Sněhové

Sněhové a tvarované cukroví

51. MANDLOVÉ HRUDKY:
Ze 2 bílků ušleháme sníh, zašleháme do něj 1 lžíci citr. šťávy a 150 g ml. cukru. 150 g mandlových lupínků posypeme 150 g ml. cukru a dozlatova opražíme. Nasekáme 75 g bílé čokolády a smícháme ji s mandlemi a mletou skořicí. Zlehka vmícháme do sněhové hmoty. Na plechu vyloženém peč. papírem tvoříme z hmoty kopečky. Pečeme při 150 °C asi 20 minut. Rozpustíme 100 g čokolády na vaření a necháme trochu vychladnout. Kopečky do půlky namáčíme v čokoládě a dozdobíme mandlovými nudličkami. Vložíme do papírových košíčků.
50. MANDLOVÉ HVĚZDIČKY:
Ze 4 bílků ušleháme sníh, zašleháme 300 g ml. cukru a 1 lžíci citronové šťávy. 450 g ml. mandlí smícháme s 1 lžičkou ml. skořice a opatrně zamícháme do sněhu. Na vále vyválíme oplacku, vypichujeme hvězdičky,do každé hvězdičky vmáčkneme mandli a upečeme.
49. ČOKOLÁDOVÉ PERNÍČKY:
Ze 7 bílků ušleháme tuhý sníh. Vmícháme 350 g cukru, 250 g ml.lískových oříšků, 3 lžíce citr. šťávy, 50 g citronátu, lžičku ml. skořice, 1 perníkový prášek, 75 g Solamylu, 5 g hl. mouky. Touto směsí potřeme kulaté oplatky a necháme 2 hodiny schnout. Pečeme asi 15 minut při 180 °C. Vychladlé perníčky potřeme čokoládou.
48. OŘECHOVÉ PUSINKY 1:
3 bílky ušleháma dopevna a po lžících zašleháme 175 g cukru a 1 vanil. cukr. Nakonec zlehka vmícháme 200 g ml. lískových oříšků. Plech vyložíme pečícím papírem, pomocí lžičky tvarujeme na plech kopečky. Na vrchol každé pusinky posadíme lískový oříšek. Plech dáme do trouby vyhřáté na 150 °C a sušíme. Hotové vyjmeme z trouby, opatrně pomocí špachtle sundáme a necháme vychladnout.
47. OŘECHOVÉ PUSINKY 2 :
Ze 3 bílků ušleháme sníh, do něj lehce vmícháme 180 g ml. cukru, 150 g ml. ořechů a 3 lžíce strouhanky. Na vymazaný plech klademe lžičkou kopečky a v pootevřené, mírně zahřáté troubě je zvolna sušíme. Po vychladnutí spojíme po dvou krémem: 150 g másla utřeme se 100 g ml. cukru, 1 vanilkovým cukrem do pěny a vmícháme 1 lžíci kakaa a 1 vejce.
46. SNĚHOVÉ ROHLÍČKY:
Ušleháme tuhý sníh ze 2 bílků, opatrně přidáme 200 g ml. cukru, pak řádně rozmícháme. Hmotu přendáme na cukrem posypaný vál a lžičkou vykrajujeme kousky velké asi jako ořech. Kousky dáme do mísy s mletými ořechy nebo mandlemi (200 g), Obalíme a vyválíme válečky, ze kterých tvoříme rohlíčky. Pečeme na vymazaném plechu při střední teplotě 20-25 minut. Potom pootevřeme troubu a rohlíčky 1-3 hodiny při velmi mírné teplotě dosoušíme.
45. KOKOSKY:
Do tuhého sněhu ze 3 bílků vmícháme 250 g ml. cukru, 100 g ml. kokosu, 3 lžíce hrubé mouky a 1 lžíci 8% octa. Směs šleháme ve vodní lázni, až se začne oddělovat od stěn a dna nádoby. Sejmeme z lázně a lžičkou klademe kopečky na vymazaný plech. Zvolna sušíme v lehce zahřáté troubě.
