citronem
Příprava: 4 hodiny 45 minut
Pro 4 osoby
• 2-4 celí vykuchaní cejni, celkem asi 1,2-1,4 kg ryb (po 600-700 nebo po 400 g) * 200 ml olivového oleje * 3 lžíce provensálského koření * hrubě drcený pepř * 2 citrony, bio, dobře omyté * 4 zelené chilli papričky * hrubá mořská sůl
1. Vykuchané ryby dobře omyjeme a osušíme. Břišní dutinu osolíme a vysypeme lžičkou koření. Šikmo od páteře uděláme ostrým nožem po obou stranách několik zářezů a do každého zasuneme plátek citronu. Zbylé koření promícháme s olejem, směsí potřeme připravené ryby, posypeme pepřem a necháme v chladu několik hodin uležet. Před grilováním necháme okapat přebytečný olej.
2. Grilujeme zprudka na rozpáleném grilu na mřížce potřené olejem nebo mezi dvěma mřížkami na ryby po obou stranách. Pak dopékáme na mírnějším žáru, celkem asi 15-20 minut. Během grilování rybu potíráme zbylou marinádou. V polovině grilování dáme na gril omyté a osušené chilli papričky a grilujeme je dohněda.

Steak z lososa se zeleninou

Příprava: 15 minut
Pro 4 osoby
* 4 steaky z lososa po 150-200 g * 2 lžíce olivového oleje * sůl a hrubě mletý pepř * několik snítek kopru
* 1 citron k podávání * asi 400 g čerstvé zeleniny k podávání
1. Steaky z lososa osolíme, opepříme, zmrazené porce necháme předem povolit, ale ne úplně, aby se maso nerozpadlo. Lososa lehce potřeme olejem a grilujeme na mřížce předem rozpáleného grilu po obou stranách, celkem asi 8-10 minut. Grilovanou rybu podáváme se skrojky citronu, koprem a čerstvou zeleninou zakápnutou zbylým olivovým olejem.

Lahůdky na špejli

Špízy jsou grilovací klasika. Navíc mají tu výhodu, že i přesvědčeným maso žroutům do jídla nenásilně vpašujete aspoň kousek zeleniny.
Kebab s paprikou
Příprava: 30 minut + 15 minut grilování
Pro 4 osoby
* 600 g jehněčí plece, bez kosti * 1 cibule * 4 stroužky česneku * sůl a drcený pepř * hrst petrželky a čerstvé máty * 4 lžíce olivového oleje * 2 velké zelené papriky
1. Maso společně s cibulí a česnekem jemně umeleme. Osolíme, opepříme a vmícháme usekané bylinky. Promícháme a necháme chvíli odležet. Papriky nakrájíme na kousky. Rozpálíme si gril a ze směsi tvarujeme kuličky, které střídavě s kousky papriky napichujeme na grilovací jehly. Kebaby potřeme olejem, vložíme na mřížku a grilujeme do propečení a zlaté barvy. Během grilování kebaby otáčíme a potíráme zbylým olejem.

Krutí špíz s cibulí

Příprava: 75 minut
Pro 4 osoby
* 600 g krůtích prsou, bez kostí a kůže * 4 menší červené cibule * 6 lžic olivového oleje * 4 lžíce bílého suchého vína * sůl a mletý zelený pepř * 1 lžička mletého rozmarýnu * 1 lžička sušeného tymiánu * olivy a pečivo k podávání
1. Krůtí prsa pořádně omyjeme, osušíme a nakrájíme na větší kousky. V misce si na marinádu smícháme olej, suché bílé víno, sůl, zelený pepř, rozmarýn a tymián. Maso obalíme v marinádě a necháme minimálně hodinu uležet, nejlépe ovšem na celou noc před plánovaným grilováním. Červenou cibuli oloupeme a nakrájíme na osminky. Naložené maso střídavě s cibulí napichujeme na grilovací jehly a grilujeme na mřížce potřené olejem. Během grilování špízy otáčíme, aby byly rovnoměrně propečené, a potíráme zbylou marinádou. Před podáváním necháme chvíli odpočinout, aby se chutě a šťávy rozležely, a podáváme s pečivem a olivami.
NÁŠ TIP
Do marinády můžete použít pro změnu červené víno a trochu balzamikového octa.

