Zdravé pokrmy

Drožďová pomazánka s ovesnými vločkami
Ingredience: 1 cibule, 1 kostka droždí, 50 g ovesných vloček, 200 ml mléka, 1 vejce, 1 lžíce másla, 1 lžíce horčice, sůl, pepř

Postup přípravy: Na másle zpěníme na drobno nakrájenou cibuli, přidáme rozdrobené droždí a mícháme, dokud se droždí nerozpustí. Přidáme ovesné vločky, zalijeme mlékem a mícháme, dokud nám nevznikne kaše. Přidáme 1 lžíci hořčice, osolíme, opepříme a nakonec přidáme vejce. Mícháme do ztuhnutí.
Podáváme s pečivem, zdobíme petrželkou a zeleninou
Minirolky z toustového chleba
plátek celozrnného toustového chleba
plátek tvrdého sýra
Rostlinný tuk
Rama Crème Bonjour
Stroužek česneku
Červená paprika (1 hranolek cca 10 cm dlouhý, široký 0
,5 cm x 0,5 cm)
Salátová okurka (1 hranolek cca 10 cm dlouhý, široký 0,5 cm x 0,5 cm)
Pažitka

Z toustového chleba odkrojíme kůrku, plátek poválíme válečkem na těsto (tak aby vznikla tenká hutnější podložka) a
položíme na bambusovou podložku na sushi. Chléb namažeme rostlinným tukem smíchaným s lisovaným stroužkem česneku, položíme na něj plátek sýra a opět pomažeme tenkou vrstvou rostlinného tuku smíchaného s česnekem.

Na přední okraj podložky položíme zeleninu a zarolujeme jako
sushi. Rolku po povrchu potřeme pomazánkovým krémem Rama Crème Bonjour a obalíme v nasekané pažitce. Rolku nakrájíme na čtyři díly.

Brokolicová pomazánka
Ingredience: brokolice, sójová tatarka, cibule, solčanka

Postup přípravy: Napařenou brokolici rozmixujeme, smícháme se sojovou tatarskou omáčkou, na jemno nakrájenou cibulkou a ochutíme solčankou. Tatarku a solčanku koupime ve zdravé výživě.
Mažeme na celozrnné pečivo nebo na knäckebröd - vynikající.


Pomazánka plná vitamínů
Ingredience:
1 vanička nízkotučného tvarohu
2 svazky ředkviček
1 svazek jarní cibulky
čerstvý strouhaný křen (nemusí být)
sůl
Návod k přípravě:
Ředkvičky umyjeme, odřízneme konce a postrouháme na struhadle. Můžeme je i jemně nakrájet, ale je to pracnější. Svazek jarních cibulek pečlivě umyjeme a pokrájíme i s natí nadrobno. Vše smícháme dohromady s tvarohem a solí. Tak může pomazánka skončit, ale mnohem pikantnější je, pokud do ní vmícháte také postrouhaný kousek čerstvého křenu.
Podáváme s celozrnným pečivem nebo teplým toastem
Dietní sýrová svačinka
Ingredience:
2 plátky nízkotučného sýra
30 g pažitkový sýr
10 g másla
10 g bílého nízkotučného jogurtu
stroužek česneku
pažitka
mořská sůl
Návod k přípravě:
Bílý jogurt, máslo a sýr vyšleháme do pěny. Přidáme pokrájenou pažitku a utřený česnek. Plátky sýra potřeme touto směsí, zatočíme do ruličky, obalíme v alobalu a dáme ztuhnout do ledničky.
Superrychlé brambory
2 porce
4velké brambory
250ml zakys. smetany
2 rajčata
3 stroužky česneku
sůl,pepř
nakonec petrželka, nebo libeček
Uvaříme brambory ve slupce, oloupeme a rozkrojíme napůl,do misky dáme zakys. smetanu,česnek,nadrobno nakrájená rajčata,osolíme,opepříme,smícháme a nakonec nalijeme na brambory a posypeme petrželkou,či libečkem

Dietní zapečené tvarohové brambory
Ingredience:
10 brambor
200 g tvarohu
1 vejce
20 g másla
mléko
olej
Návod k přípravě:
Brambory pokrájíme na kolečka.
Zapékací misku lehce vytřeme olejem a střídavě klademe brambory, sůl a tvaroh.
V půlce pečení zalijeme mlékem, ve kterém jsme rozšlehali vejce.
Dietní bramborová směs
Ingredience:
1 kg brambor
kelímek kysané smetany
2 cibule
sůl
pepř
70 g olivového oleje
mletá paprika
Návod k přípravě: Brambory uvaříme ve slupce doměkka, poté oloupeme a nakrájíme na kostičky.
Nadrobno pokrájenou cibuli zpěníme na oleji, přidáme mletou papriku, sůl, pepř, kysanou smetanu, brambory a prohřejeme.
Salát podáváme teplý nebo studený.
Kari kuskus s kuřecím masem
Suroviny
220 g kuskusu s příchutí karí koření
1 kuřecí prso
1 zelená paprika
1 cibule
2 lžíce sojové omáčky
2 lžíce oleje
1 lžička másla
Postup
Kuřecí maso rozkrájíme na proužky a necháme v chladnu marinovat v sojové omáčce (stačí hodinu, ale můžeme nechat i přes noc). Z papriky odstraníme jádřinec, opláchneme ji a nakrájíme na proužky. Cibuli oloupeme a nakrájíme na půlkolečka. Na pánvi rozpálíme trochu oleje, nejdříve na něm orestujeme maso, potom přidáme cibuli a nakrájenou papriku. Promícháme a ještě krátce orestujeme společně. Dáme stranou.
Do pánve nalijeme 400 ml vody a přivedeme do varu. Odstavíme ze zdroje tepla, přisypeme kuskus, přidáme lžičku másla, promícháme a přikryjeme pokličkou. Po pěti minutách je kuskus hotový - promícháme ho s připraveným kuřecím masem a zeleninou.
Poznámka:
Je to velmi rychlé, lehké jídlo. Je tu prostor pro experimentování - můžeme používat různé druhy masa a zeleniny a jídlo tak obměňovat.
Kuřecí s Wok se zeleninou
100g kuřecích prsou
250g wok zeleniny (může být i mražená)
6g olivový olej
bylinková sůl,bujon
2 lžíce sýru cottage
Na oleji osmahneme maso,osolíme,můžeme trochu podlít a přidat bujon.Dusíme doměkka a nakonec přidáme asi na 5 až 10 min zeleninu Wok,opět podusíme!Servírujeme teplé se sýrem cottage nahoře!S celozrnným pečivem, nebo těstovinami(70g)
Krůtí maso se špagetami
1500Kj
100g krůtího masa
5g oliv. oleje
50g pórku
30g steril. kukuřice
20g celeru
sojová omáčka
30g špaget
sůl
Maso nakrájíme na nudličky,osolíme,pokapeme sójovou omáčkou.Pórek nakrájíme na plátky a celer na kostičky. Na rozehřátém oleji opečeme maso,přidáme pórek,celer a dále opékáme,Do hotové směsi přidáme kukuřici!Chviličku podusíme a tuto směs dáváme na uvařené špagety.
Kuřecí se zeleninou
50 dkg kuřecích prsou
2 lžíce oleje
2 stroužky česneku
1 zelená paprika
1 červená paprika
1 žlutá paprika
10 dkg hrášku
2 jarní cibulky s natí
20 dkg čínského zelí

Postup: maso nakrájíme na nudličky a na oleji orestujeme, asi 5 minut, přidáme nakrájenou zeleninu a ještě asi 5 minut restujeme. Dochutíme solí a podáváme s rýží, posypeme natí z jarní cibulky.

