Dětské

DĚTSKÁ JÍDLA


Bílá zeleninová polévka

Potraviny:
6dl vody, 10g kapusty, 10g mrkve, 10g celeru, 15g květáku, 15g másla, 0,5dl mléka, 50g hladké mouky, sůl

Postup:
Očištěnou zeleninu nakrájíme na kostičky a dáme vařit do osolené vody. Do dvou třetin másla nasypeme mouku a připravíme světlou jíšku. Povaříme ji a přilijeme mléko. Před podáváním dodáme máslo a sekanou petrželku.


Cibulačka

Potraviny:
6dl vody, 2 cibule, 20g hladké mouky, 20g másla, 1/2 hrnku mléka, 1 žloutek, sůl, opečený chléb

Postup:
Cibuli nakrájíme a povaříme ve vodě. Máslovou jíšku rozředíme cibulovým vývarem, prolisovanou cibulí a vaříme. Nakonec přilijeme rozšlehaný žloutek v mléce. Podáváme s opečeným chlebem.


Gulášová polévka

Potraviny:
6 dl vody, 100g hovězího masa, 20g hladké mouky, 20g másla, sůl, plátek cibule, 1 brambora

Postup:
Maso očistíme a nakrájíme na malé kousky a dusíme ho na cibuli s máslem. Mírně podlijeme, když je skoro měkké, zaprášíme ho moukou, osmahneme a zalijeme vodou. Do téměř hotové polévky přidáme nakrájenou bramboru na kostičky a krátce povaříme. Starším dětem můžeme přidat sladkou papriku.


Hovězí polévka trochu jinak

Potraviny:
150g hovězího masa, 10g másla, 5 g mouky, 220g špenátu, 40g smetany, 20g cibule, petrželka, sůl, 1 vejce

Postup:
Z masa a 1/2l vody uděláme vývar. Špenát podusíme v minimálním množství vody, umeleme ho. Uděláme si cibulovou jíšku na másle a rozředíme ji masovým vývarem. Do polévky dáme špenát a ještě chvíli povaříme. Když je polévka hotová, nakrájíme do ní maso, vařené vejce a zalijeme smetanou, zdobíme petrželkou.


Květáková polévka

Potraviny:
6dl vody, 10dkg květáku, 1dl mléka, 25dkg hladké mouky, 1dkg másla, 1 žloutek, sůl, petrželka

Postup:
Z větší části másla a hladké mouky připravíme světlou jíšku, kterou v mléce povaříme. Když začne vařit, přidáme rozebraný květák, sůl, vaříme asi 20 minut. Do hotové polévky přidáme zbytek másla a petrželku.


Lisovaná hrášková polévka

Potraviny:
5dl vody, 150g zeleného hrášku, 20g másla, 20g mouky,sůl, 1/8l mléka, 1 žloutek

Postup:
Do vody dáme vařit vyloupaný hrášek. Polévku zahustíme světlou jíškou a povaříme. Hotovou polévku rozmixujeme, přidáme žloutek rozmíchaný v mléce, přihřejeme a osolíme.


Mléčná polévka s nudlemi

Potraviny:
6dl mléka, 40g nudlí, 10g másla, sůl

Postup:
Mléko přivedeme do varu a osolíme. Přidáme do něho polévkové nudle a vaříme asi 10 minut. Do hotové polévky přidáme máslo. Na porci můžeme přidat 5g cukru.


Pohanková polévka

Potraviny:
50g pohanky, 1 lžíce olivového oleje, 1 malý pórek, 100g mrkve, petrželka, sůl

Postup:
Pohanku umeleme a osmahneme na lžíci oleje. Dolijeme ji vodou na 1 l a přivedeme k varu. Do polévky přidáme nastrouhanou mrkev, nakrájený pórek a vaříme. Ochutíme petrželkou.


Polévka z drůbků

Potraviny:
kuřecí drůbky, 1 lžíce hladké mouky, 50g polévkové zeleniny,1 lžička másla nebo oleje, , 2 hrstky polévkových nudlí, sůl

Postup:
Dáme vařit drůbky. Když jsou skoro měkké, přidáme nastrouhanou zeleninu, kterou jsme podusili na másle. Zaprášíme moukou, vaříme. Ozdobíme petrželkou, přidáme vařené nudle.


Polévka z kyselého mléka

Potraviny:
6dl kyselého mléka, 40g hub, 20g hladké mouky, 20g brambor, 20g másla, petrželka sůl, kmín

Postup:
Světlou máslovou jíšku rozředíme mlékem a vaříme. Potom přidáme společně vařené brambory, houby s kmínem a solí. Hotovou polévku dochutíme petrželkou.


Pórková polévka

Potraviny:
4g pórku, 4g hladké mouky, 3g tuku, 150ml vody, sůl, 2g másla, 15g housky

Postup:
Na tuku osmahneme pokrájený pórek a zasypeme ho moukou. Zalijeme vodou a uvaříme do měkka. Ochutíme muškátovým květem. Hotovou polévku podáváme s osmaženou houskou.


Rajčatová polévka se smetanou

Potraviny:
2 lžíce rajčatového protlaku, 1 lžíce másla, 1 lžíce mouky, 6 lžic kysané smetany, hrst polévkových nudlí, 1 lžíce másla na jíšku

Postup:
Na másle chvíli podusíme rajčatový protlak. Zalijeme ho 1/2l vody, osolíme. Připravíme světlou jíšku z másla a mouky. Necháme ji chvilku vychladnout a potom ji rozmícháme v polévce. Povaříme asi 10 minut. Před podáváním polévku zjemníme smetanou a dochutíme petrželkou, přidáme vařené nudle.


Třená bramborová polévka

Potraviny:
4 brambory, 50g kořenové zeleniny, 1 lžíce mouky, 1 lžička másla, sůl

Postup:
Brambory oloupeme, nakrájíme na malé kousky a dáme je vařit do malého množství vody. Vaříme do měkka. Měkké brambory rozmícháme ve vodě na kaši. Přidáme do ní mouku, máslo a 3/8l horké vody. Přidáme zvlášť vařenou zeleninu nakrájenou na nudličky i se zeleninovým vývarem. Zalijeme vše mlékem, ochutíme trochou muškátového květu a majoránkou.


Vaječná polévka

Potraviny:
2 vejce, 2 lžičky mouky, 1 bobkový list, 2 lžíce kyselé smetany, sůl

Postup:
Světlou máslovou jíšku zředíme 1/2l vody, přidáme bobkový list, osolíme a povaříme. Do vařící polévky opatrně rozklepneme vejce, aby zůstala celá. Necháme vařit ještě 4 minuty. Vyjmeme bobkový list. Na talíř dáme lžíci kysané smetany, kterou zalijeme polévkou.


Vločková polévka s droždím

Potraviny:
6dl vody, 20g vloček, 40g kořenové zeleniny, 20g másla, 20g droždí, 10g cibule, žloutek, sůl, petrželka

Postup:
Vločky a jemně nakrájenou zeleninu dáme vařit do 1/3l vody. Pokrájenou cibuli osmahneme na másle, přidáme k ní droždí a upražíme ho do zlatova. Zalijeme vodou, přidáme uvařené vločky a ochutíme žloutkem a petrželkou.