44. KOKOSKY:
Z 5 bílků vyšleháme tuhý sníh, po částech do nich zašleháme 300 g ml. cukru, 250 g kokosu, špetku ml. skořice, kůru z poloviny citronu a 3 lžíce hladké mouky. Na vymazaný plech klademe lžičkou kopečky a ty v mírné troubě upečeme.
43. KOKOSOVÉ MAKRÓNKY:
Ze 3 bílků ušleháme tuhý sníh, za stálého míchání přidáváme 280 g cukru a šleháme tak dlouho, dokud se cukr nerozpustí. Pak vmícháme nastrouhanou kůru z 1 pomeranče a 350 g kokosových vloček. Na plech s pečícím papírem klademe malé hromádky, pečeme při 160 °C asi 10 minut, necháme vychladnout a pokapeme čokoládou. nakonec můžeme posypat ml. cukrem.
42. KOKOSKY:
350 g ml. cukru šleháme se 6 bílky tak dlouho, až vznikne pevný sníh. Pak přimícháme 150 g kokosu a nahříváme nad parou. Do vlažné hmoty vmícháme pomalu 50 g pol. mouky, na vymazaný plech klademe lžičkou kopečky a zvolna pečeme.
41. BÍLKOVÉ LASKONKY S NÁPLNÍ:
Ze 4 bílků ušleháme tuhý sníh, po lžících do něj zašleháváme 220 g ml. cukru a lžičkou klademe na vymazaný plech hromádky. Každý kopeček kulatým nožem opatrně rozetřeme na malý oválek vysoký asi 0,5 cm. volna sučíme v troubě asi 70 minut. Po vychladnutí spojujeme náplní, povrch laskonek můžeme postříkat čokoládou.
40. BÍLKOVÉ TRUBIČKY:
2 bílky vyšleháme do tuhého sněhu. Pak po částech zašleháme 100 g ml. cukru, 1 lžičku vanil. cukru, 60 g hl.mouky a 40 g rozpuš. másla. Z těsta klademe na vymazaný plech malé placičky a ve středně horké troubě upečeme. Ještě horké natáčíme na tužku, aby se utvořily trubičky. Po vychladnutí je můžeme naplnit některou z náplní, které najdete na těchto stránkách.
39. ŠPANĚLSKÝ VÍTR:
Ze 3 bílků ušleháme sníh, postupně vešleháme 1/2 hrnku krupicového cukru a zamícháme 1/2 hrnku moučkového cukru. Na plech vyložený pečicím papírem dáme dál od sebe kousky tuhé marmelády a lžičkou na ně navršíme sníh. Sušíme při 130 °C asi 1 hodinu. Zdobíme čokoládovou polevou.
38. OŘECHOVÉ LASKONKY:
280 g krupicového cukru, 80 g strouhaných ořechů, 70 g jemné strouhanky, 3 bílky, šťáva z 1/2 citronu. Bílky s cukrem a citronovou šťávou mícháme do zhoustnutí. Vmícháme ořechy, strouhanku. Na vymazaný a vysypaný plech klademe lžící malé placičky, rozetřeme do oválku. Sušíme v mírně vyhřáté troubě a vychladlé slepujeme ořechovou náplní.
37. OŘÍŠKOVÉ HUBINKY:
140 g krupicového cukru, 140 g mletých lískových oříšků, 70 g strouhané čokolády, 2 bílky, 1 lžička mleté skořice. Do tuhého sněhu vešleháme polovinu cukru a opatně vmícháme ostatní suroviny i zbytek cukru. Na vymazaný plech (pečicí papír) lžičkou klademe malé kousky těsta, zdobíme celým lískovým oříškem a ve velmi mírně vyhřáté troubě sušíme.
36. KOKOSKY:
100 g polohrubé mouky, 50 g krupicového cukru, 150 g kokosové moučky, 6 bílků. Bílky šleháme nad parou s cukrem, přidáme kokosovou moučku a nakonec lehce vmícháme mouku. Klademe na vymazaný plech, pečeme (spíše sušíme) při nízké teplotě a v pootevřené troubě.