Jogurtové kuře s česnekem a kmínem
Ingredience:
100 g kuřecích prs
2 stroužky česneku
drcený kmín
sůl
olej
kelímek nízkotučného bílého jogurtu
Návod k přípravě: Z jogurtu, soli, kmínu a utřeného česneku si připravíme směs, do které kuře na několik hodin naložíme. Pak vložíme i s marinádou do pekáčku a pečeme doměkka (můžeme podlít vodou, pokud se marináda vypéká).

Chřestová prsíčka
Ingredience:
4 plátky kuřecích prs
250 g chřestu
1 paprika
1 cibule,
4 rajčata
stroužek česneku
olej
sůl
pepř
Návod k přípravě: Najemno posekanou cibuli a česnek osmahneme na oleji. Přidáme pokrájený chřest a papriku, později rajčata, sůl a pepř a dusíme. Na oleji osmažíme prsíčka, osolíme a hotová je na talíři zasypeme zeleninou
Čínské hovězí maso
Ingredience:
100 g hovězí svíčkové
50 g brokolice
lžička sójové omáčky
stroužek česneku
cibule
mrkev
50 g sterilovaných žampiónů
kari
mořská sůl
pepř
Návod k přípravě:
Maso pokrájíme na kousky, brokolici na růžičky, cibuli a mrkev na kolečka a utřeme česnek. Na rostlinném oleji osmahneme maso, přidáme sójovou omáčku, česnek, zeleninu a žampióny, osolíme, opepříme, přidáme kari a pod pokličkou dusíme doměkka. Podáváme nejlépe s rýží
Dietní rýžové lívance
Ingredience: 2 šálky uvařené rýže, 4 vejce, 10 dkg strouhaného sýra, olivový olej, sůl, mletý pepř, pažitka

Postup přípravy: Do rozšlehaných vajec vmícháme uvařenou rýži, přidáme sůl, pepř a posekanou pažitku. Pak na pánvi ze směsi tvoříme malé lívanečky, které opečeme z obou stran na olivovém oleji.

Pohankové rizoto
250 g pohanky, 1 cibule, 200 g hub, 150 g zeleniny (mrkev, hrášek, kukuřice nebo 1/2 sáčku mražené), mletý kmín, mleté nové koření, olej, sůl,
Pohanku přebereme, důkladně propláchneme vlažnou vodou a necháme na hustém cedníku okapat. Mezitím v hrnci rozpálíme 3 lžíce oleje, v němž pohanku lehce osmahneme a teprve potom ji zalijeme dvojnásobným množstvím vody. Necháme přejít varem, přidáme zeleninu a osolíme. Pak hrnec přiklopíme poklicí a vložíme jej do trouby rozpálené na 170 oC, kde rizoto necháme podusit. Než zelenina změkne připravíme si na pánvi houby jako klasickou smaženici. Na pánvi necháme zesklovatět cibuli, přidáme houby, kmín a špetku mletého nového koření. Houby pak smícháme s pohankovou směsí a podle chuti dosolíme.

Amarantové placičky s kysaným zelím
2 hrnky kysaného zelí
2 hrnky amarantové mouky
1 vejce
sůl
olivový olej

Vše promícháme, z těsta tvoříme placičky, které opečeme z obou stran dorůžova.

Amarant obsahuje velmi kvalitní bílkoviny, ovlivňuje látkovou výměnu,zvyšuje imunitu...obsahuje mnoho vlákniny, což má velmi dobrý vliv na trávení.

Sýrové placičky s řeřichou
cca 8 placiček
140 g bílé mouky
140 g celozrnné mouky
2 lžičky kypřicího prášku
50 g na malé kousky nakrájeného másla
špetka soli
50 g ovesných vloček
85 g nasekané řeřichy zbavené tuhých stonků
75 g nastrouhaného zralého čedaru
100 ml polotučného mléka a troška na potírání
sůl a pepř
Troubu předehřejeme na 230 °C (plyn stupeň 8). Bílou i celozrnnou mouku s kypřicím práškem a solí prosejeme do mísy a přidáme i otruby zachycené v sítu. Do suchých přísad prsty zapracujeme máslo, abychom získali jemnou drobenku.
Přidáme ovesné vločky, řeřichu, asi tři čtvrtiny sýra a trochu soli s pepřem. Vidličkou vmícháme mléko. Těsto seškrábeme stěrkou a vyklopíme na pomoučenou plochu. Uhněteme z něj soudržnou hladkou kouli o něco měkčí než běžné těsto na placičky.
Těsto rozválíme na tloušťku 2 cm. Kulatou vykrajovačkou o průměru 7,5 cm vykrájíme placičky. Zbytky zmačkáme dohromady, znovu rozválíme a vykrájíme další placičky.
Placičky pokládáme na vymaštěný plech tak, aby se nedotýkaly. Navrchu je lehce potřeme mlékem a posypeme zbylým nastrouhaným sýrem. Pečeme 10–15 minut, dokud nenabudou a nezezlátnou. Necháme je chladnout na mřížce. Placičky jsou nejchutnější v den přípravy, ale dají se jíst i další den, pokud je uložíme do vzduchotěsné dózy.


Šmakoun na grilu
Smícháme kousky šmakouna s nakrájenou cibulí,cuketou,rajčaty,česnekem, s trochou klobásky a bramborami,promícháme to s kořením na ryby,osolíme a vše zabalíme do alobalu!Pečeme na grilu!!

Šišky z tofu
Ingredience:
200 g neochuceného tofu
80 g celozrnné strouhanky
2 vejce
lžíce ovesných vloček
lžíce sezamových semínek
2 stroužky česneku
menší cibule
sůl
pepř
olivový olej
petrželka
Postup přípravy: Tofu osušte a rozmačkejte vidličkou. Cibuli posekejte najemno, nechte zesklovatět na oleji a pak přidejte utřený česnek a ještě chvilku poduste. K tofu přidejte cibuli s česnekem, strouhanku, vejce, sůl, pepř, posekanou petrželku a ovesné vločky se sezamovým semínkem, které jste předtím opekli nasucho na pánvi. Z hmoty tvořte šišky, které opečte na pánvi na olivovém oleji.
Dietní omeleta s bylink. tvarohem
Ingredience:
100 g nízkotučného měkkého tvarohu
60 ml nízkotučného mléka
sekaná pažitka
petrželka a bazalka
stroužek utřeného česneku
ředkvičky
sůl
pepř
2 vejce
Návod k přípravě: Tvaroh s mlékem rozmícháme dohladka, přidáme sekané bylinky, česnek, pokrájené ředkvičky, sůl a pepř. Na omeletu rozšleháme vejce s mlékem, upečeme dozlatova z obou stran, potřeme bylinkovým tvarohem a přeložíme.
Dietní knedlík se zelím
Ingredience:
250 g nízkotučného tvarohu
houska
1 vejce
mořská sůl
šálek kysaného zelí
Návod k přípravě: Housku pokrájíme na drobné kostičky a smícháme ji s tvarohem, vajíčkem a osolíme. Z hmoty vytvoříme knedlík, který dáme vařit do vařící vody. Jako přílohu použijeme kysané zelí.

Těstoviny s žampiony
150 g cibule
250 g žampiónů
40 g těstovin
15 ml oleje
houbové koření

Na oleji orestujeme cibuli a žampiony, vmícháme uvařené těstoviny a dochutíme houbovým kořením
Pohanková houbová polévka
2 lžíce pohanky, 3 hrsti sušených hub nebo přiměřené množství čerstvých, 1 lžíce másla nebo oleje, masox, sůl, 3 stroužky česneku, petrželová nať
V 1 litru vody necháme půl hodiny namočenou pohanku a sušené houby. Pak houby společně s pohankou vaříme 20
minut. Čerstvé houby podusíme na lžíci oleje nebo másla. Namočená pohanka a dušené houby se mohou vařit kratší dobu. Pozor při počátku varu na překypění. Možno vylepšit masoxem nebo jiným polévkovým kořením a podle potřeby přisolit. Do uvařené polévky prolisujeme česnek a doplníme petrželovou natí.

