Dia sladkosti

DIA Beránek
Suroviny: 750 g hrubé mouky, 250 g Hery, 60 g umělého sladidla, 75 g škrobové moučky, 100 g mletých ořechů, 1 lžička prášku do pečiva, špetka soli
Postup: Umleté ořechy opražíme na troše tuku a necháme vychladnout. Ušleháme tuhý sníh z bílků, osladíme ho umělým sladidlem, vmícháme do něj oříšky a mouku. Přidáme škrobovou moučku, kypřicí prášek a sůl. Nakonec přilijeme rozpuštěnou Heru. Těsto poté zarovnáme do Herou vymazané, moukou vysypané formy. Pečeme ve středně vyhřáté troubě zhruba 20 minut.
zdroj: www.pecenijeradost.cz

Dia rohlíčky s ořechy
Ingredience: 50 g vlašských ořechů, 2 tablety umělého sladidla Dianer 500T nebo 2 lžičky sorbitu, 160 g hladké mouky, 80 g tuku na pečení, 1 vejce, event. 1 malý vanilkový lusk, 50 g dia čokolády

Postup přípravy: Ořechy umeleme, když máme lusk rozřízneme ho a vyškrabeme dřeň, sladidlo v tabletách rozpustíme. Mouku, na kousky nakrájený tuk, ořechy, vanil. dřeň, sladidlo a vejce zpracujeme na těsto, zabalíme do folie a dáme do ledničky alespoň 30 minut. Z těsta vytvarujeme (nebo vykrájíme formičkou) rohlíčky, pečeme při 180 °C asi 12minut v předehřáté troubě. Necháme zchladnout. Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni, konce rohlíčků do ní namočíme, necháme v chladu ztuhnout.
zdroj: www.recepty.cz

Vánočka bez droždí a cukru
O Vánocích si diabetici nebo ti, kdo nechtějí nabírat další kalorie ze sladkostí, mohou bez obav dopřát vánočku, kterou můžete klasicky vytvarovat do copů nebo ji upéct ve formě.
50 dkg polohrubé mouky, 25 dkg měkkého tvarohu, 2 žloutky, 12 polévkových lžic mléka, 8 polévkových lžic oleje, 100 g sorbitolu, 2 dkg rozinek, 1 dkg mandlí, 1,5 sáčku prášku do pečiva, strouhanou citrónovou kůru a špetku soli
Těsto se zpracuje obvyklým způsobem. Tvaroh se rozmíchá se žloutky, sorbitem, citrónovou kůrou a olejem do hladka, přidají se rozinky a mléko a znovu se hmota propracuje. Pak přidáváme prosátou mouku s pečivovým práškem a zpracujeme husté těsto. Upleteme vánočku, potřeme ji rozšlehaným bílkem a v předehřáté troubě zvolna upečeme.
zdroj: www.zeny.cz


Kokosové pusinky - dia

Budete potřebovat (na 25 kusů):
3 bílky
35 g ovocného cukru
45 g práškového sladidla vhodného na pečení
2 lžičky citronové šťávy
150 g strouhaného kokosu
50 g dia čokolády

Postup:
Z bílků vyšlehejte tuhý sníh, potom za stálého šlehání postupně přisypte ovocný cukr a práškové sladidlo. Do bílkové směsi zašlehejte také citronovou šťávu a nakonec přimíchejte strouhaný kokos. Z těsta lžičkou odeberte kopečky a klaďte na plech vyložený pečícím papírem. Pusinky upečte (usušte) v předehřáté troubě, sundejte z plechu a nechte vychladnout. Vychladlé pusinky pokapejte rozpuštěnou dia čokoládou a nechte ztuhnout.
zdroj: www.blesk.cz

Kuličky s mandlemi - dia

Budete potřebovat (na 50 kusů):
Základní těsto:
125 g másla
100 g ovocného cukru
125 g jemných ovesných vloček
1 vejce
175 g hladké mouky
60 g mletých mandlí
půl lžičky prášku do pečiva
půl lžičky perníkového koření
půl lžičky citronové kůry
1 lžičku skořice
špetku mletého hřebíčku, bílého pepře
50 g loupaných mandlí
20 g bílé dia čokolády
Postup:
Perníkové koření a prášek do pečiva rozpusťte v jedné polévkové lžíci vody. Máslo a ovocný cukr vyšlehejte do pěny. Postupně přidávejte vejce, ovesné vločky, mleté mandle, citronovu kůru, skořici, hřebíček, bílý pepř, mouku, rozpuštěný prášek do pečiva s perníkovým kořením. Vypracujte těsto. Z těsta formujte stejně velké kuličky (asi jako vlašský ořech) a pokládejte je na plech vyložený pečicím papírem.Bílou dia čokoládu rozpusťte a lžičkou ji rozdělte na všechny upečené kuličky. Na čokoládu nalepte mandle a takto ozdobené kuličky nechejte v chladnu ztuhnout.
zdroj: www.blesk.cz