35. VÍNOVÉ KOKOSKY:
70 g hrubé mouky, 210 g moučkového cukru, 210 g kokosové moučky, 3 bílky, 1/2 dl bílého vína. Ve vodní lázni ušleháme bílky s cukrem do horké směsi. Pak přidáme kokosovou moučku, víno a znovu zahříváme. Horkou směs odstavíme a ihned vmícháme mouku. Na plech vymazaný tukem klademe malé kousky těsta, necháme je 30 minut odpočinout. Pečeme v mírně zahřáté troubě. Upečené přilepíme marmeládou nebo máslovým krémem s čokoládou k sušence.
34. KOKOSOVÉ PUSINKY:
200 g krupicového cukru, 100 g kokosové moučky, 3 bílky. Ve vodní lázni ušleháme bílky s cukrem do horké směsi. Odstavíme, šleháme do vychladnutí a přidáme kokosovou moučku. Na vymazaný plech (pečicí papír) lžičkou klademe malé kousky těsta a v mírně vyhřáté troubě spíše sušíme. Vychladlé můžeme slepovat marmeládou.
33. SLEPOVANÉ KOKOSKY:
250 g krupicového cukru, 250 g kokosové moučky (nebo hrubě mletých ořechů), 5 bílků. Ve vodní lázni šleháme cukr s bílky, opatrně přisypáváme kokosovou moučku. Je-li směs řídká, zahustíme ji strouhankou. Na vymazaný a vysypaný plech klademe lžičkou oválné hromádky. Sušíme v troubě při mírné teplotě. Upečené slepujeme kávovým krémem.
32. KOKOSKY S LÍSKOVÝM OŘÍŠKEM:
250 g krupicového cukru, 120 g kokosové moučky, 60 g proseté strouhanky, 4 bílky. Bílky s cukrem třeme a nahříváme na mírném ohni až se cukr rozpustí. Vmícháme kokosovou moučku, strouhanku a mícháme, až hmota zhoustne. Z teplé hmoty lžičkou klademe kousky těsta na plech s pečicím papírem. Na každou kokosku dáme lískový oříšek a pečeme v mírně vyhřáté troubě.
31. KOKOSOVÉ ROHLÍČKY Z BÍLKŮ:
200 g polohrubé mouky, 350 g moučkového cukru, 5 bílků, 250 g kokosové moučky. Ve vodní lázni ušleháme bílky s cukrem, potom zlehka vmícháme kokosovou moučku a mouku. Na pomoučeném vále tvarujeme malé rohlíčky. Klademe je na vymazaný plech a dozlatova upečeme. Po vychladnutí je namáčíme v čokoládové polevě (ve vodní lázni rozpustíme 120 g 100% tuku, 100 g moučkového cukru a 50 g kakaa).
30. PĚNOVÉ ROHLÍČKY:
Utřeme 1 bílek, 1 lžíci citronové šťávy, 140 g moučkového cukru a 1 lžíci husté marmelády. Na vál dáme strouhané ořechy, hmotu jemně obalíme a tvarujeme malé rohlíčky. Sušíme na vymazaném plechu při 120-150 °C.
29. MEDOVÉ KOKOSKY: Foto
150 g medu, 150 g krystalového cukru a 4 bílky šleháme ve vodní lázni do zhoustnutí. Přisypeme 100 g kokosu a 50 g hrubé mouky nebo strouhanky. Ze studené masy děláme na plech vyložený pečícím papírem pusinky a v mírně teplé troubě upečeme. Já jsem pusinky slepila máslovým krémem s lineckým kolečkem
28. MANDLOVÉ MAKRÓNKY:
300 g mandlí, 200 g moučkového cukru, 3 bílky. Jemně umleté oloupané mandle (spařené vařící vodou) smícháme v míse s bílky a cukrem. Třeme ručně (alespoň 25 minut) nebo v robotu do hladké mandlové hmoty. Lžící klademe na hodně tukem vymazaný plech malé bochánky, ozdobíme kouskem kandovaného ovoce a ve slabé troubě pečeme asi 15 minut. Ještě teplé špachtlí sundáme z plechu a necháme vychladnout.
27. OŘECHOVÉ KOPEČKY:
Vyšleháme nad parou 1 bílek a 60 g moučkového cukru. Do vychladlé hmoty vmícháme 45 g mletých ořechů a 25 g strouhanky. Zpracujeme těsto, lžičkou děláme na vymazaný plech kopečky, které pečeme do růžova a po vychladnutí slepujeme máslovým krémem.
