Redukční dieta

ZAKÁZANÉ POTRAVINY:

potraviny a pokrmy s vysokým obsahem energie
potraviny a pokrmy s vysokým obsahem tuku
uzeniny, tučná masa
husa, kachna
tučné uzené ryby
smažené pokrmy pokrmy rychlého občerstvení
pražené a smažené pochoutky (oříšky, chipsy, tyčinky, sušenky)
dorty a tučné moučníky (s krémem, se šlehačkou)
zahuštěné pokrmy



DOPORUČENÉ POTRAVINY:

tuky - nízkoenergetické margaríny
maso - z mladších zvířat, libové (telecí, vepřové, jehněčí, kuře, králík, krůta)
ryby - sladkovodní i mořské
uzeniny - jen drůbeží šunka, vepřová šunka jen v malém množství
ovoce - všechny druhy
zelenina - všechny druhy
nízkotučné výrobky


Dietní hlavní jídla při redukční dietě


KRŮTÍ PLÁTEK S JABLKEM A ŠUNKOU
Energie: 2207 kJ, Tuky: 30 g

Suroviny:
2 krůtí plátky, 4 plátky drůbeží šunky, 1 malé jablko, sůl, 10 g oleje

Postup přípravy:
Krůtí řízky lehce naklepeme, rozkrojíme na poloviny, potřeme olejem a upečeme na grilu. Jablko oloupeme, zbavíme jádřince a nakrájíme na silnější kolečka. Na každý řízek pak položíme po plátku šunky a jablka. Pokrm krátce zapečeme.


SLOVENSKÁ PEČENĚ Z KRÁLÍKA
Energie: 2814 kJ, Tuky: 36 g

Suroviny:
300 g králičího masa, 10 g oleje, 40 g celeru, 20 g mrkve, 60 g bílého nízkotučného jogurtu, 1 cibule, sůl

Postup přípravy:
Omyté králičí maso nakrájíme na porce, opečeme na oleji, podlijeme a osolíme. Přidáme očištěnou, na hrubém struhadle nastrouhanou zeleninu a na hrubo nakrájenou cibuli. Jakmile je maso měkké, vyndáme je a šťávu zahustíme bílým jogurtem. Pak vrátíme maso zpět a pečeni znovu prohřejeme.




Dietní zeleninová jídla při redukční dietě


ZELENINOVÝ NÁKYP
Energie: 6758 kJ, Tuky: 91 g

Suroviny:
240 g zeleniny (směs mrkev, petržel, kukuřice, brokolice, hrášek), saturejka, sůl, 1 vejce, 400 g tvrdého sýra (Eidam 30 %), 200 g nízkotučného mléka, olej, strouhanka

Postup přípravy:
Očištěnou mrkev a petržel a nakrájíme na malé kostičky a velmi krátce povaříme v osolené vodě. Sterilovaná kukuřičná zrnka a hrášek propláchneme. Žloutek rozšleháme s mlékem a solí. Z bílku ušleháme tuhý sníh. Sýr jemně nastrouháme. Dvě třetiny sýra a připravenou zeleninu přidáme do mléka se žloutky. Pak ještě vmícháme tuhý sníh. Zapékací misku vymazanou olejem a vysypanou strouhankou naplníme zeleninovou hmotou, urovnáme povrch, který lehce posypeme strouhankou a pokapeme olejem. Nákyp zapečeme ve vyhřáté troubě, pak posypeme strouhaným sýrem a necháme znovu krátce zápeci. Nákyp lze uvařit také ve vodní lázni.


HRACHOVÉ PLACIČKY S BRAMBOREM
Energie: 4834 kJ, Tuky: 30 g

Suroviny:
200 g hrachu, 200 g brambor, 1 vejce, 20 g chlebové strouhanky, sůl, olej

Postup přípravy:
Předvařený hrách připravíme podle návodu. Brambory uvaříme ve slupce, necháme vychladnout a oloupeme.
Pak je společně s hrachem, rozklepnutým vejcem a solí krátce rozmixujeme. Hrách lze také umlet na masovém strojku a přísady přimíchat. Hmotu ještě zahustíme chlebovou strouhankou a v lívanečníku opékáme placičky po obou stranách.



Dietní malá studená jídla při redukční dietě


RYBÍ RAJČATOVÁ POMAZÁNKA
Energie: 780 kJ, Tuky: 61 g

Suroviny:
300 g ryb v tomatě, 60 g rostlinného margarínu, sůl, česnek, rajčatový protlak

Postup přípravy:
Vykostěné ryby rozmačkáme vidličkou. Pak vymícháme pěnu z margarínu a česneku utřeného se solí, přidáme připravené rybí maso a rajčatový protlak. Všechny suroviny důkladně rozmícháme. Servírujeme na tmavém celozrnném chlebu, případně i pokapané citrónovou šťávou.


TVAROHOVÁ POMAZÁNKA SE ZELENINOU
Energie: 1179 kJ, Tuky: 3 g

Suroviny:
200 g měkkého tvarohu bez tuku, 20 g mrkve, 20 g celeru, 20 g jarní cibulky s natí, 100 g nízkotučného mléka,
sůl.

Postup přípravy:
Netučný tvaroh utřeme s nízkotučným mlékem, osolíme a vmícháme jemně nastrouhanou očištěnou zeleninu a drobně nasekanou cibulku i s natí.