Brokolicová polévka
Suroviny
500 g brokolice
10 g nízkotučného jogurtu
1 cibule
10 g rostlinného tuku
1 kostka masoxu
špetka muškátového oříšku
černý pepř
kari koření
sůl
Postup
Očištěnou a nakrájenou cibuli osmažíme na tuku až zesklovatí.Brokolici si rozdělíme na dílky, vložíme do osolené vařící vody a chvíli povaříme. Přidáme osmahnutou cibuli, masox a kari koření a vaříme dalších 10 minut. Brokolici s vývarem rozmixujeme, přidáme muškátový oříšek, pepř a jogurt. Polévku promícháme a pouze ohřejeme.
Poznámky:
Není nutné všechnu brokolici rozmixovat - část je možné nechat jako kousky. Polévka se může konzumovat i za studena. V tomto případě je dobré dát rozmixovanou směs vychladit a zbývající přísady přidat až před jídlem.

Hrachová polévka
Ingredience:
250 g hrachu
1 cibule
1 bílý jogurt
lžíce hladké celozrnné mouky
lžíce margarinu
majoránka
drcený kmín
sůl
pepř
sušený bujon
Postup přípravy:
Hrách uvaříme doměkka. Posekanou cibuli zpěníme na tuku, zaprášíme moukou a zalijeme vodou,ve které jsme vařili hrách. Vmícháme uvařený hrách, bujon, jogurt a koření a osolíme.


Polévka na štíhlou linii
Ingredience:
40 g brambor
20 g mrkve
20 g cukety
50 g rajčat
50 g cibule
150 ml zeleninového vývaru
pepř
sůl
pažitka
lžička oleje
Návod k přípravě: Oloupané brambory a rajčata pokrájíme na kostičky, zbytek zeleniny nakrájíme nadrobno. Cibuli zpěníme na oleji, přidáme mrkev, cuketu, rajčata a brambory a přelijeme vývarem. Vaříme asi 10 minut, osolíme a opepříme a posypeme sekanou pažitkou
Krabí tyčky s paprikou

25 dkg krabích tyček ( balíček)
3 ks paprik ( 30 dkg)
1 středně velká cibule
2 lžíce oleje
sůl podle chuti
necelá 1/4 lžička pepře
1 dl vody (i více) na podlévání
Na pánvičku dáme olej a nakrájenou cibulku. Do cibulky, která ještě není tak zesklovatělá přidáme na kousky rozkrájenou papriku, vodu, osolíme, opepříme a až bude paprika taková ještě lehce křupavá (5–7minut), ale ne už tvrdá, přidáme na kousky velké asi 1 cm krabí tyčky, které jenom asi tak minutku, dvě prohřejeme.
Podáváme s pečivem studené nebo teplé. Děti si to míchají i do těstovin.

Dietní směs z filé na tousty
Ingredience:
porce rybího filé
olivový olej
2 stroužky česneku
nízkotučné mléko
žampióny
sůl

Návod k přípravě: Filé dáme spolu s olivovým olejem na pánev, osolíme a po chvíli rozmělníme na kousky. Přidáme utřený česnek a posekané žampióny. Když je ryba hotová, přelijeme ji mlékem, aby se vytvořila hustá směs. Tu pak mažeme na toasty.

Dietní tuňákové rizoto
Ingredience:
100 g rýže
malá konzerva tuňáka ve vlastní šťáv
sůl
cibule
sterilovaná kukuřice a hrášek
sójová omáčka
kečup
pepř
Návod k přípravě: Cibuli zpěníme na oleji, přidáme hrášek a kukuřici, pokapeme sójovou omáčkou a po chvíli přidáme tuňáka, kečup, sůl a pepř a do hotové směsi vmícháme uvařenou rýži.
Cottage salát
Ingredience: 1 kelímek sýru Cottage, svazek ředkviček, půl větší papriky, pažitka, sůl, pepř

Postup přípravy: Nakrájíte ředkvičky, papriku, pažitku, smícháte se sýrem Cottage, osolíte a opepříte. Nejlepší je uležený do druhého dne k tmavému pečivu.

Cizrnový salát s pórkem
Ingredience: 300 g cizrny, 200 g malých těstovin, 150 g tvrdého sýra typu eidam, 1/2 malého pórku, 1 velký bílý jogurt, sůl, bílé koření, 1 lžíce olivového oleje, citronová šťáva

Postup přípravy: Cizrnu namočíme na 12 hodin a uvaříme. Scedíme. Uvaříme těstoviny al dente. Dobře necháme okapat. Smícháme cizrnu s těstovinami, přidáme na jemné půlkolečka nakrájený pórek, na drobné kostky nakrájený sýr, osolíme, promícháme s olejem, ochutíme mletým bílým pepřem a troškou citronové šťávy. Vmícháme bílý jogurt, dobře promícháme a necháme několik hodin odležet v chladu.
Salát je nejlepší až druhý den, po důkladném odležení.

Pohankový salát
Když zbude okurkový lák, připravíte rychle chutný salát. Spařená pohanka se zalije studenou vodou, nechá nabobtnat a krátce povaří. Vychladlá se zalije lákem posype jemně nakrájenou cibulkou, trochu opepří a dochutí na sladkokyselo. Ozdobený kolečkem vejce, zbylou okurkou a zelenou natí a pěkně vychlazený je pohankový salát v letních dnech rychlou a zdravou večeří.

Kedlubnový salát
Ingredience: kedluben, jogurt, máta, petrželka, pažítka, citrónová šťáva, slunečnicová semínka

Postup přípravy: V misce smícháme jogurt, mátu, petrželku, pažítku a citrónovou šťávu. Kedluben nastrouháme nadrobno, naservírujeme na talíř, zakapeme dresinkem a posypeme nasucho opraženými slunečnicovými semínky.

Lehký bramborový salát
Budete potřebovat (pro 4 osoby):
250 g menších brambor
4 vejce
rukolu
150 g koktejlových rajčat
2 lžíce citronové šťávy
olivový olej
4 stroužky česneku
balzamikový ocet
zeleninový vývar
sůl, pepř
Postup:
1. Menší brambory důkladně omyjte a uvařte. Vejce uvařte natvrdo. Listy rukoly opláchněte ve studené vodě a osušte v utěrce, omytá rajčata rozkrojte na půl.
2. Brambory oloupejte, nakrájejte na čtvrtky a dejte do mísy, potřete je česnekem prolisovaným se solí, zakapejte olejem, octem a několika lžícemi vývaru, dochuťte solí a pepřem. Přidejte rukolu, oloupaná a pokrájená vejce, rajčátka a zlehka promíchejte. Rozdělte na talíře a zakapejte citronovou šťávou.

Dietní bramborový salát bez majonézy a jogurtu
Ingredience: brambory, sýr cottage, mrkev, nakládaný hrášek, naložené okurky, pepř, sůl

Postup přípravy: Připravte bramborový salát, jak ho obvykle děláte vy nebo postupujte se mnou. Brambory uvařte ve slupce nebo oškrábané, poté je nakrájejte na drobné kostičky. Stejné kostičky nakrájejte z okurek a uvařené mrkve, přidejte hrášek. Nakonec vmíchejte sýr cottage (měl by mít pořádné hrudky), podle chuti osolte a opepřete.
Milovníci chuti majonézy mohou svojí pochoutku přidat, i bez ní ale salát chutná skvěle.

Anglický letní salát


Netradiční kombinaci jahod a zeleniny můžete vyzkoušet pro osvěžení v horkých dnech. Pokrájejte jahody na čtvrtky, oloupanou salátovou okurku a ředkvičky na kolečka, zelenou nať mladé cibulky najemno. Vše doplní pikantní zálivka ze 3 lžic octa, ¼ šálku panenského olivového oleje, 1 ½ lžičky kopru, 1 ½ lžičky máty, ½ lžičky drceného kmínu, ½ lžičky sladké papriky, ½ lžičky soli a ½ lžičky cukru.