Oříškové rohlíčky-dia

200 g hladké mouky
125 g Hery
50 g sorbitu
1 vejce
100 g oříšků
50 g sorbitu na posypání

Změklý tuk utřeme se sorbitem, přidáme vejce a našleháme. Promícháme s nasekanými oříšky, postupně přidáváme mouku a vypracujeme vláčné těsto. Necháme je hodinu odležet v chladnu. Těsto nakrájíme na díly, vytvoříme z nich válečky. Z válečků ukrajujeme menší kousky a rukama na vále z nich vyválíme rohlíčky. Pečeme na papíru na pečení při teplotě asi 200 stupňů. Ještě horké sesuneme z plechu i s papírem. Posypeme sorbitem. Uchováváme v chladnu.
autor: cas
zdroj:www.ceskahospodynka.cz

Ořechové špalíčky - dia
150 g dia piškotů
60 g jader z vlašských ořechů
náhradní sladidlo podle chuti
2 lžíce kakaa
50 g rostlinného tuku
3 lžíce rumu
2 lžíce rozpuštěné instantní kávy
Piškoty rozdrobíme (dáme je do mikrotenového sáčku a rozdrtíme válečkem), pokapeme uvařenou instantní kávou a rumem, přidáme trochu sladidla, kakao a promícháme. Potom přidáme změklý tuk a polovinu nastrouhaných nebo jemně nakrájených ořechů. Rukama vypracujeme těsto, vyválíme z něj válečky, nasekáme je na špalíčky a obalíme v druhé části nasekaných ořechů.
autor: cas
zdroj: www.ceskahospodynka.cz

Ořechové řezy- dia
200 g hladké mouky
1 lžička kypřicího prášku
80 g tuku
50 g sorbitu
2 lžíce kakaa
2 žloutky
tuk na plech
5 tabletek sladidla
1 lžíce mléka nebo vody
2 bílky
100 g strouhaných ořechů
50 g dia čokolády

Mouku smícháme s kypřicím práškem. Změklý tuk utřeme se sorbitem a kakaem, promícháme se žloutky a moukou a vypracujeme těsto. To necháme v chladnu půl hodiny odležet. Potom vyválíme plát a celý jej přeneseme na tukem potřený plech. Vložíme do trouby vyhřáté na 200 stupňů a pečeme. Mezitím rozpustíme sladidlo v mléce nebo ve vodě. Z bílků ušleháme tuhý sníh, vmícháme ořechy s vodou (mlékem) a se sladidlem. Zapečený plát vyjmeme na chvíli z trouby, potřeme jej sněhem a moučník dáme dopéct. Ihned po dopečení jej nakrájíme na malé obdélníkové kousky a povrch pokapeme rozpuštěnou čokoládou.
autor: cas
zdroj:www.ceskahospodynka.cz
Dvoubarevné půlměsíčky-dia

200 g hladké mouky
50 g škrobové moučky
125 g tuku
50 g sorbitu
1 vejce
2 lžíce kakaa
50 g dia džemu
Mouku a škrobovou moučku smícháme, přidáme změklý na kousky nakrájený tuk, sorbit, vejce a rukama zpracujeme těsto. Do poloviny těsta promícháme kakao. Těsta obou barev zpracujeme dohromady, vyválíme (dostaneme krásný strakatý plát) a vykrajujeme půlměsíce. Klademe je na plech vyložený papírem na pečení a pečeme v troubě vyhřáté na 200 stupňů. Ihned po upečení sušenky sesuneme z plechu. Po vychladnutí je spojujeme po dvou džemem.
autor: cas
zdroj:www.ceskahospodynka.cz

Sušenky s ořechovou náplní -dia
300 g hladké mouky
1/2 kypřícího prášku
125 g tuku
50 g sorbitu
2 žloutky
2 lžíce vody
50 g dia čokolády

