Vysoký krevní tlak

POTRAVINY ZAKÁZANÉ:
Vnitřnosti, uzeniny a uzené maso, slanečky, sardinky a kaviár, nakládaná masa, tučná masa a tučná drůbež (vepřový bůček, husa, kachna), tuky s obsahem soli (některá másla a tuky z dovozu), káva s kofeinem ve velkém množství, alkoholické nápoje ve větším množství, sůl ve větším množství než šest gramů denně (včetně obsahu v potravinách), koření obsahující sůl (směsi, bylinková sůl), potraviny a pokrmy konzervované solí, solené pochoutky (chipsy, oříšky) instantní výrobky (polévky a omáčky).


POTRAVINY DOPORUČENÉ:
tuky - olej, rostlinné margaríny
mléko a mléčné výrobky - všechny druhy kromě nízkotučných
maso - z mladších zvířat, libové (telecí, vepřové, jehněčí, kuře, králík, krůta)
ryby - sladkovodní i mořské
zvěřina uzeniny - jen drůbeží šunka, vepřová šunka pouze v malém množství
zelenina - všechny druhy kromě nakládaných v soli
ovoce - všechny druhy
pečivo - celozrnné druhy


Dietní polévky při vysokém krevním tlaku



POLÉVKA RYBÍ



Suroviny:
240 g ryb, 80 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel), 20 g krupice, 20 g oleje, 40 g cibule, sůl, muškátový květ, petrželka.

Postup přípravy:
Očištěné kousky ryb vložíme do studené osolené vody společně s očištěnou kořenovou zeleninou a vše uvedeme do varu. Potom ještě přidáme celou oloupanou cibuli a dále vaříme. Mezitím opečeme na oleji krupici. Hotovou polévku scedíme, vrátíme maso i zeleninu, doplníme připravenou krupici, okořeníme špetkou muškátového květu a vše znovu krátce povaříme. Hotový pokrm ozdobíme nasekanou petrželkou.





Dietní hlavní jídla při vysokém krevním tlaku





KAPR NA MODRO

Suroviny:
600 g kapra, 160 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel), sůl, ocet, citrónová šťáva, olej.

Postup přípravy:
Očištěnou a omytou zeleninu pokrájíme na menší kousky, vložíme do osolené studené vody a povaříme. Po chvíli doplníme porce očištěného kapra. Pokrm vaříme asi deset minut a pak necháme ještě několik minut dojít pod pokličkou. Ryby opatrně vyjmeme a servírujeme je pokapané citronem a rostlinným olejem.



BRAMBOROVÉ LÍVANEČKY SE SÝREM

Suroviny:
200 g vařených brambor, 150 ml mléka, l vejce, 20 g polohrubé mouky, sůl, olej, 120 g strouhaného sýra (čedar).

Postup přípravy:
Teplé brambory rozmixujeme s mlékem, žloutkem a solí. Pak k nim postupně přidáváme sníh ušlehaný z bílků postupně smíchaný s polohrubou moukou. Na vymazaném lívanečníku upečeme lívanečky a ještě horké je sypeme nastrouhaným sýrem. Ihned podáváme.



Dietní zeleninová jídla při vysokém krevním tlaku



PLNĚNÁ RAJČATA

Suroviny:
4 velká rajčata, 120 g telecího masa, 40 g rýže, 20 g oleje, polovina vejce, sůl.

Postup přípravy:
Z omytých rajčat seřízneme vršky a vydlabeme dužinu. Rýži podusíme v osolené vodě, telecí maso dvakrát pomeleme, obě suroviny smícháme a osolíme. Přidáme rozšlehané vejce a znovu vše dobře promísíme. Rajčata naplníme připravenou směsí, přikryjeme seříznutými vršky a poklademe do olejem vymazané varné nádoby. Podlijeme horkou vodou a dusíme pod pokličkou. Dužinu vydlabanou z rajčat rozvaříme, prolisujeme a přidáme do šťávy k plněným rajčatům.



DÝŇOVÉ ZELÍ

Suroviny:
800 g dýně, 20 g oleje, 40 g cibule, 20 g hladké mouky, sůl, kmín, cukr, ocet.

Postup přípravy:
Očištěnou cibuli pokrájíme a zpěníme na oleji. Oloupanou dýni zbavíme jader a dužinu hrubě nastrouháme. Takto připravenou zeleninu podusíme na cibulce a zakapeme octem. Jakmile dýně změkne, zaprášíme ji hladkou moukou, okmínujeme a povaříme. Na závěr pokrm trochu přisladíme.




Dietní sladká jídla při vysokém krevním tlaku



ŽEMLOVKA S JABLKY A TVAROHEM

Suroviny:
400 g bílé veky, 400 g mléka, 300 g měkkého tvarohu, 300 g jablek, 100 g cukru, l žloutek, 60 g oleje, 20 g moučkového cukru, olej na formu.

Postup přípravy:
Bílou veku nakrájíme na plátky, které pokapeme mlékem, ale jen tak, aby byly pouze navlhlé, nikoliv rozbředlé. Oloupaná a vykrájená jablka rozdělíme na plátky, nebo je hrubě nastrouháme. Měkký tvaroh rozetřeme se žloutkem a cukrem. Do olejem vymazané nádoby klademe střídavě zvlhčenou bílou veku, jablka a utřený tvaroh - poslední vrstvu musí tvořit plátky veky. Povrch žemlovky pokapeme olejem i zbylým mlékem a zvolna pečeme. Hotový pokrm posypeme moučkovým cukrem.






Dietní malá studená jídla při vysokém krevním tlaku



TĚSTOVINOVÝ SALÁT

Suroviny:
80 g celozrnných těstovin, sůl, slunečnicový olej, 80 g pórku, 40 g sterilovaných kukuřičných zrn, 40 g sterilovaných sójových bobů, 20 g sterilovaných okurek, 40 g paprik, 60 g salátové okurky, sůl, bazalka, hořčičné semínko, sezamová zrníčka.

Postup přípravy:
Těstoviny uvařené v osolené vodě necháme okapat. Pórek nakrájíme na kolečka, sterilovanou zeleninu slijeme a necháme okapat. Omytou salátovou okurku i papriky (jádřinec odstraníme) pokrájíme na větší kousky. Do oleje vmícháme sůl, bazalku, hořčičné a sezamové semínko. Všechny suroviny pak promícháme s připravenými celozrnnými těstovinami. Lze použít také panenské oleje ochucené například chilli papričkami nebo houbami.




Dietní saláty při vysokém krevním tlaku





SALÁT SPECIAL

Suroviny:
4 lístky hlávkového salátu, 200 g salátové okurky, 4 půlky konzervovaných broskví, 2 kolečka konzervovaného ananasu, l mladá cibulka s natí, 2 ředkvičky, 8 jahod, sůl, olej, petrželka, kopr, řeřicha, cukr, citrónová šťáva.

Postup přípravy:
Dobře omytou zeleninu nakrájíme, cibulku drobně nasekáme, broskve rozdělíme na plátky, ananas na kostičky, opláchnuté jahody na poloviny. Olej smícháme se solí, citrónovou šťávou a cukrem, omyté bylinky posekáme a přidáme do marinády. Vše necháme krátce proležet. Dochutíme, nalijeme na salát a ihned podáváme.