Těstovinový salát s tofu
1 balíček špaldových těstovin
3 ks mrkve
50 g slunečnicových semínek
1 lžičku provensálského koření
mořskou sůl
olivový olej
1 kelímek zakysané smetany
1 stroužek česneku
1 kostku tofu natural
Postup:
Těstoviny uvařte v osolené vodě doměkka, sceďte je a propláchněte vlažnou vodou. Mrkev nakrájejte nebo nastrouhejte a spolu se slunečnicovými semínky opečte na olivovém oleji. Přidejte sůl a provensálské koření. Scezené a okapané těstoviny promíchejte s mrkví a slunečnicovými semínky, přidejte tofu nakrájené na kostičky a zakysanou smetanu ochucenou prolisovaným česnekem. Podle chuti osolte, přidejte bylinky a podávejte.

Zeleninový salát s kysaným zelím
150 g kysaného zelí
2 velké mrkve
3 jablka
3 lžíce zakysané smetany
100 g uzeného sýra tofu
sušené bylinky podle chuti
Postup:
Mrkev očistěte, nastrouhejte najemno a smíchejte s kysaným zelím. Jablka omyjte, zbavte jádřinců a nakrájejte na měsíčky.
Do salátu přimíchejte sýr tofu nakrájený na kostičky, jablka, zakysanou smetanu a podle chuti i sušené bylinky.
Můžete podávat s plátky celozrnného pečiva.

Banánový salát
Ingredience:
1-2 banány
lžíce strouhaného kokosu
plátek kuřecí šunky
citronová šťáva
80 ml nízkotučné smetany

Návod k přípravě:
Banány oloupeme a pokrájíme na kolečka.
Vložíme je do misky, posypeme kokosem, pokrájenou šunkou a zakapeme citronovou šťávou.
Na závěr salát přelijeme smetanou a dáme do ledničky vychladit.

Řecký těstovinový salát
Ingredience:
40 g bezvaječných těstovin
50 g salátové okurky
15 g balkánského sýra
20 g hrášku
20 g červené papriky
25 g nízkotučného jogurtu
25 g nízkotučného tvarohu
5 g rostlinného oleje
10 g oliv
půl cibule
4 g kopru
pepř
mořská sůl
trochu hořčice
Návod k přípravě: Těstoviny uvaříme a scedíme.
Smícháme je s pokrájenou okurkou a cibulí, hráškem, sýrem a červenou paprikou.
Jogurt, tvaroh, olej a hořčici umixuje.
Přidáme kopr, pepř, osolíme a ještě jednou umixujeme.
Hotovou směsí přeliljeme těstoviny a promícháme.

Žampionový těstovinový salát
Ingredience:
100 g těstovin
50 g sterilovaných žampionů
půl cibule
10 g tvrdého sýra
sterilovaná kapie
sterilovaná okurka
kečup
olivový olej
mořská sůl
pepř
Worchester
Návod k přípravě: Těstoviny uvaříme v osolené vodě. Vmícháme žampióny a ostatní na drobno pokrájené suroviny, pokapeme olejem, ochutíme kečupem, solí, Worchestrem a pepřem.

Dietní tuňákový salát
Ingredience:
60 g tuňáka ve vlastní šťávě
2 lžíce nízkotučného jogurtu
mořská sůl
pepř
trocha vinného octa
100 g rajčat
100 salátové okurky
půl cibule
plátek kuřecí šunky
petrželka
Návod k přípravě: Tuňáka rozmícháme s jogurtem, osolíme, přidáme pepř a ocet. Okurku a rajčata oloupeme a nakrájíme na kousky, cibuli posekáme nadrobno, šunku na kousky. Vše pak smícháme dohromady a posypeme sekanou petrželkou.

Dietní pikantní salát
Ingredience:
70 g těstovin
40 g kuřecích prs
kousek salátové okurky
sterilovaná kukuřice
ostrý kečup
olivový olej
sůl
pepř
bazalka
Návod k přípravě: Těstoviny uvaříme v osolené vodě. Maso pokrájíme na kousky a opečeme na pánvi potřené olivovým olejem. Pokrájenou okurku smícháme s těstovinami, přidáme kukuřici, ostrý kečup, osolíme, opepříme a posypeme bazalkou.

Těstovinový salát s uz. lososem
Ingredience:
80 g těstovin
70 g uzeného lososa
citronová šťáva
pórek
2 lžíce zakysané smetany
2 lžíce bílého jogurtu
lžička křenu
mořská sůl
pepř

Návod k přípravě: Těstoviny uvaříme v osolené vodě, lososa nakrájíme na kousky, zakapeme citronovou šťávou, pórek nakrájíme na kolečka a vše promícháme. Přidáme smetanu, jogurt a křen, osolíme, opepříme, případně ještě pokapeme citronem.

Dietní těstovinový salát
Ingredience:
hrnek těstovin
bazalka
špetka vegety
2 stroužky česneku
lžíce mražené kukuřice
lžíce mraženého hrášku
lžíce nakládané kápie
strouhaný sýr
olivový olej
Návod k přípravě: Těstoviny uvařte v osolené vodě s olejem, sceďte, vmíchejte do nich bazalku, vegetu, utřený česnek, kukuřici, hráček a kápii. Na talíři jemně posypte strouhaným sýrem a podávejte

Dietní kuřecí salát
Ingredience:
50 g vařeného kuřecího masa
půl banánu
rajče
kousek salátové okurky
2 listy hlávkového salátu
natvrdo uvařené vejce
citronová šťáva
50 g bílého jogurtu
petrželka
Návod k přípravě: Banán pokrájíme na kolečka a zakapeme citrónovou šťávou, listy salátu natrháme na kousky, okurku a vejce pokrájíme na kolečka. Vše promícháme s kousky vařeného osoleného masa, přelijeme jogurtem a posypeme sekanou petrželkou.

Barevný cottage salát

Suroviny: 2 kelímky sýra cottage po 150g,4 natvrdo uvařená vejce,1 malá plechovka kukuřice,2 barevné papriky,kousek cibule nebo pórku, sůl, pepř.

Jednoduchá,zdravá rýže se zeleninou
Ingredience: rýže - nejlépe dlouhozrnná nebo basmati, brokolice, rajčata nebo cherry rajčata, kuřecí šunka, 2-3 plátky nízkotučného sýra (kolem 20%)

Postup přípravy: Rýži vaříme tak, že nalijeme přiměřené množství vody (záleží kolik chceme porcí a použijeme návod na obalu) poté přivedeme k varu, přidáme brokolici a asi po 25 minutách se voda vstřebá. Brokolice bude tak měkká, že se bude dát krásně smíchat s rýží. Poté přidáme pokrájenou šunku, sýr. Zamícháme, aby se sýr hezky roztekl a vytvořil jakousi omáčku a pak přidáme pokrájená rajčátka.
Můžeme dle chuti přidat další zeleninu nebo cokoliv dle chuti. Doporučuji čerstvou bazalku.

Křehký chléb s rajčaty
Suroviny
250 g rajčat
1 stroužek česneku
sůl
pepř
cukr
3 plátky křehkého chleba
2 lžíce olivového oleje
čerstvá bazalka na ozdobu
Postup
Rajčata oloupeme a zbavíme zrníček. Česnek oloupeme a spolu s rajčaty jemně posekáme. Osolíme, opepříme a přisladíme, zamícháme. Křehký chléb pokapeme olejem a obložíme rajčaty. Ozdobíme listy bazalky a máme zajímavou nízkokalorickou svačinu.