Náplň:
100 g strouhaných ořechů
3-4 lžíce vody
tekuté sladidlo
1 lžička skořice
2 lžíce dia marmelády
Mouku smícháme s kypřícím práškem. Změklý tuk utřeme se sorbitem, přimícháme žloutky a ušleháme. Po troškách vmícháme vodu. Postupně přidáváme mouku a vypracujeme hladké těsto. Necháme ho v chladu asi hodinu odležet, potom je rozválíme na vále a vykrajujeme z něj libovolné tvary. Pečeme je na lehce pomaštěném plechu. Ještě teplé pečivo sesuneme z plechu na podložku.
Příprava náplně - nastrouhané ořechy přelijeme horkou vodou, dochutíme je sladidlem, skořicí a marmeládou. Náplní spojujeme vždy dvě a dvě sušenky. Dia čokoládu necháme roztavit nad párou a použijeme ji k ozdobení sušenek. Chceme-li mít na sušenkách souvislou plochu čokolády, potom můžeme ke zdobení povrchu sušenek použít štětec.

zdroj:www.ceskahospodynka.cz

Tvarohové taštičky-dia
150 g polohrubé mouky
125 g netučného tvarohu
125 g tuku
dia džem
30 g sorbitu
Mouku prosijeme na vál, přidáme tvaroh a změklý nakrájený tuk a zpracujeme v těsto. Na pomoučeném vále ho rozválíme a vykrajujeme kolečka, která vkládáme do formičky na taštičky. Doprostřed dáme vždy kousek džemu a formičku zavřeme. Pokud nemáme formičku na taštičky, stačí vykrajovat kolečka, doprostřed dát trochu džemu, přeložit je na polovičku a na okrajích silněji přitisknout. Pro získání lepšího tvaru lze ještě vykrajovací formičkou okraj zarovnat. Taštičky přendáme na lehce vymaštěný plech a pečeme v troubě vyhřáté na 220 stupňů. Ihned po upečení je sesuneme na podložku a po vychladnutí posypeme prosátým sorbitem. (Spotřebujeme do 3 dnů).

zdroj:www.ceskahospodynka.cz

Pomerančové koláčky-dia
300 g hladké mouky
2 vejce (větší)
2 pomeranče
150 g Hery
4 ve lžíci vody rozvařené Spolariny (umělá sladidla)

Tuk třeme s vejci a spolarinem, přidáme šťávu z obou pomerančů a pokud důkladně horkou vodou omyjeme kůru, můžeme ji do těsta špetku nastrouhat. Vpracujeme mouku. Hladce zpracované těsto necháme půl hodiny v chladnu. Pak je vyválíme na lehce moukou poprášeném válu na plát silný asi 3 mm a vypichujeme větší kolečka. Přeneseme je na plech a vložíme do horké trouby péci. Z uvedené dávky vyrobíme 65 koláčků - koleček.
autor: Zdv
zdroj:www.ceskahospodynka.cz

DIA-Jablkový koláč bez cukru
Ingredience: 300 g hladké mouky, 220 g Hery, 1/8 l vody, 2 žloutky
Náplň: jablka, skořice, ořechy, větší hrnek drobného červeného ovoce - maliny, jahody, rybíz (nemusí být)

Postup přípravy: Zpracujeme na vále v těsto. Vyválíme, přeneseme na plech, poklademe jablky, posypeme skořicí, ořechy a drobným ovocem (může být čerstvé, mražené nebo kompotované). Přikryjeme další plackou těsta, na několika místech propícháme vidličkou a upečeme v hodně vyhřáté troubě. Studené krájíme na čtverečky a můžeme pocukrovat, případně ozdobit šlehačkou.
zdroj:www.recepty.cz


DIA-Jablečný koláč bez cukru
Ingredience: 300 g polohrubé mouky, 200 g Hery, 1 vejce, špetka soli, 4-5 jablek, švestky, meruňková dia marmeláda, rum, mandle

Postup přípravy: Studenou Heru nasekáme do mouky, přidáme vejce a sůl, prohněteme a necháme 1/2 hodiny odpočinout v chladu. Pak těsto vyválíme do vymazané koláčové formy, poklademe čtvrtkami oloupaných jablek a švestkami, přelijeme nahřátou marmeládou rozmíchanou s rumem, posypeme půlkami mandlí a pečeme na 180 °C asi půl hodiny.
zdroj:www.recepty.cz


