Cukrovka

POTRAVINY ZAKÁZANÉ:
Tučné mléčné výrobky žloutky a výrobky z nich, uzeniny, tučné maso - husa, kachna, koncentrovaný alkohol, volný cukr, moučníky, solené pochoutky-chipsy, oříšky.

POTRAVINY DOPORUČENÉ:
tuky - olej, margaríny mléko a mléčné výrobky - všechny druhy s nízkým obsahem tuků
maso - z mladších zvířat, libové (telecí, vepřové, jehněčí, kuře, králík, krůta)
ryby - sladkovodní i mořské
zvěřina
šunka - drůbeží, vepřová v malém množství
zelenina - všechny druhy včetně luštěnin
ovoce - v malém množství
pečivo - celozrnné druhy
Technologické postupy, které můžete použít - vaření, dušení, grilování - jen výjimečně smažení a dlouhodobé opékání.


Dietní polévky při onemocnění cukrovkou



POLÉVKA SE SÓJOVÝMI BOBY

Suroviny:
60 g sójových bobů, 20 g polohrubé mouky, 20 g oleje, 20 g cibule, česnek, petrželka, sůl.

Postup přípravy:
Sójové boby uvaříme do měkka, nebo použijeme konzervované. Na oleji zpěníme drobně nasekanou cibulku, přidáme polohrubou mouku a vše podlijeme horkou vodou. Povaříme, doplníme do měkka uvařenými boby, česnekem utřeným se solí a nasekanou petrželkou.



Dietní hlavní jídla při onemocnění cukrovkou


PLATÝZ PO MLYNÁŘSKU

Suroviny:
600 g platýze, 20 g oleje, sůl, sladká paprika, 10 g hladké mouky, 1 citron.

Postup přípravy:
V hladké mouce smíchané se solí a mletou paprikou obalíme porce ryby, pokapeme je olejem a opečeme na grilu. Hotový pokrm ochutíme citrónovou šťávou a ozdobíme kolečky citronu.


GULÁŠ

Suroviny:
320 g masa (hovězí, telecí, vepřové, králičí, nejlépe ale směs), 200 g rajčat, 40 g oleje, 1 cibule,
20 g brambor, sůl, petrželová nať, majoránka, kmín.

Postup přípravy:
Omyté kostky masa zprudka opečeme na oleji a podlijeme horkou vodou. Osolíme, doplníme nakrájená rajčata, celou oloupanou cibuli a dusíme. Když je maso téměř měkké, přidáme očištěné, jemně nastrouhané syrové brambory, mletý kmín a majoránku. Z hotového guláše vyjmeme cibuli (jestliže se rozdusila, nevadí) a přidáme drobně posekanou petrželovou nať.



Dietní zeleninová jídla při onemocnění cukrovkou


PLNĚNÁ RAJČATA

Suroviny:
4 velká tvrdá rajčata, 120 g drůbežího masa, 20 g rýže, 20 g oleje, 1 vejce, sůl.

Postup přípravy:
Z omytých rajčat seřízneme vršky a vydlabeme dužinu. Propranou rýži udusíme do měkkav osolené vodě, smícháme s umletým drůbežím masem, osolíme, přidáme rozšlehané vejce a dobře promícháme. Vzniklou směsí naplníme vydlabaná rajčata, která přikryjeme seříznutými vršky a naskládáme do olejem vymazané varné nádoby. Podlijeme horkou vodou a pod pokličkou dusíme. Vydlabanou dužinu rozvaříme, prolisujeme a přidáme do šťávy k rajčatům.


ZELENINOVÉ RIZOTO

Suroviny:
160 g rýže, 20 g mrkve, 20 g květáku, 15 g celeru, 15 g petržele, 10 g kukuřičných zrn, olej, petrželová nať, sůl, 120 g tvrdého sýra.

Postup přípravy:
Všechnu očištěnou zeleninu nakrájíme na kostičky nebo na hrubo nastrouháme. Z květáku odkrojíme košťál a hlávku rozebereme na menší růžičky. Kukuřičná zrna propláchneme. Rýži propereme, spaříme, přidáme k ní olej, vodu, osolíme a necháme dusit. Po chvíli doplníme připravenou zeleninu a dále dusíme do měkka. Hotové rizoto servírujeme posypané nasekanou zelenou petrželkou a nastrouhaným tvrdým sýrem.



Dietní studená jídla při onemocnění cukrovkou


TVAROH SE ZELENINOU
Suroviny:
200 g měkkého tvarohu, 40 g mléka, 1 rajče, 20 g pórku, 40 g salátové okurky, sůl, mletý kmín.

Postup přpravy:
Rajče oloupeme, odstraníme zrníčka z dužiny, očištěný pórek nakrájíme na tenké proužky, salátovou okurku nastrouháme na hrubo. Osolený tvaroh rozšleháme s mlékem. Do vzniklé pěny vmícháme všechnu připravenou zeleninu a podle chuti okořeníme mletým kmínem.


SÝROVÝ VÁLEČEK

Suroviny:
2 kusy sýra Lučina, 2 stroužky česneku, sezamová zrníčka, sůl, pažitka, kopr, petrželka.

Postup přípravy:
Česnek utřeme se solí a rozmícháme s oběma sýry Lučina. Podle potřeby naředíme vodou tak, aby se vzniklá hustá hmota dala tvarovat. Zelené natě jemně usekáme a promícháme se sezamovými zrníčky. Z připravené česnekové lučiny vytvarujeme váleček, který obalíme ve směsi natí a sezamových zrníček tak, aby byl jeho povrch zcela pokryt. Hotovou roládu necháme v chladu ztuhnout.




Dietní saláty při onemocnění cukrovkou


SALÁT S JABLKY A KUŘETEM

Suroviny:
80 g mrkve, 60 g sójových klíčků, 200 g kyselejších jablek, 100 g upečených kuřecích prsíček, sůl,
10 g oleje, citrónová šťáva.

Postup přípravy:
Očištěnou mrkev nastrouháme na hrubém struhadle, jablka omyjeme, odstraníme jádřince, nakrájíme na plátky a pak na nudličky - stejně jako upečené kuřecí maso. Všechny upravené suroviny smícháme, přidáme sójové klíčky, osolíme, zakapeme olejem a citrónovou šťávou. Znovu dobře promícháme a necháme v chladu uležet.