Zapečený pórek
Počet porcí: 1
Počet kalorií: 250 kcal
Počet kilojoulů: 1050 kJ
Ingredience:
2 asi deseticentimetrové kousky pórku
2 plátky sýra
2 plátky kuřecí šunky
nízkotučná smetana
Návod k přípravě: Každý kousek pórku zabalte do šunky a poté do sýra, vložte do zapékací misky a zalijte smetanou. Zapečte do mírného zhnědnutí.
Kapustový nákyp
Ingredience:
1 celá kapusta
750 g brambor
2 lžíce oleje
sůl
pepř
4 vejce
200 ml mléka
1 lžička kmínu

Návod k přípravě: Kapustu zbavíme košťálu a nakrájíme na proužky.
Oloupané brambory pokrájíme na kostičky.
V hrnci krátce na oleji podusíme kapustu. Přidáme brambory, sůl a pepř.
Přilijeme čtvrt až půl litru vody, promícháme a povaříme pod pokličkou přibližně 15 minut.
V mléce rozkvedláme vejce a ochutíme solí, pepřem a kmínem.
Do zapékací misky dáme zeleninu, zalijeme mlékem a v troubě pečeme přibližně 30 minut na 200 stupňů.

Teplá zelenina s česnekovým přelivem
Ingredience:
1 balíček mražené zeleninové směsi
100 g sýru niva
sůl
pepř
1 kelímek bílého jogurtu
2lžíce kečupu
3 stroužky česneku
petrželka
Návod k přípravě:
Zeleninu uvaříme v osolené vodě doměkka.
Dáme na talíř, posypeme nivou a na chvíli přiklopíme, aby se sýr roztavil.
Z jogurtu, kečupu, utřeného česneku, soli a petrželky připravíme omáčku a přelijeme jí zeleninu.
Podáváme s celozrnným pečivem.

Rajčata plněná kuřecí směsí
Ingredience:
1 kg rajčat
150 g vařeného kuřecího masa
100 g vařené rýže
20 g oleje
20 g mrkve
20 g celeru
sůl
pepř
citronová šťáva
petrželka
Návod k přípravě: Nadrobno pokrájené kuřecí maso smícháme s vařenou rýží, nakrájenou vařenou mrkví a celerem, solí, pepřem, citronovou šťávou a olejem. Rajčatům uřízneme vršky, vydlabeme dužninu a naplníme je směsí. Dáme krátce zapéct (předtím můžeme posypat strouhaným sýrem).

Opékané papriky
Ingredience:
2 papriky
sůl
2 stroužky česneku
rostlinný olej
Návod k přípravě: Papriky omyjeme a podélně rozřízneme na čtyři kusy. Odstraníme jádřince. Pak na teflonové pánci potřené olejem papriky zprudka opečeme. Na závěr je potřeme utřeným česnekem a posolíme. Můžeme je jíst samotné nebo s celozrnným pečivem.
Dietní zapečené papriky
Ingredience:
1 větší paprika
40 g tvrdého sýra
20 g housky
1/2 dcl mléka
3 g oleje
sůl
pažitka
Návod k přípravě: Papriky rozpůlíme a vyjmeme jádřinec. Housku pokrájíme na kostičky, zalijeme mlékem a vymačkáme. Pak veku smícháme se strouhaným sýrem, solí a pažitkou. Směsí plníme půlky papriky a zapečeme v zapékací misce vytřené olejem (podlijeme vodou).

Čínské zelí s vejcem
Ingredience:
menší hlávka čínského zelí
cibule
4 vejce
4 lžíce nízkotučné smetany
40 g másla
mořská sůl
pepř
Návod k přípravě: Listy zelí uvaříme v osolené vodě doměkka. Scedíme vodu a jemně je nasekáme. Na másle zpěníme posekanou cibuli, přidáme zelí a krátce podusíme. Nakonec vmícháme vejce rozšlehané se smetanou, solí a pepřem a za stálého míchání necháme ztuhnout.
Plněná rajčata
Ingredience:
3 rajčata
sůl
půl cibule
stroužek česneku
vejce natvrdo
sýr Lučina
lžíce jogurtu
Návod k přípravě: Rajčata rozpůlíme, vydlabeme dužinu, kterou smícháme s Lučinou, utřeným česnekem, nakrájenou cibulí, vejcem a jogurtem. Přidáme sůl a pepř a směsí plníme rajčata. Podáváme s celozrnným rohlíkem.

Cuketa se zakysanou smetanou
Ingredience:
800g cukety
2 stroužky česneku
1 cibule
1 zelená paprika
olivový olej
1 lžíce kopru
1/2 lžičky pepře
30 g strouhaného parmazánu
200 ml kysané smetany

Postup: Cuketu omyjeme a i se slupkou nakrájím na tenká asi 1 cm silná kolečka, která zprudka opečeme v hlubší pánvi dozlatova. Pak ji osolíme a necháme odstavenou na teplém místě. Cibuli a papriku nakrájíme na drobné kostičky, česnek na plátky a orestujeme na oleji. Ochutíme drceným pepřem a solí. Když cibule zesklovatí zmírníme teplotu na minimum a přimícháme smetanu,kopr, parmazán a ještě krátce prohřejeme, ale nevaříme. Plátky cukety rozdělíme na talíře a přelijeme je pikantní smetanovou směsí.

Placičky z květáku a žampionů
150 g květáku
70 g žampiónů
1 vejce
1-2 lžíce strouhanky
sůl
pepř
pažitka
Návod k přípravě:
Květák povaříme v osolené vodě, pokrájené žampióny podusíme. Pak květák a žampióny smícháme, přidáme strouhanku, vejce, pepř, sůl a pažitku. Z těsta tvoříme placičky, které pečeme dozlatova na teflonové pánvi potřené olivovým olejem.


Hrudky s banány a meruňkami
Ingredience: 2 vejce, 40 g margarínu, 120 g celozrnných vloček, 100 g banánů, 30 g strouhaného kokosu, 50 g sušených meruněk, špetku mletého zázvoru, skořice a nastrouhané kůry z pomeranče

Postup přípravy: Margarín necháme rozpustit a přidáme vločky s kokosem. Banán rozmačkáme vidličkou, meruňky nadrobno nakrájíme. Přidáme vejce, koření a směs zpracujeme ve vláčné těsto. Necháme asi 15 minut stát. Lžičkou tvarujeme malé hrudky, které dáme na plech pokrytý alobalem. Pečeme asi 10 min. v předehřáté troubě při 180 °C.

Čokoládovo-ovesné cookies

Ingredience: 1 a 1/2 šálku hladké mouky, 1 lžička sody, 1 lžička soli /// 1 šálek másla, 1 šálek hnědého cukru, 1/2 šálku cukru krystal, 1a1/2 vanilky, 2 vejce /// 2 šálky ovesných vloček, 2 šálky čoko kousků (ne moc sladké)

Postup přípravy: Troubu vyhřejeme, plech vymažeme. V míse smíchame první set ingrediencí. V druhé míse vymícháme máslo s cukrem, přidáme vanilku, vajíčka a zamícháme. Postupne přidáváme mouku až kým hmota nedrží spolu. Nakonec přidáme vločky a čoko-kousky. Lžící tvoříme placičky a dáváme na plech. Pečeme asi 8-10 minut a skladujeme na chladném místě.



Jablkoořechová veka
Potřebujeme
250 g hladké mouky
250 g žitné mouky
500 g měkkého tvarohu
2 jablka
2 vejce
prášek do pečiva
lžíci soli
lžičku cukru
100 g ořechů
mléko a ovesné vločky podle potřeby
Jak na to
Hrubě nastrouhaná jablka smícháme s tvarohem a vejci, přidáme mouku s práškem do pečiva, sůl, cukr a nasekané ořechy. Podle potřeby přilijeme mléko. Z těsta vytvarujeme dvě večky, navlhčíme je vodou a obalíme v ovesných vločkách.
Veky vložíme na plechu do hodně vyhřáté trouby, po 10 minutách příkon snížíme a pak pečeme pozvolna asi 50 minut.

