Zácpa

POTRAVINY ZAKÁZANÉ:
Bílé pečivo, jemné pokrmy nevýrazné chuti, alkohol


POTRAVINY DOPORUČENÉ:
tekutiny - 2 až 3 litry tekutin denně
tuky - olej, máslo, margaríny
mléko a mléčné výrobky - všechny druhy
maso - všechny druhy
zelenina - všechny druhy
ovoce - všechny druhy
koření - všechny druhy
otruby.


Dietní polévky při zácpě



POLÉVKA ČOČKOVÁ NA KYSELO

Suroviny:
120 g čočky, 40 g polohrubé mouky, 60 g oleje, 20 g cibule, 10 g česneku, bobkový list, sůl, pepř, nové koření, ocet, 200 g mléka

Postup přípravy:
Čočku přebereme, propláchneme studenou vodou a ponecháme ve studené vodě do druhého dne. Pokud luštěninu předem nenamáčíme, připravujeme polévku v tlakovém hrnci. Čočku uvaříme s novým kořením, pepřem a bobkovým listem do měkká. Oloupanou cibuli na drobno nakrájíme a zpěníme na oleji. Zaprášíme moukou, zředíme mlékem, promícháme a krátce povaříme. Vzniklý bešamel přidáme do čočkové polévky, z níž jsme předem vyjmuli koření. Dochutíme octem a česnekem utřeným se solí.


POLÉVKA Z KYSANÉHO ZELÍ

Suroviny:
240 g kysaného zelí, 80 g brambor, 40 g sádla, 40 g cibule, sladká mletá paprika, mletý pepř, česnek, 20 g polohrubé mouky, 200 g zakysané smetany, sůl

Postup přípravy:
Na sádle zpěníme drobně nakrájenou cibuli, přidáme mouku a mletou sladkou papriku. Naředíme vodou a povaříme. Zelí pokrájíme na menší kousky, přidáme na kostičky nakrájené brambory a povaříme. Okořeníme česnekem utřeným se solí a mletým pepřem. Nakonec hotovou polévku zjemníme zakysanou smetanou.




Dietní hlavní jídla při zácpě



VALAŠSKÉ FRGÁLY Z CELOZRNNÉ MOUKY

Suroviny:
400g celozrnné pšeničné mouky, 30 g droždí, 60 g oleje, sůl, 150 g mléka, 40 g hladké sójové mouky, 80 g cukru
Náplň: 1000 g hlávkového zelí, 80 g cukru, pepř, skořice, 20 g rozinek, olej

Postup přípravy:
V míse smícháme celozrnnou a sójovou mouku, osolíme, doplníme droždí rozmíchané s mlékem a postupně přidáváme olej. Vzniklé těsto musí být vláčné, (podle potřeby naředíme vodou) a husté stejně jako na buchty. Poté necháme na vlažném místě pozvolna vykynout (správně kynuté zdvojnásobí svůj objem).Hotové těsto rozetřeme na vymazaný plech a na povrch upravíme náplň. Pečeme do růžova.


FRANCOUZSKÝ CIBULOVÝ KOLÁČ

Suroviny:
120 g Ramy, 250 g hladké mouky, sůl
Náplň: 400 g cibule, 20 g hladké mouky, sůl, 120 g mléka, 40 g oleje, 2 žloutky, mletý pepř

Postup přípravy:
Mouku s rostlinným tukem promneme, aby vznikly malé žmolky (jako na drobenku). Přidáme osolenou studenou vodu a vypracujeme těsto. Jakmile se přestane lepit na prsty, necháme je asi deset minut odpočinout. Mezitím na oleji do zlatová opečeme kolečka cibule, zalijeme moukou rozmíchanou v mléce, osolíme apovaříme. Po vychladnutí vmícháme žloutky a opepříme. Odpočaté těsto rozválíme na tenkou placku (asi 3 mm) a vložíme do koláčové formy. Povrch potřeme náplní a pečeme ve vyhřáté troubě. Hotový koláč podáváme horký, nejlépe chutná se silným bujónem.




Dietní omáčky při zácpě


HOUBOVÁ OMÁČKA

Suroviny:
320 g čerstvých hub, 40 g cibule, 4 bobkové listy, 8 kuliček nového koření, ocet, sůl, 20 g hladké mouky, 200 g mléka.

Postup přípravy:
Očištěné houby (i směs) nakrájíme na kousky. Do studené vody vložíme oloupanou cibuli, bobkový list, nové koření a vaříme 15-20 minut. Poté vývar přecedíme, přidáme nakrájené houby a dále vaříme až do změknutí (podle druhu a velikosti hub asi 15 minut). Za stálého míchání přilijeme do omáčky mouku rozmíchanouv mléce. Osolíme, mícháme a znovu povaříme. Nakonec dochutíme octem.


CIBULOVÁ OMÁČKA

Suroviny:
60 g hladké mouky, 200 g mléka, 40 g oleje, 60 g cibule, sůl, mletý pepř.

Postup přípravy:
Na oleji necháme zesklovatět drobně nasekanou očištěnou cibuli, osolíme, opepříme a přidáme hladkou mouku. Krátce orestujeme, podlijeme mlékem a povaříme.




Dietní sladká jídla při zácpě



BRAMBOROVÝ KOLÁČ S JABLKY

Suroviny:
600 g brambor, 250 g hrubé mouky, 80 g cukru, sůl, 60 g Hery, 300 g jablek, 80 g ořechů, 20 g rozinek, skořice, citrónová šťáva, cukr na posypání.

Postup přípravy:
Brambory uvaříme ve slupce, po vychladnutí oloupeme a prolisujeme. Přidáme k nim mouku, cukr a na špičku nože soli. Dobře promícháme a polovinu směsi nasypeme na tukem vymazaný vyšší plech. Omytá jablka zbavená jádřinců nastrouháme na hrubo i se slupkou, na hrubo posekáme ořechy a spaříme rozinky. Bramborovou směs na plechu posypeme nastrouhanými jablky, zakapeme citrónovou šťávou, přidáme připravené rozinky, ořechy a skořici. Poslední vrstvu utvoří druhá polovina bramborové směsi, kterou ještě pocukrujeme a pokapeme rozehřátým tukem. Pečeme ve vyhřáté troubě.




Dietní saláty při zácpě


ZELNÝ SALÁT

Suroviny:
600 g syrového hlávkového zelí (polovina červeného a polovina bílého), 40 g cibule, 30 g oleje, sůl, vinný ocet, 20 g plnotučné hořčice.

Postup přípravy:
Z očištěného zelí odstraníme svrchní vrstvu listů, vykrojíme košťál a hlávku nakrouháme. Osolíme, nudličky zelí promneme, mísu zakryjeme pokličkou a necháme jednu až dvě hodiny uležet. Olej smícháme s octem a plnotučnou hořčicí, cibuli oloupeme a nakrájíme na kolečka. Nudličky zelí promíchámese zálivkou a posypeme kolečky cibule.
Zálivku lze připravit v různých variantách - místo hořčice možno použít kopr a bílý jogurt, případně utřený česnek.