DIA vánočka (mazanec)
Ingredience: 500 g polohrubé mouky, 1 kostka měkkého tvarohu, 2 žloutky, špetka soli, citrónová kůra, 12 lžic studeného mléka, 8 lžic oleje, 100 g sorbitu( dala bych méně), 1 a 1/2 prášku do pečiva, rozinky, mandle

Postup přípravy: Ze všech surovin vypracujeme tužší těsto, ihned umotáme vánočku. Potřeme rozšlehaným bílkem a pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C. Po chvíli trochu příkon ztlumíme a dopečeme do růžova až do červena, jak kdo rád.
zdroj:www.recepty.cz
Od uživatele: Jaroslava O.

DIA vafle s různou chutí
Ingredience: Základní těsto: 200 g zakysaného krému jemného Rama Cremefine, 1 vejce, 3 lžíce mléka, 1 vrchovatá lžička sladidla na pečení Clara, 160 g polohrubé mouky, špetička soli, trochu strouhané citrónové kůry, 2 lžičky prášku do pečiva
Příchutě: do těsta přidáme - 1 lžičku perníkového koření nebo jen skořice, nebo 1 lžičku mandlového cukrářského aroma a taky můžeme dát místo 40 g mouky, stejné množství kokosové moučky
1 lžíce oleje na vymaštění formy

Postup přípravy: Zakysaný krém smícháme s vejcem, mlékem, sladidlem a kůrou. Sypké ingredience smícháme a vše spojíme v těsto. Používám ruční šlehač. Do základního těsta si vybereme příchuť, každý podle toho, co má rád. Vyzkoušela jsem všechny zde uvedené. Těsto vkládáme do mírně vymaštěné formy vaflovače, upečeme a odkladáme na mřížku, aby zespod nezvlhly.
Z této dávky jsou 4 kusy po 5 srdíčkách - vaflovač Eta. Dají se jíst jen tak, nebo potřít dia marmeládou - v tom případě můžeme dát do těsta méně sladidla, nebo zdobit např.šlehačkou z Ramy na šlehání.
zdroj:www.recepty.cz
DIA krém s ovocnou příchutí
Ingredience: 1 lahvička (250 ml) Rama Cremefine na šlehání, 250 g tvarohu (i odtučnělý), 1 lžíce mléka, 1 sáček nápoje v prášku s ovocnou příchutí, určenou na 2 lt nápoje - Frutti o obsahu 5 g (možno zaměnit za jiný výrobek)

Postup přípravy: Ve lžíci mléka rozmícháme nápojový prášek, přidáme k tvarohu a vyšleháme. Pak přidáme vyšlehanou Ramu Cremefine a promícháme. Tento krém navrstvíme na tenký, upečený a vychladlý dia - piškot v dortové formě, vidličkou ozdobíme povrch křížem vlnovkami. Dáme vychladit, porce zdobím lístky meduňky. Můžeme dát mezi dva upečené pláty listového těsta. Na spodní plát rozetřeme krém, horní plát nakrájíme na díly a zase na krém naskládáme. Po vychlazení lehce rozkrojíme. Jde použít i na plnění moučníků z odpalovaného těsta i zmrazit.
zdroj:www.recepty.cz
DIA koláč z bramborového těsta s tvarohem
Ingredience: Těsto: 150 g polohrubé mouky, 150 g den předem vařených brambor, 70 g Hery, 30 g sladidla Clara na pečení (3x sladší než cukr), 1 žloutek, 1/2 prášku do pečiva
Náplň: 250 g tvarohu v kostce, 1 vejce, 20 g sladidla Clara, 1 lžíce rumu, strouhaná citrónová kůra, pár kapek vanilkové tresti (možno vynechat)
Na potření a posypání koláče: 1 bílek, 30 g nahrubo nasekaných vlašských ořechů
Na vymazaní a vysypaní formy lžíce tuku a hrubé mouky + 2 lžíce mouky na vyválení těsta