Indiánský jablkový chléb
Na 1 chlebovou formu délky 30 cm potřebujeme
200 g kukuřičné krupice
100 g pšeničných otrub
100 g pšeničné mouky hladké
80 g přírodního cukru
50 g rozinek
200 g strouhaných jablek
1 prášek do pečiva
1 lžičku soli
asi 200 ml jablečného moštu (možno nahradit vodou)
tuk na vymazání formy
Postup
Pšeničné otruby opražíme nasucho na pánvi nebo v troubě dorůžova. V míse smícháme krupici, mouku a prochladlé otruby, cukr, prášek do pečiva a sůl. Jablka nastrouháme na hrubším struhadle i se slupkou.
K práškové směsi postupně přidáváme jablečný mošt nebo vodu, jablka a spařené a okapané rozinky a připravíme vláčné těsto.
Urovnáme je do vymazané chlebové formy, nahoře ozdobíme zářezy a dáme péc do trouby předehřáté na 200 °C. Pečeme asi 20 minut, pak teplotu snížíme na 160 °C a dopékáme 25 minut. Propečení kontrolujeme vpichem špejle. Upečený chléb vyklopíme, zabalíme do vlhké utěrky a necháme na kuchyňském sítu vychladnout.

Celozrnná žemlovka

Ingredience: plátky celozrnného toastového chleba (bagety), plátky jablek, skořice, mléko, med na ochucení

Postup přípravy: Do medem oslazeného mléka namáčíme plátky chleba a vrstvíme do vymyzané zapékací mísy. Prokladáme vrstvou jablek se skořicí. Poslední je chlebová vrstva nebo to ješte celé potřeme sněhem z bílku. Dáme zapéct asi na 30 minut do trouby.

Medvědí tlapky
Potřebujeme
350 g kukuřičné mouky
150 g másla
250 g cukru
120 g strouhaných vlašských ořechů
50 g karobové mouky nebo mletého karobu
mletý hřebíček a skořici podle chuti
Jak na to
Dobře vyhnětené těsto necháme v chladu asi den odpočinout. Vykrájené kousky klademe na plech a pečeme asi 140 minut při teplotě 175 °C.

Perník
2 hrnky kukuřičné mouky
1 hrnek cukru
1/2 hrnku slunečnicového oleje
1 hrnek mléka nebo vody
1 1/2 polévkové lžíce karobové mouky nebo mletého karobu
1 prášek do pečiva
vanilkový cukr
Jak na to
V míse smísíme suché komponenty, přimícháme olej, mléko nebo vodu a dobře promícháme. Vzniklou směs nalijeme do moukou vysypané formy a pečeme 20 až 25 minut při teplotě 175 °C. Po vychladnutí vyklopíme z formy a posypeme práškovým cukrem. Do perníkového těsta můžeme přidat mleté ořechy, sušené ovoce nebo podle chuti koření (badyán, kardamom, anýz, hřebíček, skořici, fenykl).

Fondán
Potřebujeme
1/4 hrnku medu
3 polévkové lžíce oleje
3 polévkové lžíce vody
1 kávovou lžičku vanilkového extraktu
1 hrnek amarantové mouky
1/3 hrnku karobového prášku
1/2 polévkové lžíce citronové šťávy
1/2 kávové lžičky kuchyňské sody
nasekané ořechy
Jak na to
Med, olej a vodu promícháme ve středně velkém kastrolu. Med rozpustíme krátkým ohřevem. Sejmeme z plotny a vmícháme vanilku. Do směsi dále přidáme prosátou mouku, karob, sodu a citronovou šťávu (kdo může, přidá ořechy). Kávovou lžičkou tvoříme na plechu vyloženém pečicím papírem hromádky. Pečeme asi 15 až 18 minut při teplotě 160 °C. Uchováváme jen několik dní!

Karobová kolečka
Potřebujeme
300 g hladké mouky
60 g másla
2 lžíce mléka
1/2 prášku do pečiva
1 lžíci karobu
Jak na to
Ze surovin vypracujeme těsto, které necháme přes noc uležet. Po vyválení z něj vykrájíme kolečka, která na vymaštěném plechu pečeme 5 až 10 minut při teplotě 175 °C. Kolečka namáčíme v polevě a slepujeme krémem.

Kuličky z krup

Ingredience: 200 g ječmenných krup, 1 lžíce kakaa, 2 vanilkové cukry, 1 lžíce skořice, 2–3 hrsti kokosu, 2 lžíce medu

Postup přípravy: Kroupy namočíme na 2 hodiny do vody a pak je uvaříme na hustou kaši. Nesmí obsahovat žádnou vodu. Vmícháme med, vanilkový cukr, skořici, kakao a nasucho osmažený kokos. Zakryjeme a necháme 15 min. dojít. Pak děláme kuličky, obalíme je v kokosové moučce a vkládáme do košíčků.
Jestli je hmota řídká, dopražíme kokos a přidáme ho k mase.

Medový chlebíček s rozinkami a sezamem
Těsto
320 g špaldové mouky
1 sáček sušeného droždí
200 ml vody
75 g rozinek
3 lžíce sezamu
3 lžíce medu
špetka soli
50 ml slunečnicového oleje
olej na vytření formy
1 vejce na potření chlebíčku
Do zadělávací mísy prosijeme mouku. Uprostřed uděláme důlek a nasypeme do něj droždí. Přilijeme asi třetinu vlažné vody, trochu promícháme a necháme vzejít kvásek.
Do mísy přidáme rozinky, 2 lžíce sezamu, med a špetku soli. Po částech přilijeme zbylou vlažnou vodu i olej a vypracujeme těsto. Přikryjeme ho utěrkou a necháme ho na teplém místě asi 30 minut kynout. Pak vymodelujeme váleček, vložíme ho do olejem vytřené formy na biskupský chlebíček a necháme kynout dalších 30 minut.
Povrch chlebíčku potřeme vajíčkem a posypeme zbylým sezamem. Formu vložíme do vyhřáté trouby. Pečeme při 190 °C asi 40 minut.

Dort ze švestkového těsta
140 g sušených švestek
150 ml vroucí vody
55 g másla
140 g světlého třtinového cukru
1 lžičku vanilkového extraktu
2 rozšlehaná vejce
100 g polohrubé mouky
100 g celozrnné mouky
1 1/2 lžičky kypřicího prášku
mleté kakao
250 g sýru ricotta
1/2 lžičky vanilkového extraktu
1 lžíce moučkového cukru
Doba přípravy: 25 minut plus 30 minut máčení, tepelná úprava 25 minut

Švestky zalijeme vroucí vodou a zakryté necháme 30 minut máčet.
Z měkkého másla vyšleháme krém a zašleháme do něj cukr. Švestky rozmixujeme i s vodou na hladkou kaši, spolu s vanilkovým extraktem je šleháme s krémem, dokud se nespojí. Postupně zašleháme vejce.
Obě mouky, tedy polohrubou a celozrnnou, kypřicí prášek a 4 lžíce kakaa prosejeme do směsi.
Suché přísady důkladně smísíme s tekutými a jemné těsto přelijeme do vymazané dortové formy o průměru 20 cm s komínkem uprostřed a kapacitou 900 ml.
Pečeme asi 25 minut v troubě předehřáté na 180 °C (plyn stupeň 4), dokud dort nebude na dotek pevný. Necháme ho 10 minut chladnout a pak jej vyklopíme.
Připravíme si krém na zdobení: Ricottu propasírujeme přes cedník do mísy. Přidáme vanilkový extrakt a moučkový cukr a krém ušleháme.
Krémem rovnoměrně dort ozdobíme. Přes sítko ho poprášíme troškou kakaa a ihned podáváme.