Zeleninová jehla po provensálsku

Příprava: 25 minut
Pro 4 osoby
* 2 papriky * 16 malých žampionů * 16 cherry rajčat
* 4 menší cibule * 6 lžic olivového oleje * 3 lžíce citronové šťávy * 1 lžíce provensálského koření * 2 stroužky česneku * bylinková omáčka
1. Papriky nakrájíme na kousky. Cibuli oloupeme, nakrájíme na měsíčky. V míse promícháme olej, citron. šťávu, koření, pepř a prolisovaný česnek na marinádu. V marinádě obalíme nakrájenou papriku, cibuli, celá rajčata a žampiony. Zeleninu napichujeme střídavě na grilovací jehly a grilujeme na mřížce asi 10 minut. Během grilování otáčíme a potíráme zbylou marinádou. Podáváme s bylinkovou omáčkou.

Krutí špíz se zeleninou a kukuřicí

Příprava: 20 minut + 10-15 minut grilování
Pro 4 osoby
* 500 g krůtích prsou, bez kostí a kůže * 2 kukuřičné klasy * 1 cuketa * 12 cherry rajčátek * 4 lžíce olivového oleje * 4 lžíce citronové šťávy * 1 lžíce citronové kůry, bio * 2 stroužky česneku * 4 snítky rozmarýnu * 1 citron k podávání * jogurtový dresink k podávání
1. Maso nakrájíme na kostky a vložíme do mísy. Přilijeme olej, citron. šťávu, nastrouhanou citron. kůru, drcený česnek, pepř, rozmarýn, promícháme a necháme v chladu aspoň hodinu odležet. Cuketu nakrájíme na
1,5-2 cm plátky.
2. Kukuřici povaříme doměkka a nakrájíme na špalíčky. Na grilovací jehly střídavě napichujeme maso, kukuřici, rajčátka a cukety, špízy potřeme zbylou marinádou. Grilujeme asi 10-15 minut. Během grilování špízy otáčíme. Po sundání z grilu osolíme, necháme chvíli odpočinout a podáváme se skrojky citronu a jogurtovým dresinkem.

Jehněčí kebab s jogurtovou omáčkou

Příprava: 15 minut + 15 minut grilování
Pro 4 osoby
* 600-800 g jehněčí kýty bez kosti * 6 lžic olivového oleje * 4 lžíce vinného octa nebo citronové šťávy
* 1 lžička mletého římského kmínu * 1 lžička mletého koriandru * 4 stroužky česneku * 2-3 červené chilli papričky * sůl k podávání * 1 citron * bílý hustý jogurt
* chlebové placky * směs listových salátů
1. Do mixéru vložíme olivový olej, ocet, koření, oloupaný česnek, chilli papričky bez semínek a vše umixujeme na kaši nebo vše jemně usekáme, podrtíme a promícháme. Omyté a osušené maso odblaníme a nakrájíme na kousky.
2. Maso vložíme do mísy, obalíme v připravené směsi a marinujeme nejlépe do druhého dne. Předehřejeme si gril, maso napíchneme na grilovací jehly nebo namočené špejle a grilujeme na mřížce potřené olejem dozlatova, během pečení maso otáčíme a potíráme zbylou marinádou.
3. Hotové kebaby osolíme a necháme chvíli odpočinout. Podáváme s chlebovými plackami, listy salátu, bílým jogurtem a skrojky citronu.
NÁŠ TIP
Jogurt můžete dochutit solí, usekaným čerstvým koriandrem a pepřem. Čerstvý koriandr můžete přidat také do marinády.