Salmoneloza

POTRAVINY ZAKÁZANÉ
Tučné potraviny a pokrmy (krémy, šlehačka); pikantní sýry, uzeniny a masa (husa, kachna, zvěřina); tučné a uzené ryby, sardinky, kaviár, očka; zelenina, luštěniny, ovoce; koření, masox, maggi, sojová omáčka; alkohol a káva; kynutá těsta, listové a linecké těsto.


POTRAVINY POZDĚJI DOPORUČENÉ
Tuky – v malém množství olej, margaríny
Mléko a mléčné výrobky – všechny kromě tučných výrobků
Maso – libové, z mladých zvířat
Ryby – sladkovodní i mořské s nízkým obsahem tuku
Uzeniny – drůbeží a vepřová šunka v malém množství
Zelenina – nenadýmavé druhy (mražená, sterilizovaná, sušená)
Ovoce – zralá jablka, třešně, višně, banány, broskve, meruňky
Koření – bobkový list, kopr, majoránka, červená sladká paprika



Dietní polévky při salmonelóze

POLÉVKA VLOČKOVÁ

Suroviny:
40g kořenové zeleniny, 40g ovesných vloček, 60g mléka, 1 vejce, sůl, petrželová nať.

Postup přípravy:
Očištěnou zeleninu nakrájíme na malé kousky a vaříme v osolené vodě. Vločky krátce na sucho opečeme a přidáme k zelenině. Na konec přilijeme mléko s rozšlehaným vejcem a vše necháme přejít varem. Hotovou polévku ozdobíme petrželovou natí.



Dietní hlavní jídla při salmonelóze


FILÉ S JABLKY

Suroviny:
600g mraženého nebo čerstvého rybího filé, sůl, 80g jablek, olej.

Postup přípravy:
Rybí filé nakrájíme na porce, osolíme, pokapeme olejem a podlijeme malým množstvím vody. Krátce podušené maso poklademe oloupanými a vykrájenými plátky jablek a pokrm krátce podusíme.


ZELENINOVÉ RIZOTO

Suroviny:
200g rýže, 20g mrkve, 3g kukuřice, 320g brokolice, 20g petržele, 120g sýra Eidam, sůl.

Postup přípravy:
Rýži propláchneme a spaříme horkou vodou. Očištěnou kořenovou zeleninu nastrouháme na nudličky. Omytou brokolici rozebereme na růžičky, kukuřičná zrna propláchneme. Připravenou zeleninu pak přidáme ke spařené rýži a vše důkladně promícháme. Rizoto osolíme, podlijeme podle potřeby horkou vodou a dusíme do měkka. Jednotlivé porce posypeme na talíři strouhaným sýrem.




Dietní sladká jídla při salmonelóze

NUDLOVÝ NÁKYP S TVAROHEM A S JABLKY

Suroviny:
200g těstovin, 100g cukru, 2 vejce, 150g měkkého tvarohu, 150g jablek, olej a strouhanka na formu, sůl.

Postup přípravy:
Těstoviny uvaříme v osolené vodě do měkka a scedíme. Tvaroh utřeme s cukrem a s celými vejci. Z oloupaných jablek vykrájíme jádřince, zbylou dužninu na hrubo nastrouháme a vmícháme do připraveného tvarohu. Doplníme také uvařené nudle a důkladně promícháme. Vzniklou hmotou naplníme vymazanou strouhankou vysypanou formu. Pokrm lze vařit ve vodní lázni nebo zapéci.


KAKAOVÝ CHLEBÍČEK S JABLKY

Suroviny:
200g jablek, 20g krupice, 2 vejce, 50g cukru, kakao, olej a hrubá mouka na vymazání a vysypání plechu, 10g moučkového cukru.

Postup přípravy:
Jablka oloupeme, vykrájíme a na jemno nastrouháme. Pak k nim doplníme krupici. Z bílků ušleháme tuhý sníh, přidáme cukr, žloutky, kakao a jablka s krupicí. Vše lehce promícháme a připravenou hmotou naplníme vymazanou a vysypanou chlebíčkovou formu. Pokrm pečeme v mírně vyhřáté troubě. Hotový kakaový chlebíček posypeme moučkovým cukrem.



Dietní zeleninová jídla při salmonelóze


MRKVOVÝ SALÁT S MERUŇKAMI

Suroviny:
320g mrkve, 160g meruňkového kompotu, 20g cukru, 1 citron.

Postup přípravy:
Očištěnou mrkev uvaříme, na jemno nastrouháme a doplníme ji drobně nakrájenými kompotovanými meruňkami. Pokrm okyselíme citronovou šťávou, ocukrujeme, můžeme přidat i šťávu z kompotu. Salát dobře promícháme.



Dietní malá studená jídla při salmonelóze

JABLKA V KRÉMU

Suroviny:
400g jablek, 40g cukru, 400g nízkotučného mléka, 40g jahodového džemu, 1 pudinkový prášek, 1 sáček vanilkového cukru.

Postup přípravy:
Oloupaná jablka rozpůlíme, odstraníme z nich jádřince a necháme krátce podusit. Z nízkotučného mléka, vanilkového cukru a pudinkového prášku uvaříme hustý krém. Podušená jablka připravíme na misku, otvory po jádřinci vyplníme lžičkou džemu a vše přelijeme pudinkovým krémem.


PLNĚNÁ BROSKEV

Suroviny:
4 půlky oloupaných kompotovaných broskví, 2 sýry Žervé, 40g cukru, 1 meruňková ovocná dětská přesnídávka, 4 cukrářské piškoty.

Postup přípravy:
Žervé utřeme s cukrem, přidáme 2/3 ovocné přesnídávky a vše dobře promícháme. Připraveným krémem naplníme půlky broskví. Krém pak přelijeme zbylou meruňkovou přesnídávkou a pokrm ozdobíme cukrářskými piškoty.