Muffiny s ořechy a brusinkami
Budete potřebovat (na 12 kusů):
1 vejce
260 g cukru
1,5 g soli
100 g hladké mouky
200 g celozrnné žitné mouky
10 g prášku do pečiva
skořici
200 g rozpuštěného másla
90 g nasekaných ořechů
90 g sušených, nasekaných brusinek
170 g jemně nastrouhané mrkve
kompotované brusinky
na drobenku:
20 g cukru moučka
20 g hnědého cukru
30 g másla
40 g mouky
60 g nasekaných a zkaramelizovaných ořechů
skořici
Postup:
1. Vejce, cukr a sůl utřete do pěny. Přidejte ořechy a rozpuštěné máslo. Brusinky a nastrouhanou mrkev nechte půl hodiny uležet.
2. Mouku prosejte s práškem do pečiva a skořicí. Utřenou vaječnou směs smíchejte s brusinkami, nastrouhanou mrkví, dobře promíchejte a nakonec zlehka vmíchejte mouku. Těstem napňte formičky na muffiny. Do každé vložte po jedné kompotované brusince.
3. Suroviny na drobenku zpracujte a muffiny jí posypejte. Pečte při 175 °C asi 30 minut.

Muffiny z ovesných vloček
hrneček celozrnné pšeničné mouky
šálek ovesné mouky (rozmixovaných ovesných vloček)
1/4 šálku kakaa
1/2 šálku tmavého cukru
lžíci prášku do pečiva
300 g jemně nastrouhané mrkve
vejce a sníh ze dvou bílků
Postup:
Všechny suroviny kromě bílků dobře promíchejte. Z bílků vyšlehejte sníh a zlehka vmíchejte k těstu. Vzniklou hmotou naplňte formičky na mufiny do dvou třetin. Pečte dozlatova asi 20 minut při teplotě 190 °C.

Náš tip: Do těsta můžete přidat i opražené a nasekané ořechy, případně sušené ovoce, ale ne mnoho, aby mufiny zůstaly pěkně nadýchané.

Kukuřičná vánočka

Těsto
40 g droždí
60 g hnědého cukru
250 g hladké celozrnné mouky
250 ml mléka
180 g kukuřičné krupice
špetka soli
1 vejce
60 g Hery
Náplň
50 g loupaných mandlí
20 g sušených brusinek
20 g rozinek
20 g sušených meruněk
Zdobení
1 vejce na potření
40 g loupaných mandlí na posypání
Droždí rozmícháme se lžičkou cukru, lžící mouky a trochou vlažného mléka. Kvásek necháme na teplém místě vzejít. Do mísy prosijeme zbylou mouku s krupicí. Přidáme zbylý cukr, špetku soli, vzešlý kvásek, vejce, zchladlou rozpuštěnou Heru a zbylé mléko. Vše dobře propracujeme.
Mandle nahrubo nasekáme, sušené ovoce najemno pokrájíme a vše zapravíme do těsta, které pak necháme na teplém místě kynout.
Vykynuté těsto propracujeme a rozdělíme na devět dílů. Z každého vyválíme pramen. Spodní patro vánočky upleteme ze čtyř pramenů, prostřední ze tří, vrchní ze dvou. Na plechu vyloženém pečicím papírem vánočku sesadíme, upevníme špejlemi a 30 minut necháme kynout.
Vánočku potřeme rozšlehaným vajíčkem, posypeme nadrobno nasekanými mandlemi a vložíme do vyhřáté trouby. Při 190 °C ji pečeme asi 15 minut. Poté teplotu snížíme na 160 °C a vánočku 30 minut dopékáme.

Placičky ze sušených meruněk

Ingredience:
200 g sušených meruněk,
150 g loupaných mandlí nebo vlašských ořechů,
2 lžíce slunečnicových semínek,
2 lžíce máku,
2 lžíce ovesných vloček,
2 lžíce sezamových semínek, na špičku nože skořice a hřebíčku,
80 g medu,
1/4 l mléka,
60 g Hery,
40 g hrubé mouky

Příprava
Mléko, Heru, med a mouku uvedeme do varu, přidáme nakrájené meruňky a
mandle nebo ořechy, koření a semínka. Povaříme za stálého míchání asi 5 minut. Plech
vyložíme pečícím papírem nebo vymažeme Herou a vysypeme moukou nebo vymažeme včelím voskem.

Na plech nanášíme menší placičky, které pečeme zhruba 15
minut asi při 170 stupních. Po upečení placičky sejmeme a necháme vychladnout na rovném podkladě, aby se nekroutily. Po vychladnutí spodní stranu natíráme rozpuštěnou hořkou nebo dia čokoládou.

Rozinkové řezy bez tuku

Ingredience:
1 vejce,
100 g umělého sladidla,
50 g medu,
300 g polohrubé mouky,
½ prášku do pečiva,
rozinky,
sušené ovoce,
kousky oříšků,
kandované ovoce

Příprava:
Vejce utřeme se sladidlem a medem, přidáme mouku s práškem do pečiva. Vmícháme rozinky a jiné sušené ovoce krájené na drobnější kousky i zbytky oříšků.

Těsto rozdělíme na tři díly a z nich uválíme šišky dlouhé jako plech
. Položíme je na plech vyložený pečícím papírem, potřeme mlékem a upečeme v troubě nastavené na 200 stupňů.

Válečky ještě za tepla krájíme na centimetr široké šikmé řezy a necháme u sebe až do vychladnutí. Pak řezy oddělíme a uložíme v krabici do chladna.

Jemné čokoládové perníčky

350 g ječné mouky
350 g pšeničné mouky
150 g kandované pomerančové kůry
150 g kandované citronové kůry
100 g kandovaných třešní
200 g sekaných mandlí
20 g perníkového koření
20 g jedlé sody
1 lžíci vody
500 g včelího medu
100 ml vlažné vody
mouku na vál
200 g čokoládové polevy
50 g půlených loupaných mandlí
25 g sekaných pistácií
Postup:
Oba druhy mouky prosejte do mísy, uprostřed udělejte důlek. Jemně nakrájejte kandovanou kůru a třešně a společně s mandlemi, perníkovým kořením a sodou rozpuštěnou ve vodě dejte do důlku a přilijte tekutý med. Těsto uhněťte a tenkým pramínkem postupně přilévejte vlažnou vodu. Z těsta vytvarujte kouli, zabalte ji do potravinářské fólie a do druhého dne nechte uležet na chladném místě (ale ne v ledničce).
Na pomoučeném válu pak druhý den vyválejte těsto asi 5 mm silné a nakrájejte ho na obdélníčky 4 a 8 cm. Vyskládejte je na plech vyložený pečicím papírem a pečte asi 25 minut v troubě předehřáté na 200 °C. Přendejte je na podložku, rychle potřete rozpuštěnou čokoládovou polevou a ozdobte je půlenými mandlemi a pistáciemi.

Kešu penízky


Budete potřebovat (na 40 kusů):
350 g sójové mouky
půl sáčku prášku do pečiva
200 g hnědého cukru
60 g mletých kešu oříšků
350 g másla
na ozdobu:
3 lžíce kešu oříšků
4 lžíce sladké smetany
Postup:
Mouku smíchejte s práškem do pečiva, cukrem, mletými oříšky, máslem a vypracujte těsto. Vytvarujte válec, zabalte do fólie a na 30 minut dejte do lednice. Vychladlý válec nakrájejte na kolečka a položte je na plech vyložený pečicím papírem. Kolečka potřete smetanou a posypte nasekanými oříšky. Ve vyhřáté troubě upečte. Penízky nechejte odležet na plechu do druhého dne.