26. OŘECHOVÉ CUKROVÍČKO:
Ušleháme 280 g krupicového cukru a 4 bílky. Přidáme 250-400 g mletých ořechů, 2 rozdrobené hranaté dortové oplatky nebo 4 kulaté, 1 lžíci citronové šťávy. Vše smícháme a děláme na vymazaný a vysypaný plech malé kopečky. Pečeme (spíše sušíme) v mírné troubě.
25. SNĚHOVÉ OŘECHOVÉ ROHLÍČKY:
1 bílek, 50 g jemného krystalového cukru, 20 g prosáté strouhanky, 30 g mletých ořechů, na špičku nože mleté skořice. Ušleháme sníh s cukrem, vmícháme ořechy, strouhanku a skořici. Ruce namáčíme ve studené vodě a z kousků těsta tvarujeme malé rohlíčky. Obalujeme v mletých lískových oříšcích. Klademe na hodně tukem vymazaný plech a pečeme, spíše sušíme, v mírné troubě.
24. KOPEČKY Z OŘÍŠKŮ:
120 g jemně nastrouhaných oříšků a 120 g moučkového cukru smícháme se 3 bílky. Na vymazaný plech děláme lžičkou kopečky, doprostřed dáme lískový oříšek (nemusí být). Pečeme při nízké teplotě.
23. KOKOSKY:
280 g krupicového cukru, 150 g kokosové moučky, 4 bílky, 30 g jemně prosáté strouhanky, citronová kůra, špetka soli. Ušleháme hodně tuhý sníh a zašleháme polovinu cukru. Lehce vmícháme druhou polovinu cukru, citronovou kůru a kokosovou moučku promíchanou se strouhankou a solí. Na plech, vyložený alobalem klademe lžičkou malé hromádky, které nejdříve sušíme v mírné troubě a pak necháme zčervenat.
22. KŘEHKÉ KOKOSKY:
250 g moučkového cukru, 250 g kokosové moučky, 20 g vanilkového pudinkového prášku, 4 bílky. V páře ušleháme bílky, postupně vešleháme cukr a opatrně vmícháme kokosovou moučku smíchanou s vanilkovým pudinkem. Na hodně vymazaný plech klademe lžící kopečky a při 100 °C upečeme.
21. KOKOSOVÉ PLACIČKY:
3 bílky, 300 g krupicového cukru, 100 g kokosu, 100 g hladké mouky, 1 lžíce octa. Bílky s cukrem mícháme ve vodní lázni, až je směs horká. Přisypeme mletý kokos, vlijeme ocet a znovu zahříváme. Odstavíme z plotny a vmícháme mouku. Na pečicí papír děláme malé hromádky, které necháme 2 hodiny odpočívat. Potom pečeme v mírně vyhřáté troubě.
20. KOKOSKY NA LINECKÉM KOLEČKU:
300 g krupicového cukru a 5 bílků ušleháme v páře, přidáme 200 g kokosu. Tvoříme pytlíkem kopečky. Pečeme velice mírně na pečicím papíru. Upečené spojujeme s lineckým kolečkem, na které dáme náplň, na to kokosku a jemně potřeme čokoládovou polevou.
19. CHROUSTÍ:
3 mastné rohlíky, 250 g moučkového cukru, 150 g nasekaných oříšků, 1 vrchovatá lžíce kakaa, 3 bílky. Rohlíky nakrájíme na malé kostičky, ořechy smícháme s kakaem. Ušleháme tuhý sníh z bílků, vešleháme cukr a vmícháme ostatní suroviny. Lžičkou klademe malé pusinky na vymazaný plech a v troubě spíše sušíme.
18. PATIENCE:
Ze 4 bílků ušleháme sníh hodně do tuha, zašleháme do něj 2,5 dl procezené kávy svařené s 280 g cukru (nitka se nesmí trhat). Do sněhu vmícháme 200 g hladké mouky. Studené těsto dáme do kornoutu s hladkou trubičkou. Vstřikujeme na pečicí papír různé vzorky. Hodinu je sušíme v teple, potom v troubě upečeme.
