Vysoký cholesterol

POTRAVINY ZAKÁZANÉ:
Žloutky a výrobky z nich, uzeniny, tučné maso, sádlo, škvarky,husa, kachna, uzeniny, vnitřnosti, živočišné tuky, šlehačka, tučné krémy, tučná těsta, kaviár, koncentrovaný alkohol, mražené pokrmy, solené pochoutky, (chipsy, oříšky., )
POTRAVINY DOPORUČENÉ:
tuky - olej, margariny
mléko a mléčné výrobky - všechny druhy s nízkým obsahem tuků
maso - z mladších zvířat, libové (telecí, vepřové, jehněčí, klokan, kuře, králík, krůta),
libové ryby - sladkovodní i mořské
maso - zvěřina šunka - drůbeží, vepřová v malém množství
zelenina - všechny druhy, včetně luštěnin, cibule, pórek, česnek
ovoce - všeho druhu, zejména jablka
pečivo - celozrnné druhy

Dietní polévky při zvýšené hladině cholesterolu

POLÉVKA ČOČKOVÁ NA KYSELO

Suroviny:
120 g čočky, 40 g polohrubé mouky, 60 g oleje, 20 g cibule, 10 g česneku, bobkový list, sůl, pepř, nové koření, ocet, 200 g mléka

Postup přípravy:
Čočku přebereme, propláchneme studenou vodou a ponecháme ve studené vodě do druhého dne. Pokud luštěninu předem nenamáčíme, připravujeme polévku v tlakovém hrnci. Čočku uvaříme s novým kořením, pepřem a bobkovým listem do měkká. Oloupanou cibuli na drobno nakrájíme a zpěníme na oleji. Zaprášíme moukou, zředíme mlékem, promícháme a krátce povaříme. Vzniklý bešamel přidáme do čočkové polévky, z níž jsme předem vyjmuli koření. Dochutíme octem a česnekem utřeným se solí.





Dietní hlavní jídla při zvýšené hladině cholesterolu



DUŠENÉ KAPUSTOVÉ KARBENÁTKY

Suroviny:
180 g libového masa (hovězí, vepřové, uzené), 20 g ovesných vloček, 20 g česneku, 40 g cibule, 2 vejce, 600 g kapusty, 40 g oleje, sůl, mletý pepř, strouhanka

Postup přípravy:
Libové hovězí (vepřové, uzené) umeleme, nebo nakrájíme na malé kousky. K připravenému masu přidáme drobně nakrájenou cibuli, ovesné vločky a vše orestujeme. Očištěnou kapustu uvaříme v osolené vodě, poté rozemeleme a doplníme do upraveného masa. Vzniklou hmotu okořeníme česnekem utřeným se solí a mletým pepřem. Ke směsi ještě přidáme vidličkou rozšlehaná vejce a všechno dobře promícháme. Z hmoty pak mokrou rukou tvarujeme malé karbanátky, které obalujeme ve strouhance a opečeme na oleji. Podlijeme malým množstvím vody a podusíme do hněda.


DRŮBEŽÍ MEDAILONKY S KARI OMÁČKOU

Suroviny:
240 g kuřecího (krůtího) masa, 20 g oleje, 10 g hladké mouky, sůl, kari, l kompotovaná broskev.

Postup přípravy:
Plátky drůbežího masa (krůta, kuře) lehce naklepeme, osolíme a opečeme na oleji. Poté řízky vyjmeme a do šťávy přidáme hladkou mouku. Připravíme jíšku, kterou ochutíme kari kořením, zředíme horkou vodou a povaříme. Vzniklým řidším bešamelem přelijeme nahřáté plátky drůbežího masa. Každou porci ozdobíme kompotovanou broskví nakrájenou na plátky.

Dietní zeleninová jídla při zvýšené hladině cholesterolu



ZELENINOVÁ KAŠE

Suroviny:
250 g kapusty, 250 g brambor, 50 g cibule, 40 g olivového oleje, l vejce, 10 g česneku, sůl, majoránka, chlebová strouhanka podle potřeby.