Ořechové tyčinky


Budete potřebovat (na 40 kusů):
80 g másla
160 g cukru moučky
8 lžíc nízkotučného mléka
1 lžičku strouhané citronové kůry
200 g hladké mouky
100 g mletých ovesných vloček
100 g mletých vlašských ořechů
2 bílky
půl lžičky prášku do pečiva
půl lžičky skořice
Postup:
Máslo vymíchejte s 80 g cukru, mlékem a citronovou kůrou do pěny. Přidejte mouku s práškem do pečiva, mleté ovesné vločky a zpracujte. Těsto vyválejte a přeneste na plech vyložený pečicím papírem. Bílky vyšlehejte na tuhý sníh, postupně přidejte zbývajících 80 g cukru a skořici. Do lesklého sněhu lehce vmíchejte mleté ořechy. Ořechovou směs natřete na těsto, rádýlkem nakrájejte nejdříve na stejně široké

Sladké vločky

Budete potřebovat (na 50 kusů):
1 balení rýžových chlebíčků
250 g čokolády na vaření
1 lžíci oleje
2 lžíce mletých lískových oříšků
1 lžíci nasekaných mandlí
čtvrt lžičky mletého zázvoru
30 g bílé čokolády
Postup:
Rýžové chlebíčky nadrobte do mísy. Přidejte mleté oříšky, nasekané mandle a promíchejte. Čokoládu na vaření rozpusťte s olejem ve vodní lázni a zamíchejte do ní mletý zázvor. Ochucenou čokoládu přidejte do mísy a všechno zamíchejte. Ze směsi odebírejte lžící stejně velké vločky, položte je na pečicí papír, ozdobte rozpuštěnou bílou čokoládou a nechte ztuhnout.

Celozrnný perník s jablky

500 g nahrubo strouhaných jablek
200 g pšeničné celozrnné mouky
150 g pšeničné polohrubé mouky
100 g sójové hladké mouky
50 g pšeničných klíčků
250 ml sójového mléka
200 ml oleje
2 vejce
4 lžíce nasekaných jader vlašských ořechů
1 lžíce kakaa
2 lžíce cukru
1/2 kypřícího prášku do pečiva
sůl
olej a strouhanka na formu
Postup:
1. Všechny druhy mouky promícháme, přidáme klíčky, kypřící prášek, rozšlehaná vejce a olej a sójovým mlékem zaděláme na řidší těsto.
2. Přidáme cukr, kakao, špetku soli, ořechy a jablka. Promícháme, přelijeme do pekáčku a v mírně vyhřáté troubě upečeme.

Celozrnné sušenky
1 hrnek mandlí
1 hrnek vloček
1 hrnek celozrnné mouky
1/2 hrnku oleje (většinou dám míň, a nahradím trochou mléka)
1/3 hrnku medu
1 lžička skořice
sůl, trochu prášku do pečiva

Pokaždé dělám různé obměny- můžete přidat rozinky, mák, lněné semínko, sušené ovoce, trochu melasy...prostě co Vás napadne, a co máte rádi, fantazii se meze nekladou.
Všechny suroviny jednoduše smícháte a tvoříte placičky, které kladete na pečícím papírem vyložený plech. Pečte zhruba při 180°C, záleží na síle trouby, dokud okraje nezezlátnou, to poznáte...

Pohankové sušenky
Ingredience:
2 šálky pohankové mouky
2 lžíce medu
1/4 šálku oleje
3/4 šálku mléka
Postup:
Mouku smícháme s medem a olejem, vznikne drobenka. Přidáme mléko a zpracujeme na pomoučeném vále na hladké těsto. Vyválíme na tloušťku 5 mm a vykrajujeme čtverečky či jiné tvary a pečeme v horké 12 -15 minut.
Ovesné keksy
Ingredience:
1 a 1/2 hrnku ovesných vloček
3/4 -1 hrnek horké vody
4 lžíce nahrubo nakrájených ořechových jader
1 lžíce medu
hrubá celozrnná mouka (podle potřeby)
skořice
Postup:
Ovesné vločky zalijeme horkou vodou, přidáme ořechová jádra, med skořici a necháme nabobtnat. Pokud je hmota řídká, zahustíme ji hrubou celozrnnou moukou a tvarujeme placičky, které klademe na plech a upečeme ve středně vyhřáté troubě.
Čtyřzrnné sušenky
Ingredience:
200 g pohankové mouky
100 g jahelné mouky
200 g rýžové mouky
100 g kukuřičné mouky
200 g másla
250 g mletých ořechů
150 g medu
4 lžíce smetany
anýz nebo fenykl
Postup:
Čtyři druhy mouky nejprve nasucho dobře promícháme a potom s ostatními složkami vypracujeme hladké těsto, které necháme 30 minut odpočívat. Těsto vyválíme na tloušťku 5 mm a vykrajujeme kolečka, která pečeme asi 10 minut při 200°C. Můžeme podávat samotné nebo promazané marmeládou bez cukru.

Pohankové rumové kuličky
Ingredience:
250 g pohanky lámanky
kandované ovoce
rozinky (namočené v rumu)
mleté vlašské nebo lískové ořechy
kakao nebo karob
Postup:
Pohanku rozvaříme s trochou vody na hustou kaši a necháme vychladnout. Podle vlastní chuti do hmoty přidáme kandované ovoce, rozinky, ořechy, kakao (karob) a rum (rumovou tresť) a necháme v chladu odležet. Potom z hmoty vytváříme kuličky, které obalujeme v mletých ořechách nebo kokosu.

Linecké žitné
200 g žitné mouky
100 g rostlinného tuku
50 g třtinového cukru
1 žloutek
kůra z půlky chemicky neošetřeného citronu
džem bez cukru na slepení
Postup:
Všechny ingredience pořádně promícháme, necháme chvíli ztuhnout, pak těsto vyválíme a vykrajujeme z něj kolečka. Pečeme při teplotě 180 °C asi 10 minut a po vychladnutí slepíme džemem.

Linecké pečivo
Ingredience:
250 g celozrnné pšeničné mouky
30 g přírodního cukru
1 sáček vanilkového cukru
150 g Hery
kůra z 1 citrónu
několik lžic vody
Postup:
Mouku smícháme s cukrem, vanilkovým cukrem a citrónovou kůrou. Potom přimícháme několik lžic vody a Heru. Vypracujeme těsto, které necháme asi hodinu odpočinout v chladničce. Těsto pak vyválíme, vykrajujeme kolečka, která upečeme nasucho na pečícím papíru. Upečená kolečka spojíme marmeládou.

Ovesné vločky s jablky
5 jablek, 200 g mandlí, 50 g rozinek, šťávu z půlky citrónu, lžíci ovesných vloček, lžíci medu, 2 dl sladké smetany.
Jablka oloupeme, nakrájíme na plátky nebo nastrouháme na hrubém struhadle a ihned zakapeme citrónovou šťávou, aby nezhnědla. Spařené a oloupané mandle nadrobno nasekáme a spolu s rozinkami máčenými asi půl hodiny ve vodě nasypeme do mísy na jablka. Salát přelijeme smetanou oslazenou medem a posypeme nasucho praženými ovesnými vločkami.

Ořechovo-ovesné sušenky
Budete potřebovat (na 60 kusů):
170 g ovesných vloček
85 g mletých vlašských a lískových ořechů
225 g másla
115 g cukru moučky
55 g hnědého cukru
4 lžíce mléka
Půl lžičky vanilkové esence
115 g hladké mouky
půl lžičky jedlé sody
1 lžičku skořice
Postup:
1. Vločky a ořechy opečte za občasného promíchání dozlatova.
2. Máslo spolu s oběma druhy cukru ušlehejte elektr.šlehačem do pěny. Vmíchejte vejce jedno po druhém, přidejte mléko a vanilkovou esenci. Zlehka vmíchejte suché příměsi a nakonec i ořechy s ovesnými vločkami.
3. Plech vyložte pečicím papírem, hmotu naklaďte lžící na plech a vytvarujte jí pomocí skleničky s odpovídajícím průměrem. Půjde to snadno, když okraj skelničky pomastíte a namočíte do hladké mouky nebo do cukru.