17. MAKOVÉ PUSINKY:
Ze 3 bílků ušleháme tuhý sníh, přidáme 150 g moučkového cukru, 1 balíček vanilkového cukru a nad parou do tuha ušleháme. K napůl vychladnutému přidáme 100 g máku (nejlépe bílého) a 2 mleté hřebíčky. Zamícháme. Pečeme v mírné troubě malé pusinky.
16. LASKONKY S KAKAOVOU NÁPLNÍ:
80 g moučkového cukru, 100 g strouhaných ořechů, 4 bílky. Ušleháme tuhý sníh, zašleháme cukr a vmícháme ořechy. Na tukem vymazaný plech klademe malé hromádky, lžičkou namočenou v rumu zploštíme na placičky. Upečeme, spíše usušíme v mírné troubě. Vychladlé slepujeme krémem. Utřeme do pěny 100 g másla, 50 g moučkového cukru a 1 lžičku kakaa.
15. OŘÍŠKOVÉ PUSINKY:
150 g moučkového cukru, 150 g ořechových jader, 3 bílky, zavařenina. Z bílků ušleháme tuhý sníh a za stálého šlehání přidáváme cukr. Pak zlehka vmícháme mleté ořechy. Na vymaštěný plech klademe lžící malé hromádky těsta a v mírně vyhřáté troubě upečeme. Spojujeme vždy dva k sobě zavařeninou.
14. VÁNOČNÍ SNĚHOVÉ VĚNEČKY:
450 g kostkového cukru, 40 g moučkového cukru, 4 bílky, 1 dl vody, čokoládová poleva. Z bílků šleháme tuhý sníh a postupně přidáváme moučkový cukr. Kostkový cukr s vodou svaříme na „nit“ a vařící naléváme do ušlehaného sněhu, který stále šleháme až do vychladnutí. Sněhem plníme plátěný pytlík s ozdobnou trubičkou a na vymazaný plech vytlačujeme věnečky. V troubě sušíme jako sněhové pusinky. Usušené mají být bílé a polovinou je namáčíme do čokoládové polevy.
13. OŘECHOVÍ CHROUSTI:
210 g moučkového cukru, 100 g hrubě nasekaných ořechů, 3 bílky, 1 a půl rohlíku. Z bílků a cukru ušleháme tuhý sníh, vmícháme ořechy a na malé kosticky nakrájené rohlíky. Lžičkou klademe malé hromádky na plech silně vymazaný ztuženým tukem (Iva apod.). V mírně vyhřáté troubě spíše sušíme.
12. OŘÍŠKOVÉ MAKRÓNKY:
240 g moučkového cukru, 500 g oloupaných mletých lískových oříšků, 7 bílků, trocha strouhané citronové kůry. Oříšky za stálého míchání opečeme na sucho na pánvičce. Až začnou „praskat“, nasypeme je do čistého plátýnka, promneme a zbavíme slupky. Vychladlé oříšky umeleme, smícháme s cukrem, citronovou kůrou a bílky. Lžičkou klademe malé hromádky na malé, kulaté, neslazené oplatky a pečeme v mírné troubě do růžova. Před uskladněním necháme vychladnout.
11. SLEPOVANÉ OŘECHOVÉ HRUDKY:
250 g pískového cukru, 250 g mletých ořechů, 4 bílky. Ušleháme tuhý sníh, postupně přidáváme cukr a dobře vyšleháme. Opatrně vařečkou po částech vmícháme mleté ořechy. Na dobře vymazaný plech klademe lžičkou malé hromádky a spíše sušíme asi 75-90 minut. Vychladlé hrudky slepujeme k sobě nádivkou ze 2 lžic moučkového cukru, 60 g másla, 200 g piškotových drobečků, 3-5 lžic rumu a trochy citronové kůry. Slepené hrudky můžeme ozdobně postříkat čokoládou.
10. SNĚHOVÉ KOKOSKY:
200 g pískového cukru, 250 g kokosové moučky, 4 bílky. Nad parou šleháme bílky s cukrem do zhoustnutí, vmícháme kokosovou moučku. Lžičkou klademe malé hromádky na vymazaný plech a v mírné troubě spíše sušíme.
