Slinivka břišní

ZAKÁZANÉ POTRAVINY A POSTUPY
Naprostý zákaz platí pro všechny alkoholické nápoje, přepalované tuky, tučné a nadýmavé potraviny. Naprostý zákaz platí také u technologických postupů přípravy jídel, které vedou k přepalování tuků, tedy pečení, smažení, opékání na rožni a ohni.

VHODNÉ POTRAVINY
Přílohy: brambory, rýže, těstoviny, knedlík houskový (ne kynutý)
Libová masa: králík, krůta, kuře, telecí, hovězí, treska, pstruh, štika, kapr, filé, drůbeží šunka.
Mléčné výrobky: Nízkotučný tvaroh, Žervé, eidam 20% a 30%, nízkotučné tavené sýry, mléko do 2% tuku.
Zelenina: mrkev, brokolice (vařené růžičky bez stonků), kukuřičná zrna v malém množství, špenát, hlávkový salát, ledový salát.
Ovoce: banán, ovocné přesnídávky-broskev, meruňky, jablko
Ostatní: Šmakoun neochucený (bílkovinová masa z vaječných bílků), džem bez zrníček, med.
Nápoje: nesycená voda, voda ochucená ovocným sirupem, černý čaj, ovocný čaj, ovocné šťávy, ředěný džus.



Dietní polévky při onemocnění slinivky


POLÉVKA S MASEM A TĚSTOVINOU

Suroviny:
80g předního hovězího masa, sůl, 60g kořenové zeleniny (mrkev, petržel, celer). Snítka libečku, 40g polévkových nudlí, petrželka
Suroviny jsou pro 2 porce.

Postup přípravy:
Maso nakrájíme na menší kousky, uvaříme do měkka v mírně osolené vodě. Asi 10min před dokončením přidáme nastrouhanou kořenovou zeleninu, libeček a po 5 minutách podáme polévkové nudle nebo flíčky. Dovaříme a ozdobíme petrželkou. Polévka může být hustější a nahradí hlavní jídlo.
1248kJ, 271kcal, 24g B, 4g T, 35g S





Dietní hlavní jídla při onemocnění slinivky

MUSAKA

Suroviny:
20g masa (hovězí, drůbeží, králík), 40g Šmakouna, sůl, 140g brambor, 20g kořenové zeleniny, 40g drcených rajčat bez konzervačních činidel, 40g strouhaného sýra, petrželka.
Suroviny jsou pro 2 porce.

Postup přípravy:
Maso a Šmakouna nakrájíme na malé kousky a osolíme. Brambory očistíme a nakrájíme na kolečka. Do zapékací misky dáme vrstvu brambor, na ně směs masa a Šmakouna, další vrstvu brambor, pak rajčata a mraženou zeleninu, osolíme, opět brambory a tak dále. Poslední vrstvou jsou brambory. Překryjeme alobalem a zvolna zapékáme v troubě cca 40-50minut. Nakonec odkryjeme alobal, povrch posypeme strouhaným sýrem a krátce zapečeme. Můžeme ozdobit snítkou petrželky.
1407kJ, 335kcal, 27g B, 8g T, 39g S.



LASAGNE


Suroviny:
80g lasagní, 80g kuřecího masa, 20g hladké mouky, sůl, 20g sýra Eidamu, sušená petrželka, drcená rajčata bez konzervačních činidel.
Suroviny jsou pro 2 porce.

Postup přípravy:
Lasagne uvaříme „al dente“ (do měkka, nerozvařené). Maso umeleme, osolíme, a podusíme do poloměkka. Chlebíčkovou formu vyložíme alobalem nebo pečícím papírem a pokládáme postupně vrstvy: lasagne, mleté maso, posypeme lehce petrželkou a jako poslední vrstvu dáme plátek Eidamu. Přelijeme směsí drcených rajčat s moukou a zapečeme.
2036kJ, 509kcal, 36g B, 7g T, 79g S.




Dietní bezmasá jídla při onemocnění slinivky


TĚSTOVINOVÝ NÁKYP SE ZELENINOU A SÝREM


Suroviny:
20g těstovin, sůl, 1 vejce, 20g baby karotky, 20g brokolice, 10g kukuřičných zrn, 30g strouhaného sýra Eidam 30%.
Suroviny jsou pro 2 porce.

Postup přípravy:
Těstoviny uvaříme v osolené vodě do měkka. Přidáme mraženou zeleninu (z brokolice jen jemné růžičky bez stonků), nastrouhaný sýr a vejce rozšlehané se solí, v případě potřeby doplníme nízkotučným mlékem. Naplníme do 2/3 do porcelánových misek zakryjeme alobalem a uvaříme na vodní lázni (asi do 1/3 ponořené).
1999kJ, 477kcal, 26g B, 12g T, 65g S.




Dietní sladká jídla při onemocnění slinivky

JABLEČNÝ MOUČNÍK

Suroviny:
250g jablek, 20g cukru, 50g dětských piškotů, 1/2 vanilkového pudinku.
Suroviny jsou pro 2 porce.

Postup přípravy:
Jablka umyjeme, oloupeme, vykrojíme jádřince a nastrouháme. Rozdusíme v malém množství vody na kaši. Vlijeme do ní vanilkový pudink rozmíchaný v malém množství vody, osladíme a povaříme. Horkou hmotu vlijeme do kompotových misek vyložených piškoty a necháme vychladnout a ztuhnout.
1856kJ, 464kcal, 5g B, 2g T, 112g S.


OVOCNÉ ODPALOVANÉ KNEDLÍKY

Suroviny:
140g hrubé mouky, 1/2 vejce, sůl, 1/8 l vody, ovoce (jablka, broskve, meruňky)
Množství surovin je pro 2 porce.

Postup přípravy:
Osolíme vodu, přivedeme ji k varu a za stálého míchání do ní postupně vsypeme mouku. Stále mícháme až se vzniklé těsto nechytá na stěny nádoby. Odstavíme a necháme zchladnout. Pak vmícháme vejce a vzniklé těsto vytvarujeme do válečku z něhož nakrájíme menší kousky do nichž balíme ovoce a tvarujeme knedlíky. Vaříme ve vařící vodě.
2107kJ, 502 kcal, 15g B, 4g T, 101g S.




Dietní saláty a přílohy při onemocnění slinivky

SALÁT Z MRKVE S JABLKY

Suroviny:
100g vařené mrkve (karotky), 100g jablek, 20g cukru, citronová šťáva, sůl.
Množství surovin je pro 2 porce.

Postup přípravy:
Mrkev omyjeme, oškrábeme a uvaříme do měkka v nepatrně osolené vodě. Vychladlou mrkev rozmixujeme a přidáme jemně nastrouhaná jablka (oloupaná a bez jádřinců). Zakapeme citronovou šťávou a osladíme.
700kJ, 175 kcal, 1g B, 1g T, 44g S


SÝROVÉ NOČKY

Suroviny:
30g strouhanky, 30g strouhaného Eidamu 20%, sůl, 1 vejce, sušená petrželka.
Množství surovin je pro 2 porce.

Postup přípravy:
Vejce rozšleháme se solí a postupně přidáme na jemno nastrouhaný tvrdý sýr a špetku sušené petrželové natě. Podle potřeby zahustíme strouhankou. Výsledná hmota by měla být konzistence hustší kaše. Kávovou lžičkou vykrajujeme malé nočky, které uvaříme v osolené vodě.
1046k J, 249kcal, 18g B, 9g T, 25g S.