Postup přípravy:
Oloupanou cibuli drobně nakrájíme a zpěníme na oleji. Opranou kapustu nakrájíme, přidáme k připravené cibuli, podlijeme horkou vodou a podusíme. Oloupané brambory na jemno nastrouháme, slijeme z nich vypečenou tekutinu, přidáme rozšlehané vejce se solí a podušenou kapustu. Okořeníme majoránkou a lisovaným česnekem. Vzniklou směs dobře promícháme - pokud je příliš řídká zahustíme chlebovou strouhankou. Olejem vymazanou a chlebovou strouhankou vysypanou formu naplníme připravenou hmotou, povrch pokapeme olejem a hašé upečeme do červena.


ZAPEČENÁ BROKOLICE

Suroviny:
600 g brokolice, sůl, 200 g strouhaného sýra, muškátový květ, 1 vejce, 2 bílky, 200 g nízkotučného mléka, olej, strouhanka

Postup přípravy:
Uvařenou brokolici (nejlépe v páře nad osolenou vodou) rozebereme na růžičky, které ve vrstvě poklademe do zapékací misky vymazané olejem a vysypané strouhankou. Pak přidáme strouhaný sýr a znovu položíme vrstvu brokolice. Celé vejce rozšleháme s připravenými bílky a s mlékem, mírně osolíme a vmícháme zbytek nastrouhaného sýra. Vzniklou hustou hmotou zalijeme brokolici v zapékací misce a vložíme do horké trouby. Po chvíli můžeme ještě povrch lehce posypat strouhankou, nebo několika silnějšími proužky sýra. Pečeme, až vznikne načervenalá kůrka.


Dietní sladká jídla při zvýšené hladině cholesterolu


BRAMBOROVÝ KOLÁČ S JABLKY

Suroviny:
600 g brambor, 250 g hrubé mouky, 80 g cukru, sůl, 60 g tuku Hera, 300 g jablek, 80 g ořechových jader, 20 g rozinek, skořice, citrónová šťáva, cukr na posypání

Postup přípravy:
Ve slupce uvařené brambory po vychladnutí oloupeme a prolisujeme. Přidáme k nim hrubou mouku, cukr a na špetku nože sůl. Směs promícháme a polovinou naplníme tukem vymazaný vyšší plech. Omytá jablka zbavíme jádřinců, se slupkou na hrubo nastrouháme, ořechová jádra nasekáme na hrubo a rozinky spaříme. V plechu na vrstvu bramborové směsi nasypeme připravená jablka, zakapeme citrónovou šťávou, doplníme rozinky, sekané ořechy a skořici. Poslední vrstvu tvoří druhá polovina bramborové hmoty. Povrch koláče pocukrujeme a pokapeme rozehřátým tukem. Upečeme ve vyhřáté troubě.


RÝŽOVÝ NÁKYP S OVOCEM

Suroviny:
240 g rýže Natural, 800 g mléka, sůl, vejce, 3 bílky, 80 g cukru, 600 g ovoce (meruňky, švestky, jahody, jablka), olej na vymazání formy, moučkový cukr

Postup přípravy:
Ze spařené rýže uvaříme v mírně osoleném mléku kaši. Jakmile vychladne, přidáme žloutek utřený s cukrem. Z bílků ušleháme tuhý sníh - polovinu vmícháme postupně do rýžové kaše. Do olejem vymazané nádoby položíme vrstvu rýžové hmoty, hustě poklademe ovocem a jednotlivé vrstvy střídáme. Končíme rýžovou hmotou. Upečeme v troubě a povrch pokrmu ozdobíme druhou polovinou sněhu z bílků, do něhož jsme vmíchali moučkový cukr. Znovu krátce zapékáme, dokud sníh nezčervená.



Dietní studená jídla při zvýšené hladině cholesterolu

HOUBOVÁ POMAZÁNKA
Suroviny:
120 g čerstvých hub (nebo 15 g sušených), 250 g měkkého nízkotučného tvarohu, 50 g taveného sýra se žampiony, 40 g rostlinného tuku, sůl, kmín, petrželka

Postup přípravy:
Očištěné čerstvé houby pokrájíme na větší kousky, povaříme v masovém či zeleninovém vývaru s kmínem podle druhu hub (15 - 20 minut). Sušené houby namočíme asi na dvacet minut a pak pokračujeme stejně jako u čerstvých. Slijeme a necháme okapat. Do osoleného tvarohu utřeného s rostlinným tukem a žampionovým sýrem vmícháme kousky připravených hub. Pomazánku zdobíme petrželkou.