9. KOKOSOVÉ PUSINKY:
280 g pískového cukru, 120 g kokosové moučky, 20 g jemně proseté strouhanky, 4 bílky. Z bílků ušleháme sníh, vešleháme cukr. Šlehací mísu postavíme do vodní lázně a v teplé vodě šleháme, až se sníh prohřeje. Odstavíme, šleháme do vychladnutí, vmícháme kokos a strouhanku. Lžičkou klademe pusinky na vymazaný plech, necháme v otevřené, mírně vyhřáté troubě zaschnout a teprve zaschlé pečeme do růžova.
8. ČOKOLÁDOVÉ PUSINKY:
Ušleháme tuhý sníh ze 2 bílků, přimícháme 140 g moučkového cukru a 100 g strouhané změklé čokolády na vaření. Na plech děláme pusinky, necháme je 2-3 hodiny odpočinout a teprve pak je ve velmi mírně vyhřáté troubě upečeme.
7. PLNĚNÝ VÍTR:
200 g moučkového cukru, 3 bílky, 80 g rybízové zavařeniny. Ušleháme tuhý sníh z bílků a za stálého šlehání přidáme polovinu cukru. Druhou polovinu lehce přimícháme. Plech na pečení potřeme máslem a klademe na něj kousky tuhé rybízové marmelády. Na každý kousek marmelády dáme lžičkou kopeček ušlehaného sněhu s cukrem. Pečeme v mírně vyhřáté troubě do zlatova.
6. KŘAPÁČE:
400 g moučkového cukru, 4 1žíce kakaa, 2 bílky. Do ušlehaného tuhého sněhu z bílků vešleháme prosátý cukr s kakaem. Vyválíme na pocukrovaném vále nebo mikrotenu a vykrajujeme formičkou hvězdičky. Klademe na vymazaný plech, pečeme až druhý den.
5. OŘECHOVÍ CHROUSTI:
3 bílky, 210 g ml. cukru – ušleháme sníh, vmícháme 210 g ml. ořechů, na pečící papír nanášíme malé kopečky, usušíme je v mírně vyhřáté troubě a necháme v krabici týden odležet.
4. BÍLKOVÉ OŘECHOVÉ PUSINKY:
80 g kryst. cukru, 200 g ml. ořechů, (lze nahradit praženými umletými ovesnými vločkami), 4 bílky, 4 lžíce vlažné vody, špetka vanilkového cukru, špetka soli. Z bílků ušleháme tuhý sníh, před šleháním přidáme vodu a sůl. Postupně přidáváme cukr, vanilkový cukr a do tuhého sněhu zamícháme 2/3 ořechů. Na vymazaný plech klademe lžičkou malé hromádky, posypeme zbytkem ořechů a sušíme v mírně vyhřáté troubě. Ještě horké posypeme strouhanou čokoládou na vaření.
3. MINI LASKONKY:
Nad párou vyšleháme 4 bílky a 270 g písk. cukru. Odstavíme, vmícháme kůru z 1/2 citronu, 30 g pol. mouky a 50 g ml. ořechů. Na dobře vymazaném plechu tvoříme malé laskonky, které pomalu upečeme. Hotové slepujeme kakaovým krémem, můžeme pocákat čokoládou.
2. MEDOVÉ PUSINKY:
Ušleháme tuhý sníh ze 2 bílků a 2 lžic studené vody. Za stálého míchání přidáváme po trošce 120 g ohřátého medu, 100 g ml. mandlí a 100 g ml. ořechů. Na vym. plech klademe lžičkou hromádky a pomalu upečeme.
1. OPLATKOVÁ ŽEBÍRKA:
Ušleháme tuhý sníh z 5 bílků, přidáme 250 g ml. cukru, 1 van. cukr a šleháme nad párou do zhoustnutí. Přimícháme 150 g ml. ořechů a rozetřeme na 1 čtvercový oplatek. Mokrým nožem oplatek nakrájíme na obdélníčky, narovnáme na obrácenou formu srnčího hřbetu a upečeme v mírně rozehřáté troubě.