Postup přípravy: Mouku smícháme s práškem do pečiva, přidáme na kousky nakrájenou Heru a promneme. Pak přidáme najemno nastrouhané brambory, sladidlo, žloutek a zpracujeme těsto. Na 10 minut jsem dala do chladničky.
Na náplň smícháme tvaroh, vejce, sladidlo, rum, citronovou kůru a tresť. Koláčovou nebo dortovou formu vymažeme a vysypeme hrubou moukou. Na dno můžeme taky použít papír na pečení. Větší polovinu těsta vyválíme, dáme na dno formy a boky trochu vymáčkneme do výšky, potřeme tvarohovou směsí a na tu položíme další placku z těsta, po okrajích zamáčkneme. Potřeme rozšlehaným bílkem a posypeme nasekanými ořechy. Vložíme do středně vyhřáté trouby a zvolna pečeme zhruba 30 minut. Místo tvarohu se dá použít i marmeláda nebo nastrouhaná jablka.
Koláč mně osobně chutná více až druhý den, kdy pořádně ztuhne.
zdroj:www.recepty.cz
DIA kakaový koláč se zakysanou smetanou
Ingredience: Těsto: 3 vejce, 4 tablety umělého sladidla, 1 lžíce vody, 3 lžíce polohrubé mouky, 1/2 lžičky prášku do pečiva, 2 lžíce kakaa
Náplň: 2 zakysané smetany, 3 lžíce kakaa, 6-10 kapek tekutého (příp. práškového) sladidla
broskvový nebo meruňkový dia kompot

Postup přípravy: Z bílků a vody vyšleháme tuhý sníh a zašleháme do něj rozdrobené sladidlo. Do sněhu zlehka vmícháme žloutky a mouku smíchanou s práškem do pečiva a kakaem. Těsto rozetřeme do vymazané a vysypané dortové formy a upečeme. Na upečený korpus uložíme ovoce na které navrstvíme náplň (nahoru můžeme postrouhat dia čokoládu).
zdroj:www.recepty.cz

Dětské piškoty
Ingredience: Na 48 kousků: 3 vejce, 90 g ovocného cukru(upraveno na dia), 100 g polohrubé mouky

Postup přípravy: Žloutky ušleháme se dvěma třetinami cukru do pěny. Z bílků ušleháme pevný sníh, do kterého zamícháme zbytek cukru. Sníh lehce vmícháme ke žloutkům a zasypeme moukou. Hladkou trubičkou stříkáme na plech s dobře pomaštěným pečícím papírem stejně velké piškoty. Po zachnutí je necháme chvíli stát, když se cukr vsákne, upečeme je v mírně rozehřáté troubě. Širokým nožem nebo ostrou lopatkou upečené piškoty od papíru odřízneme.
zdroj:www.recepty.cz



Dia kynutý závin
Suroviny:
100 ml vlažného mléka - podle potřeby
1 vejce
80g rozpuštěné Hery
citronové aroma Dr.Oetker nebo citronová kůra
200g den předem vařených,jemně strouhaných brambor
400g hrubé mouky
špetka soli
1 lžička cukru
1 lžička sladidla Clara 3 x sladší než cukr nebo jiné
15g čerstvého droždí - rozdrobit na mouku
Postup:
Vykynuté, spíš tužší těsto rozdělíme na 2 díly, vyválíme obdélník, potřeme vlahou, rozpuštěnou Herou, poklademe jablky,osladíme sladidlem, posypeme skořicí, přidáme rozinky, nastrouhané nebo posekané ořechy a posypeme na tuku opraženou strouhankou.
Stočíme do závinu, necháme chvíli kynout, potřeme rozpuštěnou Herou a dáme do předehřáté trouby.
Pečeme na 160-170°C.
Po vychladnutí posypeme povrch závinů trochou sušeného mléka smíchaného se sladidlem.
Nastavení pekárny: Program Těsto
zdroj:http://domacipekarny.dama.cz/
Dietní malinová zmrzlina
Ingredience:
80 g malin (i zmražených)
50 g nízkotučného jogurtu
lžička citrónové šťávy
lžička umělého sladidla
lžíce nízkotučného tvarohu
Návod k přípravě: Maliny umixujeme s citrónovu šťávou, přidáme jogurt a sladidlo. Tvaroh utřeme do hladka a přidáme ke směsi. Hotovou zmrzlinu dáme do misky a dáme zmrznout.
zdroj:www.victorie.cz

Banánové kuličky
Ingredience:
půl banánu
2 lžíce strouhaného kokosu
1 lžíce jogurtového sýra
spařené a oloupané mandle
Návod k přípravě:
Banán rozmixujeme a smícháme s jogurtovým sýrem.
Vmícháme kokos a z těsta tvoříme kuličky.
Dáme na talíř, vpíchneme do každé mandli a necháme v lednici ztuhnout.
zdroj:www.victorie.cz